Docstoc

Round 9 - DOC

Document Sample
Round 9 - DOC Powered By Docstoc
					Prison Bowl IV
Questions written and edited by Hunter College High School (Mehnaj Ahmed, Lily Chen, York Chen, William Dou, Jason
Gurevitch, Matthew Gurevitch, Willie Ha, Sarah Hamerling, Sophey Ho, Cheyenne Hua, Paul Moschetti, Tenzin Norzin, Charles
Pan, Naomi Sweeting, David Xu, Richard Yu, Marianna Zhang, Zihan Zheng), George Berry, Tony Cheng, and Auroni Gupta.

Round 09 – Tossups

1. The Monteregian Hills are remnants of magma intrusions in this province, and the Ungava Bay lies to its north. It
contains the subdivisions Kutivik and Nunivik, with its highest point being Mount Caubvick in the Torngat
Mountains. Its largest city lies on the Hochelaga Archipelago. This region contains the Chic-Choc (“shik shock”)
Mountains in its Gaspé Peninsula, located north of Chaleur Bay. Its longest river drains into the largest estuary in the
world, that of the St. Lawrence River, and it is bordered by Newfoundland to the east and Ontario to the west. For 10
points, identify this province of Canada containing cities such as Montréal.
ANSWER: Québec <RY>

2. This author wrote a short story in which Simon takes in a freezing man, Michael, as his apprentice shoemaker.
This author of “What Men Live By” wrote about a government clerk who imagines himself stuffed into a bag and
later finds solace in Gerasim while accepting his mortality. In another work, this author of The Death of Ivan Ilyich
wrote about Kitty’s marriage to Konstantin Levin and the title character’s relationship with Vronsky, ending in her
suicide by throwing herself in front of a train. For 10 points, name this author of Anna Karenina and War and Peace.
ANSWER: Leo Tolstoy <YC>

3. One group of these people was called the galli, and served as priests of Cybele. One of these people, Bagoas, was
a favorite of both Darius III and Alexander. An affair with Heloise led to Pierre Abelard's becoming one of these.
Another, Wei Zhongxian (“way jong-syen”), suppressed the Donglin Academy and took de facto control of the Ming
Dynasty. Another of these people commanded the Byzantine army alongside Belisarius, and was named Narses.
Many of these men became so before puberty in order to sing in high registers. For 10 points, give this term for men
who have been castrated.
ANSWER: eunuchs [prompt on castrati] <RY>

4. The methylation-specific form of this procedure is used on CpG islands. Its touchdown variant utilizes a gradual
lowering of the temperature, and cDNA is generated from RNA in the RT version of this procedure. Typically
requiring dNTPs, magnesium ions, and primers, it takes advantage of the ability of its namesake Thermus aquaticus
enzyme to withstand high temperatures. Taking place through denaturation, annealing, and elongation steps, this
procedure typically takes 20 to 40 thermal cycles, each of which doubles the amount of DNA present. For 10 points,
name this lab technique used to amplify short pieces of DNA.
ANSWER: Polymerase Chain Reaction <LC>

5. Alexander Calder’s Ordinary is displayed outside one of this architect’s buildings. This architect of the Lake
Shore Drive Towers and also designed the Brno and Tugendhat chairs. He designed a house in Illinois with a core
fireplace instead of interior walls and white horizontal slabs with floor-to-ceiling windows, his Farnsworth House.
He collaborated with Philip Johnson on a building that only allows three window blind positions and is located on
Park Avenue. Known for his maxim “less is more,” for 10 points, name this last director of the Bauhaus and
architect of the Seagram Building.
ANSWER: Ludwig Mies van der Rohe <MZ>

