Docstoc

EFT Trapping Bees in Dyson Sphere

Document Sample
EFT Trapping Bees in Dyson Sphere Powered By Docstoc
					2008 EFT: Trapping Bees in a Dyson Sphere
Packet by Brown

Tossups:

1. One character in this story is instructed to smell the perfume of a flower, whose leaves turns coal-black upon
touch; a polished plate of metal is used to try to take a picture of that character, but her features are blurred and
indefinable. After reading about Albertus Magnus and Paracelsus, one character enters a laboratory, where she
witnesses a flower lose its splotches in little time. With the help of Aminadab, the protagonist gives his wife a potion
for the title entity, which is shaped like a small hand and eventually dissolves. However, the scientist Aylmer's
desire for the removal of Georgiana's titular imperfection leads to her death at the end of, FTP, which short story by
Nathaniel Hawthorne?
ANSWER: "The Birthmark"

2. One variation of this statement is used to eliminate anthropomorphic causes of animal behavior, while another
variation is used to explain away malice. Those variations are named for Lloyd Morgan and Hanlon, and one
statement counter to it is known as Crabtree’s Bludgeon. Walter of Chatton criticized its application and developed
an “anti” version of it, and it was first formulated in terms of experience, sacred scripture, and the principle of
sufficient reason. Also known as the lex parsimoniae and used extensively in evolutionary biology and other
sciences, FTP, name this reductionist principle named for a 14 th-century English nominalist philosopher that states
“entities must not be multiplied beyond necessity”
ANSWER: Ockham’s Razor

3. One notable ambassador to this dynasty was Kibi no Makibi, and this dynasty was founded partly by the
chancellor Li Shimin. It was ended by a rebellion lead by Huang Cho, and was weakened by the rise of military
governors known as jiedushi. One ruler of this dynasty required visitors to perform oral sex on her as a sign of
respect, and briefly interrupted this dynasty with the Second Zhou. That ruler, Empress Wu, was usurped by
Zuanzhong. This dynasty saw the rise of the civil service exam system, as well as the rebellion of a Sogdian Turk,
An Lushan. With its capital at Chang’an, FTP, name this Chinese dynasty that preceded the 5 dynasties and 10
kingdoms period and lasted from 618 to 907 AD.
ANSWER: Tang Dynasty

4. Gardner, Rand, and Haynes used this reaction to synthesize docosanedioc acid. One modification of this reaction
uses scandium trifloromethane sulfonate and BTBSH to overcome the side production of dimers and is named for
Meyer, while another variation is used on alpha-beta epoxy carbonyls and is named for Wharton. Modern instances
of this reaction are performed in a pot of ethylene glycol instead of the sealed tubes used in the original version, in a
modification named for Huang and Minlon. Its second step relies on three equivalents of hydroxide and is driven by
the evolution of nitrogen. FTP, name this alternative to the Clemmensen reduction, which uses hydrazine to reduce a
carbonyl to an alkane in strongly basic conditions.
ANSWER: Wolff-Kishner reaction or reduction

5. This object was created after its occupant used the Skull of Gul’dan to open portals and was thrown back,
resulting in his death. It was located next to the Violet Citadel and a plain containing the skeletons of several
dragons. It was surrounded by four obelisks, and was shattered using the same weapon used to kill King Terenas, a
cursed blade called Frostmourne. Located in Northrend, this object was destroyed after Arthas Menethil defeated
Illidan Stormrage, resulting in the release of the Lich King and the merging of Arthas and Ner’zhul’s souls. FTP,
name this royal seat located in Azeroth’s wasteland, which titles the expansion to Warcraft 3.
ANSWER: The Frozen Throne (accept “Icecrown glacier” until “obelisks”, accept things like "Ner'zhul's
tomb/prison" or "Lich King's tomb/prison", etc)

