Ben Cooper 2010 Packet 4 COMPLETE.docx

Document Sample
Ben Cooper 2010 Packet 4 COMPLETE.docx Powered By Docstoc
					                        Ben Cooper Memorial Tournament 2010 / ABC Spring 2010
              Written by: Georgetown Day School, Brown University, and Vanderbilt University
                 Edited by: Matt Jackson, with assistance from Ian Eppler and Daichi Ueda

Packet 4

Tossups

1. For anisotropic substances, this law can be represented using Voigt notation; it can be derived by defining
deformation as adiabatic. Cauchy adapted this law to three-dimensional bodies; in three dimensions, a 4th
order tensor with 81 coefficients must be applied for this law to hold; it is called the [*] stiffness tensor. This
law holds only in the elastic range, below the yield strength, and Young‟s modulus is the ratio of stress and strain
over that range. For 10 points, identify this law often applied to springs, defined by setting the restoring force equal
to the negative of the spring constant k times displacement.
ANSWER: Hooke’s Law [IE]

2. This author wrote about the brilliant Hamilton student Tom Outland, who dies in combat and leaves
Professor Godfrey St. Peter to reminisce in The Professor’s House. In another work, the title figure sees the
Indians of Acoma rebel, and replaces the corrupt Gallegos with [*] Joseph Vaillant; that man, Jean Marie
Latour, builds a Catholic Church in Santa Fe. A performance of Wagner‟s “The Valkyrie” leads Thea Kronborg to
success in this author‟s The Song of the Lark, and Jim Burden narrates about the Shimerdas‟ daughter in another
novel. For 10 points, name this Nebraska writer of O Pioneers! and My Antonia.
ANSWER: Willa Sibert Cather [DU]

3. This character’s namesake “Woods” title the last NES game ever released. In one handheld game, he is
sucked into a music box by Rudy the Clown, and in another, he fights a boss with multiple emotional masks,
the Golden Diva, after using a bird-like flying key and frog-like switches to travel through the Pyramid of
Gold. Often opposed by the Black Sugar Pirates led by [*] Captain Syrup, he eats garlic to become a superhero in
a spin-off series involving 5-second “microgames”. For 10 points, name this pudgy, greedy, yellow-clad antithesis to
a Nintendo plumber.
ANSWER: Wario [MJ]

4. Morton Smith discovered a “secret” version of this document used by the Carpocrates. This book, the only
New Testament book in which Jesus speaks Aramaic, contains a naked man running from Jesus’ arrest, who,
by tradition, is considered to be the author himself, and the parable of the [*] mustard seed. Usually considered
the first to be written chronologically, many versions omit verse 16:9 through 20, ending with the empty tomb rather
than the Resurrection of Jesus. For 10 points, name this New Testament Gospel situated between Matthew and
Luke, the second.
ANSWER: Gospel according to / of Mark [MJ]

5. This man described opposites like the sun and moon and life and death with the word “syzygy”
[SIZZ-uh-jee], and he summarized his theories in the introduction to the Evans-Wentz translation of the
Tibetan Book of the Dead. He designated Eve, Helen, Mary, and Sophia as four stages of male development,
and his work was the basis of the [*] Myers-Briggs personality test. His other theories include synchronicities and
the anima. For 10 points, name this Swiss psychologist who created the idea of archetypes in his theory of the
collective unconscious.
ANSWER: Carl Gustav Jung [YOONG] [DB-N]

6. A pure substance has no degrees of freedom at one of these, according to a rule named for Gibbs, and any
system has p choose 3 of these, where p is the number of [*] phases. Helium-4 has two unconventional ones due
to superfluidity, while for water, it fixes the definition of the Kelvin scale and is at .612 kilopascals and 273.15
Kelvins. For 10 points, name this point where coexistence curves meet on the phase diagram, a temperature and
pressure at which a substance exists in an equilibrium of all three phases of solid, liquid, and gas.
ANSWER: triple point [MJ]
7. One of this man’s aids, Crixus, was defeated by the armies of Luicus Gellius Publicola at Mount Garganus.
Gaius Claudius Glaber unsuccessfully attempted to defeat him, and this man’s base was located at Mount
Vesuvius. This man died while fighting near the Siler River. The [*] most successful attacks against this man
were led by Crassus; after his defeat, members of his army were crucified along the Appian Way. For 10 points,
identify this former gladiator, the leader of a slave uprising against the Roman Republic.
ANSWER: Spartacus [IE]