6. The absences of John Lansing and Robert Yates made this man the only delegate from his state present at the
Constitutional Convention. His reputation was badly tarnished by his affair with Maria Reynolds. His support of
Charles Pinckney’s candidacy severely crippled his own party, and his support of Thomas Jefferson as the lesser of
two evils led to his eventual demise. This author of a Report on Manufactures also served as Washington’s aide-de-
camp and argued for protective tariffs as Secretary of the Treasury. For 10 points, name this early Federalist who
was killed in a duel by Aaron Burr.
ANSWER: Alexander Hamilton <ZZ>
7. Some members of this religion approach God through repetition of his name and singing hymns of praise. All of
its members are expected to wear a special undergarment and an iron bracelet at all times. These, along with
carrying a wooden comb and a curved sword, and not cutting the hair, are the five K’s of this religion. Members of
Khalasa, the holy warriors of this religion, must undergo an initiation, after which they are rewarded with the
surname Singh. This religion's center of worship is in the Golden Temple at Amritsar in Punjab. For 10 points, name
this religion founded by Guru Nanak.
ANSWER: Sikhism <MAG>

8. This determined the relationship, when not governed by Say’s Law, of employment and output in his principle of
effective demand. He depicted the equilibrium level of GDP in his namesake cross diagram, and criticized
Churchill’s reintroduction of the gold standard. He proposed the founding of an International Clearing Union and the
bancor, a world currency. Known for his condemnation of the Treaty of Versailles in his work The Economic
Consequences of the Peace, for 10 points, name this British economist who argued for high government spending
and wrote General Theory of Employment, Money and Interest.
ANSWER: John Maynard Keynes <ZZ>

9. In one of this man’s works, he argued that the design argument was flawed due to an incomplete analogy and lack
of experience of multiple universes. In contrast to the rationalists who preceded him, he stated in one of his works
that "Reason is, and ought only to be the slave of the passions." In that work, A Treatise of Human Nature, he also
argued against causality, denying that one can ever perceive cause and effect. In another work, he discusses the idea
that only through prior experience can causal relationships be found. For 10 points, name the author of An Enquiry
Concerning Human Understanding.
ANSWER: David Hume <WD>

10. H. P. Lovecraft wrote a couplet echoing this text's namesake AABA rhyming scheme. In one famous translation,
it describes an argument between "Doctor and Saint" about "the Two Worlds." This text exhorts the reader to be
happy drinking wine and rejects "houris, palaces, Heaven and Hell" as fairy tales. In a translation by Edward
Fitzgerald, one line declares "the Moving Finger writes: and, having writ, / moves on..." and another compares
paradise to "a jug of wine, a loaf of bread--and thou.” For 10 points, name this set of quatrains by the Persian
polymath Omar Khayyam.
ANSWER: Rubaiyat of Omar Khayyam <RY>

11. The WDPT measures the water repellency of this substance, whose color is measured by the Munsell system. Its
structure can be classified as columnar, blocky, platy, or granular. This substance studied in the field of pedology
occurs in O, A, B, C, and R horizons. A porous, carbonate-containing type deposited by wind or glaciers is called
loess. This material may contain organic matter called humus, and its texture is classified by its proportion of sand,
silt, and clay. Hydroponics is the practice of raising crops without this substance. For 10 points, name this earthen
material in which plants grow.
ANSWER: soil [prompt on dirt] <SH/TN>

12. In 1989, this man unsuccessfully sued journalists for libel concerning his membership in the P2 Masonic lodge.
He complimented Barack Obama on his "suntan," and his second wife filed for divorce with him in 2009 after he
attended an 18 year-old girl's birthday party. He claims to have paid over 174 million euros in legal expenses. The
"Rubygate" scandal saw this leader face allegations of underage sex with Karima El-Mahroug, a Moroccan belly-
dancer whom he claimed was related to Hosni Mubarak. This man leads Il Popolo della Libertà, in coalition with the
Lega Nord. For 10 points, name this current Prime Minister of Italy.
ANSWER: Silvio Berlusconi <RY>

