Docstoc

RP Pre clinical Removable Prosthodontics

Document Sample
RP Pre clinical Removable Prosthodontics Powered By Docstoc
					Answer Key-
     1. C     27. E
     2. B     28. B
     3. A     29. D
     4. D     30. A
     5. C     31. B
     6. C     32. C
     7. E     33. E
     8. D     34. C
     9. C     35. C
     10. B    36. C
     11. C    37. A
     12. D    38. A
     13. E    39. E
     14. B    40. B
     15. C    41. E
     16. A    42. D
     17. E    43. A
     18. B    44. E
     19. C    45. D
     20. A    46. B
     21. E    47. D
     22. D    48. A
     23. A    49. D
     24. B    50. B
     25. B
     26. B
RP-290 Pre-clinical Removable Prosthodontics                   Name: _______________
Final Examination- Summer 2007                              Student ID: ______________
Dr. Lola Giusti

INSTRUCTIONS: Please print your name on each page of this examination and
on the ScanTron card and enter last four digits of your PERSONAL ID# in the
first four spaces of the I.D. Number block.
The following exam includes 50 questions. After you have completed the
examination, return the exam and your answer card to the proctor. If your
examination is marked in such a way that others around you can readily see
such marks, your examination will not be accepted for credit.

                          GOOD LUCK!
________________________________________________________________



   1. What problem may be caused by leaving dentures in the mouth overnight?

      a.   Snoring caused by dentures
      b.   Xerostomia due to dentures sealing off salivary glands
      c.   destruction of bone due to pressure disruption of alveolar circulation
      d.   vertical dimension increases as dentures swell
      e.   patient may swallow them.

   2. A two-impression technique is recommended for denture construction. Alginate
      in a stock tray is too inaccurate in its _________ to serve as a final impression.

      a.   displacement of the hard palate
      b.   peripheral extensions
      c.   dimensional stability
      d.   hydrophobic property
      e.   lack of adhesion to the tray

   3. What is considered the most accurate manipulation of an alginate preliminary
      impression?

      a.   Pour immediately after disinfection
      b.   Wait one hour to pour
      c.   Wait eight hours to pour
      d.   Pour two models: use the second
      e.   Always send to lab for pouring casts
RP-290 Pre-clinical Removable Prosthodontics                      Name: _______________
Final Examination- Summer 2007                                 Student ID: ______________

   4. Why is the custom tray for an edentulous patient trimmed 2-4mm short of the
      vestibule?

      a.   because alginate impressions are usually under-extended
      b.   to allow room for air to go in and escape from underside
      c.   without teeth, tissue distorts to allow tray to seat fully in vestibule
      d.   to make room for border molding procedures
      e.   the final denture must be short of the vestibule.

   5. Select the denture border that is influenced by the following anatomic features:

      Buccinator

      a.   maxillary lateral border
      b.   mandibular anterior lingual
      c.   mandibular posterior lateral
      d.   maxillary anterior labial
      e.   mandibular posterior lingual

   6. Select the denture border that is influenced by the following anatomic features:

      Masseter

      a.   maxillary lateral border
      b.   mandibular anterior lingual
      c.   mandibular posterior lateral
      d.   mandibular anterior labial
      e.   mandibular posterior lingual

   7. Select the denture border that is influenced by the following anatomic features:

      Mylohyoid

      a.   Mandibular anterior labial
      b.   Maxillary posterior lateral
      c.   Maxillary labial
      d.   Mandibular anterior lingual
      e.   Mandibular posterior lingual
RP-290 Pre-clinical Removable Prosthodontics                    Name: _______________
Final Examination- Summer 2007                               Student ID: ______________

   8. Which of the following best describes border molding compound?

      a.   Flexible polymer with chemical set
      b.   Light-activated plastic that cures from putty consistency to rigid
      c.   Catalyst and base pastes mixed to initiate set to rubbery consistency
      d.   Thermoplastic material
      e.   Mixed with water to creamy consistency, then gels

