Hypercom Partner Contract - DOC by iko76169

VIEWS: 6 PAGES: 17

More Info
									                                       COUNTY OF DANE
                               DEPARTMENT OF ADMINISTRATION
                                    PURCHASING DIVISION
                                  Room 425 City-County Building
                                  210 Martin Luther King Jr. Blvd.
                                     Madison, WI 53703-3345
                                          608/266-4131
                              FAX 608/266-4425     TDD 608/266-4941
 BONNIE HAMMERSLEY                                                        CHARLES HICKLIN
 Director of Administration                                                  Controller

                                       ADDENDUM # 4

DATE:           September 5, 2008

TO:             All Prospective Proposers

SUBJECT:        Request for Proposal # 108094 – Banking Services

The following addendum becomes a part of the above referenced RFP. All other terms
and conditions remain in effect, unchanged.

A pre-proposal conference was held at the Dane County Courthouse, 215 S. Hamilton
St, Madison, WI, July 15, 2008.

The following individuals were present at the pre-proposal conference:

                     Name                                        Affiliation
 Francisco Silva                                Dane County Purchasing
 Margaret Krohn                                 Dane County Accounting
 Nancy Parsley                                  Dane County Treasure
 Dave Worzala                                   Dane County Treasures
 Matt Lindman                                   First Data
 Jana McMackin                                  M & I Bank
 Todd Conkey                                    Amcore
 Jason Koski                                    Amcore
 Julie Miller                                   Amcore
 Robb Grehn                                     Wells Fargo
 Matt Rosenthal                                 Summit C U
 Sam Huntington                                 Park Bank
 Lee Strom                                      US Bank
 C. Breunig                                     US Bank
 Teresa McBride                                 US Bank
 Tom Harkless                                   Chase
 Pete Pulos                                     JP Morgan

The following is a listing of clarification answers to questions received up until July 31,
2008.


                                                                                              1
1.    Question: Would deposits from the Treasurer, Alliant Energy Center, Dane
County Airport, Clerk of Courts and the Sheriff Security Services all be made at the
same bank location?


Answer:         Deposits are currently made at the same bank location but, this would not
have to be done in the future. However, the County does not want to incur greater
costs for armored car and messenger services and this would be a consideration in the
final contract.


2.    Question: Section 1.5.2.3 – Parking Ramp – Does the Treasurer’s office send
a deposit slip with the coin bags indicating the amount being deposited?


Answer:      Yes.


3.     Question: Section 1.5.2.7 Human Services Item B – Is this a description of
what is required for Item A?

Answer:      Yes.

4.     Question: Section 1.5.2.7 – Human Services Item F – Please provide a more
complete description of what is meant by a “Returns Report”. Is this an ACH Return /
Notification of Change Report?

Answer:       This is a report of electronic withdrawals made by the Federal Reserve of
previously paid Social Security funds when a client dies.

5.      Question: Section 1.5.2.7 – Human Services – “Online access to cleared
checks and deposit information – The bank provides a daily listing via PC transmission
of individuals whose social security checks have been ACH direct deposited” – Is this a
description of what is required for item “A”?

Answer:       No, this paragraph should read: “Online access to a download file of
cleared checks each month.” This is a separate report/file from what is requested in
item 1.5.2.7.A

6.    Question: Section 1.5.2.7 – Human Services – Checks fine sorted numerically
– Does this requirement apply for all 6 Human Services accounts including Protective
Payee?

Answer:      Yes. The Human Services Department would also like access to a
web/internet based system that would provide the flexibility to look up checks by payee,
check number, check date, or amounts.



                                                                                          2
7.    Question: Section 1.5.2.7 – Stop Payments and 1.5.2.14 – Will the County
consider placing Stop Payments online?

Answer:     The County would consider putting Stop Payments on-line provided the
necessary safeguards are in place to track them and they could be looked up by payee,
check number, check dates or amounts. The Clerk of Courts currently does stop
payments on line via MI-Web.

8.     Question: Section 1.5.2.11 – Clerk of Courts - Please clarify how many
accounts are used by the Clerk of Courts – am I understanding correctly that there is an
account to which deposits are made (Control Account), another account from which
checks are written (Zero Balance Account) and then a Repurchase Agreement account
that sweeps to/from the Control Account?