13. The premiere of this composer's Capriccio for Piano and Orchestra featured himself at the piano, while a tone
poem from the perspective of a Chinese fisherman is the subject of this man's Song of the Nightingale. The title
figure makes the protagonist dance in the realm of Kaschei the Immortal, the “Infernal Dance,” in one ballet by this
man. In another of his ballets, a puppet comes to life. The composer of The Firebird, Petrushka, and a ballet
beginning with a bassoon solo, for 10 points name this Russian composer of The Rite of Spring.
ANSWER: Igor Fyodorovich Stravinsky <DX>
14. This substance forms clathrate compounds such as methane clathrate, found near the ocean floor. It is the leaving
group in the conversion of amides to nitriles, and reacts readily with Grignard reagents. A common monodentate
ligand, this compound forms a positive azeotrope with ethanol. It reaches its maximum density at 4 degrees C and
has a bond angle of 104.5 degrees. This amphoteric compound is produced in acid-base neutralization reactions. It
experiences capillary action in glass tubes and has a high specific heat due to extensive hydrogen bonding. For 10
points, identify this polar covalent compound with formula H 2O.
ANSWER: water [accept H2O before the end; prompt on ice] <RY>

15. This man’s advisors included Guillermo de Croy and Mercurino Gattinara, and with the advice of Bartolomé de
las Casas, this man issued the New Laws which limited slavery. He warred with the Swabian League and crushed
the Revolt of the Comuneros of Castile. He signed the Peace of Augsburg with the Schmalkaldic League and during
the Italian Wars captured Francis I at the Battle of Pavia. He went to war to preserve his aunt Catherine of Aragon’s
marriage with Henry VIII, and had inherited Spain from Joanna the Mad. For 10 points, name this Hapsburg Holy
Roman Emperor.
ANSWER: Charles V [accept Charles I of Spain] <ZZ>

16. This work draws upon William Blake's Urizen in its phrase "stony sleep," and notes the drowning of "the
ceremony of innocence" and the "blood-dimmed tide." This poem describes a "shape with lion body ... moving its
slow thighs," arising from "Spiritus Mundi," that "Slouches towards Bethlehem to be born." This poem laments that
the "falcon cannot hear the falconer,” and opens with the image of "turning in the widening gyre" before asserting
that "Things fall apart; the center cannot hold." For 10 points, name this poem by William Butler Yeats named for
the return of Jesus Christ.
ANSWER: “The Second Coming” <YC>

17. This figure outwitted Surasa and later killed the sorceress Kalanemi. His name refers to a scar on his chin from
Indra's thunderbolt. Sometimes considered to be Vayu's son, this figure tore his chest open after being made fun of
for taking apart a necklace. This son of Anjana strengthened Arjuna's chariot. After learning from Surya, this avatar
of Shiva was cursed to forget his abilities. He saved Lakshmana's life by moving an entire mountain to find an herb,
and later had his tail set afire. For 10 points, name this figure who decides to help Rama on his quest against Ravana,
leaving his fellow monkeys.
ANSWER: Hanuman <MZ>

18. This man led the fascist Blue Shirts Society, and advocated the conservative New Life Movement. Advised by
Vasily Blyukher, this leader’s Northern Expedition ended the nominal ruling government. His rivalry with Wang
Jingwei led to his purge of his party. He was kidnapped by Zhang Xueliang in the Xi’an Incident, leading to a
detente ended by the New Fourth Army incident. This leader's capital moved from Nanjing to Canton and finally to
Chongqing (“chong-ching”) in 1949 during the Second Sino-Japanese war. For 10 points, name this self-styled
Generalissimo and leader of the Chinese Nationalist Party.
ANSWER: Chiang Kai-shek or Jiang Jieshi <RY>

19. One novel by this author sees the widowed Heed and Christine vie for Bill Cosey's inheritance, while another
opens with men from Ruby murdering a convent full of women. This author of Love also wrote Paradise, as well as
a novel in which Stamp Paid manages to save Denver but not the title character, who haunts 124 Bluestone Road
after being beaten to death by her mother Sethe. In addition to Beloved, she wrote a novel narrated by Claudia
Macteer about Pecola Breedlove, who wants to be white. For 10 points, name this author of The Bluest Eye.
ANSWER: Toni Morrison [accept Chloe Ardelia Wofford] <YC>

