Silabus ix by doy2010

VIEWS: 552 PAGES: 9

									                                                                                                    SILABUS
     Satuan Pendidikan       : SMP
     Mata Pelajaran          : BAHASA SUNDA
     Kelas / Semester        : IX / 2

           Standar                Kompetensi          Materi                                                                                              Penilaian                         Alokasi     Sumber
No                                                                     Kegiatan Pembelajaran                     Indikator
          Kompetensi                Dasar          Pembelajaran                                                                         Teknik        Bentuk            Instrumen           Waktu       Belajar
1             2                        3                4                         5                                   6                     7           8                   9                  10            11
1 Mampu maham jeung          9.1.2 Ngaregepkeun    Rumpaka        - Siswa ngaregepkeun tembang - Bisa nembangkeun lagu si-            Tugas:     - Mintonkeun/ - Cing tembangkeun          2 jam      - Radio.
  maira wacana lisan nga-    Rumpaka Tembang       Tembang           tina kaset atawa langsung.         nom degung.                   - Individu   ngaragakeun. pupuh sinom!               pelajaran - Kaset CD.
  liwatan ngaregepkeun.                                           - Siswa latihan nembang.            - Bisa nerangkeun eusi dang-    - kelompok               - Naon eusina tem-          (1x perte- - Buku teks
                                                                  - Siswa sawala ngeunaan eusi          nu ditembangkeun.                                        bang di luhur?            muan)        Langen Ba-
                                                                    dangding nu ditembangkeun.        - Bisa ngabedakeun tembang                               - Terangkeun bedana                      sa kaca
                                                                  - Siswa ngaregepkeun pedaran          tembang jeung kawih.                                     tembang jeung kawih!                   5-10.
                                                                    guru ngeunaan istilah-istilah di- - Bisa ngajentrekeun wanda-                              - Jentrekeun istilah-is-
                                                                    na tembang sarta bedana tem-        wanda tembang.                                           tilah tembang Sunda
                                                                    bang jeung kawih.

2 Mampu ngungkabkeun         9.2.3 Nyaritakeun Eusi Novel         - Siswa dikelompokkeun nu ang- - Bisa nyaritakeun deui ting-        Tugas      - Mintonkeun - Caritakeun deui sa-        2 jam     - Buku novel
  pikiran, rasa, jeung ka-   Novel                                  gotana 5 urang.                     kesan.                        - individu                cara singget novel         pelajaran - Buku teks
  hayang sacara lisan di-                                         - Tiap wawakil kagiliran maca       - Bisa nganalisis unsur-unsur   - kelompok                "Baruang ka nu Nga-        (1x perte- Langen Ba-
  na wangun kritik, bian-                                           sababaraha paragraf novel "Ba intrinsik tina eta novel.                                     rora !                     muan)       sa kaca
  tara; nyaritakeun eusi                                            ruang ka nu Ngarora".                                                                     - Sebutkeun unsur-un-                    11-15.
  novel                                                           - Siswa ngaregepkeun pedaran                                                                  sur intrinsik novel.
                                                                    guru ngeunaan istilah-istilah di-
                                                                    na tembang sarta bedana tem-
                                                                    bang jeung kawih.

3 Mampu maham jeung                             Karangan Pe- - Guru nyiapkeun bahan pang-
                           9.3.2 Macakeun Pedaran                                                    - Bisa macakeun pedaran ka-      Tugas:       - Neuleuman. - Baca karangan anu        2 jam     - Buku teks
  mairan bacaan ngaliwat- Karangan Sorangan     daran          ajaran.                                 rangan sorangan di hareup-     - Individu   - Laporan.     geus dijieun ku hidep!   pelajaran Langen Ba-
  an maca artikel, pedar-                                    - Guru mere pancen ka siswa,              eun kelas.                                               - Tangtukeun gagasan       (1x perte- sa kaca
  an , puisi, jeung naskah                                     nyieun karangan pedaran.              - Bisa nangtukeun gagasan                                    poko unggal paragraf     muan)       16-23
  drama                                                      - Siswa ngaregepkeun karangan             poko tiap paragraf karangan                                karangan pedaran!
                                                               pedaran nu dibacakeun ku ba-            pedaran.
                                                               baturanana.                           - Bisa ngajawab pananya nu
1               2                        3                  4                       5                                   6                     7             8                   9                 10           11
                                                                   - Siswa maca dina jero hate tur         aya hubunganana jeung ba-
                                                                     nalungtik eusi pedaran.               caan.
                                                                   - Siswa mere respon kana pe-          - Bisa mere ajen kana ka-
                                                                     daran nu dibacakeun ku baba-          rangan pedaran.
                                                                     turanana di hareupeun kelas.