Answer:       The Clerk of Courts has two accounts. One is a zero balance account, the
other is a repurchase account.

9.    Question: Section 1.5.2.13 – Reconciliation – Clerk of Courts – What is meant
by “Exceptions by division”?

Answer:        “Exceptions by division” is an outdated reference. Apply the same
reconciliation language found in 1.5.2.7 where the bank provides full reconciliation that
includes the statements listed 1-13. Checks were being sorted numerically and
returned.


10.   Question: For how long does the County need access to online images of
checks and other documents? Longer than 45 days?

Answer:       The County requires access to check images in some form for 7 years.
Currently, the County has access to images for 5 years and this capability is expected
to grow to 10 years.

Questions related to Attachment E – Cost Proposal

11.   Question: Cost Proposal-Demand Deposit Services - Maintenance Fee – The
Current Operations section describes the need for 24 accounts, but if you divide the
annual volume by 12 to determine the monthly volume there appear to be only 23
accounts. Please verify the annual volume.

Answer: A new Cost Proposal Format Table is included. The correct number of
accounts that pay the maintenance fee is 24.

12.   Question: Cost Proposal-Demand Deposit Services – ZBA Surcharge – The
Current Operations section describes the need for 3 Zero Balance accounts but the
annual volume is only 3. If this is a monthly charge per Zero Balance account this
volume should be 36. Please verify the annual volume.




                                                                                            3
Answer:       A new Cost Proposal Format Table is included. The correct number of
ZBA that pay the maintenance fee is 3 and therefore the annual volume is 36. The
Clerk of Courts is not charged this surcharge.

13.     Question: Cost Proposal-Demand Deposit Services – Special Handling Multi
Signatures – Please describe the service this fee relates to. Which accounts is this
referring to?

Answer:      The County requires multiple signatures on three accounts and this is a
monthly fee per account to check that both signatures are affixed. This applies to the
General fund and two Sheriff’s Department accounts.

14.   Question: Cost Proposal-Demand Deposit Services – Return Items Special
Handling Base Fee – Please describe the service this fee relates to. What service is
being provided for Return Items that requires special handling?

Answer:        Special handling applies to eighteen of the County accounts where County
requirements diverge from the originally negotiated policy and the financial institution is
required to handle the payment/debit differently. For example, standard policy on NSF
checks less than $500 is that they are redeposited. For some Dane County accounts,
this is no longer County policy and therefore there is a special handling fee.

15.    Question: Cost Proposal-Demand Deposit Services – Debits – Are these
electronic debits or paper debits?

Answer:     These are paper debits, excluding checks paid. For electronic debits see
ACH debits.

16.    Question: Cost Proposal-Demand Deposit Services – Credits – Are these
electronic credits or paper credits?

Answer:       These are paper credits, electronic are under ACH credits.

17.     Question: Cost Proposal-Demand Deposit Services – Check Paid (Truncated)
– Is this the fee charged for clearing the check? Does this mean that these checks are
not returned with your bank statement?

Answer:     Yes, this is the fee charged for clearing the check and the checks are not
returned. The County uses Webview to access on line check images.

18.    Question: Cost Proposal-Demand Deposit Services – Non-Truncation per
Item – Does this fee apply for returning checks back with our bank statement? Does it
include the serial sort fee?

Answer:      Yes, this fee applies to returning checks with our bank statement. The
checks are returned with no serial sort provided. This only applies to the Clerk of
Courts account and Human Services Department accounts.




                                                                                         4
19.    Question: Cost Proposal-Demand Deposit Services – FDIC Assessment –
What does the volume represent? For example, is it the average ledger balance
divided by 100 or 1,000 at the end of a month or quarter?

Answer:      This is the ledger balance divided by 1,000.

20.   Question: Cost Proposal-Account Reconciliation – Full Plan Base Fee – The
volume shown would indicate that 3 accounts use this service, but the Current
Operations section indicates the following 4 accounts receive a Full Reconciliation:
Protective Payee, General Account – Treasurer, Payroll Account – Treasurer and Clerk
of Courts. Please verify the annual volume.

