About Gujarat Quastion Answer

					                                         Swarnim Gujarat Quiz‐2011

     Which scientist from Gujarat is considered to be father of space research? Ans: Dr. Vikram Sarabhai
1
     Which place in Gujarat has the third largest collection of seal and ceilings after Mohen – jo – Daro and
2    Harappa? Ans: Lothal
3    For which species is the Nal Sarovar a sanctuary? Ans: Migratory birds
4    Name the narrator who played rhythm on Manbhatt. Ans: Vallabh Vyas
5    Which place did poet Bhalan belong to? Ans: Siddhapur
6    Which bird weaves its nest in group and create an entire bird city? Ans: Swifts
7    Who is dearly known as 'Ba' all over the world? Ans: Kasturba Gandhi
     In which mosque in Ahmedabad is there a separate prayer facility for women? Ans: Juma Mosque
8
9    What is the pen name of Ramanlal Neelkanth? Ans: Makarand
10   For which poet was there a special day declared in Washington? Ans: Suresh Dalal
11   When was Gujarat University established? Ans: In 1949
12   Where is the only one Ayurveda University of India in Gujarat? Ans: Jamnagar
13   In which District river Tapi meets the Gulf of Khambhat? Ans: Surat
14   Where Gujarat is Situated in India? Ans: In western part of India
15   Which is the most populated city in Gujarat? Ans: Ahmedabad
16   Which sanctuary in district Panchmahal is known for species of birds? Ans: Ratanmahal
17   Where is the Chitra‐Vichitra Fair organized in Gujarat? Ans: Gunbhakhari
     Where in Ahmedabad is the Baba Lului mosque that is the symbol of Hindu Muslim unity? Ans:
18   Jamalpur
19   Which is the largest centre for Isabgul in Gujarat? Ans: Unjha
20   Where is the Dudhsarita Dairy located? Ans: Bhavnagar
21   Where is the National Sanctuaries of Neel Cow Located in Gujarat? Ans: Palanpur
     Who laid the foundation stone of Sardar Sarovar Scheme? When? Ans: Pandit Jawaharlal Nehru, 1961
22
     Which award is given in the field of Literature by Govt. of Gujarat? Ans: Adi Kavi Narsinh Mehta Award
23
24   Which is the tallest mountain peak in Gujarat? Ans: Gorakhnath‐Girnar
25   For how many years did Gujarat have Mauryan rule? Ans: 137 Years
26   Where is the biggest mineral centre in Gujarat? Ans: Ankleshwar
27   Which geographical time is a part of Archien Age? Ans: Dharwad
     Who has translated Ernest Hemingway's 'The old man and the Sea' to Gujarati? Ans: Rabindranath
28   Thakor
29   Which is the famous beach near Valsad? Ans: Teethal
30   Whose name is associated with Ranji Trophy? Ans: Jam Ranjitsinhji
31   Which place is famous for block printing technique called ‘Ajrakh’? Ans: Kuchchh
32   What was name of the poet Kalaapi? Ans: Sursinhji Takhtasinhji Gohil
33   From which port is salt exported in maximum in Gujarat? Ans: Bedi Port
     In which collection of poems did Zaverchand Meghani write revolutionary songs about independence
34   and dependance? Ans: Sindhudo
     Under whose undertaking the cultivation of the salty land has taken place? Ans: Gujarat Rajya Khar
35   Jameen Vikas Mandal
36   What medal did Jyotindra Dave at the age of 40? Ans: Ranjitram Gold medal
37   What is poet Kant's original name? Ans: Manishankar Ratnaji Bhatt
38   What is the literacy rate in Gujarat? Ans: 79.8 per.
39   How many districts do the bay of Kachchh and the bay of Khambhat connect? Ans: Eight
40   Which Institute in Gujarat is the Asia’s 1st ranked management college ? Ans: IIM‐A
41   Who wrote the Bhajan ‘Ma Baap ne Bhulsho Nahi’? Ans: Saint Punit Maharaj
42   Who editted Kalpasutra? Ans: Dhaneshwarsuri
43   What was the original name of Kavi Kant? Ans: Manishankar Ratnaji Bhatt
     Who had jointly established ATIRA that works in the field of research in Textile sector? Ans: Dr. Vikram
44   Sarabhai, Kasturbhai Lalbhai and Shantiswarup Bhatnagar
45   Where is the normal water lake near Arabic Sea in Gujarat? Ans: Narayan Sarovar
46   In which district is maximum of Isabgul crops taken? Ans: Mehsana
47   Who was the first Ghazalkar in Gujarat? Ans: Balashankar Kantharia
     Which King made education compulsory while in reign? Ans: Maharaja Sayajirao Gaekwad‐Vadodara
48
49 Where is the date research centre in Gujarat? Ans: Mundra
50 By which name Kachhi wall paintings of Gujarat are known? Ans: Kamangari Shailee
51 When was Allah Bandh constructed? Ans: After the Earthquake in 1819
   Where in Gujarat is the organization which is associated with Vedmurti Satvalekar who edited the
52 compilations of the four Vedas? Ans: Killa Pardi (District Valsad)
   Aacharya Aanandshankar Dhruv was vice chancellor of which university? Ans: Varanasi Hindu University
53
   At which place in Gujarat wooden carvings as per the Vastu Shastra were found? Ans: Somnath
54
55 When did the first girl school start in Gujarat? Where? Ans: In 1849, in Ahmedabad
   Where did Shri Mota establish the Ashram outside Gujarat? Ans: At Kumbhkonam on the banks of river
56 Kaveri
57 Which place in Gujarat is known for ‘Parsi’s Kashi’? Ans: Udwada
58 Name the poet who has written – ‘Maru manekadu risanu re, shamalia’. Ans: Premanand
59 Which is the pilgrimage for the Daudi Vhora community in North Gujarat? Ans: Delmaal
60 Who declared Gujarat information technology policy? Ans: Keshubhai Patel
61 On which novel by Darshak is a Gujarati film made? Ans: Jher to pidha che jaani jaani
62 Which saint built the abode known as Satadhar? Ans: Saint Apa Giga Bapu
63 On which river does the city of Sidhdhpur dwell? Ans: Saraswati
64 Which bird takes food with its head upside down? Ans: Flemingo
   Who first experimented with the Italian sonnet form in Gujarati poetry? Ans: Balvantray K.Thakor
65
   Who was the engineer of the Ellis Bridge situated at ahmedabad? Ans: Raobahadur Himmatlal Dhirajram
66
67 Where is the only temple of Sudama, Lord Krishna’s friend? Ans: Porbandar
68 Which folk dance of Gujarat is derived from the Sanskrit word ‘garbha deep’? Ans: Garba
   Which famous poem was written by Sundaram for the celebration of the formation of Gujarat state in
69 1960? Ans: Gurjari Bhoo
   Which Sanctuary in Gujarat is famous for Leopard and Chinkara’s preservation? Ans: Vansda Sanctuary
70
71 Who established Ahmedabad Textile Labour Association? Ans: Mahatma Gandhi
   Who started the monthly ‘Jan Kalyan’ that got popular in every household in Gujarat? Ans: Sant Punit
72 Maharaj
73 In which district is the Kadana dam situated? Ans: Panchmahal
74 At which place sanctuary set up for the Bear in Gujarat? Ans: Ratanmahal
 75 To whom does the credit of setting up of IIM‐A go? Ans: Dr. Vikram Sarabhai
    In which jail did Indulal Yagnik stay with Gandhiji at the time of Non cooperation movement? Ans:
 76 Yervada Jail in Pune
 77 Which work has Dalpatram created on Chhand Shastra? Ans: Dalpat Pingal
    Who has given the adage, 'Dhobi no kutro, nahi ghar no ke nahi ghat no'? Ans: Shamal Bhatt
 78
 79 For how many year Gandhiji stayed in Gandhi Ashram? Ans: 13 years
 80 In whose stories do we find the backdrop of Kachchh desert? Ans: Jayant Khatri
    Which river in Gujarat has a hundred years old bridge with artistic umbrellas? Ans: Vishwamitri
 81
    Who is the elegy by Narsinhrao Divetia 'Smaran Sanhita' addressed to? Ans: to his died son Nalinkant
 82
    Which minister of Bhavanagar is remembered till date for his sharp intellect and public welfare works?
