Docstoc

Aptitude Questions

Document Sample
Aptitude Questions Powered By Docstoc
					Verizon-Aptitude questions & Answers(PART-1)

1.A man leaves office daily at 7pm A driver with car comes from his home to pick
him from office and bring back home One day he gets free at 5:30 and instead of
waiting for driver he starts walking towards home. In the way he meets the car
and returns home on car He reaches home 20 minutes earlier than usual. In how
much time does the man reach home usually??

Ans. 1hr 20min
2.A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B to do a work then
find the number of days it would take to complete the work if both work
together?

Ans. 22½days
3.How many 1's are there in the binary form of 8*1024 + 3*64 + 3

Ans. 4
4.A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if
he loses the game he loses Re 1.
He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5.
Find the number of ways in which this is possible?

Ans. 16
5.If there are 1024*1280 pixels on a screen and each pixel can have around 16
million colors
Find the memory required for this?

Ans. 4MB
6.On a particular day A and B decide that they would either speak the truth or
will lie.
C asks A whether he is speaking truth or lying?
He answers and B listens to what he said. C then asks B what A has said B says
"A says that he is a liar"
What is B speaking ?

(a) Truth
(b) Lie
(c) Truth when A lies
(d) Cannot be determined

Ans. (b)
7.What is the angle between the two hands of a clock when time is 8:30

Ans. 75(approx)
A man walks east and turns right and then from there to his left and then
45degrees to his right. In which direction did he go

Ans. North west
8.A man shows his friend a woman sitting in a park and says that she the
daughter of my grandmother's only son. What is the relation between the two
Ans. Daughter
If a=2/3b , b=2/3c, and c=2/3d what part of d is b/

(a) 8/27
(b) 4/9
(c) 2/3
(d) 75%
(e) 4/3

Ans. (b)
9.Successive discounts of 20% and 15% are equal to a single discount of

(a) 30%
(b) 32%
(c) 34%
(d) 35%
(e) 36

Ans. (b)
        RAMCO PALCEMENT PAPER-1
        « on: December 16, 2007, 10:07:51 am »

Aptitude Paper:

Directions: Each of the following question has a question and two statements
labelled as (i) and (ii). Use the data/information given in (i) and (ii) to decide
whether the data are sufficient to answer the question record your answer as

A) If you can get the answer from (1)alone but not from (2)
B) If you can get the answer from (2)alone but not from (1)
C) If can get the answer from (1)and (2)together ,although neither statement by
itself suffice
D) If statement (1)alone suffices and statement (2) alone also suffice.
E) If can't get the answer from statements (1) and (2) together and you need
more data.

Q1)What will be the population of city X in 1991?

1) Population of the city has 55% annual growth rate
2) in 1991,the population of city X was 8 million

Ans:C


Q2) Was it Rani's birthday yesterday?

1)Lata spends Rs.100 on Rani's birthday
2)Lata spent Rs.100 yesterday

Ans: E


Q3)Is 3*5 or is 4*6 greater ?

1)a*b =b*a
2)a*b is the remainder of ab%(a+b)

Ans:B


Q4)Will the graph X-Y pass through the origin?

1) x proportional to the Y
2)increment in y per units rise of x is fixed.

Ans:E
Q5) What was the value of the machine 2 years ago?

1) the deprecition of the value of the machine per year is 10%
2)present value of the machine is rs 8000/

Ans:C


Q6) What will be the area of a square that can be inscribed in a circle?

1) Radius of the circle is T
2) Length of a diagonal of the square is 2r

Ans:D


Q7) Can it be concluded that the port made more profit in 1988 than in 1987

1) 1987

Total tonnage handled by the port 10 million tonnes Expenditure made by the
port to handle one tonne of cargo
Rs.20/-



2) 1988

Total tonnage handled by the port 12.5 million tonnes Expenditure made by the
port to handle one tonne of cargo                       Rs 25/-

Ans: E



Q8) There are two figures viz., a circle and a square. Which having greater area?

1) Perimeter of the circle is the same as the perimeter of the square.
2) Eleven times the radius is equal to seven times the length of one side of the
square.

Ans: D


Q9) A candidate who was found to be under weightin medical test had been
selected provisionally subject to his attainment of 60Kg weight within one year.
What should be the percentage increase of his weightso that selection is
confirmed after one year.

1) Weight (Kg)=16+8 Height (ft) is standard equation for the Indian population.
The candidates height is 5.5
2) His present weight is 55Kg.