Answer:       A new Cost Proposal Format Table is included. The correct number of
accounts that pay the Full Plan Base Fee is 4 and therefore the annual volume is 48.


21.   Question: Cost Proposal-Account Reconciliation – Full Plan Balancing –
Please describe the service provided for this fee.

Answer:      Bank provides full reconciliation that includes statements described as
Items 1-13 (same as Human Services) in 1.5.2.7. Key reports include the descriptive
checks paid, descriptive outstanding checks, and the reconciliation report that ties the
balance on the reconciliation statement to the bank statement. Fee is calculated by the
number of checks cleared per month (table shows 12 months).

22.    Question: Cost Proposal-Account Reconciliation – Reconciliation Mail Charge
- The volume shown would indicate that 3 accounts use this service, but the Current
Operations section indicates the following 4 accounts receive a Full Reconciliation:
Protective Payee, General Account – Treasurer, Payroll Account – Treasurer and Clerk
of Courts. Please verify the annual volume.

Answer:      A new Cost Proposal Format Table is included. The correct number of
accounts that pay the Mail Charge is 3 and therefore the annual volume is 36. The
Clerk of Courts is not charged this fee.

23.   Question: Cost Proposal-Account Reconciliation – Transmission Output - The
volume shown would indicate that 3 accounts use this service, but the Current
Operations section indicates the following 4 accounts receive a Full Reconciliation:
Protective Payee, General Account – Treasurer, Payroll Account – Treasurer and Clerk
of Courts.

Answer:      A new Cost Proposal Format Table is included. The correct number of
accounts that pay the Transmission Output is 3 and therefore the annual volume is 36.
The Clerk of Courts is not charged this fee.

24.   Question: Cost Proposal-Positive Pay – Positive Pay Base Fee (Image) – The
volume shown would indicate that 2 accounts use this service, but the Current
Operations section indicates the following 4 accounts use Positive Pay: Protective



                                                                                        5
Payee, General Account – Treasurer, Payroll Account – Treasurer and Clerk of Courts.
Please verify the annual volume.

Answer:      A new Cost Proposal Format Table is included. The correct number of
accounts that pay the Positive Pay Base Fee is 3 and therefore the annual volume is
36. The payroll account is not charged this fee.

25.    Question: Cost Proposal-Positive Pay – Positive Pay Return – Does this
volume represent checks returned for reason of fraud or were they returned for a non-
fraud related reason?

Answer:       The reason for the volume is varied. Some are fraud related but others
are for non-fraud reasons such as being too old.


26.    Question: Cost Proposal-Webview – Please describe in detail what this
service provides. Which accounts use this service?

Answer:       Webview is part of the suite of electronic access to County accounts. In
particular, Webview provides electronic images of checks (back and front), and check
number for each transaction. Images are available of paid checks, deposited checks,
and returned checks. There is a fee separate from balance information for this service.

Webview is currently used by the General Fund and Human Services Department.

27.    Question: Cost Proposal-Webview Returns - Please describe in detail what
this service provides. Which accounts use this service?

Answer:       Webview Returns is a service that allows electronic access to checks
returned and allows images to be retrieved. There is a fee separate from balance
information for this service.

The General Fund uses Webview Returns.

28.    Question: Cost Proposal-EDI Received – Please describe what information
this report provides. Is it a human readable report or some other format? Which
accounts use this service?

Answer:        It is a human readable report used by Human Services Department,
primarily for federal social security payments. The federal government often includes
additional data attached to a transaction that the Human Services Department captures
in the reporting process.

29.   Question: Cost Proposal-EDI Received - EDI Reports E Delivery – volume of
169 – What does this volume represent? Is it the number of reports provided?

Answer:    There is a per report charge and this is the number of reports requested
from Human Services Department.



                                                                                          6
30.    Question: Cost Proposal-EDI Received – EDI Trans Proc E Deliver – volume
of 11,179 – What does this volume represent? Is it the number of EDI transactions
reported?

Answer:      This is the number of ACH payments received with EDI.

