CHAPTER 5 – Test Bank

Document Sample
CHAPTER 5 – Test Bank Powered By Docstoc
					CHAPTER 5 – Test Bank

Multiple-Choice Questions
1. Greek history first becomes well-documented around
   a. 1200 B.C.
   b. 1000 B.C.
   c. 900 B.C.
   d. 800 B.C.
   e. 450 B.C.
   Answer: d

2. The Greek alphabet came from
   a. Egypt.
   b. Mycenae.
   c. Crete.
   d. Phoenicia.
   e. Syria.
   Answer: d

3. The Pythian Games originated at
   a. Delos.
   b. Olympia.
   c. Athens.
   d. Delphi.
   e. Pylos.
   Answer: d

4. “Know Thyself” was inscribed in stone at
   a. Athens.
   b. Olympia.
   c. Delphi.
   d. Delos.
   e. Eleusis.
   Answer: c

5. Apollo’s sacred island was
   a. Thera.
   b. Crete.
   c. Delphi.
   d. Delos.
   e. Atlantis.
   Answer: d
6. An oracle was a
   a. temple.
   b. shrine.
   c. altar.
   d. priest.
   e. magician.
   Answer: d

7. Which of the following was NOT a famous woman in ancient Greece?
   a. Sappho of Lesbos.
   b. Iaia of Kyzikos.
   c. Aspasia.
   d. Artemisia.
   Answer: d

8. Greek Geometric art was seen in the
   a. 9th century B.C.
   b. 7th century B.C.
   d. 6th century B.C.
   d. 5th century B.C.
   Answer: a

9. The lively, rectilinear meander patterns circling the body of a vase is typical of
   a. changes from the Archaic to Hellenistic style.
   b. the Geometric style.
   c. the Classical style.
   d. the Orientalizing style.
   Answer: b

10. Black-figure pottery is from the
    a. Geometric period.
    b. late Classical period.
    c. Archaic or early Classical period.
    d. Hellenistic period.
    Answer: c

11. A nude standing figure of a young man is known in Greek art as a(n)
    a. kore.
    b. entasis.
    c. lapith.
    d. kouros.
    Answer: d
12. A Greek two-handled storage jar is known as a(n)
    a. hydria.
    b. kylix.
    c. krater.
    d. amphora.
    Answer: d

13. A Greek drinking cup was called a(n)
    a. krater.
    b. amphora.
    c. lekythos.
    d. kylix.
    Answer: d

14. The Classical Greek style can best be described as
    a. stylized and organic.
    b. stylized and idealized.
    c. figurative and non-representational.
    d. idealized but non-figurative.
    e. naturalistic but idealized.
    Answer: e

15. Which best describes Greek government during the Classical period?
    a. democracy
    b. autocracy
    c. tyranny
    d. monarchy
    e. aristocracy
    Answer: a

16. The main Greek media used by sculptors were
    a. bronze and iron.
    b. marble and terracotta.
    c. terracotta and bronze.
    d. bronze and marble.
    e. gold and marble.
    Answer: d

17. Which of the following is NOT a Greek god or goddess?
    a. Ares
    b. Artemis
    c. Hestia
    d. Poseidon
    e. Venus
    Answer: e
18. Which of the following is NOT a correct pairing of Greek god with its Roman counterpart?
    a. Zeus and Jupiter
    b. Dionysos and Bacchus
    c. Demeter and Ceres
    d. Hades and Hebe
    e. Athena and Minerva
    Answer: d

19. Which of the following do NOT belong together?
    a. Zeus – thunderbolt
    b. Juno – peacock
    c. Hephaistos – hearth
    d. Neptune – trident
    e. Hermes – caduceus
    Answer: c

20. Which of the following did NOT take part in the Trojan War?
    a. Achilles
    b. Ajax
    c. Odysseus
    d. Sophokles
    e. Agamemnon
    Answer: d

21. Which of the following is NOT a correct definition?
    a. hydria – water jar
    b. amphora – storage jar
    c. krater – flask for pouring oil
    d. kylix – drinking cup
    e. oenochoe – jug for pouring wine
    Answer: c

22. Which do NOT belong together?
    a. Exekias – Geometric style
    b. Myron – Early Classical style
    c. Polykleitos – Classical style
    d. Lysippos – fourth century B.C.
    e. Phidias – Classical style
    Answer: a
23. Which was NOT a technique or process used by the Greeks?
    a. lost-wax
    b. black-figure
    c. red-figure
    d. white ground
    e. mummification
    Answer: e

24. “Classical” means
    a. old-fashioned and valuable.
    b. traditional and of high quality.
    c. out-of-date and trite.
    d. traditional and stylized.
    e. idealized and valuable.
    Answer: b

25. Contrapposto is
    a. a twist at the neck.
    b. a counter position.
    c. a twist at the waist.
    d. stepping forward.
    e. standing at attention.
    Answer: c

26. The earliest example of the use of contrapposto was in the sculpture of the
    a. Kouros from Tenea.
    b. Kritios Boy.
    c. Laocoön.
    d. Perikles.
    Answer: b

27. The Riace bronzes were found in
    a. Riace.
    b. a cave.
    c. the sea.
    d. a grave.
    e. a temple.
    Answer: c

