HYRJE NE MJEKESI

Document Sample
HYRJE NE MJEKESI Powered By Docstoc
					Mjekesia eshte dege e veprimtarise njerezore,caku i se ciles eshte
sherimi,parandalimi dhe rehabilitimi nga semundjet.Pos kesaj mjekesia merret dhe
me ruajtjen e shendetit te njerezve te shendosh.Ekzistojne disa diciplina(dege)te
mjekesise si shkence:si psh-mjekesia humane-ku ne qender gjendet njeriu ,mjekesia
per shtaze qe quhet -veterinaria,ekzistone gjithashtu edhe mjeksia per bime
(fitopatologjia.Mjekesia nuk eshte vetem shkence,por edhe mjeshteri,art.
   Mjekesi eshte shkenc e cila merret me permbajtjen,zhvillimin,funkcionimin e
organizmit te njeriut dhe te ndryshimeve te brendshme te organizmit.Vete termi
mjekesi -d.m.th --ilaq,bari per mjekim.Para mjekesise bashkohore parashtrohen
disa detyra:
 -parandalimi (pengimi) i semundjeve,sherimi i semundjes dhe rehabilitimi(kthimi)i
njeriut ne gjendje normale
--permisimi i shndetit te njeriut.
  Nje nder pyetjet qe parashtrohet ne mjekesi eshte pyetja-SI DHE NGA LINDIN
SEMUNDJET?
    Bazen shkencore te konceptit funkcional e paraqiti Hipokrati(460-377).
Koncepti i Kombeve te Bashkuara per Shendetin eshte : "SHENDETI NUK ESHTE
VETEM PRANIA APO MOS PRANIA E SEMUNDJES POR EDHE MIREQENIA
PSIQIKE,SOCIALE,FIZIKE E PACIENTIT". Sot psh; mund te jemi te shendosh
per te mos jemi te shendosh nese nuk jemi te disponuar.Ne shfaqjen e semundjes
ndikon edhe statusi social,ekonomik,psikologjik etj.
   Nje mjek per tu bere mjek i mire duhet te kete vullnet te forte,dashurine eflakt
per tu bere mjek,te disponoj me aftesi shpirterore dhe fizike etj,,, KU ESHTE
DASHURIA PER NJERIUN--ESHTE DASHURIA PER MJEKESI" thote
Hipokrati.
   Semundja eshte diqka qe dikend e mundon,diq qe dhemb,diq qe ndikon ne
dobesim,ne ndryshimin e ritmit te jetes,diq qe e largon njeriun nga detyrat
konkrete,qe ia mohon levizjen,shoqerine dhe ambientin ku jeton.
   PACIENTI-eshte njeriu i cili trajtohet ne menyre ambulantore
  I SEMURI- eshte ai njeri i cili trajtohet ne menyre hospitalike(klinike)
 Vete fjala pacient rrjedh nga anlishtja---pacient...d.m.th i durueshem,se ai i duron
ndermarrjet qe i bene mjeku ne te,per hire te sherimit dhe te permisimit te
shendetit te tij.Prandaj edhe postulati i pare i mjekesise thote "PACIENTI S'BENE
TE NEVRIKOSET DHE AI GJITHMONE KA TE DREJTE"
" Vetem njeriu i mire mund te jete mjek i mire "

				
DOCUMENT INFO
Description: te dhena nga mjekesia, aforizma mjekesor, akupunktura, alkooli dhe pasojat, antraksi, antraks, beta bllokuesit, dhimbja e gjoksit, mjekesi dhe shkence, zbulime nga shkenca, ndodhur, Forumi Shqiptar, Foto nga Shqiperia, dhe t� tjera, Lajme nga Kosova, qe 2, dhe te tjera, dhe vetem, Bum bum, Koha Jone, Toni ka, Dhe vet�m, say Thank You, car insurance, china radio international, car insurance quotes, Bota Sot, dhe t� tjera, Measles Vaccine, Diphtheria toxoid, Gazeta Express, Body Mass Index, Sanofi Pasteur, Hepatitis B, ouvir musicas, Meu Amor, Batida Diferente, R�dio UOL, gazeta shqiptare, dhe t� tjera, Ouvir m�sica, Radio Kosova, 15 minutes, lajme shqip, Bota Sot, Koha Jone, Cloud Analysis, Tribune News Service, the Chief, private universities, Arcade Games, Dating Site, United Kingdom, nat hiken, gerald hiken, Profile Views, United States, TED Conferences, Info Tech, Tech Group, top fest, Marie Trintignant, Suzanne MacAleese, Little Red Riding Hood, Promenons-nous dans les bois, Free Music, yeni bir, Samuel Le Bihan, Maud Buquet, music videos, horror film, Jean-Pierre Kalfon, young actors, Deep in the Woods, Alexia Stresi, vitamina C, social bookmark, Foto nga Shqiperia, Jan 24, Filma Shqip, 1 2 3 4, social bookmarking, Lajme nga Shqiperia, Gazeta Express, Lajme Shqip, Technical problems, Pharmaceutical packages, Best search, Solutions Inc, bulletin board, Gazeta Albania, View Full Version, Photo Search, web Photo, akte jan�, dhe vet�m, ka ndodhur, ka 2,