CHAPTER 9 – Test Bank

Document Sample
CHAPTER 9 – Test Bank Powered By Docstoc
					CHAPTER 9 – Test Bank

Multiple-Choice Questions
1. The “Middle Ages” in Western Europe includes which of the following time periods?
   a. the beginning of the Early Christian period through the 13th or 14th centuries
   b. the end of the Roman Empire through the Byzantine period
   c. the beginning of Byzantine period through the end of the Roman Empire
   d. A.D. 300–A.D. 1600
   Answer: a

2. The new religion that entered Europe in the 8th century was
   a. Buddhism.
   b. Hinduism.
   c. Islam.
   d. Judaism.
   Answer: c

3. Which of the following cultures influenced Islamic art?
   a. Byzantine
   b. Archaic Greek
   c. Early Christian
   d. both the Byzantine and Early Christian
   Answer: d

4. The Christian recovery of Moorish strongholds was called the
   a. Reformation.
   b. Rebellion.
   c. Revolution.
   d. Reconquest.
   e. Renaissance.
   Answer: d

5. Which is true?
   a. Muhammad was born in Mecca in 622.
   b. Muhammad claimed to be the son of Allah.
   c. The Hijra marks the beginning of the Islamic calendar.
   d. Muslims are required to pray six times a day.
   Answer: c
6. The hadj refers to
   a. the Islamic calendar.
   b. a pilgrimage.
   c. a leader.
   d. a mosque.
   Answer: b

7. Jihad is a
   a. religious sentence.
   b. priest.
   c. holy book.
   d. holy war against sin, in oneself and in the world.
   Answer: d

8. Muslims must pray
   a. in a mosque.
   b. facing west.
   c. facing Mecca.
   d. facing a qibla.
   Answer: c

9. Which is NOT a tenet of Islam?
   a. daily prayer
   b. fasting during Ramadan
   c. the only God is Allah
   d. Muhammad is the son of God
   e. almsgiving
   Answer: d

10. Which is NOT true of the Dome of the Rock?
    a. It is centrally planned.
    b. It is the site of Muhammad’s ascent to heaven.
    c. It is the site of the Sacrifice of Isaac.
    d. It is the site of Solomon’s Temple.
    e. It is the site of Christ’s ascension.
    Answer: e

11. The Dome of the Rock is in
    a. Jerusalem.
    b. Mecca.
    c. Córdoba.
    d. Damascus.
    Answer: a
12. Which is NOT an architectural feature of the mosque?
    a. a sahn
    b. a qibla
    c. an imam
    d. a mihrab
    e. a minbar
    Answer: c

13. A mihrab is
    a. a niche in a qibla wall.
    b. an entryway to a mosque.
    c. a ceiling mosaic.
    d. an official calligraphic document.
    Answer: a

14. Islamic artists use
    a. calligraphy.
    b. mosaics.
    c. weaving.
    d. All these answers are correct.
    Answer: d

15. The largest 9th-century mosque was located in
    a. Samarra.
    b. Córdoba.
    c. Granada.
    d. Jerusalem.
    e. Iran.
    Answer: a

16. The first Muslim ruler of Spain was
    a. Caliph Abd al-Malik.
    b. Sultan Suleyman.
    c. Sinan the Great.
    d. Caliph al-Mutawakkil.
    e. Abd ar-Rahman I.
    Answer: e

17. “Architect in the Abode of Felicity” refers to
    a. Suleyman.
    b. Sinan the Great.
    c. Justinian.
    d. Muhammad.
    Answer: b
18. Which is NOT true of the Luftullah Mosque?
    a. It is in Iran.
    b. It is covered with floral and calligraphic tiles.
    c. It was built in the 16th century.
    d. There are no human figures on its exterior surface.
    e. Its predominate color on the exterior is blue.
    Answer: c

19. The purse cover from Sutton Hoo is an example of
    a. Islamic tracery.
    b. Viking iconography.
    c. Anglo-Saxon metalwork.
    d. a Neolithic artifact.
    Answer: c

20. Which of the following is NOT a feature of the Sutton Hoo purse cover?
    a. cloisonné‚ enamel
    b. red garnets
    c. symmetry
    d. Scythian influence
    e. Islamic influence
    Answer: e

21. The Vikings inhabited
    a. Sweden, Norway, and Denmark.
    b. Finland, Norway, Denmark, and Sweden.
    c. Lapland, Finland, Norway, Denmark, and Sweden.
    d. Lapland, Norway, Sweden, and Denmark.
    Answer: a

22. Which is NOT true of the Vikings?
    a. They wrote sagas.
    b. They were pagans.
    c. They were ferocious warriors.
    d. They were ship-builders.
    e. They became Christians in the 8th century.
    Answer: e