 83 Ans: Prabhashankar Pattani
 84 Who created the poetic form ‘Hadula’ in Gujarati literature? Ans: Poet Dalpatraam
 85 Which was Kakasaheb Kalelkar’s mother tongue? Ans: Marathi
 86 To which district does the very famous pilgrimage Ambaji belong? Ans: Banaskantha
    How much is the coast line of Gujarat proportionately in total coast line of India? Ans: One third
 87
 88 What title has been given to poet Narmad? Ans: Veer
    Who has written the song, 'Khobo bhari ne ame etlu hasya ke kuwo bhari ne ame roi padya'? Ans:
 89 Jagdish Joshi
 90 The renowned poet Akho belonged to the reign of which Mughal emperor? Ans: Jahangir
 91 Which song has been accepted as emblem of Gujarat? Ans: Jay Jay Garvi Gujarat
    Vautha fair is held at a meeting place of seven rivers; if six of them are Khari, Shedhi, Meshwo, Majham,
 92 Hathmati and Vatrak, which is the seventh one? Ans: Sabarmati
 93 In which age was Bhadrakali temple in Ahmedabad constructed? Ans: Maratha Age
    Where was the establishment ceremony of the State of Gujarat held? Ans: Sabarmati Ashram,
 94 Ahmedabad
    Where is the Hasan Pir’s sacred tomb situated which commonly attracts worshippers from hindu and
 95 Muslim religions? Ans: Delmal
    Which Swami from Swaminarayan sect set a rule of writing a poem a day? Ans: Brahmanand Swami
 96
 97 What is the name of the biggest island in Nal Sarovar? Ans: Panvad
    Which organizations were set up by educationalist Nanabhai Bhatt for rural education and for education
 98 for all? Ans: Gram Dakshinamurti – Ambla and Lokbharti – Sanosara
 99 Which city in Gujarat was known as entrance to Makka? Ans: Surat
100 Which river in Kachchh ends in the small desert? Ans: Machchhu
    As whose sacred place is Sattadhar – a place for pilgrimage in Gujarat known for? Ans: Sant Data Giga
101 and Apa Giga
102 Who has acknowledged Rani Sipri Mosque as ‘Gem of Ahmedabad’? Ans: James Ferguson
103 What is the 1st May celebrated as in Gujarat? Ans: Gujarat Sthapana Din (Establishment Day)
104 Which bird takes food with its head upside down? Ans: Flemingo
105 What is the birth place of Narsinh Mehta? Ans: Talaja
106 Poetry is not for reading, but for listening' ‐ who said that? Ans: Ramnarayan Pathak
    Which is the world known Designing Institute of Gujarat? Where is it? Ans: National Institute of Design,
107 Ahmedabad
108 Which Aadivasi folk singer of Gujarat has been awarded with Padmashri? Ans: Divaliben Bhil
109 When was the first silent Gujarati film made and in which year? Ans: Krushn Sudama ‐ 1920
110 In which year the French establish their trading center in Gujarat? Ans: In 1668
111 Which is the largest district in terms of area in Gujarat? Ans: Kachchh
    Which award does a Gujarati player receive on making an international mark? Ans: Eklavya Award
112
    Which sportster from Gujarat won the Table Tennis Junior National title for the first time? Ans:
113 Harmeet Desai
114 Who was the first speaker of Gujarat State Assembly? Ans: Kalyan V Mehta
115 Name the first ruler of Solanki dynasty Ans: Mulraj Solanki
    Who was appointed in the advisory committee for the historical World religion conference that was held
116 in Chicago in 1893? Ans: Manilal Dwivedi
117 In which book does Gandhiji describe India of his dreams? Ans: Hind Swaraj
118 Which Gujarati cricketer has been a very successful coach also? Ans: Anshuman Gaekwad
    Which is the reputed university in Gujarat for distance learning? Ans: Dr. Babasaheb Ambedkar
119 University
120 Which port of Gujarat is referred to as ‘Bandar‐e‐Mubarak’? Ans: Surat
121 Name the first Gujarati female to go on a space travel. Ans: Sunita Williams
122 Which politico‐cultural zone is referred to as Adivasi belt of Gujarat? Ans: Nishad
123 When was Gujarat tourism department established? Ans: 1973 A.D.
124 Which grain crops are maximum taken in Gujarat? Ans: Millet
125 To which district does Morayo dance belong in Banaskantha? Ans: Vaav
126 Which port in Gujarat has been developed as free trade zone? Ans: Kandala
127 Which fair in Kachchh is believed to be a symbol of communal harmony? Ans: Haji Pir Fair
128 Which sea beach of Valsad is famous for tourist hangout? Ans: Tithal
129 Which renowned Gujarati Cricketer has received Padma Bhushan? Ans: Vinu Mankad
    Where in Gujarat is the biggest museum on Sardar Patel? Ans: Ahmedabad (The old Rajbhavan)
130
131 Which is the biggest natural lake in Gujarat? Ans: Nal Sarovar
132 Which community dances Thaga dance? Ans: Thakor
133 For how many year Gandhiji stayed in Gandhi Ashram? Ans: 13 years
134 By which name the performers of Bhavai are known? Ans: Bhavaiya
    Who is remembered with utter respect from the litterateurs of medieval poetry? Ans:
135 Hemchandracharya
    Which national organization was set up by Ramanlal Neelkanth in the name of Gujarat? Ans: Gujarat
136 Sabha
137 What was the native of poet Premanand? Ans: Vadodara
138 Who wrote 'Jya jya najar mari thare, yaadi bhari tya aap ni' Ans: Poet Kalapi
139 Who is known as Maan Bhatt and Gagariya Bhatt in Gujarati literature? Ans: Premanand
140 Which items is Anjar known for? Ans: Scissors and Knife
    Which award is given in the field of Fine Arts by Govt. of Gujarat? Ans: Shri Ravishankar Rawal Award
141
142 Which scheme did Keshubhai Patel start off for rural development? Ans: Gokulgram Scheme
    Which Gujarati for the first time climbed upon the Nandadevi peak in Himalayan mountain range? Ans:
143 Nandlal Purohit
144 Where is the first Law University of Gujarat situated? Ans: Gandhinagar
145 Where is the sanctuary for Kaliyar dear in Gujarat? Ans: Velavadar
146 Who got the marble temple of Adinath constructed in Abu? Ans: Vimal Mantri
147 Which district has the famous Narayan Sarovar Temple? Ans: Kachchh
148 Who said, 'Short story means Spark'? Ans: Gaurishankar Tripathi
149 Which place in Gujarat is know as ‘The Gateway of Hind’? Ans: Khambhat
150 Who wrote the poetic story, 'Madhavanal Kaam Kandla Dogdhak'? Ans: Poet Ganpati
    By which cast Asait Thakar, the founding father of Bhavai form was known after migrating to Unza?
