Docstoc

Name Date ______ 1. Koltko-Rivera _amp; Hancock cite Human Factors

Document Sample
Name Date ______ 1. Koltko-Rivera _amp; Hancock cite Human Factors Powered By Docstoc
					Name: __________________________ Date: _____________


    1. Koltko-Rivera & Hancock cite Human Factors / Ergonomics as one important subfield
       in improving detection and decision-making with regards to improving baggage
       screening and detection. What is the other most important field they cite in this area?
       A) Social Psychology
       B) Organizational Psychology
       C) Psychology of Perception
       D) Cognitive Psychology
       E) Psychology of Sensation


    2. In red-teaming, groups known as Devil's Advocates do what...?
       A) Challenge other groups (opponents)
       B) Act as challengers to the group it is representing (like in a wargame)
       C) None of the other responses is correct
       D) Offer criticism to a group's assumptions, processes and strategies
       E) Act as independent evaluators


    3. In her discussion of hostage-taking incidents, Wilson suggests that ....
       A) Some (maybe 1%) of hostage takers are willing to kill themselves with their
           hostages
       B) Attempts to storm a hostage-taker should never be taken
       C) Individuals with links to violent terror groups are more likely to be suicidal than
           "lone-wolf" terrorists
       D) Very few - 5-10% of hostage-takers are suicidal
       E) None of the other responses are correct


    4. Which of the following are regarded by Koltko-Rivera & Hancock as being of primary
       importance to first responders
       A) Situational Awareness (SA) and Situated Cognition (SC)
       B) Perceived self-coping efficacy (PCE)
       C) Psychological Resilience (PR)
       D) None of the other responses are correct
       E) Emergency Response Plan (ERP)


    5. Which of the following is not a factor in post-traumatic stress disorder (PTSD) ?
       A) Self-devaluation
       B) All the others are factors
       C) Re-experiencing the traumatic event through flashbacks
       D) Intrusive memories
       E) Depression




                                             Page 1
 6. What is a Bangkok Solution (Wilson, 2003)?
    A) Safe passage in return for release of the hostages
    B) Hostage-takers are killed, while hostages survive
    C) Hostage-takers escape, leaving some prisoners alive
    D) Hostage-takers and prisoners are killed
    E) None of the other responses are correct


 7. Applying Psychological Methods to reduce vulnerabilities to attack and to encourage the
    general public to identify infrastructure and other vulnerabilities would be best described
    as...
    A) Anti-terrorism
    B) Reactive research
    C) None of the other responses are correct
    D) Hardening
    E) Counter-terrorism


 8. Koltko-Rivera and Hancock suggest that by providing rewards and schedules for
    improvement in the area of infrastructure protection, it could be possible to reduce the
    vulnerabilities of airports and other sensitive areas. This proposal involves the
    utilization of...
    A) A complete re-evaluation of critical infrastructure protection strategies
    B) None of the other responses are correct
    C) Cognitive dissonance
    D) Adversarial modeling
    E) Behavioral reinforcement techniques


 9. Hudson & Metz (1999) conclude that terrorist groups have few psychologically
    unbalanced members because...
    A) Most terrorists are mentally stable
    B) They are not easy to control in suicide operations
    C) Such individuals prefer to work alone
    D) None of the other responses are correct
    E) Such individuals may threaten the group's survival


10. Fuzzy signal detection is suggested by Koltko-Rivera & Hancock (2004) as being
    potentially useful in...
    A) All of the other responses are correct
    B) Intelligence analysis
    C) Understanding ambiguous terrorist messages
    D) Extracting information from noisy environments




                                          Page 2
11. According to Crayton, Post & Pearlstein, humiliating the terrorists in such situations by
    withholding food, for example, would be counterproductive because the very
    basis for their activity stems from their sense of low self-esteem and humiliation.
    A) True
    B) False


12. Koltko-Rivera and Hancock (2004) suggest that individual or group awareness of
    potential terrorist threats might best be addressed by the field of ....
    A) Psychoanalysis
    B) None of the other responses are correct
    C) Psychometrics
    D) Adversarial Modeling
    E) Adversarial Assessment