   9. Polysulfide rubber base edentulous impressions should be poured:

      a.   within a week
      b.   within an hour
      c.   within 24 hours
      d.   within 48 hours
      e.   within ten days

   10. For a final impression in an edentulous patient, polysulfide rubber base
       impression material is mixed until it:

      a.   sets
      b.   is a uniform color
      c.   is creamy
      d.   gets warm
      e.   does not drip off the spatula

   11. Denture tooth shade selection is generally done by:

      a.   the patient
      b.   the laboratory technician
      c.   the dentist
      d.   the patient visiting the laboratory
      e.   the dentist narrowing down the selection to 2 or 3 shades and then involving
           the patient in the selection.

   12. A postdam is carved into the master cast for the maxillary complete denture.
       Why?

      a. to create pressure across the midline at the junction of the hard and soft
         palates
      b. to create a finish line for the laboratory technician
      c. to compensate for poor tissue health in some patients
      d. to compensate for acrylic shrinkage during denture processing
      e. to provide extra thickness of acrylic for polishing
RP-290 Pre-clinical Removable Prosthodontics                    Name: _______________
Final Examination- Summer 2007                               Student ID: ______________

   13. The hamular notch is found (choose the best answer):

      a.   between the pterygoid hamulous and tuberosity
      b.   lateral to the vibrating line
      c.   by palpating a depression or concavity with an instrument
      d.   along the posterior border of a maxillary complete denture
      e.   all of the above

   14. Concave paillae between artificial posterior teeth are:

      a.   correct
      b.   food traps
      c.   speech and air flow impediments
      d.   occlusal interferences

   15. At the trial denture appointment, Stephanie Hanson observes that the centric
       occlusion in the mouth is completely different from that on the articulator. What
       does she need to do in order to proceed?

      a.   Nothing; proceed with processing
      b.   Impression must be remade
      c.   new centric bite registration must be made and mandibular cast remounted
      d.   set different posterior teeth

   16. The posterior palatal seal is placed

      a.   At the junction of the movable and non-movable palatal tissues
      b.   Across the soft palate
      c.   On tissue that is thin and tightly bound to the underlying palatal bones
      d.   On tissue that is glandular and depressible
      e.   A and D are correct.

   17. The outer surface of a complete denture is carved to simulate natural gingival
       contours in order to obtain:

      a.   normal facial support and esthetics
      b.   proper phonetics
      c.   self-cleansing or food deflecting
      d.   retention
      e.   all of the above
RP-290 Pre-clinical Removable Prosthodontics                    Name: _______________
Final Examination- Summer 2007                               Student ID: ______________

   18. The record base becomes incorporated into the final denture during processing.

      a. True
      b. False

   19. The average lifespan of Americans is currently about 75 years. In the next 50
       years the life span is expected to:

      a. Decrease
      b. Remain the same
      c. Increase

   20. During the past 40 years the percentage of adults who are edentulous has

      a. decreased
      b. remained the same
      c. increased

   21. Studies have shown that up to two-thirds of denture-wearing patients are satisfied
       with their dentures; generally, fewer than 20% are dissatisfied. What is the source
       of dissatisfaction?

      a.   quality of denture fabrication
      b.   quality and quantity of denture bearing tissue
      c.   interaction between patient and dentist
      d.   previous denture wearing experience and patient personality
      e.   all of the above

   22. The records appointment for a complete denture patient involves all of the
       following:

      a.   Final impression and shade selection
      b.   Final impression, CR record and VDO
      c.   CR Record, posterior try-in and facebow transfer
      d.   CR record, VDO, shade and mold selection
      e.   Preliminary impression, centric relation record, and posterior try-in
RP-290 Pre-clinical Removable Prosthodontics                  Name: _______________
Final Examination- Summer 2007                             Student ID: ______________

   23. _____________ is tested by pushing outward or downward on the maxillary
       anterior denture teeth.