4 Mampu ngungkabkeun       9.4.2 Nulis Warta        Warta          - Siswa dibawa ka perpustakaan        - Bisa milih warta nu diang-    Tugas:       - Neuleuman. - Pilih warta nu diang-     2 jam     - Buku novel
  pikiran, rasa, jeung ka-                                         - Siswa neangan warta tina ko-          gap penting.                  - Individu   - Laporan.     gap penting ku hidep!     pelajaran - Buku teks
  hayang sacara tinulis                                              ran/majalah saunda.                 - Bisa nulis warta sacara                                 - Cing tulis warta saca-    (1x perte- Langen Ba-
  dina wangun surat, war-                                          - Guru nyaritakeun warta anu li-        singget.                                                  ra singget!               muan)       sa kaca
  ta, teks biantara, hasil                                           anna.                               - Bisa nulis warta kalawan                                - Cing tulis hal-hal pen-               24-29
  wawancara, jeung ba-                                             - Siswa nyatet poko-poko pen-           jelas tur pikatajieun.                                    ting tina warta nu di-
  hasan.                                                             ting tina warta.                    - Bisa nyatet hal-hal penting                               regepkeun ku hidep!
                                                                   - Siswa diajar nyieun warta kala-       dina warta nu diregepkeun.                              - Jieun rangkuman tina
                                                                     wan diaping ku guru.                - Bisa nyieun rangkuman tina                                warta kasebut!
                                                                                                           warta nu diregepkeun.

5 Mampu ngungkabkeun           9.2.6 Dramatisasi/   Musikalisasi   - Guru tatahar nyiapkeun bahan        - Bisa ngekkpresikeun dina      Tugas      - Neuleuman. - Ekspresikeun maca           4 jam      - Kaset
  pikiran,rasa, jeung ka-      Musikalisasi Puisi   Puisi            pangajaran jeung ngokolakeun          neuleuman macakeunana.        - individu - Peragaan     sajak!                      pelajaran - Kaset
  hayang sacara lisan di-                                            kelas.                              - Bisa mirig nu maca puisi      - kelompok              - Pirig ku musik anu          (2x perte- - VCD
  na wangun nepikeun                                               - Siswa dibagi lima kelompok            karya sorangan, babareng-                               basajan puisi karya         muan)      - Buku teks
  kritik, biantara, nyarita-                                         heterogen.                            an jeung kelompokna ku                                  sorangan!                                Langen Ba-
  keun eusi novel, diskusi                                         - Wawakil kelompok macakeun             musik anu basajan.                                    - Jieun puisi jadi rum-                    sa kaca
  mintonkeun lalakon,                                                conto puisi.                        - Bisa ngangkat puisi jadi                                paka lagu!                               30-35
  jeung dramatisasi ata-                                           - Tiap kelompok babarengan              puisi.                                                - Sampurnakeun mu-
  wa musikalisasi puisi.                                             nyarungsum puisi nu rek dipin-      - Bisa memeres atawa nyam-                                sikalisasi puisi nu di-
                                                                     tonkeun.                              purnakeun musikalisasi pui-                             ciptakeun ku sorang-
                                                                   - Siswa tatahar nyiapkeun mu-           si anu diciptakeunana..                                 an.
                                                                     sikalisasi puisi nu rek dipinton-
                                                                     keun minggu hareupna.
                                                                   - Siswa migawe LKS.
1               2                    3                  4                      5                                  6                    7           8                  9                   10            11
6 Mampu maham jeung        9.3.3 Maca Puisi      Puisi Karangan- Guru nitah saurang siswa pi-    - Bisa ngarang sajak.           Tugas      - Mintonkeun/ - Jieun sajak meunang       2 jam      - Buku Kum-
  mairan bacaan ngaliwat- Karangan Sorangan      Sorangan        keun macakeun sajak.            - Bisa macakeun sajak ka-       - individu   ngaragakeun Sorangan!                   pelajaran pulan Sajak
  an maca artikel, pedar-                                      - Siswa nyieun sajak                rangan sorangan kalawan       - kelompok - Laporan.    - Bacakeun sajak ka-        (1x perte- - Buku teks
  an , puisi, jeung naskah                                     - Sanggeus rengse, menta ka         sora, lentong, jeung ekpre-                              rangan sorangan ka-       muan)        Langen Ba-
  drama                                                          unggal siswa pikeun maca-         si anu hade.                                             lawan sora, lentong,                   sa kaca
                                                                 keun sajak karangan sorangan    - Bisa mere pangajen ka ba-                                jeung ekspresi anu                     36-43
                                                                 di hareupeun kelas.               babaturan anu macakeun                                   hade!
                                                               - Siswa mere pangajen ka ba-        sajak.                                                 - Bere ajen babaturan
                                                                 baturanana anu midang.                                                                     nu macakeun sajak