20. This phenomenon exhibited by Heusler alloys is modeled as a lattice of spins by the Potts and Ising models.
Materials exhibiting it are characterized by their coercivity and remanence. Arising within Weiss domains, this
phenomenon exhibits a lag response that traces out an S-shaped hysteresis curve. This phenomenon remains even in
the absence of an external magnetic field, and is exhibited below the Curie point by materials like neodynium,
nickel, and cobalt. For 10 points, name this type of permanent magnetism exhibited by iron.
ANSWER: ferromagnetism [accept word forms; prompt on "magnetism" before it is mentioned] <LC>
TB. The Birch reduction takes place in a solution of sodium in this substance. This compound has a pK b almost
equal to the pKa of acetic acid. Arginase catalyzes its biological conversion to urea. It is the ligand in a reagent that
reacts with aldehydes to form a “silver mirror,” Tollens’ reagent. Its oxidation is catalyzed by platinum and rhodium
in the Ostwald process, producing nitric acid. This weak base produced via the iron-catalyzed Haber-Bosch process
is often found in fertilizers and cleaning solutions. For 10 points, name this simplest amine with formula NH 3.
ANSWER: ammonia [accept NH3 before the end; do not accept “ammonium”] <RY>
Round 09 – Bonuses

1. Answer the following about a Dutch artist and his works, for 10 points each.
[10] This painting shows the title Italian merchant and a woman in a green dress standing beneath an ornate
chandelier holding one candle. A round convex mirror in the background shows more two more people in its
reflection.
ANSWER: The Arnolfini Wedding [accept equivalents such as The Arnolfini Marriage, The Arnolfini Portrait, and
The Arnolfini Betrothal]
[10] Above the mirror in The Arnolfini Wedding is the signature of this early Netherlandish artist who also painted
The Annunciation and a portrait of a man in a red turban.
ANSWER: Jan van Eyck [accept Johannes de Eyck]
[10] Jan van Eyck and his brother Hubert painted this altarpiece, which shows the adoration of the lamb in the center
bottom. Its upper front panels feature nude depictions of Adam and a pregnant Eve.
ANSWER: Ghent altarpiece <MAG>

2. Name some things about an author, for 10 points each:
[10] This man wrote about Colonel Joll, who tortures an old man to death, in Waiting for the Barbarians, as well as
the Booker Prize winning Disgrace.
ANSWER: John Maxwell Coetzee
[10] J. M. Coetzee chronicled the “Life and Times” of this harelipped title character, who leaves Cape Town to bring
his mother’s ashes to their home in Prince Albert.
ANSWER: Michael K [accept Life and Times of Michael K]
[10] J. M. Coetzee hails from this country, also home to the author of Ah But Your Land is Beautiful and the anti-
apartheid novel Cry, the Beloved Country, Alan Paton.
ANSWER: South Africa <RY>

3. Linear algebra is the study of this type of space, which satisfies certain properties including closure under addition
and scalar multiplication. For 10 points each:
[10] Give this term, which also describes a mathematical object with magnitude and direction.
ANSWER: vectors [accept vector space]
[10] This operation on two vectors yields a scalar, unlike the cross product, which yields a vector. Applying this
operation to a vector and itself gives the square of that vector's norm.
ANSWER: dot product [prompt on inner product]
[10] This term describes a set of linearly independent vectors which span a given vector space. The Gram-Schmidt
procedure produces an orthonormal one of these.
ANSWER: basis <LC>