6. The top right of this painting sees a group of people gripping a broken column, while the bottom of this painting
has some people on a boat being pulled into the water. A group of people with musical horns hover next to a man
gripped by a serpent and an imp near the center of this painting. Daniele de Volterra partially censored this painting,
which was thought obscene by Cardinal Carafa, who is depicted as Minos in the bottom right corner. The artist
inserted himself as a figure holding his flayed skin, and the central figure of this work stands on a cloud next to a
woman in blue and pink. FTP, name this Sistine Chapel fresco depicting the second coming of Christ, by
Michelangelo.
ANSWER: The Last Judgment

7. Eichenbaum used an odor discrimination task to show hippocampal LTP in these organisms, and Karl Lashley
repeatedly lesioned the cortex of a group of these animals in order to find the engram. Harvey Carr used them to
prove the “chain of responses” hypothesis, and noted that they would run headlong into a wall while searching for
food. In addition to the Kerplunk experiment, another psychologist used these organisms to formulate the cognitive
map. Another subject initially made friends with one of these animals, until he associated it with a loud noise. FTP,
name these animals used by Edward Tolman and John Watson, which will often run in mazes searching for cheese.
ANSWER: Rats or Mice

8. Among the minor characters in this work are the dentist Mr. Tench and Coral Fellows, the daughter of the owner
of a banana company. The protagonist of this work stays at the home of Mr. Lehr shortly after being released from
jail, having been caught at the home of Padre Jose. A brief affair with Maria results in the child Brigida, but the
protagonist flees soon thereafter, whereupon he meets the mestizo; it is when the protagonist walks the mestizo back
across the border that leads to his death. Another priest arrives in town after the execution of the alcoholic whiskey
priest, suggesting the perseverance of the Catholic Church at the end of, FTP, which novel by Graham Greene?
ANSWER: The Power and the Glory

9. The appellate court judge involved in this case, Leon Brazille, cited Johann Blumberbach in his decision. A
similar law from Arizona was previously upheld in Kirby vs. Kirby, while the Monks case also upheld the Arizona
statute. A previous case that had a similar decision was Perez v. Sharp, and this case extended a decision made three
years earlier in Laughlin v. Florida. This case overturned Pace v. Alabama, and the unanimous decision by Earl
Warren stated that the law in question had no “overriding purpose independent of invidious racial
discrimination”. FTP, name this 1967 Supreme Court decision that struck down Virginia’s Racial Integrity Act and
all bans on interracial marriage.
ANSWER: Loving v. Virginia

10. A metric version of this problem is the subject of the Christofides algorithm. One method of solving this
problem is the Lin-Kerninghan method, which is a generalization of 2-opt and 3-opt and relies on pairwise exchange.
One solution to it is the Nearest Neighbor algorithm, which involves going from the current point to the adjacent
edge with the lightest weight. The Chinese postman problem is a dual of this problem, and a recent exact solution to
one instance was done on a group of fifteen thousand German towns. FTP, name this NP-hard problem that involves
minimizing the path that a person takes to visit every city on a given map.
ANSWER: Traveling Salesman Problem

11. One group formed the Politiques movement in the aftermath of this event, and Francis Walsingham barely
escaped from the backlash of this event. It began when the ringing of a bell of the Church of St-Germain
L’Auxerrois, and occurred shortly after the First Peace of St. Germain. It was sparked by an assassination attempt on
Gaspard de Coligny, who was recently reinstated as a royal advisor, and by the marriage of Henry III and
Marguerite of Valois. Engineered largely by Catherine de Medici and the Guise family to end the influence of a
certain group on royal policy, FTP, name this 1572 massacre of Hugenots in France.
ANSWER: St. Bartholomew’s Day Massacre

12. The release of fifty-two kings is celebrated during this time, while some celebrate it by making 21 different
offerings and 21 different threads over the course of 35 days. Its last day consists of brothers and sisters meeting to
express affection, while another day is celebrated with a mountain of food. Its second day celebrates the death of an
evil demon, while its fourth day is devoted to the goddess of wealth. Mahavira attained nirvana during this holiday,
making it sacred to the Jains, while another group celebrates the return of a king from fourteen years of exile. FTP,
name this festival in which people ignite lamps to symbolize guiding Rama back to his kingdom, the Hindu festival
of lights.
ANSWER: Diwali or Deepavali