7 Mampu ngungkabkeun          9.4.4 Nulis        Wawancara     - Guru nembongkeun wangun         - Bisa nembongkeun wawan-       Tugas      - Lisan          - Hidep kudu ngawa-      4 jam      - Koran
  pikiran, rarasaan, jeung    Hasil Wawancara                    wawancara.                        cara.                         - individu - Tulisan          wancara saurang to-    pelajaran - Tipe/kaset
  kahayang sacara tinulis                                      - Guru nitah siswa pikeun prak-   - Bisa milih narasumber anu     - kelompok - Laporan          koh anu pantes diwa-   (2x perte- - Buku teks
  dina wangun surat, war-                                        tek wawancara.                    rek diwawancara.                         - Hasil produk     wancara.               muan)        Langen Ba-
  ta, teks pidato, hasil wa                                    - Siswa bisa nangtukeun topik     - Bisa nyusun runtuyan pata-                                - Susun runtuyan pata-                sa kaca
  wancara, jeung pedaran.                                        sewang-sewangan pikeun wa-        lekan anu bakal diwawanca-                                  lekan nu baris di-                  44-49
                                                                 wancara.                          ra.                                                         asongkeun dina wa-
                                                               - Siswa nyusun pertanyaan pi-     - Bisa nyatet poko-poko pen-                                  wancara!
                                                                 keun wawancara.                   ting tina hasil wawancara.                                - Catet poko-poko nu
                                                               - Siswa ngayakeun wawancara       - Bisa nyusun jawaban nara-                                   penting dina wawan-
                                                                 luyu jeung topik anu geus di-     sumber anu sistematis.                                      cara.
                                                                 tangtukeun.                                                                                 - Jieun laporan hasil
                                                               - Siswa nyusun hasil wawanca-                                                                   wawancara kalawan
                                                                 ra.                                                                                           sistematis!



8 Mampu ngungkabkeun       9.4.5 Nulis Pedaran                 -
                                                 Karangan IlmiahGuru nembongkeun sababara-       - Bisa milih atawa nangtu-      Tugas      - Neuleuman. - Tangtukeun salasahi-       4 jam     - Buku teks
  pikiran, rasa, jeung ka- Karangan Ilmiah                       conto karangan ilmiah.            keun jejer karangan ilmiah.   - individu - Laporan      topik (jejer) dina ka-     pelajaran Langen Ba-
  hayang sacara tinulis                                        - Siswa nangtueun jejer/topik     - Bisa nangtukeun tema ka-      - kelompok                rangan ilmiah!             (2x perte- sa kaca
  dina wangun surat, war-                                        pasualan pikeun nulis karang-     rangan nu luyu jeung topik                            - Tangtukeun temana          muan)       50-55
  ta, teks biantara, hasil                                       an ilmiah.                        karangan ilmiah.                                         tina karangan ilmiah
  wawancara, jeung pe-                                         - Siswa nangtukeun tema ka-       - Bisa nyieun tur nyusun                                   nu geus dipilih!
  daran.                                                         rangan ilmiah.                    rangkay karangan luyu                                 - Susun rangkay ka-
                                                               - Siswa nyieun tur nyusun rang-     jeung tema anu geus di-                                 ranganana sacara
                                                                 kay karangan luyu jeung tema      tangtukeun sacara sistima-                              sistimatis tur logis!
                 anu geus ditangtukeun.           tis tur logis.                 - Gunakeun kalimah nu
               - Siswa nulis karangan ilmiah nu - Bisa nyusun karangan ilmi-       epektif tur ejaan nu
                 ngawengku bubuka, eusi,          ah luyu jeung rangkay ka-        merenah dina nyusun
                 jeung panutup karangan.          rangan nu geus ditangtu-         karangan ilmiah!
               - Siswa macaeun karangan nu        keun kalawan ngagunakeun
                 geus disusunna.                  kalimah anu epektif tur eja-
               - Siswa nu lian ngomentaran ka- an nu merenah.
                 na karangan ilmiah anu diba-
                 cakeunana.




