Docstoc

past_tense

Document Sample
past_tense Powered By Docstoc
					Inter American University of Puerto Rico
           Guayama Campus


      Title V Cooperative Project
           Past Tense Module
      Prof. Marisol Piazza Aguirre
 Instructions
Use the following buttons to navigate through
this module:

             Use this button to move to the next slide.

             Use this button to move to the previous slide.

             Use this button to move to the last viewed slide.


             Use this button to view the answer to the exercise.
Purpose
      This module proposes to expand the basic
 teaching-learning activities of English included in the
 Title V Cooperative Project: “Improving Academic
 Outcomes Through a Technology-Based Consortium
 Program for the Core Curriculum”. The project is
 integrated by the Pontifical Catholic University of
 Puerto Rico in Ponce from where it is directed, the
 Arecibo, Mayagüez and Guayama Campuses, the
 School of Plastic Arts of Puerto Rico and Inter
 American University of Puerto Rico, Guayama
 Campus.
Introduction
   One of the most important verb tenses an
 ESL student should master to communicate
 effectively in English orally as well as in
 written form is the Simple Past Tense.
   This module has been designed for all
 college students but specially for you
 students who are registered in the basic
 English as a Second Language I, GEEN 1101
 course. In this module, you will study the
 rules of how to use the Simple Past.
Objectives
General Objective:
     By the end of this module, the student will develop
  confidence and demonstrate knowledge using the
  Simple Past Tense correctly to express completed
  actions and to state past facts.
Specific Objective:
     At the end of this module, the student will use
  affirmative and negative sentences, direct questions,
  short yes/no answers, wh-questions (information
  questions) and answers giving pertinent information
  in the Simple Past Tense.
Pre-Test
Select the best answer.
__ 1. The past tense of the regular verb “work” is ____.
       (A) worked (B) work      (C) works
__ 2. The past tense of the irregular verb “go” is _____.
       (A) gone      (B) went   (C) goes
__ 3. Mayra and Miguel _____ a lot at their wedding
      last Saturday.
       (A) danced (B) dance      (C) dancing
__ 4. We ____ at the movies last night.
       (A) are       (B) was     (C) were
__ 5. The tree _____ during the storm last month.
       (A) fall      (B) fell     (C) felt
Pre-Test
__ 6. Bob ____ alcohol at the party last weekend.
      (A) didn’t drank (B) didn’t drinked (C) didn’t drink
__ 7. Jeffrey ____ for his final exams last week.
      (A) didn’t studyed (B) didn’t studied
      (C) didn’t study
__ 8. We ____ fast foods last month.
      (A) didn’t ate (B) didn’t eat (C) didn’t eated
__ 9. Mrs. González _____ me the message yesterday.
      (A) didn’t give (B) didn’t gived (C) didn’t gave
__10. The house ____ on sale last year.
      (A) wasn’t      (B) weren’t (C) isn’t
Pre-Test
__ 11. __ you ___ reservations for the hotel last month?
      (A) Did, make (B) Did, made (C) Did, maked
__ 12. ___ your dog the winner of the most obedient dog contest
       last year?
      (A) Were        (B) Was           (C) Is
__ 13. __ the students __ the new book for the English
       course?
      (A) Did, bought (B) Did, buyed (C) Did, buy
__ 14. __ Mr. and Mrs. Soto __ their trip to Egypt last summer?
      (A) Did, enjoyed (B) Did, enjoy      (C) Did, enjoied
__ 15. ___ Ana and Robert honor students last semester ?
      (A) Are      (B) Were      (C) Was
Pre-Test
__ 16. What __ you __ this past weekend?
       (A) did, does (B) did, did (C) did, do
__ 17. When ___ Alice ___ ?
       (A) was, born (B) were, born (C) is, born
__ 18. Why __ the airplane ___ late last night?
       (A) did, arrived (B) does, arrive (C) did, arrive
__ 19. Where __ Albert __ his car?
       (A) did, fixed   (B) did, fix (C) does, fixed
__ 20. Who __ you __ at the convention?
       (A) did, saw     (B) did, seed (C) did, see
Pre-Test Answer Key
 1. A   11. A
 2. B   12. B
 3. A   13. C
 4. C   14. B
 5. B   15. B
 6. C   16. C
 7. C   17. A
 8. B   18. C
 9. A   19. B
10.A    20. C
Pre-Test Evaluation
Total Correct Answers

  20  Excellent: Go to the Post-Test.
  19  Very Good: Review the incorrect answer and
         go to the Post-Test.
18-12 Good: Review the incorrect answers, study
         the rules presented in this module, do the
         practice exercises and then go to the Post-
         Test.
11 or You Need More Practice: Study the module,
 less    review the rules carefully and do the practice
         exercises. When you improve your score, you
         may go to the Post-Test.
  Past Tense Spelling Rules
Regular Verbs

-ed Spelling Rules
___________________________________________________________
 1. Add -ed to most verbs.                  walk-walked
___________________________________________________________
 2. Add -d to verbs that end in e.          dance-danced
___________________________________________________________
 3. When a verb has one syllable and        stop-stopped
    ends in CVC, double the consonant
    and add -ed.