13. A group of men wearing grey look upon a dwarf in his An Assault on His Dignity. He depicted a group of
soldiers lying down in a grassy field in his Field Drill for the Prussian Infantry, while his more characteristic images
include one of a man brandishing a whip called Prairie Fire. His Shotgun Hospitality shows a group of travelers
making a fire near a wagon, and his most famous self-portrait is of a thinner version of himself on a horse. His most
famous work, which was made popular through depictions of Theodore Roosevelt and the Rough Riders, shows a
man attempting to control a rearing horse. FTP, name this painter and sculptor who depicted the American West, the
creator of The Bronco Buster.
ANSWER: Frederic Sackrider Remington

14. Hikaru Sulu and Pavel Chekov are the subject of one of this author's short stories found in the collection East,
West. His most recent novel links stories from an Italian Renaissance city with those of Akbar's court, while the
narrator and Ormus Cama compete for the love of Vina Apsara in another work. In addition to The Enchantress of
Florence and The Ground Beneath Her Feet, this author wrote about the Flapping Eagle falls through a hole in the
Mediterranean Sea in Grimus, and he wrote a collection of stories featuring Saleem Sinai as well as a novel
featuring Saladin Chamcha and Gibreel Farishta. Shalimar the Clown and Shame are other works by, FTP, which
Indian novelist of Midnight's Children and The Satanic Verses?
ANSWER: Salman Rushdie

15. One of his works was a setting of the Whitman poem “From Noon to Starry Night” entitled The Mystic
Trumpeter, and a work titled after his hometown was premiered alongside Walton’s Balshazzar’s Feast. This man’s
tour of the Sahara inspired his Beni Mora, which was published after his first of two Suites for Military Band. His
time as a teacher inspired his Brook Green Suite, while eastern influence can be seen in his Choral Hymns from the
Rig Veda and an opera about the title figure’s appeal to Yama to spare Satyavan, entitled Savitri. His most famous
work was expanded by Colin Matthews, and has movements like “The Bringer of War”. FTP, name this English
composer of St. Paul’s Suite and The Planets.
ANSWER: Gustav Holst

16. One side in this battle kept Fraser’s Highlanders in reserve during the initial charge. One side planted their
troops solidly between the Broad and Pacolet Rivers to prevent desertion, and this battle saw an early retreat covered
by cavalry under William Washington and James McCall, and subsequent reorganization into three lines. The
American cavalry managed to complete a full three-hundred sixty degree turn around the hill at the center of this
battle, and managed to surprise the malnourished and tired British in a classic pincer. A victory for Brigadier
General Daniel Morgan over Colonel Banastre Tarleton, FTP, name this key 1781 battle during the southern
campaign of the revolutionary war named for a city in South Carolina.
ANSWER: Battle of Cowpens

17. These particles are the subject of the MSW effect, and the Seesaw mechanism predicts a currently undetected
super-heavy one of these particles. The Maki-Nakagawa-Sakata matrix describes a particular interaction of these
particles, which was confirmed by the Homestake experiment. In addition to their flavor oscillation, they emit
Cerenkov radiation when passing through a detector like the Super-Kamiokande. Originally posited to explain the
conservation of energy and momentum during beta decay, they were detected by Reins and Cowan using a reactor.
FTP, name these leptons that come in tau, muon, and electron flavors, created during annihilation reactions and with
a name meaning “little neutral one”.
ANSWER: Antineutrino

18. In Euripedes’ Cyclops, the title figure calls Silenus by this name after getting drunk. One of his brothers was
blinded upon seeing the Palladium and was named Illus. This figure was often depicted with a rooster, which was
given to him as a gift. His father was given either a golden branch or a group of swift horses after his ascension.
Supplanting Hebe in one role, he was taken by Eos along with his brother Tithonus in one version, while in a more
famous version his abductor turns into an eagle. The son of Tros, FTP, name this namesake of a Galilean moon, the
cupbearer and lover of Zeus.
ANSWER: Ganymede