8. This function can be estimated for large values using Stirling's approximation. One can compute this
function for any element in its domain by adding one and applying the gamma function. Used three times in
the formula for calculating binomial [*] coefficients, this function is found in the denominator of each term in a
general Taylor series. For 10 points, name this function that, for any positive integer n, is equal to the product of the
integers from one to n, symbolized by an exclamation point.
ANSWER: factorial [prompt “gamma function” before mention; prompt “exclamation point”] [GG]

9. Although mannose-6-phosphate tagged molecules are sent to this organelle, its failure results in I-cell
disease, characterized by the formation of inclusion bodies. Niemann-Pick disease and Gaucher’s disease are
results of malfunction in it, while sphingo-lipid buildup around it occurs in [*] Tay-Sachs disease. Its namesake
enzymes are produced in the endoplasmic reticulum, though this organelle itself buds off from the Golgi apparatus.
Its membrane maintains an acidic environment in the interior, necessary for hydrolases to function. For 10 points,
what organelle uses autophagy to consume old organelles and digest macromolecules?
ANSWER: lysosome [DU]

10. One of his works shows an hourglass hanging above the title figure hunched over a desk, with a sleeping
dog next to a lion in the foreground; another portrays an hourglass held by a bearded creature in a dark
wood standing near a hoglike spearman. In addition to St. [*] Jerome in his Study and Knight, Death, and the
Devil, this man‟s engravings include an anatomically incorrect beast, Rhinoceros, and a symbolic work containing a
4-by-4 panel of numbers, yet another hourglass, geometric shapes, and a pensive angel, Melancholia I. For 10
points, name this Reformation-era German artist famous for woodcuts depicting The Four Horsemen of the
Apocalypse.
ANSWER: Albrecht Durer [MJ]

[HALF-TIME / SCORE CHECK]
[If a team‟s roster has more than four players, that team may substitute players in or out at this point.]

11. This author wrote about Captain MacWhirr and Jukes saving the Nan-Shan from a natural disaster in
“Typhoon”. Two officers in Napoleon’s army, Feraud and D’Hubert, get involved in a protracted conflict in
his “The Duel”. In another of his stories, a fugitive from the Sephora, [*] Leggatt, commits murder. In one
novel, the title immigrant works in Sulaco harbor in Costaguana; in another, the title sailor leaves the Patna and ends
up shot by Doramin on Patusan after Dain Waris dies. The author of “The Secret Sharer”, Nostromo, and Lord Jim,
for 10 points, name this author who wrote about Marlow narrating the downfall of Kurtz in Heart of Darkness.
ANSWER: Joseph Conrad [or Jósef Teodor Konrad Nałęcz Korzeniowski] [GT]

12. When Derforgaill is in this form, Cú Chulainn once hits her with a sling, though he saves her by sucking
the stone out. Louhi promises to give his daughter to Lemminkäinen only if he can shoot this creature in
Tuonela, the [*] underworld, in the Finnish epic Kalevala. Saraswati is often depicted sitting on a lotus or this
animal. The wife of Tyndareus and mother of Helen and Clytemnestra laid eggs from which the Dioscuri came out,
after she was raped by Zeus in this form. For 10 points, Leda is associated with what white, beautiful bird?
ANSWER: swan [DU]

13. This composer was inspired by clarinetist Richard Muhfeld to complete his Clarinet Sonatas in F minor
and E flat major, and his Opus seven includes the songs “True Love” and “The Mourner.” This composer
used a piece by Keler Bela as the basis for the fifth of his [*] Hungarian Dances, and he incorporated a multitude
of instruments, including a piccolo and a timpani, in his Tragic Overture. Another of his works incorporates campus
drinking songs, while his 1st symphony was derisively nicknamed Beethoven‟s Tenth. For 10 points, name this
Austrian composer of Academic Festival Overture who wrote a namesake lullaby.
ANSWER: Johannes Brahms [DB-N]