Mengetahui :                                                                     Garut, Juli 2009
Kepala SMP                                                                       Guru Mata Pelajaran
                                                                                                    SILABUS
     Satuan Pendidikan          : SMP
     Mata Pelajaran             : BAHASA SUNDA
     Kelas / Semester           : IX / 1

             Standar                  Kompetensi           Materi                                                                                              Penilaian                      Alokasi       Sumber
No                                                                           Kegiatan Pembelajaran                    Indikator
            Kompetensi                  Dasar            Pembelajaran                                                                         Teknik       Bentuk           Instrumen         Waktu         Belajar
1                 2                        3                   4                        5                                  6                      7           8                 9                10           11
1    Mampu maham jeung          9.1.2 Ngaregepkeun      Biantara        - Siswa ngaregepkeun wacana         - Bisa nyebutkeun judul/        Tugas:      Neuleuman   - Sebutkeun tema bi-     2 jam pel - Radio
     mere tanggapan kana        Biantara/Hutbah                           biantara/hutbah anu dibaca-         tema nu luyu jeung eusi       Individu/   Ngaragakeun   antara nu ku baba-     (ix perte- - Televisi
     wacana lisan ku cara                                                 keun ku siswa lian di hareup-       biantara/hutbah.              Kelompok    Laporan       turan hidep dibaca!    )          - CD Biantara
      ngaregepkeun bianta-                                                eun kelas.                        - Bisa ngajelaskeun kecap-                              - Jentrekeun harti ke-              - Buku teks
     ra/hutbah, rumpaka la-                                             - Siswa nitenan istilah-istilah       kecap penting dina waca-                                cap penting dina                    Langen Ba-
     gu, jenis tembang,                                                   husus dina hutbah.                  na hutbah.                                              wacana hutbah!                      sa kaca
     jeung carpon                                                       - Siswa ngajawab patalekan          - Bisa nyebutkeun pikiran                               - Sebutkeun pikiran                   4-9
                                                                          ngeunaan eusi wacana.               lulugu unggal pada.                                     lulugu unggal warta.
                                                                        - Siswa bisa nyaritakeun deui       - Bisa nyaritakeun deui eusi                            - Caritakeun deui eusi
                                                                          eusi wacana hutbah.                 wacana sacara singget.                                  biantara kalawan
                                                                                                            - Bisa ngaregepkeun lang-                                 singget!
                                                                                                              sung hutbah.

2    Mampu ngungkabkeun         9.2.2 Nepikeun Biantara Biantara        - Siswa dibagi jadi sababaraha      - Bisa milih tema/topik bian-   Tugas:      Neuleuman   - Pilih tema biantara   4 jam pel    - CD Biantara
     pikiran, rasa, jeung ka-                                             kelompok.                           tara anu liuyu jeung atikan   Individu/   Ngaragakeun   nu luyu jeung atikan! (2x perte-   - Majalah
     hayang sacara lisan di-                                            - Siswa ngaregepkeun pedaran        - Bisa nyusun rangkay bi-       Kelompok    Laporan     - Jieun rangkay bian-   muan)        - Koran
     na wangun kritik, bian-                                              ngeunaan biantara                   tara anu bener.                                         tara kalawan bener.                - Buku teks
     tara nyaritakeun eusi                                              - Siswa milih topik biantara nu     - Bisa nyusun ungkara basa                              - Susun biantara nu                    Langen Ba-
     novel, sawala, maen                                                  luyu jeung atikan.                  anu merenah pikeun bubu-                                merenah ngeunaan                     sa kaca
     peran jeung dramatisa-                                             - Siswa nyusun rangkay bianta-        ka, eusi, jeung pungkasan                               bubuka, eusi, panu-                  10-15
     si musikalisasi puisi                                                ra.                                 biantara                                                tup.
                                                                        - Siswa nyusun naskah biantara      - Bisa biantara sacara gem-                             - Hidep kudu bisa bi-
                                                                          sacara lengkep pikeun pidang-       leng ti mimiti nepi ka pa-                              antara ti mimiti nepi
                                                                          keuneun di hareupeun kelas.         mungkas kalawan ngagu-                                  panungtung kalawan
                                                                        - Siswa midangkeun biantara di        basa guna anu bener, so-                                ngagunakeun basa
                                                                          hareupeun kelas sacara bagilir.     pan tur merenag, merele                                 Sunda nu bener, so-
                                                                    - Siswa anu sejen sacara kelom-    sarta volume lapal, katut                                 pan, tur merenah, me-
                                                                      pok sarta mere pangajen kana     lentong anu hade.                                         mele sarta volume la-
                                                                      biantara nu dipidangkeun ku
                                                                      babaturanana kalawan ngagu-
                                                                      nakeun kriteria anu diguna-
                                                                       keun.