19. The title character thinks of Rose, his maid, who is presumably being raped by the groom in one story by this
author, who also wrote an ape who trained at the title locale to become a human in another story. In addition to "A
Country Doctor" and "A Report to An Academy," this author also wrote about the death of the title character in the
Black Woods in another story, while this author also wrote about Karl Rossman's wanderings in the title country in
another work. A novel about the land surveyor K. hoping to work at the title building was written by this author of
"The Hunter Gracchus" and Amerika, and he also wrote about the mysterious arrest of the banker Josef K in another
novel. FTP, name this Czech author of The Castle, The Trial, and a story about Gregor Samsa's transformation into a
bug, "The Metamorphosis."
ANSWER: Franz Kafka

20. In Drosophila, the growth of these structures is controlled by the interaction of Stilt and Robo receptors, while in
vertebrates they are guided by a gradient of Ephrins and the interaction between Semaphorins and Plexins. One type
of them tend to gather in Remak bundles, and upon destruction, they are digested by macrophages in a process
called the Wallerian degeneration. These structures begin at the hillock, and are often surrounded by
oligodendrocytes or Schwann cells. They operate by saltatory conduction, in which an impulse leaps between spaces
in their myelin sheaths known as the nodes of Ranvier. FTP, name these long projections between the cell body and
synapse of a neuron.
ANSWER: Axons (prompt on “neurons” or “nerve fibers” throughout)

21. This figure was denied immortality and asked for invulnerability against all races except for man, while his
brother accidentally asked for eternal sleep. This son of the sage Vishrava gained control of his grandfather Samali’s
army and had to perform thousands of years of penance after being trapped under Shiva’s big toe. After conquering
the three worlds, his brother Kubera chastised him for his cruelty. He used his glider Dhadu Morana in his attack on
another character, which lead to Jatayu attacking him. Sugriva managed to ascertain his location, which lead to the
formation of an army commanded by Jambavan, Hanuman, and the husband of a woman this figure had kidnapped,
Sita. FTP, name this ten-headed rakshasa, ruler of Lanka, and enemy of Rama, the villain of the Ramayana.
ANSWER: Ravana
Bonuses:

1. Bobby Rupp is initially a suspect, but Alvin Dewey eventually begins searching for the true culprits, who are
caught in Las Vegas. FTPE:
[10] The real life story of Dick Hickok's and Perry Smith's of the Clutter family is detailed in which 1966 true crime
novel by Truman Capote?
ANSWER: In Cold Blood
[10] When he was writing In Cold Blood, Truman Capote was accompanied by this female friend of his, who turned
in a Pulitzer Prize-winning book about Atticus Finch.
ANSWER: Harper Lee
[10] This Capote anthology, published in 1980, contains such sections as "Handcarved Coffins" and "Conversational
Portraits," the latter of which described real-life encounters with Willa Cather and Marilyn Monroe, among others.
ANSWER: Music for Chameleons

2. The Bond version of this measure is taken over all wavelengths and all phase angles, and it generally varies
between zero and one. FTPE:
[10] Name this quantity which is the ratio of reflected electromagnetic radiation to incident radiation, used to
describe the energy balance of an astronomical body.
ANSWER: Albedo
[10] This moon of Saturn has the highest albedo of any object in the solar system. Named for a mythical giant, the
plains, sulci, and craters on this object are all named for characters in the 1001 Arabian nights.
ANSWER: Enceladus
[10] Enceladus is also notable for having one of these geysers on its south pole. As its name suggests, it literally
spews ice, ammonia, methane, and other cold things.
ANSWER: Cryovolcano (accept word forms like “Cryovolcanism”)

3. Formed in 1786 as a fraternal society, it eventually lost power after failing to support Franklin D. Roosevelt. For
ten points each:
[10] Identify this Democratic machine of New York City, which finally lost control of City Hall due to the efforts of
Fiorello LaGuardia.
Answer: Tammany Hall
[10] This man was perhaps the most notorious leader of Tammany Hall; he was prosecuted by Samuel Tilden after
stealing millions of dollars from taxpayers.
Answer: William Marcy Tweed
[10] William Riordon collected "A series of very plain talks on very practical politics," including such topics as the
distinction between honest and dishonest graft, delivered by this Tammany Hall politician and longtime New York
State Senator.
Answer: George Washington Plunkitt