14. In this nation, the Sacred Footprint appears at the base of Adam’s Peak. It also includes the southeastern
Uva basin, and the coastal town of Mullaitivu, where Prabhakaran was recently killed, and its longest river is
the Mahaweli. Separated from the [*] mainland by Palk Strait next to its Jaffna peninsula, and formerly known as
Serendib, this island saw the 2009 end of a long civil war fought by the extremist Tamil Tigers. For 10 points, name
this island just off the coast of India with capital at Colombo, formerly known as Ceylon.
ANSWER: Sri Lanka [prompt on “Ceylon” before read”] [MJ]

15. A dispute over broadcloth led Humphrey Marshall to duel this man, who also dueled John Randolph. He
once ran for office with Ted Frelinghuysen of New Jersey, and one man named after him was shot and
stabbed by Alexander [*] Berkman. This supporter of the tariff as part of the “American System” finished fourth in
the presidential election of 1824, and was nominated Secretary of State in John Quincy Adams‟ “corrupt bargain”.
For 10 points, name this Kentucky congressman, a “War Hawk” and three-time Presidential loser who earned his
reputation with the Missouri Compromise and the Compromise of 1850.
ANSWER: Henry Clay [MJ]

16. It became the first dynasty of its nation to use a unified paper money system not backed by silver or gold,
and it abolished, but later reinstated, the earlier civil service examinations. It established one capital at
Dadu, which literally means “Great Capital.” Defeated by the forces of Zhu Yuanzhang, a part of the [*] Red
Turban Rebellion. Its attempts to invade Japan were repelled by kamikaze, or „divine winds‟, and after less than a
century it was succeeded by the Ming Dynasty. For 10 points, name this Mongol-founded Chinese dynasty founded
and ruled by Kublai Khan.
ANSWER: Yuan Dyansty [JoC]

17. This group produced a “Final Act,” containing all its decisions. In its final weeks, the Earl of Clancarty
replaced Viscount Castlereagh at this meeting. Switzerland was declared neutral, Norway and [*] Sweden
were joined under a single ruler, a 38-state German Confederation was formed, and the French monarchy,
represented by Talleyrand, was restored with the ascension of Louis the Eighteenth. For 10 points, name this event
chaired by Prince Metternich which aimed to create a European balance of power in Napoleon‟s absence, hosted in
the capital of Austria.
ANSWER: Congress of Vienna [OH]

18. This author of The Archaeology of Knowledge turned to art criticism by describing “Las Meninas” in his
The Order of Things and by writing about Magritte in This is not a Pipe. His multiple-volume History of
Sexuality described the concept of “bio [*] power”; he also described doctors using the “clinical gaze”. Another
work of his described the Great Confinement while criticizing insanity, while he famously used the image of Jeremy
Bentham‟s Panopticon to describe society as a prison. For 10 points, name this author of Madness and Civilization,
The Birth of the Clinic, and Discipline and Punish, a French postmodernist philosopher.
ANSWER: Michel Foucault [MJ]

19. One of this author’s works is divided into six sections, including “The Cleft Stick,” “Death of a Traitor,”
and “Into the Golden Age;” another of his works opens with the line “Perhaps I could have saved him, with
only a word,” is narrated by Sophie, and involves Pieter van Vlaanderen’s guilt y love for [*] black women. In
addition to Ah, But Your Land is Beautiful and Too Late the Phalarope, he wrote about Mr. Jarvis, whose son Arthur
has been killed by Absalom. For ten points, name this anti-apartheid South African author who wrote about the
priest Stephen Kumalo in Cry, the Beloved Country.
ANSWER: Alan Paton [DB-N]