 But: When a one syllable verb ends in     fax-faxed
      w, x, or y don’t double the last
      consonant, just add -ed.
Past Tense Spelling Rules
4. When a verb ends in a consonant +   study-studied
   y change the y to i and add -ed..

 But: When a verb ends in a vowel +    play-played
 y keep the y and add -ed.



 Remember: C= Consonant
           V= Vowel
           CVC= Consonant + Vowel + Consonant
Simple Past Tense Rules
Irregular Verbs

      Irregular Verbs are different from regular
 verbs, there are no rules for learning them.
 You must study the irregular verbs and learn
 or memorize them. There is an Irregular Verb
 List in the Appendix of your English course
 textbook. If you do not have a textbook, you
 may ask your English professors for a copy of
 the list or download one from the Internet at:
  http://owl.english.purdue.edu
Examples of Irregular Verbs
Examples of Irregular        Verbs:
         Present                        Past
          be (am, is, are)            was, were
          buy                         bought
          do/does                     did
          drink                       drank
          eat                         ate
          fall                        fell
          give                        gave
          go                          went
          make                        made
          see                         saw
          understand                  understood
          wear                        wore
          write                       wrote
                 etc…
Simple Past Tense Time
Expressions
Past Tense Time Expressions
  Past Tense Time Expressions are words or phrases in sentences that indicate
  when the action occurred.

Examples:
  yesterday                            10 minutes ago
 yesterday morning                      5 days ago
 yesterday afternoon                    3 weeks ago
 yesterday evening                     2 Saturdays ago
 last night                            4 months ago
 last Friday                           7 years ago
 last week                             2 semesters ago
Simple Past Tense Time
Expressions
  Examples Continuation:


 last weekend              2 winters ago
 last   month              in 1912
 last   semester           in the 70’s
 last   year               in the 90’s
 last   summer              in the year 1994
 last   Christmas          on December 25th, 2005
                    etc…
Simple Past Tense Rules
Affirmative Sentences
    In affirmative sentences you use the verb and the time expression in
  the past tense.

Examples using Regular Verbs:

 (study)   1. Sandra studied French last year.
 (enjoy)   2. We enjoyed our vacation on a cruise last summer.
 (wash)    3. Felipe washed the windows and screens yesterday.
 (watch)   4. I watched TV until late last night.
 (smile)   5. The children smiled when they saw the candy.
Simple Past Tense Rules
Affirmative Sentences Continuation

 Examples using Irregular Verbs:

  (make)    1. My mother made lasagña last Saturday.
   (take)   2. The children took a nap after lunch.
    (is)    3. Danny was in Iraq five years ago.
   (are)    4. The teenagers were tired after their hiking trip.
   (give)   5. Prof. Torres gave his students a bonus for their
                 great work on their research projects last week.
Simple Past Tense Rules
Negative Sentences
    There are two patterns you should consider for Negative sentences:


Pattern #1: For Regular and Irregular Verbs use:

       Subject + didn’t   +   Verb (basic form)…

   Examples of Regular Verbs:
    (study) 1. Sandra didn’t study French last year.
    (wash) 2. Felipe didn’t wash the windows and screens yesterday.

   Examples of Irregular Verbs:
     (make) 1. My mother didn’t make lasagna last Saturday.
     (take)   2. The children didn’t take a nap after lunch.
Simple Past Tense Rules
Negative Sentences Continuation
Pattern #2: For Verb “ Be” use:

        Subject +     wasn’t    or weren’t…

    Examples:
     (was)    * 1. Danny wasn’t in Iraq five years ago.
    (were)    *2. The teenagers weren’t tired after their hiking trip.



*Note: Observe how Verb “Be” changes to the negative form.
   Simple Past Tense Rules
Direct Questions and Yes/No Answers

  Study the following patterns and rules to learn how to
  make direct questions and give short answers in the
  past tense.