151 Ans: Targala
152 In which city the famous ‘Shah – E – Aalam’ fair is organized? Ans: Ahmedabad
    Who is known as ‘Vividh Dharmanuyayi’ because of his religious understanding? Ans: Poet Bhalan
153
154 Name one pen name of Balashankar Ullasram Kantharia. Ans: Bal
155 Which poet from west seems to have inspired Narmad's poetry? Ans: Wordworth
156 How many Jyotirling temples are there in Gujarat? Ans: Two: Somnath and Darukavan
157 Who published first Gujarati Weekly ‘Shri Mumbai na Samachar’? Ans: Fardoonji Marzbaan
    On what did poet Narmad lecture for the first time? Where? Ans: Benefits of group formation meetings ‐
158 in Mumbai
159 Who established Jyotisangh? Ans: Mrudula Sarabhai
160 Where was Dayanand Saraswati born? Ans: Tankara (Dist. Rajkot)
161 Which bird of Flycatcher origin comes to Gujarat in Winter? Ans: The Verditer Flycatcher
162 Where is the red coloured Dolomite marble found in Gujarat? Ans: Chhuchhapura
163 Who set up Gujarat Sahitya Sabha, when? Ans: Ranjitram Vavabhai Mehta‐1904
164 Where is the Gopaldas Haveli which is known for its artistic wooden carving? Ans: Vaso
    Which special trees are found in Ubharat (District Navsari) – a scenic beach in Gujarat? Ans: Cypress
165 trees and Palm trees
166 Who is called the Adi Kavi in Gujarati? Ans: Narsinh Mehta
167 What is the funeral place of Parsees called? Ans: Dakhamu
168 Which travelogue did Mahipatram Neelkanth write? Ans: Ingland ni Musafari nu Varnan
169 Where does Taapi enter into Gujarat from? Ans: Haranfal
170 What well known industrial unit is there in Barejadi? Ans: Paper
171 Where is the Space Application Centre (SAC) in Gujarat? Ans: Ahmedabad
172 Who was the last king of Chavda Dynasty in Gujarat? Ans: Samant Sinh
173 Which tourist beguiling beach in Gujarat is known as ‘Virgin beach’? Ans: Diu
174 How much is the capacity of the Vanakbori Electric House? Ans: 1470 Mega Watt
    Name the magazine that is published by Gujarat Vernacular Society for one and a half century. Ans:
175 Budhdhi Prakash
176 Which is the only hill station in Gujarat? Ans: Saputara
    Who set up the first Teachers’ Training college in Gujarat, where? Ans: Premchand Raychand‐
177 Ahmedabad
178 In which district in Gujarat are the maximum milking animals? Ans: Anand
    Which popular form of theater in Gujarat is derived from the Sanskrit word ‘Bhava’? Ans: Bhavai
179
180 Who established ‘Harijan Sewak Sangh’? Ans: Gandhiji
181 Who was poet Bhim disciple of? Ans: Poet Bhalan
182 In which district does the teak wood grow maximum? Ans: Valsad
    In which reference is history of Gujarat delineated? Ans: Prabandh Chintamani and Mirat‐e‐Sikandari
183
184 Who wrote 'Neminath Fagu'? Ans: Poet Rajshekhar
    In which social play by Kanaiyalal Munshi does he write about breking free from social evils? Ans: Kaka
185 ni Shashi
186 Where is Bapa Sitaram Ashram situated? Ans: Bagdana
187   Which is the famous work by Premanand? Ans: Okhaharan
188   Which poetry collection by Umashankar Joshi received Gnanpeeth Award? Ans: Nishith
189   For the production of which mineral are the rocks in Rajpipla known? Ans: Aget
190   Where are Lion and Ghudkhar found in Asia? Ans: Gujarat
191   What is the Tribals’ festival that is held in Daang every year known as? Ans: Daang Darbar
      Which leader played instrumental role for merging of Indian states to Government after the
192   independence? Ans: Sardar Vallabhbhai Patel
193   Which bird can only rest in the nest woven by its own self? Ans: Swifts
      Which famous merchant of Bhadreshwar on the Kutch coast is known for his gesture of benefactions
194   made when a great famine afflicted the whole country? Ans: Sheth JagaduShah
195   What is the collection of poems by Narsinhrao Divetiya titled? Ans: Kusum Mala
196   What is the pen name of Ramanlal Neelkanth? Ans: Makarand
197   Who has translated Kalidasa's Abhignan Shakuntal to Gujarati? Ans: Umashankar Joshi
198   Who wrote ‘Tare mathe nagara vage mot na re’? Ans: Devanand Swami
      Which daily did Gandhiji start for the upliftement of the backwards? Ans: Harijan Bandhu (Gujarati)
199
200 Which known Bhavai artist has written poetic story, 'Hansaulli'? Ans: Asait Thaker
    Who was known as father to the Tribals in Gujarat? Ans: Amrutlal Viththaldas Thakkar (Thakkar bapa)
201
    What is the name of Mobile hospital project for emergency service and diagnosis for Cancer in Gujarat?