20. This author wrote about Constance’s confirmation ceremony and merriment at a brothel in “La Maison
Tellier.” One of his characters, Father Chantavoine, is a priest of Urville who refuses to ring the church bells;
that character hides Rachel the Jewess after she kills the effeminate officer Mademoiselle Fifi. In another
work featuring [*] Cornudet, passengers traveling to Le Havre pressure the prostitute Elizabeth Rousset into
sleeping with a Prussian officer. The author of “Ball of Fat”, for 10 points, what French writer is best known for
describing Mathilde‟s jewelry in “The Necklace”?
ANSWER: Guy de Maupassant [DU]
[STOP HERE]
[You have reached the end of the round. Do not continue reading unless the game is tied or a tossup was thrown out
earlier in the round.]

21. Their typical lifespan is only about 120 days, and they were first observed by Jan Swammerdam. Young ones are
known as reticulocytes.. Their functional molecule undergoes the Bohr effect and consists of [*] porphyrin rings
bound to central atoms of iron; in certain salamanders and fish, and in all mammals, they lack a nucleus. In humans,
they develop in bone marrow, and a decreased number of these or a decrease in their ability is anemia. For 10 points,
name thse cells, with a distinctive biconcave shape, that contain the molecule hemoglobin and carry oxygen from the
lungs to muscles.
ANSWER: red blood cells [or red blood corpuscles, or haematids, or erythroid cells, or erythrocytes] [JoC]
Bonuses

1. Components of this organ include the glomerulus and Bowman‟s capsule, and dialysis is used in the event of
failure of this organ. For 10 points each;
[10]Identify this paired organ, which filters the blood and produces urine.
ANSWER: kidneys
[10]This functional structure of the kidney comes in cortical and juxta-medullary varieties. The collecting duct
system connects these units to the ureter.
ANSWER: nephrons
[10]This component of the nephron, which has an ascending limb and a descending limb, facilitates diffusion of ions
remaining in the blood.
ANSWER: loop of Henle [IE]

2. It usually includes the tale of the “four sons”, the drinking of four cups of wine, and the Four Questions, as
specified by the Haggadah. For 10 points each,
[10] First, name this Jewish ritual meal whose name translates as “order”.
ANSWER: Seder
[10] The Seder begins this eight-day holiday celebrating the Exodus from Egypt, during which far too much
unleavened matzah is consumed.
ANSWER: Passover [accept Pesach]
[10] This minor Jewish holiday, which commemorates fruit-bearing trees, has an optional namesake Seder.
ANSWER: Tu B’Shevat [accept Fifteenth of Shevat or other equivalents]

3. One god in this mythology promised to create 1500 humans every day, after his consort declared that she would
kill 1000 every day. For 10 points each:
[10] What mythology system features that creator goddess dying after giving birth to a fire god, and the creator god
giving birth to major deities by washing his left eye, right eye, and nose?
ANSWER: Shinto myth [accept Japanese myth]
[10] This chief goddess of the Shinto myth, who represents the Sun, hid in a cave after her brother flung a skinned
horse into her weavers‟ looms.
ANSWER: Amaterasu Omikami
[10] This brother of Amaterasu and the God of Sea and Storms caused the ruckus that disgusted Amaterasu. He also
slew the Yamata no Orochi.
ANSWER: Tatehaya Susanowo-no-Mikoto [DU]

4. This composition opens with a clarinet trill, trailed by a 17-note glissando. For 10 points each,
[10] First, name this 1924 combination of classical music and jazz, inspired by a railway journey to Boston.
ANSWER: Rhapsody in Blue
[10] This American, the brother of Ira, composed Rhapsody in Blue, in addition to An American in Paris, Of Thee I
Sing, and Porgy and Bess.
ANSWER: George Gershwin
[10] Gershwin also wrote this piece, which highlights Latin American instruments, music, and dance. It was
originally entitled Rumba.
ANSWER: Cuban Overture [JaC]