4. She was originally born on the planetoid Argo, which wasn’t completely destroyed by the explosion of the sun
Rao. FTPE:
[10] Name this super-heroine, the cousin of Kal-El, who was erased from existence during the Crisis on Infinite
Earths only to recently reappear.
ANSWER: Kara Zor-El or Supergirl
[10] Supergirl had an ongoing relationship with Brainiac 5, who was a member of this 31st-century group of heroes.
Other members of this group include Cosmic Boy, Triplicate Girl, and the Daxamite Lar Gand.
ANSWER: Legion of Super-Heroes
[10] Another friend of Supergirl is Natasha Irons, who recently took this name after taking her father’s power suit.
The original character with this name was John Henry Irons, and he wielded a giant hammer.
ANSWER: Steel or The Man of Steel

5. Identify these works by Francisco Goya, FTPE:
[10] Set during the Napoleonic era, it depicts the citizens of Madrid rebelling against the charging Mamelukes. As
its companion painting tells us, the rebels failed.
ANSWER: 2nd of May, 1808
[10] Goya painted both 'clothed' and 'nude' depictions of this titular figure. The clothed one wears a white dress and
tan jacket; the nude one is, well, nude.
ANSWER: the Maja
[10] This series of 80 aquatint prints was not published until years after Goya's death. The first one depicts a man on
his knees in deep thought and is titled 'Sad presentiments of what must come to pass.'
ANSWER: The Disasters of War

6. This man extended the work of Ferdinand de Sassure to social custom in works like Tristes Tropiques. FTPE:
[10] Name this French structural anthropologist and author of The Savage Mind.
ANSWER: Claude Levi-Strauss
[10] Levi-Strauss applied his structural method to develop his “alliance theory” of how families come together in
this 1949 book.
ANSWER: The Elementary Structures of Kinship
[10] Levi-Strauss also wrote this four-volume work divided into From Honey to Ashes, The Origin of Table
Manners, The Naked Man, and The Raw and the Cooked.
ANSWER: Mythologiques

7. In one example of this behavior, a group of geese migrate alongside a glider which they viewed at birth. FTPE:
[10] Name this type of learning in which a behavior is learned during a particular life stage. Konrad Lorenz getting a
bunch of geese to follow him around is a prime example.
ANSWER: Imprinting
[10] Imprinting can only occur during this span of time. For Lorenz’ geese, it lasts 36 hours after hatching, and for
human primary language acquisition it is believed to last for about four to five years.
ANSWER: Critical period
[10] Another behavior with innate roots is this type of action, in which a sign stimulus triggers a series of events that
must be followed to completion. Stickleback fish attacking anything with a red underbelly is a prime example.
ANSWER: Fixed action pattern

8. Identify the following novels by Margaret Atwood, FTPE:
[10] Set in the fictional Port Ticonderoga, this novel revolves around both Iris Chase, who discusses her marriage to
Richard Griffen, and her sister Laura, who committed suicide.
ANSWER: The Blind Assassin
[10] This 2003 work focuses on Snowman, who is the last person on earth. The world is also populated with hordes
of genetically engineered creatures.
ANSWER: Oryx and Crake
[10] Offred is the protagonist of this novel, which is set in the Republic of Gilead. She serves her Commander and
his wife, Serena Joy, and she is always followed by the Eyes, the secret police.
ANSWER: The Handmaid's Tale

9. Although this man won a victory at Lewes, he was unable to obtain legal sanction for his rule and was slain at
Evesham in 1265. For ten points each:
[10] Identify this French nobleman who instigated the Barons' War.
Answer: Simon de Montfort
[10] De Montfort's rebellion was directed against this English king, whose minority was spent under William
Marshall and who in 1272 was succeeded by his son, Edward I.
Answer: Henry III
[10] Simon united with other barons to force these concessions on Henry in 1258. Annulled at the Mise of Amiens
and formulated by a subcommittee of the Mad Parliament, they required the king to share power with a baronial
council, among other things.
Answer: Provisions of Oxford

