Biology 160 Test _1 Chemical Principles and Cells by yaoyufang

VIEWS: 23 PAGES: 5

									                                                                                         1
                                BIO 100 UNIT 5 PRACTICE TEST

Answer the following questions on a separate sheet of paper.

1. The phase of mitosis in which the chromatin condenses into chromosomes, with sister
chromatids still held together, is called:

a. prophase
b. anaphase
c. telophase
d. metaphase

2. The chromosomes are moving to opposite poles of the cell during:

a. anaphase.
b. metaphase.
c. prophase.
d. telophase.

3. During which phase of mitosis does the cytoplasm divide?

a. prophase
b. anaphase
c. metaphase
d. telophase

4. Which of the following is programmed cell death?

a. apoptosis
b. meiosis
c. metastasis
d. mitosis

5. Sister chromatids separate during:

a. anaphase I of meiosis I.
b. anaphase II of meiosis II.
c. prophase I of meiosis I
d. prophase II of meiosis II

6. During anaphase I:

a. crossing over occurs.
b. sister chromatids separate.
c. homologous chromosomes separate.
d. homologous chromosomes pair up.

7. Radiation therapy works primarily by:

a. causing problems with microtubule formation, preventing chromosomes from aligning
                                                                                                      2
properly during mitosis.
b. causing tumor cells to stick together, making them easier to remove.
c. damaging DNA in cells so that cells can no longer grow and divide.
d. making cancer cells divide so fast that they make develop extra mutations and die.

8. Which of the following is a way in which members of homologous pairs of chromosomes are
alike?

a. To be homologous, the chromosomes must contain the same set of alleles.
b. To be homologous, the chromosomes must both be “Y” chromosomes.
c. Both members of a homologous pair of chromosomes must come from the same parent.
d. Members of homologous pairs of chromosomes contain the same set of genes.

9. If meiosis did NOT occur in sexually reproducing organisms:

a. mitosis would be sufficient.
b. gametes would be haploid.
c. the chromosome number would double with each generation.
d. eggs would be haploid, but sperm would be diploid.

10. During anaphase II:

a. crossing over occurs.
b. sister chromatids separate.
c. homologous chromosomes separate.
d. homologous chromosomes pair up.

11. Which of the following cancers is associated with the sexually transmitted human papilloma
virus (HPV)?

a. cervical cancer
b. prostate cancer
c. breast cancer
d. ovarian cancer

12. Bacteria are single cells that replicate themselves by binary fission, resulting in genetically
identical daughter cells. These cells undergo ________ reproduction.

a. sexual
b. asexual
c. hermaphroditic
d. meiotic

13. Most organelles duplicate during:

a. prophase of mitosis.
b. telophase of mitosis.
c. the S phase of interphase.
d. the G1 phase of interphase.
                                                                                               3
14. Why must mitosis be preceded by replication of the chromosomes?

a. There must be two exact copies of each chromosome, so that each of the two daughter cells
will get one copy of each chromosome.
b. There must be two copies of each chromosome for gametes to be produced by mitosis.
c. There must be extra copies of each chromosome present since mitosis destroys some of the
chromosomes
d. There must be extra copies of each chromosome so that genetic variation is possible.

15. Microtubules connect ________ to ________ during ________.

a. chromosomes; centrioles; the S phase of interphase
b. centromeres; the nuclear envelope; mitosis
c. centrioles; centromeres; the G2 phase of interphase
d. centromeres; centrioles; mitosis

16. The multiple-hit model of cancer means that:

a. most cancer-causing mutations are passed on to future generations.
b. most cancers occur in many different tissues simultaneously.
c. multiple mutations are required to cause most forms of cancer.
d. a person gets cancer only if both of his or her parents had cancer.

17. What term describes a harmless, noncancerous or precancerous tumor?

a. benign
b. carcinogenic
c. malignant
d. metastatic

18. What is the name of the process by which cancer cells break off of tumors and spread to
other parts of the body?

a. angiogenesis
b. metastasis
c. mitosis
d. carcinogenesis

19. Tumors that stay in one place and don't affect surrounding tissues are called ________.

a. benign
b. carcinogenic
c. malignant
d. metastatic

20. A normal human cell containing 22 autosomes and a Y chromosome is:

a. an egg cell.
b. a somatic cell of a female.
c. a somatic cell of a male.
                                                                                                   4
d. a sperm cell.

21. Crossing over of homologous chromosomes occurs in Meiosis during:

a. Anaphase II
b. Metaphase I
c. Prophase I
d. Prophase II

22. Meiosis is a major cause of genetic variation in organisms, as a result of crossing over and
random alignment. What phases of meiosis lead to this genetic variation?

a. Anaphase I, Prophase II, and Metaphase II
b. Prophase I, Metaphase I, and Prophase II
c. Anaphase I, Anaphase II, and Metaphase II
d. Prophase I, Anaphase I, and Anaphase II

23. What is the name for the point at which the two halves of a duplicated chromosome are
connected?

a. centriole
b. centromere
c. chromatid
d. allele

24. Which of the following is not a feature of DNA?

a. Complementary strands are held together by hydrogen-bonding between phosphate groups.
b. Nucleotides within a single strand are connected by covalent bonds.
c. Adenine (A) forms a base pair with thymine (T).
d. Guanine (G) forms a base pair with Cytosine (C).

25. In a certain species of animal, 25% of the bases in its DNA are A. What percent of the bases
are T?

a. 12.5%
b. 75%
c. 50%
d. 25%
______________________________________________________________________________
                           5
Answers:

1. a       10. b   19. a
2. a       11. a   20. d
3. d       12. b   21. c
4. a       13. d   22. d
5. b       14. a   23. b
6. c       15. d   24. a
7. c       16. c   25. d
8. d       17. a
9. c       18. b

								
To top