3   Mampu maham jeung          9.3.1 Maca Artikel   Artikel         - Guru tatahar nyiapkeun bahan    - Bisa maca teks wacana di-    Tugas:      Neuleuman   - Baca dina jero hate       2 jam pel - Majalah
    mairan bacaan ngaliwat-                                           pangajaran.                       na hate kalawan imeut.       Individu/   Ngaragakeun   artikel nu judulna        1x perte- - Koran
    an maca artikel, pedar-                                         - Siswa dibagi jadi sababaraha    - Bisa nyindekkeun eusi pe-    Kelompok    Laporan       upacara ngaras kala-         muan - Buku teks
    an , puisi, jeung naskah                                          kelompok.                         daran.                                                 wan imeut!                            Langen Ba-
    drama                                                           - Tiap kelompok nyawalakeun       - Bisa nyangkem eusi jeung                             - Jieun kacindekan eu-                  sa kaca
                                                                      eusi artikel nu diilona.          basa dina pedaran.                                     si artikel tadi!                      19-23
                                                                    - Wawakil tiap kelompok meres-    - Bisa nyindekkeun jejer wa-                           - Naon nu dimaksud
                                                                      keun hasil sawalana.              cana.                                                  artikel atawa pedar-
                                                                    - Siswa diaping ku guru sawala    - Bisa mairan sababaraha as-                             an!
                                                                      ngeunaan eusi bahasan artikel     pek pedaran (eusi, basa,
                                                                    - Siswa migawe LPS.                 jeung mekanisme aturan)

4   Mampu ngungkabkeun         9.4.1 Nulis Surat    Surat Resmi     - Guru ngabagikeun sababaraha     - Bisa milah-milah struktur    Tugas:      Neuleuman   - Tuliskeun ciri-ciri su- 2 jam pel - Koran
    pikiran, rasa, jeung ka-                                          conto resmi.                      surat resmi kalawan bener.   Individu/   Ngaragakeun   rat resmi teh?          1x perte- - Buku teks
    hayang sacara tinulis                                           - Siswa dibagi sababaraha ke-     - Bisa nulis bagian bubuka,    Kelompok    Laporan     - Tuliskeun bagian bu-       muan     Langen Ba-
    dina wangun surat, war-                                           lompok pikeun nitenan conto       eusi, jeung panutup surat.                             buka, eusi, jeung pa-               sa kaca
    ta, teks biantara, hasil                                          surat resmi.                    - Bisa nulis surat kalawan                               nutup surat kalawan                 24-27
    wawancara, jeung ba-                                            - Siswa milah-milah struktur        make basa anu sopan tur                                bener
    hasan.                                                            surat resmi.                      merenah.                                             - Jieun surat resmi ka-
                                                                    - Siswa nyieun surat resmi.                                                                lawan make basa anu
                                                                                                                                                               sopan tur merenah!



