Psyc-105 Unit 2 practice test

Document Sample
Psyc-105 Unit 2 practice test Powered By Docstoc
					                                                                                                                  1
                                        Introduction to Psychology I
                            PSYC-105              Unit 2          Practice Test
                                               Chapters 2 and 5



MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

1) When Jim plays the piano, the movement of his fingers is regulated by the
A) peripheral nervous system.
B) somatic nervous system.
C) central nervous system.
D) parasympathetic nervous system.
E) limbic system.
Page Ref: 49
Topic: The Nervous System


2) In the event of a near collision on a narrow road, Marie relies primarily on her nervous system's production
of __________, which carry information between __________, to enable her to swerve out of danger.
A) neurotransmitters; nerve cells
B) neurotransmitters; glands
C) hormones; nerve cells
D) hormones; glands
E) neurons; axons
Page Ref: 47
Topic: How Does the Body Communicate Internally?


3) Onel has suffered damage to his hippocampus. Thus, he most likely to have difficulty with
A) controlling his temper.
B) remembering newer information.
C) remembering events from his distant past.
D) concentrating on complex tasks.
E) moving in a smooth manner.
Page Ref: 65
Topic: Three Layers of the Brain


4) The property that would best help us tell the difference between the sound of Sheryl Crow's voice and
Natalie Merchant's voice would be
A) kinesthetics.
B) absolute thresholds.
C) timbre.
D) harmonics.
E) auditory diffusion.
Page Ref: 180
Topic: The Psychological Qualities of Sound
                                                                                                                    2
5) We assume that the nerd we knew in fifth grade is still a nerd today due to the law of
A) continuity.
B) Pragnanz.
C) kinesthetics.
D) common fate.
E) similarity.
Page Ref: 197
Topic: The Gestalt Approach


6) It may take your favorite teacher a few seconds to recognize you when you see her in the grocery store. This
experience illustrates the importance of
A) perceptual sets.
B) contiguity.
C) closure.
D) context.
E) common fate.
Page Ref: 192
Topic: Theoretical Explanations for Perceptions


7) When grabbing your keys with your right hand, the __________ cortex is controlling the muscular action on
the brain's left side.
A) visual
B) motor
C) association
D) frontal
E) somatosensory
Page Ref: 66
Topic: Four Lobes of the Cerebral Cortex


8) Peter suffers damage to his left frontal lobe and loses the ability to speak, although he can still understand
speech. Despite the permanence of the damage, he is able to recover some of his speech due to the ability of
other parts of the brain to take over lost function. This phenomenon is known by neuroscientists as
A) compensation.
B) flexibility.
C) homeostasis.
D) adaptiveness.
E) plasticity.
Page Ref: 54
Topic: The Neuron
                                                                                                                3
9) Proofreading is difficult due to the Gestalt principle known as the law of
A) common fate.
B) similarity.
C) proximity.
D) continuity.
E) Pragnanz.
Page Ref: 198
Topic: The Gestalt Approach


10) As a result of __________, Lori can see my face. As a result of __________, she knows that it is me.
A) perception; sensation
B) sensation; perception
C) olfaction; kinesthesia
D) olfaction; sensation
E) perception; transduction
Page Ref: 162
Topic: Introduction


11) You notice a high-pitched sound coming from the air conditioner but your sister is unable to hear it. This is
because the pitch of the sound is __________ her absolute threshold.
A) below B) outside C) at D) inside E) above
Page Ref: 166
Topic: Thresholds


12) Receptor cells
A) are specialized sensory neurons that are sensitive to external stimuli.
B) communicate directly with motor neurons in the peripheral nervous system.
C) transport messages between sensory neurons and motor neurons.
D) are responsible for delivering messages from the CNS to the muscles and glands.
E) continuously monitor the routine operation of the body's internal functions.
Page Ref: 51
Topic: The Neuron


