QUESTIONS AND ANSWERS

Document Sample
QUESTIONS AND ANSWERS Powered By Docstoc
					                    QUESTIONS AND ANSWERS

                            RFP 20081121

          PLCB POINT-OF-SALE (POS) UPGRADE PROJECT



Questions 1 through 26 were submitted at the demonstration of the
PLCB’s existing POS System on February 12, 2009:


1.   Question:   How does your current system transmit information on
                 the driver license through the POS System? (Assigned
                 “Hot Keys”?)

     Answer:     Currently a minor challenge is completed by pressing
                 the Minor Challenge Key which prompts for the
                 swiping of the driver‟s license. Information is captured
                 from the three (3) tracks on the magnetic stripe and
                 used by register code to create the “931” minor
                 challenge printout on the receipt printer.         If the
                 driver‟s license or ID does not swipe at the register, the
                 information can be key entered into the register for a
                 minor challenge. Driver‟s license information is not
                 retained by the POS system nor transmitted to other
                 applications; however, a record of the minor challenge
                 is retained in the electronic journals.


2.   Question:   What PCI-DSS requirements apply? (All 12?)

     Answer:     PCI-DSS requirements vary depending on the PCI level
                 of an organization. PCI levels are defined by the
                 Payment Card Industry Security Standards Council
                 (PCI SSC).     Levels are currently based on an
                 organization‟s  prior  yearly  quantity   of  VISA
                 transactions. The PLCB anticipates becoming a Level
                 1 vendor in 2009.

                 Currently there are twelve (12) requirements applicable
                 to the PLCB‟s level which is level two (2). However, if
                 the PCI SSC adds more requirements prior to the
                 completion of the project, the requirements pertaining
                 to deliverables within the project, must also be added



                                                                Page 1 of 90
                 to the scope of the project. This ensures that the
                 PLCB‟s PCI compliance status is maintained for all
                 customer credit card transactions on the POS systems.


3.   Question:   In your current system, who is held responsible by the
                 PLCB to monitor the ongoing status of PCI-DSS
                 compliance?

     Answer:     The PLCB MIS Security Department, led by the PLCB
                 CISO, is responsible for monitoring PCI-DSS
                 compliance.


4.   Question:   How do your stores restrict employee access within the
                 current POS System? Across the network?

     Answer:     Security and access is controlled through the
                 Employee Control Maintenance screen on the current
                 system. Employees are assigned a Sign-On (State
                 Employee Number); they enter their own password,
                 and then are given a classification (clerk, manager,
                 etc.).   See Part IV, Section IV-6.C.iv., Required
                 Functionality, of the RFP for more information on the
                 future state for security and access.

                 Access across the network is restricted via access
                 control lists in the store routers.


5.   Question:   Is there a notation to identify a licensee no longer
                 allowed to pay by check?

     Answer:     Yes. The notation is on the Licensee Information file
                 and displayed on the Licensee Information screen. It
                 is updated by Central Office for the licensee‟s home
                 store and can be key entered by any other store where
                 the licensee makes a purchase. This flag is checked
                 by register code prior to tender by check of a licensee
                 sale.




Page 2 of 90
6.   Question:   How many cashiers are signed-in on the POS per day?

     Answer:     It depends on the number of registers at the store and
                 the volume of sales. The largest number of cashiers in
                 the current system in the largest store is six (6) in
                 temporary signed off mode and six (6) signed on
                 ringing sales for a total of twelve (12) cashiers at one
                 time during the day. However, the PLCB does run
                 multiple shifts in stores, so this number could double
                 or triple depending on the size of store and volume of
                 sales.


7.   Question:   How many stores have armored car pickup? Are they
                 “picked-up” daily?

     Answer:     There are approximately one hundred twenty-five (125)
                 stores that have daily armored car pickup.


8.   Question:   Do you process business and personal checks from
                 licensees?

     Answer:     Yes, the PLCB accepts business checks from its
                 licensees.


9.   Question:   What other forms of ID are electronically captured
                 (Military, passport, etc)? What about foreign IDs?