31.    Question: Cost Proposal-Web-Commercial – Many volume fields are left
blank in this section. Please describe which accounts receive Prior Day Reporting. Do
these accounts receive summary information only (information related to balances,
number of debits/credits) or do they receive detailed account information (balances
along with individual transactions reported. Please describe which accounts receive
Current Day Reporting. Do these accounts receive summary information only
(information related to balances, number of debits/credits) or do they receive detailed
account information (balances along with individual transactions reported.

Answer:       Web Commercial is part of the suite of electronic access to the County’s
accounts. Each of the modules listed below has a base fee for the service that may be
used by all of the accounts. Each module provides finer detail and broader features for
the account.

Six accounts use the prior day and transaction-reporting feature. The features receive
detailed account information as well as summary data. However, access to electronic
versions of the checks is part of the Mi-Web function.

The charge for prior day reporting is monthly, not per account.


32.    Question: Cost Proposal-Web-Commercial – ACH Module, File Transfer
Module ACH, Per ACH Item Originated – Please describe what services are provided
for these fees. How is this service different from the ACH fees shown in the ACH File
Transfer Module section directly below the Web-Commercial section?

Answer:       The difference between the two fees is balance reporting versus actual
ACH’s county originates, primarily payroll. The Per ACH Item Originated under Web
Commercial is a report. Under ACH File Transfer Module these are the ACH’s that the
county originates when it pays the electronic deposits for payroll.

33.   Question: Cost Proposal-Web-Commercial – File Transfer Module – Is this
module used by the County to send issue files to the bank or is it used by the bank to
send reconciliation reports to the County?

Answer:      This module is used to send issue files to the bank.

34.     Question: Cost Proposal-ACH – File Transfer Module – Please describe how
this service differs from the ACH service listed under Web-Commercial section. Does
this service represent ACH files sent directly from your accounting system to the bank?
I don’t see a line item that indicates the number of times files are transmitted. Please
provide that volume.



                                                                                           7
Answer:       The current bank charges for the number of transactions originated and
not the number of files uploaded. We do not track the number of files transmitted.
However, since this is payroll, the number of files would be around 30 which is biweekly
payroll plus occasional other files.

35.   Question: Cost Proposal-Funds Transfer – Outgoing Non Repetitive and
Outgoing Repetitive – are these wire transfers initiated via a phone call?

Answer:       Repetitive are done via MI-Web (internet) while non-repetitive are initiated
by telephone. The 114 and 6 were done by phone, but this service has been
transferred to the Internet system for repetitive.


36.    Question: Cost Proposal-Blank volumes – Many of the line items on
Attachment E - Cost Proposal are left blank. Is the Proposer to assume that the County
does not use the services related to these line items? If not, Proposers will need some
indication of the volumes in order to quote fees appropriately.

Answer: Yes, the County had no volume on those services.

37.    Question: Can Dane County use a repurchase agreement sweep as
described below instead of collateral as defined in the RFP:

The Repurchase Sweep Account:
· Investment collateralized with US Agency Mortgage-Backed Securities
(MBS) and Collateralized Mortgage Obligations (CMO).
· The Bank grants the business a primary interest in agencies equal to
the amount in the repurchase sweep account at any given time.
· Excess collected balances (over established target balance) from the
business demand deposit account automatically sweeps into the Repurchase
Agreement Account.
· Collateral notification is e-mailed daily

Answer:        The County prefers the current collateral process that requires U.S.
Agency Securities deposited with the Federal Reserve as collateral. However, the
County would discuss the above process to meet collateral requirements. The County’s
first concern is safety and therefore the details of the proposed collateral process would
have to be further explored to ensure the safety of the collateral. In addition, it should
be clear that the Clerk of Courts repurchase account is separate from the Treasurer’s
General Account and also needs to be collateralized.



38.    Question: Please list specifically the securities that are acceptable as U. S.
Government issued securities for collateral. Can U. S. Government Agencies
be used as collateral such as but not limited to those listed above in the
first question (US Agency Mortgage-Backed and Collateralized Mortgage
Obligations)?



                                                                                         8
Answer:      The County currently requires U.S. Government Agency securities and
prefers them to any other collateral. As mentioned above, safety is the primary concern
of the County. However, the County is willing to discuss other collateral options.