202 Ans: Sanjeevani Rath
203 Where is the biggest mineral centre in Gujarat? Ans: Ankleshwar
204 Which Satyagraha gave Gandhiji a title of 'Baapu'? Ans: Champaran Satyagraha
205 Name the poet who has written – ‘Maru manekadu risanu re, shamalia’. Ans: Premanand
206 In which district in Gujarat is Surkhabnagar coming up? Ans: Kachchh
207 Which was the first college of Gujarat? Ans: Gujarat College‐Ahmedabad – 1887
208 Which poem did Mirabai write on Narsinh Mehta’s life? Ans: Narsinh ka Mahyara
209 Give full form of ITCTI. Ans: Information Technology Centre for Textile Industries
210 Who wrote 'Prithvichandracharit'? Ans: Manikyasundarsuri
    Who was the reporter of Prajabandhu and Mumbai Samachar who also reported on A to Z of Dandi
211 March? Ans: Kaliprasad Dave
212 Which place is famous for Haliputra embroidery? Ans: Hodka
213 Where in Kachchh is the famous Jesal Toral tomb? Ans: Anjar
214 Which are the Virgin rivers in Gujarat? Ans: Banas, Saraswati and Rupen
215 Where is Gujarat Technology University situated? Ans: Gandhinagar
216 By which name Bhavai Mandali was known in Gujarat? Ans: Peda
217 On which rivers in Gujarat are there two dams? Ans: Taapi and Mahi
218 What is the only heritage route in Gujarat called? Ans: Dandi heritage route
    Name the magazine that is published by Gujarat Vernacular Society for one and a half century. Ans:
219 Budhdhi Prakash
220 Poetry is not for reading, but for listening' ‐ who said that? Ans: Ramnarayan Pathak
221 Who tried first to write World History in Gujarati language? Ans: Poet Narmad
222 Who started the first Girls’ school in Ahmedabad? Ans: Harkunwar Shethani, 1850
223 Who has written the play, 'Pencil, Kabar ne Minbatti'? Ans: Aadil Mansuri
    To how many villages and cities does the Sardar Sarovar provide with water? Ans: 8215 villages and 135
224 cities
225 Which profession did Premanand take up for earning livelihood? Ans: Gold Smith
226 Where is the mythology reckoned temple of Lord Brahma in Gujarat? Ans: Khedbrahma
227 Who set up Gujarat Vidyapeeth? Ans: Mahatma Gandhi
228 Who established world‐known Reliance Industries? Ans: Dhirubhai Ambani
229 Which language did poet Bhalan study in depth? Ans: Sanskrut
    What did Brahmagupta invent who was born in Bhinnamal once a part of Gujarat? Ans: Zero
230
231 Where is the Sardar Patel Agricultural University? Ans: Banaskantha
    Who has written the children poetry collection 'Jhabuk vijli jhabuk' and children plays 'Be bhai' and
232 'Taiko'? Ans: Makrand Dave
233 Which languages is second most spoken in Gujarat other than Gujarati? Ans: Marathi
234 Which Gujarati player is known for the sport of Water Polo? Ans: Kamlesh Nanavati
235 How many times in a second does Sunbirds flap its wings? Ans: 175 to 200 times
236 Who has written more than 12000 songs in Gujarati? Ans: Avinash Vyas
237 Which poet was not literate in medieval Gujarati literature? Ans: Poet Bhoja Bhagat
    Which Gujarati King became the first Governer of the state of Madras? Ans: Maharaja
238 Krishnakumarsinhji
239 By which name the head of Bhavai mandali is known? Ans: Nayak
240 On whose name is Gujarat State Assembly named? Ans: Viththalbhai Patel
241 Which ancient religious place is there near Bhuj? Ans: Koteshwar Temple
242 Which poet from Bhavnagar was given the title of ‘Raj Kavi’? Ans: Poet Dalpatram
243 Where are famous Patola made? Ans: Patan
244 Where is the mineral dolomite produced most in India? Ans: Chhota Udepur
    Which Gujarati was appointed as the speaker of Independent India’s first Assembly? Ans: Ganesh
245 Mavlankar
    In which city of Gujarat the relics of the ancient lake on the bank of which 1008 Shivlingams were placed
246 are seen? Ans: Patan
247 What is the full name of the renowned poet ‘Kalaapi’? Ans: Sursinhji Takhtasinhji Gohil
    What is the characteristic of literature in Sudharak Yug? Ans: Social upliftment & Social change
248
249 Which is the three social oldest extant palace in Baroda? Ans: Nazar Baugh Palace
250 Which part of Gujarat is known as the Garden of Gujarat? Ans: Central Gujarat
    Which was the first city found in Gujarat that belongs to the Harappan civilization? Ans: Rangpur
251
252 Whose creation is ‘Ek Varyo Gopijan Vallabh’? Ans: Kavi Dayaaram
253 Who has written 'Prithviraj Raso'? Ans: Kavi chand Barot
254 What is the birth place of poet Akho? Ans: Jetalpur
255 Which collection of poems is well known by poet Kalapi? Ans: Kalapi no kekarav
    How much is the coast line of Gujarat proportionately in total coast line of India? Ans: One third
256
    Where is the biggest Mental Health Centre in Gujarat? Ans: B M Institute of Mental Health‐Ahmedabad
257
    Who is believed to be the creator of Gujarat’s folk dance style ‘Garba’? Ans: Lord Krishna’s daughter‐in‐
258 law – Usha
259 Who first used the phrase ‘Gurjar Bhasha’ for Gujarati language? Ans: Bhalan
    In which village of Gujarat the Afro‐origin tribals are dwelling while preserving their traditional culture
260 and customs? Ans: Sirvan
261 Which type of poems did Narsinh Mehta write into? Ans: Prabhatiya
262 Where was Shri Rang Avdhoot Maharaj born? Ans: Godhara
263 At which places are the Seismographs kept in Gujarat? Ans: Rajkot and Vadodara
264 Where was the Mughal king Aurengzeb born in Gujarat? Ans: Dahod
265 Who started poems for children in Gujarati? Ans: Poet Dalpatram
266 Area wise what rank does Gujarat has amongst all Indian States? Ans: 7th Rank
    Where in Gujarat is the biggest museum on Sardar Patel? Ans: Ahmedabad (The old Rajbhavan)
267
268 In Which year Ahmedabad’s Bhadra Fort built? Ans: 1411 A.D.
269 Which Sultan used cannon gun for the first time? Ans: Ahmedshah
270 Where did Sayajirao Gaekwad start with free and compulsory education? Ans: Amreli
271 Which river of Gujarat is called ‘Ganga’ in Puranas? Ans: Hiranya
272 Which is the present capital of Gujarat? Ans: Gandhinagar
273 Where in West India did Aadi Shankaracharya establish the hermitage? Ans: Dwarka
274 Where is the only temple of Sudama, Lord Krishna’s friend? Ans: Porbandar
275 Where does Taapi enter into Gujarat from? Ans: Haranfal
    At which place in Gujarat did the earth water research started for the first time? Ans: Mehsana
276
    On the bank of which river is the popular picnic spot – Utkantheshwar Mahadev situated? Ans: Vatrak
277
278 What is Vaghodia known for? Ans: Production of cycles
    When and where was the Gujarati Sahitya parishad's first conference held? Ans: Ahmedabad‐1905
279
    Which lake in Kachchh has sweet water even though it is close to the sea? Ans: Narayan Sarovar
280
281 Which is the biggest river in Gujarat? Ans: Narmada
    In which year did Chandrachud established the rule of Chudasama tribes in Saurashtra? Ans: 875 AD
282
283 Which metal was maximum used by the people of Indus civilization? Ans: bell metal
    Which Gujarati for the first time climbed upon the Nandadevi peak in Himalayan mountain range? Ans:
284 Nandlal Purohit
285 In which mountain range is Saputara situated? Ans: Sahyadri
    In which mosque in Ahmedabad is there a separate prayer facility for women? Ans: Juma Mosque
286
287 Who Gandhiji considered as his fifth child? Ans: Jamnalal Bajaj
    Which government transport facility is available in Gujarat for emergency medical help? Ans: ‘108’
288
289 Who wrote the social novel 'Sasu vahu ni ladai'? Ans: Mahipatram Rupram Neelkanth
290 Which style of poetry remained limited to poet Nhanalal only? Ans: Dolan Shailee
291 In which district is the Kakrapar atomic power station? Ans: Tapi
292 Which is the oldest museum of Gujarat? Ans: Kachchh Museum
293 Which village near Khedbrahmma, is the chitra vichitra fair held? Ans: Gunbhakhari
294 Which rocks are full of minerals in Gujarat? Ans: Pre‐Cambrian
295 Which is the famous play by Dahyabhai Dholshaji? Ans: Veenaveli
296 Which district has maximum number of rivers? Ans: Kachchh
297 By which Padma Award has the Poet Sundaram been felicitated? Ans: Padmabhushan
    Who contributed to the making of Indian constitution with Dr. B. R. Ambedkar? Ans: Kanaiyalal Munshi
298
299 Why Trinetreshwar fair of the tribal is popular? Ans: Svayamvar
300 What was the group of men called playing female characters in Bhavai? Ans: Kanchalia
301 Which is the biggest fish produce centre in Gujarat? Ans: Veraval
    In which forest area of Gujarat the leopard‐alike cat is found? Ans: Shurpaneshwar forests of Narmada
302 District
    Who has written the children poetry collection 'Jhabuk vijli jhabuk' and children plays 'Be bhai' and
303 'Taiko'? Ans: Makrand Dave
    Which renowned saint of India sacrificed his bones on banks of River Sabarmati? Ans: Dadhichi
304
305 In which play has C C Mehta expressed his experiences of Railway life? Ans: Aag Gadi
    Who was ruling Gujarat when East India Company first came to Surat in Gujarat? Ans: Jehangir
306
    Name the only region which stands apart for its thick Jungle pulsating with wildlife, tribal culture &
307 Stunning natural beauty? Ans: Dangs
308 Who gave the first comic novel in Gujarati? Ans: Ramanlal Neelkanth
309 Who wrote the first autobiography in Gujarati titled ‘Mari Haqiqat’? Ans: Poet Narmad
310 Who was the editor of the magazine 'Shala Patra'? Ans: Navalram
311 How long and wide is the fort in Dabhoi? Ans: 1000 yards long and 800 yards in width
    For which companies did Gandhiji defended in the court of Law in South Africa? Ans: Dada Abdulla &