Pattern #1:
Direct Questions (Regular & Irregular Verbs):

    Did   +   Subject   +    Verb (basic form) … ?

Short Answers:

    Yes, ___ did.
    No, ___ didn’t.
Simple Past Tense Rules
Examples:

 (study)    1. (Q) Did Sandra study French last year?
               (A) Yes, she did.
                   No, she didn’t.

  (take)    2. (Q) Did the children take a nap after lunch?
               (A) Yes, they did.
                   No, they didn’t.


  Q= Question/A=Answer
Simple Past Tense Rules
Direct Questions and Yes/No Answers
  Continuation

Pattern #2:
Direct Questions and short answers with “Verb Be”:

  1. (Q) Was + Subject … ?
     (A) Yes, __ was.
         No, __ wasn’t.

  2. (Q) Were + Subject … ?
     (A) Yes, __ were.
         No, __ weren’t.
Simple Past Tense Rules
Examples:
(was) 1. (Q) Was Danny in Iraq five years ago?
         (A) Yes, he was.
             No, he wasn’t.

(were) 2. (Q) Were the teenagers tired after
               their hiking trip?
           (A) Yes, they were.
                No, they weren’t.
  Simple Past Tense Rules
Wh-Questions and Answers
 Study the following patterns and rules to learn how to
make wh-questions to ask for information. Observe that
when you answer, you give information, you do not
answer yes or no as in direct questions.

Pattern #1:

Wh-Questions: Regular and Irregular Verbs:
  What
  When
  Where +       did + Subject + Verb (Basic form)… ?
  Who
  Which
  Why
  How…
Simple Past Tense Rules
Examples:

   (study) 1. (Q) What did Sandra study last year?
              (A) She studied French.

   (take) 2. (Q) When did the children take a nap?
             (A) They took a nap after lunch.


 Observe: When you ask questions in the past tense, the
    verb must be used in the basic form, but when
    you answer, the verb must be used in the past
    tense form.
 Simple Past Tense Rules
Pattern #2:

Wh-Questions: “Verb Be”:
  What
  When
  Where +       was    +   Subject … ?
  Who           were
  Which
  Why
  How
Past Tense Rules
Examples:
   1. (Q) Where was Danny five years
          ago?
      (A) He was in Iraq.

   2. (Q) How were the teenagers after their
          hiking trip?
      (A) They were tired.
Simple Past Tense Practice
Exercise
Select the best answer.
__ 1. Teresa ___ absent from work last week.
      (A) is        (B) was      (C) were
__ 2. I ___ violin at the school concert last Wednesday.
      (A) plaied    (B) played (C) play
__ 3. The students ____ a lot of oral presentations
       last semester.
      (A) gived     (B) give      (C) gave
__ 4. It ___ all day yesterday.
      (A) rained     (B) rain    (C) raind
__ 5. Miguel and Helen ___ in high school in 1998.
      (A) are       (B) was      (C) were
Simple Past Tense Practice
Exercise
__ 6. The cat ___ all its milk, I think it was not hungry.
      (A) didn’t drank     (B) didn’t drinked (C) didn’t drink
__ 7. The students ___ their uniforms yesterday because it was
      Casual Day.
      (A) didn’t weared (B) didn’t wear          (C) didn’t wore
__ 8. Carlos ____ at the meeting yesterday morning.
      (A) isn’t            (B) wasn’t            (C) weren’t
__ 9. I ___ Peter at the basketball game last weekend.
      (A) didn’t see       (B) didn’t saw        (C) didn’t seed
__ 10. We ___ our trip to Canada because of the cold weather.
      (A) didn’t enjoyed (B) didn’t enjoied (C) didn’t enjoy
Simple Past Tense Practice
Exercise
__ 11. ___ you at the gym yesterday?
       (A) Were           (B) Was         (C) Are
__ 12. ___ the tourists __ souvenirs?
       (A) Did, buy      (B) Did, buyed   (C) Did, bought
__ 13. ___ the food ready when the guests arrived?
       (A) Were           (B) Are         (C) Was
__ 14. ___ Bob and Betty ___ at the supermarket last night?
       (A) Did, stop      (B) Did, stoped (C) Did, stopped
__ 15. ___ Mr. Wilson ___ the recommendation letter yesterday?
       (A) Did, faxed    (B) Did, fax      (C) Did, faxxed
Simple Past Tense Practice
Exercise
__ 16. When ___ José ___ the car?
       (A) did, washed     (B) did, washet       (C) did, wash
__ 17. Who ___ the salmon? It’s delicious!
       (A) made            (B) make               (C) maked
__ 18. How ___ your job interview last Monday?
       (A) were            (B) is                (C) was
__ 19. When ___ your father ___ you permission to drive his car?
       (A) did, gave       (B) did, gived        (C) did, give
__ 20. Why ___ the people late to the activity last night?
       (A) were            (B) are                (C) be
Simple Past Tense Practice
Exercises Answer Key
 1. B     11. A
 2. B     12. A
 3. C     13. C
 4. A     14. A
 5. C     15. B
 6. C     16. C
 7. B     17. A
 8. B     18. C
 9. A     19. C
10.C      20. A
Practice Exercise Evaluation
Total Correct Answers