     Answer:     The PLCB currently electronically capture driver‟s
                 license information for minor challenges from
                 seventeen (17) states and two (2) Canadian Provinces.
                 The PLCB does not accept any other forms of ID
                 electronically.


10. Question:    Is the intent to maintain passwords with the POS or
                 receive data from active directory and have the
                 maintenance be performed there?

     Answer:     The data should be received from Active Directory and
                 maintenance should be performed there. Refer to Part
                 IV, Section IV-6.C.iv., Required Functionality, of the
                 RFP.



                                                              Page 3 of 90
11. Question:   Is there any notification when product comes in from
                the inventory system to the POS to say that the
                product is available to be picked up?

     Answer:    The current inventory system sends a shipment
                notification to the POS system when product is
                scheduled for delivery.


12. Question:   How is the system backed up and do you run off-line?

     Answer:    The current POS system‟s data and communication
                files are backed up nightly on both a C and D hard
                drive on the POS store controller. Sales are rung in
                off-line mode at the register(s) and written to a register
                hard drive as they are rung.


13. Question:   Does the PLCB want more Oracle out-of-the-box
                application or more use of current stuff with
                customizations needed to put it into Oracle platform
                capability?

     Answer:    The    PLCB     wants    to   adopt   “out-of-the-box”
                functionality so long as it is within Commonwealth
                and Federal statutory requirements and Payment Card
                Industry Security Standards Council (PCI DSS)
                compliance requirements. The PLCB recognizes that
                some customization will be necessary for functionality
                that does not exist within the Oracle POS, such as
                minor challenge.

                As per Part IV, Section IV-1.1 Objectives:       “The
                selected Contractor must ensure that current PLCB
                POS system processes and applications are included
                and function, and that any agreed upon “best business
                processes” are included in the final delivery of the
                Oracle POS solution. There is no requirement that
                those functions, activities and processes occur in
                exactly the same manner as the PLCB‟s current
                practices today.   Best business practices and the
                minimization of customization may dictate that
                changes take place and the PLCB wants to ensure
                that it is afforded the opportunity to improve
                where possible.”



Page 4 of 90
                For required customizations, see Part IV, Section IV-6,
                Required Functionality: “The PLCB is flexible in terms
                of implementing these customizations as long as the
                implementations meet any and all Commonwealth and
                Federal statutory requirements and Payment Card
                Industry Security Standards Council (PCI DSS)
                compliance requirements. Best practices should be
                used for those customizations that are not statutorily
                mandated, so long as they are agreed to by the PLCB.”

                Also see Part IV, Section IV-10, Lot 1, Task 3.c.: “The
                assessment [of reports needed] should seek to
                minimize the number of reports and to ensure that
                any new reports do not duplicate reports, data
                warehouse queries, etc. already present in the Oracle
                ERP application. The assessment should also seek to
                satisfy reporting requirements from standard reports
                that are provided by the Oracle applications.”


14. Question:   How is the invoice number generated, what makes it
                unique?

    Answer:     Currently each invoice number is generated at the POS
                store controller when the first item has been entered
                into the invoice. It is a sequential number generated
                in each store.


15. Question:   Are prices stored by geographic zone or at the store
                level?

    Answer:     PLCB prices are the same for the entire state and
                therefore emanate from PLCB Central Office.


16. Question:   Can a licensee id number stored within the controller
                be different from the actual licensee ID?

    Answer:     Yes, a licensee ID number stored within the controller
                is different from the actual licensee number. Each
                licensee is issued a permit from Central Office with a
                Licensee ID. That is the official ID for the licensee.
                However, at the store, a licensee is assigned a licensee
                number by the store which relates to the Central Office



                                                             Page 5 of 90
                licensee ID for easier processing within the POS
                system.


17. Question:   Is any electronic check verification performed?

     Answer:    Currently,   no    electronic   check    verification   is
                performed.


18. Question:   What types of checks are accepted from licensees?

     Answer:    See answer to Question # 8.


19. Question:   Are Gift Cards inventoried?

     Answer:    Currently, gift cards are not inventoried.