28. Which do NOT belong together?
    a. volute, shaft, base, flutes
    b. abacus, volute, base, frieze
    c. metope, triglyph, abacus, echinus
    d. abacus, volute, echinus, metope
    e. stylobate, drum, echinus, metope
    Answer: d
29. Which set is correct?
    a. Nike Temple (427–424 B.C.)
    b. Parthenon (439–419 B.C.)
    c. Erechtheum (421–405 B.C.)
    d. Propylaea (480–450 B.C.)
    Answer: a

30. The general who commissioned the Parthenon was
    a. Alkiabiades.
    b. Sophokles.
    c. Herodotos.
    d. Xenophon.
    e. Perikles.
    Answer: e

31. The supervisor of the sculptural decorative work of the Parthenon was
    a. Praxiteles.
    b. Polykleitos.
    c. Myron.
    d. Phidias.
    Answer: d

32. To the Greeks, “barbarians” were
    a. cannibals.
    b. Persians.
    c. Egyptians.
    d. Scythians.
    e. foreigners.
    Answer: e

33. Which is NOT part of the Parthenon plan?
    a. naos
    b. treasury
    c. pronaos
    d. propylaea
    e. peristyle
    Answer: d

34. What subject was portrayed on the frieze around the Parthenon?
    a. the Great Panathenaic procession
    b. the Great Dionysiac procession
    c. the labors of Herakles
    d. the Battle of Gods and Giants
    Answer: a
35. The Parthenon metopes represented
    a. the battle between Greeks and Trojans.
    b. the battle between Lapiths and Centaurs.
    c. the battle between the gods and Titans.
    d. the battle between Greeks and Amazons.
    e. All these answers are correct.
    Answer: e

36. Which is NOT a correct pairing?
    a. pediment – triangle
    b. metope – trapezoid
    c. triglyph – vertical
    d. shaft – cylinder
    e. architrave – rectangle
    Answer: b

37. Which is NOT an aspect of Athena?
    a. virginity
    b. victory
    c. fertility
    d. war
    e. wisdom
    Answer: c

38. The statue of Athena in the Parthenon naos was made of
    a. marble and bronze.
    b. ivory and bronze.
    c. ivory and marble.
    d. gold and marble.
    e. gold and ivory.
    Answer: e

39. Which is found in the Parthenon sculptures?
    a. contrapposto
    b. isocephaly
    c. symmetry
    d. all of these: contrapposto, isocephaly, and symmetry
    e. None of these answers is correct.
    Answer: d

40. Which is NOT part of the Erechtheum?
    a. the Ionic Order
    b. caryatids
    c. Doric columns
    d. an irregular plan
    Answer: c
41. A female figure used as a column is known as a
    a. caryatid.
    b. kore.
    c. kouros.
    d. atlantid.
    Answer: a

42. Greek theater began
    a. inside of temples.
    b. outside of temples.
    c. in the hills.
    d. by the sea.
    e. around trees.
    Answer: c

43. Which is NOT part of Greek theater architecture?
    a. orchestra
    b. pronaos
    c. proscenium
    d. skene
    e. parados
    Answer: b

44. The first known Greek artist to celebrate the female nude was
    a. Praxiteles.
    b. Phidias.
    c. Perikles.
    d. Lysippos.
    e. Exekias.
    Answer: a

45. Demosthenes was
    a. a tragedian.
    b. an orator.
    c. a historian.
    d. a poet.
    e. a sculptor.
    Answer: b
46. Alexander the Great was
    a. an Athenian.
    b. a Persian.
    c. a Pergamene.
    d. a Macedonian.
    e. a Mycenaean.
    Answer: d

47. Winged Victory was found in
    a. Sparta.
    b. Athens.
    c. Macedon.
    d. Samothrace.
    e. Rhodes.
    Answer: d

48. Greek Hellenistic art
    a. is realistic.
    b. conveys inner character.
    c. is more passionate.
    d. All these answers are correct.
    Answer: d

49. The priest who warned the Trojans not to bring in the giant wooden horse was
    a. Herakles.
    b. Laocoön.
    c. killed by snakes.
    d. both Laocoön and killed by snakes.
    Answer: d

50. Which of the following was NOT a Greek tragedian?
    a. Aristophanes
    b. Sophokles
    c. Aeschylos
    d. Euripides
    Answer: a

51. Plato’s spokesman in the Dialogues was
    a. Perikles.
    b. Herodotos.
    c. Sophokles.
    d. Demosthenes.
    e. Socrates.
    Answer: e
52. The Trojan War took place around
    a. 800 B.C.
    b. 1000 B.C.
    c. 1200 B.C.
    d. 900 B.C.
    e. 600 B.C.
    Answer: c

53. Troy was located in
    a. East Greece.
    b. the Cyclades.
    c. Persia.
    d. Anatolia.
    e. Mycenae.
    Answer: d

54. Who wrote the The Oresteia?
    a. Aeschylos
    b. Sophokles
    c. Euripides
    d. Herodotos
    e. Plato
    Answer: a

55. Who wrote The Republic?
    a. Homer
    b. Plato
    c. Socrates
    d. Perikles
    e. Herodotos
    Answer: b

56. Which of the following is true?
    a. Homer wrote The Laws.
    b. Plato wrote the Iliad.
    c. Socrates wrote Dialogues.
    d. Demosthenes wrote speeches.
    e. Euripides wrote comedies.
    Answer: d

57. Which of the following was NOT a Greek sculptor?
    a. Praxiteles
    b. Myron
    c. Phidias
    d. Polykleitos
    e. Exekias
    Answer: e

				
DOCUMENT INFO