312 Co.
    Who did Gandhiji choose as his successor to lead Dandi March if he himself got arrested? Ans: Abbas
313 Taiyabji
314 Who set up B M Institute of Mental Health, Ahmedabad? Ans: Dr. Vikram Sarabhai
    Who was the first president of the Gujarat political conference? Ans: Mohandas Karamchand Gandhi
315
316 Which Gujarati female became governor of Karnataka? Ans: Kumudben Joshi
317 Water of which river in Gujarat is more appropriate for the tie‐dye art? Ans: Bhadar
318 Who wrote the diary, 'Day to Day Gandhi'? Ans: Mahadevbhai Desai
319 How much land area is covered by Gujarat state? Ans: 05,96, 992 Sq. k.m.
320 Which Gujarati has made achievement in Himalayan Car Rally? Ans: Bharat Dave
321 Which was the first magazine for children in Gujarati? Ans: Gaandiv
    Which Swami from Swaminarayan sect set a rule of writing a poem a day? Ans: Brahmanand Swami
322
323 Which is the most populated district of Gujarat? Ans: Ahmedabad
    Which city is situated on the meeting place of the rivers Hiranya, Kausambi and Bhimakshi? Ans:
324 Khedbrahma
325 Which magazine published Aadil Mansuri's first creation? Ans: Kumar
    What was the tenure of Maha Gujarat Movement that took place for independence of Gujarat? Ans:
326 1956 to 1960
327 Which is the pilgrimage for the Daudi Vhora community in North Gujarat? Ans: Delmaal
    Which Maharashtriyan poet has contributed noteworthy in Gujarati literature? Ans: Bapusaheb
328 Gayakwad
329 From which language is Gujarati derived? Ans: Sanskrit
330 Which University of Gujarat has 2nd Rank in Asia? Ans: M S University
331 At which places are the Seismographs kept in Gujarat? Ans: Rajkot and Vadodara
332 Which ancient religious place is there near Bhuj? Ans: Koteshwar Temple
333 Who received the first M.A. degree in Gujarat? Ans: Ambalal Sankarlal Desai
334 Which famous Gujarati industrialist set up Calico Mill? Ans: Ambalal Sarabhai
335 Which is the most well‐known dairy of Surat? Ans: Sumul Dairy
336 To which district does the Hingolgadh nature study sanctuary belong? Ans: Rajkot
337 What is the original name of Sneharashmi? Ans: Zinabhai Desai
338   To which district is the holy pilgrimage for Muslims known as Haji Pir belongs? Ans: Kachchh
339   How old is the Golden bridge on the river Narmada in Bharuch? Ans: 150 years
340   Which district is the most densely populated district of Gujarat? Ans: Gandhinagar
341   What is the second part of Saraswatichandra titled as? Ans: Gunsundari ni Kutumbjal
      What was the first asphalt road in Ahmedabad and when? Ans: Richie Road ‐ Gandhi road, in 1872
342
    Gujarat’s which emperor of Saltanat period known as a ‘Muslim’s Siddharaj’ and ‘Akbar’? Ans:
343 Muhamad Begado
344 What have the sites at Champaner been declared as by UNESCO? Ans: World Heritage site
345 From which century the state got identity as ‘Gujarat’? Ans: 14th Century
346 Who wrote under the pen name of 'Darshak'? Ans: Manubhai Rajaram Pancholi
    Which Association in Gujarat is active for the spread and development of Athletics? Ans: Gujarat
347 Vyayam Pracharak Mandal
    Which award is given in the field of Fine Arts by Govt. of Gujarat? Ans: Shri Ravishankar Rawal Award
348
349 Who inaugurated the state of Gujarat? Ans: Ravishankar Maharaj
350 Who is the Indian fast baller who got hattrick in Test series? Ans: Irfan Pathan
    Where is the temple of Lord Ghantakarna Mahavir who was the 30th of 52 Jain deities? Ans: Mahudi
351
352 Who got the marble temple of Adinath constructed in Abu? Ans: Vimal Mantri
353 Which royal palace is situated in Gondal? Ans: Naulakha Mahel
354 Where is the Sardar Sarovar in Gujarat? Ans: Kevadiya Colony
    In which year did Chandrachud established the rule of Chudasama tribes in Saurashtra? Ans: 875 AD
355
    In Gujarat’s which temple religious donations are not accepted? Ans: Jalaram Temple of Virpur
356
357 which old temple is there in the Bhujiya fort in Bhuj? Ans: Bhujang temple
    Who built the Ajayab fort in Jamnagar? When? Ans: Diwan Meraman Khavas‐Between 1784 to 1789
358
    Which litterateur start to donate his body for medical research after his death? Ans: Nanabhai Bhatt
359
360 Which is the only lipi preserved in Gujarat’s manuscript collections? Ans: Pandu Lipi
361 In which book are Karsandas Mulji's travel essays are collected? Ans: England ma Pravas
362 How many types of wild mammals are found in Gujarat? Ans: 107 Species
363 Which district has maximum number of rivers? Ans: Kachchh
364 Which is the first solar energized village in Gujarat? Ans: Khandiya
365 Which city of Gujarat has the B S F head quarter? Ans: Gandhinagar
366 In which district in Gujarat is Surkhabnagar coming up? Ans: Kachchh
367 Where is the sanctuary for Bear in Gujarat? Ans: Jessor
    Which renowned space research centre is proud of Ahmedabad? Ans: Indian Space Application Centre
368
369 Which sport Vijay Hazare was known for? Ans: Cricket
    At which place do the Arvalli and Vindhya mountain ranges meet on Gujarat’s Eastern border? Ans:
370 Pavagadh
371 Which Rann is situated in Kuchh district? Ans: Desert of Tharparkar
372 Which lake is located in the pilgrim place Dakor? Ans: Gomati Lake
373 What was poet Premanand by profession? Ans: Maan Bhatt (rhythmist)
      Which award was presented to National Handball Championship – 2007 winner Khelan Kahar ? Ans:
374   Sardar Patel Award (Junior)
      In which Gujarati’s life did the Shivratri festival brought about a turning point? Ans: Swami Dayanand
375   Saraswati
376   Where in Gujarat is the largest plantation cum garden? Ans: Vaghai
377   Wehre is the religious place of Saint Savaiyanath situated? Ans: Zanzarka
378   Who wrote the first female autobiography in Gujarati? Ans: Shardaben Mehta
