IKIN NGA ALBINI by jizhen1947

VIEWS: 129 PAGES: 32

									            BOTA: ISH-XHIHADISTËT NDËRROJNË ANËT                                     f12-13  SPORT: SHUHET KB PRISHTINA                       f28-29
            IKIN NGA ALBINI S’e heq bllokadën
                                                                            Serbia vazhdon bllokadën ndaj mallrave kosovare, derisa në tregun kosovar
                                                                            deri tash janë futur rreth 200 kamionë me mallra serbe. Eksportuesit
                                                                            kosovarë as që po tentojnë të nisin eksportin drejt këtij shteti, pasi thonë se
                                                                            nuk duan të krijojnë shpenzime e të kthehen mbrapa nga doganierët serbë.
                                                                            Qeveritarët premtojnë se rikthimi i reciprocitetit është çështje ditësh. f10-11

                                      Grupi parlamentar i Lëvizjes Vetëvendosje
                                      ka mbetur me dy deputetë më pak. Agim
                                      Kuleta dhe Aurora Bakalli, anëtarë të
                                      Lëvizjes për Bashkim, kanë braktisur Grupin
                                      e Albin Kurtit në Parlament. Të dy lëvizjet
                                      do të japin sot qëndrimet për ndarjen mes
                                      tyre. Zyrtarë të Vetëvendosjes nuk besojnë
                                      se ka edhe deputetë të tjerë që do të
                                      largohen nga kampi i tyre. f4-5
            Express
                                                                            Mbështetja amerikane
                                                                            Sekretarja amerikane e Shtetit, Hillary Clinton ka deklaruar se
                                                                            SHBA’ja mbështet fuqimisht sovranitetin dhe integritetin territorial
                                                                            të Kosovës dhe shtrirjen e autoritetit të Kosovës në gjithë territorin
                                                                            e saj. Në një takim me liderët kosovarë në New York, ajo tha se
                                                                   E martë      SHBA’ja vazhdon t’i inkurajojë shtetet e tjera që të njohin pavarësinë
                                                                            e Kosovës. | FAQE 5

                                                                   20 shtator 2011  Eliminojnë operatorët e përgjegjshëm
                                                                            Posta dhe Telekomi i Kosovës në tenderin “Furnizim me server SAN”
                                                                            i bëri të papërgjegjshëm operatorët që në fakt i plotësonin kriteret.
                                                                            Doli që të gjithë kishin autorizim për produktin në fjalë. Si pasojë,
            www.gazetaexpress.com  N° 2351 Viti VI • Kosovë 0.30 ¤, Shqipëri 50 Lek • E përditshme e pavarur kosovare           OSHP tenderin e ktheu për rivlerësim. | FAQE 10
                                                                             Rrëfehet Limaj
                                                                             Fatmir Limaj do të paraqitet sot para një prokurori të EULEX’it
                                                                             lidhur me dyshimet për keqpërdorim të buxhetit sa ishte në krye të
                                                                             Ministrisë së Transportit. | FAQE 9
                                                            Në qendër të Pejës, e në pikë të ditës, dy grupe të rinjsh kanë
                                                            shkëmbyer breshëri plumbash mes veti. Asnjëri prej tyre nuk u
                                                          lëndua. Por plumbat ranë mbi Kreshnik Isufajn, një kalimtar i rastit.
                                                           Njëzetenjë vjeçari vdiq, e një tjetër person i pafajshëm u plagos
                                                             rëndë. Policia dyshon se vrasja u krye nga Fisnik Gashi. f8-9
            TRONDITET PEJA
FOTO: PETRIT RRAHMANI
                                                                               Prano të gjitha
                                                                               rezultatet me SMS!
2                                                                                                      E martë, 20 shtator 2011
Pressing
                                              Kryeredaktor: Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com
                                              Politikë: Bekim Greiçevci bekim.greicevci@gazetaexpress.com Nacionale dhe siguri: Jeton Musliu jeton.musliu@gazetaexpress.com
                                              Ekonomi: Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com Bota: Arsim Buxhovi arsim.buxhovi@gazetaexpress.com
                                              Arte: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com Editorialet dhe Shkurt e Shqip: Arben Idrizi arben.idrizi@gazetaexpress.com
                                              Sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com     Fotografia: Atdhe Mulla atdhe.mulla@gazetaexpress.com,
                                              Drejtore e marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com redaksia: info@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78;
                                              Drejtor ekzekutiv: Shpend Jakupi, shpend.jakupi@gazetaexpress.com Shtypi: Roto Print Center: MediaWorks.
Fjalët tona
   Masa e reciprocitetit
   nuk do të kthehet sot,
por nëse autoritetet serbe
nuk i pranojnë vulat, është
çështje e ditëve kur
kthehen masat prapë.

                       Mimoza Kusari – Lila,
                                                    Momentalisht
                       Zëvendës kryeministre
                       e Kosovës, duke folur
                       për rikthimin ose jo të
                       reciprocitetit për mallra me
                       Serbinë.
   Me këtë dëshmohet se
   veriu i Kosovës nuk
është në duar të kriminelëve
                                                    qetësi
dhe se qytetarët e veriut të
Kosovës janë të barabartë me
bashkëqytetarët e tyre në
Serbinë Qendrore.
                     Borislav Stefanovic,                      Të mërkurën, pas vizitës në Kosovë, shkrova                     Kosovë, nëpërmjet Merdares, pikë kufitare
                     Shef i grupit negociator për                  se dukej se terreni ishte përgatitur për një                    ndërmjet Serbisë dhe territorit të Kosovës, të
                     Kosovën duke folur për një                   “përleshje të madhe”. Dhe më të vërtetë, një                    kontrolluar nga qeveria. Por tre kamionëve, të
                     vendim të Qeverisë së Serbisë
                     që qytetarët e veriut të Kosovës                ditë më vonë, në Forumin e Sigurisë në Beo-                     cilët po bartnin mallra nga Kosova, siç është
                     të tatimohen nga shteti serb.                 grad, Boris Tadic, presidenti i Serbisë, theksoi                  raportuar ju është refuzuar hyrja në Serbi.
                                          Autoritetet     se “veprimet e njëanshme”-me të cilat ai nën-                     Autoritetet në Prishtinë me gjasë janë të lu-
                                          në Prishtinë     kupton çdo gjë që ndërmerret nga autoritetet                    mtura që kanë mundësinë që të lejojnë serbët
                                                    në Prishtinë-mund të kërcënojnë seriozisht                     që të vazhdojnë me bllokimin e rrugëve, pasi
                                         me gjasë janë     paqen dhe sigurinë e gjithë rajonit. Tingëllon-                   që ata, në përgjithësi, janë të vetmit që do të
   Me popullin i cili                               të lumtura     te mjaft ashpër, por të premten në mëngjes                     vuajnë. Qysh javën e kaluar, pompat e ben-
   është i paarmatosur                                që kanë     blofi i tij u zhvesh.                                zinës në këtë pjesë, kishin filluar të mbesin
                                                      Të mbështetur nga KFOR-i, forca e kryesuar                    pa karburante.
ata (BE dhe NATO) nuk                                mundësinë
                                                    nga NATO në Kosovë dhe EULEX-i, misioni                        Aktualisht, problemi qëndron në faktin
kanë asnjë përparësi.                               që të lejojnë    policor i BE-së, një grusht i policëve dhe do-                   se më 12 qershor Komisioni i Evropës do të
                                          serbët që të     ganierëve të Kosovës u dërguan me helikop-                     këshillojë shtetet anëtare të BE-së se a du-
                                         vazhdojnë me      terë në Jarinje dhe Bërnjak, pikat kufitare mes                   het t’i ofrohet Serbisë statusi i kandidatit për
                       Oliver Ivanovic,                      të të ashtuquajturit veri i Kosovës i kontrolluar                  anëtarësim. Nëse ferri shpërthen në Kosovë,
                       I ashtuquajtur sekretar serb      bllokimin e
                       për Kosovën, duke folur                  nga serbët dhe vetë Serbisë.                            atëherë me gjasë një rekomandim i tillë nuk
                       për mundësitë e heqjes së
                                         rrugëve, pasi      Serbët e Kosovës bllokuan rrugët kryesore                    do të ofrohet.
                       bllokadave në Veri të Kosovës.      që ata, në    dhe ndërmorën hapa për të mbyllur dy urat,                       Një burim nga radhët e administratës në
                                          përgjithësi,    të cilat lidhin qytetin etnikisht të ndarë të                    Serbi madje më tha se me përkrahjen e koso-
MOTI                         PRISHTINË         janë të vetmit     Mitrovicës.
                                                      Si pasojë, serbët e veriut u izoluan.
                                                                                              varëve, BE-ja dhe SHBA-ja po e vendosin Boris
                                                                                              Tadicin në një situatë aq të vështirë, sa që një
                                       që do të vuajnë.     Mbrëmjen e kaluar pati raporte për të shtëna,                    vrasje e radhës-pas asaj të Zoran Gjingjicit,
                  Sot
                                                    por në përgjithësi, për të shfrytëzuar klishenë                   ish-kryeministrit të Serbisë, në vitin 2003-nuk
                  Max:         20 °C                      aktuale, veriu i Kosovës mbetet i qetë, por i                    është e paparamendueshme.
                                                    tendosur. Si rekapitullim: në negociatat mes                      Dhe nuk janë vetëm serbët ata, që po e ndi-
                  Min:         14 °C                      Kosovës dhe Serbisë, të sponzoruara nga BE-                     ejnë nxehtësinë. Aleksandër Konuzin, amba-
                                                    ja, u arrit pajtimi se mallrat e Kosovës mund të                  sadori rus në Serbi, qortoj nikoqirët e tij në
                  Nesër
                                                    eksportohen në dhe nëpërmjet Serbisë, nëse                     Forumin e Sigurisë në Beograd, duke kërkuar
                                                    në dokumente figuron vula me fjalët “Doga-                      ta di se a kishte serbë të pranishëm në dhomë
                  Max:          19 °C                     nat e Kosovës”-që do të thotë, pa parashtesën                    (kishte mjaftë) dhe duke e përbuzur Serbinë
                                                    “Republikë”. Por autoritetet serbe nuk do të                    si një “shtet të parëndësishëm”.
                  Min:          12 °C                     pajtoheshin me planin e Kosovës për të sta-                      Rusia ishte në mesin e atyre pak shteteve
                                                    cionuar zyrtarët e vet doganor në dy pikat                     që mbështetën qëndrimet e Serbisë, tha ai.
                                                    kufitare, me qëllim të vulosjes së prodhimeve.                    Kur të pranishmit kërkuan nga ai që të heshtë,
                                                      Zyrtarët doganor tani janë stacionuar, por                    Konuzin u largua.
                                                    pasi që rrugët janë mbyllur, nuk ka prodhime,                     Shumë serbë ishin të lumtur për këtë, së
    Gazeta Express është botim i MediaWorks, LLC                           të cilat ata do t’i vulosnin. Dhe Kosova nga                    paku ambasadori nuk ushtroi dhunë. Kjo nuk
    Adresa: Dardania 1/1
    Prishtinë, 10000, Kosovë
                                                    ana e saj ka shfuqizuar bllokadën ndaj im-                     mund të thuhet për bashkëkombësin e tij,
    E-Mail: info@gazetaexpress.com                                  portimit të mallrave serbe, e cila ka dëmtuar                    Aleksander Lebedev, pronar i dy gazetave në
    Tel. +381 (0)38 76 76 76; fax: 038 76 76 78                           tej mase shumë kompani serbe. Kamionët                       Britani, i cili qëlloi me grushte një bashkëbi-
    www.gazetaexpress.com                                      nga Serbia kanë filluar të vërshojnë sërish në                    sedues, gjatë një debati televiziv.
       E martë, 20 shtator 2011                                              3

     Me mundësitë në rritje për njohjen e shtetit palestinez si një
     “shtet jo anëtar” në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të
     Bashkuara këtë shtator, palestinezët mund të fitojnë disa mjete
     të tjera diplomatike për rrethin tjetër të bisedimeve me Izraelin.
OKB-ja dhe shteti
palestinez
                             minonte moralin palestinez dhe pretendimet hi-
                             storike për të qenë një popull pa shtet, një status që
                             ka qenë për dekada në agjendën ndërkombëtare.
          Robert M. Danin             Në sytë e komunitetit ndërkombëtar, konflikti
          (Foreign Affairs)          me Izraelin do të çonte në debate lidhur me kufirin
                             dhe jo në një sfidë ekzistenciale për palestinezët.
                              Në Universitetin e Oksfordit profesori i ligjeve,
Përpjekja e palestinezëve për të pranuar njohjen     Guy Gooduin-Gill, kohët e fundit argumentoi se
e shtetit të tyre prej Kombeve të Bashkuara në      krijimi i shtetit do t’i jepte fund statusit legal të Pa-
muajin shtator, ka si synim të shtojë negociatat e    lestinës, si përfaqësuesi i vetëm legjitim i popullit
së ardhmes lidhur me Izraelin. Mahmoud Abbas,      në fjalë.
presidenti i autoritetit palestinez është shprehur:     Autoriteti i shtetit palestinez do të kufizohej
“Për Palestinën duhen bërë negociata, duke qenë     gjeografikisht me pjesët që pretendon në Bregun
në pozicionin e anëtares së Kombeve të Bashkuara,    Perëndimor, mbase edhe në Gazë.
territori i së cilës është i pushtuar ushtarakisht nga   Refugjatët palestinezë do të mbeteshin pa për-
një vend tjetër dhe jo si një popull i nënshtruar”.   faqësues brenda institucioneve ndërkombëtare.
  Për ironi, kjo përpjekje, nëse do të jetë e sukse-    Po ashtu, edhe Gaza do të konsiderohej si një
sshme, do të bëjë të mundur pozitën e re të Pale-    territor palestinez i pushtuar nga Hamasi.
stinës, të cilën duhej ta gëzonte me një çmim më      Më e mira e mundshme për shtetin palestinez
të ulët.                         do të ishte të administronte rreth 40 për qind të
  Faza II e Katërshes për Paqen ofroi një mundësi    Bregut Perëndimor.
për krijimin e një “shteti të pavarur palestinez      Territoret e tjera që pretendon Palestina – 60 për
me kufijtë e përcaktuar”, si një gur lëvizës për një   qind i mbetur prej Bregut Perëndimor, Jerusalemi
marrëveshje të përhershme lidhur me statusin       Lindor dhe Gaza – do të kontrolloheshin nga Izraeli
final.                          apo Hamasi.
  Lidershipi palestinez për një kohë të gjatë nuk     Praktikisht, aftësia e kohëve të fundit e Palestinës
e pranoi këtë mundësi, duke pasur frikë se krijimi    për t’u përballur me Izraelin nuk është ajo që be-
i shtetit do të zgjaste pa kufi.             sohet.
  Tashmë ata kanë ndërruar krejtësisht drejtim,      Atmosfera e kundërvënies mund të sjellë një
duke shpresuar për një rezultat. Vetëm tani, pale-
stinezët po e ndjekin këtë çështje edhe në diplo-
macinë ndërkombëtare.
  Për të qenë të sigurt, arritja e anëtarësimit te
                             reagim të ashpër publik nga ana e Izraelit. Me
                             epërsinë e vet dhe me kontrollin e territorit mi-
                             dis Lumit Jordan dhe Mesdheut, Izraeli mund të
                             marrë kundërmasa të papëlqyeshme në terren,
                                                           Tani pako
                                                           EXTRA me
Kombet e Bashkuara nga ana e Palestinës do të      si p.sh. tatime, shtypje të lëvizjes palestineze dhe
shtonte më shumë negociatat me Izraelin për sta-     aneksim të disa territoreve të Bregut Perëndimor,
tusin final.                       duke argumentuar se palestinezët kanë shfuqizuar
  Si anëtare e Kombeve të Bashkuara, Palestina     strukturën e Oslos, e cila e ka ruajtur bashkëpuni-
mund të drejtohej legalisht te Këshilli i Sigurimit të  min me qeverinë palestineze.
Kombeve të Bashkuara, te Gjykata Ndërkombëtare
e Drejtësisë dhe mundësisht edhe te Gjykata Kri-
minale Ndërkombëtare.
  Presidenti amerikan Barack Obama ka arsye të
shëndosha për t’u treguar ngurrues, për t’iu kthyer
                              Sjellja provokatore e palestinezëve mund të rrisë
                             më shumë tendosjet, duke krijuar një situatë të
                             pafavorshme.
                              Ndërkaq, një dështim i Kombeve të Bashkuara
                                                           24 këste!
                             mund të shkaktojë dhunë nga ana e palestinezëve.
tryezës së negociatave pa një pikë të qartë referimi.    Një situatë e tillë mund të jetë tragjike, pavarësis-
  3 javët e bisedimeve me Izraelin shtatorin e shku-  ht përpjekjeve të kryeministrit Salam Fayyad për
ar e dëmtuan, më shumë sesa e forcuan besimin e     krijimin e një shteti palestinez këto vitet e fundit.
tyre me bashkëbiseduesit në Izrael.             Më i dukshëm ka qenë ky unifikim dhe profesio-
  Refuzimi që pasoi më vonë nga ana e Izraelit     nalizëm i forcave të sigurisë në një hallkë të vetme
për të rivendosur moratoriumin e ujdisë apo për     komande. Kjo ka rritur sigurinë për palestinezët
të ofruar një alternativë për planin e paqes, e uli   dhe izraelitët, duke bindur Izraelin që të lejojë Au-
besimin në këtë proces.                 toritetin Palestinez të shtojë kontrollin mbi terri-
  Me mundësitë në rritje për njohjen e shtetit     torin brenda Bregut Perëndimor.
palestinez si një “shtet jo anëtar” në Asamblenë      Fokusi i fundit mbi Kombet e Bashkuara e ka sh-
e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara këtë sh-     mangur vëmendjen nga përgatitja e vetë palesti-
tator, palestinezët mund të fitojnë disa mjete të     nezëve për një pavarësi të vërtetë. Duke i orientuar
tjera diplomatike për rrethin tjetër të bisedimeve.   këto përpjekje drejt Kombeve të Bashkuara dhe
  Por, kjo gjë frenohet më shumë sesa avancohet     larg prej procesit të krijimit të shtetit kryesuar prej
për aspiratat e tyre kombëtare.             Fayyad, Abbas e ka bërë Autoritetin Palestinez më
  Së pari, pranimi te Kombet e Bashkuara do të     të varur nga të tjerët.
4                                                                                 E martë, 20 shtator 2011
 Politikë
                                           Mbështetje nga Shqipëria në OKB
                                           Zëvendëskryeministri dhe Minis-     Shqipërisë, Haxhinasto do t’i kushtojë  Sesionit të 66-të të Asamblesë së
                                           tri i Jashtëm i Shqipërisë, Edmond    një vëmendje të veçantë Kosovës     Përgjithshme, kryediplomati shqiptar
                                           Haxhinasto ka udhëtuar për në SHBA,   dhe lobimit për rritjen e njohjeve    do të zhvillojë një sërë takimesh të
                                           për të marrë pjesë në Sesionin e 66-të  ndërkombëtare të saj gjatë punimeve   nivelit të lartë, si dhe do të marrë pjesë
                                           të Asamblesë së Përgjithshme të     të Asamblesë së Përgjithshme.      në disa aktivitete të rëndësishme, si
 redaktor: bekim greiçevci                             OKB’së.                 Zyra e shtypit e MPJ’së së Shqipërisë  Forumi i Parë i Investimeve Shqipëri-
 e-mail: bekim.greicevci@gazetaexpress.com                     Sipas njoftimeve nga MPJ e        bëri të ditur se gjatë punimeve të    SHBA.
 tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78
                     IKIN NGA A
Grupi parlamentar
i Lëvizjes
Vetëvendosje ka
mbetur me dy
deputetë më pak.
Agim Kuleta dhe
Aurora Bakalli,
anëtarë të Lëvizjes
për Bashkim, kanë
braktisur Grupin
e Albin Kurtit në
Parlament. Të
dy lëvizjet do të
japin të martën
qëndrimet për
ndarjen mes
tyre. Zyrtarë të
Vetëvendosjes nuk
besojnë se ka edhe
deputetë të tjerë
që do të largohen
nga kampi i tyre.

Valmir Klaiqi
valmir.klaiqi@gazetaexpress.com

Prishtinë, 19 shtator —
Lëvizja Vetëvendosje ka mbetur
e befasuar të hënën kur është
informuar nga mediat se nuk
do t’i kenë më 14 deputetë, por
vetëm 12.
  Dy deputetët e Grupit parla-
mentar të Vetëvendosjes, Aurora
                    FOTO: PETRIT RRAHMANI
Bakalli dhe Agim Kuleta, anëtarë
të Lëvizjes për Bashkim, nuk do
të jenë më pjesë e Grupit të Albin
Kurtit në Parlament.
  Ata tani do të jenë deputetë të
pavarur që do të flasin vetëm në
emër të Lëvizjes për Bashkim, su-
bjekt politik që në zgjedhjet e fun-           eve. Kryesia është duke e shqyrtu-  për këtë çështje aty do të merrni   diferenca, sepse është normale    Vetëvendosjes. Menjëherë pas
dit ka garuar në listë të përbashkët           ar situatën edhe nesër (të martën)  përgjigje”, ka thënë Vraniqi.     të ketë diferenca”, tha ai. Vraniqi  daljes së dy deputetëve nga Grupi
me Vetëvendosjen.                    do të mbajmë një konferencë për     Duke folur për historikun e    thotë se liderë të Vetëvendosjes   parlamentar i Vetëvendosjes, kanë
  Deputetët që u larguan nga              shtyp dhe do të dalim me qëndri-   bashkëpunimit me dy depu-       do të shprehin qëndrimin e tyre,   filluar spekulimet se nga Vetëven-
Grupi i Vetëvendosjes nuk thanë             me. Tash për tash nuk ka ndonjë   tetët e Lëvizjes për Bashkim dhe   pasi të dëgjojnë se çfarë ka për të  dosja mund të ketë edhe rrjedhje
asnjë fjalë të hënën, ndërsa Lëvizja           qëndrim zyrtar. Ende është duke u  Vetëvendosje, Vraniqi tha se ata   thënë Lëvizja për Bashkim. Ky su-   të tjera të deputetëve.
për Bashkim ka paralajmëruar një             shqyrtuar dhe nuk më kanë dhënë   qysh nga fillimi nuk janë shkrirë   bjekt politik i udhëhequr nga Avni    Por një gjë e tillë, sipas Vraniqit,
konferencë për media të martën,             ndonjë qëndrim për media”, ka    në Vetëvendosje.           Klinaku, do të mbajë konferencë    nuk mund të ndodhë, pasi vetëm
ku do të jepen arsyet për tërheqjen           thënë Vraniqi.             “Ata kanë pasur qëndrime      për shtyp dy orë para zyrtarëve të  këta dy deputetë nuk kanë qenë
e dy deputetëve të saj nga Grupi              Ai tha se strukturat e Lëvi-    ndryshe, sepse ata kanë qenë     Vetëvendosjes.            pjesë e Lëvizjes Vetëvendosje.
parlamentar i Vetëvendosjes.               zjes Vetëvendosje të hënën janë   subjekt tjetër politik. Asnjëherë    “Për këtë arsye, pa i dëgjuar     “Nuk besoj. Këta kanë dalë si
  Zëdhënësi i Vetëvendosjes, Er-            mbledhur për të biseduar rreth    nuk janë shkrirë në Vetëvendo-    arsyetimet e tyre pse kanë dalë,   subjekt politik. Nuk besoj se kjo
zen Vraniqi ka treguar të hënën             largimit të dy deputetëve, ndërsa  sje. Brenda Grupit parlamentar    ne nuk mund të flasim zyrtarisht.   ka lidhje me ndonjë deputet tjetër.
për Express se për daljen e dy de-            të martën do të flasin zyrtarisht   kanë qenë subjekt tjetër politik.   E shohim çka po thonë ata, pastaj   Deputetët e tjerë janë të Vetëven-
putetëve nga Grupi parlamentar              për këtë çështje.          E kanë ruajtur pavarësinë poli-    flasim ne. Ata e kanë konferencën   dosjes”, tha Vraniqi.
kanë marrë vesh nga mediat.                “Të martën, në ora 13:00, do të  tike brenda Grupit parlamentar,    në ora 11:00, e ne do të flasim në    Deputeti Agim Kuleta para pak
  “Ne kemi marrë vesh prej medi-            ketë konferencë për media dhe    prandaj edhe janë toleruar disa    ora 13:00”, ka thënë një zyrtar i   ditësh pati paralajmëruar për
        E martë, 20 shtator 2011                                                                   POLITIKË 5

                           Jemeni paralajmëron njohjen e Kosovës
                           Ministri i Punëve të Jashtme i  ritetet e punëve të jashtme të    Kosovës dhe kemi ardhur në për-   agjencinë informative “Presheva
                           Jemenit, Abu Bakr Abdullah Al   qeverisë së Jemenit.         fundim se është koha, që ashtu   Jonë”, duke shtuar se “në praktikë
                           Qirbi, ka paralajmëruar njohjen  “Ne kemi zhvilluar një sërë taki-  sikurse Katari dhe disa vende    vendi ynë e njeh Republikën e
                           e Kosovës shtet sovran dhe të   mesh në Shtetet e Bashkuara të    të tjera arabe, edhe Jemeni ta   Kosovës, andaj për këtë njohje
                           pavarur nga vendi i tij.     Amerikës me vendet tona aleate,   njohë shtetin e Kosovës”, ka    zyrtare mbetet vetëm kryerja e
                           Ai ka thënë se njohja e Kosovës  sidomos ato arabe, sikurse      deklaruar në Gjenevë shefi i    disa formaliteteve, çka edhe jemi
                           aktualisht është një ndër prio-  edhe me Ministrin e Jashtëm të    diplomacisë së Jemenit për     duke bërë aktualisht”.
ALBINI
                                         Mbështetja amerikane
                                         Prishtinë, 19 shtator–
                                         Sekretarja amerikane e Shtetit,
                                                             Sekretarja amerikane e Shtetit, Hillary Clinton ka deklaruar
                                         Hillary Clinton ka deklaruar se    se SHBA’ja mbështet fuqimisht sovranitetin dhe integritetin
                                         SHBA’ja e mbështet fuqimisht
                                         sovranitetin dhe integritetin
                                                             territorial të Kosovës dhe shtrirjen e autoritetit të Kosovës
                                         territorial të Kosovës dhe shtrir-   në gjithë territorin e saj. Në një takim me liderët kosovarë
                                         jen e autoritetit të Kosovës në
                                         gjithë territorin e saj.        në New York, ajo tha se SHBA’ja vazhdon t’i inkurajojë
                                           Këtë mesazh, Clinton ua për-    shtetet e tjera që të njohin pavarësinë e Kosovës.
                                         colli të hënën krerëve më të lar-
                                         të të institucioneve të Kosovës,    fete Jahjaga e falënderoi Sekreta-    Duke folur për zgjidhjen e
                                         gjatë një takimi në New York.     ren Clinton për mbështetjen dhe    problemeve, Presidentja Jahjaga
                                           Sekretarja amerikane e Shtetit   kontributin e vazhdueshëm që     tha se “Ahtisaari Plus” nuk është
                                         tha se bashkëpunimi me Bash-      SHBA’ja po e japin në procesin    zgjidhje, sepse do të rrënonte të
                                         kimin Europian dhe misionin e     e shtetndërtimit në Kosovë dhe    arriturat në Kosovë dhe nuk do
                                         tij në Kosovë për rendin dhe li-    për konsolidimin e mëtejshëm     të garantonte integrimin, por do
                                         gjin, EULEX, është i një rëndësie   të shtetit të Kosovës në arenën    të çonte drejt ndarjes.
                                         të veçantë dhe kjo shënon një     ndërkombëtare.              Sipas komunikatës, Presi-
                                         përparim pozitiv dhe i inkura-      “Presidentja po ashtu e njoftoi  dentja e Kosovës ka thënë se kjo
                                         joi autoritetet e Kosovës që të    Sekretaren Clinton për progresin   “do të kthente prapa sukseset e
                                         vazhdojnë të punojnë ngushtë      e arritur në Kosovë dhe kërkoi    mëdha të dekadës së kaluar në
                                         me këtë mision. Ajo tha se është    mbështetjen e SHBA’së për ta     arritjen e paqes dhe të pajtimit
                                         me rëndësi marrëdhënia e afërt     ndihmuar Kosovën në procesin     në rajon”.
                                         me Bashkimin Europian.         e integrimeve europiane dhe       Ajo tha se Kosova është e për-
                                           “Clinton tha se SHBA’ja do të    Partneritetin për Paqe”, thuhet    kushtuar në dialogun me Ser-
                                         vazhdojë angazhimin e saj për     në një komunikatë për media të    binë për të gjetur zgjidhje për
                                         ndihmë Kosovës në rrugën e       dërguar nga Presidenca.        çështjet praktike të interesit
                                         saj drejt integrimeve europiane.     Duke folur për zhvillimet e    të përbashkët dhe theksoi se
                                         Sekretarja amerikane e Shtetit     fundit në Kosovë, Jahjaga e ka    kjo është rruga e vetme për të
 mundësinë e daljes nga Grupi      tjera. Disa herë deputetët Kuleta     tha se dialogu me Serbinë është    informuar Sekretaren amerika-     normalizuar marrëdhëniet dhe
 parlamentar i Vetëvendosjes.      dhe Bakalli kanë votuar ndryshe      e vetmja rrugë përpara dhe       ne të Shtetit për Veriun.       për të mbështetur njëra-tjetrën
  Arsyeja e deklarimit të tillë    nga deputetët e Albin Kurtit.       përshëndeti përkushtimin e        “Ajo tha se aksioni në tri ko-   në rrugën e integrimeve euro-
 kishte të bënte me dokumen-        Lëvizja për Bashkim është       Kosovës për këtë proces”, thuhet    munat veriore është ndërmarrë     piane.
 tin pesëfaqësh të Këshillit të     shprehur kundër aksionit të        në një kumtesë të Presidencës     në bashkëpunim të ngushtë        Ajo tha se Kosova është e
 Përgjithshëm të Lëvizjes Vetëven-   Vetëvendosjes kur ata sulmuan       së Kosovës.              me partnerët ndërkombëtarë      përkushtuar në rrugën e saj të
 dosje, sipas të cilit asnjë deputet  me domate Zëvendëskryemini-         Ajo tha se SHBA’ja po vazhdon    si dhe me EULEX’in e KFOR’in,     integrimeve euroatlantike, por
 nuk mund të shprehë qëndrimin     stren Edita Tahiri, në aeroportin     t’i inkurajojë shtetet e tjera që të  dhe ai ka për qëllim zbatimin e    theksoi nevojën e marrëdhënie-
 e tij personal në media, pa e marrë  “Adem Jashari”, pas kthimit nga      njohin pavarësinë e Kosovës.      marrëveshjes për vulat dogano-    ve kontraktuale me BE’në për
 lejen e kryetarit Albin Kurti.     raundi i gjashtë i dialogut me Ser-     Clinton po ashtu i ka inkura-    re dhe është në përputhshmëri     të inkurajuar reformat e bren-
  Kuleta kishte thënë se kjo rre-   binë, në Bruksel.             juar përfaqësuesit kosovarë për    me Kushtetutën e Republikës së    dshme dhe për të krijuar be-
 gullore e cenon pavarësinë e de-     Të dy lëvizjet janë kundër këtij    thellimin e reformave të bren-     Kosovës”, thuhet në komunikatë.    simin se Kosova një ditë do të
 putetit, gjë që, sipas tij, përbënte  dialogu. Ato janë në favor të bash-    dshme në Kosovë dhe i dha         Presidentja e Kosovës tha se    bëhet anëtare e BE’së. Presi-
 veprim jokushtetues dhe jodemo-    kimit kombëtar, por Lëvizja e Avni    përkrahje Presidentes Jahjaga     institucionet e vendit janë të për-  dentja Jahjaga tha se Kosovës i
 kratik. Lëvizja për Bashkim dhe    Klinakut konsideron se Veriu du-     në luftën kundër korrupsionit     kushtuara që të vendosin rendin    duhet ndihma e SHBA’së që të
 Vetëvendosja kanë pasur qëndri-    het të shkëmbehet me Luginën e      dhe krimit të organizuar.       dhe ligjin në Veriun e Kosovës    punojë me BE’në për t’i ofruar
 me të kundërta edhe për çështje të   Preshevës.                  Gjatë takimit, Presidentja Ati-   me partnerët ndërkombëtarë.      vendit agjendën europiane.
 6                                                                       E martë, 20 shtator 2011


                          Premtime për njohje nga Tanzania
                          Zëvendëskryeministri Behgjet   Siç ka njoftuar Zyra për media  marrë garanci nga Presidenti   bëjnë pjesë 14 shtete”, thuhet
                          Pacolli ka takuar të hënën    e Zëvendëskryeministrit Pa-    Kikwete se Tanzania do të     në komunikatën për media.
                          në New York, Presidentin e    colli, edhe në këtë takim, atij  angazhohet që Kosova të ketë   Zëvendëskryeministri Pacolli,
                          Tanzanisë, Jakaya Kikwete    i është rikonfirmuar se njohja  njohje nga të gjitha shtetet   në ditët në vijim do të zhvillo-
                          dhe Ministrin e Punëve të    nga Tanzania do të ndodhë     anëtare të SADC’it (Komuni-    jë takime të tjera me udhëhe-
                          Jashtme të këtij shteti, Ber-  në një të ardhme shumë të     teti Zhvillimor i Vendeve të   qës të shteteve që ende nuk e
                          nard Membe.           afërt. “Po ashtu, Pacolli ka   Afrikës Jugore), në të cilën   kanë njohur Kosovën.