Ans: D


Q10) Is angle µ=90

1) sin**2(µ)+cos**2(µ)=1
2) sin**2(µ)-+cos**2(µ)=1

Ans: E


Q11) What will be the average age of workers of an Institution after two years?

1) Present average age is 35 years
2) There are total 20 workers in the Institution

Ans: A


Q12) Can it be concluded that firestry is getting increasing importance in India? (
Disregarding the change in money value )

1)

Name of the plan Expenditure on Forest (Crores of rupees)
First five year plan
Second five year plan
10
19


2)

Name of the plan Expenditure on Forest
(Crores of rupees)
First five year plan
Second five year plan 46
92.5

Ans: E


Q13) Is AB>AM ( A Triangle is given )

1) AB<AC
2) M is any point other than B and C on BC
Ans: E


Q14) Is X^2+Y^2<X+Y?

1) 0<X<1
2) 0<Y<1 and X!=Y (X not equal to Y)

Ans: C


Q15) Can it be concluded that angle ABO = angle ODC

1) ABCD is a Parallelogram and O is the point of intersection of the diagonals.
2) Angle DOC =75deg. and angle DAO =35deg.

Ans: A


Q16) What is the value of x+y?

1) 2y=x+6
2) 5x=10y-30

Ans: E


Q17) How many students are there in the class?

1) 30 students play foot ball and 40 play cricket .
2)Each student plays either foot ball or cricket or both.

Ans: E


Q18) What is the value of a:b?

1) a=x+10%ofx
2) b=a+10%ofa

Ans: B


Q19) What is the maximum value of the expression 5+8x-8x^2?

1) x is real
2) x is not positive

Ans: C
Q20) What will be the value of the greatest angle of the triangle ABC?

1) Angles of the triangle are in the ration 2:5:3
2) The side opposite to the greatest angle is the longest side.

Ans: A


Q21) What is the range of values of x?

1)( x-2 ) / ( 2x + 5 ) < 1/3
2)2x /3 + 17/3 > 3x - 20

Ans: D


Q22) Of the two which one is the greater --    -3/x , -3/y?

1) x,y>0
2) x<y

Ans: C


Q23) What percentage of the candidates passed both in science and
mathematics?

1) 52 percent of the candidates failed in science
2) 42% of the candidates failed in mathematics

Ans: C


Q24) How much pure H2SO4 (Hydro Sulphuric Acid) should be added to bring
down the percentage of impuritity to 5%?

1). 50 liters of pure H2SO4 was diluted
2). dilution was to the extent of 20%

Ans:C


Q25) What is the cost of building when archtects feeses was 70,000

1. Architect gets 10% for the first Rs. 50000 of the cost of building
2. Architect gets 3% on the cost of the building over 50000

Ans:C
Q26) What is the value of BC?( here one triangle figure is there )

1). AP=4
2). PQ=5

Ans: E


Q27) What is the area of the shaded portion (assume AB, CD are arcs of two
circles with centre at 0.)Here one arc figure is there

1). CA=20m
2). CB=5m

Ans:C


Q28) What is the area of the greatest circle that can be out from rectangular
paper

1). length of the paper is 30cm
2). Width of the paper is 21cm

Ans:B


Q29) Y is what percentage of X?

1). 0.3x=Y
2). 3x-10y=0

Ans:D


Q30) What is the area of the trapezium abcd where ab is 5cm

1. BC=7CM
2. AB+CD= 16CM



Directions :- Each sentence below has one or two blanks.Choose the word from
the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a
whole.

Q31) The air was bitter cold, the temperature well below the freezing point , yet
they found themselves ------ freely as they clambered up the steep northern
slope
Ans: disporting


Q32) We were taken when we heard of his defection , never having suspected
that he was anything but loyal. So capable had been his ---- or and devotion to
cease

Ans: presentiment


Q33) War and peace are mutually ------- states of being and war to preserve
peace is not a paradox . It is a -----

Ans: incompatible -- contradiction


Q34) Although the injury appeared ------, the examination by the
ophthomologist revealed that he would need immediate surgery to save his
sight.

Ans: superficial

Q35 to Q40 - On similar pattern as above.


Antonyms

Q41. corroborative ---- refutable

Q42. obnoxious ---- harmless

Q43. sanction ---- hinder

Q44. empirical ---- experimental

Q45. aborigine ---- emigrant



Directions for questions 56- 60 . Questions 56 -60 are based on the following
information:

A port has four berths W,V,X,Y. Of these two are general cargo berth, one is a
fertiliser berth and one is for liquid cargo, When vessel A arrived it was berthed
at berth V but vessel B which along with A had to wait prior to berthing as vessel
C was working in berth Y and vessel D was working in berth W .Vessel E came to
unload fertiliser and did not have to wait. All are specilised berths i.e. general
cargo vessel has to work only in a general cargo berth. So is true for fertiliser
vessel and liquid cargo vessel.
Q56. The vessel E should be alotted to the berth.