      Who inspired the prince of Solanki Dynasty Kumarpal to adopt Jainism? Ans: Hemchandracharya
379
380   Under which pseudonym has R. V. Pathak written stories? Ans: Dviref
381   To which freedom fighter did Gandhiji allow to keep weapons? Ans: Purnimaben Pakwasa
382   Who set up Vernacular society in Gujarat? Ans: Alexander Kinlok Forbes
383   When and where was Sardar Patel Smarak Bhavan set up? Ans: 1980, Ahmedabad
384   Where is the only temple of Lord Brahma in Gujarat? Ans: Khedbrahma
385   Which is known as first Barmasi poem in medieval poetry? Ans: Neminath Chatushyadika
      During which dynasty was the world famous Valabhi Vidyapeedth established in Gujarat? Ans: Maitrak
386   Dynasty
387   Where did Akho stay in Ahmedabad? Ans: Desai ni Pol
388   Which bird is called the royal bird of Gujarat State? Ans: Flamingo
389   What is poet Narmad's pen name? Ans: Prem Shaurya
390   What is the ancient name of Adalaj? Ans: Gadh Patan
391   When did Amul Dairy started? Ans: In 1946
392   What is the plateau in Saurashtra made of? Ans: Ignatius rocks of Besalt
      With bow and spear, which dance is performed by Dharampur region’s tribal people? Ans: Shikar Dance
393
      Who has written the Ghazal, 'Pachhal pravasio ma ghana mitro pan hata, kone kryo prahar mane kai
394   khabar nathi'? Ans: Aadil Mansuri
395   Which daily did poet Narmad start for social upliftment? Ans: Dandiyo
396   Which is the first autobiography in Gujarati? Ans: Mari Haqiqat
397   Where is the National Sanctuaries of Neel Cow Located in Gujarat? Ans: Palanpur
398   What is the title of Mahatma Gandhi’s autobiography? Ans: Satya na Prayogo
399   Which temple of Gondal is known all over Gujarat? Ans: Bhuvaneshwari temple
400   Where was Asait Thakar, the founding father of Bhavai form born? Ans: Siddhapur
      Late poet Rajendra Shah has been falicitated by which prestigious award in 2001 for his poetic output?
401   Ans: Bhartiya Gyanpith
      Who all started the first Law college of Gujarat? Ans: Sardar Patel, Kasturbhai Lalbhai, Purushottam
402   Mavlankar
403   Where and when did the postal service start in Gujarat? Ans: Ahmedabad – 1838
404   On which rivers in Gujarat are there two dams? Ans: Taapi and Mahi
405   What is the original name of Swami Anand? Ans: Himmatlal Ramchandra Dave
406   Which is the official state tree of Gujarat? Ans: Mango Tree
      Which organization was set up for Gujarati language and literature research and studies? Ans: Social
407   and literary association
408   Who started the orphanages in Gujarat? Ans: Mahipatram Rupram
409   Which district of Gujarat has the highest literacy rate? Ans: Ahmedabad
410   Where is the Surpaneshwar Sanctuary that is known for its Fauna? Ans: Dediyapada
411   Based on which scripture has poet Narsinh Mehta written his Pads? Ans: Shrimad Bhagwad
412   Name the first Commerce college of Gujarat. Ans: H. L. Commerce College‐Ahmedabad – 1937
413 Which collection of poems is well known by poet Kalapi? Ans: Kalapi no kekarav
414 How many times in a second does Sunbirds flap its wings? Ans: 175 to 200 times
415 For which fabric production is Veraval known? Ans: Rayon
    Which University did Shri Aurobindo Ghosh serve as a professor of English? Ans: Maharaja Sayajirao
416 University‐Baroda
    Bassed on Shri Krishna's life who has written the novel, 'Madhav kyay nathi'? Ans: Harindra Dave
417
    Which organization works for preservation and research for ancient manuscripts and stone inscriptions?
418 Ans: Lalbhai Dalpatbhai Indology
419 Which book is based on the life of Ravishankar Maharaj? Ans: Mansai na Diva
420 When was the the first Gujarati calendar published? Ans: Samvat 1871
421 Which mountain connects the districts Porbandar and Jamnagar? Ans: Bardo
422 Which king got the titles like ‘Barbarakjishnu’ and ‘Avantinath’? Ans: Siddharaj Jaysinh
423 Usually at what time do the lions roar? Ans: In an hour after Sunset
    Which Jain philosopher from Gujarat did Akbar invite to his kingdom? Ans: Acharya Hirvijaysuri
424
425 Which village near Khedbrahmma, is the chitra vichitra fair held? Ans: Gunbhakhari
426 Narmad’s which poem depicts his autobiographical sketch? Ans: Veersinh
427 Where does Taapi enter into Gujarat from? Ans: Haranfal
428 Into which bay does the Mahisagar river of district of Baroda meet? Ans: Bay of Khambhat
429 Where are the plains of Kanthi? Ans: Kachchh
430 From which port is salt exported in maximum in Gujarat? Ans: Bedi Port
    Which is the Institute in Ahmedabad for Plasma Research? Ans: Plasma research Institute, Gandhinagar
431
432 Who started writing Episodic Poem (Khand kavya) in Gujarati literature? Ans: Kavi Kant
433 What is the title of first Gujarati Short story? Ans: Govalani
434 Which river of Gujarat is named after the Union Territory? Ans: Daman Ganga
435 What is poet Kant's original name? Ans: Manishankar Ratnaji Bhatt
436 To which district does Taranga Mountain belong? Ans: Mehsana
437 Which is the main city in the district Daang? Ans: Ahwa
438 Where were Dinosaur eggs found in Gujarat? Ans: Raiyali
439 Which Chemistry scientist invented medicine for Marki? Ans: Tribhovandas Gajjar‐Surat
    Who won the 20 km. walk in National Interset Athletics Championship in the year 2009? Ans: Babubhai
440 Panocha
    Who established Bhil Sewa Mandal for the upliftment of the Bhil community in 1922? Ans: Thakkarbapa
441
442 Which is the tallest peak in Gujarat? Ans: Girnar
443 Which national highway connects Ahmedabad and Kandla? Ans: National highway no. 8‐A
444 Who made the first government of Gujarat take its oath? Ans: Ravishankar Maharaj
445 Who wrote popular allegoric Bhajans on he and she tortoise? Ans: Poet Bhoja Bhagat
    Which embroidery tradition do the artisans make in the Kathi population villages of Amreli district?