5. Answer some questions about a certain ruler, for 10 points each.
[10] This ruler, whose capital was Samarkand, sought to restore the Mongol Empire. His descendant Babur formed
the Mughal Empire in India, and he claimed descent from Genghis Khan.
ANSWER: Tamburlaine [or Tamerlane; or Timur the Lame; or Temur-i-Lank; accept other reasonable
pronunciations of his name]
[10] Tamerlane fought against this fragment of the Mongol Empire ruled by Tokhtamysh, who had previously united
White and Blue factions to form it. It was located mostly in modern-day Russia.
ANSWER: Golden Horde [accept Ulus of Jochi or Kipchak Khanate]
[10] In 1402, Tamerlane captured this Ottoman city, where he allegedly made a mountain out of the skulls of the
defenders, but the Ottomans recaptured it the following year.
ANSWER: Ankara [JoC]
6. It described “idols of the tribe” and “idols of the theater,” two of four common logical fallacies. For 10 points
each,
[10] First, name this work whose title references an older Aristotle work on syllogistic logic, which championed
induction and helped develop the scientific method.
ANSWER: Novum Organum Seclorum [The Aristotle work is Organon.]
[10] This English philosopher stated that “Knowledge is power” in his Meditationes Sacrae. He wrote Novum
Organum.
ANSWER: Sir Francis Bacon
[10] Bacon described a research college known as Salomon‟s House in his book about the “New” version of this
place, whose history was described to Socrates in the dialogue Critias.
ANSWER: Atlantis [MJ]

7. This artist depicted a Roman god eating his son, as well as the execution of several prisoners, one of whom
throws his hands out. For ten points each:
[10] Name this Spanish artist, whose Black Paintings include Saturn Devouring His Children. He also painted The
3rd of May, 1808.
ANSWER: Francisco Goya
[10] When Francisco Goya painted this figure naked, critics insisted that he paint clothes over her. He instead
painted a new clothed version, and displayed one of the two in his house depending on what guests were over.
ANSWER: La Maja
[10] Goya created this series of graphic prints between 1810 and 1820 which include “For the Clasp of the Knife”
and “The Truth has Died.”
ANSWER: The Disasters of War [Accept Los Desastres de La Guerra] [DB-N]

8. In this work, Ogbuefi Ezeudu‟s son is accidentally shot at his father‟s funeral. For 10 points each,
[10] First, name this novel in which Okonkwo is punished with a 7-year exile for murdering Ikemefuna.
ANSWER: Things Fall Apart
[10] This Nigerian author of Anthills of the Savannah wrote about Okonkwo‟s grandson Obi in No Longer at Ease,
the sequel to Things Fall Apart.
ANSWER: Chinua Achebe
[10] In this Achebe novel, the villages of Umuaro forsake traditional beliefs in the god Ulu when Christian
missionaries arrive. Ezeulu, the chief priest of Ulu, refuses to comply and lets the yam harvest fail.
ANSWER: Arrow of God [DB-N]

9. This war was fought between 1853 and 1856 and saw Russian forces fight the united armies of Britain, France,
and the Ottoman Empire. For 10 points each:
[10] Name this conflict which involved Florence Nightingale‟s nursing and the siege of Sevastopol.
ANSWER: Crimean War
[10] During the Crimean War, the Charge of the Light Brigade was led by this British general, who also names a
type of sweater.
ANSWER: James Brudenell, Seventh Earl of Cardigan [accept either underlined name alone]
[10] The Charge of the Light Brigade occurred at this battle of the Crimean war, which also saw the “thin red line”
repel the attacks of the Russian cavalry.
ANSWER: The Battle of Balaclava [DB-N]