23. A rich 6th-century ship burial was found at
    a. Centula.
    b. Lindisfarne.
    c. Sutton Hoo.
    d. Iona.
    Answer: c
24. The opening scene of Beowulf describes
    a. the defeat of the monster Grendel.
    b. the death of Beowulf.
    c. the arrival of Scyld Scefing in Denmark.
    d. the birth of Beowulf.
    e. the arrival of Beowulf in Scandinavia.
    Answer: c

25. The tree where the Norse gods held daily council was called
    a. Ymir.
    b. Yggdrasil.
    c. Utgard.
    d. Norn.
    Answer: b

26. Which is true?
    a. Snorri Sturlson wrote Saemund’s Edda in Scaldic.
    b. Saemund wrote The Edda in the 13th century.
    c. Harald Bluetooth wrote The Edda on a rune stone.
    d. Harald Fairhair is the main subject of Saemund’s Edda.
    Answer: a

27. Which is NOT a member of the Norse pantheon?
    a. Baldr
    b. Heimdall
    c. Ymir
    d. Elves
    e. Vanir
    Answer: c

28. The role of the Valkyries was
    a. to slay the enemies of the gods.
    b. to select dead warriors for entry to Valhalla.
    c. to seduce the enemies of the gods.
    d. to destroy the enemies of the Vikings.
    Answer: b

29. Which is NOT true of Harald Bluetooth’s rune stone?
    a. It is at Jelling.
    b. It was raised in the 10th century.
    c. It has interlace designs.
    d. It celebrates Harald’s conversion.
    e. It is Norwegian.
    Answer: e
30. Hibernia means
    a. Scandinavia in Italian.
    b. Ireland in Latin.
    c. Germany in Anglo-Saxon.
    d. Scotland in Latin.
    Answer: b

31. Illuminated manuscripts were
    a. made in scriptoria by scribes.
    b. made of encaustic on vellum.
    c. made of pigments mixed with water and egg yolk.
    d. written in Gaelic in Irish monasteries.
    Answer: a

32. The Irish monks are most famous for their
    a. sculptures.
    b. splendid dwellings.
    c. manuscript decoration.
    d. elaborate reliquaries.
    Answer: c

33. The Book of Kells is
    a. a 7th-century manuscript.
    b. the text of the Acts of Paul.
    c. from the late 8th or early 9th century.
    d. a text of Saemund’s Edda.
    Answer: c

34. Celtic stone crosses have
    a. the figure of the crucified Christ.
    b. Viking runes.
    c. cross bars of equal length.
    d. a circle intersecting the cross arms.
    Answer: d

35. Which is NOT a feature of Hiberno-Saxon manuscripts?
    a. Latin text
    b. interlace
    c. stylization
    d. naturalism
    e. monstrous details
    Answer: d
36. Charlemagne was crowned Roman Emperor
    a. in the year 800.
    b. at Aachen, in Germany.
    c. because he defeated the pope in Rome.
    d. at Aix-la-Chapelle on December 25.
    Answer: a

37. Charlemagne’s court scribe was
    a. Odo of Metz.
    b. Godescalc.
    c. Hildegarde.
    d. Charles Martel.
    Answer: b

38. Charlemagne revived an interest in the classical world in
    a. the 6th century.
    b. the 9th century.
    c. his seat at Aachen.
    d. his seat at Aachen in the 9th century.
    Answer: d

39. Charlemagne’s Chapel at Aachen is based on the church of
    a. Old St. Peter’s.
    b. San Vitale.
    c. Hagia Sophia.
    d. Santa Costanza.
    Answer: b

40. The Book of Revelation
    a. was written by John the Baptist on Patmos.
    b. is the last book of the Old Testament.
    c. was written by John the Divine on Patmos.
    d. is the last book of the New Testament.
    e. both was written by John the Divine on Patmos and is the last book of the New
       Testament.
    Answer: e

41. The Coronation Gospels are ________ than the Godescalc Gospels.
    a. more naturalistic
    b. more iconic
    c. more Byzantine
    d. more stylized
    e. less naturalistic
    Answer: a
42. The images in the Utrecht Psalter differ from those in the Vienna Genesis because
    a. they have more variety of color.
    b. they illustrate the Gospels.
    c. they illustrate the Pentateuch.
    d. they are metaphorical rather than narrative.
    e. they are straightforward narratives.
    Answer: d

43. The monastery of Saint Gall
    a. dates to the early 9th century and was in Switzerland.
    b. was in southern France.
    c. followed the Rule of St. Benedict.
    d. both followed the Rule of St. Benedict, and dates to the early 9th century and was in
       Switzerland.
    e. both was in southern France and followed the Rule of St. Benedict.
    Answer: d

44. The basilica for the Monastery of St. Gall showed its early Christian pedigree through its
    a. transept.
    b. choir before the altar.
    c. towers.
    d. All these answers are correct.
    Answer: d

45. St. Michael’s at Hildesheim was
    a. Carolingian.
    b. Ottonian.
    c. a monastery.
    d. a palace chapel.
    Answer: b

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:110
posted:10/4/2011
language:English
pages:8