39.   Question: With FDIC insurance on $100,000 and an additional $400,000
through the State, can deposits less than $500,000 not be collateralized?

Answer:       Yes, as long as the $500,000 limit is per account and not a total amount
for all accounts held by the financial institution. In addition, some financial institutions
periodically provide certificates of deposits for Dane County and these would also need
to be accounted for in the amount of collateral required.

39.    Question: Can fees be electronically debited or ACH'd ? or Is Invoicing the
only acceptable means of billing?

Answer:      The County would be willing to have some fees electronically debited or
ACH’d. However, the County has some requirements that may require invoicing. The
Clerk of Courts holds funds in trust and is concerned about attributing fees and requires
an invoice.


40.   Question: How does the Anti-trust provision 25.0 relate to the merchant
processing services being proposed?

Answer:       The Anti – trust provision means that if the county makes over payments
due to an anti-trust situation the county can sue to collect rather than the financial
institution.

41.     Question: It stated you are consolidating merchant accounts to minimize fees
by combining volumes. Could we get the total annual processing volumes for each
of the locations.
a) Airport,
b) Alliant Energy Center,
c) Solid Waste Landfill,
d) Parks,
e) Purchasing,
f) Themis Cafe?

Answer: See response to question 45

42.     Question: Equipment or software are important to know so we can connect
our processing. Could we get the software or terminal for all the locations -
a) Airport has a specified software what is it?
b) Alliant Energy Center has Hypercom T7P terminals and verisign software, correct?
c) Solid Waste Landfill is installing a new system, what is that system that will link to
merchant account?
d) Parks didn't state what they use, what type terminal or software?
e) Purchasing didn't state what they use, what type terminal or software?
f) Themis Cafe are processed on cash register software, what is that software?


                                                                                               9
Answer:      See answers to questions 46 through 53.


43.   Question:     Who is the current processor for each merchant account?

Answer:       AEC uses merchant services, Parks uses Visa.net, landfill uses
authorize.net, Airport uses NPC Access Amex and Discover Network

44.   Question:     What is the annual credit card volume for each merchant account?

Answer: Airport=$5,383,790, Parks=$150,000, AEC=$907,880, landfill=$300,000+,
purchasing=$10,000, Themis =21,000

45.   Question: What is the average credit card transaction for each merchant
account? And/or number of annual transactions per merchant account?

Answer:      Airport=170,800, Parks=1,250, AEC=5,520, Purchasing=500, Themis
=3,900

46.     Question: Airport – please list the specialized hardware/software system with
satellite link. Describe the credit card transaction flow.

Answer:      Currently POS hardware is by Scheidt& Bachmann. Heartland Payment
Systems is the satellite card transmitter. NPC is the settlement provider for
Mastercard&Visa. Discover and Amex provides their own settlement services.

47.   Question:     Airport – terminal, please list model. Do you own, lease, or rent the
terminal?

Answer:       The airport owns a Trans 330 terminal. They also use online payments for
citations. Both are processed by M&I banking services.

48.   Question:     Alliant Energy Center – terminal; do you own, lease, or rent the
terminal?

Answer:      AEC owns 3 T/P RR01 Hypercom Terminals processed by M&I merchant
services.

49.    Question:    Alliant Energy Center - internet solution, please list the product
solution.

Answer:      Paypal for the Commerce 2007 website. Authorize.net for the WIFI
system, both processed by M&I merchant services.

50.   Question: Solid Waste Landfill - please describe the product (terminal) that
accepts the link for processing credit card transactions. Do you own, lease, or rent the
terminal?



                                                                                         10
Answer:      Automated Access Solutions terminal sends to Authorize.net for
processing, which sends back to M&I. Also use T7P manual unit for backup.

51.    Question: Parks - please list the products that are used for in persons, online,
and telephone transactions. Do you own, lease, or rent these products?

Answer:      Parks owns a Verifone Tranz 330 for in-person and phone transactions.

