Docstoc

KANCERI-shkaku i formimit

Document Sample
KANCERI-shkaku i formimit Powered By Docstoc
					KANCERI-shkaku i formimit
Nuk njihet shkaku themelore i formimit te kancerit malinj.Ka nga ata qe mendojne
se ai vjen si rrjedhoje e disa kushteve te trasheguara te semundjes ose nga disa
kushte te jashtme,si viruse dhe/ose e perdorimit te gjate te duhanit...Ne te vertet
kanceri malinj nuk eshte i trashegueshem.Fakti qe te afermit tane mund te kene
vuajtur nuk do te thote se ne jemi te dispozuar qe te kalojme te njejten semundje,as
edhe ekspozimi per nje kohe te gjate i "helmit" te duhanit mund te denoje me kete
semundje.Sidoqofte,asnje substance kancerogjene e vequar nuk mund te jete
shkaku direkt i kancerit;mundesishte provokon forma malinje vetem shkakton
ndryshime kimike ne mbrendesi te qelizave te trupit.,por disa here as ky nuk eshte
shkaku i formimit te kancereve.Deri me sot shkencetaret kane identifikuar rreth 24
substanca kimike qe,ne kushte te veqanta,mund te provokojne kancerin ne trupin
e njeriut.Kjo liste shtohet gjithnje me vazhdimin e kerkimeve qe behen dhe ajo p!
ermbledh edhe mbeturinat industriale,tymin e makinave,helmeve te ndryshme
industriale bujqesore dhe disa prej materialeve te ndertimit.Ne kete liste bejne pjese
edhe rrezet djellore sidomos rrezet X dhe ato atomike.I njejti opinion eshte edhe per
viruset,edhe pse shume kerkues ,tani per tani refuzojne qe te pranojne qe ato jane
nje nder shkaqet e formimit te kancerit tek njeriu.Ne disa prej formave
malinje,sudomos ata qe prekin gjiun,hormonet mund te jene nder faktoret e
rastesishem.
Si kurohet kanceri?---Menyrat me te perdorshme per kurimin e kancerit jane
kirurgjia,rrezatimi dhe kemioterapia.Koheve te fundit eshte bere nje hap perpara
ne kirurgji fale rrezeve laser,qe duke mundur te perdoren direkt ne menyre shume
te sakte,parandalojne infektimin e qelizave te shendosha.Nje teknik tjeter e re eshte
criochirurgia,qe perdore te ftohtin ne vend te bisturise,Kjo menyre operimi pengon
gjithashtu rrrrjedhjen e gjakut duke reduktuar keshtu mundeine e perhapjes se
kancerit ndermjet qarkullimit te gjakut.Ne te kaluaren jane bere shume
eksperimente te ndryshme per te zbuluar ilaqin per sherimin e kancerit.Ne ditet e
sotme vihen ne perdorim edhe metoda te ndryshme kompjuteristike per te ja arritur
qellimit.Por edhe rezulltate e sotme nuk jane edhe aq te kenaqeshme,sidomos kur
kanceri zbulohet ne fazat e voneshme te zhvillimit te tij...

				
DOCUMENT INFO
Description: te dhena nga mjekesia, aforizma mjekesor, akupunktura, alkooli dhe pasojat, antraksi, antraks, beta bllokuesit, dhimbja e gjoksit, mjekesi dhe shkence, zbulime nga shkenca, ndodhur, Forumi Shqiptar, Foto nga Shqiperia, dhe t� tjera, Lajme nga Kosova, qe 2, dhe te tjera, dhe vetem, Bum bum, Koha Jone, Toni ka, Dhe vet�m, say Thank You, car insurance, china radio international, car insurance quotes, Bota Sot, dhe t� tjera, Measles Vaccine, Diphtheria toxoid, Gazeta Express, Body Mass Index, Sanofi Pasteur, Hepatitis B, ouvir musicas, Meu Amor, Batida Diferente, R�dio UOL, gazeta shqiptare, dhe t� tjera, Ouvir m�sica, Radio Kosova, 15 minutes, lajme shqip, Bota Sot, Koha Jone, Cloud Analysis, Tribune News Service, the Chief, private universities, Arcade Games, Dating Site, United Kingdom, nat hiken, gerald hiken, Profile Views, United States, TED Conferences, Info Tech, Tech Group, top fest, Marie Trintignant, Suzanne MacAleese, Little Red Riding Hood, Promenons-nous dans les bois, Free Music, yeni bir, Samuel Le Bihan, Maud Buquet, music videos, horror film, Jean-Pierre Kalfon, young actors, Deep in the Woods, Alexia Stresi, vitamina C, social bookmark, Foto nga Shqiperia, Jan 24, Filma Shqip, 1 2 3 4, social bookmarking, Lajme nga Shqiperia, Gazeta Express, Lajme Shqip, Technical problems, Pharmaceutical packages, Best search, Solutions Inc, bulletin board, Gazeta Albania, View Full Version, Photo Search, web Photo, akte jan�, dhe vet�m, ka ndodhur, ka 2,