 20   Excellent: Go to the Post-Test.
 19   Very Good: Review the incorrect answer and
       go to the Post-Test.
18-12 Good: Review the incorrect answers, consult
       the module again and then go to the Post-
       Test.
11 or You Need More Practice: Study the module,
less   review the rules carefully and do the practice
       exercises again. When you improve your
       score, you may go to the Post-Test.
Post-Test
Select the best answer.
__ 1. The past tense of the regular verb “work” is ____.
       (A) worked (B) work      (C) works
__ 2. The past tense of the irregular verb “go” is _____.
       (A) gone      (B) went   (C) goes
__ 3. Mayra and Miguel _____ a lot at their wedding
      last Saturday.
       (A) danced (B) dance      (C) dancing
__ 4. We ____ at the movies last night.
       (A) are       (B) was     (C) were
__ 5. The tree _____ during the storm last month.
       (A) fall      (B) fell     (C) felt
Post-Test
__ 6. Bob ____ alcohol at the party last weekend.
      (A) didn’t drank (B) didn’t drinked (C) didn’t drink
__ 7. Jeffrey ____ for his final exams last week.
      (A) didn’t studyed (B) didn’t studied
      (C) didn’t study
__ 8. We ____ fast foods last month.
      (A) didn’t ate (B) didn’t eat (C) didn’t eated
__ 9. Mrs. González _____ me the message yesterday.
      (A) didn’t give (B) didn’t gived (C) didn’t gave
__10. The house ____ on sale last year.
      (A) wasn’t      (B) weren’t (C) isn’t
Post-Test
__ 11. __ you ___ reservations for the hotel last month?
      (A) Did, make (B) Did, made (C) Did, maked
__ 12. ___ your dog the winner of the most obedient dog contest
       last year?
      (A) Were        (B) Was           (C) Is
__ 13. __ the students __ the new book for the English
       course?
      (A) Did, bought (B) Did, buyed (C) Did, buy
__ 14. __ Mr. and Mrs. Soto __ their trip to Egypt last summer?
      (A) Did, enjoyed (B) Did, enjoy      (C) Did, enjoied
__ 15. ___ Ana and Robert honor students last semester ?
      (A) Are      (B) Were      (C) Was
Post-Test
__ 16. What __ you __ this past weekend?
       (A) did, does (B) did, did (C) did, do
__ 17. When ___ Alice ___ ?
       (A) was, born (B) were, born (C) is, born
__ 18. Why __ the airplane ___ late last night?
       (A) did, arrived (B) does, arrive (C) did, arrive
__ 19. Where __ Albert __ his car?
       (A) did, fixed   (B) did, fix (C) does, fixed
__ 20. Who __ you __ at the convention?
       (A) did, saw     (B) did, seed (C) did, see
Post-Test Answer Key
 1. A   11. A
 2. B   12. B
 3. A   13. C
 4. C   14. B
 5. B   15. B
 6. C   16. C
 7. C   17. A
 8. B   18. C
 9. A   19. B
10.A    20. C
Post-Test Evaluation
Total Correct Answers

  20  Excellent: Congratulations! You have
        successfully completed this module. You may
        work on a different module if necessary.
   19 Very Good: Review the incorrect answer. You
        may work on a different module if necessary.
18-12 Good: Review the incorrect answers, review the
        areas of difficulty and take the Post-Test
        again.
11 or You Need More Practice: I recommend that you
 less    review the complete module and when you
        are ready, take the Post-Test again.
Letter to the Student
   Congratulations ! You have completed the
 Simple Past module. If you still have
 questions concerning the rules, I advise you
 to review this module again. If you
 understand all of the rules and examples
 presented, you can work with a different
 module. Remember you learn by practicing,
 therefore use the Simple Past in your daily
 conversations and written work.

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Stats:
views:63
posted:7/1/2011
language:English
pages:42