EULEX


 BARRIKADAT DUHET TE HIQEN
 Misioni i BE’së thotë se barrikadat në Veri duhet
 të hiqen sa më shpejt, por nuk jep afat kohor
 për këtë. Ndërkaq, zyrtarë të KFOR’it deklarojnë
 se janë duke u dhënë kohë politikanëve që
 të kryejnë negociata. Të hënën, KFOR’i ka
 shpërndarë pamflete në Veri duke i porositur
 serbët se bllokimi i rrugëve është i paligjshëm.
 Prishtinë, 19 shtator—        ganë dhe polici kufitare. Ata janë
 Autoritetet e sigurisë në Kosovë   të gatshëm që muajt e ardhshëm
 thonë se gjendja në Veriun e ba-   apo tërë dimrin ta kalojnë në
 nuar me shumicë serbe është e    barrikada”, ka thënë ai, për Radi-
 qetë, por me tensione të larta.   on Evropa e Lirë.
  Të gjitha rrugët që çojnë në     Ai tha se serbët heqin barrika-
 vendkalimet kufitare me Serbinë    dat vetëm atëherë kur nga pikat
 po mbahen të bllokuara nga ba-    kufitare të tërhiqen pjesëtarët
 norët serbë, që kundërshtojnë    e Doganës së Kosovës dhe kur
 vendosjen e doganierëve dhe po-   KFOR’i kontrollin e këtyre pikave
 licisë së Kosovës në vendkalimet   t’ua kalojë stacioneve policore në
 kufitare.               Veri të Kosovës.            heqjen e barrikadave janë forcat   e vendit.               të Qeverisë dhe me vjen mirë që ky
  Beogradi kërkon bisedime të     Autoritetet ndërkombëtare      e KFOR’it dhe ato të EULEX’it.      Kryetari i Kuvendit, Jakup Kra-  plan është i harmonizuar edhe me
 reja për vendkalimet kufitare,    nuk duket se kanë ndonjë plan       Zyrtarët europianë kërkojnë    sniqi thotë se vendosja e norma-   faktorin ndërkombëtar. Presim që
 ndërsa Prishtina e ka hedhur     për heqjen e shpejtë të bllokada-   heqjen e barrikadave, por nuk     litetit në Veri kërkon kohë, duke   ditët e ardhshme këto veprime do
 poshtë një mundësi të tillë, duke  ve, ndërkohë, që KFOR’i edhe më    japin informacione nëse kanë     marrë parasysh strukturimin e     të vazhdojnë të jenë të koordinu-
 kërkuar zbatimin e marrëveshjes   tej bën bartjen e policëve e do-    ndonjë plan për hapjen e shpejtë   gjatë të pushteteve paralele në    ara dhe në shërbim të vendosjes
 Kosovë – Serbi për njohjen e vu-   ganierëve kosovarë për në pikat 1   të rrugëve.              këtë pjesë të Kosovës.        së rendit dhe ligjit në atë pjesë të
 lave doganore që u arrit me ndër-  dhe 31 me helikopterë ushtarakë.     “EULEX’i dhe KFOR’i janë       “Qytetarët dhe ne duhet ta dimë  Kosovës”, thekson Krasniqi.
 mjetësinë e Bashkimit Europian     “Është situatë e pandryshuar,    duke e monitoruar situatën në     se për 10 – 12 vjet në atë pjesë të   Situata në Veri të Kosovës është
 më 2 shtator.            njerëzit janë paqësorë, sikurse    lidhje me barrikadat. Këto barri-   Kosovës janë toleruar strukturat   trajtuar edhe në Komisionin për
  Që nga e premtja, të paktën    edhe demonstruesit. Ne po u      kada kufizojnë lirinë e lëvizjes dhe  e pushtetit serb dhe janë toleru-   siguri dhe punë të brendshme të
 në gjashtë rrugë magjistrale dhe   japim kohë politikanëve që të     duhet të hiqen. EULEX’i mban     ar strukturat kriminale që e kanë   Parlamentit të Kosovës.
 lokale, serbët e Veriut kanë ven-  kryejnë negociata. Po presim nga    qëndrimin se ka shumë opsione.    vendosur një pushtet dhe për       Kryetari i këtij Komisioni,
 dosur barrikada, në tentim për të  nivelet e larta. Ne nuk jemi politi-  Por, duhet mbajtur mend se këto    t’i eliminuar apo shpërbërë ato    Ahmet Isufi, thotë se Qeveria e
 shkëputur lidhjet mes Jugut dhe   kanë dhe nuk po kryejmë kurrfarë    barrikada prekin komunitetin lo-   struktura kriminale duhet një     ka përkrahjen e parlamentit, por
 Veriut.               negociatash me njerëzit në barri-   kal, të cilit po i shkaktojnë shumë  kohë, sepse ata njerëz që e kanë   inkurajon ekzekutivin që të an-
  Njëri nga liderët e serbëve të  kada”, tha për Radion Evropa e     dëme. Njerëzit duan të udhëtojnë   pasur atë pushtet nuk e kanë lehtë  gazhohet për ndryshimin e gjen-
 Veriut, Krstimir Pantic ka thënë   Lirë, zëdhënësi i KFOR’it, Ralph    dhe të kryejnë punët e tyre. Për   ta humbin”, thotë Krasniqi.      djes faktike në terren dhe kthimin
 se serbët tash janë më të vendo-   Adametz.                këtë arsye, barrikadat duhet të     Përderisa në media të ndryshme   e normalitetit dhe lirisë së lëvizjes
 sur se kurrë që të mos heqin dorë    Të hënën, KFOR’i, përmes heli-   hiqen sa më shpejt që të jetë e    dhe opinion flitet për mundësitë    dhe qarkullimit në atë pjesë.
 nga bllokadat rrugore dhe, sipas   kopterëve, ka hedhur pamflete në    mundur”, tha në një deklaratë për   e gjetjes së zgjidhjeve politike     Ndërkaq, deputeti i Vetëvendo-
 tij, ato do të forcohen në ditët e  pjesë të ndryshme në Veri, përmes   Radion Evropa e Lirë, zëdhënësi i   për Veriun, Krasniqi thotë se Qe-   sjes, Rexhep Selimi thotë se ndar-
 ardhshme.              të cilave ka ftuar serbët të heqin   EULEX’it, Nicholas Hawton.      veria dhe faktori ndërkombëtar    ja e Veriut dhe Jugut për qytetin
  “Serbët janë më të vendosur se  dorë nga bllokimi i rrugëve, sepse    Ai nuk dha detaje në lidhje me   kanë një plan të përbashkët për    e Mitrovicës duhet të shmanget
 kurrë që të përmbushin kërkesat   kjo është e paligjshme.        ato që i quan opsione të hapura    doganat dhe pret që njësoj të ve-   duke krijuar një realitet tjetër në
 e tyre, që nga ato kalimet admi-    Ministri i Punëve të Brendshme,   dhe as për ndonjë afat kohor se    projnë për ndryshimin e gjendjes   atë pjesë, që do të pamundësonte
 nistrative të tërhiqen të gjithë   Bajram Rexhepi ka thënë ditë më    deri kur do të tolerohet mbyllja e  në terren.              ndikimin e veprimit të strukturave
 pjesëtaret e së ashtuquajturës do-  parë se përgjegjës kryesorë për    rrugëve që lidhin Jugun me Veriun    “Ne kemi një plan operacional   paralele dhe atyre të Serbisë.                                                                               kufitare. De Marnhac ka bërë


                             Dell dhe Marnhac në Veri                                      thirrje për heqje të barrikada-
                                                                               ve. “Kjo i dëmton qytetarët.
                                                                               Çdo hap që i pengon ata është
                                                                               kundër popullatës”, ka thënë
                             Prishtinë, 19 shtator —     pjesëtarët e EULEX’it për    që po bëjnë në këto rrethana   Shefi i EULEX’it.
                             Shefi i EULEX’it, Xavier de   punën që po bëjnë në vendka-   sfiduese”, citohet të ketë thënë   Bashkësia ndërkombëtare,
                             Marnhac dhe Ambasadori      limet kufitare në Veri.      De Marnhac, sipas një kumte-   duke përfshirë Bashkimin Eu-
                             amerikan, Christopher Dell     “Policia e EULEX’it dhe Do-  se të EULEX’it.          ropian dhe NATO’n janë duke
                             kanë vizituar të hënën pikën   ganat, duke punuar ngushtë     Të dy portat në Veri janë   mbështetur përpjekjet për
                             doganore në Jarinje dhe atë në  me ushtarët e KFOR’it, janë   teknikisht të gatshme për     rivendosjen e marrëdhënie-
                             Bërnjakë. Atje janë takuar me  këtu për të përkrahur sundi-   t’u bërë plotësisht funksio-   ve normale tregtare si dhe
                             personelin e EULEX’it, Polici-  min e ligjit në këtë pjesë të  nale, por barrikadat që janë   heqjen e embargove tregtare,
                             së dhe Doganave të Kosovës.   Kosovës. Unë e mirëpres për-   vendosur në rrugët afër tyre   thuhet në kumtesën e Misio-
                             De Marnhac ka përgëzuar     kushtimin e tyre dhe punën    parandalojnë hapjen e pikave   nit të BE’së.
        E martë, 20 shtator 2011                                                                                       7
Nacionale
                                  Peticion për Prizrenin
                                  Prizren, 19 shtator- Koalicioni i organizatave   i cili para disa ditësh iu është dorëzuar     organizatave joqeveritare në mbrojtje të Qen-
                                  joqeveritare në mbrojtje të Qendrës Historike    Kuvendit të Kosovës për shqyrtim. Konkre-     drës Historike të Prizrenit shprehu bindjen që
                                  të Prizrenit të hënën kanë dorëzuar në       tisht, përmes nënshkrimit të këtij peticioni,   Kuvendi i Kosovës dhe institucionet e tjera
                                  Kuvend peticionin me mbi dhjetë mijë nëns-     qytetarët e Prizrenit janë deklaruar se janë    shtetërore do të marrin parasysh vullnetin
                                  hkrime të qytetarëve të Prizrenit, përmes të    kundër çfarëdo praktike për të imponuar ligje   e dokumentuar të qytetarëve të Prizrenit
Redaktor: Jeton Musliu • e-mail: jeton.musliu@gazetaexpress.com   cilit ata janë deklaruar kundër përmbajtjes së   dhe politika që do të ndikojnë negativisht     përmes këtij peticioni dhe do të veprojë në
tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78                 Projektligjit për Qendrën Historike të Prizrenit,  në jetën e qytetarëve të Prizrenit. Koalicioni i  pajtueshmëri me këtë vullnet.
 Policia
Aksident
 Drenas, 19 shtator- Sipas
policisë, i dyshuari derisa ishte
duke lëvizur me veturën e tij
civile, nga pakujdesia ka hum-
bur kontrollin mbi automjet,
                    RADHA E HYSENIT
                    Vështirësohet pozita
                    e Hysen Sherifit para
                    drejtësisë amerikane.
me ç’rast ka dalë jashtë rruge.     Edhe i akuzuari i
Si pasojë e aksidentit, lëndime
trupore ka pësuar ngasësi i       tretë për terrorizëm,
veturës dhe dy pasagjerë, të
cilët janë dërguar për tretman
                    ku është i përf-
mjekësor në QKUK-Prishtinë.       shirë kosovari nga
Me urdhër të prokurorit, i
dyshuari pasi të lirohet nga
                    Gjilani, ka pranuar
QKU-ja, do të ndalet në arrest.     fajësinë. Në Gjykatën
                    e Distriktit Lindor të
Del në kahun              Karolinës së Veriut
e kundërt                (SHBA), Dylan Pat-
                    rick Bouyd pranoi se
 Malishevë, 19 shtator- Rapor-     ka komplotuar për
tohet se një person derisa ishte
duke lëvizur me veturën e tij      sulme terroriste.
civile, nga pakujdesia ka hum-     Brenda këtij muaji,
bur kontrollin mbi automjet
me ç’rast ka dalë në krahun
                    para gjykatës duhet
tjetër të rrugës dhe ka goditur     të dalë Sherifi bashkë                      Shtëpia ku ishin bërë planet             Dylan Patrick Bouyd       Hysen Sherifi
veturën tjetër. Si pasojë e
aksidentit, lëndime trupore
                    me katër të tjerë.                        për sulme terroriste.
kanë pësuar dy ngasësit dhe
katër pasagjerët, dy meshkuj      Jeton Musliu                prej pjesëtarëve të këtij grupi të       “Mohammed”, e pranoi fajësinë         mendur dhe të tjerët që komplo-
e dy femra e të njëjtit janë      jeton.musliu@gazetaexpress.com       drejtuar nga Daniel Patrick Boyd,       pasi ishte i akuzuar për ndihmë        tuan për të siguruar mbështetje
dërguar ne QKUK- Prishtinë                             i cili cilësohet si shefi i tyre.        dhe inkurajim në një komplot për       materiale dhe burime për terrori-
për tretman.              Raleigh, SHBA, 19 shtator —          Boyd, në këtë grup kishte an-        të siguruar mbështetje materiale       stët, duke përfshirë para, trajnim,
                    Vazhdon procesi gjyqësor në        gazhuar edhe dy djemtë e tij, Dylan      për terroristët. Në rast se ai sh-      transport të personelit etj. Objekt

Pesë të                 Shtetet e Bashkuara të Amerikës
                    në rastin e Hysen Sherifi me pre-
                                          Daniel Boyd (24) dhe Zakariya
                                          Boyd (22), si dhe Hysen Sherifin
                                                                 pallet fajtor, atëherë dënimi i tij
                                                                 mund të jetë deri në 15 vjet burg
                                                                                        i konspiracionit, sipas aktakuzës,
                                                                                        ishte për të çuar përpara xhiha-

lënduar                 jardhje nga Gjilani i Kosovës.
                      Ai dhe disa shtetas të tjerë ame-
                                          (29), Anes Subashiçin (35) nga Bo-
                                          snja e Hercegovina, Mohammad
                                                                 si dhe tri vjet të tjera mbikëqyrje.
                                                                   Boyd (24), qytetar i SHBA-së dhe
                                                                                        din e dhunshëm, duke përfshirë
                                                                                        mbështetjen dhe pjesëmarrjen në
                    rikanë, por me prejardhje nga       Omar Aly Hassanin (24) nga Paki-        banor i Karolinës së Veriut, është      veprimtaritë terroriste jashtë ven-
  Zveçan, 19 shtator- Pas një     vende të ndryshme të botës, janë      stani, Ziyad Yaghin (23) dhe Jude       akuzuar për herë të parë së bashku      dit dhe kryerjen e akteve të vrasjes,
fjalosjeje ndërmjet dy grupeve,     arrestuar në vitin 2009 në Karo-      Kenan Mohammadin.               me shtatë të pandehur të tjerë në       rrëmbimit ose gjymtimit të perso-
gjithsej pesë (5) të dyshuar,      linën e Veriut dhe akuzohen se        Derisa gjatë këtij viti janë mbaj-     një aktakuzë federale të ngritur me      nave jashtë vendit.
meshkuj serbë, shtetas të        janë përfshirë në planifikime dhe      tur seancat për Daniel Patrick         22 korrik 2009. Ai u arrestua më 29       Padia pretendon se si pjesë e
Kosovës, kanë ndodhur disa të      mbështetje të grupeve terroriste.     Boydin dhe Zakariya Boydin, i         korrik të të njëjtit vit.           konspiracionit, Boyd ka ndihmuar
shtëna me armë zjarri, derisa       Sherifi i cili në kohën e luftës    njohur me pseudonimin “Zak”,           Sipas aktakuzës, nga nëntori        të pandehurit e tjerë se si ata duhet
ishin në rrugën ”Kral Petri”. Nga    së fundit në vend ka shkuar në       të dy babë e bir, para dy ditësh në      2006 deri të paktën në korrik 2009,      përgatitur veten që të angazhohen
një i dyshuar është konfiskuar     SHBA, ndërkohë që familja e tij      Gjykatën Federale në Karolinën         Boyd ka ndihmuar dhe mbështe-         në xhihadin e dhunshëm dhe ishin
një pistoletë, së cilës ende nuk i   jeton në Kosovë, akuzohet si njëri     e Veriut është mbajtur seanca         tur të pandehurit e tjerë të për-       të gatshëm të vdesin si martirë.
dihet kalibrimi dhe pesë fishekë.                         gjyqësore për Dylan Boydin, i
Me urdhër të prokurorit, të         Fakte                 njohur me pseudonimin “Mo-
dyshuarit, pas intervistimit janë                         hammed”. Edhe në këtë rast, i riu
                                                                    Dëshmi
liruar në procedurë të rregullt.      Daniel Patrick Boyd, u         Dylan Boyd, sikurse babai Daniel,         Ekskluzivisht, gazeta Express në vitin 2009, kur edhe u bë
                     vetëdeklarua fajtor më 9         i cili para gjykatës doli në fillim të      arrestimi i këtyre personave, kishte siguruar fotografi, transkripte

Lëndohet                 shkurt 2011, në akuzën për
                     konspiracion për të siguruar
                                          këtij viti dhe vëllai i tij më i madh,
                                          Zakariya, i cili para gjykatës doli
                                                                  të bisedave të tyre dhe pjesë të incizimeve audio të mbledhura nga
                                                                  FBI-ja amerikane, në lidhje me këtë çështje. Në këto transkripte,

udhëtari                 mbështetje materiale për të
                     terroristët dhe një akuzë për
                                          në verën e këtij viti, i ka pranuar
                                          akuzat e ngritura nga prokurori i
                                                                  janë të shënuara datat e bisedave që kanë të bëjnë me dyshimet
                                                                  për vepra penale, ora e saktë, minutat sa kanë folur, kush kujt i
                     konspiracion për vrasje,         Distriktit Lindor të shtetit të Karo-      është drejtuar dhe emrat e personave pjesëmarrës. Në transkrip-
 Prizren, 19 shtator- Raportohet     rrëmbimin, gjymtimin dhe         linës së Veriut.                 tet e këtyre bisedave të incizuara në mënyrë të fshehtë e të cilat
se një person derisa ishte duke      plagosjes së personave në një        Ky është personi i tretë në këtë       ishin lëshuar dhe në sallën e gjykatës, të siguruara nga Expressi,
lëvizur me veturën e tij civile, nga   vend të huaj. Zakarija Boyd, u      rast që pranon akuzat e ngritura         paraqiteshin planet e tyre. Në njërën prej këtyre transkripteve,
pakujdesia ka humbur kontrollin,     vetëdeklarua fajtor më 7         duke bërë që pozita e kosovarit         Hysen Sherifi ka biseduar me Daniel Boyd dhe Zakariya Boyd (djali
me ç’rast ka dalë jashtë rruge,      qershor 2011, me akuzën për       Hysen Sherifi, i cili brenda pak         i Daniel Boydit) më datë 10 qershor 2009, nga ora 12 e 5 minuta e
dhe si pasojë e aksidentit,        konspiracion për të siguruar       ditësh pritet të dalë para gjykatës,       10 sekonda, deri në 14 e 10 minuta e 39 sekonda. Ata ndodhen në
lëndime trupore ka pësuar një       mbështetje materiale për         të jetë mjaft e vështirë.            një stërvitje me armë diku në një pjesë rurale të Karolinës së
                     terroristët. Gjyqi për të                                 Veriut të cilën, Prokuroria Federale e përshkruan si vend sekret, ku
pasagjer, i cili është dërguar për                          Kështu, edhe në seancën
                     akuzuarit e tjerë pritet të                                ata ushtroheshin për qitje. “A ke shtënë ndonjëherë me AK’, pyet
tretman mjekësor në QKUK-                             gjyqësore të para dy ditësh, Dylan
                     mbahet brenda këtij muaji.                                Boyd, Hysenin. ‘Qëllova menjëherë pas teje”, i përgjigjet ai.
Prishtinë. Rasti nën hetime.                            Boyd, i njohur në grupin e tij si
8     NACIONALE                                                                              E martë, 20 shtator 2011


Iu përgjigjen kritikave
Ferizaj, 19 shtator- Drejtoria Komu-    nale, vende të lira ka për të gjithë         për medie i kanë hedhur poshtë kriti-    i parë që po zbatohen kriteret e një    gjatë regjistrimit, drejtori ka tërhequr
nale e Arsimit të Ferizajt është shpre-  nxënësit e komunës që dëshirojnë           kat e Degës së LDK-së të Ferizajt bërë   standardi të ri të regjistrimit, gjithnjë  vërejtjen se edhe për këta nxënës ka
hur të hënën të jetë e vendosur që     të regjistrohen, por kjo nuk do të          ditë më parë, për parregullsitë që e    në interes të fëmijëve. Duke i komen-    vend, por jo aty ku ata dëshirojnë,
të zbatojë vendimin e saj, në bazë të   jetë e mundur edhe për nxënësit            kanë përcjellë procesin e regjistrimit.   tuar thëniet se një numër i madh i     por aty ku i kanë mundësitë. Sipas
së cilit numri i nxënësve të regjistruar  nga komunat e tjera për shkak të           Drejtori i DKA-së, Agim Berisha i ka    nxënësve me sukses të shkëlqyes-      zyrtarëve të Arsimit, janë edhe 200
në klasat e dhjeta nuk do ta kalojë    mungesës së kapaciteteve. Drejtues          quajtur si të pavërteta pohimet e      hëm kanë mbetur jashtë bankave       vende të lira në Shkollën e Mesme të
numrin 9. Sipas autoriteteve komu-     të kësaj drejtorie gjatë një konference        LDK-së, duke thënë se ky është viti     shkollore, si rezultat i manipulimeve    Bujqësisë “Zenel Hajdini”.
                                                    TRONDITET
Në qendër të Pejës, e në pikë të ditës, dy
grupe të rinjsh kanë shkëmbyer breshëri
plumbash mes veti. Asnjëri prej tyre nuk u
lëndua. Por plumbat ranë mbi Kreshnik Isu-
fajn, një kalimtar i rastit. Njëzetenjë vjeçari
vdiq, e një tjetër person i pafajshëm u plagos
rëndë. Policia dyshon se vrasja u krye nga
Fisnik Gashi.
Nexhmije Ahmeti                Ky   person
nexhmije.ahmeti@gazetaexpress.com     është dërguar me
                      urgjencë në Spita-
Pejë, 19 shtator — Kreshnik Isufaj     lin rajonal të Pejës
ka mbetur i vrarë në vend kur       dhe është duke u
është qëlluar me armë zjarri.       trajtuar nga mjekët, Xhevat
  Personi i cili dyshohet se i ka     ndërkohë që merret
marrë jetën 23-vjeçarit nga Ra-
                                 Ibraj
                      vesh se gjendja e tij » Rreth orës
davci i Pejës, është një bashkëmo-     shëndetësore është 13, Policia
shatar i tij.               jashtë rrezikut për ka pranuar
  Zyrtarë të Policisë në Pejë,      jetën. Ngjarja e informatën
                                 se në Qendër
jozyrtarisht kanë thënë të hënën      rëndë e vrasjes së të Qytetit
për Express se personi që dys-       të riut Kreshnik ka të shtëna
hohet se ka shtënë mbi këtë të       Isufaj, sipas poli- nga armë të
ri, është Fisnik Gashi nga fshati     cisë, ka ndodhur zjarrit, dhe
                                 dyshohet se
Qyshk i Pejës.               rreth orës 13, kurse ka persona
  Që ngjarja të jetë edhe më e      dëshmitarët oku- të plagosur.
rëndë, sipas organeve të rendit,      larë tregojnë për Rasti ka
viktima, në këtë rast, Kreshnik      Express, panikun ndodhur në
Isufaj, 21 vjeç, nuk ka pasur të bëjë   që ka përfshirë prezencën
                                 e shumë
asgjë me këtë rast.            kalimtarët të cilët qytetarëve
  I ndjeri ka qëlluar rastësisht në    kanë qëlluar aty dhe pastaj
vendin e gabuar dhe në momen-       afër.         të dyshimtët
                                           FOTO: PETRIT RRAHMANI
tin e gabuar, në sheshin “Shkëlzen      “ K a m q e n ë janë larguar
                                 në drejtim të
Haradinaj” në qendër të Pejës.       brenda në postë panjohur.«
  Policia dyshon se Kreshniku ka     kur kemi dëgjuar
qëlluar në atë vend, pikërisht në     gjashtë të shtëna të pandërprera,
momentin kur dy grupe rivale të      kemi dalë menjëherë, kur kemi
rinjsh, janë kacafytur ndërmjet      parë njeri të shtrirë në rrugë të
vete.
  Sipas dyshimeve të para, ata
                      cilit i kishte dalë gjaku. Një nga
                      kalimtarët e ka futur në taksi dhe
                                                   person.
                                                    Kjo për faktin se plumbat e
                                                                          Kam qenë brenda në postë kur kemi
mendohet se ishin duke qëruar       e ka dërguar në spital”, thotë ky             armës që dyshohet të jetë pisto-        dëgjuar gjashtë të shtëna të pandërprera,
hesapet e tyre të cilat për motiv     dëshmitar për Express, i cili shton            letë, kanë depërtuar edhe bren-     kemi dalë menjëherë, kur kemi parë një njeri të
kishin hakmarrjen.             se kjo ishte një pamje e frikshme             da objektit të Postës së qytetit,
  Përveç tij, në vendin e ngjar-     dhe e tmerrshme.                     pikërisht në kohën kur brenda      shtrirë në rrugë, të cilit i kishte dalë gjaku. Një
jes, policia thotë se ka mbetur i       Një tjetër dëshmitar që e kishte            kishte punëtorë por edhe qytetarë    nga kalimtarët e ka futur në taksi dhe e ka
                                                                       dërguar në spital. ”
plagosur edhe një person tjetër,      parë ngjarjen thotë se këso pamje             të rastit. Kjo pjesë është vend ku
shtetas i Shqipërisë. Ky person, i     i sheh vetëm nëpër filma ku njerëz             frekuentojnë shumë njerëz pasi
identifikuar si Agim Peca (1970)      të armatosur ndiqen në mes vete              që përreth ka një numër të madh                                         Dëshmitar
gjithashtu nuk ka të bëjë fare me     nëpërmes qytetit.                     të kafiterive.
rastin e vrasjes dhe kacafytjen e të     Por ky rast ka mundur të jetë               “Më nuk guxoj të vij me fëmijë     Ndërkohë, gjaku i viktimës ka       të Pejës. Për këtë rast që tronditi
rinjve pejanë ndërmjet vete. Edhe     edhe më tragjik, pavarësisht se              në këtë pjesë, e sidomos në po-     qëndruar mbi asfalt deri në orët      qytetin e Pejës, policia arrestoi një
ai, sikurse viktima, kishte qëlluar    është humbur një jetë e pafaj-              stë”, thotë një qytetar tjetër pejan,  e mbrëmjes të së hënës, kur atë e      person, ndërsa është në kërkim
rastësisht në atë vend.          shme dhe është plagosur një tjetër            i tronditur nga ky rast.        kanë pastruar zjarrfikësit e qytetit     edhe të dy të dyshuarve të tjerë.
            E martë, 20 shtator 2011                                                                              NACIONALE             9