10. When the persecution of Christians under Roman rule ended, it was labeled a dualistic heresy, and it displays
clear influence on the apocryphal Gospels of Thomas and Mary. FTPE:
[10] Name this syncretist religious movement which believes that the universe was formed by an imperfect
demiurge, and whose sects include Manichaenism and Mandaeanism.
ANSWER: Gnosticism
[10] Gnosticism is believed to trace its roots back to this Samaritan, who lends his name to the practice of buying
influential positions within the church. He supposedly met his end when St. Peter prayed that he lose his ability to
fly.
ANSWER: Simon Magus
[10] In more recent times, syncretism has moved to the Far East, as exemplified by this religion centered at Tay
Ninh in Vietnam which reveres Sun Yat-Sen and Victor Hugo as saints.
ANSWER: Cao Dais

11. This theory accurately predicted the effects of gravitational lensing and the existence of black holes, and was
partly confirmed by observing anomalies in the perihelion of Mercury. FTPE:
[10] Name this theory which treats the gravitational force as geometric deformations of spacetime. The Einstein
field equations are central to it.
ANSWER: General Relativity
[10] Birkhoff’s theorem says this man’s solutions to the Einstein Field Equations are the most general spherically
symmetric ones. The quantity equal to 2 GM divided by the speed of light squared is his namesake “radius”.
ANSWER: Karl Schwarzschild
[10] One effect of general relativity is that a rotating massive body warps spacetime around it; that effect is called
this.
ANSWER: Frame dragging or Lense-Thirring Effect

12. Identify these things about creatures created from odd building materials, FTPE:
[10] These clay giants would come to life after inserting a scroll into their mouths. Rabbi Judah Loew is said to have
created one in order to protect the Prague ghetto.
ANSWER: Golem
[10] This Bronze giant, which was a gift from Haephestus to Minos, guarded Europa by patrolling around Crete
three times a day. He was killed after the one nail holding him together was taken out by Medea.
ANSWER: Talos
[10] In the mythology of these people, Ullikummi was a stone monster and the son of Kumarbi. Other gods in this
pantheon include Teshub and the agriculture god Telepinu
ANSWER: Hittite

13. Under the leadership of Abd al-Malik, this nation's forces were triumphant at the Battle of the Three Kings. For
ten points each:
[10] Identify this North African nation the site of a visit by Kaiser Willhelm II that touched off an international crisis.
Answer: Morocco
[10] The Moroccan armies at the Battle of the Three Kings were victorious over forces led by King Sebastian of the
House of Aviz, which at that time ruled this European nation.
Answer: Portugal
[10] Two wars of this name, one from 1893 to 1894 and another from 1920 to 1926, were fought against the Spanish
occupation of Morocco and were named for the northern Moroccan tribes that formed most of the fighting force
against the Spanish.
Answer: Rif Wars

14. It opens with the statement that "We knowers are unknown to ourselves," and was inspired by a reading of Paul
Ree's The Origin of Moral Perceptions. For ten points each:
[10] Identify this work, subtitled "An Attack," which traces the development of the conflict between the priestly and
the aristocratic theories of valuation.
Answer: On The Genealogy of Morals or Zur Genealogie der Moral
[10] The Genealogy of Morals was written by this noted syphilitic philosopher, who you may know for such classics
as Human, All Too Human and The Birth of Tragedy.
Answer: Friedrich Wilhelm Neitzsche
[10] The conflict between the aristocratic value system and the priestly value system is traced out in the Genealogy
as parallelling the conflict between Athens and this city.
Answer: Jerusalem
15. Standing eight leagues tall and hailing from the star Sirius is the title character, who visits Earth, in this author's
short story "Micromegas." FTPE:
[10] Name this French author of Letter to the Authors of The Three Impostors, The Philosophical Dictionary, and a
novel about a Huron Indian who appears in the middle of Paris, L'Ingenu.
ANSWER: Voltaire
[10] Voltaire is better known for writing this novella about the adventures of the title student of Dr. Pangloss after
being evicted from Castle Thunder-ten-Tronckh for kissing Cunegonde.
ANSWER: Candide
[10] Voltaire also wrote this work, whose title Babylonian philosopher, who dedicates himself to science after his
love, Semire, leaves him for Orcan. He also falls in love with Queen Astarte, but he flees to Egypt sometime
thereafter.
ANSWER: Zadig