52.   Question:     Purchasing – what is the product used to process credit card
transactions?

Answer:      POS Partner 2000

53.     Question: Themis Café – please list the cash register software that allows for
credit card transactions.

Answer:     Themis Café uses Aloha Point software and the transactions are
processed by M&I bank.

54.  Question: May we review your last 3 months merchant statements for each
merchant account?

Answer:      See the answers to volume and transaction in Questions 44 and 45.

55.   Question: Are you interested in new solutions and products, or would you like
to keep your existing processing methods?

Answer:        The County is interested in new methods. However, each agency has
existing legal, personnel, and technological constraints that would be necessary to
overcome. Proposals need to address the requirements of the RFP and can provide
recommendations on how to operate differently.

56.   Question:     When do the current contracts expire for each merchant account?

Answer:      The can be cancelled on relatively short notice

57    Question: How many people need online reporting access?
             By Corporate level?
             By Location or merchant number level?

Answer:         Approximately 20 people at the County currently have access to the online
reporting. The majority of those authorized have limited access to the more detailed
reporting and viewing options. The County Treasurer administers access and expects
the access to stay the same unless there is a greater reliance on electronic banking as
a result of this request for proposals.

58.   Question:     Are any of these 6 merchant accounts seasonal?

Answer:      No


                                                                                      11
59.    Question: Will you be expanding your merchant accounts/locations to include
other county government agencies?

Answer:      That is certainly possible, but there are not plans at this time to do so.

60.     Question: “Checks deposited are not pre-encoded.“ Just for clarification the
County would like the bank to encode all checks, is this correct? There is no specific
line item entry on the cost proposal for this

Answer:     Some checks are encoded but many are not. We cannot tell you how
many are encoded versus unencoded. Our current contract does not charge for this
service.

61.   Question: Please provide the last 12 months’ account analysis statements
from your current bank service provider. A PDF format will be suitable.

Answer:       One month’s account analysis is posted as an example. See Attachment
- Accounts Analysis. If a proposer requires all 12 months, they should contact
Francisco Silva by 2 PM on Monday September 8 to request copies of the additional
months. Copies will be available by Wednesday September 10 at 11 AM for pick up at
the Purchasing Office. The total cost for these copies is $360.00. The average number
of pages per month is 120 pages for a total of 1440.



62.    Question: In the cost proposal compensating balance of $4Million is identified.
In these sections a total of $6.3Million is identified as being in a repurchase account.
What total balance amount should we utilize for credit determination to the entire
relationship?

Answer:       To clarify, the County is not required to keep a compensating balance.
The $4 million and $2.3 million are simply targets in the General and Clerk of Court’s
repurchase accounts to ensure availability of funds to pay checks presented.

However, the County receives earnings credits that offset fees on numerous demand
deposit accounts. Instead of interest on those accounts a credit is earned tied to the
four-week average of the 30-day Treasury index. In August of 2008, the credit was
equal to 2.1% of the balances.

63.   Question: Cancelled Checks – Is it critical that paper checks be returned to
the county or can the electronic image be available for viewing on-line?

Answer:        The Clerk of Courts and Human Services are the two agencies receiving
paper checks. The County would discuss moving to only electronic images if they were
available for at least 7 years.

64.  Question: Payroll disbursement – Does the County have the ability to transfer
payment by NACHA guidelines via the internet (e.g. on-line banking)?


                                                                                          12
Answer:       The county payroll system generates a file for the direct deposits that is
transmitted to the bank.

65.   Question: Scoring – If interviews are required, will the interview scores be
added to the scores in Section 3.4 or will the interview scores be the deciding final
evaluation?

Answer:       The scores for the interviews will not be added to the pre-interview scores.
Firms will be ranked based on the interview process for selection.

66.   Question: Will the 30 cost of services points be pro-rated to all bidders based
upon best overall pricing?

Answer:        Each proposers cost score will be based upon their total cost proposal
relative to the lowest cost proposal.

67.   Question: Please explain items in section 2 so as to fully understand what the
County will be evaluating objectively

Answer:        The Quality of Services sections are criteria that will use to evaluate the
various proposals. Revenue Enhancements are where the county may save money or
earn additional interest under a proposal. Provision of necessary services criteria is
whether the proposal addresses meeting the County’s needs given our legal, process,
and infrastructure and personnel requirements. Available technology criteria are how
technology is employed in the proposal to benefit the County. Lastly, additional
services criteria are expansions to existing services that benefit the County.