         Certifikohet grupi i dytë i noterëve
 Lajme të mira

         Prishtinë, 19 shtator– Në një ceremoni të  timit të sistemit të drejtësisë dhe pjesë   min gjyqësor të Republikës së Kosovës.    liritë e të drejtat e njeriut dhe ngre   “Swiss Cooperation beson së sistemi
         organizuar nga Ministria e Drejtësisë, sot  e standardeve të domosdoshme në        “Funksionalizimi i sistemit noterial do   transparencën para qytetarëve” tha ,   funksional i noterisë është i një rëndësie
         u certifikua grupi i dytë prej 38 noterëve  ndërtimin e këtij sistemi në Republikën    të ketë ndikim të fuqishëm dhe mjaft     Peci. Ndërsa, drejtori i Zyrës Zvicerane  të madhe për Kosovën. Ky shërbim ka
         të Republikës së Kosovës. Me këtë rast,   e Kosovës. Në anën tjetër, kryesuesi i    pozitiv në sistemin gjyqësor, ngase së    për Bashkëpunim, Markus Beachler,     potencial të rëndësishëm për ofrimin
         zëvendëskryeministri dhe ministri i Dre-   Këshillit Gjyqësor të Kosovës, Enver Peci,  pari funksionalizimi i noterisë i shkarkon  funksionalizimin e sistemit noterial e   e kontributit në sektorin e drejtësisë në
         jtësisë, Hajredin Kuçi tha se themelimi i  funksionalizimin e sistemit të noterisë e   gjykatat nga disa punë jokontestimore    vlerësoi si të rëndësishëm për sistemin  Kosovë, si dhe në fuqizimin e sundimit
         noterisë është pjesë e projektit të ndër-  vlerësoi si ndihmesë të madhe për siste-   e administrative, forcon edhe më tutje    e drejtësisë në Republikën e Kosovës.   të ligjit në përgjithësi.
T PEJA
                                                      Hakerët
                                                      n’manastir
                                                       Beograd, 19 shtator- Hakerët
                                                      shqiptarë, të cilët identifiko-
                                                      hen si grupi RKH (Republic of
                                                      Kosova Hackers), kanë thyer
                                                      faqen e internetit të manastirit
                                                      Studenica në Serbi. Në ueb-
                                                      faqen www.manastirstudenica.
                                                      org.rs ata kanë lënë porosi
                                                      në gjuhën angleze, ku ndër
                                                      të tjera thuhet se “Mitrovica
                                                      është e jona”, ndërsa serbët
                                                      ftohen të “jenë robërit tanë”.
                                                      “Mos u shqetësoni, jeta
                                                      vazhdon”, shkruan aty. Në
                                                      fund të porosisë, përmenden
                                                      20 mijë femra të dhunuara
                                                      dhe se askush nuk mund të
                                                      “shtiret se nuk ka ndodhur
                                                      asgjë mes nesh”. “Ne i ndero-
                                                      jmë të gjitha familjet që kanë
                                                                             Rrëfehet
                                                      humbur dikë në luftën kundër
                                                      juve (serbëve – v.j.)”, thuhet
                                                      postim.“Duam drejtësi dhe
                                                      duam të na kthehen njerëzit
                                                      tanë të zhdukur”.                                                      Vjeshta
                                                      në derë
                                                       Prishtinë, 19 shtator- Të
                                                      premten, më 23 shtator, në
                                                                             Limaj
                                                                             Fatmir Limaj do të paraqitet sot para një
                                                      orën 11 e 05 minuta fillon stina
                                                      e vjeshtës. Atë ditë dielli në        prokurori të EULEX’it lidhur me dyshimet
                                                      vendin tonë do të lindë në
                                                      orën 6 e 27 dhe do të perën-
                                                                             për keqpërdorim të buxhetit sa ishte në
                                                      dojë në orën 18 e 33 minuta.         krye të Ministrisë së Transportit.
                                                      Dita do të jetë e gjatë 12 orë
                                                      e 6 minuta, kurse nata 11 orë         Express                  e tij, ka mundur ta ftojnë për
                                                      e 54 minuta. Vjeshta do të                                shpjegime të caktuara që t’iu
                                                      zgjasë deri më 22 dhjetor, në         Prishtinë, 19 shtator — Fatmir       lehtësojë hetimet”, thotë avo-
                                                      orën 6 e 30 minuta, kur fillon        Limaj, ish ministër i Transportit     kati Gashi për Express.
                                                      stina e dimrit.                dhe Post-Telekomunikacionit          Pavarësisht kësaj, mbrojtësi
                                                                             dhe aktualisht deputet në Ku-       ligjor i Limajt beson se misioni i
                                                                             vendin e Kosovës, do të merret       EULEX-it ka vendosur ta marrë

                                                      Ditëlindja                  të martën (sot) në pyetje nga
                                                                             ana e Prokurori i misionit të
                                                                                                   në pyetje atë pas 18 muajsh,
                                                                                                   dhe kjo krejt është bërë që të

                                                      e RTK’së                   EULEX-it.
                                                                               Ai do t’i përgjigjet thirrjes të
                                                                                                   fitojnë në kohë, një mënyrë që
                                                                                                   të zgjasin hetimet deri në dy
                                                                             cilën Limaj e ka marrë tre muaj      vjet, sa e parashikon edhe li-
                                                       Prishtinë, 19 shtator-           më parë për të dhënë shpjegi-       gji. “..Dhe e dyta është se ftesa
                                                      Radiotelevizioni i Kosovës          met e tij lidhur me dyshimet        është dërgua tre muaj përpara.
                                                      shënon 12-vjetorin e the-           për keqpërdorim të buxhetit në       Është e ligjshme të dërgohet tre
                                                      melimit. I themeluar më 19          kohën sa ishte në krye të kësaj      muaj përpara, por nuk është në
 Këta tre dyshohen se ishin duke          janë larguar në drejtim të panjo-            shtator të vitit 1999, RTK-ja         ministrie.                 rregull”, thotë avokati Gashi,
 u gjuajtur me armë ndërmjet vete.         hur”, thotë zëdhënësi Ibraj.              ka arritur suksesshëm të             Sipas Tomë Gashit, avokatit       duke e cilësuar këtë veprim të
  Zëdhënësi Xhevat Ibraj, kon-           Personat e plagosur, sipas ko-            mbajë besueshmërinë dhe            të Limaj, ftesa që klienti i tij      EULEX-it si tentim që klientin
 firmoi për Express se rasti ka           munikatës zyrtare të Policisë,             shikueshmërinë më të lartë.          të përgjigjet për pyetjet e pro-      e tij ta mbajë nën presion të
 ndodhur rreth orës 13, derisa në          menjëherë janë dërguar në Spi-             Prej themelimit, ky medium ka         kurorit bëhet pas 18 muajsh        vazhdueshëm, ndonëse është
 vendin e ngjarjes kanë mbetur dy          talin Rajonal në Pejë për trajtim            luajtur një rol të rëndësishëm        prej kur kanë filluar hetimet       i bindur se nuk do të dalë asgjë
 të plagosur, njëri prej të cilëve ka        mjekësor, por si pasojë e plagëve            në informimin e opinionit ven-        ndaj tij. Për këtë arsye, Gas-       prej kësaj çështje.
 ndërruar jetë më vonë.               të marra nga arma e zjarrit, ka             dës dhe ndërkombëtar. RTK-ja         hi thotë se në tërë këtë rast,        Ky është rasti i dytë në të
  “Rreth orës 13, të hënën, Poli-         ndërruar jetë, Kreshnik (Enver)             është mediumi i vetëm publik         janë dy gjëra interesante dhe       cilën Limaj duhet të përballet
 cia ka pranuar informatën se në          Isufaj (1988) lindur dhe banues             në Kosovë dhe transmeton           më shumë të çuditshme. “          me prokurorët, ndërkohë që
 Qendër të Qytetit ka të shtëna nga         në fshatin Radavc të Pejës. Per-            program 24 orësh në pesë           Prokuroria ka mundur ta ftojë       rasti tjetër ndaj tij ndërlidhet
 armë të zjarrit, dhe dyshohet se          soni i dytë i plagosur, Agim (Ukë)           gjuhë, në të dy rrjetet. Në kua-       nga dita e parë kur është bërë       me krime lufte në çështjen e
 ka persona të plagosur. Rasti ka          Peca (1970), lindur dhe banues në            dër të saj veprojnë suksess-         bastisja në ministri, kur Li-       njohur si “Kleçka”. Limaj pritet
 ndodhur në prezencën e shumë            fshatin Has, Republika e Shqipëri-           hëm Radio Kosova, Radio Blue         maj ka qenë ministër dhe kur        të paraqitet në prokurori rreth
 qytetarëve dhe pastaj të dyshimtit         së, është jashtë rrezikut për jetë.           Sky dhe ueb-faqja.              është bërë bastisja në shtëpinë      orës 10 të së martës.
       10                                                                                          E martë, 20 shtator 2011
 Ekonomi
                                              Veriu s’mund të tatohet nga Serbia
                                              Prishtinë, 19 shtator – Kryetari    nga Serbia, sepse nga ky shtet               vijnë nga Serbia nuk duhet të na
                                              i Odës Ekonomike të Kosovës,      tash mund të priten edhe ide tjera             befasojnë, por përkundrazi duhet
                                              Safet Gërxhaliu, deklarimet e      si kjo që nuk kanë mundësi as te-              të vetëdijesohemi se tash duhet
                                              qeveritarëve serbë, për fillimin e   orike e as praktike për t’u zbatuar.            të merremi me ekonominë dhe
                                              mbledhjes së tatimit në veri i quan   “Duhet të kemi të qartë se nga               prodhimin vendor dhe duhet ta
        Redaktor: Arben Hyseni                            spekulime dhe teori radikale të     Serbia nuk duhet pritur mrekulli,              kemi të qartë se këtu nuk mund
        e-mail: arben.hyseni@gazetaexpress.com                    këtij shteti. Sipas tij, nuk duhet   prandaj duhet ditur se spekulime              të vendos Serbia”, thotë Gerxhaliu
        tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78                     shqetësuar me deklarata të tilla    të tilla dhe teori radikale si kjo që            për Express.
                                                                               S’e heq b
FOTO: ATDHE MULLA
      MU
           PTK
        Eliminon operatorët
        e përgjegjshëm
          Posta dhe Telekomi i Kosovës në tenderin “Furnizim me server SAN” i bëri të
          papërgjegjshëm operatorët që në fakt i plotësonin kriteret. Doli që të gjithë kishin
          autorizim për produktin në fjalë. Si pasojë, OSHP tenderin e ktheu për rivlerësim.
          Agon Sinanaj              kompanisë austriake “Hewlett
                                                      Eksperti shqyr-
                              Packard”, nëse e njëjta iu ka lëshu-
                                                      tues në raportin
                                                                        FOTO: JETMIR IDRIZI
          Prishtinë, 19 shtator —         ar autorizime për tenderin në fjalë
          Nuk ndodh shpesh që tre opera-     operatorëve “PBC-Kosova”, “ASSE-     e ekspertizës të datës
          torë ekonomikë që i plotësojnë     CO SEE-SHPK” dhe operatorit
          kriteret e tenderit, në fund të     nga Maqedonia “NEOCOM”. Në        02.09.2011 ka konsta-
          shpallen të papërgjegjshëm nga     ekspertizë thuhet se përfaqësue-     tuar se Autoriteti
          Autoriteti Kontraktues. Në fakt,    si i kësaj kompanie Franz Scherc
          diçka e tillë i ndodhi Postës dhe    kishte konfirmuar se kompania e      Kontraktues gjatë                        Serbia vazhdon bllokadën ndaj mallrave
          Telekomit të Kosovës në tenderin    tyre ka lëshuar autorizim për tre    procesit të ekzamini-
          “Furnizim me server SAN”, ku i     operatorët në fjalë. Gjithashtu, ek-
                                                   mit, vlerësimit dhe
                                                                                   kosovare, derisa në tregun kosovar deri
          bëri të papërgjegjshëm të gjithë
          operatorët pjesëmarrës në garë,
                              sperti ka konstatuar se përmbajtja
                              e autorizimit është e njëjtë me kër-   krahasimit të ofertave,                     tash janë futur rreth 200 kamionë me
          edhe pse doli që i plotësonin kri-
          teret.
                              kesën e parashtruar nga AK-ja në
                              dosje të tenderit dhe deklarata e
                                                   nuk ka respektuar                        mallra serbe. Eksportuesit kosovarë as
            PTK, si Autoritet Kontraktues,    përputhshmërisë se specifikacio-     nenin 59 të LPP-së,                       që po tentojnë të nisin eksportin drejt
          veçse e kishte shpallur anulimin    neve teknike për mallrat e ofruara    ndërsa pretendimet                        këtij shteti, pasi thonë se nuk duan të
          e tenderit me arsyetimin se “nuk    është e plotësuar konform aneksit
                                                   ankimore të operatorit
          ka asnjë ofertues të përgjegjshëm”,
          kur operatori ekonomik “PBC-Ko-
                              7 të dosjes së tenderit.
                                “Kështu që për LOT-1 eksperti     ekonomik ankues i
                                                                                   krijojnë shpenzime e të kthehen mbrapa
          sova” parashtroi ankesë kundër     konstaton se tre operatoret eko-
                                                   cilëson si të bazuara. ”                     nga doganierët serbë. Qeveritarët prem-
          kësaj në OSHP  .            nomikë plotësojnë të gjitha krite-
            Pas analizave të ekspertit shqyr-  ret e parashtruara nga AK, ndërsa                   OSHP                tojnë se rikthimi i reciprocitetit është
          tues doli që të gjithë operatorët
          në garë i plotësonin kriteret. Që
                              për LOT-2 konstaton se dy opera-
                              torë i plotësojnë të gjitha kriteret e  LOT-2 konstaton se operatori “NE-
                                                                                   çështje ditësh.
          të gjithë kishin autorizim për pro-   parashtruara, andaj i rekomandon     OCOM” ka dorëzuar autorizim të
          duktin në fjalë, e për të cilin Auto-  panelit shqyrtues që të         prodhuesit të skanuar vetëm për                 Albulena Maloku            Qeveria e Kosovës, rikthimin
          riteti Kontraktues pretendonte që     aprovohet ankesa e operatorit     LOT-2, kurse operatori “ASSECO                  albulena.maloku@gazetaexpress.com   e masave të reciprocitetit ndaj
          nuk e kanë.               ankues”, thuhet në vendimin e      SEE-SHPK” ka dorëzuar autorizim                                    këtij shteti.
            “Eksperti shqyrtues në raportin   OSHP-së.                 të prodhuesit të skanuar vetëm                  Prishtinë, 19 shtator —         Sipas ministres së Tregtisë
                                                                                   P
          e ekspertizës të datës 02.09.2011     Në anën tjetër, PTK-ja, përmes    për LOT-1. Gjithnjë sipas paras-                    rodhuesve kosovarë as që    dhe Industrisë, Mimoza Kusa-
          ka konstatuar se Autoriteti Kon-    një parashtrese, e kishte njoftu-    htresës së PTK-së, edhe operatori                    po iu shkon në mend të     ri Lila, nëse Serbia nuk do të
          traktues gjatë procesit të ekzami-   ar OSHP-në se nuk pajtohet me      tjetër “PBC-Kosova” nuk ka cekur                    marrin rrugën për të ek-    ndryshojë qëndrimin e saj ndaj
          nimit, vlerësimit dhe krahasimit të   mendimin dhe konstatimet e ek-      se për cilën pjesë ka dorëzuar au-                   sportuar mallrat e tyre në   produkteve kosovare, atëherë
          ofertave, nuk ka respektuar nenin    spertit shqyrtues, duke theksuar     torizimin e prodhuesit të skanuar.                   tregun e Serbisë. Tashmë    thotë se do të jetë çështje ditësh
          59 të LPP-së, ndërsa pretendimet    se autorizimi i prodhuesit është      Megjithëkëtë, në fund Organi                 ata janë në dijeni se Serbia nuk   kthimi i masave të reciprocite-
          ankimore të operatorit ekono-      i skanuar, përmbajtja e autorizi-    Shqyrtues i Prokurimit vendosi                  po e zbaton marrëveshjen për     tit.
          mik ankues i cilëson si të bazua-    mit nuk është e njëjtë me atë të     në të mirë të kompanisë ankue-                  njohjen e vulave doganore dhe      “Tashmë e kemi njoftuar
          ra”, është shpjegimi i OSHP-së në    dosjes së tenderit dhe autorizi-     se. Sipas OSHP-së, Autoriteti                  thonë se nuk duan të bien në     ndërmjetësin ndërkombëtar
          vendimin e vet.             met e skanuara nuk janë lëshu-      Kontraktues, në këtë rast PTK-ja,                mashtrimet e këtij shteti.      për moszbatimin e marrëve-
            Për t’i vërtetuar këto, eksperti   ar nga prodhuesi i pajisjeve, por    urdhërohet që të bëjë rivlerësimin                 Vazhdimi i bllokadës nga ana    shjes nga pala serbe. Dhe nëse
          shqyrtues iu kishte drejtuar me     nga përfaqësia e HP në regjion      e ofertave për këtë aktivitet të pro-              e Serbisë, ka bërë që eksportu-    as presioni i ndërkombëtarëve
          shkrim në mënyrë elektronike      për kompani vendore. Ndërsa për     kurimit.                             esit kosovarë të kërkojnë nga     nuk do të ketë rezultat për njo-
        E martë, 20 shtator 2011                                                                      EKONOMI          11

 Konsumoni prodhime vendore!
 Prishtinë, 19 shtator – Për të nëntën  edhe njëherë ka kërkuar nga qyte-     ndërsa do të përfundojë më 1 tetor.   njohu një rritje të mirë. Por, heqjen    ndihmohet edhe buxheti i Kosovës.
 herë me radhë, Aleanca Kosovare e    tarët të vazhdojnë të konsumojnë     Slogani i këtij organizimi edhe këtë   e këtyre masave, Shahini thotë që      “Përgjigja që ju qytetarë do të jepni
 Bizneseve do të organizojë “Javën    produktet vendore, sepse kjo do të    herë është “Unë konsumoj prodhime    bizneset e Kosovës gjenden sërish      kësaj pyetjeje do të jetë me rëndësi të
 e Biznesit Kosovar”, me ç’rast do të  ndikojë në zhvillimin e vendit. Në    vendore. Po Ju?”. Kryetari i AKB-së,   në udhëkryq. Sipas tij, është vitale që   madhe për të ardhmen tuaj. Konsu-
 promovohen produktet vendore,      një konferencë të mbajtur të hënën,    Agim Shahini ka thënë se kjo javë kër-  qytetarët e Republikës së Kosovës të    mimi i mallrave vendore do të thotë
 kurse qytetarët do të kenë shansin të  drejtuesit e AKB-së kanë shpalosur    kon mbështetjen e gjithsecilit, duke   tregohen të matur në përzgjedhjen e     më shumë të ardhura për buxhetin e
 blejnë mallra me çmime deri 30 për   agjendën e “Javës së Biznesit Kosovar”,  shtuar se ekonomia vendore pas      produkteve, sepse siç ka thënë ai, me    Kosovës dhe jo në atë të shteteve të
 qind më lirë. Komuniteti i biznesit   e cila pritet të hapet më 26 shtator,   vendosjes së masave të reciprocitetit  konsumimin e produkteve vendore       huaja", ka theksuar Shahini.
                                                                        ekonomi
bllokadën
                                              Tashmë e kemi
                                              njoftuar ndër-
                                          mjetësin ndërkombëtar
                                          për moszbatimin e              Shkëmbim
                                          marrëveshjes nga pala
                                          serbe. Dhe nëse as presi-            Valuta         $          €
                                          oni i ndërkombëtarëve
                                          nuk do të ketë rezultat               $       1.00000       0.73469      0.63865

                                          për njohjen e marrëve-                €        1.36112       1.00000      0.86928
                                          shjes për vulat doganore,
                                          atëherë do të jetë çështje                      1.56591       1.15057      1.00000
                                          ditësh kthimi i masave të
                                          reciprocitetit.”
                                                   Mimoza Kusari-Lila     Lajme
                                          marrëveshje, ne nuk mund të
                                          bëjmë lojëra të tilla, të nisemi për
                                          këtë treg, e të krijojmë shpenzime.
                                                                 Në shitje 18 ndërmarrje
                                          Ne edhe ashtu kemi qenë skeptikë       Prishtinë, 19 shtator – Agjencia
                                          se do të respektohet marrëveshja.      Kosovare e Privatizimit ka shpal-
                                          Andaj, pasi nuk po e respektojnë       lur valën 52 të privatizimit të
                                          marrëveshjen, pse të mos kthehet       Ndërmarrjeve Shoqërore, të cilat
                                          edhe një herë masa e reciprocite-      tenderohen për privatizim. Pas
                                          tit ndaj Serbisë”, tha ai.          mbledhjes së Bordit të Drejtorëve,
                                            Edhe prodhuesi i patates, Bedri      të mbajtur në muajin korrik, AKP
                                          Kosumi tregon se që nga e prem-       ka njoftuar menaxhmentin e ndër-
                                          tja, kur edhe ka filluar respektimi i     marrjeve dhe komunat përkatëse      cilave janë krijuar 25 ndërmarrje
                                          marrëveshjes për vulat doganore,       se këto ndërmarrje do të privatizo-    të reja”, thuhet në një njoftim për
                                          nuk ka tentuar të eksportojë pro-      hen dhe ka shpallur njoftimin për     mediet AKP-së. Sipas AKP-së, të
                                          duktet e tij në këtë shtet. “Mallin     tender. “Lista e tenderëve për      gjitha këto ndërmarrje do të pri-
                                          tonë e shoqëron certifikata fitosa-      privatizim e valës 52 përmban       vatizohen përmes Spin off-it të
                                          nitare dhe ajo e origjinës bashkë      18 ndërmarrje shoqërore, prej të     rregullt.
                                          me vulën e Kosovës, dhe nuk ka
                                          mundësi të dalim andej”, thotë ai.

 hjen e marrëveshjes për vulat do-
                         Derisa nuk funksi-
                                            Të dhënat e Doganave tregojnë
                                          se mallrat serbe kanë vazhduar të      Beqaj në Poloni
 ganore, atëherë do të jetë çështje                        futen në territorin e Kosovë pa i                           së Kosovës në takimin joformal të
 ditësh kthimi i masave të recipro-       onon kjo marrëve-         penguar askush.                                    ministrave të energjisë të vendeve
 citetit”, tha ministrja Kusari-Lila   shje, ne nuk mund të             Adriatik Stavileci, zëdhënës në                           të Bashkimit Evropian në Vrocllav të
 për Express.                                   Doganat e Kosovës, tregon për                             Polonisë. Sipas një njoftimi të Minis-
   Këtu sipas saj, flitet për një pe-  bëjmë lojëra të tilla të         Express se edhe gjatë ditës së                             trisë së Zhvillimit Ekonomik, minis-
 riudhë të shkurtë kohore. Nëse as    nisemi për këtë treg, e të        hënë asnjë mall komercial nga                             tri Beqaj është i ftuar nga Kryesia
 presioni i ndërkombëtarëve nuk                          Kosova nuk ka kaluar në Serbi,                             Polake e BE-së, do të marrë pjesë në
 do të arrijë të ndryshojë qëndri-    krijojmë shpenzime. Ne          ndërsa nga shteti serb në territo-                           takimin në të cilin do të diskutohet
 min e Serbisë, atëherë sipas mini-   edhe ashtu kemi qenë           rin e Kosovës, vazhdojnë të hyjnë                           për zhvillimin e infrastrukturës së
 stres, kthimi i masave të recipro-                        dërgesa të ndryshme.                                  përbashkët Evropiane, ku Kosova
 citetit do të jetë zgjidhja e vetme
                     skeptikë se do të respek-          “Që nga dita e premte, kur edhe                           prezantohet si shtet i pavarur. Gjatë
 në këtë situatë.            tohet marrëveshja.”            janë hequr masat e reciprocite-                            qëndrimit në Vrocllav ministri Beqaj
   “Çështja e vulave doganore nuk             Bashkim Osmani     tit, deri në orët e vona të së dielës     Prishtinë, 19 shtator – Ministri i    do të ketë takime me homologët
 do të kthehet më kurrë në tryezën                         janë futur mbi 150 kamionë, kurse      Zhvillimit Ekonomik, Besim Beqaj,     nga vendet pjesëmarrëse në këtë
 e bisedimeve. Por as situata para    jemi në dijeni se ky shtet nuk po     deri në përfundim të ditës së hënë      udhëheq delegacionin e Republikës     takim.
 datës 20 korrik nuk do të kthehet    i pranon dokumentacionet e Ko-      presim që ky numër të arrijë deri
 kurrë më. Tash ne presim edhe      sovës”, thotë Osmani.           në 200 apo mbi 200 dërgesa të
 përgjigjen nga autoritetet ndër-      Përveç kësaj, ai thotë se ka in-    ndryshme nga Serbia”, bën të di-
 kombëtare dhe nëse kjo nuk re-     formacione se tregtarët të cilët     tur Stavileci. Në anën tjetër, ai tre-
 zulton të jetë pozitive, atëherë Qe-  kanë tentuar të dalin në këtë       gon se eksporte nga Kosova drejt
 veria do të ndalojë prapë hyrjen    shtet, kanë hasur në pengesa nga     këtij shteti nuk ka pasur deri më
 e mallrave serbe në Kosovë”, tha    doganierët serbë.             tani, përveç një tentimi të pasuk-
 Kusari-Lila.                 “Edhe pse marrëveshja ka       sesshëm për shkak të refuzimit të
   Eksportuesit kosovarë, në anën    hyrë në fuqi, kemi informata se      dokumentacionit nga doganierët
 tjetër, tregojnë se tashmë janë në   tregtarët kosovarë kanë ngelur në     serbë. Ai thotë se arsyetimi i palës
 dijeni se ky shtet po vazhdon të    kufi, e më pastaj janë kthyer nga     serbe se pse nuk është lejuar të fu-
 aplikojë bllokadën ndaj mallrave    kanë ardhur”, thotë Osmani.        tet ky kamion në territorin e Serbi-
 kosovare.                 Derisa nuk do të rregullohet      së, ka qenë se dokumenti nuk ka
   Prodhuesi i lëngjeve, Bashkim
 Osmani, tregon për Express se ai
                     kjo çështje, ai nuk do të tentojë
                     as edhe një herë të marrë rrugën
                                          qenë në rregull.
                                            Qeveria e Kosovës, më 20 korrik      Bie nafta                 qisë mund të rikthehet në një krizë
                                                                                      të plotë për sistemin bankar. Nafta
 nuk e ka ndërmend të nisë mallrat    për të dalë në tregun e këtij shteti.   kishte vendosur masa të plota re-       Nafta në tregjet ndërkombëtare     bruto amerikane për nëntorin ra 75
 e tij drejt tregut të Serbisë. “Ne   Madje ai kërkon nga Qeveria që      ciproke ndaj produkteve serbe,        ka shënuar rënie në sesionin e së     cent në 87.21 dollarë për fuçi. Nafta
 nuk kemi tentuar të nisemi për     t’i rikthejë masat e reciprocitetit.   masa këto që janë ndërprerë të        hënës për shkak të rritjes së shqetë-   bruto Brent e Londrës për nëntorin
 të dal në tregun e Serbisë, sepse     “Derisa nuk funksionon kjo       premten më 16 shtator.            simeve se problemi i borxhit të Gre-   ra 62 cent në 111.55 dollarë për fuçi
12                                                                                E martë, 20 shtator 2011
Bota
                            Euro-skeptikët britanikë kërkojnë referendum për BE-në
                            David Cameron ndodhet tani       pavarur nga BE-ja, pasi ata e cilësojnë  thotë se pas krizës që ka përfshirë  detyruese për të gjitha vendet
                            përballë dy pikëpyetjeve: të shpallë  unionin si “forcë pushtuese”  .     eurozonën, Britania duket të kërkoi  anëtare, duke bërë që edhe pse
                            referendum ose të përballet me     Një peticion që kërkon referendum     një votim popullor nëse duhet apo   Britania nuk është prekur nga kriza
                            një rebelim brenda partisë së tij   për këtë çështje ka marrë më shumë    jo të dalë nga BE-ja. Ai shton se   e borxheve, ajo duhet të ulë deficitin
                            dhe një reagim të ashpër nga ana    se 100 mijë nënshkrime, duke       referendumi mund të mbahet vitin   duke shkurtuar shpenzimet. Disa
redaktor: Arsim Buxhovi                e votuesve.              bërë që automatikisht të kalojë      tjetër. Euro-skeptikët britanikët   deputetë të tjerë nuk kërkojnë daljen
e-mail: arsim.buxhovi@gazetaexpress.com        Deputetët euro-skeptikë kërkojnë    për diskutim në parlament. Mar      shohin se kanë humbur sovranitetin  nga BE, por kërkojnë marrëdhënie të
tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78          që qeveria britanike të jetë më e   Pritchard, sekretar i komisionit 1922,  në BE, pasi masat e unionit janë   re me unionin.
                                         Ish-xhihadistët
Abass kërkon njohje nga Izraeli
Lideri palestinez, Mahmmoud
Abass, ka kërkuar nga Izraeli që
ta njohë shtetin palestinez dhe
“të mos e humbë rastin për paqe”.
  Ai këto komente i bëri me të
arritur në New York, për ta pa-
raqitur kërkesën për shtetësi,
gjatë punimeve të Asamblesë
së Përgjithshme të Kombeve të
                                          Abdel Hakim Belhaj, komandanti i ri ush-
Bashkuara.                                     tarak i Tripolit, tani e konsideron veten
  Shtetet e Bashkuara janë
kërcënuar me veto ndaj çfarëdo                           si një aleat të NATO-s dhe të perën-
lëvizjeje të këtillë në Këshillin e
Sigurimit të OKB-së, duke thek-
                     Palestinezët kanë refuzuar të
                   zhvillojnë negociata, përderisa
                                          dimorëve dhe nuk i ndal lëvdatat për
suar se shteti i ardhshëm palesti-  Izraeli të mos i ndalë ndërtimet       Francën. Mirëpo, lidhjet e tij të së kalu-
nez duhet të arrihet me negociata   e vendbanimeve të reja në terri-
me Izraelin.             toret kontestuara.              arës me xhihadin ndërkombëtar dhe ato
                                          reale apo të supozuara me Al-Qaedan,
                                          tashmë janë fundosur, qëkur islamikët
Clinton takon ministren                              u vunë në krye të revolucionit libian.
e Jashtme të Pakistanit
                                          R
                   se sekretarja Clinton dhe mini-          evolucionet, nganjëherë,        libianë të quajtur “Grupi luftarak
                   strja Khar u takuan privatisht           prodhojnë afrime të çu-        islamik”. “Ne ishim në Afganistan
                   në New York, para fillimit të           ditshme. Ish-xhihadist në       për të luftuar përkrah popullit
                   Asamblesë së Përgjithshme të         Afganistan, militant islamik i ndje-     afgan kundër sovjetikëve, sikur
                   OKB-së. Zëdhënësja e Depar-         kur nga policia libiane, i kërkuar,     bënin në atë kohë shumë vende
                   tamentit amerikan të shtetit,        i arrestuar dhe pa dyshim i tortu-      të tjera, në mesin e tyre Franca dhe
                   Viktoria Nuland, tha se takimi        ruar nga CIA para se t’i dorëzohej      Shtetet e Bashkuara. Ne ishim në
                   Clinton – Khar, zgjati tri orë e       Gaddafit, Abdel Hakim Belhaj,        anën perëndimore”, shpjegon ai.
                   gjysmë dhe sipas saj, u zhvillu-       komandanti i ri ushtarak i Tripo-        Pas kthimit në Libi, Belhaj dhe
                   an bisedime “shumë substanci-        lit, tani e konsideron veten si një     xhihadistët e tij kthejnë armët
                   ale” dhe “shumë të sinqerta”, që       aleat të NATO-s dhe të perëndi-       kundër regjimit të Gaddafit. Ata
                   përfunduan me temën e luftës         morëve dhe nuk i ndal lëvdatat        do të ndiqen pamëshirshëm nga
                   kundër terrorizmit. Zyrtarët         për Francën.                 gjenerali Abdel Fattah Younes, i cili
                   amerikanë thanë se Clinton i tha        Mirëpo, lidhjet e tij të së kalu-     në pranverën e vitit 2011 iu bas-
                   koleges pakistaneze se Islama-        arës me xhihadin ndërkombëtar        hkua revolucionit libian, ku do të
Sekretarja amerikane e shtetit,    badi duhet të ndihmoj në luftën       dhe ato reale apo të supozuara me      jetë udhëheqës ushtarak pak efi-
Hillary Clinton, gjatë takimit    kundër rrjetit Haqqani, që ishte       Al-Qaedan, tashmë janë fundosur,       kas, para se të vritet më 28 korrik
me ministren e Jashtme të Paki-    fajësuar lidhur me sulmet e javës      qëkur islamikët u vunë në krye të      në Bengazi, në rrethana shumë të
stanit, Hina Rabani Khar, është    së kaluar kundër Ambasadës së        revolucionit libian.             turbullta. Kjo vrasje flitet të jetë
fokusuar në luftën kundër mili-    Shteteve të Bashkuara dhe selisë        Shtabi i përgjithshëm i tij është     një hakmarrje e islamikëve.
tantëve islamikë. Zyrtarët thanë   së NATO-s në Kabul.             vendosur në aeroportin e Mitigas,        “Ne nuk ishim të lidhur me
                                          në lindje të Tripolit, ish-baza ajro-    xhihadin islamik, ne vetëm lufto-
                                          re amerikane deri në vitin 1970,       nim në Libi kundër diktaturës së
                                          me kishat e saj të parafabrikuara      Gaddafit”, thotë ai. Mirëpo, CIA      amerikanë.

