State Drivers License Templates - PDF

Document Sample
State Drivers License Templates - PDF Powered By Docstoc
					  OKLAHOMA DEPARTMENT OF PUBLIC SAFETY

          QUESTIONS AND ANSWERS CONCERNING

               REQUEST FOR INFORMATION

   TO SUPPORT THE PLANNING AND POSSIBLE PREPARATION

              OF A REQUEST FOR PROPOSAL

TO UPDATE OR ACQUIRE A NEW DIGITAL DRIVER LICENSE AND ID
                     CARD SYSTEM
QUESTIONS AND ANSWERS CONCERNING
OKLA DDL RFI
April 30, 2010
Page -1-
1. Does the state of a required number of security features (overt, covert, forensic) for each ID?

Answer: If the question means to ask if DPS has a required number of security features, then we
anticipate the RFP will require the same general type of security features as we presently have, to
be placed in the vendor’s primary proposal; however, DPS will entertain alternate proposals of
different features.

2. Is it possible to get samples of the existing OK drivers license for evaluation?

Answer: No. We anticipate the RFP will allow physical examination of the state's DDL on the
premises of DPS; however, it is not in the best interest of DPS to permit scientific examination of
the DDL off site.

3. Are there any requirements as to the type of card substrate that the state will require?

Answer: We anticipate the RFP will require, a substrate comparable to that used in DPS’s present
system; however, we also anticipate the RFP will permit other substrate to be proposed in the
Alternate if a substrate comparable to DPS’s is also proposed.

4. How many different types of IDs are currently issued?

Answer:
      3 types -if you only consider Commercial Driver License ,Class D, ID)
       8 if you consider the types- (CDL, CDL under 21, Class D, under 21, under 18, ID, under
      21, under 18)
       3 labels (sex offender, temporary, modified)
       3 age groups (under 18, under 21 and over 21)


       4a) What is the volume breakdown for each ID?

       Our present annual volume is:

       Class D     920,433
       CDL         56,705
       ID          117,941


5. If a central issue facility is recommended, does it need to be based in the state of OK or can it be
located outside of the State?

Answer: We anticipate if a bidder wants to propose central issuance as an alternate, that the RFP
will require such a proposal for central issuance to be located in Oklahoma, but if the vendor also
QUESTIONS AND ANSWERS CONCERNING
OKLA DDL RFI
April 30, 2010
Page -2-
wants to propose an out of state location, that he may do so in a 2nd alternate; however, we also
believe the likelihood of an out of state facility being acceptable to the state may be remote.

6. Is the state following the existing AAMVA design guidelines for the ID?

Answer: Yes

7. Will the state require an RFID tag in the ID card?

Answer: No. For your information, legislation was passed but vetoed by the Governor which would
prohibit an RFID tag to any DDL or ID Card. It is unknown if the Legislature will override the veto.

8. If a central issue system provided a substantial cost savings from the OTC system currently being
used, would they or can they accept a central issue system?

Answer: Yes, Oklahoma could. Unknown if it would.

9. Would Oklahoma consider consolidating the number of issuance stations for improvement in
costs?

Answer: Yes, but only as an alternate to a proposal fully responsive to the RFP requiring a proposal
without any consolidation.

10. Would Oklahoma consider using additional or higher security features in their driver license?

Answer: Yes, but only as an alternate to a proposal fully responsive to the RFP requiring a proposal
with essentially no security features additional to what Oklahoma has presently.

11. Can you indicate specific areas of concern or challenge that DPS is experiencing with the current
system / process / DL/ID cards?

Answer: The computers and peripherals are almost 7 years old and running Windows 2000 which
has reached end of life.

12. Can you describe the type of fraud you are experiencing related to the current DL/ID cards or/and
issuing process?

Answer: Under our current override process between the Department and Motor License Agents,
human judgement is relied upon. As much information as possible is obtained before making the
decision for the override; however, human decision-making factors sometime lead to errors.
Applicants also submit fraudulent documents or valid documents that do not belong to the applicant.
DL Examiners do a good job of catching these types of attempted fraud.
 QUESTIONS AND ANSWERS CONCERNING
 OKLA DDL RFI
 April 30, 2010
 Page -3-
13. Is there a budget allocated for the DPS technology upgrade and what is the amount of the budget
allocation?

Answer: The expectancy of the agency is not to spend more money than we did the previous year.
We also do not think that it generates the lowest and best bid available to announce that expectancy.
It is up to the vendor to analyze the agency's needs and listen to its budget concerns [which are greater
than they have ever been] and to come up with the best solution for the least amount of money.

14. Are there any external users of the DL/ID records database and if so how is access currently
managed?

Answer: Occasionally some high level law enforcement individuals are permitted access. Authorized
outside users only have a web interface into the database and are only able to view the records and
are not able to modify any records. Authorized users are managed by the Identity Verification Unit.

15. Are State and Local police in OK equipped with means to validate the DL and/or ID cards in the
field? What type of reading/data communication equipment do they have?

Answer: There is no equipment in the field. Law Enforcement validates a DDL/ID by running the
information through the Oklahoma Law Enforcement Telecommunication System (OLETS) and
National Law Enforcement System (NLETS). They do not have the capability of tapping directly into
the DDL system.

16. Is there any facial or fingerprint verification in the field other than part of the entitlement process?

Answer: No

17. Is DPS running 1:N verification on the captured fingerprints and when?

Answer: The 1:1 is performed at enrollment and a 1:N verification is performed offline after hours.

18. What is the total number of records in the DL&ID database?

Answer: The total records in the database are 9,320,000.

19. What is the size of the database (Text Photo and Signature information)?

Answer: The DDL database size is 515 GB. The facial recognition database contains 70GB.

20. What are the file sizes for the fingerprint and facial images and templates?

Answer: The average fingerprint file size is11K (2 fingers per record).
QUESTIONS AND ANSWERS CONCERNING
OKLA DDL RFI
April 30, 2010
Page -4-


        The average photo size is10K.
       The average signature size is 1K.
       The average face template size is 2K.

21. Can you please provide a map of the locations and hours of operation of the Points of Service
(DPS offices or Tag Agents) statewide?

Answer: Hours of operation can be 7am until 6pm Monday thru Friday and 9 am until 1 pm on
Saturdays. (These are the times that our computer service is available.)

There are 274 Tag Agents statewide and we have no map of same.

Currently there are 45 exam sites (See Attachment #1)

22. Can you please provide approximate issuance volumes for the Tag Agent locations and
service volumes for the DPS offices?

Answer: The annual volumes are as follows:

               See Attachment #2 (Tag Agent Sites)
               See Attachment #3 (Exam Sites)

23. In what format(s) would you like to receive the RFI response?

Answer: In printed format is satisfactory. If it is only a few pages, please feel free to put same in
PDF format and e-mail your response.

24. Will the RFI responses be available for viewing or FOIA request? If so, at what time?

Answer: No. They are being accepted by the agency as incident to a follow up RFP and therefore
are not subject to our state’s Open Records law, until after an RFP is awarded. After an RFP is
awarded, they would be subject to an open records request, just as will be the responses to the RFP;
however, if the vendor claims certain parts contain confidential and proprietary information, and
claim such on the appropriate pages, and if the Oklahoma Department of Central Services determines
that in fact those particular references are confidential and proprietary, those particular portions of
the responses will not be subject to the state’s Open Records law.

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:126
posted:8/19/2011
language:English
pages:5
Description: State Drivers License Templates document sample