68.    Question:     Will best and final offers only be based upon cost of services?

Answer:        If a best and final is requested, it may be based on cost or other factors as
outlined in that request.

69.     Question: Please share the cost analysis methodology that will be utilized
prior to bid submissions.

Answer:        Cost points will be awarded based on each cost proposal relative to the
lowest cost proposal. The lowest cost will be the numerator of a fraction, the cost
proposal for the response in question will be the denominator (meaning that the fraction
will be 1.0 for the response with the lowest cost proposal). This fraction will the be
multiplied by 30 to arrive at the cost score for an individual proposal. So, if a response
has a cost proposal twice the amount of the lowest, it would receive a score of 15.

70.     Question: What is the estimated Federal Funds rate that the County will be
utilizing for all balance earnings calculations?

Answer:       The rate for balance earnings calculations is to be provided by the
proposer. Our current interest rate is 4 week rolling average of the 30 day Treasury bill
plus 50 basis points on our sweep accounts. Our demand deposit accounts do not earn


                                                                                           13
interest, instead there is a credit for fees based upon the sum of the balances. Earnings
credit is four week rolling average of the 30 day Treasury bill.

Respondents should include a discussion of the rates that will be earned on balances
and any available credits that would be earned for balances. Please refer to the Cost
Proposal addendum.


71.   Question: Provide a range of possible deposit amounts to anticipate the
amount of collateral needed. Are other types of investments acceptable such as
deposit insurance in lieu of collateral? Is the collateral amount net of the $500,000 in
FDIC and state insurance?

Answer:        The deposit amounts can fluxuate significantly during the tax collection
period. The balances can range from $1 million to $20 million. The average in July was
about $11 million and the collateral amount was $13 million. High balances are only for
a short period of time as the funds are moved to higher interest bearing accounts or
paid out to local municipalities. The Clerk of Court balances ranged from $2.0 million to
$2.9 million.

Collateral amounts are net of the $500,000 in FDIC insurance and state insurance.


72.  Question: Can the county provide a bank accounts and balances for 12
months or 12 months of bank statements?

Answer:       One copy of the General Fund bank statement is posted as an example
because it has the most activity. See Attachment – Bank Statement. The original
statement is 60 pages long, but the first 22 pages are checks that have cleared. Only
page one has been included. Beginning on page 23, the other activity is shown.

If a proposer requires all additional months, they should contact Francisco Silva by 2
PM on Monday September 8 to request copies of the additional months. Copies will be
available by Wednesday September 10 at 11 AM for pick up at the Purchasing Office.
The cost will depend on the amount requested.


73.   Question: Who is on the evaluation team? How does the evaluation process
work? Will there be interviews?

Answer:         The composition of the evaluation team has not been determined. There
will very likely be interviews.

74.    Question:     Which bank accounts need paper checks returned and which do
not?

Answer:      The Human Services Department, COC is willing to accept imaged copies
and/or the ability to view images online up to 7 years. We used to have cancelled



                                                                                           14
checks returned up until 7/1/08. The county is open to ending this practice as long as
we the ability to view images online up to 7 years.


75.    Question: Are delivery services needed between the bank and the city-county
building, AEC, or Airport?

Answer           No delivery services are necessary beyond our armored car service.

76.  Question: For the non-bank items referred to in Section 1.5.2.20-what
messenger services are needed? What non-bank items does the RFP refer to?

Answer: This is an old reference. No messenger service is provided.

77.        Question:    Is the current banking contract expired?

Answer:          The current banking contract is expired.

78.    Question:        On the volume worksheet, is the interest paid or earnings credit
applied?

Answer:          No, however see question 70 and the Cost Proposal addendum.

79.   Question: Can the county provide copies of the most current repurchase
agreement statements for the general and clerk of courts accounts?

Answer:       One copy of the repurchase statements for the General Fund and Clerk of
Courts is posted as an example. See Attachment – Repurchase Statements. The
General Fund Repurchase statement is received for each day there is activity but they
are mailed together on a monthly basis. The Clerk of Courts statement is received
monthly.