Masakër në Jemen                                  dhe kasollet e rrethuara nga ba-
                                          rishte të larta.
                                                                nuk lëshohet në hollësi. Përfun-
                                                                dimisht, Belhaj arrestohet në vitin
                                                                                       Në këtë kohë, regjimi i Gadda-
                                                                                     fit punonte ngushtë me perën-
                                           Me mjekër të shkurtë, i veshur      2004 në aeroportin e Kuala Lum-      dimorët në luftën antiterroriste
                                          me uniformë, me zë të ulët, por       purit, pastaj nga autoritetet ma-     dhe Belhaj më pas u dorëzohet
                                          që flet shpejt, 45-vjeçari Belhaj      lajziane i dorëzohet amerikanëve.     autoriteteve libiane. I dërguar në
                                          e nis bisedën me deklaratën e        Nëpërmjet njërit prej fluturimeve     burgun famëkeq të Abu Salemit,
                                          myslimanit: “Në emër të Allahut,       klandestine të CIA-s ai transfero-    në periferi të Tripolit, ai mbahet
                                          Mëshiruesit, Mëshirëbërësit”.        het drejt Tajlandës, ku thotë se     aty për gjashtë vjet, shumicën e
                                           Por, edhe pse nuk e mohon         është torturuar nga dy agjentë      kohës në izolim të plotë.
                                          karrierën e tij si militant xhihadi,
                                          ai mbrohet duke thënë se kurrë
                                          nuk ka qenë anëtar i Al-Qaedas.
                                          “Kam marrë pjesë në xhihad
                                          kundër sovjetikëve në Afgani-
                                          stan, ndërmjet viteve 1988 dhe
                                          1992, prandaj edhe jam gjetur në
                                          të njëjtin vend dhe në të njëjtën
Raportohet se së paku 26 vetë janë  Presidenti Saleh, i cili po shëro-      kohë me Al-Qaedan. Por, kurrë
vrarë në kryeqytetin e Jemenit,    het në Arabinë Saudite, pas një       nuk kam qenë anëtar i Al-Qaedas,
Sana, kur forcat e sigurisë kanë   atentati kundër tij në qershor, e      as nuk kam pasur lidhje me këtë
hapur zjarr ndaj njërës ndër de-   ka udhëhequr Jemenin për më se        organizatë. Njerëzit i kanë përzier
monstratat më të mëdha kundër     30 vjet. Ai po e mban pushtetin,       gjërat”, thotë ai.
presidentit Ali Abdullah Saleh, që  përkundër trysnisë ndërkombëta-         Në kohën kur vullnetarë nga
u mbajtën muajve të fundit. Disa   re për tërheqje dhe protestave        mbarë bota arabe dyndeshin
demonstrues të tjerë janë plagosur  tetëmuajshe, të cilat praktikisht e     drejt Afganistanit, Belhaj kishte
gjatë kësaj dhune.          kanë paralizuar këtë shtet të varfër.    themeluar një grup xhihadistësh
        E martë, 20 shtator 2011                                                                       BOTA 13

 Rick Perry kryeson garën mes kandidatëve republikanë
 Guvernatori i Teksasit, Rick Perry   torëve, por ai mund të mos gëzojë   për votuesit është se gjatë dekadës   Por rivalët e tij, veçanërisht ish-gu-  sigurimet shoqërore dhe çështje
 shpalli kohët e fundit kandidaturën  mbështetje aq të madhe mes vo-    së fundit, Teksasi ka krijuar më shu-  vernatori i shtetit Massachusetts,    të tjera mund ta ndihmojë atë të
 për emërimin e Partisë Republikane   tuesve të moderuar dhe të pava-    më vende pune se çdo shtet tjetër.   Mitt Romney, vënë në pikëpyetje      fitojë emërimin e Partisë Republi-
 në garën presidenciale të vitit 2012  rur, nëse fiton emërimin e partisë  Dhe në debatet me rivalët e tij     kritikat e Perryt për programin fe-    kane, por në të njëjtën kohë dëm-
 dhe menjëherë ka gëzuar mbësh-     së tij dhe përballet me Presidentin  republikanë, ai premtoi të ndjekë    deral të sigurimeve shoqërore për     ton mbështetjen mes votuesve të
 tetjen më të madhe në anketat e    Barack Obama, në zgjedhjet e nën-   shembullin e shtetit të tij, për t’i  të moshuarit.               moderuar, për të cilët ai do të ketë
 opinionit. Guvernatori Perry është   torit të vitit 2012.         dhënë shtytje zhvillimit ekonomik    Kritikët thonë se qëndrimi konser-    nevojë që të fitojë zgjedhjet pre-
 popullor mes shumë konserva-      Elementi kryesor tërheqës i Perryt  në gjithë vendin.            vator i guvernatorit Perry lidhur me   sidenciale.
ndërrojnë anët
                                                             Kinezët më të pasur,
                                                             90 për qind anëtarë partie
                                                                                 tutin “Hudson” në Washington,
                                                                                 “rezultatet e studimit nxjerrin në
                                                                                 pah një sinjal shqetësues për një
                                                                                 vend, ku klika në pushtet pre-
                                                                                 tendon se i shërben popullit pa
                                                                                 interesa dhe me shpirtin e për-
                                                                                 kushtimit”.
                                                             Më shumë se 90 për qind e        “Një vështrim më i detajuar mbi
                                                             njerëzve më të pasur në Kinë janë    njerëzit me pushtet në Kinë,
                                                             funksionarë ose anëtarë të Partisë   përjashton përfundimisht idenë
                                                             Komuniste. Të dhënat vijnë nga     se modeli autoritar kinez është
                                                             revista prestigjioze “Forbes”.     në shërbim të popullit”, theksoi
                                                             Sipas prof. Lee, studiues në Insti-   studiuesi Lee.                                                             Shtohet numri i të vdekurve
                                                             nga tërmeti në Himalaje
                                                             Numri i të vdekurve nga tërmeti i
                                                             fuqishëm, që e goditi Indinë, Ne-
                                                             palin dhe Kinën, ka arritur në 48.
                                                             Tërmet me intensitet 6.9 shkallë
                                                             të Rihterit, ka shkaktuar shembje
                                                             dheu, i ka dëmtuar ndërtesat dhe
                                                             i ka detyruar njerëzit që të dalin
                                                             në rrugë. Epiqendra e tërmetit is-
                                                             hte në shtetin Sikim në Indi, afër
                                                             kufirit me Nepalin dhe rajonin e     të Bangladeshit.
                                                             Tibetit në Kinë. Dridhja e tokës    Autoritetet thanë se nga ky tër-
                                                             është ndjerë në pjesën veriore     met, janë konfirmuar 48 vdekje,
                                                             dhe lindore të Indisë dhe në jug    në Indi, Nepal dhe në Tibet.
                                                             Turqia dëshiron
                                                             aleancë me Egjiptin
                                                                                 derisa ky vend po zhvillohet, pas
                                                                                 përmbysjes së ish- presidentit,
                                                                                 Hosni Mubarak, gjatë periudhës
                                                                                 sa po ndërton atë, që parashihet
                                                                                 se do të jetë demokraci.
  Megjithatë, nga aty ai del     mbështetur nga Perëndimi, Bel-    ish-xhihadisti? Asgjë nuk është e                           Në një intervistë për të për-
 më 2010, në saje të politikës së    haj dhe njerëzit e tij i bashkohen  pamundur, duke qenë se as bota                           ditshmen New York Times, mi-
 shpirtmadhësisë të inspiruar      çetës së Jebel Nefuzit dhe marrin   islamike nuk është më e pan-                            nistri Davutoglu theksoi se ale-
 nga Seif al-Islam, i biri i Gaddafit.  pjesë në vijën e parë të operaci-   dryshueshme se të tjerët, por                            anca turko-egjiptiane nuk do të
 Islamikë të burgosur janë amni-    onit, i cili rezultoi me marrjen e  ndryshimi i tij mund të jetë për                          ishte e drejtuar kundër Izraelit,
 stuar në shkëmbim të heqjes dorë    Tripolit në fund të muajit gusht.   arsye taktike.                                   as kundër Iranit, ose kundër
 nga aktivitetet e tyre të xhihadit   Ish-xhihadisti u bë një aleat i de-   Për më tepër, e drejtuar nga       Ministri i Jashtëm i Turqisë,      ndonjë shteti tjetër. Sipas tij,
 kundër regjimit. Njëri prej nego-   klaruar i perëndimorëve.       një aleancë islamistësh dhe libe-      Ahmet Davutoglu, theksoi se       aleanca do të ishte “bosht i de-
 ciatorëve të kësaj marrëveshjeje     “Në Doha kam takuar shu-      ralësh, ish-zyrtarësh të regjimit      qeveria e vendit të tij, dëshiron    mokracisë” së dy vendeve më të
 është Mustafa Abdelxhalil, në     më zyrtarë të NATO-s”, tregon     të Gaddafit dhe kundërshtarësh        të formoj aleancë me Egjiptin,     mëdha në rajon.
 atë kohë ministër i Drejtësisë i    Abdel Hakim Belhaj, në mesin     historikë, revolucioni libian ishte
 Gaddafit, e i cili që prej atëherë   e tyre edhe një gjeneral francez   i suksesshëm falë këtyre rrymave
 është bërë kryetar i Këshillit     të rangut të lartë. “Biseda ka    të ndryshme, me gjithë përpjekjet
 Kombëtar të Tranzicionit.
  Mirëpo, Belhaj e prish premti-
                    qenë shumë e përzemërt. E kam
                    falënderuar për ndihmën e ofru-
                                       e Gaddafit për të futur përçarje
                                       dhe që përmes propagandës t’i
                                                             Libia ende pa qeveri
 min porsa shpërthen kryengritja    ar nga Franca. Presidenti Sarkozy   bëjë “bashkë” rebelët me Al-Qa-       Regjimi i përkohshëm i Libisë       Nga ana tjetër, Këshilli Tran-
 popullore libiane në shkurt të vitit  ka marrë një vendim shumë të     edan.                    thotë se ende nuk është arritur     zicional Kombëtar, vazhdon të
 2011 dhe ai i bashkohet radhëve    guximshëm duke mbështetur po-      Edhe pse ka rivalitete ndër-       pajtueshmëria për përbërjen e      ballafaqohet me rezistencë nga
 të kryengritjes. Në kuadër të një   pullin libian dhe duke mbrojtur    mjet përbërësve të ndryshëm të       qeverisë së re, derisa luftimet     ana e lojalistëve të Gaddafit, në
 revolucioni, i cili shumë shpejtë   popullatën civile. Është Franca    rebelimit, bashkimi i tyre deri më     kundër mbështetësve të lide-      qytetin Bani Valid dhe në Sirte,
 shndërrohet në luftë të armato-    ajo që ka penguar masakrën në     tani është pa asnjë të metë. Belhaj     rit të përmbysur, Muammar        që është vendlindja e kolonel
 sur, islamikët, në mesin e tyre    Bengazi. Ne kemi diskutuar edhe    pohon se personalisht ende nuk       Gaddafi, ende po vazhdojnë.       Gaddafit. Kryengritësit disa
 edhe Belhaj, janë të fuqishëm     për bashkëpunimin e ardhshëm     ka menduar për ndonjë karrierë         Kryeministri i përkohshëm,      herë kanë provuar të depër-
 për shkak të përvojës ushtarake,    ndërmjet Libisë dhe Evropës për    politike. “Ka ende shumë punë        Mahmud Jibril, tha në Bengazi      tojnë në Bani Valid, që është
 të cilën përgjithësisht nuk e kis-   ta ruajtur sigurinë dhe paqen në   për t’u bërë në planin ushtarak”,      se shpreson se diskutimet për      150 kilometra në juglindje të
 hin revolucionarët libianë.      Afrikën Veriore”, thotë Belhaj.    thekson ai. “Prandaj është ende       kabinetin e ri do të finalizohen     kryeqytetit Tripoli, por ishin
  Kësaj here në kampin e        A ka ndryshuar me të vërtetë    herët të mendoj për të ardhmen”.      së shpejti.               të detyruar të tërhiqen.
14 MARKETING                                                                           E martë, 20 shtator 2011
  PROGRAMI I PËRZGJEDHUR
  DITOR I DIGITALB PËR 20 SHTATOR 2011

                    AKSION                        DRAMË                       QYTETËRIM                       KOMEDI
 DREDD – LIGJI JAM UNË                NJË HERO BORGJEZ                    MOMENTE NË HISTORI 9:                BREZI I VJETËR
                    ORA 23:00                      ORA 23:30    XHEJMSTAUN, KUNDËR ÇDO                                  ORA 23:30
 Regjia: Danny Cannon                Regjia: Michele Placido                 PARASHIKIMI                     Regjia: Todd Phillips.
 Aktorët: Sylvester Stallone, Armand         Aktorët: Michele Placido, Fabrizio                              ORA 22:00   Aktorët: Luke Wilson, Will Ferrell, Vince
 Assante, Diane Lane, Rob Schneider, etj...     Bentivoglio, Omero Antonutti, etj…           Amerika në fillimet e saj. Ato vite të rrezikshme   Vaughn, Elisha Cuthbert, etj...
 Në botën e së ardhmes, gjykatësi më i        Bazuar në romanin me të njëjtin titull të        që vendosën një komb të ri në hartë. Është      Historia e tre shokëve rreth të tridhjetave të
 famshëm dënohet për një krim që s’e ka kryer,    Corrado Stajano, vjen një tragjedi Milaneze e      një histori lakmie, vrasjesh dhe tradhtish.     cilët në tentativë për të rijetuar emocionet e
 ndërsa homologu i tij vrasës shpëton pa u      viteve 70-të. Jeta e Avokatit Giorgio Ambrosoli     Një moment në histori që tregon anët më       rinisë zhvendosen në një shtëpi të madhe në
 lagur.                       dhe lufta e tij kundër mafies siçiliane, e cila i    të mira dhe më të këqija të pionierëve të      afërsi të kompleksit universitar ku ata vetë
                           morri dhe jetën në 12 korrik 1979.           një bote të re. Xhejmstaun, Virgjinia, një nga    dikur studionin.
                                                       zonat arkeologjike më të rëndësishme që
                                                       është zbuluar ndonjëherë ne USA. Historia
                                                       e kolonisë së parë angleze në Amerikë,
                                                       trampolinës për ëndrrën amerikane, vendit që
                                                       ndryshoi historinë e botës përgjithmonë.
                     SERIAL                       TEATËR                     KRIM/THRILLER
 NË RRJETËN E MERIMANGËS               SAKATI NGA INISHMANI                  PERANDORIA PJ. 2
                    ORA 20:00                       ORA 21:00
 Regjia: Thelma Guedes, Duca Rachid          Regjia: Rovena Lule                                      ORA 21:10
 Aktorët: Marcos Palmeira, Camila           Aktorë: Visjan Ukcenaj, Gert Ferra, Sara        Regjia: Lamberto Bava
 Pitanga, Paola Oliveira, Heloísa Périssé,      Smaja, Eralda Hitaj, Alekandër Kondi,          Aktorë: Claudio Amendola, Claudia Koll,
 Carmo Dalla Vecchia, etj…              Mateus Frroku etj..                   Franco Castellano, etj.
 Një telenovelë kontenporane, që gërsheton      Një komedi e zezë nga Martin McDonagh.         Dario Ferri, një hetues në departamentin e
 me mjeshtëri, suspansën, pabesitë, uljet dhe     Vendosur rreth viteve 1930, në komunitetin e      anti mafias, është duke hetuar pastrimin e
 ngritjet në jetë dhe romancën, për të sjellë     Inishmanit –Irlandë. Banorët janë të ngazëllyer     parave nga një kriminel rus. Por ai nuk duhet
 tek ju një histori dashurie të një njeriu që merr  për mbërritjen e ekipit nga Hollivudi, të cilët     të përballet vetëm me krimin, por edhe me
 një shans të dytë në jetë, kur takohet me një    do të bëjnë një dokumentar për jetën në
                                                       poltikën, që ka lidhje të forta në këtë biznes të
 femër me një të kaluar të vështirë...        ishull. Sakati Billy Claven, i etur për t’i shpëtuar
                           varfërisë, përpiqet për të marrë pjesë në film      pistë. Zgjedhjet që ai duhet të bëjë janë sa të
                           dhe për habinë e të gjithëve, ai e merr shansin     rrezikshme aq edhe të paprashikueshme...
                           e tij.
     E gjithë bota në shtëpi!
     * Pakon Premium 1 vjeçare tani mund ta bleni
     me këste mujore për 12 muaj me 0% interes.
       E martë, 20 shtator 2011                                                                              BOTA 15

Hapet shkollë serbe në Fier
Në Libofsh të Fierit në Shqipëri     toi se shkolla të tilla do të hapen në  e cila daton si popullsi e ardhur në   Shkodër.                   godinës së re të shkollës.
gjatë fundjavës u bë përurimi i një    të gjitha ato zona ku jeton komuni-   vitin 1924 nga zona e Novi Pazarit.    Kjo shoqatë është e njohur edhe       Ai theksoi se në çdo vend në Serbi
shkolle me mësim në gjuhën serbe,     teti serb në Shqipëri.          Kjo popullsi me emra mysliman       për organizimin e njohjeve dhe        lejohet hapja e shkollave të tilla,
e cila do të organizojë kurse në gju-   Shkolla të tilla deri tani janë hapur  supozohet se është myslimane dhe     martesave të vajzave të reja shqip-     edhe pse ai ka harruar se Ministria
hën serbe.                në Shkodër dhe Lezhë, por plani-     boshnjake. Por, nisma për hapjen e    tare në Serbi.                e Arsimit e Serbisë nuk lejon plan-
Në ceremoninë e lëshimit të shkol-    fikohet edhe në zona tjera.       shkollës është bërë me aktivitetet    Të gjitha pajisjet e shkollës janë      programe dhe libra në gjuhën
lës ka marrë pjesë ambasadori serb    Në këtë komunë rurale Libofsh je-    e shoqatës famoze serbo-shqip-      sjellë nga Serbia, ndërsa amba-       shqipe për nxënësit e shkollave në
në Tiranë, Miroljub Zaric, i cili prem-  ton një pakicë e vetëquajtur serbe,   tare “Maracna – Rozafa”, me seli në    sadori serb premtoi ndërtimin e       Luginën e Preshevës.
                                                                 Cërvenkovski akuzon
                                                                 Gruevskin për emër
                                                                                      sident i vendit, Branko Cërven-
                                                                                      kovski, i është përgjigjur thirrjeve
                                                                                      të kryeministrit Nikola Gruevski
                                                                                      për “unitet rreth vijave të kuqe për
                                                                                      çështjen e emrit”, duke thënë se
                                                                                      pikërisht kreu i VMRO-DPMNE-
                                                                                      së është ai që punon kundër këtij
                                                                                      uniteti të proklamuar nga ana e
                                                                                      tij. “Nëse Gruevski pret që të jemi
                                                                 Afrimi i datës për publikimin e      unik, që t’i japim mbështetje për
                                                                 raportit të progresit për Maqe-      politikën e cila udhëhiqet nga
                                                                 doninë që pritet të rikonfirmojë      procese të motivuara dhe të mon-
                                                                 statusin e shtetit kandidat për      tuara politike, apo nëse mundon
                                                                 anëtarësim në BE, por jo edhe       se duhet të arrihet uniteti përmes
                                                                 caktimin e datës për fillimin e      proceseve të hakmarrjes ndaj
                                                                 bisedimeve me Maqedoninë, ka        kundërshtarëve politik, siç është
GREQIA LUFTON
                                                                 shtuar kritikat në adresë të qeve-     rasti me arrestimin e Lube Bosh-
                                                                 risë, e cila, sipas opozitës por edhe   kovskin dhe shumë raste tjera të
                                                                 grupeve të ndryshme të intelektu-     keqpërdorimit të pushtetit, ne për
                                                                 alëve, vazhdon të apostrofohet si     një gjë të tillë jo vetëm që nuk jemi
                                                                 pengesa kryesore për integrimin      të gatshëm, por atë do ta luftojmë
                                                                 e vendit në BE. Kryetari i Lidhjes     me ashpërsinë më të madhe”, u
                                                                 Socialdemokrate dhe ish-pre-        shpreh Cërvenkovski.
FALIMENTIMIN
Alarm politik ka shkaktuar në Athinë
ultimatumi i Euro-grupit në samitin e
                                          mbledhjes urgjente të Papandreut
                                          me kabinetin e tij, ka zëra se pri-
                                          tet organizimi i një referendumi
                                                                 Revista Focus “fundos” Akropolin
                                                                 Revista gjermane Focus ka në ko-
                                                                 pertinën e saj të fundit Akropolin
                                                                 të zhytur në ujë dhe një statujë,
                                                                 në kokën e së cilës duket një fa-
                                                                 turë prej 200 euro. Në numrin e
                                          popullor për të ardhmen e vendit.       ri të Focus mbuluar më titullin
Polonisë, sipas të cilit, nëse nuk mer-                        Si skenarë të tjerë përmenden
                                          edhe zgjedhjet e parakohshme,
                                                                 “Paratë tona humbën” thuhet
                                                                 gjithashtu: “Miliarda për asgjë.
ren masa të reja me reduktime rrogash,                       apo një qeveri koalicionit mes        Paratë tona shkuan kot, a do t’i
                                          socialistëve dhe konservatorëve.       marrim ndonjëherë mbrapsht?
pensionesh dhe vende pune në sektorin                         Sipas medieve vendase, të rejat      Falimentimi i Greqisë sa vjen e      vistë publikoi statujën e Afërditës
publik, specialistët e BE-së, FMN-së dhe                      nga Brukseli që sheh një situatë
                                          destabilizuese politike në Athinë,
                                                                 afrohet. Kush është shpëtimi?” Në
                                                                 fillim të krizës greke, e njëjta re-
                                                                                      duke bërë një gjest të pahijshëm, e
                                                                                      cila shkaktoi një stuhi reagimesh.
BQE-së nuk do të shkojnë më në Greqi.                       janë demoralizuese, për arsye se
                                          tashmë partnerët evropianë nuk
                                          diskutojnë më se si të shpëtojnë
Greqia e rrezikuar nga falimen-
timi i shtetit i ka siguruar para-
                     blik, specialistët e BE-së, FMN-së
                     dhe BQE-së nuk do të shkojnë më
                                          Greqinë nga falimentimi, por si të
                                          shpëtojnë veten nga falimentimi
                                                                 Shqiptarët grisin flamurin grek
dhënësit ndërkombëtarë se do       në Greqi.                i Greqisë, megjithëse pasojat nga
të përpiqet më shumë për kapër-       Kreditorët kërkojnë tashmë      ky fenomen do të ishin të papa-
cimin e krizës së borxheve. Para     që këto masa të zbatohen jo më      rashikueshme.
zhvillimit të konferencës telefo-     në horizonte mujore, por ditore,      Nga Selaniku, udhëheqësi i opo-
nike me inspektorët e Bashkimit      përndryshe jo vetëm se nuk do      zitës, Adonis Samaras, ka kërkuar
Evropian dhe Fondit Monetar        të jepet kësti i gjashtë i ndihmës,   zgjedhje të parakohshme dhe ri-
Ndërkombëtar, kabineti qeveritar     por edhe marrëveshja e 21 Korri-     negociim të kushteve të ndihmës
do të planifikojë hapat e nevoj-     kut nuk do të jetë më e vlefshme,    ekonomike për Greqinë.
shëm për kursimet, tha ministri      duke sjellë kështu falimentimin e      Më mirë të kesh një pacient në
i financave Evangelos Venizelos.      plotë të shtetit grek.          ri-animacion, se sa një të vdekur
Në fillim të javës, ai duhet të tre-     Vlerësimin e situatës e pasqyron   në varrezë, i përgjigjet liderit të ko-
gojë se si ka ndër mend të vendosë    më së miri faqja e parë e gazetës    snervatorëve me një letër të hapur
Greqia nën kontroll problemet fi-     më të madhe të së dielës “To Proto    botuesi i gazetës prestigjioze “To
nanciare. Sipas të dhënave të Veni-    Thema”, që u botua për herë të      Vima”.
zelosit, qeveria greke vazhdon të     dytë brenda natës dhe e cila pu-      Përderisa nuk ka një zgjidhje       Një 22 vjeçar shqiptar u arrestua,     murin grek dhe më pas u larguan.
këmbëngulë për planet e mbuli-      blikoi një fotografi të Papandreut,    “Deus ex machina” në tragjedinë        pasi së bashku me dy të rinj të tjerë,    Në bazë të përshkrimeve,
mit të borxheve të reja buxhetore     i cili u kthye nga Londra, pasi ka    moderne greke, theksoi ai, e vet-       bashkatdhetarë të tij, të cilët kërko-   policia identifikoi dhe arrestoi
nëpërmjet tatimeve.            anuluar udhëtimin e tij në SHBA,     mja rrugëzgjidhje është konsen-        hen ende nga policia, kanë grisur     22-vjeçarin, ndërsa dy të rinjtë e
  Alarm politik ka shkaktuar në     me titullin “Gjendje e jashtëza-     susi politik dhe zbatimi i reforma-      një flamur grek në Neohori. Inci-      tjerë janë ende në kërkim.
Athinë ultimatumi i Euro-grupit      konshme në Greqi”.            ve të kërkuara nga Brukseli dhe        denti u raportua në policinë lokale      Policia tha se 22 vjeçari i arrestu-
në samitin e Polonisë, sipas të cilit,    Në Athinë tani ka një lëvizje të   jo fakti se kush udhëheq, sepse        nga banorët e zonës.Dëshmitarët      ar, kishte hyrë dhe qëndronte në
nëse nuk merren masa të reja me      madhe në qarqet politike qeveri-     “bomba” me emrin falimentim          i kanë thënë policisë se tre djemtë    Greqi ilegalisht. Ai do të dërgohet
reduktime rrogash, pensionesh       tare, por edhe ato të opozitës. Në    mund të pëlcasë në duart e kujtdo       u shfaqën në mëngjes në sheshin      në prokurori, i akuzuar për “fyerje
dhe vende pune në sektorin pu-      pritje të deklaratave zyrtare pas    që udhëheq.                  e fshatit, shkatërruan e grisën fla-    të simboleve të shtetit”.
16 MARKETING  E martë, 20 shtator 2011
E martë, 20 shtator 2011                               MARKETING 17
 Sjell shoqërinë tënde
 në IPKO,
 për toni të gjithë!