5   Mampuh ngaregepkeun     9.1.3 Ngaregepkeun      Carita Pondok   - Siswa dibagi jadi sababaraha    - Bisa ngaregepkeun carpon     Tugas:      Neuleuman   - Baca sarta regepkeun      2 jam pel - Majalah
    pikeun maham jeung ma- Carita Pondok                              kelompok.                         kalawan daria.               Individu/   Ngaragakeun   carpon anu judulna        1x perte- - Koran
    iran wacana lisan nu                                            - Unggal kelompok ngaregep-       - Bisa nyangkem tingkesan      Kelompok    Laporan       "Di Makam Bapa"!             muan - Buku teks
    mangrupa teks biantara/                                           keun carpon anu dibacakeun        carita pondok.                                       - Jieun tingkesan car-                  Langen Ba-
    hutbah, rumpaka lagu,                                                  wawakil kelompok.          - Bisa maham eusi carita                                        pon "Di Makam Ba-               sa kaca
    rupa tembang, jeung ma-                                              - Unggal kelompok nepikeun     pondok.                                                       pa"!                            28-34
    cakeun carita pondok                                                   hasil regepkeun.           - Bisa mairan carita pondok                                   - Kumaha eusina car-
                                                                         - Siswa migawe Lembar Pagawe- dumasar kana unsur-un-                                         pon "Di Makam Ba-
                                                                           an Siswa.                    surna.                                                        pa" teh!
                                                                                                                                                                    - Sebutkeun unsur-
                                                                                                                                                                      unsur nu aya dina
                                                                                                                                                                      carita pondok!

6   Mampu ngungkabkeun          9.2.1 Ngiritik Rupa-    Ngiritik Karya   - Guru nyiapkeun bahan pa-          - Bisa nepikeun pamadegan Tugas:         Neuleuman   - Kumaha nurutkeun       2 jam pel - Lukisan
    pikiran, rasa, jeung ka-    pa Karya Seni           Seni               ngajaran.                           sacara langsung kana kar- Individu/    Ngaragakeun   hidep ngeunaan kar- 1x perte- - Buku teks
    hayang sacara lisan di-                                              - Siswa maca conto wacana             ya seni.                    Kelompok   Laporan       ya seni anu tadi!         muan     Langen Ba-
    na wangun kritik, bian-                                                ngeunaan kritik.                  - Bisa nepikeun kaunggulan                           - Naon kaunggulanana                 sa kaca
    tara nyaritakeun eusi                                                - Siswa diajar ngiritik kana hiji     jeung kahengkeran nu di-                             karya seni anu tadi                35-37
    novel, sawala, maen                                                    karya nu aya di sabudeureun         kandung dina hiji karya se-                          teh!
    peran jeung dramatisa-                                                 maranehna.                          ni.                                                - Jieun kritikan kalawan
    si musikalisasi puisi                                                                                    - Bisa nepikeun kritik kala-                           ngagunakeun basa
                                                                                                               wan ngagunakeun basa                                 tur nepikeunana nu
                                                                                                               tur cara nepikeun kritik nu                          alus!
                                                                                                               alus.

7   Mampu maham jeung           9.3.4 Maca Wacana       Paguneman        - Guru nepikeun gambaran            - Bisa maham kana eusi wa-   Tugas:      Neuleuman   - Caritakeun deui eusi   2 jam pel - Majalah
    mairan bacaan ngaliwat-     Paguneman                                  ngeunaan paguneman.                 cana kalawan bener.        Individu/   Ngaragakeun   wacana kalawan be-     1x perte- - Koran
    an maca artikel, pedar-                                              - Siswa dititah maca conto wa-      - Bisa nyebutkeun unsur-     Kelompok    Laporan       ner!                      muan - Buku teks
    an , puisi, jeung naskah                                               cana guneman.                       unsur nu aya dina wacana                           - Sebutkeun unsur-                   Langen Ba-
    drama                                                                - Siswa mere komentar kana            guneman.                                             unsur nu aya dina                  sa kaca
                                                                           eusi wacana anu geus dibaca.      - Bisa nepikeun pamadegan/                             wacana!                            28-34
                                                                                                               mere komentar kana waca-                             - Kumaha nurutkeun
                                                                                                               na.                                                   hidep kana eusi wa-
                                                                                                                                                                    na tadi?

8   Mampuh nepikeun             9.2.3 Sawala di kelas   Sawala           - Guru nepikeun gambaran            - Bisa nangtukeun tema anu   Tugas:      Neuleuman   - Teangan tema anu       2 jam pel - TV
    pikiran jeung kahayang                                                 umum ngeunaan sawala.               rek disawalakeun.          Individu/   Ngaragakeun   rek disawalakeun!      1x perte- - Buku teks
    sacara lisan ku cara nya-                                            - Siswa dikelompokkeun, terus       - Bisa nepikeun materi sa-   Kelompok    Laporan     - Tepikeun materi sa-       muan     Langen Ba-
    ritakeun pangalaman                                             masing-masing kelompok di-         wala kalawan hade.                                      wala kalawan bener!               sa kaca
    ngadongeng, biantara,                                           titah nangtukeun tema pikeun     - Bisa ngajawab patalekan                               - Jawab sakur patalek-              40-44
    paguneman, jeung sawa-                                          bahan sawala.                      kalawan bener.                                          an kalawan bener!
    la                                                            - Unggal kelompok nangtukeun
                                                                    saha nu rek ngatur lumang-
                                                                    sungna sawala.
                                                                  - Masing-masing kelompok di-
                                                                    bere kasempetan pikeun nepi-
                                                                    keun patalekan.
                                                                  - Guru nengetan lumangsungna
                                                                    sawala.