80.   Question: How much money is available to purchase scanners? How many
would be needed?

Answer:          There are no funds implied in this RFP for the cost of scanners.

81.    Question:        Can the county provide a sample of the item referred to in Section
1.5.2.7.B?

Answer:        The item referred to is the information provided by the EDI from federal
payments. The format is simply a download of that information into a table that has the
following fields of information (from the EDI information).

      1)   Protective payee account number
      2)   Dollar amount of deposit
      3)   Total amount of deposit
      4)   Date deposits will be posted to the bank


                                                                                           15
   5) Social Security number of the client
   6) Type of payment (SSI, SSDI, W-SSI etc)
   7) Client name


82.   Question:       Can the county provide a brief explanation of the tax payment
process?

Answer:        After taxpayer’s have received their tax statements they are allowed two
options for paying the bills. They can pay the full amount in one installment by January
31, or two installments on January 31 and July 31. The January payments are made
directly to the local municipality. The second payments are made to the County
Treasurer.

Payments are primarily made by check and either mailed or dropped off at a municipal
treasurer’s location. Checks are then processed, some by hand and some by optical
reader. Deposit slips are prepared and an armored car delivers the checks to the bank.
For the second installment, the County does allow payments by echeck or credit card
and a private vendor is used to do this (Official Payments Corp.)

At several times during the year, a statutory settlement process occurs to ensure that
each taxing district receives the appropriate amounts. July and August are when the
County has the most activity as approximately 40,000 second installments are made.



83.   Question: Section 4.4.3, Safekeeping, Page 15 -Please confirm that the
County is requesting collateral for the $500,000 insured amount.

Answer:        The County does not require collateral for the $500,000 insured amount.

84.   Question: Section 1.5.2.17, Charge Back Items, Page 7 -Please confirm that
the County, not the Bank, will re-deposit checks a second time.

Answer:       Different accounts are treated differently for the re-deposit of checks. The
Treasurer’s office, which processes the property taxes, does not want checks
automatically redeposited. For the Clerk of Courts, the bank automatically redeposits
one time. Only when the check is returned a second time, does the bank returns the
check to the Clerk of Courts.


85.   Question: Standard Terms and Conditions, Section 18.0, Safety
Requirements - Please send a copy of the Safety Requirements for the Wisconsin
Department of Commerce.

Answer:        The following links provide specific information. Section 32.15.

<http://www.commerce.state.wi.us/>

<http://www.commerce.state.wi.us/SB/>


                                                                                         16
<http://www.commerce.state.wi.us/SB/SB-PublicSectorSafetyProgram.html>

<http://www.commerce.state.wi.us/SB/SB-DivCodesListing.html>

<http://nxt.legis.state.wi.us/nxt/gateway.dll?f=templates&fn=default.htm&d=code&jd=ch.%20Comm%203
2>



Currency and Coin Services Questions:

86.  Question: Currency Ordered: Std Strap - Is this number of 100 note straps or
number of notes purchased?

Answer:        This is the number of straps.

87.   Question: Currency Ordered: Nonstd Strap - Is this the number of loose
currency bills ordered per bill?

Answer:        Yes, non-standard means number of loose bills.

88.   Question: Currency Deposited - Std Strap - Is this number of 100 note straps
or number of notes deposited?

Answer:        Yes, this is the number of straps .


89.   Question: Currency Deposited - Nonstd Strap - Is this the number of loose
currency bills deposited per bill?

Answer:        Yes, this is the number of loose bills

90.    Question:        Coin Ordered - Full Box - Is this volume for a full box of 50 coin
rolls?

Answer:        Yes.


91.   Question:         Vault Supplies - What kind of supplies are ordered? Poly coin and
deposit bags?

Answer:        These are currency straps and bank bags.

Please acknowledge receipt of addendum(s) on the bottom of the Signature Affidavit when you submit
your proposal.

If you have any questions regarding this addendum, please contact me at 608/267-3523.

Francisco Silva, CPPB
Purchasing Agent




                                                                                                     17

								
To top