              I kam pranuar 9€ për 3 persona që kam sjell në IPKO!
              Secili prej tyre pranon 1€ kredi për çdo mbushje të 3€.
 Oferta e re e IPKO-së ju fton të sjellni
 shoqërinë tuaj në IPKO dhe të për toni:
 • Për çdo person të cilin e keni sjell ju dhe që blen numër të IPKO-së,
  do të pë toni 3€ kredi falas.
 • Personat që i keni sjell do të për tojnë nga 1€ falas, për çdo
  mbushje të 3€ e më shumë që bëjnë.
 Për të për tuar kredi falas, personat e ri që i keni sjell vetëm duhet të
 dorëzojnë emrin dhe numrin tuaj në dyqanet e IPKO-së.
18 MARKETING                                                                E martë, 20 shtator 2011
                   REPUBLIKA E KOSOVËS
              KORPORATA ENERGJETIKE E KOSOVËS - KEK sh.a.                         Fondacioni Salih dhe Isa Nushi
                NJOFTIM PËR DHËNIE TË KONTRATËS
                                                       Fton studentët e Universitetit të Prishtinës (UP) të
         Konform nenit 41 të Ligjit nr. 03/L-241, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë
 Data 20.09.2011                                        Nr. i           aplikojnë për stipendion
 Prokurimit: KEKO -11-466-121
 I AUTORITETI KONTRAKTUES
 KORPORATA ENERGJETIKE E KOSOVES-KEK sh.a.
 II: LËNDA E KONTRATËS                                            Me qëllim të përkrahjes së kategorive të ndjeshme
  II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: FURNIZIM ME ELEMETE LIDHESE PËR
  RULE                                                   të rinisë së Kosovës, Fondacioni “Salih dhe Isa
  II.1 LLOJI I PROCEDURËS
 X E hapur        E kufizuar         E negociuar       Kuotim i çmimeve
                                                       Nushi” shpall konkurs për ndarjen e 5(pesë) bursave
 III.2 KRITERET PËR DHËNIEN E KONTRATËS: Tenderi i pergjegjshem me çmimin më i ulët             universitare për studentë, të cilët vijnë nga Republika e
 IV: DHËNIA E KONTRATËS
 IV.4 Emri dhe adresa e operatorit ekonomik të cilit i është dhënë kontrata :                Kosovës dhe të cilët ndjekin studimet në Universitetin
 NTPSH XANI INEX–Skenderaj
 IV.5 Informacione lidhur me vlerën e kontratës                               e Prishtinës, pavarësisht nga drejtimi i zgjedhur.
 Vlera e kontratës 53,990.11 € (përfshirë TVSH-në)
 V.1 ANKESAT                                                 Bursa për secilin fitues ka vlerën 90 € në muaj, për një
 Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit:
 Rr. Galibardi pn - Prishtinë                                        periudhe 10 muaj sa zgjat viti akademik. Më shumë
 Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të 41 të Ligjit nr. 03/L-241, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë
 Versioni i plotë i Njoftimit për dhënie të kontratës, është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp     informata rreth aplikimit, mund të merrni përmes web
                  OBAVEŠTENJE O DODELI UGOVORA                       faqes:
            Po članu41 Zakona br. 03/L241 o javnim nabavkama na Kosovu,
 Br.Nabavke: KEKO -11-466-121                                        http://www.fsinushi.org/aplikimi-per-stipendion
 I: UGOVORNI AUTORITET: Energetska Korporacija Kosova d.d. (EKK)
 II: PREDMET UGOVOR                                             apo direkt duke pyetur në selinë e fondacionit në
 II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: SNABDEVANJE SA VEZNIM
 ELEMENTIMA ZA ROLNE                                             Mitrovicë, rr. Bedri Gjina nr. 3
 II.1 VRSTA PROCEDURE
    X Otvorena       Ograničena       Pregovaranja     Kvotiranje cena        Aplikimet do të pranohen përmes email adresës:
 III.2 KRITERIJUMI ZA DODELU UGOVORA: odgovarajuci tender sa najnizom cenom
 DEO IV: DODELA UGOVORA                                           info@fsinushi.org apo me zarf në selinë e fondacionit.
 IV.4 Ime I adrese ekonomskog operatera kojem je dodeljen ugovor:
 NTPSH XANI INEX–Skenderaj                                          Aplikimi mbetet I hapur deri më 18 shtator 2011.
 IV.5 Informacije o vrednosti ugovora
 Vrednost ugovora, 53,990.11 € (sa PDV-om)                                  Vetëm aplikantët e zgjedhur do të kontaktohen me
 V.1 ŽALBE
 Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki:               telefon.
 Ul.Galibardi bb Pristina
 Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. Članu 41 Zakona br. 03/L241 o javnim nabavkama na
 Kosovu,
 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp
       E martë, 20 shtator 2011                                                                                  19
arté
                               Vendtakim i industrisë filmike në rajon
                               PriFilmFest aranzhon nje forum dyditor të   Kosova, gjithashtu edhe nga Shqipëria, Serbia,   programin e vet të ko-produksionit dhe
                               koproduksionit apo bashkëprodhimit, që     Maqedonia dhe Mali i Zi. Të pranishmit në     përfaqësuesi i Festivalit të Filmit në Sarajevë
                               synon të bëhet një vendtakim i rëndësishëm   Forum do të vijnë nga kompani të ndryshme     do të prezentohet me storjen e suksesshme të
                               në regjion për producentët dhe regjisorët   prestigjioze të koproduksionit për të sjellë ek-  Bosnjës. Gjithashtu, Drejtorët e fondacioneve
Redaktor: Faton Raçi                     e vendeve fqinjë, ku shumë producentë     spertizën evropiane dhe njohuritë e mundësi-    të filmit në Kosovë, Shqipëri dhe Maqedoni do
e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com             të pavarur do ta vizitojnë Kosovën këtë vit.  ve për bashkë-prodhime me Gjermaninë dhe      të paraqesin gjendjen aktuale të kinematogra-
tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78              Ky forum do të pres filmbërës përveq nga    Francën. Connecting Cottbus do të prezentojë    fisë dhe mundësitë në vendet e tyre.
Winslet fiton në
Emmy Awards
Ceremonia e 63’të e ndarjes së Çmimeve Emmy u mbajt të dielën
mbrëma, në Los Angeles. Kate Winslet dhe “Downton Abbey” ishin në
mesin e fituesve të mëdhenj, duke e shndërruar kështu natën në një
triumf të talentit britanik.
Los Angleles, 19 shtator — Cere-    Guy Pearce, u shpallë si aktori më   falënderohesha industrisë ame-
monia u drejtua nga Jane Lynch,    i mirë mbështetës në kategorinë e   rikane. Dhjetë vjet më parë ju e
e cila edhe vetë ishte në rrethin e  miniserialit dhe filmit.        nistë karrierën time të dytë me një
ngushtë të listës për aktoren më     Seriali “Downton Abbey”       Oskar, e sonte vetëm sa e ushqyet
të mirë episodike në një serial    mblodhi katër çmime Emmy        atë. Ju jam shumë mirënjohës,
komedi.                gjithsejtë, përfshirë këtu çmimin   dhe ju falënderoj”.
  Winslet, e cila tashmë ka fituar   për miniserialin më të mirë dhe      Ndryshe, edhe hit seriali dra-
një Oskar dhe një Grammy, u zgj-    çmimin për aktoren më të mirë     matik amerikan “Mad Men”,
odh si aktorja më e mirë kryesore   mbështetëse, që iu nda aktores     ngjarja e të cilit është vendosur
në kategorinë e miniserialit dhe    Maggie Smith, e cila nuk ishte e    në botën reklamave të para një
filmit, për rolin e saj në dramën e   pranishme në ceremoni.         gjysmë shekulli, tregoi se ia vlen,
HBO “Mildred Pierce”.           Shkrimtari dhe skenaristi i     ngase fitoi një çmim Emmy për
  E veshur me një fustan të kuq    “Downton Abbey, Julian Fellowes,    sepalin më të mirë dramatik te-
të desejnatorit Elie Saab, pasi fi-   theksoi se: “Asnjëri prej nesh nuk   leviziv, për të katërtin vit radhazi.
toi çmimin Emmy, Winslet fjalën    e di se cili serial do të bëhet hit.   Në mesin e fituesve të tjerë
e vet ia kushtoi një homazhi emo-   Ne i bëjmë ato shfaqje dhe shpre-   ishin edhe regjisori legjendar fil-
cional për nënën e saj.        sojmë për të mirën, megjithëse     mik, Martin Scorsese, i cili fitoi
  “Nuk ka rëndësi se sa i vjetër   nuk e dimë pse nganjëherë gjërat    çmimin për regjinë më të mirë,
jeni, e as se çfarë bëni me jetën   dalin mirë. Kjo mbrëmje është një   për punën e tij në serialin e HBO
tuaj, sepse ju asnjëherë nuk do    moment i tillë i mrekullueshëm     “Boardwalk Empire”; aktorja Ju-
të ndaleni së pasuri nevojë për    në jetën tonë, sepse edhe kjo     lianna Marguiles, e cila fitoi çmi-
nënën tuaj. As unë kurrë nuk do    mbrëmje doli të jetë e mirë”.     min për aktoren më të mirë në
të ndalem së pasuri nevojë për      Ndryshe, vetë Fellowes u nde-    kategorinë e dramës, për serialin
nënën time, kështu që falemin-     rua me çmimin për shkrimtarin/     “The Good Wife”; dhe hit seriali
derit nënë”, tha Winslet.       skenaristin më të mirë në kate-    televiziv amerikan “Modern Fa-
  36-vjeçarja Winslet në serialin   gorinë e miniseriali, filmit dhe    mily”, i cili arriti të fitojë pesë çmi-
prej pesë episodesh luan rolin e    dramës. Në fjalën e tij ai, veç tje-  me, përfshirë këtu atë për kome-
një gruaje të ndarë e cila vendos   rash, tha:               dinë më të mirë, duke i mposhtur
të hapë një restorant.          “Përkundër rrezikut që të      kështu dy konkurrentët kryesorë,
  Aktori tjetër kryesor në serial,  tingëllojë fjalëmadh, do të doja t’i  serialet “Glee” dhe “The Office”.
20                                                                             E martë, 20 shtator 2011


    LDK: Qeveria rrezikon trashëgiminë kulturore
    Prishtinë, 19 shtator –       Në një komunikatë të lëshuar      kulturore. “Duke shmangur       evidentimin, ruajtjen dhe kon-   politika nacionale për ruajtjen,
    Qeveria e PDK-së po e shfaq     nga LDK, thuhet se Qeveria       trajtimin institucional të       servimin e trashëgimisë kul-    mbrojtjen dhe prezantimin
    haptas tendencën që Ko-       pasi krijoi komisione politike     trashëgimisë kulturore, me një     turore, Ministria po e dëmton    e trashëgimisë kulturore
    sovën ta zhveshë nga kujtesa     në MASHT për zhveshjen nga       Këshill Nacional për Trashëgi-     rëndë historinë kulturore të    të Kosovës, por nuk e di as
    historike dhe nga trashëgimia    kujtesa historike, tash ekipi i    minë, gjysmak në numër dhe       vendit”, thuhet në komuni-     sa objekte të trashëgimisë
    e saj kulturore, thotë partia    PDK-së në MKRS po këmbën-       jofunksional në ushtrimin e      katë. Sipas LDK-së, kjo ministri,  kulturore të Kosovës duhet
    më e madhe opozitare, Lidhja     gul që Kosovën ta zhveshë       përgjegjësive, si dhe pa një      ka pranuar botërisht se jo     mbrojtur me ligj dhe për cilat
    Demokratike e Kosovës.        edhe nga trashëgimia e saj       strategji institucionale për      vetëm që nuk di të hartojë     duhet kujdesur shteti.
Njëmbëdhjetë shkrimtarë në
Nga data 4 deri më 7 tetor, njëmbëdhjetë krijues të zhanreve të ndryshme të letërsisë nga Kosova
do të marrin pjesë në Festivalin e Letërsisë ‘Vështrime në letërsitë e vogla’ në Zagreb.
Alfred Beka               glindore, ‘Vështrime në letërsitë     këtë festival, duke marrë parasysh    hkëpunimet në këtë sferë.       Neziraj tha se këta autorë jo do-
alfred.beka@gazetaexpress.com      e vogla’ sivjet, para publikut nga    numrin e madh të të ftuarve.       Udhëtimi, qëndrimi dhe të gjitha    mosdoshmërisht e përfaqësojnë
                    Zagrebi, prezanton njëmbëdhjetë      “Është i rëndësishëm fakti që në     shpenzimet mbulohen nga Festi-     më së miri letërsinë e re të Ko-
Prishtinë, 19 shtator —         shkrimtarë kosovarë, të cilët krye-    këtë festival letrar marrin pjesë një  vali.                 sovës.
Zagrebi ua hap dyert shkrimtarëve    sisht i takojnë gjeneratës së re të    numër kaq i madh i shkrimtarëve     “Praktikisht, ua kemi hequr barrën   “Këta janë autorë të rëndësishëm,
kosovarë. Njëmbëdhjetë         krijuesve.                të rinj nga Kosova dhe është i      financiare institucioneve tona kul-   por jo domosdoshmërisht më të
shkrimtarë nga Kosova do të       Ervina Halili, Arben Idrizi, Halil    rëndësishëm fakti që festivali ka    turore, të cilat, zakonisht ankohen  mirët ose reprezentuesit. Thjesht,
marrin pjesë në Festivalin e Letër-   Matoshi, Ardian Haxhaj, Avni Ru-     për fokus letërsinë e re të Kosovës”,  dhe nuk shfaqin ndonjë interesim    ky ka qenë vullneti i organizatorit
sisë “Vështrime në letërsitë e vo-   daku, Shpëtim Selmani, Shkëlzen      tha Neziraj. Ai shtoi se letërsia ko-  për këso lloj projektesh e inicia-   dhe aty nuk ka asgjë të keqe”, shtoi
gla” (Review of Small Literatures),   Maliqi, Genc Kadriu, Jeton Ne-      sovare ka njohur njëfarë getoizi-    tivash të rëndësishme”, u shpreh    Neziraj.
i cili organizohet në Zagreb nga    ziraj, Ballsor Hoxha dhe Qerim      mi të llojit të vet, prandaj, daljet   Neziraj.                Romancieri Ardian Haxhaj u
data 4 deri më 7 tetor të këtij viti.  Ondozi janë krijuesit që do ta      e këtilla, sipas tij,janë mundësi e   Përzgjedhjen e autorëve e kanë     shpreh se ky është një rast i mirë
Festivali organizohet nga klubi le-   prezantojnë në Zagreb letërsinë      shkëlqyeshme për promovim dhe      bërë organizatorët. Ata janë ba-    për ta prezantuar letërsinë më të
trar “Booska” i asociacionit kultu-   e re kosovare.              njohje të letërsisë sonë.        zuar në autorët e përfshirë në     panjohur dhe më të papopullari-
ror “Kulturtreger”.           Je t o n Ne z i r a j, n j ë r i p re j  Përpos leximeve të ndryshme,       antologjinë e letërsisë së re të Ko-  zuar të një vendi që ka qenë nën
I njohur si festival që për çdo vit   shkrimtarëve që do të marrin       Neziraj tha se do të ketë edhe      sovës “Nga Prishtina, me dashuri”   Jugosllavi.
në qendër të vëmendjes ka letër-    pjesë në këtë festival, e konsideron   disa debate mbi tema që lidhen      që sivjet ka dalë në Beograd dhe    Ai shtoi se me këtë rast shkrimtarët
sinë e një vendi të Europës Ju-     të rëndësishëm pjesëmarrjen në      me letërsinë në regjion dhe bas-     Zagreb.                kosovarë do të flasin për gjendjen
        E martë, 20 shtator 2011                                                                             21

  Foo Fighters kundër Kishës Baptiste
  Anëtarët e grupit amerikan     përkundër kërcënimeve të      bashkë me anëtarët e tjerë të   Në këtë “koncert” të tyre u tubuan
  Foo Fighters duket se ia kthyen   pjesëtarëve të kishës baptiste   grupit, u maskuan, vendosën    pjesëtarët e kishës baptiste,
  goditjen Kishës Baptiste, e cila  Westborrow, se do “të bëjnë    mjekra, kapela dhe këmisha     megjithëse sapo aty u shfaq një
  u mundua që të parandalonte     gjithçka që është e mundur për   shumëngjyrëshe, ngritën një binë  grup anti-gej, me pankartat në të
  koncertin e grupi në Kansas.    të pezulluar një ngjarje kaq të  të improvizuar mbi një kamion,   cilat shkruante “Zoti i urren gejët”,
  Në fakt, grupi amerikan Foo     neveritshme”. Koncerti megjithë  dhe hapën flamuj amerikanë, e   Grole ia filloi këngës: “Mendoj se
  Fighters, më 30 gusht, mbajti një  u mbajt. Vetëm pak ditë më vonë  pastaj u nisën për shëtitje para  tani jam i disponuar për pak nota
  koncert fenomenal në Kansas,    udhëheqësi i grupit Dave Grole,  kishës në fjalë.          më të zjarrta dhe mashkullore”.                                                               GATI PËR FESTIVALIN E
Zagreb                                                            TEATROVE TË KUKULLAVE
                                                               Teatri i të rinjve, fëmijëve dhe i kukullave, i njohur si teatri
                                                               “Dodona” në Prishtinë, në kuadër të aktiviteteve për të shënuar
 reale të letërsisë shqipe në Ko-                                               25 vjetorin e themelimit, prej datës 21 deri më 24 shtator do të
 sovë, për sfidat dhe vështirësitë                                               organizojë Festivalin e Teatrove të Kukullave, i cili do të jetë me
 që i ka shkrimtaria si dhe për
                                                               karakter mbarëkombëtar.
 mundësitë e daljes dhe prezan-
 timit të letërsisë sonë në rajon                                               Prishtinë, 19 shtator – Në     menduar që të jetë festival
 dhe botë.                                                          fakt ky është edicioni parë     mbarëkombëtar i teatrit të
 “Për shembull unë do të mun-                                                 i Festivalit të Teatrove      kukullave, ndërsa më vonë
 dohem të tregoj për nxitjet e                                                të Kukullave, ku do të       mendojmë që këtë festival
 mia për të shkruar romane dhe                                                bëhen bashkë në Prishtinë      ta bëjmë ndërkombëtar
 njëherazi për pretendimet për t’u                                              tetë trupa nga qytete të      dhe të jetë tradicional”, u
 marrë me tema interesante dhe                                                ndryshme të hapësirave       shpreh Selimi. Festivalin e
 me tema tabu që do të mund ta                                                shqiptare, të cilat do të      Teatrove të Kukullave do
 tërhiqnin vëmendjen e lexuesve”,                                               japin shfaqjet e tyre.       ta mbështet edhe Kuvendi
 tha Haxhaj.                                                         I pari i teatrit “Dodona”,     Komunal i Prishtinës, i cili
 Ai është i mendimit se letërsia e                                              Agim Selimi, gjatë një konfe-    me një vendim të muajit
 Kosovës mund t’i bëjë ballë tregut                                              rence për media, tha se pasi    mars i dha “Dodonës” sta-
 letrar të jashtëm sikur të kishte                                              është 25 vjetori i theme-      tusin e ri, duke e emëruar si
 një prezantim më të mirë brenda                                               limit të teatrit edhe kanë     Teatri i qytetit të Prishtinës.
 dhe jashtë. Haxhaj shtoi se rastet                                              vendosur që edicioni i parë     Drejtoresha për Kulturë në
 si ky duhet të shfrytëzohen si du-                                              i festivalit të jetë mbarëkom-   Kuvendin Komunal,Vlora
 het.                                                             bëtar, por më vonë të        Dumoshi tha me këtë rast
 “Realisht kjo iniciativë për njo-                                              kthehet në një festival       se komuna ka bërë të gjitha
 hjen e një letërsie të vogël siç                                               tradicional, që tubon trupa     përgatitjet për mbajtjen e
 është letërsia e Kosovës është                                                edhe nga i gjithë rajoni.      këtij festivali që do të jetë i
                                                               “Mendoj që këtë vit, 25       pari i këtij lloji në Prishtinë.
 marrë nga pala kroate dhe këtë
 rast dhe rastet e tjera të kontak-    Bashkë në filma,                                  vjetori është menduar        Në këtë festival përveç “Do-
 teve dhe të bashkëpunimit du-                                                që të bëhet në mënyrën       donës” si nikoqire, pritet të
 het shfrytëzuar në mënyrën më
 të mirë”, shtoi Haxhaj.
                      televizion e marketing                               më të mirë me një festi-
                                                               val, i cili i ka munguar jo
                                                                                 marrin pjesë teatro të shu-
                                                                                 më qyteteve nga Shqipëria,
 Ervina Halili, e vetmja shkrimtare    Gazeta “Illyria” bëri të ditur se regjisori i njohur,               vetëm Prishtinës, por edhe     si Pogradeci, Tirana, Korça,
 femër në këtë grup, u shpreh se      Stan Dragoti, dhe aktori, Jim Belushi, kanë                    Kosovës. Për llim kemi       Lushnja, Berati etj.
 në Zagreb do të prezantohet me
 shkrimet, të cilat janë përkthyer     krijuar një partneritet që synim ka prodhimin e
 në gjuhën serbe e që janë bren-      filmave, shfaqjeve televizive dhe fushatave të                   “I PAVDEKSHMI” NICHOLAS CAGE
 da antologjisë “Me dashuri, nga      marketingut në Ballkan dhe në Evropë.
 Prishtina”.
 Edhe ajo e vlerësoi lartë rëndësinë    New York, 19 shtator - Gazeta      Duke folur për herë të parë për
 e pjesëmarrjes në këtë festival.     shqiptaro-amerikane “Illyria”     një bashkëpunim mes tyre për
 “Është shumë e rëndësishme,        ka mësuar se Stan Dragoti dhe     gazetën “Illyria”, Dragoti u shpreh
 duke e marrë parasysh se ne për      Jim Belushi i kanë bashkuar      optimist për partneritetin mes dy
 një kohë shumë të gjatë kemi       forcat për të krijuar dhe prod-    njerëzve me prejardhje shqiptare.
 qenë një vend pak i mbyllur sa i     huar tema dhe përmbajtje         “Ne kemi bërë spektakle e
 përket shfaqjes së artit tonë jashtë   filmike, por edhe shfaqje televi-   seriale televizive gjigante, të
 dhe kjo është shumë e rëndësis-      zive dhe fushata publicitare.     cilat janë shndërruar në hite,
 hme jo vetëm për me shfaq artin       Të njohur si dy shqiptaro-      filma të mëdhenj që kanë
 tonë, por edhe me kriju kontakte,     amerikanët më me emër, ata       mbushur kinematë, dhe fushata
 sidomos kur e dimë se janë shu-      kanë deklaruar se do së shpe-     gjigante reklamuese, si ‘I Love
 më të rëndësishme kontaktet e       jti të njoftojnë për projektet e    New York’, etj”, tha Dragoti.        Për shitje në web-faqen eBay është shfaqur një fotografi, e cila
 njerëzve që shkruajnë”, tha ajo.     tyre të para dhe për planet e      “Kështu që, më duket ide         “dëshmon” se aktori Nicholas Cage kishte jetuar edhe në kohën e
 Lidhur me faktin se pse në me-      një të ardhmeje të afërt.       shumë e mirë që ne, dy shqip-        Luftës Qytetare në Amerikë (më 1870). Ai asokohe ishte 47-vjeçar,
 sin e njëmbëdhjetë shkrimtarëve       Stan Dragoti njihet si regji-    taro-amerikanë, ta marrin këtë
 është vetëm një femër, Halili tha     sori i parë në kinematografinë     përvojë të jashtëzakonshme dhe
                                                               aq sa është edhe sot.
 se as ajo nuk e ka kuptuar pse ka     amerikane me filma zbavitës      ta çojmë në Shqipëri, në Ballkan,      New York, 19 shtator -       në Amerikë. Mord ndërkaq
 ndodhur kështu, pasi që sipas saj,    që kanë pasur sukses të madh.     e ndoshta më tej në Evropë”.        «Kopja e Cage» (fytyra e të    është i bindur se Cage
 numri i femrave që shkruajnë do-     Më vonë, ai është sprovuar        Ndryshe, ka vite që Dragoti ka      cilit shihet në fotogra në     është një vampir, i cili ishte
 minon në krahasim me numrin e       edhe fushata publicitare, më e     udhëhequr njërën nga kompa-         djathtas) pa asnjë dyshim     zhdukur në mënyrë miste-
 meshkujve.                famshmja nga të cilat është ajo    nitë më të famshme publiciare        se i përngjanë pamasë akto-    rioze në vitin 1870, për t’u
 “Nuk e di pse femrat gjithmonë      me logon “I Love New York”, e     në Manhattan, ndërkohë që          rit të famshëm hollivudian.    shfaqur pastaj në kohën e
 janë më pak që e përfaqësojnë       cila lavdërohet se ka pasur rol    Belushi ka luajtur si aktor në       Jack Mord, nga Seattle,      tashme, dhe në një pjesë
 vendin ose një shoqëri të caktuar     vendimtar për shpëtimin e New     të paktën dy seriale televizive       i cili aktualisht jeton në     krejt tjetër të Amerikës.
 jashtë dhe nuk e kam kuptuar as      York’ut nga kriza ekonomike dhe    me miliona teleshikues, që         Washington, e ka gjetur      Mord po ashtu është i
 unë pse”, tha ajo.            për ripërtëritjen e imazhit të     kanë fituar miliarda dollarë.        fotogra në në fjalë dhe tani    bindur se ky rrë m është
 Lidhur me këtë, Neziraj tregoi      qytetit në SHBA dhe në botë.       Mbetet të shihet se si Dra-        po e shet atë në eBay për     i vërtetë. Ai madje beson
 se është dashur të udhëtojnë në       Jim Belushi ndërkaq është      goti dhe Belushi do të përdorin       një milionë dollarë, aq sa -    se Nicholas Cage “i sotëm”
 Zagreb edhe dy autore femra,       një aktor i njohur filmash, i cili   përvojën e tyre, për të përsëri-      guron çmimi llestar për të.    së shpejti do të zhdu-
 por kjo s`ka qenë e mundur për      viteve të fundit njihet për serialet  tur suksesin edhe në konteks-        «Plakui» Nicholas Cage në     ket në mënyrë të mis-
 shkaqe teknike. Megjithatë, si-      komike në televizionet ame-      tin ballkanik dhe evropian, ku       fakt jetonte në Bristol, në    tershme, për t’u rishfaqur
 pas tij, kjo gjë nuk e ulë vlerën e    rikane. Ai është vëllai i aktorit   interesi për teknologjinë dhe        shtetin federal Tennessie,     sërish pastaj në një të
 këtij prezantimi të rëndësishëm      të famshëm komik shqiptaro-      strategjinë e marketingut ame-       në kohën e Luftës Qytetare     ardhme tjetër të largët.
 të letërsisë së Kosovës në Zagreb.    amerikan, John Belushi.        rikan ka qenë gjithnjë i lartë.
22                                                                 E martë, 20 shtator
                                                                  E mërkurë, 13 korrik 2011
 Rozë
 redaktor: Ardian Jasiqi
 e-mail: ardian.jasiqi@gazetaexpress.com
                                              Kritikon “Twilight”!
                                              Aktori Robert Pattinson ka kritikuar filmin Twlight, edhe pse nga ai
                                              mori famë. Këtë ai e ka bërë para se të fillojë xhirimet e pjesës së dytë
                                              të këtij filmi, të njohur në tërë botë. Arsyeja pse ai e ka bërë këtë është
                                              se në film do të luajnë edhe prostituta dhe aktori mendon se kjo nuk
                                              i bën nder pjesëve të filmit të tij. “Gjatë verës kemi qenë shumë afër
                                              marrëveshjes për këtë film. Por, tani jemi larg sepse mendoj se nuk
 tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78                            mund të bëhen interesante vampirët prostituta”, ka thënë ai.
                                                                  VEÇ ANG
                                            NUK ËSHTË VETËM BLEONA
Cicërojnë                 VIP-at                   QERETI AJO QË FLET
                                            ANGLISHT. NË PROFILIN
Angela Martini –Twitter                                E DAFINA ZEQIRIT NË               Me
          “We‘re definitely not sleeping and its not because of part-     TWITTER VËSHTIRË E KE TË           estradë
          ing , but cant stop Working ........nothing has a limit at this                            n
          moment for us”                           GJESH NDONJË FJALË NË
          S’ka pushim për Angelën, as party... puna në fillim, pastaj
          qejfi...
                                            GJUHËN SHQIPE  I GJITHË
                                            KOMUNIKIMI ËSHTË NË
                                            GJUHËN ANGLEZE. NJËJTË
Emina Çunmulaj                                     BËJNË EDHE GENTA, ANGELA,
                                            ETJ. POR, NË PROFILET E
          “I just commented: Just drove my “Mercato di Vetro” ...
          Can’t wait for the opening in the sbe App”.            TYRE SHQIP FLASIN VETËM
          Duket sikur modelja shqiptare është mjaft e zënë duke       ADELINA ISMAJLI DHE
          marrë pjesë në shfaqje të ndryshme të modës.
                                            LEONORA JAKUPI.

