Docstoc

PPT - The University of Hong Kong

Document Sample
PPT - The University of Hong Kong Powered By Docstoc
					HKU SPACE Po Leung Kuk
Community College Building
           Causeway Bay , Hong Kong




                        9 September 2008
  Project Duration: 2005-2008
  Project Construction Cost: HK$195.80M

  No. of Storey: 19 (G/F – 18/F)
  No. of Classrooms: 40
  Site Area: 12,272sq.m (whole PLK site)
  Construction Site Area: 1,552sq.m
                          (approx. 79.6m x 19.5m)
  Total GFA: 16,130.41sq.m
  Floor to Floor Height: 3.8m (typical)

  Project Team:
              Ronald Lu & Partners
              Parsons Brinckerhoff (Asia) Ltd.
              Maunsell Structural Consultants Ltd.
              Davis Langdon & Seah

  Construction Team:
              Gammon Construction Ltd.
              (Foundation)
              Penta-Ocean Construction Co. Ltd.
              (Superstructure)


HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
The Site




           HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
 Council Chamber/
       Staff Room
                                               ADMINISTRATION /
        Staff Room
                                               STAFF OFFICES
       Staff Room
   Nutritional Lab/
Hotel Management




Typical Classrooms



                                                TEACHING
  Theatrical Studio
    Health Product

   Applied Soc. Sc.
    Computer Lab

Learning Commons
                                                LIBRARY /
            Library                             LEARNING COMMONS


       College Hall                             COLLEGE HALL /
                                                LEATURE THEATRES

  Lecture Theatres


      Registration                              ENTRANCE /
                                                REGISTRATION
Main Lobby/Carport



                      HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
THE ARCHITECTURAL DESIGN
        CONCEPT
                                          THE LINK
                                          To reinforce the link between the prime
                                          street level at Leighton Road (community
                                          from all walks of life) and Po Leung Kuk
                                          headquarters premises level (a charity
PO LEUNG KUK PREMISES                     body of the community)
               +14.15mPD




        SITE




                LEIGHTON ROAD
                           +6.86mPD




                             HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
                                          THE LINK
                                          To reinforce the link between the prime
                                          street level at Leighton Road (community
                                          from all walks of life) and Po Leung Kuk
                                          headquarters premises level (a charity
PO LEUNG KUK PREMISES                     body of the community)
               +14.15mPD




        SITE


   THE LINK




                LEIGHTON ROAD
                           +6.86mPD




                             HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
             THE LINK
             To reinforce the link between the prime
             street level at Leighton Road (community
             from all walks of life) and Po Leung Kuk
             headquarters premises level (a charity
             body of the community)

             To extend the street nature up along the
             episodic stair, which penetrates into the
             circulation space of the communal
             supporting facilities at podium level.

             Circulation staircase as spaces to
             nourish physical and visual interaction
             between people as well as between man
             and nature.




HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
             TRANSPARENCY
             To “borrow” the “green” and “openness”
             from the existing outdoor garden in its
             forecourt into the highly condensed
             building interior layout




HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
             INFILTRATION
             To infiltrate the daily school life into the
             community urban life via
              transparent building envelope,
              the corridors as scenic galleries when
             viewing from the street




HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
                    INTERNAL
                    ORGANIZATION
                    To organize classrooms in modular units
                    for flexibility of alteration to meet future
                    needs

                    To link all teaching floors with a user
                    friendly internal staircase to encourage
                    taking steps as the prime means of
                    traveling between floors.
Double volume
communal space




       HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
The Architect’s Impression




                             HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
The Architect’s Impression The Deliverable




                           HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
   THE CONCEPT
FEATURE ELEMENTS




         HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
THE MAIN ENTRANCE




         HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
THE LANTERN
    HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
THE LINK


     HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
THE VISUAL LINK WITH THE COMMUNITY




    HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
THE FACADE




    HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
THE SECONDARY ENTRANCE


               HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
            THE CONCEPT
THEME SPACES – THE INTERNAL STREETS




                   HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
THE Vertical STREET




             HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
THE SKY LOUNGE




        HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
THE Horizontal STREET




      HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
         THE – FLOOR
THEME SPACES CONCEPTBY FLOOR




               HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
G / THE ENTRANCE HALL




  HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
2 / THE Twin THEATRES



HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
            THE LECTURE THEATRES

HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
3 / THE COLLEGE HALL




    HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
                                            Lift lobby




                             Storage




                    Outdoor Courtyard       Library




                                        Multi-media centre


4 / THE LIBRARY
     HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
                                              SMALL          Lift lobby
                                            CLASSROOM




                                                                  Lift lobby
              SMALL       SMALL       SMALL        SMALL
            CLASSROOM   CLASSROOM   CLASSROOM    CLASSROOM
  LARGE
CLASSROOM




      6 – 15 / TYPICAL CLASSROOM FLOOR
                                     HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
18 / THE COUNCIL CHAMBER




               HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
HKU SPACE PO LEUNG KUK COMMUNITY COLLEGE BUILDING
THANK YOU

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:29
posted:7/17/2011
language:English
pages:36