20. Question:   Are there thresholds or reason codes for a price
                override?

     Answer:    PLCB Store Managers and clerks follow established
                store operation policy regarding price overrides. There
                are no thresholds or reason codes for price overrides.


21. Question:   An exchange can be facilitated on a retail transaction,
                is there a receipt required? If the customer has no
                receipt, do you allow a return? Can the exchange be
                done if a gift card was involved in the original
                transaction?

     Answer:    If the return is less than or equal to twenty-five dollars
                ($25.00), a return is completed with or without a
                receipt. If the return is greater than twenty-five dollars
                ($25.00), then Central Office approval is required. An
                exchange or return can be done if the original
                transaction involved a Gift Card.




Page 6 of 90
    22. Question:   Can an invoice be partially picked up or have its items
                    substituted after tender?

        Answer:     No.

.
.   23. Question:   Does the current POS system automatically generate a
                    store deposit slip based on difference between cash
                    and checks on hand vs. maximum safe amount?

                    Answer:     No.

                    Is there a register reprint, gift receipt function on the
                    register?

                    Answer:     The PLCB can currently print the previous
                                register receipt using the rebate key to be
                                used as the gift receipt.


.   24. Question:   Does PLCB have shared staff across stores?

        Answer:     Yes. In addition, the PLCB has itinerant staff. See the
                    answer to Question #57.


    25. Question:   Is store master information interfaced from PLCB
                    Headquarters into the controller?

        Answer:     Yes, master file information is created and maintained
                    at Central Office and then sent to the POS store
                    controllers in each store.


    26. Question:   Does PLCB allow for different min/max float amounts
                    along registers or by register type within the store?

        Answer:     It is assumed that the question relates to cash drawer
                    limits by min/max float amounts. Yes, the PLCB
                    currently assigns a cash drawer limit amount at the
                    store level and not by individual registers.




                                                                  Page 7 of 90
Questions 27 through 33 were submitted at Store #2204 Site Tour
on February 17, 2009:


27. Question:   Is this a typical inventory level?

     Answer:    No.


28. Question:   How does this compare to the fine wine stores?

     Answer:    Inventory and sales are far greater in the fine wine
                stores and Store #2204 has a hub.


29. Question:   Are registers staying in same physical location? Use
                of existing LAN cables?

     Answer:    The registers are staying in the same physical location.
                The existing LAN cables can be used unless such re-
                use is incompatible with the overall project goals.
                Refer to Part IV, Section IV-1.2.g., Objectives:
                “Removing the existing 8 port hub and installing
                Ethernet cabling from each piece of POS equipment or
                other items on the hub to the existing 24 port switch
                in back of store for the approximately three hundred
                seventy-five (375) stores still using hubs.”


30. Question:   Is the branding going to change all store locations to
                the same look?

     Answer:    That issue has not yet been decided.


31. Question:   Is the wiring in the ceiling in all stores?

                Answer:      The wiring is typically in the ceilings;
                             however, because the PLCB leases its
                             stores, there may be exceptions.    The
                             PLCB does not have a list of those
                             exceptions.

                Can we use existing power poles?




Page 8 of 90
                Answer:     Power poles can be reused.


32. Question:   Pin Pads – will they still be mounted to the counter?

    Answer:     Yes. The Verifone MX830 PIN Pads can be mounted to
                the counter using the existing Verifone Everest Plus
                stands.


33. Question:   Will wireless access location in larger stores be
                “optimized” or stay as is/where is?

    Answer:     Optimizing the wireless network is outside the scope of
                this RFP.      In addition, the backroom scanners
                (Motorola/Symbol MC9060‟s) are also outside the
                scope of this RFP.


Questions 34 through 41 were submitted at Store #2102 Site Tour
on February 17, 2009:


34. Question:   Is there any changes planned for the existing checkout
                stands?

    Answer:     The scope of this RFP does not include any change in
                the existing checkout stands.


35. Question:   Are all stores running the same model numbers of
                each type hardware, front and back?

    Answer:     Yes. The exception is that while most stores use hand-
                held scanners, some stores still use flat-bed scanners.
                The flat-bed scanners will be replaced by hand-held
                scanners as part of this RFP. The selected Contractor
                for Lot 2 will need to remove the scanners and replace
                them with a metal plate.