13. Wilson's (2003) discussion of predicting the violent tendencies of hostage-takers
    suggests that...
    A) They should rely on the experiences of law-enforcement personnel in the absence of
        other information
    B) Psychologists should be used, whenever possible to determine violent intent in
        hostage-takers
    C) Psychologists should not be used to determine violent intent in hostage-takers
    D) Psychologists should depend on / refer to their own experiences working with
        clinical patients
    E) None of the other responses are correct


14. According to Wilson (2003), the resilience of individual hostages may depend on...
    A) The ability to keep your head down in a hostage situation
    B) Good physical health
    C) Identifying with the hostage-takers
    D) Perceived coping efficacy
    E) None of the other responses are correct


15. Personalization techniques (Wilson 2003) focus on...
    A) Developing a solid psychological profile for a particular hostage-taking group
    B) Identifying with the hostage negotiator as an aid to decision-making
    C) Hostage takers encouraging their prisoners to take their side
    D) Stockholm syndrome
    E) The idea that identification with an individual by hostage takers may reduce the risk
        to that person's life




                                          Page 3
16. In groupthink the increased cohesiveness of a group results in _______ self-censorship
    A) avoidance of
    B) roughly similar levels of
    C) Increased
    D) Decreased
    E) None of the other responses are correct


17. Using Psychology to understand & enhance capabilities of first responders,improve
    escape and evacuation procedures for civilians, promote resilience in the general
    population, and treat victims of terrorism more effectively would be an example of...
    A) Anti-terrorism research
    B) Consequence management research
    C) Reactive research
    D) None of the other responses are correct
    E) Counter-terrorism research


18. Which of the following is NOT cited by Janis as a symptom of groupthink ?
    A) Pressure
    B) Morality
    C) Rationale
    D) External censorship
    E) Mind-guards


19. When faced with a stressful situation, low levels of perceived coping efficacy would be
    accompanied by which of the following...
    A) Lower levels of physiological arousal, lower levels of stress
    B) Lower levels of physiological arousal, lower levels of stress
    C) None of the other responses are correct
    D) Higher levels of physiological arousal, lower levels of stress
    E) Higher levels of physiological arousal, higher levels of stress


20. Sprinzak (1990) suggests that terrorist groups represent the pinnacle of...
    A) None of the other responses are correct
    B) Group identity being set aside in favor of radical idealism
    C) Collective (group) consciousness taking over individuals
    D) Narcisstic injuries
    E) Individual psychopathology




                                           Page 4
21. Stockholm syndrome is..
    A) a relationship that develops between captors and captives during the initiation of a
        hostage-taking incident
    B) the term given to the "bond" that develops between captors and negotiators
    C) extremely well researched
    D) another word for Hostage Identification Syndrome
    E) None of the other responses are correct


22. According to Benight and Bandura, anxiety arousal is caused by the sheer frequency of
    aversive cognitions.
    A) True
    B) False


23. Which of the following areas does the OSD report (2003) not suggest that Red Teams
    have a role
    A) Concept development
    B) Training
    C) Development of experimental scenarios
    D) Assessing security of complex networks and systems
    E) All the other options are correct


24. True or false? A key aspect of the narcissistic rage hypothesis is the following : If
    primary narcissism in the form of the
    “grandiose self” is neutralized by reality testing, the grandiose self produces
    individuals who are sociopathic, arrogant, and lacking in regard for others.
    A) True
    B) False


25. After a serious car crash in which his wife was killed, Howard has trouble sleeping, has
    frequent intrusive thoughts about the accident and has become emotionally detached
    from his friends and family. Howard is likely to be suffering from...
    A) Post Traumatic Stress Disorder
    B) Narcissistic Injuries
    C) Severe Anxiety
    D) None of the other responses are correct
    E) Depression




                                           Page 5
Answer Key
   1.   D
   2.   D
   3.   A
   4.   A
   5.   B
   6.   A
   7.   A
   8.   E
   9.   E
  10.   A
  11.   A
  12.   C
  13.   A
  14.   B
  15.   E
  16.   C
  17.   B
  18.   D
  19.   E
  20.   C
  21.   D
  22.   B
  23.   E
  24.   B
  25.   A




             Page 6

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:3
posted:9/16/2011
language:Afrikaans
pages:6