Dafina Zeqiri                                      mehdi.abdullahu
                                            @gazetaexpress.com
          Every morning you have two choices, continue ur sleep
          with dreams or WAKE UP and chase ur dreams. CHOICE
          IS YOURS. GOOD MORNING :-)                     Prishtinë, 19 shtator –
          Kemi dhe një zgjidhje të tretë, Duffie! Të zgjohemi, të pimë    Qysh “n’ mëngjes”, nëse jeni mik apo
          pak supë, e t’ia nisim punës :P                  mikeshë e këngëtareve të estradës
                                            kosovare, mund të merrni një për-
                                            shëndetje të butë nga to, e që mund
                                            të fillojë nga “Good morning fansa”     e estradës sonë është vetëm gjuha
                                                                    t dë    ë ë htë të   j h
Blero                                         duke vazhduar edhe me komente të      angleze.
          “@BlerimDestani po nesër kam mbrëmje në ora 17:30 jam       tjera në gjuhën angleze.          Se sa e vështirë është që të gjendet
          në Londer. Nihemi ne sms :) per ma tutje ...”           Njëri nga aspektet e identitetit- për të  një citat në gjuhën shqipe, mjafton të
          Seç po e aranzhojnë të takohen në Londër këta. Vështirë,      mos thënë kryesori, arbitrarisht është   kërkoni në ndonjë faqe një fjalë shqip
          Londra e madhe! Shtoja këtu edhe agjendat e tyre të        edhe gjuha, si mjet komunikimi. Kemi    – vështirë e keni pasi që në çdo vend
          ngjeshura.                                                   ka vetëm terme anglisht. Të vetmet
                                            forma dhe varietete të ndryshme
                                            përfaqësuese gjatë komunikimit; nga     fjalë shqipe janë tituj e këngëve të
                                            dialektet, të folmet, zhargonet etj.    tyre. Edhe ata të përzier!
Liberta Spahiu                                     Një fenomen mjaft interesant është     Do të ishte më se i natyrshëm ky
                                            ndërveprimi-lidhjet dhe huazimet      përdorim i gjuhës angleze po të
          “G- morning pipell :-). Xxx”                    mes gjuhëve, që
          E imagjinojeni dot si mund t’ ju shkojë dita, kur Libi të     te paraqiten në
          përshëndet në mëngjes me një puthje me tre X erotikë dhe      mënyrën më të
          me Pikën G....!                          vrazhdët.
                                            Nëse shfletoni
                                            faqet në internet,
Eliza Dushku                                      madje jo vetëm
                                            profilet, por duke
          “There are two primary choices in life: to accept condi-      filluar nga faqet
          tions as they exist, or accept the responsibility for chang-    për adhuruesve në
          ing them”.                             Facebook e ato në
          Ç’janë gjithë këto fjalë të mençura kohëve të fundit?!
                                            Twitter dhe rrjetet
          Trend apo pretend :D
                                            tjera sociale, gjuha
                                            kryesore që domi-
                                            non komunikimin
Adelina Tahiri - Facebook


                                                                      STOP
          “Ç’kemi fansa .. Si ia kaloni ... :))) Suksese të gjithëve këtë
          vit ne shkolle :)”
          Edhe pse ka kaluar një kohë tashmë nga shkolla, Adelina
          Tahiri ua uron adoleshentëve vitin shkollor. Normalisht,
          kush pritet ta adhurojë Adelinën pos adoleshentëve...!
                                                                      OPERACIONEVE
Genta Ismajli                                                               PLASTIKE!
          “A friend of mine Nikola Shreli is in this movie, check it out”.                            Nora Istrefi ka pohuar se jo
          Genta jo vetëm që ka kohë për të promovuar punën e vet,                                vetëm që nuk ka kryer asgjë
          por edhe të shokëve të saj. Kështu e promovon edhe filmin e                               ndërhyrje kirurgjike për të
          Nikola Shrelit në profilin e saj në Facebook.                                      rregulluar ndonjë tipar fizik të
       E martë, 20 shtator 2011                                                            ROZE     23

              JO e gatshme të martohet                      Spelling shijon shtatzëninë
              Këngëtarja Britney Spears    të martohej dhe fejohej së     Aktorja Tori Spelling     e shijoj shtatzëninë dhe
              edhe pse u tha se mund të    shpejti. Por, Spears tha të     është duke e shijuar     nuk jam sikurse për herë
              martohet me të dashurin     kundërtën në një intervistë     shtatzëninë e saj të fundit  të parë. Jam e kënaqur,
              e saj Jason Trawick, ajo    të fundit. “Martesa është      – edhe pse kishte qenë e   edhe pse mendoj se do
              thotë se ende nuk është e    shpirtërore. Jam jo e gat-     frikësuar në shtatzëninë   të mërzitem paksa pasi
              gatshme. Këngëtarja e hitit   shme të martohem”, tha       e parë. “Kam emocione     që nuk mendoj të jem
              Toxic kishte thënë se ajo do  Britney.              të përziera. Por, tani po   shtatzënë më”, tha ajo.
                                                showbizz
GLISHT
 kishim një komunikim të tyre
                                                 Pëlqen kuzhinën speciale
 me adhurues/ndjekës, të cilët                                                       Aktorja Eva Longoria ka thënë se
 nuk e njohin gjuhën shqipe.                                                        ajo dëshiron që gjithmonë të bëjë
 Fakti është se shumica e                                                         gjella speciale për shokët e saj
 audiencës janë shqiptarë. Dhe                                                       dhe për të dashurin. Bukuroshja e
 shqiptarëve u flasin anglisht!                                                       filmit “Desperate Housewives”, e
 “Good morning”,- i përshën-                                                        cila është beqare pasi është ndarë
 det njëra nga prezantueset                                                        nga i dashuri i saj Tony Parker, ka
 e një emisioni në televizion                                                       thënë se shpesh përdor receta të
                                                                      posaçme, sidomos kur asaj i vinë
 shikuesit e vet!
                                                                      mysafirë. “Me pëlqen të gatuaj, por
 Soon with new hit,- i par-                                                        gjithmonë adhuroj gjëra speciale,
 alajmëron një këngëtare                                                          pra me pëlqen edhe kuzhina
 adhuruesit e vet shqiptarë!                                                        speciale”.
 Ku i dihet, mund të ketë në       Michael
 këtë turmë adhuruesish edhe
 ndonjë(anglez) që s’e kup-
                      Jackson
 ton shqipen, por po të kemi
 parasysh muzikën dhe këngët                                                     Adhuron
 turbo-folk ballkanase, zor se
 do gjendej një numër i madh      MERRTE DROGË                                         video-lojërat
 adhuruesish anglishtfolës.
 Këtë dukuri e gjejmë edhe
 në politikë e sfera të tjera të
                    INTRAVENOZE                                         Aktorja Megan Fox ka një sekret. Asaj i
                                                                   pëlqen të luajë shumë lojëra, sidomos
                                                                   ato kompjuterike dhe sa herë që i vinë
 jetës shoqërore! “ Këtë nuk      Mbreti i muzikës pop, Michael Jackson ka marrë                        në dorë, ajo i luan me kënaqësi. “Luaj
 mund ta akceptojmë”, thoshte     edhe droga intravenoze dhe jo vetëm droga të lehta.                     lojën ‘Halo: Reach. Kam përfunduar të
 një deputet para pak kohësh      Kështu ka thënë për këngëtarin e ndjerë, mjeku i tij                     gjitha fazat e kësaj lojëra dhe jam e varur
 midis Kuvendit, teksa edhe      personal Conrad Murray, i cili është duke u përbal-                     nga ajo. Është thjesht një lojë e “smutë”,
 politikanët në faqet e tyre ko-    lur me gjyq për vdekjen e Mbretit të Popit. Jackson                     tha Megan. “Po ashtu luaj shumë lojëra
 munikojnë në anglisht. Çfarë     vdiq në gjumë dhe shkak mendohet të ketë qenë                        online, s’e kam idenë as për emrat e tyre.
                    bari i Propofolit, ndërkaq raportohet se ai ka marrë                     Kryesisht me pëlqejnë lojërat e djemve.
 margaritarësh?!
                    edhe hapa të tjera dhe drogë intravenoze në mënyrë                      Argëtohem me lojëra të këtilla”, tha ajo.
 Mund të hedhim teori të pa-      që të bjerë në gjumë. Kështu ai vuante edhe nga
 numërta mbi këtë dukuri - që     pagjumësia;. “Skuadra e Conrad Murray nuk mund
 nga ideja se kanë ardhur nga     ta kuptojë se nga erdhi në organizmin e tij Propo-
 klasa e ndonjë kursi të gjuhës    foli”, tha një burim. “Kjo nuk ka shumë kuptim pasi
 angleze e drejt në skenë, deri
 te synimi i tyre për të qenë
                    që Michael në atë kohë nuk pinte këtë lloj bari. Për
                    ta nuk dihet se nga çfarë ishte i varur ai. Michael   Seriozisht për sigurinë
 më në trend, duke lënë të       në ndonjë rast bënte akte të çuditshme, duke marrë
 nënkuptohet se në turmën e      barna që ta vënë në gjumë. Ato nuk ishin vetëm                         Çifti Brad Pitt dhe Angelina Jolie kanë
 adhuruesve të vet kanë edhe      barna gojore”, tha burim. Murray po ashtu është                        punësuar anëtarë të sigurimit SAS që
 aso anglishtfolës. Gjithsesi si    ankuar se Michael ka qenë në gjendje që ta injektojë                      të mbrojnë shtëpinë e tyre dhe fëmijët
 dukuri do ishte interesante      vetën dhe kështu ka mundur që t’i japë vetvetes                        në jugun e Francës. Çifti, të cilët kanë
                    barna vdekjeprurëse. “Murray madje ka arritur të                        gjashtë fëmijë – kanë pasur një listë
 t’i jepej një vështrim më i
                    bind edhe prokurorin me fakte që Michael ka për-                        të madhe të agjencive për siguri, por
 ngeshëm nga studiues të        dorur barna pa lejen e tij”.                                  ata kanë vendosur që të punësojnë
 disiplinave përkatëse. Të mos
                                                                    njësinë speciale për siguri ajrore
 ngushtohej trajtimi i kësaj                                                     (SAS) duke paguar tre milionë dollarë
 dukurie vetëm me një temë                                                      kontratë njëvjeçare për fëmijët e tyre,
 dite. Sociolinguistika si disi-                                                   shkruajnë mediet amerikane.
 plinë te ne vetëm sa ka filluar
 të studiohet!


 trupit të saj, por për më                                   Muzika në rënd të parë
 tepër është kundër plastikës
 që sot aplikohet nga shumë                                                     Këngëtarja dhe aktorja Christina Aguilera
 personazhe publike.                                                        e ka vënë përpara karrierën muzikore
 “Nëse do të flisja për kohën                                                    para asaj filmike. Ylli 30 vjeçar, e cila bëri
 e tanishme, atëherë jam                                                      debutimin e saj të parë vitin e kaluar
 kundër ndërhyrjeve ki-                                                       në filmin “Burlesque”, është thënë se
 rurgjike. Ndoshta në të                                                      është duke shikuar të merr pjesë edhe në
 ardhmen, në shfaqjen e                                                       ndonjë projekt tjetër kinematografik, por
 rrudhave dhe me shenjat                                                      ka thënë se për të fokus mbetet muzika.
 e plakjes, do të ndryshojë                                                     “Kam përpara një numër të madh të
 mendim”, ka thënë Nora                                                       skenarëve, por dëshiroj të merrem më
 për Standard.                                                           shumë me muzikë”, tha ajo.
24                                                                     E martë, 20 shtator 2011
 shkurteshqip
 Shkurt e shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com
 tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë
                                               A na duhet
   Komentet e lexuesve në Express Online
Express, 19 shtator 2011
                     e                          më shumë
 Plani i                                           Evropë?
Listës
Gani (Vushtrri)
                                               The Economist
                                                 Ka një qetësi su-reale në Bruksel, pa-
                                               varësisht krizave më të mëdha që kanë
                                                                       dhe ministrat e Financave (regjentët e
                                                                       eurozonës), te krerët e qeverive. Euro
                                                                       tani është punë e udhëheqësve. Si për-
                                                                       faqësues i tyre, Van Rompuy ka shumë
Aq ja dua të mirën LDK-së, sa që do te doja që Haraqija të jetë krye-             prekur projektin evropian gjatë gjithë     për të përfituar.
tar i saj. Vetëm kështu, kjo parti do te shkatërrohej njëherë e përgjithmonë!         historisë së tij. Evropa është në rrethim,    Më pas e ka radhën një lëvizje më
Vetëm përpara, Haraqi. Rrëzoje Isa Mustafën, se veç ti je ma i zi se ai.           disa anëtarë shtrihen të plagosur apo     e fortë. Një mendim është për të ven-
                                               të ekspozuar ndaj zjarrit të rëndë dhe     dosur disiplinë më të fortë fiskale mbi
Visari(Gjakovë)                                        mbrojtësve po u mbarohen municionet.      vendet anëtare; tjetri është shtysa për
Astrit, a ke harru se sa vota i ke fituar ne zgjedhjet e fundit a? Mimoza me 1 muaj      Outpost-i më i dobët, Greqia, mund të     integrim më të madh fiskal. Vendet kre-
fushatë i ka fituar 42 për qind, ti i ke fituar votat e rrethit te ngushte familjar. A te   bjerë nga dita në ditë. Shumë frikëso-     ditore duan që shtysa e fortë të përqen-
kujtohet dita e parë pas zgjedhjeve lokale, kur ke hyrë ne Corbusier (Kafiq në Gja-      hen se kjo mund të çojë në kolaps në të    drohet te përgjegjësia kombëtare dhe
kovë, sqarim për lexuesit) kur kane ikur krejt dhe të kanë lënë vetëm me kamariera?      gjitha frontet. Megjithatë, institucionet   te dënimet për thyerësit e rregullave.
Hajt baco dil ne zanatin tënd personal (i vjedh babës), se boll i ke vjedh shtetit.      evropiane bëjnë përpara duke prodhu-      Vendet që kanë borxhe duan solidaritet
                                               ar takime të pafundme, konsultime dhe     të dyanshëm; nëse jo transferta direkte
Mendi (Hamburg)                                        rregulla. “Më duket vetja si sekretar zyre   nga të pasurit te të varfrit, atëherë së
Po përse, a nuk po bëjka LDK-ja pa ty? Bën bën edhe mire bile, po ti             në Berlinin e vitit 1945. Puna e qeveri-    paku euro-bonde që krijojnë një pellg të
në fund te fundit nuk je askush, je vetë një tradhtar i LDK-së.                së vazhdon edhe pse po afrohet lufta”,     borxhit. Njëra anë kërkon ndryshimin e
                                               thotë një ambasador.              sjelljes së qeverive; tjetra kërkon të lëvizë
Hadumaga (Gjakovë)
                                                 Këtë javë, për shembull, ministrat     më shumë drejt Shteteve të Bashkuara të
Po ky është një njeri i lënë pas dore bre njerëz. Këqyrni njëherë si ministër
                                               e Çështjeve evropiane debatuan me       Evropës. Kjo do ta pengojë fushatën në
rrinë rrugëve, edhe me çfarë njerëz rrinë se. Kur na sheh bota me kësi njerëz
na lënë edhe pas për shume gjëra. Po thonë dardha ndër dardhë pik, s’ka kujt         forcë rreth buxhetit 7-vjeçar evropian,    çdo hap, ashtu siç ndodhte kur Montgo-
me i përngja, se edhe baba i vet është pasuruar në kohën e ish-Jugosllavi-          megjithëse askush nuk e di se kush do     mery dhe Patton-i debatonin për stra-
së edhe gjysmën në të Serbisë, e pas luftës ka hap restorant për bankete           të qëndrojë më këmbë apo se çfarë mo-     tegjinë e sulmit.
                                               nedhe do të përdorin pas shtatë muaj-       Një dilemë e madhe është rihapja ose
Ereniku (Gjakovë)                                       sh apo shtatë javësh. Në korridore flitet    jo e traktateve të BE-së. A mos duhet që
E ki shtrydhe për se gjalli Ibrahim Rugovën, e shfrytëzove mirë, e tash edhe         për mbërritjen e një katastrofe. Pa serinë   eurozona të hedhë një hap të kufizuar
për se vdekuri je ka e shfrytëzon bashkë me atë djalin e Rugovës, e sa për Gja-        tjetër të kredive, Greqia nuk do të jetë në  që mund të formulohet shpejt? Apo du-
kovë vetëm mundesh ata shokët e tu, qe te shkojnë prapa si zagarë.              gjendje t'i paguajë faturat në tetor. Edhe   het të bëjë një revizionim më ambicioz
                                               në qoftë se ia del këtij testi, çfarë do të  që do të kërkojë vite? Ka pak gjasa që
Gëzimi(Vushtrri)                                       ndodhë me këstin tjetër?            tregjet të presin që BE të thërrasë një
Mjerimi më i madh është te jesh i udhëhequr nga një ,,njeri" i tille . Më dhimbset koha     Eurokratët flasin në mënyrë apoka-      samit kushtetues, të debatojë skemat e
që e humba duke e shkruar këtë koment, sepse për atë nuk ia vlen të shkruhet         liptike për pasojat e zhbërjes së euros    integrimit dhe të negociojë një formulë,
                                               (ministri i Fiancave i Polonisë ka su-     vetëm për t’i parë të hedhura poshtë në
Coli (Prishtinë)                                       gjeruar se një luftë e vërtetë mund të     referendume dhe votime parlamenta-
Veç lexoni komentet e njerëzve, e vlerësoni vet sa i përkrahur është tipi nga populli...   shpërthejë brenda një dekade). Por tani    re. Ekziston edhe ideja e një traktati të
                                               që çmimet e tregjeve e bëjnë evazionin     ri vetëm ndërmjet 17 vendeve të euro-
                                               grek të duket shumë afër, askush nuk po    zonës, veçmas nga traktatet e BE-së. Mbi
Express, 19 shtator 2011                                   përpiqet ta menaxhojë. Një diplomat i     këtë, pajtimi mund të jetë më i shpejtë,
                                               lartë e përshkruan Brukselin si të mbytur   por më e vështirë për të zbatuar dhe do
    Bankat i fshehin tarifat                               nga paraliza. Ndoshta zyrtarët thjesht
                                               nuk besojnë se Gjermania nuk do t’u
                                               përgjigjet kërcënimeve të publikut, për
                                                                       të rrisë frikën e përjashtimit ndërmjet 10
                                                                       anëtarëve që nuk janë pjesë e eurozonës.
                                                                       Ka nga ata që frikësohen se shpëtimi i
Wikileakas (Atlant)
                                               të hequr dorë nga ndihma për grekët.      euros do të shkatërrojë BE-në dhe tre-
Turpi i Kosovës është qeveria e Kosovës, në krye me Hashim Thaçin, si edhe siste-
mi bankar. Që të dyja bëjnë plaçkitjen në popull, pa dhënë askund llogari.          Ose ndoshta ata frikësohen se edhe një     gun e saj të përbashkët.
                                               shenjë e disfatizmit do ta rrisë panikun.     Ekziston edhe një dilemë tjetër: a du-
Bajram Gashi (Prishtinë):                                    Disa nga komandantët e mëdhenj       het që Brukseli të ketë pushtetin për t’u
Po, Pro Credit Bank në Prishtinë le qe i rrjepë konsumatorët me kamata e shër-        mendojnë se ende ka kohë. Nëse Parla-     treguar shteteve se si t’i drejtojnë eko-
bime të dyfishta, po për me qene absurdi edhe ma i madhe, kane sjellë punëtor         menti gjerman miraton paketën e dytë      nomitë e tyre apo qeveritë përkatëse?
nga Maqedonia e shumë vende të tjera, ndërsa punëtoret shqiptarë të Kosovës i         të shpëtimit grek, nëse fondi i shpëtimit   Për të përdorur zhargonin, vendet e
qesin prej pune. Këta matrapaz prej Maqedonie me ardhur ne midis Kosovës dhe         të eurozonës rritet, nëse monitorimi më    mëdha shpesh parapëlqejnë marrëve-
me spiunimin e tyre me i lëne vendasit pa punë, ketë veç ne Kosovë e gjene.          i rreptë fiskal mbështetet nga Parlamenti    shjet ‘ndërqeveritare’, ku u dëgjohet
                                               Europian, ndoshta muri mund të qën-      më shumë fjala, ndërsa më të voglat
Burim Kuqi (Pejë, Kosovë)                                   drojë. Mbijetesa mund të rrisë besimin     ndihen më pak të kërcënuara nën ‘me-
Unë jam klient i dy bankave te huaja, qe për shkaqe "marketingu nuk do ti për-        dhe kohën sa për të ndryshuar gjërat.     todën komunitare’. Merr Holandën për
mend emrat". Banka më e vjetër e huaja i ka publike tarifat për shërbime dhe asnjë      Kështu që vëre mënjanë kapsulën e ci-     shembull. Është një skifter fiskal ashtu
here nuk kam pasur problem me ta, ndërsa banka pak më e re e huaja nuk i ka          anidit. Ky nuk është Berlini i vitit 1945   si Gjermania. Por si një vend më i vogël
bërë publike çmimet, prandaj interesohuni vetë dhe kërkoni tarifat e shërbime-        thonë, por beteja e Britanisë në vitin     kërkon që komisioni të ketë pushtete më
ve. Ata janë të detyruar t'jua japin, sepse jeni klient dhe klienti është mbreti.       1940. Strategët e BE-së që tani po har-    të mëdha shtrënguese-nga monitorimi
                                               tojnë plane për një kundërofensivë. Tak-    i buxheteve te sanksionet financiare, e
Xheffo(Prishtinë)                                       tikat nuk janë vendosur ende, por objek-    deri te të drejtat e votës dhe anëtarësimi
E kam edhe një muaj pagesë të kredisë në Pro Credit Bank (që më ka mbytë)           tivi është i qartë: më shumë Evropë.      në eurozonë.
dhe menjëherë do ta ndërroj me ndonjë bankë tjetër. Mezi po pres !                                       Përtej kësaj euro-teologjie ka një di-
                                                 Hapi i parë është riorganizimi i ko-
                                               mandës. Herman Van Rompuy, presi-       lemë më të thellë për demokraci. Të
                                               dent i Këshillit të Evropës, do të paraqesë  gjitha opsionet për integrim më të madh
  Sqarim                                          një plan muajin e ardhshëm, që me       përfshijnë transferimin e sovranitetit,
                                               gjasë do të përfshijë samite të rregullta   që deri më tash pak do ta kishin parë si
 Opinionet e botuara në rubrikën "Shkurteshqip"
                                               të 19 udhëheqësve të euro-zonës. Kjo      të dëshirueshëm, apo qoftë edhe si të
 nuk shprehin qëndrimet e redaksisë.
                                               mund ta kalojë pushtetin nga Komi-       mundshëm. A është kjo çka duan qyte-
                                          Express
                                               sioni Evropian (shërbimi civil i BE-së)    tarët evropianë?
       E martë, 20 shtator 2011                                                                               25


Fjalët e Botës
    Nëse dëshirojmë ndërprerjen e                     Ishte një gabim                          Përmasat e katastrofës
    shantazhimit dhe të poshtërimit të
vendit, atëherë duhet të marrim tri                      moral dhe unë nuk                         shkojnë përtej
vendime të mëdha strategjike, në kuadër                                                   kapacitetit të Pakistanit.
të strategjisë tonë kombëtare.                      krenohem për këtë

                                                   DOMINIQUE
                                                   STRAUSS-KAHN,
                                                   Ish-shefi i FMN-së
                                                   dhe dikur një prej
                                                   pretendentëve për                         YOUSUF RAZA GILANI,
               MINISTRI GREK I FINANCAVE,                        president të Francës, në                     Kryeministri i Pakistanit, për
               EVANGELOS VENIZELOS,                           lidhje me aferën seksuale                     vërshimet që kanë dëmtuar apo
               Duke theksuar se Greqia nuk                       me një shërbyese në një                      shkatërruar 665 mijë shtëpi dhe
               duhet të cilësohet si “dele e                      hotel në New York, aferë                     të cilat kanë zhvendosur më
               zezë”, për shkak të krizës së                      kjo që nxiti rënien e tij                     shumë se 1.8 milionë njerëz në
               borxhit në eurozonë.                           politike.                             këtë vend.
Versioni turk për historinë shqiptare
Erhard Turbedar (Zaman)         me osmanët.               të pavarur shqiptar. Charles dhe    – të bëra vetëm për të kundërsh-    objektive.
                      Ministri i Jashtëm turk, Ahmet    Barbara Jelavich thonë se shqip-    tuar rritjen e tatimeve, bashkë me     E dyta është se kujtesa kolektive
  Një nga temat që ka lënë gjurmë   Davutollu, i cili bëri një vizitë zyr-  tarët nuk kishin asnjë kërkesë për   zyrtarët shtypës osmanë – si pjesë   e shoqërive nuk ka shkuar shumë
në agjendën e brendshme të Ko-     tare në Kosovë më 26-27 gusht, tha    pavarësi nga osmanët, deri në vi-    e luftës së pavarësisë kundër ad-    larg mbrapa. Popujt e Ballkanit
sovës në gusht 2011 – por që      se historianët e Kosovës duhet ta    tin 1912 dhe se ata u përcaktuan    ministratës osmane.           mund të thuhet se kujtojnë epo-
ende vazhdon – është debati mbi     lirojnë veten nga historiografia     vetëm për autonomi. Ata besojnë      Bërja e historisë, në të njëjtën   kën osmane kryesisht me zhvilli-
imazhin turk dhe osman në librat    ideologjike e Luftës së Ftohtë.     se shqiptarët kishin frikë nga pus-   mënyrë, vazhdoi edhe gjatë epo-     met gjatë shekullit të XIX dhe
kosovar të historisë.           Shqiptarët kishin status të privi-  htimi i tokave të tyre nga vendet    kës komuniste, kur librat shkollorë   fillimit të shekullit XX. Megjithatë,
  Ajo çka nxiti debat ishte dekla-   legjuar në shtetin osman. Interesat   fqinje, ndaj i druheshin copëtimit   përdoreshin për të shërbyer qëlli-   këto ishin periudhat kur trazirat
rata e ministrit turk të Arsimit,    e tyre përputheshin dhe harmo-      të Perandorisë Osmane.         met e establishmentit, për politi-   dhe parregullsitë administrati-
Omer Dinçer, i cili vizitoi Kosovën   nizoheshin me ato të osmanëve,       Në fakt, shqiptarët ishin në me-   kat dhe ideologjitë e tij.       ve, si dhe trazirat e brendshme
gushtin e kaluar dhe i cili tha se   që nga pranimi i islamit. Sipas     sin e më të goditurve gjatë procesit    Është ende e mundur të        janë harlisur në të gjitha vendet e
duhet të fshihen nga librat kosovar   Bilal Simsir, 28 vezirë të Peran-    të shpërbërjes së shtetit osman.    shohësh sot – në botimet e Aka-     territoreve osmane, përfshirë edhe
të historisë shprehjet negative në   dorisë Osmane ishin me prejar-      Kur formësimi i identitetit perën-   demisë Shqiptare të Shkencave      Anadollin.
lidhje me osmanët dhe turqit. Kjo    dhje shqiptare. Historian Dennis     dimor shqiptar u bë i domosdo-     – artikuj dhe tekste që kualifi-      Një analizë e teksteve shkollore
çoi në shkrimin e shumë artikuj-    P. Hupchick tërheq vëmendjen       shme gjatë procesit të ndërtimit    kojnë osmanët si fanatikë dhe      në vendet e Ballkanit sot dëshmon
ve mbi raportet turko-shqiptare,    te fakti se nuk ka pasur rrethana    të shtetit modern shqiptar, shqip-   jo-tolerantë. Pikëpamja e gjerë e    se mënyrat me të cilën osmanët
ndërsa çështja është diskutuar     në epokën osmane që ta bëjnë       tarët nisën ta shkruajnë historinë   pranuar është se shqiptarët ishin    trajtohen janë të pjesshme, se
edhe në disa transmetime tele-     të nevojshme kryengritjen e       e tyre duke lustruar të kaluarën e   të dërrmuar nga tatimet e rënda     nuk ka hapësirë për pikëpamjet
vizive.                 përgjithshme shqiptare.         saj osmane. Kjo çoi në shfaqjen     nën administratën osmane dhe      alternative në disa tema të dis-
  Edhe pse ka pasur disa vlerësi-     Historiani i njohur i Ballkanit,   e elementeve anti-osmane dhe      se ishin të privuar nga të drejtat   kutueshme dhe se tekstet janë
me të favorshme për statusin e     Noel Malcolm, pretendon se is-      anti-turke në librat shqiptar të    elementare të njeriut.         të mbushura me diskursin naci-
shqiptarëve në shtetin osman,      hin shqiptarët jashtë vendit ata     historisë. Siç ka thënë Malcolm,      Kjo mënyrë e të shkruarit të     onalist, që ndonjëherë përmban
skenën e mbizotëruan ata me       të cilët në periudhën para vitit     historianët shqiptarë paraqitën     historisë duket se është miratuar    edhe gjuhë fyese. Është gjithashtu
idetë e gabuara historike në lidhje   1878 kërkuan krijimin e një shteti    vetëm disa etapa të kryengritjeve    edhe në Kosovë.             e mundur që nëpër libra të ndje-
                                                              Sa u përket fakteve, paraqi-     hen shqetësimet ideologjike dhe
                                                             tja e historisë osmane është e     politike të autorëve.
                                                             njëanshme, e gabuar dhe jo e        Ajo që është gjithashtu e
                                                             plotë, jo vetëm në tekstet shqip-    rëndësishme në këtë drejtim është
   Fotoexpress                                                    tare, por te të gjitha vendet e Ball-  se librat flasin – në pjesën më të
                                                             kanit. Derisa historiografia turke    madhe – për aspektet ushtara-
                                                             tenton të portretizojë periudhën    ke dhe politike të shtetit osman,
                                                             osmane si “epokën e artë” të Ball-   duke lënë shumë pak hapësirë për
                                                             kanit, e cila më vonë u trazua nga   ngjyrimet sociale, kulturore dhe
                                                             lëvizjet nacionaliste (një qasje po   fetare të perandorisë.
                                                             ashtu e diskutueshme për shumë       Sidoqoftë, një pikëpamje më
                                                             historianë), popujt e Ballkanit     objektive e historisë osmane kër-
                                                             dhe qeveritë janë të prira për ta    kon një ekzaminim të plotë të
                                                             perceptuar këtë histori të përbas-   Ballkanit të atyre viteve, të jetës
                                                             hkët në një mënyrë të ndryshme.     shoqërore dhe kulturore, të struk-
                                                             Kontrastet mund të shënohen në     turës familjare, sistemit arsimor,
                                                             mënyrën se si nacionalistët e cak-   marrëdhënieve midis grupeve
                                                             tuar në Ballkan fajësojnë epokën    shoqërore, institucioneve fetare
                                                             osmane, për të gjitha të këqijat    dhe komuniteteve. Për sa kohë
                                                             dhe fatkeqësitë e vendeve të tyre.   shteti osman shihet nga perspek-
                                                              Është e mundur të shpjego-      tiva e ushtrisë dhe e politikës,
                                                             hen paragjykimet kundër shtetit     njerëzit në Ballkan vështirë mund
                                                             osman me dy faktorë kryesor. E     të mësojnë disa faktorë të rëndësi-
                                                             para është se popujt e Ballkanit në   së jetike, siç ishte toleranca fetare
                                                             shekullin e XIX ishin të ekspozuar   e shtetit osman dhe kontributet e
                                                             ndaj romantizmit dhe nacionaliz-    tij në restaurimin e kishave.
                                                             mit etnik perëndimor. Nacional-      Historia osmane dhe sundi-
                                                             romantikët e Ballkanit jo vetëm që   mi mbi Ballkan është shumë më
                                                             kanë luajtur një rol të suksesshëm   kompleks dhe historianët e Ballka-
                                                             në formimin e identiteteve nacio-    nit duhet të gërmojnë më thellë e
   Londër, 19 shtator – Motrat siameze Rital dhe Ritag Gaboura (foto nga arkiva). Sipas kirurgëve           nale dhe në nxitjen e dëshirës për   të bëjnë një lexim më komplet – të
  britanikë, motrat janë duke u këndellur mirë pas katër operacioneve të vështira për ndarjen e tyre.          pavarësi, por edhe kanë shtruar     tërë periudhës së historisë osma-
                                                    (FOTO: AFP )   themelet që historia osmane të     ne – për të pasur një pikëpamje
                                                             interpretohet duke qethur faktet    më të balancuar.
26 FJALËKRYQ / SHPALLJE TË VOGLA                                                                               E martë, 20 shtator 2011               ELEMENT                                                          REGJISORI                       SHTET NË     tor
         DËSHMORI                I BËRA    PJESË E
                                                              AKTORI   TINGULL-    I VJETËR                       RAJONIN     Au I A N I  ZVOGËLIMI
         I KOMBIT  KIMIK (Ne)  “DATIV”  TË SËMURË   LIGJIT,KOD   RREZE    ALUMIN    FILLOJ                        RADIUS   KAMPION     VËLLIM             R H
          HALITI   (shq.)          (popull.)   (sh.shq.)                      YNË LUAN   IMITIM    AUSTRIAK,                       TRANSKAU-     A US     I TEPËRT
                                                                            MIHAILOND                      KAZIAN (p.shq.)   AG

                                                                                                                MASA
 KOMPOZITOR
   YNI
  I NJOHUR                                                                                                          PËREMËR
                                                                                                                VETOR

                                           LITAR                                                   “RADIO-
 QË EKZISTON                                   XHUNGLE                                     SYPRINA          TELEVIZIONI
   ME TË                                                                                           ITALIAN”
  VËRTETË                                     QË KA ERË                                                  SOLISTJA,
                                          TË MIRË                                     IRIDIUM
                                                                                                HOXHA
                                                BASKETBOLL.                                   DËSHMORI,
                                                AMERIKAN,                                    DURAKU
 MOÇALISHTE                                           PIPEN
   (shq.)
                                                 SHTET I                                     MI JEP
                                                 SHBA-së                                    (popull.)
 AKTORJA,                                                  E PANDER-                                                     ITALIA
 MARGARET                PROZATOR
                     SHQIPTAR,                              SHME                                                      KUZHINË
  PUNËTORI                SANDËR                                                                                       POPULLORE
 NË TEATRIN E                                                KUSHËRIRAT                                                     PRANË
  KUKULLAVE                METRI                               (krahin.)                                                    XHAMISË

                                                              ALEN                  VENDOSJE
                                                              NURI                  E MINAVE

                                                              LUMË NË                 AKTORI,
                                                              AUSTRI                  KROU


                                   RRITJA E
                                   FORCAVE
                                  USHTARAKE


                                                                                        ANGSTREM             AJSHE
                                                                                                        ZUKA
                                                                                        SOLISTJA
                                                                                        NGA FOTO             NËNË
                                                                                        SUMAK              (turq.)