4. This man is presumably an adept musician, as he can play the world's smallest violin just for the waitresses. For
10 points each:
[10] Name this character who does not tip and insists people act like professionals. He is displeased with his name
and wants to be named Mr. Purple before Joe Cabot says otherwise.
ANSWER: Mr. Pink
[10] Name this 1992 movie in which a diamond heist goes wrong, featuring colorful characters like Mr. White, Mr.
Orange and Mr. Pink, along with the ringleaders Joe Cabot and Nice Guy Eddie.
ANSWER: Reservoir Dogs
[10] This man directed Reservoir Dogs, as well as Pulp Fiction and the 2009 movie Inglourious Basterds.
ANSWER: Quentin Tarantino <YC>
5. Name some Aztec gods, for 10 points each:
[10] This goddess wears a namesake skirt of snakes. She was impregnated by a ball of feathers and decapitated by
her four hundred sons led by her daughter Coyolxauhqui (“ko-yol-show-kee”).
ANSWER: Coatlicue
[10] When Coatlicue was killed, this god of war sprung from her womb and killed his sisters and brothers. He fights
a constant battle against the darkness and thus requires sacrifices to ensure the sun's survival.
ANSWER: Huitzilopochtli (“weet-zee-lo-poch-tli”)
[10] This brother of Huitzilopochtli was the patron of the ballgame and god of lightning and misfortune. Often
depicted as a skeleton, he protects the sun at night and accompanies the dead to Mictlan.
ANSWER: Xolotl (“sho-lo-tul”) <MZ>

6. It fought the War of the Tatters against forces supported by Giuseppe Garibaldi. For 10 points each:
[10] Name this empire founded after the return of Dom João VI to Portugal.
ANSWER: Empire of Brazil or Brazilian Empire [prompt on Brazil]
[10] This last Brazilian emperor's reign saw the War of the Tatters and the Brazilian intervention in the Uruguayan
War. While he was in Europe the Golden Law was passed, abolishing slavery.
ANSWER: Dom Pedro II
[10] Pedro II's reign also saw this war, in which Paraguay under Francisco Solano Lopez invaded Brazil and
Argentina.
ANSWER: War of the Triple Alliance <RY>

7. Sections LXXII-LXXIII (“72 to 73”) of this unfinished 120-section poem are based on Dante's Divine Comedy. For
10 points each:
[10] Name this work whose Fifth Decad, named after Pietro Leopoldo, contains a litany against usury. Other
sections include "Pisan" and "Rock-Drill," while another is based on the history of China.
ANSWER: The Cantos
[10] This author of the imagist poem "In a Station of the Metro" wrote Hugh Selwyn Mauberley and The Cantos.
ANSWER: Ezra Pound
[10] Ezra Pound helped T. S. Eliot publish this poem, whose epigraph comes from Dante's Inferno. The poem
repeats the lines "In the room the women come and go / Talking of Michaelangelo."
ANSWER: “The Love Song of J. Alfred Prufrock” <YC>

8. They lack vessel elements, and have Strasburger cells in their phloem. For 10 points each:
[10] Name this division of seed-bearing plants which, unlike angiosperms, do not flower or bear fruit.
ANSWER: gymnosperms
[10] Junipers, firs, and cypresses fall within this division of evergreen gymnosperms that produce strobili and
softwood.
ANSWER: conifers or pinophyta or coniferophyta [accept coniferous plants]
[10] Conifers dominate this biome found in Canada and Russia, characterized by spodosol soil and a subarctic
climate.
ANSWER: taiga or boreal forest <LC>

9. Answer the following about the only U.S. president to resign, for 10 points each.
[10] This former vice president of Eisenhower famously said "I am not a crook" in response to allegations that he
had authorized a break-in at the Watergate hotel.
ANSWER: Richard Nixon
[10] This first vice president of Nixon and former governor of Maryland resigned due to allegations of bribery
unrelated to Watergate.
ANSWER: Spiro Agnew
[10] Nixon’s Soviet counterpart was this man with whom he held the SALT I talks. His term was the second longest
after Stalin’s, and saw the reversal of many of Khrushchev’s liberal reforms.
ANSWER: Leonid Ilyich Brezhnev <PM>
10. For 10 points each, name some types of goods:
[10] Unlike a normal good, this type of good decreases in demand as consumer income increases.
ANSWER: inferior good
[10] This type of inferior good has a positive price elasticity of demand, because the income effect overpowers the
substitution effect. Unlike Veblen goods, they exhibit no direct interaction between preference and price.
ANSWER: Giffen good
[10] The consumption of this type of non-rivalrous, non-excludable good does not affect its availability for others.
Examples include street lights and law enforcement.
ANSWER: public good <MZ>