446 Ans: Moti Embroidery
447 On which river is the dam Kankrapaar constructed? Ans: Taapi
448 Which city of Gujarat was known as Manchester of India? Ans: Ahmedabad
449 When did Panchayati Raj Rule come in to action/ implemented? Ans: 1st April‐1963
450 What phrase is used for Manilal Dwivedi in Gujarati literature? Ans: Abhed Marg na Pravasi
451 Whose pen name was thoth nishaliyo ? Ans: Bakul Tripathi
452 Which country does Gujarat share its border with? Ans: Pakistan
453   Where is the tomb of Hasan Pir? Ans: Delmal
454   Where is the known Watson museum in Gujarat? Ans: Rajkot
455   What was the name of daughter in law of Gangasati? Ans: Panbai
456   Which was the first magazine for children in Gujarati? Ans: Gaandiv
      Where did Ahmedashah decide to move capital of Gujarat from Patan? Ans: Ashaval (Ahmedabad
457   presently)
458   Which age is known as Golden age in the history of Gujarat? Ans: Solanki Period
459   What was the Saurashtra known as in ancient times? Ans: Surashtra
460   What is full name of L. D. Engineering college? Ans: Lalbhai Dalpatbhai college of Engineering
      Which area of Ahmadabad was earlier known as Venganpur, the native of Shamal in medieval ages?
461   Ans: Gomtipur
462   Where in Gujarat the biggest Rath Yatra festival celebrated? Ans: Ahmedabad
      Which Sanctuary in Gujarat is famous for Leopard and Chinkara’s preservation? Ans: Vansda Sanctuary
463
      Which part of Mahabharata is the Tarnetar fair held in Gujarat associated with? Ans: Draupadi
464   Swayamvar
      By what name the period between 1920 and 1947 referred to according to the literary history of
465   Gujarati? Ans: Gandhi yug
466   Who wrote ‘Bhasha ne shu valge bhur’? Ans: Gyani Kavi Akho
      In which social play by Kanaiyalal Munshi does he write about breking free from social evils? Ans: Kaka
467   ni Shashi
468   To which district is the holy pilgrimage for Muslims known as Haji Pir belongs? Ans: Kachchh
469   Which district of Gujarat gets minimum rains? Ans: Kachchh
470   Which is the least populated district of Gujarat? Ans: Daang
      Who suggested to Gandhiji to keep ‘Wheel’ as the symbol of independence movement? Ans: Gangaben
471   Majmudar
      Who wrote the Ghazal, ‘gujaare je shire tare, jagat no nath te saheje’? Ans: Balashankar Kantharia
472
    Where in Gujarat is the Lokbharti‐Sanosara institute that was set up by Nanabhai Bhatt? Ans:
473 Bhavnagar
474 Which Gujarati rebel led a movement staying in foreign land? Ans: Sardarsinh Rana
    Where is ‘Karnavati – a glimpse of the past’ set up in the year 2000? Ans: Sanskar Kendra‐Ahmedabad
475
476 Where is the thermal power station located in Gujarat? Ans: Ukai
477 Name the eminent artiste in the field of poetry and music. Ans: Avinash Vyas
478 Which sect of Hinduism spread in Gujarat at the time of Gupta dynasty? Ans: Vaishnav
479 In which district is maximum of Isabgul crops taken? Ans: Mehsana
480 Where is the famous Akshardham temple in Gujarat? Ans: Gandhinagar
481 Where is the famous Sidi Saiyed Jali in Gujarat? Ans: Ahmedabad
    Name the place where Rishi Vasistha performed a Yajna to eliminate demons from Gujarat? Ans:
482 Arbudak Mountain
483 Who was the first Ghazalkar in Gujarat? Ans: Balashankar Kantharia
484 What is the average rainfall of Gujarat? Ans: 67cm
485 Who is called the father of Akhyan in Gujarati? Ans: Poet Bhalan
486 Who has written 'Rai no Parvat'? Ans: Ramanlal Neelkanth
487 Which scheme did Keshubhai Patel start off for rural development? Ans: Gokulgram Scheme
488 What is the full form of SAG? Ans: Sports Authority of Gujarat
489 When did Gujarat’s team for the first time enter Ranji Trophy finals? Ans: 1950 A.D.
490   What is the folk dance form Saurashtra men’s Raas also known as? Ans: Hallisak
491   Which bird lays it’s eggs on hills of sand in the desert of Kuchh? Ans: Flamingo
492   In which district in Gujarat teak wood grows in maximum? Ans: Dang
493   Which village in Gujarat avails electricity for the night by sunlight? Ans: Methan
494   In which district do we find the bird called ‘Ghorad’? Ans: Kachchh
      Where is Mahadevbhai Desai's tomb situated? What is it known as? Ans: at Pune, Om Samadhi
495
496   What did Poet Narmad’s friends call him because of his happy nature? Ans: Laalaaji
497   Which place in Kutch is famous for Ahir embroidery? Ans: Dhaneti
498   Which is the most well‐known dairy of Surat? Ans: Sumul Dairy
499   Which king's reign in Gujarat is known as the Golden period? Ans: Sidhdharaj Jaysinh
500   Who created Haaiku‐Tanka‐Sijo poems in Sanskrit? Ans: Harshdev Madhav
501   Name poet Nhanalal's poet father. Ans: Poet Dalpatram
502   Which part of Gujarat is known as the region of the rising Sun? Ans: Dahod
      How much is the approximate weight of the huge sperm whale that dwells in Arabic sea at the coastline
503   of Gujarat? Ans: 45 to 70 Tones
504   When did Television start in Gujarat? Ans: 15th August, 1975
505   In which script is the rock edict of Girnar engraved? Ans: Brahmi
506   Where is Gujarat Technology University situated? Ans: Gandhinagar
507   Who was the initiator of the folk art – Bhavai? Ans: Asait Thakar
      In which part of Gujarat a special variety of banana – cardamom banana is grown? Ans: Chorwad
508
    Which Chess player won Women International Masters Tournament for the first time? Ans: Dhyani
509 Dave
510 In which city is the crops of onions taken in maximum? Ans: Mahuva
    The tomb of which Muslim Saint is situated in Palitana along with Jain Derasar? Ans: Angarsha Peer
511
512 Whose statement is ‘Nishan chuk maaf, Nahi maaf nichu nishan’? Ans: Balvantray K.Thakor
    Which districts have benefitted out of the dam on the river Mahi? Ans: Panchmahal, Kheda, Anand
513
    Which Sanskrit work by poet Baan was translated to Gujarati by Medieval Gujarati poet Bhalan? Ans:
514 Kadambari
    Who wrote the lyrics of the song “mohe panghat pe nandlal….” Of Mughal‐e‐azaam? Ans: Raghunath
515 Bhrambhatt
516 Where is the central salt and marine chemicals research institute? Ans: Bhavnagar
517 Where is the fishery training centre? Ans: Veraval
518 which is the main language of Gujarat? Ans: Gujarati
519 Where is the Quant Fair organized? Ans: Chhota Udepur
520 Which sea surrounds Gujarat? Ans: Arabic Sea
521 Who has written, 'Aa nabh jhukyu te kanji re'? Ans: Priyakant Maniyar
522 Where and when did the postal service start in Gujarat? Ans: Ahmedabad – 1838
523 Who has written ‘Vijli ne chamkare, motida parovo Panbai’? Ans: Gangasati