                                  AVENTURIERI                       PASIM
                                   ITALIAN,                       (shq.)                               FLORIRI
                                   XHAKOMO
                                                              KUNDREJT
                                                              BARDH                                 I.N
                                   BASHKË

                                                                            KËNGËTAR
                                                                            I NJOHUR
                                                                            AMERIKAN

                                                                            FOSFOR
                                                                     TRUP
                                   BANORE                             QIELLOR QË
                                   E KINËS                             RROTULLO-
                                                                   HET RRETH
                                   ETAZHI                             DIELLIT (shq.)
PALUAJTSHMËRI                        Shes një shtëpi në lagjen Sofali.               tu pranon ofertat tuaja për shitje                 Shiten 4 ari tokë në fshatin Llu-
                              Shtëpia është e kryer krejtësisht, sip.             dhe qiradhënie. Tel: 044/ 755 859,                karë. Vend shumë i mirë. Çmimi
SHITJE                           280m2. Ka 5 dhoma gjumi, sallon                 045/ 40 12 12, 045/ 246 122, 049/                5000 € për ari. Tel: 044/ 272 197.
                              plus kuzhinë dhe sallon veror. Ka                41 31 58, 038/ 22 66 78. www.
  Shitet Lokali-përdhese ekstra i                                                                             (16-22.09.2011)
                              garazhin për veturë. Si dhe një truall             omegaks.com, omegaprishtina@
rregulluar, tek udhëkryqi i bulevar-            prej (3) ari, çmimi 120.000 €, i dis-              gmail.com. Adresa: Rr. Rrustem                   Ndërmarrja ndërtimore “Pozhe-
dit “Bill Clinton”, Dardani-Prishtinë,           kutueshëm. Tel: 044/049/ 163 199.                Statovci nr.7 (te sllovenia sporti).               gu Brothers”, shet banesat mbrapa
sipërfaqe prej 33 m2. Shitësi është                                                                             Standardit me çmim të volitshëm,
pronar i parë. Çmimi 128.000€.               (20-22.09.2011)                         (19-24.09.2011)                         me mundësi pagese deri në 4 vite
Tel: 044 118 275                       Shitet banesa në Prishtinë në                  Shitet trualli 6 ari në lagjen Sofali,            (pa kamatë). Lokacioni: Mati 1, zona
                              lagjen Mati 1, me sip. 125m2, kati               me një pozitë të veçantë për ndër-                Bregu Diellit. Banesat janë me leje
(20-26.09.2011)                      i 5-të. Çmimi 470 € m2. Gjithas-                tim, afër rrugës kryesore ari. Trualli              ndërtimi, ujë 24 orë, termoizolue-
  Shitet Lokali/Zyra në Rr. “Fehmi            htu shes truallin prej 3.75 arësh,               posedon infrastrukturë komple-                  se, fasada është me tulla të kuqe.
Agani “–Prishtinë, (përballë ish              në Sofali. Çmimi 16.000 € për                  te, është në një pozitë të veçantë                Banesa që kanë mbet të lira janë
OSCE-së), Kati I, te Restorant               ari. Tel: 044/049/ 283 352.                   për banim, me pamje fantastike.                 me 2 dhoma gjumi + qëndrim ditor,
“Gressa” në sipërfaqe prej 60m2.                                              Tel: 044/ 933 747, 049/ 41 31 58.                67m2, 70m2, 74m2, 83m2, si dhe 1
                              (19-21.09.2011)
Lokali është ekskluziv dhe krejtësis-                                                                            dhomëshe + qëndrim ditor, 55m2,
                               Banesë në shitje afër parkut të               (19-24.09.2011)                         59m2, 60m2, si dhe 58m2. Gjithas-
ht i rinovuar. Çmimi 135.000€.
Tel.044 872 014.044 161 135                qytetit, me mobile, 74m2, 69.000 €.                Shitet dy ari truall në Velani,                htu shesim banesa afër Raiffeisen
                              Tel: 044/ 755 859, 045/ 40 12 12.                Prishtinë. Në truall ka ekzistuar një              Bank në magjistralen Prishtinë - F.
(20-26.09.2011)                                                                                       Kosovë, me mundësi pagese përmes
                              (19-24.09.2011)                         shtëpi e vjetër dhe trualli është
  Shes banesë në Ulpianë në                                                pastruar nga rrënojat. Në dy anë e                “Raiffeisen Leasing” deri në 20 vite.
rrugën kryesore Bulevardi i                  Shitet lokali 30m2, në rrugën                përshkon rruga dhe epet leje ndër-                Tel: 044/ 430 455, 045/ 543 222 si
Dëshmorëve.Banesa është në                 kryesore në Dardani, afër Bulevardit              timore P+ 2 kate për maximum                   dhe www.pozhegubrothers.com.
katin e -I-rë.Tel. 044/ 877 904.              “Bill Klinton”. Tel: 044/ 755 859, 045/             450m2. Dokumentet në rregull,
                              401 212, 045/ 246 122, 049/ 41 31 58.                                              (14-14.10.2001)
(20-26.09.2011)                                                      përkthimi menjëherë. Çmimi fiks
                              (19-24.09.2011)                         28.000 € ari. Tel: 044/ 115 866.                  Shitet banesa 62m2 banesa
  Shes troje: në Veterrnik, në                                                                               gjendet mrapa shkollës norma-
Bërrnicë dhe në Matiqan, si                  Shitet lokali 20m2, te Qafa.                 (16-22.09.2011)                         le kati i parë e renovuar komplet
dhe te Hib Petroll në Veterr-               (lokali është duke punuar ka-                   Shes banesën dydhomëshe në                   dhe e mobiluar, mobilet jan të reja
nik. Tel: 049/044/ 163 199.                fiteri). Tel: 045/ 40 12 12,                                                   renditja 2 dhoma gjumi sallon me
                                                              Ulpianë, në rrugën kryesore përball
                              045/ 246 122, 049/ 41 31 58.                  shtëpisë së shëndetit, kati i 4-të, me              kuzhinë një banjo koridor, teras
(20-25.09.2011)                                                                                       kati i parë çmimi sipas marrëve-
                              (19-24.09.2011)                         55m2, lindje – perëndim. Çmimi si-
 Shes një banesë në Ulpi-                                                 pas marrëveshjes. Info.pas orës 16 h,              shjes. tel: 044/049 - 261 400
anë, sip. 74m2. Banesa është                 Agjensioni “Omega’’, bënë                  ndërsa vikendeve çdo kohë. Tel: 038/               (27-27.09.2011)
përdhes, e pa riparuar. Çmimi 40.             ndërmjetësimin në shitjen dhe                  558 785, 044/ 307 960, 044/ 106 078.
000 €. Tel: 044/049/ 163 199.               qiradhënien e banesave, shtëpive,                                                 Shiten këto banesa pa ndër-
                              trojeve, lokaleve afariste. Po ash-               (16-25.09.2011)                         mjetësues.Shiten 3 banesa, nje
(20-22.09.2011)
      E martë, 20 shtator 2011                                             SHPALLJE TË VOGLA 27
me sipërfaqe nga 117m², si dhe      përcjellëse. Përparësi kanë vetëm      Lëshoj me qira banesë në Ul-       Kërkoj me qira banesë në Prishtinë
dy banesa me sipërfaqe prej, 85.5    femrat ose familjar. Tel: 044/ 155 849.  pianë, kati i 2-të, 67m2. Banesa     urgjentisht për një familje 4 anëtarësh.
m², 53m² - lagjja Bregu i Diellit.                         ka 2 dhoma të fjetjes + kuzhinën     Banesa duhet të ketë mobile të
                     (20-25.09.2011)                                   mira dhe me çmim 450€+shpen-
Shiten gjithashtu edhe 5 troje ne                         me dhomën e ditës. E rinovuar
magjistralen Ferizaj – Shkup para     Lëshoj me qira banesë në        dhe e mobiluar tërësisht. Lësho-     zimet me mundësi pagese 3 muaj
autosallonit Mita.Çmimi sipas      Ulpianë. Banesa ka 1 dhomë        het për studente ose familjar. Tel:    avancë Preferohet qendra për afat
marrëveshjes, bëjmë ndërrim. Tel     gjumi,1 sallon m kuzhinë,vetëm      044/ 245 647; 049/ 478 928.        të gjatë. Tel. 044/ 049/ 283 352.
+377 44 500 866, +377 44 721 092.    për familjar,jo studentë. Tel.                           (19-21.09.2011)
                     045/ 77 44 77,038/ 500 444.        (16-21.09.2011)
(27-27.09.2011)                                                         Urgjentisht kërkoj një banesë
                     (20-22.09.20110.               Lëshoj banesën dydhomëshe
  Agjensioni për Patundëshme-                          me qira. Gjendet në Rr.“Eqrem       me qira, 250 deri në 300 €. Lagjet
ri Kosova Immobilien bënë          Lëshoj banesën me qira. Banesa     Qabej”, përball Fakultetit Fi-      e preferuara: Dardani, Ulpianë, te
shitblerjen dhe qiradhënjënsi:      është e mobiluar, të gjitha të reja.   lozofik. Është e mobiluar. Tel:      Sllovenia Sporti. Tel: 045/ 900 902.
banesa,shtëpi,troje,lokale afariste.   Ka garazh, depo e apartamentit, lift,   044/ 318 357, 038/ 555 370.        (19-21.09.2011)
Gjithashtu nëse keni pronë për të    gjenerator, ujë 24 orë, sistemin e ujit
                     të ngrohtë, nxehje qendrore vetja-    (16-21.09.2011)               Kërkoj dhe lëshoj banesë dhe shtëpi
shitur apo për qiradhënie ju ftojmë
për bashkëpunim,jeni të mirëse-     ke. Posedon 2 dhoma gjumi, sallon,      Lëshohet me qira banesa e       me qira, në të gjitha lagjet e Prishtinës,
ardhur.Tel. 038/248 165,044/ 245     kuzhinë. Tel: 044/049/ 283 352.      mobiluar. Është e lirë dhe lësho-     për vendor dhe ndërkombëtar. Për
454,e-mail:kosovaimmobilien@                            het për familjar. Banesa përmban     periudhë afat gjate. Tel: 045/ 28 49 49.
                     (19-21.09.2011)
ipko.net,Web:www.koso-                               dhomë gjumi dhe dhoma ditore       (15-24.09.2011)
va-immobilien.com.             Lëshoj me qira banesën dyd-      me kuzhinë. Banesa gjendet në
                     homëshe 62m2, në Prishtinë në       lagjen Kodra e Diellit, Rr.“Ilmi Ra-   VETURA
(23-23-09.2011).             lagjen Ulpiana, Rr. “Dëshmorët e     kovica”, Nr. 24. Tel: 049/ 149 614.
                     Kombit”(afër tregut). Kati i dytë. E                        TË NDRYSHME
BLERJE                                       (16-21.09.2011)
                     mobiluar dhe e rinovuar tërësisht                           Shes INVERTARIN(raftat) për
ME QËRA                 dhe ngrohje qendrore. (pa ndër-       Lëshoj me qira vend parkin-      Mini market. Tel. 044/ 155 787.
                     mjetësues). Tel: 044/ 455 193.      ge në lagjen Bregu i Diellit 1, afër
LËSHOHEN                                      postës së vogël. Garazha është      (20-30.09.2011)
                     (19-21.09.2011)
  Agjensioni “Zogu”, lëshon me qira                        e sigurt dhe hyrja është me tele-      Kërkoj të punësoj 2 punëtore në
                      Jap banesë me qira.          pilot. Çmimi është 40 € në muaj.     një kafiteri në Lipjan,njëra shan-
4 banesa në Arbëri (ish Dragodan),
                     Tel: 049/ 860 004.            Tel: 044/ 430 455, 045/ 543 222.     kiste njëra të shërbej me pagesë
mbrapa Pandorës. Banesat janë me 2
dhoma gjumi, sallon, kuzhinë, katet 2  (19-21.09.2011)              (14-28.09.2011)              200€ në muaj.Tel. 044/ 176 481.
dhe 3, çmimet 250- 350 € dhe 400 €.     Banesë me qira në Dardani te                           (20-25.09.2011).
                                            Agjensioni “Zogu”, lëshon me qira
Tel: 049/044/ 888 801, 038/ 244 419.   Viva marketi, 1 dhomë gjumi, sallon    banesa, shtëpi, lokale, si dhe objek-    N.P.T.T. “Melodia”, shpall të
(20-22.09.2011)             dhe kuzhinë, tërësisht e mobiluar,    te të ndryshme për ndërkombëtar      pavlefshme certifikatën do-
                     300 €; Banesë me qira në Dardania     dhe vendor, në Prishtinë. Po ashtu    ganore, me Nr. 007211.
  Agjensioni “Zogu”, lëshon me qira
                     te sh.“Bill Klinton”, 2 dhoma gjumi,   bëjmë edhe shitjen e banesave të
3 banesa në qendër, me sip. 60m2,                                              (20.09.2011)
                     sallon me kuzhinë, kati I-rë, tërësisht  reja dhe të vjetra, lokaleve, trojeve,
kati i 2-të, çmimet 250 € dhe 400 €.
                     e mobiluar, preferohet për vajza,     në Prishtinë dhe Fushë-Kosovë.       N.T.P. “Tin - Trade“, shpall të
Tel: 049/044/ 888 801, 038/ 244 419.
                     300 €; Banesë me qira në Dardani     Gjithashtu ju mundëson të ofro-      pavlefshme certifikatën do-
(20-22.09.2011)             te bashkësia e 3-të lokale, ka 60m2,   ni banesat, shtëpitë, lokalet për     ganore, me Nr. 010972.
                     tërësisht e mobiluar, 250 €; Banesë    qiradhënie dhe shitje. Agjensioni
  Lëshoj banesa me qira: një në                                               (20.09.2011)
                     me qira në B. e Diellit te marketi    gjendet në anën e majtë të Hotelit
Dardani, kati i 5-të, ka 2 dhoma                                                Pajtim Gashi, shpall të pavlefshme
                     Dinamika, 1 dhomë gjumi, 1 dhomë     Grand. Tel: 038/ 244 419; 044/049/
gjumi dhe dhomë dite me kuzhinë,                                               diplomën, shkolla mesme e
                     dite me kuzhinë, tërësisht e mo-     888 801. E-mail: agzogu@hotma-
e mobiluar; Banesë në Ulpianë, ka                                              mjekësisë Dr.”Ali Sokoli”, Prishtinë.
                     biluar, 300 €. Tel: 044/ 301 283.     il.com; www.agencyzogu.tk.
dy dhoma gjumi + kuzhinë. Si dhe                                               Drejtimi Teknik i Dhëmbëve.
një kat shtëpie në Tokbashqe, e     (19-21.09.2011)              (22-22.09.2011)
mobiluar. Tel: 044/049/ 163 199.                                               (20.09.2011)
                      Lëshoj me qira banesën 2        KËRKOHEN
(20-22.09.2011)             dhomëshe në Tokëbashqe rru-                               Yllka Kllokoqi, shpall të
                     gës kryesore për Germi,komplete       Urgjentisht kërkoj me qira një     pavlefshme dëftesat e vitit të I, II,
  Lëshoj banesë me qira, dyd-                           garsonierë për një vajzë e cila      III, IV-të dhe diplomën, shkolla e
                     e mobiluar,ujë 24 orë. Tel. 044/
homëshe dhe kuzhinë. Për 4                             punon me çmim prej 100-150€,për      mesme “Gjin Gazulli”, Prishtinë.
                     344 449,044/ 611 100.
persona, studente ose punëtore.                          kohë të gjatë. Lagjet e preferu
Tel: 044/ 278 182, 044/ 541 195.     (19-22.09.2011)              ara:Dardania,Ulpianë,Sllovenia      (20.09.2011)
(20-22.09.2011)               Lëshoj me qira banesë në Darda-    Sport,Qendra. Tel. 044/ 049/ 283 352.    Kërkoj një pastruese, për punët
                     ni-Kurriz te banesat e gjelbërta,kati   (20-22.09.2011)              në shtëpi. Tel: 044/ 286 437.
  Lëshoj me qira një hyrje shtëpie,
                     i V,me sip.61m2. Tel. 044/ 196 925.                         (20.09.2011)
me nxehje qendrore, e mobiluar,                          Kërkoj 2 bashkëbanuese (femra),
36m2. Afër shkollës “Iliria”, Pris-   (19-21.09.2011)              lagja Dardani afër postës krye-        Ofroj kurse për matematikë e
htinë. E përshtatshme për çifte.                          sore. Çmimi është shumë i         fizikë, për nxënësit e shkollës fillore.
                      Lëshojmë me qira banesën
Tel: 044/ 135 920, 044/ 443 003.                          arsyeshëm. Tel: 044/ 482 971.       Tel: 038/ 554 087, 044/ 219 972.
                     dydhomëshe në Ulpiana U1, Hy.
(20-22.09.2011)             9, Nr. 24, kati i 5-të. E mobiluar.    (20.09.2011)               (16-21.09.2011)
                     Çmimi 300 €. Tel: 044/ 521 017.                            Njoftim: Njoftojmë të gjithë
  Lëshoj banesë me qira në lagjen                          Kërkoj truall në Prishtinë për ndër-
Dardani –Prishtinë. Banesa ka 2     (18-23.09.2011)              tim, me përqindje, në të gjitha lagjet  maturantët e posa diplomuar dhe stu-
dhoma plus kuzhinë. E mobiluar                           e Prishtinës. Prej 10 deri 40 ari, për  dentët që të shfrytëzojnë mundësinë
                      Lëshohet me qira banesa në                            e vetme që iu ofron vetëm AS - Agjen-
komplet. Përparësi kanë fami-                           një firmë ndërkombëtare. Pranojmë
                     Ulpianë, afër AAK-së. Komplet                            sioni “Studenti” në Republikën e
ljarët. Tel: 044/049/ 33 22 15.                          oferta serioze dhe me dokumentaci-
                     e mobiluar dhe në gjendje shu-                           Kosovës për t’u transferuar, regjistruar
(20-22.09.2011)             më të mirë, dhe vend i qet për      on të rregullt. Tel: 044/049/ 283 352.
                                                               në të gjitha departamentet përkatëse
                     banim. Tel: 044/ 808 575.         (19-21.09.2011)              ekzistuese në universitetet austriake,
 Lëshoj banesë me qira në Ulpianë,
80m2, për familjar. Tel: 044/ 286 437.  (17-20.09.2011)               Kërkoj banesë luksoze me qira, për   botërore. Ndihmojmë në sigurimin e
                                          një ndërkombëtar, nga data 25.09.11.   banimit në konvikte, pajisje me viza
(20-22.09.2011)               Lëshohet me qira banesa 3                            studentore, përkthime të dokumente-
                     dhomëshe, e kompletuar. Në        Banesa duhet të ketë mobile luksoze,
  Lëshoj banesën me qira në Darda-                        me 2 ose 3 dhoma gjumi, dhomë       ve, etj. Info: + 377 (0) 44 544 606; +386
                     Dardani, afër postës kryeso-                            (0) 49 318 034. E-mail: a_studenti@
ni te posta, afër çerdhes së fëmijëve.                       dite, kuzhinë. Preferohet qendra.
                     re. Tel: 044/049/ 265 020.                             live.com - www.facebook.com.
Banesa ka 2 dhoma gjumi, kuzhinë                          Kontrata afatgjate. Tel: 044/ 283 352.
të mobiluar me të gjitha pajisjet    (16-22.09.2011)                                   (02-30.09.2011)
                                          (19-21.09.2011)
28                                                                           E martë, 20 shtator 2011
Sport
                                          Neymar i Real Madridit
                                          Sipas medieve spanjolle, sulmuesi i Santosit, Neymar    euro në vit. Në rast të zyrtarizimit të marrëveshjes,
                                          është në prag të transferimit në Real Madrid për 60    Neymar mund t’i bashkohet Realit pas rihapjes së afatit
                                          milionë euro. Dy të përditshmet kryesore sportive     kalimtar të janarit, ndërsa do të realizojë dëshirën e
                                          AS dhe Marca kanë raportuar të hënën se gjiganti      tij të kamotshme duke u paraqitur me Santosin në
                                          madrilen pothuajse i ka siguruar shërbimet e repre-    Kampionatin botëror të klubeve në dhjetor. Blerja e
                                          zentuesit brazilian, i cili së fundmi kërkohej edhe nga  mundshme e Neymarit nga Reali për 60 milionë euro
redaktor: Valdet Hasani                              rivali i tyre kryesor Barcelona. Për Neymarin thuhet se  do të jetë e pesta më e shtrenjtë në histori të futbollit,
e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com                      tashmë është përgatitur një kontratë gjashtëvjeçare    pas Cristiano Ronaldos (94 milionë), Zinedine Zidane
tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78
                                          në Santiago Bernabeu, ku ai do të përfitonte 7 milionë   (72), Zlatan Ibrahimovic (66) dhe Leite Kaka (65).
                                        SHUHET KB PRIS
                                        Klubi më i suksesshëm
                                        kosovar, KB Prishtina
                                        është shuar. Borxhet e
                                        mëdha i kanë detyruar
                                        kuvendarët që t’ia
                                        vënë drynin klubit
                                        të tyre. Vendimin e
                                        ka konfirmuar edhe
Luajnë në Kosovë
                                        Federata e Basketbollit e
                                        Kosovës.
Meqenëse autoritetet ukrainase ia kanë ndaluar Besa Famiglias
hyrjen në territorin e tyre me pasaporta të Republikës së Kosovës,       Valon Konushevci
pejanët kanë arritur marrëveshje me krerët e HC Motor-Zntu-Zas,         valon.konushevci@gazetaexpress.com
që dy ndeshjet mes tyre t’i zhvillojnë në Pejë. Edhe takimet në         Prishtinë, 19 shtator — Klubi
konkurrencën e femrave mes Prishtinës dhe kundërshtarit bjellorus        më i suksesshëm kosovar i bas-
Arkatron, sipas të gjitha gjasave, do të zhvillohen në Kosovë. Kurse,      ketbollit, KB Prishtina është
ndryshe prej tyre, vashat e Kastriotit pritet që dy ndeshjet ndaj HC      shuar, ashtu siç ka paralajmëruar
Otelul Galati t’i luajnë në Rumani.                       të hënën gazeta Express.
                                          Atë që nuk e bënin prej vitesh
Valon Konushevci            Famiglias, Hamza Idrizi.         skuadrat e tjera kosovare nëpër
valon.konushevci@gazetaexpress.com   Ndërkohë, edhe Prishtina, në       gara kampionale, e bëri borxhi,
                    konkurrencën e femrave, sipas      i cili e ndali klubin kryeqytetas,
Prishtinë, 19 shtator —        të gjitha gjasave dy ndeshjet ndaj    por në aspektin e funksionimit.
Dy ndeshjet mes Besa Famiglias     ekipit bjellorus Arkatron do t’i     Për shkak të borxheve të mëdha,
dhe ekipit ukrainas HC Motor-Zn-    zhvillojë në kryeqytetin e Koso-     delegatët e Kuvendit të KB
tu-Zas - në kuadër të garave evro-   vës - në kuadër të rrethit të tretë të  Prishtinës, me shumicë votash,     FBK-së, u analizua dhe vlerë-
piane të organizuara nga Federata   EHF Cup. Për këtë thuajse veç janë    kanë marrë vendim që t’i vihet     sua dokumentacioni i dorëzuar
Evropiane e Hendbollit (EHF) – do   pajtuar drejtuesit e klubit bjello-   dryni këtij klubi. Me këtë rast,    nga KB Prishtina, e cila si tërësi    Arben Krasniqi me
të zhvillohen në Kosovë.        rus, pasi autoritetet e tyre kishin   Kuvendi i klubit është shpërbërë,    dorëzoi njoftimin për mbajtjen
Pejanët do të ballafaqohen me     paralajmëruar se nuk do t’i lejo-    derisa anëtarët e Shtabit Teknik    e Kuvendit të Jashtëzakonshëm,      lojtarët e tij kalojnë
ukrainasit në kuadër të rrethit    jnë kosovaret të hyjnë në vendin     dhe basketbollistët e skuadrës     procesverbalin, nënshkrimet        në Prishtina BC?
të dytë të Kupës së fituesve të    e tyre me pasaporta të Republikës    janë liruar nga kontratat.       nga kuvendarët në vendimin
                                                                                  Trajneri i deritanishëm i KB
Kupave. Sipas kalendarit të      së Kosovës.                 Një vendim i gjykatës, i cili    për shuarjen- likuidimin e klu-      Prishtinës, Arben Krasniqi
garave të EHF-së, takimi i parë    “Bjellorusët na kanë shkruar që të    e obligonte klubin kryeqytetas     bit për shkak të borxheve të       dhe ndihmësit e tij, e po ashtu
mes kosovarëve dhe ukrainasve     vijnë në Prishtinë për t’i zhvilluar   t’i shlyejë rreth 100 mijë euro     mëhershme, e që Bordi i FBK-së      edhe gjithë lojtarët e klubit
ishte i paraparë për t’u zhvilluar   dy ndeshjet ndaj nesh. Por, ne u     borxh ndaj një ish-zyrtari dhe     e mori si të drejtë të tyre statutare   tashmë të shuar, të martën
në Zaporozhye, kurse ndeshja e     kemi thënë atyre se jemi të inte-    dy ish-basketbollistëve, i detyroi   për një vendim të tillë nga organi    pritet t’i bashkohen klubit të
kthimit në Pejë. Mirëpo, autorite-   resuar që një ndeshje ta luajmë     kuvendarët ta ‘arkivojnë’ Sigal     më lartë i një klubi”, thuhet në një   posathemeluar, Prishtina BC.
tet ukrainase kishin vendosur që    në Ukrainë e tjetrën në Kosovë.     Prishtinën. Madje, gjendja e klu-    njoftim të FBK-së.            Lajmi është bërë i ditur të
t’ia ndalojnë hyrjen në vendin e    Kurse, opsioni i dytë i pranuar për   bit ishte rënduar edhe më shumë      Ndërkohë, mbetet e paqartë       hënën nga disa burime të
tyre ekipit kosovar me pasaporta    ne është që dy ndeshjet t’i luajmë    për shkak edhe të disa borxheve     se nga kush tani borxhlinjtë do      besueshme të gazetës
të Republikës së Kosovës, sepse    në Prishtinë, por assesi në teren    të tjera ndaj disa menaxherëve     t’i kërkojnë paratë. E paqartë      Express. Me shuarjen e KB
shteti ynë ende nuk është i njohur   neutral”, tha kryetari i Prishtinës,   të huaj të basketbollistëve. Ata e   mbetet edhe fakti se çfarë do të     Prishtinës, Krasniqi me
nga shteti ukrainas.          Nebih Zariqi. Kështu, me gjasë dy    kishin paraqitur rastin në FIBA,    ndodhë me historinë e bujshme       bashkëpunëtorë dhe lojtarë
Ky fakt i ka detyruar drejtuesit e   takimet mes këtyre ekipeve do të     me ç’rast Sigal Prishtina edhe     të klubit më të trofeshëm koso-      janë liruar nga kontratat.
ekipit ukrainas të zbarkojnë në    zhvillohen më 8 dhe 9 tetor.       ashtu nuk do të mund të merrte     var, trashëgimtare e atij klubi të    Andaj, si të lirë, ata pritet që
Pejë për t’i zhvilluar dy ndeshjet   Për dallim prej Ukrainës e Bjello-    pjesë në gara evropiane – pasi     themeluar qysh në vitin 1970.       t’i bashkohen Prishtinës BC të
ndaj Besa Famiglias, pasi pejanët   rusisë, Rumania – e cila po ashtu    Kosova të inkuadrohej në FIBA                           martën, kur edhe përfundon
nuk kishin pranuar që me HC      akoma nuk e ka njohur shtetin e     – pa i kryer të gjitha obligimet    Themelohet Prishtina BC, i        afati kalimtar për basketbol-
Motor-Zntu-Zas të takohen në      Kosovës - pritet t’i lejojë vashat e   ndaj tyre. Të gjitha këto borxhe,    bashkohet Superligës           listë në FBK.
ndonjë qytet tjetër neutral.      Kastriotit që ndeshjen e parë ndaj    të trashëguara nga ish-Kryesia       Me shuarjen e KB Prishtinës,     bi është emëruar Qerim Gashi.
“Kemi arritur marrëveshje që të    HC Otelul Galati ta zhvillojnë si    e edicionit 2003/2004, u kishin     kryeqyteti nuk ka mbetur pa klub      Udhëheqësit e këtij klubi të
dyja ndeshjet t’i zhvillojmë në    mysafire. Madje, me gjasë feriza-     mbetur mbi kokë krerëve të deri-    të basketbollit. Në Prishtinë, më    ri menjëherë kanë aplikuar për
Kosovë, meqenëse neve nuk ka      jaset të dyja ndeshjet do t’i zhvillo-  tanishëm të klubit.           15 shtator, disa ish-basketbollistë   regjistrim në Federatën e Basket-
u lejua të hyjmë në Ukrainë me     jnë në Rumani, më 8 dhe 9 tetor,      Lajmi për shuarjen e KB       dhe dashamirë të këtij sporti e     bollit të Kosovës.
pasaporta të Kosovës. Takimi i     siç figuron tashmë në ueb faqen      Prishtinës është konfirmuar të     kanë mbajtur një kuvend, në të       “Bordi analizoi dhe mori në
parë do të zhvillohet më 15 tetor,   zyrtare EHF-së. Këtë mundësi nuk     hënën mbrëma edhe nga Federa-      cilin kanë formuar klubin e ri me    shqyrtim kërkesën, e cila është
kurse takimi i dytë më 16 tetor”,   e kanë përjashtuar as vetë krerët e   ta e Basketbollit e Kosovës (FBK).   emrin Prishtina Basketball Club,     dorëzuar për regjistrim të OJQ-
deklaroi për Express drejtori i Besa  klubit kosovar.               “Në mbledhjen e Bordit të      (Prishtina BC). Kryetar i këtij klu-   së ‘Prishtina Basketball Club’ si
         E martë, 20 shtator 2011                                                                                SPORT       29