11. He strangles Piangi in order to sing in his own Don Juan Triumphant with Christine. For 10 points each:
[10] Name this deformed "Angel of Music" who demands that Christine replace Carlotta in Il Muto and later
executes a dramatic escape from an angry mob, leaving behind only his mask.
ANSWER: Phantom of the Opera or Erik
[10] Although the Phantom loves Christine, Christine is engaged to this viscount, her childhood friend. On the
rooftop of the opera house, he sings "All I Ask of You," promising to love her and protect her forever.
ANSWER: Raoul, Viscomte of Chagny
[10] The Phantom appears dressed as the Red Death and sings “Why So Silent” at the end of this song which states
"Hide your face so the world will never find you," sung during a New Year’s party.
ANSWER: "Masquerade"<MZ>

12. In this novel, Cyril Fielding is the headmaster of a college in Chandrapore. For 10 points each:
[10] Name this novel in which Adela accuses Dr. Aziz of rape after a trip to the Marabar caves. After Adela
withdraws her accusation, Ronny Heaslop ends their engagement.
ANSWER: A Passage to India
[10] This author of Where Angels Fear to Tread wrote about the homosexual title character's relationships with Alec
and Clive in Maurice (“Morris”).
ANSWER: Edward Morgan Forster
[10] In this Forster novel titled after where the central couple lives, Lucy Honeychurch marries George Emerson
after breaking off her engagement with Cecil Vyse.
ANSWER: A Room with a View <YC>

13. It can be derived from the assumptions of the kinetic theory, or by combining Boyle's law, Charles' law, and
Avogadro's law. For 10 points each:
[10] Name this law describing the behavior of the namesake state of matter, usually stated as PV=nRT.
ANSWER: ideal gas law
[10] The kinetic theory of gases assumes, among other postulates, that all collisions between gas particles and
container walls are of this type. In this type of collision, the total kinetic energy remains unchanged.
ANSWER: perfectly elastic collisions
[10] This probability distribution describes the speeds of particles in an ideal gas. Unlike Fermi-Dirac and Bose-
Einstein statistics, it assumes that quantum effects are negligible.
ANSWER: Maxwell-Boltzmann distribution or statistics [prompt on partial answer] <LC>

14. Name the following English kings who led troops into battle, for 10 points each:
[10] Leading his troops into battle was unavoidable for this king, who was abandoned by the Stanley brothers and
ultimately killed at Bosworth Field despite leading a successful charge.
ANSWER: Richard III
[10] Leading his troops into battle worked out better for this king, the last ever to do so. His army was able to crush
the French at Dettingen in the War of the Austrian Succession.
ANSWER: George II
[10] Leading his troops into battle earned this king not a victory but instead death by an arrow through the eye at
Hastings, as portrayed on the Bayeux Tapestry.
ANSWER: Harold II or Harold Godwinsson <ZZ>
15. Answer the following about an English baroque composer, for 10 points each:
[10] This pupil of John Blow composed The Indian Queen and music to theatrical productions of Oroonoko and
Don Quixote, but is better known for his The Fairy Queen.
ANSWER: Henry Purcell
[10] In this Purcell opera, the Sorceress sends an elf disguised as Mercury to tell one of the title characters to leave
his queen and build a new Troy. When the queen finds out that he left, she is heartbroken and dies.
ANSWER: Dido and Aeneas
[10] This most famous aria from Dido and Aeneas ends with Dido's death. Beginning with “Thy hand, Belinda,”
Dido asks to be remembered after the title action.
ANSWER: Dido's Lament or "When I am Laid in Earth" <WH>