      a.   retention
      b.   stability
      c.   support
      d.   neuromuscular control

   24. _______________ is tested by applying unilateral force to posterior occlusal
       aspects of a denture.

      a.   retention
      b.   stability
      c.   support
      d.   neuromuscular control

   25. Edentulous patients who have never had a denture must participate in a tissue
       conditioning program before fabrication of new dentures.

      a. true
      b. false

   26. During which laboratory interval (between appointments) are the anterior teeth
       arranged for a complete denture?

      a.   after impression appointment, before records appointment
      b.   after records appointment, before try-in appointment
      c.   after try-in appointment, before delivery appointment
      d.   before first post-insertion adjustment
      e.   after first post-insertion adjustment

   27. The conventional mandibular complete denture is retained in the mouth by:

      a.   peripheral seal
      b.   gravity
      c.   adhesive
      d.   neuromuscular control
      e.   titanium implants
RP-290 Pre-clinical Removable Prosthodontics                   Name: _______________
Final Examination- Summer 2007                              Student ID: ______________

   28. One of the objectives of the records appointment is to determine these
       parameters of denture teeth:

      a.   color, shape, size, and mold
      b.   shape, color, length and width
      c.   length, width, shade, and shape
      d.   color, shape, size, and arrangement

   29. Qualities associated with a “masculine” arrangement of denture teeth include:

      a.   pronounced curvatures, rounded incisal edges
      b.   laterals that overlap the centrals
      c.   sharp canines
      d.   square arch form

   30. Qualities associated with a “feminine” arrangement of denture teeth include:

      a.   rounded arch form
      b.   blunt canines
      c.   angular outlines
      d.   centrals overlap laterals

   31. The size of anterior denture teeth must harmonize with

      a.   the size of the eyes
      b.   the size of the face and arch
      c.   Camper’s line
      d.   The interpupillary line

   32. During the records appointment the wax rim is shaped such that the rims extends

      a.   9-10 mm below the lip line
      b.   4-5 mm below the lip line
      c.   1-2 mm below the lip line
      d.   7-8 mm below the lip line

   33. In the denture arrangement the natural teeth should be positioned

      a.   for maximum lip support and proper phonetics
      b.   in the same area as the natural teeth
      c.   to fulfill certain biomechanical needs
      d.   so that there is a vertical and horizontal overlap of 1 mm
      e.   all of the above
RP-290 Pre-clinical Removable Prosthodontics                    Name: _______________
Final Examination- Summer 2007                               Student ID: ______________

   34. Anterior teeth should be placed

      a.   over the maxillary ridge
      b.   1-2 mm anterior to the incisive papilla
      c.   7-8 mm anterior to the incisive papilla
      d.   over the mandibular ridge

   35. In general, the smile line is determined by

      a.   the relationship of the reversed contour of the lower lip
      b.   phonetics
      c.   the contour of the lower lip
      d.   the contour of the upper lip

   36. Phonetic considerations at the trial denture appointment include

      a. the upper lip contacting the wet/ dry line with “f” and “v” sounds
      b. the speaking space producing a crisp “H” sound
      c. the “s” sound is produced by contact between the tip of the tongue and the
         palate at the rugae area with a small space for the escape of air
      d. a and c

   37. Pre-extraction records such as photos, diagnostic casts, and old x-rays may be
       helpful in anterior tooth selection in denture patients

      a. true
      b. false

   38. Denture tooth selection may be based on face shape. Terms generally used
       include

      a.   square, square-tapering, ovoid, tapering
      b.   cubic, round, tapering
      c.   ovoid, square, circular, oblong
      d.   square, square-tapering, triangular, ovoid
RP-290 Pre-clinical Removable Prosthodontics                    Name: _______________
Final Examination- Summer 2007                               Student ID: ______________

