DHEMBJA E KOKES

Document Sample
DHEMBJA E KOKES Powered By Docstoc
					Migrena eshte nje nder format me te perhapura te dhimbjes se kokes dhe ne 50% te
rasteve keto pesona jane femra.Perveq dhembjeve te kokes te "ndara" meshkujve
dhe femrave (migrena dhe cefalea tensive),grate kane te bejne edhe me nje sere
cefaleshe tipike femrore te lidhura me luhatjen hormonale.Me fakte dhimbja e
kokes mund te prezentohet.
  ~~menjeher para,gjate dhe pas menstruacioneve;
  ~~ne shtatzani;
  ~~ne menopauze,ne rast se ndiqet nje terapi hormonale zevendesuese
     MIGRENA-perbene 16% te cefaleve paresore,d.m.th,te atyre qe nuk jane
te shkaktuara ne prezence te semunjdeve te tjera.Manifestohet me nje dhimbje te
forte e pulesuese qe godet vetem gjysmen e kokes.Ka gjithashtu edhe simptoma te
tjera,se:
 =shqetesim nga drita dhe zhurmat;
 =te perziera e te vjella;
 =irritueshmeri dhe nervozizem
-Dhimbja e provokuar nga migrena lehtesohet me aktivitetin fizik.Sulmet e saj jane
pak a shume te shpeshta dhe mund te zgjasin nga pak ore ne disa dite rresht.
ZGJIDHJET-per format me te lehta te migrenes,qe manifestohet me shqetesime jo
te forta mund te perdorim analgjetike,ilaqe kunder dhumbjeve qe ndonjeher
permbajne edhe veprues aktive kunder te perzierit e te vjellit,tipike te krizave te
migrenes.Ne situata me serioze mund te pedoren Triptanet,te cilat jane efikase nje
ore pas marrjes dhe veprimi i tyre mund te shtrihet deri ne 12 ore.Keshillohet te
merren jo me pare se te kete filluar kriza.--Migrena eshte veqenarishte e lidhur me
femrat,por jo te cdo moshe.Ne fakt preferimi i saj per femrat fillon me
pubertetin,pra kur ne organisem fillojne te qerkullojne hormonet seksuale
femerore.Ekzistojne forma te migrenes qe shafaqen eksluzivisht:gjate
shtatzanise,gjate menstruacioneve,nese femra merr ilaqe me baze estrogenesh
(hormon femerore).Migrena mund te beje pjese edhe ne simptoma te ndryshme
(tension ne gjoks,dhimbje barku,irritueshmeri,nervozizem).
NE KONTROLL-nese shqetesimet jane te lehta,per te kuruar migrenen menstruale
mund te jene te mjaftueshem ilaqet kunder dhimbjes,si paracetamoli,ibrufeni.Nese
perkundrazi,dhimbja eshte e forte (dhe sidomos nese shfaqet vashdimisht ne fillim
te menstruacioneve) duhet te ndjekim nje kure parandaluese te bazuar ne marrjen e
disa farmaceutikeve duke filluar qe ne 2-3 ditet qe paraprijne fillimin e fliksit deri
ne perfundim te ciklit.Mes ilaqeve te perdorura per kete qellim jane;
=antidepresivet me doza te uleta (te dobishme per sindromen paramenstruale);
=betabllokuesit dhe kalcinoantagonistet (qe regullojne tonin e eneve te gjakut);
=magnezi (nivelet e te cilit ulen ne kete vaze te ciklit menstrual);
  -Keta faramceutike duhen perdorur ekskluzivisht nen kontrollin mjekesore.

				
DOCUMENT INFO
Description: te dhena nga mjekesia, aforizma mjekesor, akupunktura, alkooli dhe pasojat, antraksi, antraks, beta bllokuesit, dhimbja e gjoksit, mjekesi dhe shkence, zbulime nga shkenca, ndodhur, Forumi Shqiptar, Foto nga Shqiperia, dhe t� tjera, Lajme nga Kosova, qe 2, dhe te tjera, dhe vetem, Bum bum, Koha Jone, Toni ka, Dhe vet�m, say Thank You, car insurance, china radio international, car insurance quotes, Bota Sot, dhe t� tjera, Measles Vaccine, Diphtheria toxoid, Gazeta Express, Body Mass Index, Sanofi Pasteur, Hepatitis B, ouvir musicas, Meu Amor, Batida Diferente, R�dio UOL, gazeta shqiptare, dhe t� tjera, Ouvir m�sica, Radio Kosova, 15 minutes, lajme shqip, Bota Sot, Koha Jone, Cloud Analysis, Tribune News Service, the Chief, private universities, Arcade Games, Dating Site, United Kingdom, nat hiken, gerald hiken, Profile Views, United States, TED Conferences, Info Tech, Tech Group, top fest, Marie Trintignant, Suzanne MacAleese, Little Red Riding Hood, Promenons-nous dans les bois, Free Music, yeni bir, Samuel Le Bihan, Maud Buquet, music videos, horror film, Jean-Pierre Kalfon, young actors, Deep in the Woods, Alexia Stresi, vitamina C, social bookmark, Foto nga Shqiperia, Jan 24, Filma Shqip, 1 2 3 4, social bookmarking, Lajme nga Shqiperia, Gazeta Express, Lajme Shqip, Technical problems, Pharmaceutical packages, Best search, Solutions Inc, bulletin board, Gazeta Albania, View Full Version, Photo Search, web Photo, akte jan�, dhe vet�m, ka ndodhur, ka 2,