10. They come in up, down, top, bottom, charm, and strange “flavors”. For 10 points each,
[10] Name these subatomic particles, which combine to form hadrons.
ANSWER: quarks
[10] Unlike mesons, which have one quark and one antiquark, these hadrons are composed of three quarks.
Examples include one with two ups and a down, the proton, and one with one up and two downs, the neutron.
ANSWER: baryons
[10] Due to this property‟s namesake “confinement”, quarks cannot be directly observed. It is a type of charge
describing a quark‟s interaction with gluons and the strong force.
ANSWER: color charge [MJ]
11. Name some defunct American political parties, for 10 points each:
[10] Two of this party‟s four presidents died in office; they were succeeded by John Tyler and Millard Fillmore. Its
members opposed Andrew Jackson and the Democrats, but didn‟t agree on slavery or much of anything else.
ANSWER: Whig Party
 [10] This xenophobic party attempted to halt German and Irish immigration. Its “secret” members mostly ended up
joining the Republican Party prior to the election of 1860.
ANSWER: Know-Nothing Party [or American Party]
[10] This other 19th Century party introduced both nominating conventions and party platforms, nominating
William Wirt to run against Andrew Jackson in 1832.
ANSWER: Anti-Masonic Party [JoC]

12. The Celsius scale is a translation of this scale, while the Fahrenheit scale is not. For 10 points each:
[10] Name this SI scale which, by definition, cannot go negative. Named after a Scottish baron, a zero on this scale
is known as “absolute zero.”
ANSWER: Kelvin scale
[10] Water has a high value for this, the amount of joules of energy required to increase the temperature of one
kilogram of a substance by one Kelvin.
ANSWER: specific heat capacity
[10] The Carnot cycle, which sets the maximum efficiency of a heat engine, works by using two isothermal
processes and two of these processes, where no heat is transferred.
ANSWER: adiabatic process [accept isocaloric] [AJ]

13. When added via the “tip-to-tail” method, the sum of two of these is called a resultant. For 10 points each,
[10] First, name these quantities with both magnitude and direction, often contrasted with scalars.
ANSWER: vector quantities
[10] When done on two vectors with magnitudes a and b, this operation produces the scalar “a b cosine theta”,
where theta is the angle between them.
ANSWER: dot product
[10] With Hermann Schwarz, this French mathematician‟s namesake inequality says the dot product of two vectors
is less than or equal to the product of their magnitudes. His namesake sequences converge to one value.
ANSWER: Augustin-Louis Cauchy

14. The title characters are Max Bialystock and Leopold Bloom, who attempt to swindle investors by overselling
shares in a Broadway flop. For 10 points each:
[10] Name this 1968 movie, whose 2001 musical remake contains songs like “Prisoners of Love,” “Keep it Gay,”
and “Springtime for Hitler.”
ANSWER: The Producers
[10] The Producers was conceived of by this Jewish director of Blazing Saddles and Young Frakenstein.
ANSWER: Mel Brooks [Accept Melvin Kaminsky]
[10] This sexy Swedish "secretary slash receptionist" of Max and Leo sings “When You Got it, Flaunt It” in the
musical. After "Springtime for Hitler" fails to flop, she runs with Leo to the beach and marries him.
ANSWER: Ulla Inga Hansen Bensen Yansen Tallen Hallen Svaden Swanson Bloom [DB-N]

15. This novel‟s protagonist gives a dog named Karenin to his wife, Tereza, but later cheats on her with the artist
Sabina. For 10 points each:
[10]Identify this Milan Kundera novel about the surgeon Tomas, whose title serves as a critique of the concept of
eternal recurrence.
ANSWER: The Unbearable Lightness of Being [accept Nesnesitelná lehkost bytí; accept l'Insoutenable légèreté
de l'être since the novel was originally published in French]
[10] Milan Kundera hails from this country. Other notable authors from this country include the author of The Good
Soldier Svejk, Jaroslav Hasek, and Vaclav Havel.
ANSWER: Czech Republic [accept Czechoslovakia since all these authors were alive then]
[10] This other Czech author wrote of Captain van Toch discovering the title sentient race in War with the Newts.
His play about Dr. Alquist‟s factory, R.U.R., introduced the word “robot”.
ANSWER: Karel Capek [CHOP-ek] [IE]
16. One character who accepts this figure is De Lacey, a blind man unable to see this figure‟s ugliness. For 10 points
each:
[10] First, what character swears revenge against humanity after being rejected by Safie and Felix, kills the
protagonist‟s brother William, and frames Justine Moritz for the murder?
ANSWER: Frankenstein‟s monster [accept equivalents; do not accept or prompt “Frankenstein” by itself]
[10] Frankenstein: the Modern Prometheus is a work by this writer, who wrote about incest in her novel Matilda.
ANSWER: Mary Wollestonecraft Godwin Shelley
[10] Frankenstein‟s frame narrative is told by this captain, who hears the main story after rescuing Victor
Frankenstein in the Arctic Circle.
ANSWER: Captain Robert Walton [DU]