16. The “Thin-layer” version of this technique is done on a silica plate, while more useful versions include size-
exclusion and gas-liquid. FTPE:
[10] Name this laboratory procedure which is used to separate the components of a mobile phase based on their
varying affinity for a stationary phase.
ANSWER: Chromatography
[10] This type of chromatography uses a packed column, a detector, and a pump to force the mobile phase through
at a constant rate. It is useful in separating proteins, and sometimes uses isocratic flow.
ANSWER: HPLC or High performance liquid chromatography
[10] Using Dowex resin or a dextran gel as the stationary phase in HPLC gives you this type of chromatography, in
which components are separated by charge.
ANSWER: Ion exchange chromatography

17. In Act III of this opera, we start to hear hints of the heroine's madness in the aria 'Il dolce suono.' FTPE:
[10] Identify this tragic opera, based on a Sir Walter Scott novel, centering on the feud between the Ravenswood and
Ashton families, which ends with Edgardo killing himself to be reunited with the titular character.
ANSWER: Lucia di Lammermoor
[10] Lucia di Lammermoor was composed by this Italian master of the Bel Canto style, who wrote almost one
hundred operas like Don Pasquale before going insane due to syphilis.
ANSWER: Gaetano Donizetti
[10] In this other Donizetti opera, Tonio joins the army in order to marry Marie. It is probably better known for the
monstrously hard aria "Ah mes amies.. Pour mon ame" in which the tenor must sing nine high Cs.
ANSWER: La Fille du Regiment or The Daughter of the Regiment

18. It opens with a C minor overture where many of the phrases lack cadences, representing chaos. FTPE:
[10] Name this oratorio, based on Genesis and an English poem which Baron von Swieten may not have translated
perfectly into German. As a result, even the composer preferred the English version.
ANSWER: The Creation
[10] The music for The Creation was written by this high classical composer of The Seasons and twelve "London"
symphonies including the famous Surprise one.
ANSWER: (Franz) Joseph Haydn
[10] This other Haydn work was originally written for orchestra alone but he later went back and added choral parts.
Its final movement is titled "Il terremoto," referencing an event described in Matthew.
ANSWER: Seven Last Words of Christ

19. From 401 B.C.E. until 200 B.C.E., this nation was ruled by the Orontid dynasty. For ten points each:
[10] Identify this nation which would later be ruled by Tigranes the Great, and whose people were called
"ambiguous" by Tacitus for their apparently wily ways.
Answer: Armenia or Hayastan or Hayastani Hanrapetut'yun
[10] This Greek mercenrary leader recounted passing through Armenia during his march with the Ten Thousand in
his Anabasis.
Answer: Xenophon
[10] I don't know how to cleverly tie in the fact that Armenia was once ruled by a guy named Ashot Bagratuni the
Carnivorous, but I can tell you that this Byzantine emperor brought Armenia into the empire after which he crushed
Tsar Samuel, leading to his epithet.
Answer: Basil II or Basil the Bulgar Slayer or Basil Bulgaroktonos

20. Among the best parts of this book are the case Jarndyce vs. Jarndyce, as well as the death of the shopkeeper
Krook, which was due to spontaneous combustion. FTPE:
[10] Name this novel centered on the life of Lady Honoria Dedlock's illegitimate child, Esther Summerson, who is
raised by Miss Barbary and John Jarndyce.
ANSWER: Bleak House
[10] Bleak House is among the novels of this author, whose other characters include Wilkins Micawber, Thomas
Gradgrind, Paul Dombey, Pip, and Charles Darnay.
ANSWER: Charles Dickens
[10] Esther Summerson is the daughter of this captain, who was thought to be lost and thus the reason Esther was
sent to Miss Barbary. However, he later turns up alive.
ANSWER: Captain Hawdon