524 Who built the citadel wall of ‘Hissar – I – khas’ at Champaner? Ans: Mohammad Begdo
    Which is known to be the first story of Gujarati medieval literature? Ans: Hansraj‐Vachhraj Chaupai
525
526 Where are famous Patola made? Ans: Patan
527 How long is the Adalaj step well? Ans: 84 meters
528 Name the area of Kachchh which is not look like islands in the desert. Ans: Banni
529   Which city is known for the Bandhani – tie dye art in entire Nation? Ans: Jamnagar
530   Which Non Gujarati litterateur was known as 'Sawai Gujarati'? Ans: Kakasaheb Kalelkar
531   What is Dandakaranya of olden times known as in modern times? Ans: Daang
532   Where is Asia’s largest dairy situated? Ans: Anand
      Who was the first Indian president of Ahmedabad Municipal corporation? Ans: Raobahadur
533   Ranchhodlal Chhotalal
534   Who declared Gujarat information technology policy? Ans: Keshubhai Patel
535   Name the university that works on Gandhian ideology. Ans: Gujarat Vidyapeeth
      Vautha fair is held at a meeting place of seven rivers; if six of them are Khari, Shedhi, Meshwo, Majham,
536   Hathmati and Vatrak, which is the seventh one? Ans: Sabarmati
537   Which district in India produces the maximum of ground nuts? Ans: Junagadh
      Where is the Tribal Museum that provides information on Tribal folk art and culture? Ans: Dang
538
539 Which is Asia’s largest hospital? Ans: Civil Hospital‐Ahmedabad
540 By which name poet Narmad has written the world history? Ans: Raajyarang
    Who was known as father to the Tribals in Gujarat? Ans: Amrutlal Viththaldas Thakkar (Thakkar bapa)
541
542 With how many states is Gujarat connected by road? Ans: Three
543 Which literary society did Narmad set up? Ans: Budhdhivardhak Sabha
544 Which is the famous work by Premanand? Ans: Okhaharan
545 Which place is known as ‘Lili nagher’ – the Greenland in Gujarat? Ans: Chorwad – Veraval
546 Where and when did first Gujarati school start? Ans: 1836, Surat
    In which social play by Kanaiyalal Munshi does he write about breking free from social evils? Ans: Kaka
547 ni Shashi
548 To which district does the very famous pilgrimage Ambaji belong? Ans: Banaskantha
    A renowned painter Ravishankar Raval of Gujarat has been facilitated by which state level award? Ans:
549 Padmashri
    Which king got Gujarati Dictionary 'Bhagwadgomandal' written? Ans: Maharaja Bhagwatsinhji
550
551 Which Gujarati female became governor of Karnataka? Ans: Kumudben Joshi
552 Name the palace which is situated in the Ranmal Lake in Jamnagar. Ans: Lakhota Palace
553 Which is the smallest district of Gujarat? Ans: Gandhinagar
    Where is ‘Karnavati – a glimpse of the past’ set up in the year 2000? Ans: Sanskar Kendra‐Ahmedabad
554
555 By which name the head of Bhavai mandali is known? Ans: Nayak
556 How old is the Golden bridge on the river Narmada in Bharuch? Ans: 150 years
557 Where is the famous Malav Talav in Gujarat? Ans: Dholaka
    Which poet came to Gujarat from Kashmir at the time of rule of king Karnadev? Ans: Poet Bilhan
558
559 To which city does Rupayatan handicraft industry belong? Ans: Junagadh
560 What was the Saurashtra known as in ancient times? Ans: Surashtra
561 Who established ‘Harijan Sewak Sangh’? Ans: Gandhiji
    Which Gujarati has won World Children Chess Championship for the first time? Ans: Riddhi Shah
562
563 As per a belief where was Mahatma Dadu Dayal born? Ans: Ahmedabad
564 What are the hills near Khedbrahma, Idar and Shamlaji known as? Ans: Arasur hills
565 To which Indian national zone does the rail way of Gujarat belong? Ans: West
566 Which beach is known for fishery in Gujarat? Ans: Veraval
567   In which district in Gujarat are the maximum milking animals? Ans: Anand
568   Which Jain pilgrimage is situated near Narayan Sarovar? Ans: Shankheshwar
569   From which century the state got identity as ‘Gujarat’? Ans: 14th Century
570   For what is the Jaybhikhkhu Award given by Govt. of Gujarat? Ans: For welfare activities
571   Name the first Gujarati film made in “35 MM cinema scope”. Ans: Dariyachhoru
572   Which Gujarati gave international repute to Gujarat? Ans: Tejas Bakre
      Name the children litterateur from Gujarat who is known as ‘Muchchali Maa’ (Mother with moustache)
573     Ans: Gijubhai Badheka
574   Which is the group of coral islands near Jamnagar in Kachchh, in Gujarat? Ans: Pirotan
575   Who has translated Kalidasa's Abhignan Shakuntal to Gujarati? Ans: Umashankar Joshi
576   Who set up Panchmahal Bhil Sewa Mandal? Ans: Thakkarbapa
577   Which is the magazine of Guajarati Sahitya Parishad? Ans: Parab
578   Which is the famous scripture by Shri Rang Avdhoot Maharaj? Ans: Shri Guruleelamrut
579   What is the only daily heritage walk in India? Ans: Ahmedabad Heritage Walk
580   Name the penname of Sursinhji Takhtasinhji Gohil Ans: Kalapi
581   Who made the first government of Gujarat take its oath? Ans: Ravishankar Maharaj
582   What is the title of Ramanlal Neelkanth’s satiric novel? Ans: Bhadrambhadra
      Who has written the children poetry collection 'Jhabuk vijli jhabuk' and children plays 'Be bhai' and
583   'Taiko'? Ans: Makrand Dave
584   By which Padma Award has the Poet Sundaram been felicitated? Ans: Padmabhushan
585   Where is the crop of groundnuts taken in maximum in Gujarat? Ans: Saurashtra
586   What is the collection of poems by Narsinhrao Divetiya titled? Ans: Kusum Mala
587   Where is the Nano car plant in Gujarat located at? Ans: Sanand
588   In which city the famous ‘Shah – E – Aalam’ fair is organized? Ans: Ahmedabad
589   Who called the language spoken in Gujarat as 'Gujarati'? Ans: Premanand
590   Where is the first Nature Education Centre of Gujarat? Ans: Hingolgadh
591   Who was the first Gujarati member of the British Parliament? Ans: Dadabhai Navroji
592   Where is the Gujarat Ecological Commission located in Gujarat? Ans: Vadodara
593   Where in Gujarat is the Jhari industry developed? Ans: Surat
      Which city in Gujarat has a university having the second largest dome in India after that of Bijapur?
594   Ans: M S University‐Vadodara
595   Where is the mythology reckoned temple of Lord Brahma in Gujarat? Ans: Khedbrahma
596   Where do the rivers Saraswati, Hiranya and Kapila meet? Ans: Somnath
597   Which three act play by Darshak is based on Mahabharat? Ans: Paritran
598   Where is the biggest biogas plant in Gujarat? Ans: Methan
599   Which zone of the Indian Railways is applied to Gujarat? Ans: Western Zone
      What was the purpose of building Naginawadi in the middle of Kankariya lake? Ans: for the summer
600   stay for the kings

				
DOCUMENT INFO