Ans: X


Q57. Which of the following berth can accept a vessel carrying liquid cargo--W,
V, X, Y

Ans: V


Q58. Which of the following is not a general cargo vessel--A ,B, C, D, E

Ans:A


Q59. Total number of general cargo vessels mentioned in the above description
is

Ans:3


Q60. Whcih of the following allotments is possible

Ans: B to W
 TCS PALCEMENT PAPER
 « on: December 16, 2007, 10:01:15 am »

TCS APTITUDE PAPER WITH SOLUTIONS


1) If log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364 then find log 0.319 ?
Sol) log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364, then
log 0.319=log0.318+(log0.318-log0.317) = 0.3396

2) A box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of
box is 264kg. How many 2kg packets are there ?
Sol) x= 2 kg Packs
y= 1 kg packs
x + y = 150    .......... Eqn 1
2x + y = 264 .......... Eqn 2
Solve the Simultaneous equation; x = 114
so, y = 36
ANS : Number of 2 kg Packs = 114.

3) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at
a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
Sol) The DESTINATION place is 80 degree west to the starting place. Hence the
time difference between these two places is 5 hour 20 min. (=24hr*80/360).
When the flight landed, the time at the starting place is 12 noon (2 AM + 10
hours).
Hence, the time at the destination place is 12 noon - 5:20 hours = 6: 40 AM

4) A plane moves from 9°N40°E to 9°N40°W. If the plane starts at 10 am and
takes 8 hours to reach the destination, find the local arrival time ?
Sol) Since it is moving from east to west longitide we need to add both
ie,40+40=80
multiply the ans by 4
=>80*4=320min
convert this min to hours ie, 5hrs 33min
It takes 8hrs totally . So 8-5hr 30 min=2hr 30min
So the ans is 10am+2hr 30 min
=>ans is 12:30 it will reach

5) The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per
millisecond. A PROGRAMMER sends a program to receiver. There it waits for 10
milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How
much time the program takes to get a response back to the programmer, after it
is sent? Please tell me the answer with explanation. Very urgent.
Sol) see it doesn't matter that wat the time is being taken to fill the bucket.after
reaching program it waits there for 10ms and back to the programmer in 20
ms.then total time to get the response is 20ms +10 ms=30ms...it's so simple....
6) A file is transferred from one location to another in 'buckets'. The size of the
bucket is 10 kilobytes. Each bucket gets filled at the rate of 0.0001 kilobytes per
millisecond. The TRANSMISSION time from sender to receiver is 10 milliseconds
per bucket. After the receipt of the bucket the receiver sends an
acknowledgement that reaches sender in 100 milliseconds. Assuming no error
during transmission, write a formula to calculate the time taken in seconds to
successfully complete the transfer of a file of size N kilobytes.
(n/1000)*(n/10)*10+(n/100)....as i hv calculated...~~!not 100% sure

7) A fisherman's day is rated as good if he catches 9 FISHES , fair if 7 fishes and
bad if 5 fishes. He catches 53 fishes in a week n had all good, fair n bad days in
the week. So how many good, fair n bad days did the fisher man had in the
week
Ans:4 good, 1 fair n 2 bad days
Sol) Go to river catch fish
4*9=36
7*1=7
2*5=10
36+7+10=53...
take what is given 53
good days means --- 9 fishes so 53/9=4(remainder=17) if u assume 5 then
there is no chance for bad days.
fair days means ----- 7 fishes so remaining 17 --- 17/7=1(remainder=10) if u
assume 2 then there is no chance for bad days.
bad days means -------5 fishes so remaining 10---10/5=2days.
  Ans: 4 good, 1 fair, 2bad. ==== total 7 days.

x+y+z=7--------- eq1
9*x+7*y+5*z=53 -------eq2
multiply eq 1 by 9,
9*x+9*y+9*z=35 -------------eq3
from eq2 and eq3
2*y+4*z=10-----eq4
since all x,y and z are integer i sud put a INTEGER VALUE of y such that z sud be
integer in eq 4 .....and ther will be two value y=1 or 3 then z = 2 or 1 from eq 4

for first y=1,z=2 then from eq1 x= 4
so 9*4+1*7+2*5=53.... satisfied
now for second y=3 z=1 then from eq1 x=3
so 9*3+3*7+1*5=53 ......satisfied
so finally there are two solution of this question
(x,y,z)=(4,1,2) and (3,3,1)...

 Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and
Y is 42, then number of fishes caught by X?
Sol) Let no. of fish x catches=p
no. caught by y =r
r=5p.
r+p=42
then p=7,r=35
9) Three companies are working independently and receiving the savings 20%,
30%, 40%. If the companies work combinely, what will be their net savings?
suppose total INCOME is 100 http://www.ChetanaS.org
so amount x is getting is 80
y is 70
z =60
total=210

but total money is 300
300-210=90
so they are getting 90 rs less
90 is 30% of 300 so they r getting 30% discount

10) The ratio of incomes of C and D is 3:4.the ratio of their expenditures is 4:5.
Find the ratio of their savings if the savings of C is one fourths of his income?
Sol) incomes:3:4
expenditures:4:5
3x-4y=1/4(3x)
12x-16y=3x
9x=16y
y=9x/16
(3x-4(9x/16))/((4x-5(9x/16)))
ans:12/19
 INFOSYS PLACEMENT PAPER
 « on: December 16, 2007, 09:59:50 am »

INFOSYS PALCEMENT PAPER

1) There are three triplets to a couple: Annie, Fanny and Danny. The couple finds
dirty footprints on the floor of kitchen. All of them have same foot size, so they
ask them who did it. To which they replied:

Annie: I didn’t do it

Fanny: Danny did it

Danny: Fanny is not lying

Out of three kids, only one of them is saying truth.

Whose footprints were on the floor??? (4 marks)

2) one player scores these much runs less than other, he scores these many
more than some other, and so on for a number of players….And were asked to
find total runs scored.

Simple Equations lead to individual runs of players and answer was deduced..

It came 338 in our case… (3 marks)

3) A guy has got some x bucks with him….. gives half of it plus 2 to some shop….
Again gives the half of the remaining plus five to some other shop… and finally
he has Rs.5 remaining… find x..

ANS: I got it 44..(check it)

4) Trains start simultaneously from station X and station Y and heads towards
each other… if 5 hours is the time to reach the other station, how many trains
pass by each one…?

ANS: I got it 9 hours (check this too)

5) There are five persons in an office in the post of buyer, clerk, foot walker,
manager, cashier. Allen, Benett, Clark, Ewinger, Davis holds the post. Among the
5 two have their lunch time from 11:30 - 12:30 and the rest have it in 12:30 -
1:30

Mrs Allen and Mrs Benett are sisters.

Cashier and clerk share their lunch among themselves.
Two Bachelors share their rooms.

Davis and Ewinger do not face each other from the day Davis reported Ewinger
to the Manager when he returned from lunch and found out that Ewinger has
already left for lunch before time. --> 8 marks

6) Find the next term of the series:
a) 1,2,3,5,16,__
b) 1,2,3,8,__,224

Ans:

a) 231 (2^2 - 1^2 = 3, 3^2 - 2^2 =5, ......16^2 - 5^2 = 231)

b)27 (2*1+1=3, 3*2+2=8, 8*3+3=27)

7) no divisible by 3,4,5,7 &is less than 500. (question s asked in some other
way) (ANS:420) 3marks

find a taxi no. which leaves one as remainder with 2,3,4,5,6 and is divisible by
11..

ANS: 121

9) X Y Z X Y Z
+ A B AND - A B
--------------- ---------------
CDEFBGA
Find X, Y, Z, G.

Ans:
945945
+ 7 8 AND - 7 8
--------------- ---------------
1023867

X=9, Y=4, Z=5, G=6.

10) some ones driving a car.. sees a mile stone with a two digit no. on it (km)…
after one hour sees a mile stone with the same digits but in reversed order…
again after one hour he sees the no. back again with a 0 in the middle.. find the
speed of the car..

ANS: 45km/hr
 IBM PLACEMENT PAPER
 « on: December 16, 2007, 09:58:16 am »

Aptitude

1. like 3 consecutive prime adds to some no what is that ans: both 49 and 59.
2. One persont travlled 4 laps with the speed of 10,20,40 ( or 30) and 60 kmph
and what is the average speed.
    ans: 20 (sure)
3 like one student takes 20 mins if he go with speed 15kmph and at what speed
he should go to reach in 15 mins (

    nos are not same) ans: 16kmph( but not sure)
4. There are 2 type of people group 'yes' who always says yes ( they never say
'no') if they are not sure about

   they will remain sailent. and other grou name 'no' where the group of people
always say 'no' if they are not sure

   theywill remain silent. thats it now quetions are
  1. what will be the answer if i ask are u belong to group 'yes' options are: they
remain silent ,say yes, say no, either

     yes or no, can't be determined
  2. Same quetion but if i ask are u belong to group 'no' answers for both above
quetions are not ( not determined)
  3. what will the other person say if ask are u belong to grou 'yes' and etc here
were 5 quetions first 4 u can do it

     last one little bit tough. spend some time on this u can do it.