13) As a result of the placebo effect, which of the following might occur?
A) Peter believes studying won't affect his test score.
B) A sugar pill is surprisingly effective in treating Jan's cancer.
C) Alcohol consumption makes Oliver's depression worse.
D) Greg doesn't feel the pain of touching a hot grill.
E) A medicine helps treat Cindy's anxiety disorder.
Page Ref: 185
Topic: The Experience of Pain
                                                                                                             4
14) To prevent violent electrical rhythms from crossing between her patient's brain hemispheres, Dr. Arndt
performs a surgery which will
A) thicken the cerebral cortex.
B) strengthen the hypothalamus.
C) improve the cerebrum.
D) weaken the cerebellum.
E) sever the corpus callosum.
Page Ref: 70
Topic: The Split Brain


15) Which of the following is monitored by the autonomic nervous system?
A) reasoning
B) respiration
C) reaching
D) reading
E) running
Page Ref: 49
Topic: The Nervous System


16) The part of the central core that controls Janice's ability to tapdance and walk on a tightrope is the
A) thalamus.
B) amygdala.
C) hypothalamus.
D) cerebellum.
E) hippocampus.
Page Ref: 63
Topic: Three Layers of the Brain


17) Actor Christopher Reeve is paralyzed from the neck down because of damage to his
A) spinal cord.
B) peripheral nervous system.
C) cerebral cortex.
D) neurotransmitters.
E) sympathetic nervous system.
Page Ref: 49
Topic: The Nervous System


18) What is the process that makes you see incomplete figures as complete and supplies the missing edges
beyond gaps and barriers?
A) figure-ground distinctions
B) perceptual grouping
C) common fate
D) subjective contours
E) closure
Page Ref: 196
Topic: The Gestalt Approach
                                                                                                             5
19) You and your brother have the same parents but look very different. The difference in your looks is an
expression of your different
A) neurons.
B) environmental selections.
C) genotypes.
D) habitats.
E) phenotypes.
Page Ref: 44
Topic: Genes and Inheritance


20) Carly is driving through the night. As she becomes drowsy we should expect diminished activity in her
A) thalamus.
B) cerebellum.
C) temporal lobe.
D) reticular activating system.
E) cerebral cortex.
Page Ref: 63
Topic: Three Layers of the Brain


21) Rods are most useful for viewing
A) the rainbow.
B) the stars at night.
C) a glass of clear water.
D) a bagful of jelly beans.
E) a small butterfly.
Page Ref: 170
Topic: Vision: How the Nervous System Processes Light


22) Which is an example of a parasympathetic response?
A) monitoring the operation of the body's routine functioning
B) preparing yourself for an attacking dog
C) influencing your sexual development
D) figuring out the answer to a difficult test question
E) picking up a dime off the floor
Page Ref: 49
Topic: The Nervous System


23) The great smell of baked goods is more powerful when you first enter the bakery than when you have been
there for awhile because of
A) sensory adaption.
B) closure.
C) Weber's law.
D) subliminal messaging.
E) the just noticeable difference.
Page Ref: 165
Topic: Sensory Adaptation
                                                                                                                6
24) When you listen to a song and perceive a melody as opposed to hundreds of notes, you are illustrating
which theory?
A) Freudian
B) von Helmholtz's
C) psychophysics
D) Weber's
E) Gestalt
Page Ref: 195
Topic: Theoretical Explanations for Perceptions


25) You are holding an ice cube in your left hand. You touch it and find that it is hard and slick and cold. Soon
the coldness becomes painful. Most of this information is processed in which cortex?
A) temporal
B) somatosensory
C) visual
D) association
E) motor
Page Ref: 67
Topic: Four Lobes of the Cerebral Cortex


Answer Key
1) B
2) A
3) B
4) C
5) A
6) D
7) B
8) E
9) E
10) B
11) A
12) A
13) B
14) E
15) B
16) D
17) A
18) E
19) E
20) D
21) B
22) A
23) A
24) E
25) B

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Stats:
views:95
posted:5/31/2011
language:English
pages:6