 Tottenham ‘blindon’ Modricin                                        Faji i të gjithëve
 Tottenham shpreson të sigurojë                 do të bisedojë me Modricin rreth      Mbrojtësi i Real Madridit, Sergio   e tij doli të jetë vendimtare në
 shërbimet e mesfushorit Luka                  një marrëveshjeje të re. “Mendoj      Ramos ka refuzuar të fajësojë     shpresat e Realit për fitore, meqë
 Modric në kontratë të re. Ylli kroat              se presidenti do të ulet për të       Sami Khediran për humbjen       pësoi disfatë pas golit nga Arouna
 ishte në qendër të spekulimeve                 biseduar me Lukan rreth kontratës      befasuese të ekipit të tij 1-0 nga  Kone. Megjithatë, Ramos insiston
 rreth transferimit në Chelsea gjatë               së tij”, tha Redknapp pas fitores      Levante të dielën. Mesfushori     se faji nuk është vetëm i Khediras.
 verës, por ofertat e ardhura u refu-              4-0 ndaj Liverpoolit të dielën, ku     gjerman u përjashtua nga loja 10   “Ishte një ndeshje e vështirë. Faji
 zuan nga drejtuesit e Tottenhamit.               Modric realizoi golin e parë. Modric    minuta para përfundimit të pjesës   nuk mund të jetë vetëm i një
 Menaxheri Harry Redknapp ka bërë                ka kontratë me Tottenhamin deri       së parë, pas ndëshkimit me kar-    futbollisti, të gjithë jemi fajtorë”,
 të ditur se presidenti Daniel Levy               më 2016.                  tonin e dytë të verdhë. Mungesa    tha Ramos për AS.
SHTINA
                                    Humbja e pësuar në shtëpi
                                    nga Drita e ka alarmuar
                                    seriozisht Hysin, pas fillimit
                                    të dobët në sezonin e
                                    ri. Trajneri Fadil Ademi
                                    i tregon arsyet të cilat
                                    ndikuan që ekipi i tij t’i
                                    pësojë tri disfata në pesë
                                    xhirot e para. Mirëpo, ai
                                    nuk frikësohet se mund
                                    të largohet nga detyra
                                    dhe është i bindur se
                                    ekipi i tij shumë shpejt
                                    do të këndellet dhe do t’u
                                    kthehet fitoreve.
                                                                                                                  FOTO: JETMIR IDRIZI
                                    Valon Konushevci
                                    valon.konushevci@gazetaexpress.com

                                    Prishtinë, 19 shtator —
                                                       Alarmohet Hysi
                                    Hysi nuk e ka nisur mirë, siç ësh-                                         e kam pretenduar. Nëse kryesia
                                    të pritur, edicionin e ri të garave                                         mendon se ardhja e një trajneri
                                    në Superligën e Kosovës në fut-                                           tjetër do ta ndihmonte Hysin, do
                                    boll. Kampioni aktual i Kosovës                                           ta mirëpritja atë trajner dhe do
                                    po kalon nëpër një krizë të thek-                                          të vazhdoja ta ndihmoja për të
                                    sueshme të rezultateve në këtë                                           mirën e klubit”, u shpreh ai.
                                    fillim të sezonit të ri.        dhe Superkupën e Kosovës.        “Po ashtu, sivjet skuadrat tjera    Megjithatë, Ademi beson se
                      FOTO: JETMIR IDRIZI
                                      Bardhezinjtë të dielën i        “Para ndeshjes me Dri-       janë shumë më të përforcuara,     skuadra e tij shpejt do të kën-
                                    zhgënjyen tifozët e tyre, pasi     tën i kishim dy fitore dhe dy     kurse ne jemi dobësuar më së      dellet dhe se nga xhiroja e ar-
                                    Drita ia doli që në Merdarë t’ua    humbje, bilanc ky jo i dobët,     shumti sepse sezonin e kemi      dhshme do t’u kthehet fitoreve
                                    shkaktojë humbjen e tretë në      prej vetëm katër ndeshjeve.      nis pa tetë lojtarë që i kishim në   dhe do ta vazhdojë betejën për
                                    këtë stinor. Ndërkohë, llapjanët    Mirëpo, humbja nga Drita na      edicionin e kaluar dhe lëndimet    titull. “Titulli ishte objektivi ynë
 nismëtare e themelimit të klubit                   deri më tani i kanë realizuar     ka alarmuar, sepse tani jemi në    po na shkaktojnë probleme”,      në sezonin e kaluar dhe e kemi
 të ri, e cila u dokumentua me pro-                  vetëm dy fitore, prej pesë ndes-    disavantazh”, deklaroi Ademi     vazhdoi Ademi.             arritur. Sivjet nuk e kemi nisur
 cesverbal dhe listën e Kuvendit                    hjeve të zhvilluara.          për Express.               Sigurisht se këto rezultate e    sezonin me synim që ta fitojmë
 themelues për klubin e ri tash të                    Kështu, ekipi nga Merdara       Ai tashmë i ka analizuar mirë   kanë mërzitur pronarin e klubit,    titullin, por kreun e tabelës. Me-
 quajtur ‘Prishtina BC’, me hierarki                  aktualisht pozicionohet në ven-    shkaqet që ndikuan në këtë rënie   Hysen Sadiku. Në të kaluarën,     gjithatë, ne do të përpiqemi ta
 të Kryesisë të dalë nga Kuvendi                    din e shtatë të renditjes tabelore   goxha të madhe të Hysit. “E kemi   në situata të tilla Sadiku ishte    mbrojmë atë trofe, por titulli nuk
   themelues i thirrur nga kjo OJQ                  me vetëm 6 pikë të tubuara. Pra,    nisur sezonin e ri si kampionë në   i ‘padurueshëm’, sepse shpejt     është objektivi ynë i domosdos-
 (Prishtina Basketball Club) si dhe                  Hysi ka ngecur prapa me minus     fuqi. Andaj, ia kishim qitur vetës  ndërmerrte masa duke e ndër-      hëm për ta fituar”, përfundoi ai.
 fletëparaqitjen për edicionin e ri                   7 pikë prej liderit aktual të ren-   si kusht të domosdoshëm për të    ruar menjëherë trajnerin. Por,      Përveç Hysit, Besa, Liria dhe
 të garave në rangun me të ulët,                    ditjes dhe konkurrentit të tij për   fituar në çdo ndeshje. Kjo ndikoi   Ademi nuk frikësohet nga shkar-    Gjilani po befasojnë për të keq,
 Ligën e Parë të Kosovës në bas-                    titull të kampionit, Prishtinës.    negativisht. Ndërkohë, skuadrat    kimi i mundshëm.            pasi të tria këto ekipe gjenden
 ketboll”, thuhet në njoftimin e                     Kjo situatë e ka shqetësuar     kundërshtare ndaj nesh po lua-      “Nuk kam kurrfarë presioni.     në fund të tabelës, derisa Drita
 FBK-së.                                edhe vetë trajnerin Fadil Ademi,    jnë me një motivim shumë më      Unë gjithmonë kam qenë i        po befason për mirë. Gjilanasit
   Sipas këtij njoftimi, Bordi i FBK-                 nën udhëheqjen e të cilit Hysi     të madh, pasi e kanë parasysh     përkushtuar t’i ndihmoj klu-      aktualisht gjenden në vendin e
 së e ka aprovuar kërkesën e kre-                   ia doli në sezonin e kaluar ta     se po luajnë ndaj kampionit në    bit. Me vetë vullnetin e kryesisë   dytë me vetëm dy pikë më pak
 rëve të këtij klubi, që nga edicioni                 rrëmbejë titullin e kampionit     fuqi”, thotë ai.           jam emëruar trajner, gjë që nuk    sesa Prishtina.
 i ri, i cili nis në tetor, Prishtina BC
 të garojë në BKT Superligë.
   “Prishtina BC’ paraqiti edhe
 kërkesën zyrtare që Bordi i FBK-
 së ta shfrytëzojë autorizimin e
                                    Ujkani kërcënon Interin
 Kuvendit të punës të mbajtur të                     Të martën mbrëma Novara e      tifozëve.                                  sulmuese e Interit – Pazini, Mi-
 mbajtur më 27 gusht, që në rast të                  Samir Ujkanit dhe Rijat Shalës      “Ndeshja kundër Interit është                       lito e Forlan.
 nevojës, kompletimi i BKT Super-                   do të ballafaqohet me Interin, në   shumë e vështirë. Për ne kjo do                         “Të gjithë këta janë lojtarë
 ligës të bëhet me vendim të Bordit,                  kuadër të xhiros së tretë të kam-   të jetë sfida e parë në shtëpi.                       të mëdhenj dhe të rrezikshëm.
 dhe duke e analizuar dhe vlerë-                    pionatit në Serie A. Novara nuk    Me Chievon dhe Cagliarin kemi                        Interi është një sfidë shumë e
 suar se ky klub jep garancinë se ka                  e ka nisur aq mirë edicionin e ri,   marrë vetëm një pikë, ndërsa                         vështirë për ne, por përparësia
 sponsor, organizim të mirëfilltë,                   pasi prej dy ndeshjeve të zhvil-    me Interin duhet të japim mak-                        e fushës do të jetë armë e fortë
 fond të mirë të lojtarëve, anëtarët                  luara e ka rrëmbyer vetëm një     simumin dhe të marrim sa më                         e jona. Interi nuk po kalon nëpër
 e Bordit prezentë në këtë mbled-                   pikë. Por, portieri kosovar, Samir   shumë që të mundemi nga kjo                         formën më të mirë, andaj ne sy-
 hje, unanimisht votuan ‘Prishtina                   Ujkani shpreson që këtë kuotë të    sfidë. Në fakt, kundër Interit sy-                      nojmë trepikëshin”, është shpre-
 BC’ të jetë anëtare e BKT Super-                   pikëve ekipi i tij ta përmirësojë   nojmë ta shfrytëzojmë faktorin    Ujkani për SuperSport, i cili do të  hur reprezentuesi i Shqipërisë.
 ligës për edicionin 2011/2012”,                    në duel me Interin, duke shpre-    fushë dhe duam të marrim një     përpiqet ta shpëtojë pa u tundur    Ndeshja mes Novarës e Interit
 theksohet në këtë kumtesë.                      suar në përkrahje të madhe të     rezultat pozitiv”, ka deklaruar    rrjetën e portës së tij nga treshja  nis në ora 20:45.
30      SPORT                                                                           E martë, 20 shtator 2011                      Cavani, gjithçka për Scudetto                            Mancini ka mungesë
                      Pas het-trikut në fitoren 3-1 ndaj    jetë shumë vështirë. Këtë fitore ia
                                                                 të mesfushorëve
                      Milanit të dielën, sulmuesi i Napo-   kushtoi tifozëve, ata e meritojnë”,     Menaxheri i Manchester Cityt, Rober-    ende nuk ka rikuperuar formën e mirë
                      lit, Edinson Cavani ka treguar am-    tha Cavani për Sky Italia. Napoli      to Mancini, ka thënë se aktualisht nuk   fizike. “Kemi mungesë sepse kemi
                      biciet e tij për këtë sezon. “Prej kur  aktualisht kryeson në renditje pas      ka mesfushorë të mjaftueshëm në      humbur dy mesfushorë. Nuk kam
                      kam qenë fëmijë, gjithmonë më      dy xhirove me pikë të plota sikurse     ekip. Yaya Toure ka filluar çdo ndeshje   mesfushorë, mund të ndërroj vetëm
                      kanë thënë se duhet të ëndërroj     Juventus, Udinese dhe Cagliari. Në      këtë sezon, ndërsa Gareth Bale ka     mbrojtësit e krahut”, tha Mancini. City
                      suksesin. Do të jepja gjithçka për    takimin e ardhshëm të mërkurën        munguar në vetëm një përballje.      barazoi 2-2 në udhëtim te Fulham të
                      të fituar titullin e kampionit në Itali  udhëton në Verona, ku e pret         James Milner dhe Nigel de Jong janë    dielën, edhe pse ishte në epërsi prej
                      me Napolin, edhe pse e di se do të    Chievo.                   të lënduar, ndërsa Owen Hargreaves     dy golave.
Reja nuk lëviz
nga Lazio
           Trajneri i Lazios, Edy Reja, nuk
           e ka ndërmend të paraqesë
           dorëheqjen nga detyra pas
           rezultateve të dobëta në dy
                                Kurdisësit i blejnë klubet
                                Bandat kriminale janë duke bërë
                                investime afatgjata në kurdisje     Kurdisja e ndeshjeve është bërë problem serioz për futbollin në vitet e fundit.
           ndeshjet e fundit. Skuadra        të ndeshjeve, duke blerë klubet
           romake barazoi në shtëpi 2-2       dhe kampet e organizuara për
                                                     Shefi i sigurisë në FIFA, Chris Eaton ka treguar se kurdisësit janë duke blerë klube
me Vasluin në Europa League të enjten, ndërsa          stërvitjen e gjyqtarëve si pjesë     të kategorive më të ulëta dhe kështu manipulojnë rezultatet e takimeve, duke
të dielën pësoi disfatë në shtëpi 1-2 nga Genoa.        e përfshirjes së tyre në futboll,    fituar para nga vënia e basteve. Por, ai zotohet për luftimin e bandave kriminale
Por, Reja nuk planifikon të largohet nga posti i tij       ka thënë shefi i sigurisë në FIFA,
aktual, ka insistuar menaxheri i tij Marko Naletilic.      Chris Eaton gjatë një interviste     duke mbrojtur vlerat e sportit.
“Pozita e tij mbetet e njëjta si gjithmonë, Reja nuk      për Reuters. Eaton theksoi se si
lëviz nga Lazio”, tha Naletilic për Radio Mana Mana       pjesë e përgjegjës së saj, FIFA
Sport.                             dëshiron të shërbejë mbrojtje
                                të dëshmitarëve, përfshirë fut-
                                bollistët të cilët paraqiten për të
Hamburg shkarkon                        treguar nëse kontaktohen nga
                                kurdisësit dhe do të konsiderojë
trajnerin Oenning                        rehabilitimin e atyre të korrup-
                                tuarve në moshën e re. FIFA
           Hamburg ka shkarkuar            po ashtu do të hapë një linjë
           trajnerin Michael Oenning të        telefonike, ku kushdo mund të
           hënën, pas startit më të dobët       japë informacione për sjellje të
           të sezonit në histori të klubit.      dyshimta. “Ne duam të merremi
           Nëpërmjet një komunikate          me manipuluesit dhe t’i frikëso-
           në ueb faqen zyrtare të klubit       jmë ata. Duhet të kuptojnë se
është bërë e ditur se trajneri i ekipit U-21, Rodolfo      ne jemi seriozë dhe FIFA do t’i
Cardoso, do të merr drejtimin ekipit. Hamburg          mbrojë njerëzit e saj, sportin e
është në pozitën e fundit në Bundesligë me vetëm        saj nga këta njerëz që nuk kanë
një pikë nga gjashtë ndeshje dhe ka pranuar 17         fare vetëdije”, tha ai. “Infiltrimi
gola. Humbja e së shtunës ishte e katërta me          është fjalë e fuqishme, por vle-
radhë. Hamburg asnjëherë nuk ka rënë nga elita e        rësimi im është se krimi i orga-
futbollit gjerman.                       nizuar ka infiltruar disa klube    të cilave janë cak i kriminelëve.   për ndeshje dhe mori deri në      udhëheqës”, shpjegoi Eaton që
                                të futbollit me qëllim të vetëm    Ata janë duke investuar në baza    50 mijë euro, sa herë që ishte     tregoi se “kjo është ajo që bëri
                                për përfitimin e parave nga      afatgjata në kompromis me këta    kurdisur ndonjë ndeshje e       Perumal me disa futbollistë
                                shumat e mëdha të të hyrave      futbollistë. Ata (kampet zhvilli-   skuadrës Rovaniemi. Eaton tha     afrikanë në Finlandë, ai u dha
Barcelona, pas Cahillit                     që gjenerohen nga bastet”, tha     more) shpeshherë përkrahen      se afrimi te futbollistët ose gjyq-  atyre para dhe dhurata, e pastaj
                                ai. Blerja e klubeve ishte mëny-    nga një federatë dhe ndoshta     tarët shpeshherë fillon me një     kërkoi prej tyre të bëjnë diçka
            Barcelona është duke për-        rë për grupet e organizuara të     federata nuk e di se kush qën-    dhuratë. “Ata i shkojnë një fut-    për të”. Por, jo të gjitha për-
            gatitur ofertë prej 5 milionë      kontrollojnë rezultatet e ndes-    dron prapa saj”, theksoi ai.     bollisti dhe i thonë: ‘Ti ke luajtur  pjekjet për të kurdisur ndeshjet
            funtesh për transferimin e       hjeve, paralajmëroi Eaton, i cili                      shumë mirë sot, kam fituar pak     ishin të suksesshme. “Këta janë
            qendërmbrojtësit të Bolton       punoi në Interpol për më tepër     Rasti i Finlandës           para prej teje, merri këto 1 mijë   atletë, ata përfshihen në ndes-
            Wanderers, Gary Cahill, gjatë      se 12 vite para se ti bashkohet    Kurdisja e ndeshjeve, zakonisht    euro’. Herën tjetër që ai luan, i   hje dhe harrojnë marrëveshjet
            afatit kalimtar të janarit. Lajmi    FIFA-s. “Jemi dëshmitarë të një    nga rrjete të basteve ilegale,    njëjti person i jep atij edhe 1    e tyre. Ata bëhen entuziastë
            është bërë i ditur nga mediet      trendi për blerjen e klubeve në    është bërë problem madhor për     mijë euro të tjera. Për disa prej   në ndeshje dhe nuk shkon me
angleze të hënën, pasi 25 vjeçari mund të bëhet         shkallë më të ulëta dhe lëvizjen    futbollin në vitet e fundit. Në një  këtyre futbollistëve, flasim për    mënyrën e planifikuar e më
futbollist i lirë në verën e vitit të ardhshëm, andaj      e futbollistëve si dhe trafikimin   rast të mëparshëm në Finlandë,    ligat e treta ose të katërta, është  pas dënohen. Kemi shembuj të
Bolton duhet të vendosë për shitjen e tij në janar       e tyre”, theksoi ai, duke shtuar se  Wilson Raj Perumal, reprezen-     më tepër se që fitojnë për një     futbollistëve dhe gjyqtarëve që
ose duhet të ballafaqohet me largimin e tij për         kjo ndodh kryesisht në shtetet     tues i Singaporit, ishte burgosur   takim. Herën e tretë ata thonë:    janë rrahur seriozisht”, përfun-
asgjë. Reprezentuesi anglez gjatë verës spekulohej       “më pak të pasura”. “Ekziston     me dy vite, ndërsa nëntë futbol-   ‘Mund të jap 10 mijë euro nëse     doi Eaton. Më herët gjatë këtij
                                një trend i trafikimit të futbollis-  listë të tjerë – përfshirë dy nga   nuk shënon një gol sot, ose nuk    viti, FIFA formoi një task-forcë
me transferim në Tottenham, Manchester City dhe
                                tëve, lëvizjes së tyre në liga tjerë  Zambia dhe dy gjeorgjianë – u     lejon të pranoni një gol’. Ata     me Interpolin, duke premtuar
Arsenal, por Bolton kërkonte 17 milionë funte për
                                me një udhëheqës. Jemi duke      dënuan me kusht për përpjekje     presin jashtë zhveshtoreve, i     20 milionë euro donacion në
shërbimet e tij.                                            në kurdisjen e ndeshjeve. Peru-
                                parë gjyqtarët ose futbollistë                        njohin futbollistët, e dinë ku     luftë kundër kurdisjes së ndes-
                                në shkolla zhvillimore, disa prej   mal pagoi deri në 20 mijë euro    jetojnë futbollistët, ata kanë një   hjeve në 10 vitet e ardhshme.
PSG kërkon Anelkan
           Paris St Germain është

                                Adebayor kthen urrejtjen në dashuri
           i gatshëm të paraqesë
           ofertë për sulmuesin e
           Chelseas, Nicolas Anelka,
           pasi menaxheri i gjigantit         Emmanuel Adebayor beson se       Wolves duke hapur llogarinë      Sky Sports. “Është gjithmonë
           londinez, Andre Villas-Boas,        ka fituar përkrahjen e tifozëve    e tij për skuadrën e Harry      me rëndësi të shënoni golin
pranoi se francezi do të largohet nga Stamford         të Tottenhamit, pas dy golave     Redknappit. Dy gola të tjerë     e parë në shtëpi. E kam bërë
Bridge në fund të këtij sezoni. Anelka ka edhe         që shënoi në debutimin e tij      në White Hart Lane të dielën     edhe në udhëtim. E di se
10 muaj në kontratën e tij aktuale dhe do të          në White Hart Lane në fitoren     konfirmuan rrezikun e tij       tifozët më duan sepse ata
kërkojë klub të ri në verën e vitit të ardhshëm.        4-0 ndaj Liverpoolit të dielën.    për mbrojtjet kundërshtare      kërkojnë këso gjëra, një fut-
33 vjeçari ende konsiderohet i dobishëm nga           Ish sulmuesi i Arsenalit muajin    dhe frika se përkrahësit e      bollist që shënon gola. Jam
Chelsea, por ka humbur vendin në formacionin          e kaluar iu bashkua rivalit      Tottenhamit do ta kenë        shumë i lumtur që gjithçka
bazë pas ardhjes së Fernando Torresit. PSG           londinez Tottenhamit, pas një     vështirë të përqafojnë ish      është duke shkuar mirë për
kërkon Anelkan dhe formimin e një dysheje            periudhe të pasuksesshme        yllin e Arsenalit është larguar    mua në këtë klub. Shpresoj
sulmuese me Dimitar Berbatovin e Manches-            në Manchester City, ndërsa       shumë shpejt. “Jam shumë       të vazhdoj kështu me punë
ter Unitedit, tjetër objektiv i klubit francez.         realizoi edhe në udhëtim te      i lumtur”, tha Adebayor për      të madhe”, përfundoi ai.
        E martë, 20 shtator 2011                                                                        SPORT      31

Matthaeus ndahet me Bullgarinë                             Alves lavdëron Fabregasin
Lothar Matthaeus ka dhënë        që drejton Bullgarinë nga 1966,         Mbrojtësi i Barcelonës, Dani Alves   ekipin”, tha Alves për AS. “Është
dorëheqje nga posti i selektorit    nuk ka arritur sukses me ekipin që       ka lavdëruar bashkëlojtarin e tij   vërtet nder të luaj me të. Ai edhe
të Bullgarisë, pasi të dyja palët    tashmë ka humbur gjasat për kua-        Cesc Fabregas, pas fillimit të furis-  Messi janë dyshe e shkëlqyeshme
arritën marrëveshje që kontrata     lifikim në Euro 2012. “Ai jetonte        hëm të mesfushorit me gjigantin    në fushë dhe ata kombinohen
e strategut gjerman të mos       jashtë Bullgarisë për shumicën e        katalan që prej transferimit nga    shumë mirë mes vete”, përfundoi
vazhdohet, njoftoi Federata       kohës dhe ndoshta kjo ndikoi në         Arsenali gjatë afatit kalimtar të   ylli brazilian. Të shtunën, Barce-
Bullgare e Futbollit (BFU), të     rezultatet dhe përgatitjen e ekipit       verës. “Fabregas ka bërë punë     lona shkatërroi Osasunan 8-0,
hënën. Matthaeus, i cili shtatorin   kombëtar”, tha presidenti i BFU-s,       të madhe për ne dhe tashmë ka     ndërsa Fabregas dhe Messi ishin
e kaluar u bë trajneri i parë i huaj  Borislav Mihaylov.               dhënë kontribut të madh për      në mesin e golashënuesve.
  Presidenti i Olympique Marseille,
  Vincent Labrune, i ka dhënë tra-
  jnerit Didier Deschamps votën e
                          Njëri prej klubeve më të mëdha në Ligue 1,
  besimit pas spekulimeve se strate-        Olympique Marseille ka bërë fillim katastrofal
  gu i famshëm francez rrezikon të         në sezonin e ri në Ligue 1. Skuadra nga
  shkarkohet, pas fillimit katastrofal
  të sezonit në Ligue 1. Deschamps,
                          Velodrome nuk ka arritur asnjë fitore pas
  42 vjeç, më 2010 udhëhoqi Mar-          gjashtë xhirove me bilanc prej tri barazimeve
  seillen drejt titullit të tij të partë në    dhe tri humbjeve. si rezultat, është e fundit
  Ligue 1 pas 18 viteve,, por skuadra
  e tij është paraqitur jashtëzako-
                          në renditje. Kryesia e klubit ka përkrahur
  nisht dobët në javët e kaluara          trajnerin Didier Deschamps, ndërsa ky i fundit
  dhe aktualisht ka bilanc prej tri        u ka bërë thirrje futbollistëve t’i japin fund
  fitoreve dhe tri humbjeve nga
  gjashtë xhirot e para dhe gjendet
                          serisë negative.
                          Marseille
  në fund të tabelës. Disfata 2-0 nga
  Lyon të dielën ishte më e reja në
  serinë negative, por Labrune e
  përkrah kapitenin triumfues të
  Francës në Kampionatin botëror
  1998. “Jo, ai nuk është i rrezikuar.
  Ai i ka çelësat e skuadrës për një
  kohë të gjatë”, tha Labrune për
                          në krizë
  të përditshmen La Provence.
  “Ne duhet të reagojmë dhe ata
  që e duan Marseillen duhet ta
  përkrahin trajnerin dhe të trego-
  jnë solidarizimin e tyre në këto
  momente të vështira. Didier Des-
  champs ka besimin tonë”, shtoi
  ai. Drejtori sportiv i Marseilles,
  Jose Anigo, beson se futbollis-
  tët duhet të marrin përgjegjësi
  për përmirësimin e rezultateve.        rikthejmë vetëbesimin. U takon    të aksioneve, ata mund të ishin      është Evian, të marrim pikë sepse    momente brenda sezonit ose
  “Gjëja më e rëndësishme është         futbollistëve, ata kanë çelësin për  kthyer nga Stade Gerland me së      tri pikë nga gjashtë ndeshje nuk    karrierës kur gjërat bëhen shu-
  pozita në fund të sezonit. Por,        tejkalimin e problemit”, shtoi ai.  paku një pikë. Por, Deschamps       janë të mjaftueshme”, theksoi      më të vështira. Ne të gjithë jemi
  sot jemi të fundit dhe sigurisht       Pavarësisht humbjes – që erdhi    nuk fshehu faktin se skuadra e tij    ai. Deschamps u ka bërë thirrje     të vetëdijshëm, por nuk duhet të
  se nuk është e kënaqshme”, tha        pas golave nga Bafetimbi Gomis    ka vuajtur. “Është goditje e rëndë,    futbollistëve të tij t’i japin fund   mbajmë kokat poshtë. Kjo është
  ai. “Kam zemrën e rënduar dhe         dhe Michel Bastos – paraqitja     të gjithë janë të vetëdijshëm për     serisë negative. “Ne duhet t’i     jetë dhe ne duhet të bëjmë gjithç-
  jam i dëshpëruar njësoj si futbol-      e Marseilles ishte inkurajuese    situatën aktuale, nuk duhet të      bashkojmë forcat, të tregojmë      ka për t’i dhënë fund këtij trendi
  listët në zhveshtore. Ne duhet të       dhe me një përfundim të mirë     kërkojmë arsyetime”. “Prioriteti     karakter dhe personalitet. Ka      negativ”, përfundoi Deschamps. Spanja synon edhe triumfin në Olimpiadë                                           Mazzarrit nuk i pëlqeu Napolin
                                          “Sigurisht, Olimpiada e vitit të       Skuadra e tij mposhti kampio-
                                          ardhshëm është synimi ynë”,         nin aktual të Italisë, Milanin, me
                                          tha Gasol para gazetarëve. “E        rezultat 3-1 të dielën, por trajneri i
                                          dimë se është garë shumë e          Napolit, Walter Mazzarri, nuk ësh-
                                          vështirë për t’u fituar, por ne       të ndarë i kënaqur me paraqitjen
                                          kemi parashikime shumë të          e futbollistëve të tij. Pavarësisht
                                          larta. Është shumë vështirë të        fitores mbresëlënëse të siguruar
                                          mposhtni ekipin e SHBA-së, e         falë het-trikut të sulmuesit uru-
                                          dimë këtë, por ne do të shkojmë       guaian Edinson Cavani, Mazzarri
                                          në Londër për të garuar dhe do        ishte larg nga të qenit i kënaqur
                                          të shohim se çka do të ndodhë”,       me paraqitjen e skuadrës së tij
                                          shtoi ai. Vëllai i tij i vogël Marc,     në San Paolo. Ai beson se ekipi
                                          njëri prej gjashtë basketbollis-       ishte nervoz dhe tregoi respekt
                                          tëve nga NBA që janë pjesë e         të tepërt për Milanin. “Të jem i
                                          Spanjës, tha se me paraqitje të       sinqertë, nuk më pëlqeu paraqitja
                                          ngjashme sikurse në Lituani,         jonë kundër Milanit. Starti ishte
                                          gjithçka është e mundshme. “E        dëshpërues dhe nuk guxojmë më
  Spanja do të hyjë në garën e        duke mposhtur Francën 98:85     arta është synim në Olimpiadën        të hyjmë në fushë me atë qën-      me njërin prej ekipeve më të mira
  basketbollit në Olimpiadën e        në një finale spetakolare në    e vitit të ardhshëm dhe nëse lua-      drim”, tha Mazarri në konferencë     në qarkullim, por është dashur të
  vitit të ardhshëm në kërkim të       Lituani dhe përfundoi garën me   jmë kështu, me shpirt të njëjtë,       për shtyp pas ndeshjes. “Kemi      shkaktojmë më tepër probleme
  titullit të vetëm që i mungon,       rekord mbresëlënës 10-1. Gasol,   Londra do të jetë sfidë e madhe”,      qenë nervozë në fazën fillestare     me qëndrimin e duhur. Ne duhet
  pas mbrojtjes së titullit të kam-      i cili i ndihmoi Spanjës edhe    tha ai. Spanja ishte afër medaljes      dhe duhet të përmirësohemi në      të shfaqim paraqitje shumë më
  pionit evropian në EuroBasket        në fitimin e titullit botëror më  së artë në Olimpiadën e Pekinit,       atë aspekt. Duhet të ndryshojmë     të mira se kjo”, theksoi ai. Napoli
  2011. Një gjeneratë e talentuar       2006 në Japoni dhe EuroBasket    por u mposht 118-107 nga           qëndrimin tonë ndaj ekipeve të      qëndron në krye të renditjes
  e udhëhequr nga qendra e          2009 në Poloni, tha se Spanja    ekipi i SHBA-ve, që përfshinte        ashtuquajtura të mëdha. Ne u       në Serie A me gjashtë pikë nga
  Los Angeles Lakers, Pau Gasol        do të shkojë drejt Londrës me    yjet si Kobe Bryant, LeBron         kushtojmë shumë respekt. Qartë,     dy ndeshje, aq sa kanë edhe
  konfirmoi dominimin në Evropë,       vetëm një synim në kokat e saj.   James dhe Dwayne Wade.            duhet të llogarisim se u takuam     Juventus, Udinese dhe Cagliari.
32 MARKETING  E martë, 20 shtator 2011

								
To top