   39. A patient presents with well-formed residual ridges. This patient has been a
       successful denture wearer for quite a few years. The appropriate posterior tooth
       form for a new set of dentures for this patient would be:

      a.   33 degree cusp angle
      b.   20 degree cusp angle
      c.   10 degree cusp angle
      d.   only monoplane (0 degree)
      e.   any tooth form would probably be satisfactory

   40. The concept of a balanced occlusion suggests that

      a. there are points of contact all around the maxillary and mandibular arches in
         centric relation only
      b. there are points of contact all around the maxillary and mandibular arches in
         all functional movements
      c. there are points of contact all around the maxillary and mandibular arches in
         protrusion only
      d. there are no balancing (non-working) contacts in any lateral excursions
      e. the maxillary and mandibular dentures guide off the cuspids only

   41. In complete denture treatment patients are most comfortable with

      a.   occlusal vertical dimension 2-4mm greater that vertical dimension of rest
      b.   where the patient states that they feel most comfortable
      c.   VDO=VDR
      d.   2-4 mm less than 70 mm
      e.   With VDO 2-4mm less than VDR

   42. When arranging 0 degree teeth in a linear occlusion

      a. only buccal cusps touch on a flat plane
      b. only lingual cusps touch on a flat metal plate
      c. no cusp touch the flat metal plate and the teeth are arranged in an antero-
         posterior compensating curve
      d. all cusp tips touch a flat metal plate
      e. 0 degree teeth are always set with a compensating curve
RP-290 Pre-clinical Removable Prosthodontics                    Name: _______________
Final Examination- Summer 2007                               Student ID: ______________

   43. During the records appointment for a complete denture patient it is important to:

      a.   Verify that vertical dimension of rest is reproducible at least three times
      b.   Make the record at an increased VDO since denture teeth always “wear”
      c.   Make the record at a reduced VDO to minimize problems with speech
      d.   Ask the patient how the record feels

   44. The preliminary impression material used in the UOP Removable clinic is
        alginate. This material is from which general class of impression materials?

      a.   reversible hydrocolloids
      b.   addition silicones
      c.   polysulfides
      d.   modeling compounds
      e.   irreversible hydrocolloids

   45. Which of the following is an indication for prescribing flat plane posterior teeth in
        a new set of dentures?

      a.   patient desires white teeth
      b.   patient desires anatomic realism
      c.   class 1 ridge relationship
      d.   ridge atrophy

   46. The majority of complete and partial dentures are made with __________artificial
        teeth.

      a.   porcelain
      b.   polymeric (plastic)
      c.   gold
      d.   synthetic enamel

   47. The ___________ artificial teeth are always centered over their residual ridge
        crest

      a.   Maxillary anterior
      b.   Mandibular anterior
      c.   Maxillary posterior
      d.   Mandibular posterior
      e.   All of the above
RP-290 Pre-clinical Removable Prosthodontics                     Name: _______________
Final Examination- Summer 2007                                Student ID: ______________

   48. “Remount” refers to

       a.   new centric record and a new mounting of at least one cast
       b.   change artificial teeth
       c.   alter incisal pin length
       d.   creating a postdam for the maxillary denture

   49. What is responsible for difficulty in recording centric relation in the edentulous
        patient?

       a.   resilient soft tissue permits shifting of dentures
       b.   patient may close in eccentric position
       c.   overclosure results in contact of rigid rims, with shifting of record bases
       d.   all of the above

   50. The palatine processes of the maxilla

       a.   resorb more than the alveolar processes
       b.   resorb less than the alveolar processes
       c.   resorb at the same rate as the alveolar processes
       d.   are irrelevant in the support of a maxillary denture
       e.   do not resis the pressure of vertical forces well

   51. the mucosa of the maxillary gingivae and hard palate are:

       a.   non-keratinized
       b.   respiratory epithelium
       c.   stratified squamous orthokeratinized or parakeratinized epithelium
       d.   sometimes hairy
       e.   non-keratinized reflected mucosa




                    --------- END OF EXAM ---------



   .

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:15
posted:10/8/2011
language:English
pages:12