9. like from height of 8 mts on ball fell down and each time it bounces half the
distnace back. so what will be the

   distance travelled ans: 24 (sure) like 8+4+4+2+2+1+1+0.5+0.5+ and etc ..
answer is not 20
10.like 6 cubes are arranged adjacentlay and given the perimeter and aksed to
find the perimeter of one cube.
   ans: if x is the total perimeter then (x/14)*4 leads to the answer. but check it
once u will be having plenty of time.
    answer is 52 (13*4)
11. some data is given like this 10kmph in still water ship took some x mins and
downstream some y mins in same

    time what is the stream value .... (q is not exat) ans: 3 (not sure)
12.Some average problem like 16 students average weight and teacher joins
them .... ans: 23 (sure) do this
     (16x+40)/(x+1) will give the value.
13. Some probelm on square like to increase area by 69% by what percent side
should be incresed
     ans: square root of 169 i.e 13 ( not sure)
14. no of rational nos b/w 0 and 5 ans: infinite
15. First day of 1999 is sunday what day is the last day ans: monday
16.bullets probel some x no of bullets are shared by 3 people equally . and each
fired
4 bullets then the sum of remaining bullets is equal to intially divsion value ans:
18 (sure)
17. bread problem, one come and eat half no of breads and somthing... ans: 63(
check it)
18. like A can do in 6 day and B can do in 8 and C can do in 12 days but b left
after working for 6 days for how

   many no of day A and C shluld work ans: 11( i dont think so this is correct)

19. I give a jcl code with Programmer name: smith Jobname:ABC Jobclass=c
Message class = a All messages are

    to be displaced code it in a JCL.

       A)    //ABC,smith,class=c,message class=a,message level=(2,1)

       B)       //ABC,smith,class=c,message class=a,message level =(!,1)

       C)       //ABC,smith,class=c,message class=a,message level=(0,1)

       D)       none of these.

20. For a cobol program Move 5 to work-sd. A statement which says that the
value of work-st is 0.

       perform Para1.

      ……………

       Para1.

       Add 3 to work-sd

       Add 2 to work-st

       If work-st &lt;11 go to main-para.

       ………………

       go to para1.

      What would be the value of work-sd?
a)   15

b)   18

c)   10

d)   none
     I-FLEX LATEST PLACEMENT PAPER
     « on: December 16, 2007, 09:53:22 am »

IFLEX PLACEMENT PAPER

1. The following alphabets written in the reverse order which will be the fifth
letter to the right of the

eleventh letter

from the left ? A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


1)J 2) K 3)L 4)P 5) U ans : 2 i.e K


2) if P+Q means 'P is the sister of Q ','P - Q means 'P is the father of Q','P x Q'
means 'P is the

brother of

Q',which of the following means 'K is the aunt of N' ?


2. K + L - M x N 2) K-L+MxN 3) K x L -M +N 4)K-Lx M +N 5) none as there is no
symbol for aunt .

ans : 1


3. If the word code SINDHU is written as VIEOJT ,how is SURESH is written

Ans : ITFSVT(3rd option)


4. Which will come in the next in the series IAR GET EIV COX

Ans : AUZ(4th option)


5. Hitting the target

Ans : 65(3rd option)


6. + means divide , - means multiply, x means minus, / means plus , what is the
output

(480+20x20)-16/12 = ?
ANS : 76(1st optin )


7. Gopal, Madhav, raju, ・ ・ .. like this

Ans : raju(2nd option)


8. Anand , meena, cup, la' dup mil ・ ・ .like this

Ans : cup(5)


9. Word is PREDILECTION 1ST & 3RD letter is changed, 2nd & 4th, 5th & 7th ,
similarly changed

what is at 8th

letter counted from left.

Ans : L(2)


10. 'b' is in Doubt in the same way as 'h' is in

1) inhibit 2) house 3)enhance 4) hope 5) honest

Ans : honest(5)


11 - 15 Logical question Five adults A B C D E question is like this

Ans 11) 2 12) 3 13) 1 14) 5 15) 4

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Stats:
views:303
posted:8/27/2011
language:English
pages:21