16. One poem in this collection describes a "banal Eldorado." For 10 points each:
[10] Name this collection which includes the poem "Voyage to Cytherea" and opens with a section titled "Spleen
and Ideal." Its third section is entitled "Wine."
ANSWER: Les Fleurs du Mal or The Flowers of Evil
[10] This French Symbolist author of "The Litanies of Satan" wrote Les Fleurs du Mal, and translated many works
of Edgar Allan Poe.
ANSWER: Charles Baudelaire
[10] Les Fleurs du Mal includes a poem titled after this Greek island home to the author of "Hymn to Aphrodite,"
Sappho.
ANSWER: Lesbos <YC>

17. Name some things about a school of thought founded by Charles Perce, for 10 points each:
[10] This school's philosophers include the authors of works such as The Fixation of Belief and The Quest for
Certainty.
ANSWER: pragmatism
[10] This follower of pragmatism described the school using an analogy of a squirrel running around a tree. This
philosopher and psychologist was responsible for works such as Principles of Psychology as well as The Varieties of
Religious Experience.
ANSWER: William James
[10] This pragmatist wrote works such as The Public and its Problems, although he may be better known for the
education reforms described in Democracy and Education.
ANSWER: John Dewey <ZZ/MA>

18. Answer some questions about the geography of China, for 10 points each:
[10] This river in northern China has historically flowed both north and south of the Shandong Peninsula. It is
named for its distinct color, derived from the soil of the Loess Plateau.
ANSWER: Yellow River
[10] Efforts to curb this desert's rapid expansion include the Green Wall of China project. This desert is formed by
the rain shadow of the Himalayas, and covers much of historical Mongolia.
ANSWER: Gobi Desert
[10] This desert covers much of the far-western Xinjiang (“sin-zyang”) Province and is located within the Tarim
Basin. The Altun Shan range borders it to the south.
ANSWER: Taklamakan Desert <RY>

19. This theory based on the equivalence principle predicts the Lense-Thirring effect and was tested in the Pound-
Rebka experiment. For 10 points each:
[10] Name this theory which treats gravity as a result of the curvature of spacetime.
ANSWER: general relativity [do not accept "special relativity"]
[10] This physicist explained the photoelectric effect and developed the theories of special and general relativity. He
names a set of field equations central to general relativity.
ANSWER: Albert Einstein
[10] This effect predicted by general relativity is the distortion caused by the bending of light around a massive
object. It is responsible for double images of some distant quasars.
ANSWER: gravitational lensing <LC>
20. It established the cities of Cordoba and Lilybaeum, and one of its explorers sailed to modern-day Senegal. For
10 points each:
[10] Name this North African city that fought against Rome in the Punic Wars.
ANSWER: Carthage
[10] Carthage is named for a city of this seafaring people, who founded it as a colony.
ANSWER: Phoenicians
[10] The military of Carthage included many mercenaries from this neighboring region, whose light cavalry helped
encircle the Roman forces at Cannae.
ANSWER: Numidia <RY>

TB. For 10 points each, answer the following about a French artist who inspired many early 20th century artists:
[10] This post-Impressionist, known for his analytical and geometric style, painted Still Life with Apples, L’Estaque,
The Cardplayers, and A Modern Olympia. His later works used broad brush strokes and flat facets of color.
ANSWER: Paul Cézanne
[10] This Cézanne painting shows diagonally-slanted trees that form a triangle, framing a patchy sky and a pond. It
shows 13 nude women around the central pond, in which a lone swimmer can be seen.
ANSWER: The (Large) Bathers or Les Grandes Baigneuses
[10] Cézanne painted many landscapes of this mountain which he could see from his window. Those paintings went
on to influence the cubists.
ANSWER: Mont (or Mount) Sainte-Victoire <MAG>

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:13
posted:8/18/2011
language:English
pages:9