17. For 10 points each, name some politicians from a state that just ain‟t the same since Strom Thurmond died,
South Carolina:
[10] Known for telling staff he was on the Appalachian trail, while actually in Argentina with a mistress, this
Republican governor of South Carolina has not been impeached despite threats from state legislators.
ANSWER: Mark Sanford
[10] When President Obama said in a September 2009 speech to Congress that a healthcare plan would not pay for
illegal immigrants, this representative from South Carolina‟s 2 nd district interrupted: “You lie!”
ANSWER: Addison Graves “Joe” Wilson
[10] This South Carolina senator is notable for claiming that health care would be Obama‟s “Waterloo”, and for
blocking the nomination of a head for the Transportation Security Administration.
ANSWER: Jim deMint

18. This poem‟s second stanza states that a woman‟s “horny feet…come to show how cold she is, and dumb,” and it
ends “Let be be finale of seem”. For 10 points each:
[10] Identify this poem, which more famously references the “roller of big cigars” and “concupiscent curds.”
ANSWER: The Emperor of Ice-Cream
[10] This poet included “The Emperor of Ice-Cream” in his collection Harmonium. His other works include
“Thirteen Ways of Looking at a Blackbird,” “Anecdote of the Jar”, and “Sunday Morning.”
ANSWER: Wallace Stevens
[10] This other Stevens poem asks Ramon Fernandez why “the lights in the fishing boats…mastered the night and
portioned out the sea.” Its first stanza references “she who sang beyond the genius of the sea.”
ANSWER: The Idea of Order at Key West [IE]

19. For 10 points each, name these important figures from ancient Athens.
[10] Chronicled by the historian Thucydides [thoo-SIDD-id-deez], this ruler during the Athenian Golden Age
fostered democracy between the Persian and Peloponnesian wars.
ANSWER: Pericles
[10] Virtually all of this man‟s incredibly harsh legal code was repealed by the democratic reformer Solon.
ANSWER: Draco
[10] This rival of Megacles was a tyrant of 6th-century BCE Athens. He was succeeded by his sons Hippias and
Hipparchus.
ANSWER: Pesistratus [MJ]

20. Eventually, the baby in question displayed generalized fear of furry objects like Santa Claus beards. For 10
points each:
[10] Name this experiment by John Watson and Rosalie Rayner, in which the threat of a loud gong conditioned a
baby to cry loudly at the sight of rats.
ANSWER: Little Albert experiment / demonstration
[10] Little Albert was evidence for this school of psychology inspired by Ivan Pavlov‟s dogs, which regarded the
analysis of cognition as unscientific.
ANSWER: behaviorism
[10] Another experiment involving dog behavior, run by Martin Seligman, tested this phenomenon, in which dogs
accustomed to electric shock and restraint would not escape the shocks even after the restraints were gone.
ANSWER: learned helplessness [MJ]
21. He preaches that all religion is based on lies, but if you follow these lies, you will be happy. For 10 points each,
[10] First, name this central religious figure on the fictional island of San Lorenzo.
ANSWER: Bokonon
[10] This Kurt Vonnegut novel features Bokonon and his religion of lies. The ruler of San Lorenzo, “Papa”
Monzano, dies of Ice-nine, a substance that melts at 114.4° F, in it.
ANSWER: Cat’s Cradle
[10] In this other Vonnegut novel, Billy Pilgrim meets the alien Trafalmadorians after surviving the firebombing of
Dresden and becoming “unstuck in time”.
ANSWER: Slaughterhouse-Five, or, the Children‟s Crusade [JaC/MJ]

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:5
posted:8/7/2011
language:English
pages:9