9   Mampu ngungkabkeun          9.3.4 Nulis Teks       Biantara   - Guru mere conto teks biantara    - Siswa milih atawa nangtu-    Tugas:      Neuleuman   - Tangtukeun atawa        2 jam pel - CD Biantara
    pikiran, rarasaan, jeung    Biantara                          - Siswa bisa milih topik atawa       keum topik/jejer biantara.   Individu/   Ngaragakeun   jejer biantara!         1x perte- - Majalah
    kahayang sacara tinulis                                         jejer biantara.                  - Siswa nyieun tur nyusun      Kelompok    Laporan     - Jieun sarta susun          muan - Koran
    dina wangun surat, war-                                       - Siswa nyieun tur nyusun            rangkay biantara.                                      rangkay biantara!                 - Buku teks
    ta, teks pidato, hasil wa                                       rangkay biantara.                - Siswa nyieun bubuka,                                 - Jieun bubuka, eusi,                 Langen Ba-
    wancara, jeung pedaran.                                       - Siswa bisa nyieun teks bian-       eusi, jeung panutup teks                               jeung panutup kala-                 sa kaca
                                                                    tara anu ngawengku bubuka,         biantara kalawan jentre.                               wan bener!                          45-49
                                                                    eusi, jeung panutup.             - Siswa nyusun teks bianta-                            - Susun teks biantara
                                                                  - Siswa macakeun teks biantara       ra kalawan ngagunakeun                                 kalawan ngaguna-
                                                                    anu geus disusun.                  basa anu sopan tur mere-                               keun basa anu so-
                                                                  - Siswa anu lianna ngomentaran       nah.                                                   pan tur merenah!
                                                                    kana teks biantara anu dibaca-   - Siswa ngagunakeun cara                               - Dina nulis gunakeun
                                                                    keun.                              nulis nurutkeun EYD.                                   EYD.

10 Mampu ngungkabkeun           9.2.4 Maenkeun Peran   Drama      - Siswa merhatikeun bewara         - Siswa bisa maca naskah       Tugas:      Neuleuman   - Baca naskah drama                 CD Drama
   pikiran, rasa, jeung ka-     Dumasar kana Naskah                 atawa pedaran anu ditepikeun       drama.                       Individu/   Ngaragakeun   nu geus aya!                      - Buku teks
   hayang sacara lisan di-      Drama                               ku guru.                         - Siswa bisa maenkeun dra-     Kelompok    Laporan     - Prak geura maenkeun                 Langen Ba-
   na wangun kritik, bian-                                        - Siswa dibagi jadi sababaraha       ma luyu jeung peranna se-                              drama nu geus aya                   sa kaca
   tara nyaritakeun eusi                                            kelompok.                          wang-sewangan ku eks-                                  luyu jeung peranna                  50-55
   novel, sawala, maen                                            - Siswa dititah maca naskah          presi anu hade.                                        sewang-sewangan
   peran jeung dramatisa-                                           drama.                           - Bisa ngabedakeun kalimah                               ku ekspresi anu ha-
   si musikalisasi puisi                                          - Siswa milih atawa nyieun nas-      langsung jeung teu lang-                               de!
                 kah drama pikeun dipinton-     sung.                       - Naon bedana kalimah
                 keun dihareupeun kelas.      - Bisa nyieun kalimah sam-      langsung jeung teu
               - Siswa ngabagi-bagi peranna     purna jeung teu sampurna.     langsung?
                 sewang-sewangan.                                           - Jieun kalimah sam-
               - Siswa latihan ngaragakeun                                    purna jeung teu sam-
                 drama.                                                       purna!
               - Siswa mintonkeun drama di
                 kelas.




Mengetahui :                                                                Garut, Juli 2009
Kepala SMP                                                                  Guru Mata Pelajaran

								
To top