                To assist proposers, the PLCB has amended the
                spreadsheet used in Appendix O – Stores and
                Registers, to add the number and types of flat-bed
                scanners at each store based on its hardware
                maintenance records. The amended Appendix O is



                                                             Page 9 of 90
                posted    to      the      PLCB     website     at:
                http://www.lcb.state.pa.us/plcb/cwp/view.asp?a=133
                4&q=546703 as Amendment #2 to the RFP.

                When reviewing the spreadsheet, note that               the
                measurements in inches of the scanners are:

                          Length           Width         Height/Depth
                4687-001: 17.25            11.5          4.75
                HS1250:    9.33             7.625        3.5


                Note:     When some of the HS1250 scanners were
                installed, they replaced a 4687-001 scanner and a
                filler plate was used.

                There are approximately three hundred seventy-five
                (375) 4687-001 scanner openings

                There are approximately two hundred twenty-five (225)
                HS1250 scanner openings.


36. Question:   Does the number of registers determine if it has a
                hub?

     Answer:    No. Appendix O – Stores and Registers, contains a
                column labeled “Is there a hub that needs replaced?”.
                If this column has a value of “Yes”, then the store has
                a hub that needs to be replaced.


37. Question:   Are the stores with registers in the back identified on
                the RFP?

     Answer:    No.


38. Question:   Dummy Registers – What is the role?            How many
                registers are typically in the backroom?

     Answer:    Refer to Part I, Section I-40, Method of Award, Lot 2:

                “•    Deploy at fifty-five (55) stores




Page 10 of 90
                    ○ Additional PC(s) to replace existing POS
                      "dummy" terminal(s) used for entering licensee
                      orders into the Oracle ERP system”

                Appendix O – Stores and Registers, contains a column
                labeled “# of IBM 3151 terminals”.        IBM 3151
                terminals are POS “dummy” terminals. If this column
                has a value, then the store has that quantity of
                terminals that needs to be replaced.


39. Question:   Licensee sales – How is it done?

    Answer:     Currently licensee sales are entered as an invoice on
                the POS controller. If a licensee orders more than fifty
                dollars ($50.00) of merchandise on the invoice, the
                licensee is entitled to a discount.


40. Question:   How are regular and Licensee sales differentiated?

    Answer:     Regular or retail sales are rung at the register. See
                answer to Question #39 in regard to licensee sales.


41. Question:   What is the average number of SKU‟s in a store?

    Answer:     There are approximately two thousand fifty (2,050)
                sku‟s/codes per store.


42. Question:   Will the PLCB post questions and official answers on
                several intervals prior to March 3rd?

    Answer:     No. However, the PLCB will make every effort to
                post all questions received and their official responses
                prior to March 3, 2009.


43. Question:   RFP Page 31, Lot 1, RFP Section I-40: Is it correct to
                assume that the 2,974 full and part time clerks and
                940 seasonal employees can only be trained in their
                respective stores or can full and part time clerks be
                trained at other locations such as the PLCB training
                academies?



                                                            Page 11 of 90
     Answer:    The clerks and seasonal employees can be trained in
                either their respective stores or other locations such as
                the PLCB training academies. Part IV, Section IV-11 of
                the RFP has more detail on this subject and the
                options available for training.       For example, “In
                addition, the selected Contractor must also consider
                self-study (CD training), on-line help, Doc-to-Help
                software, PowerPoint presentation, and internet-based
                „distance learning‟ methods”.


44. Question:   RFP Page 31, Lot 1, RFP Section I-40: Are the training
                academies listed in this section the same as the five (5)
                locations (i.e., Philadelphia, Pittsburgh, Harrisburg,
                Scranton, and Erie) that are discussed on page 133 of
                the RFP?

     Answer:    Yes.   However, the final locations of the training
                academies are yet to be determined. As an example,
                the training academy serving central Pennsylvania
                may not necessarily be in Harrisburg or the
                Harrisburg area.


45. Question:   RFP Page 31 and 32, Lot 2, RFP Section I-40 Method of
                Award, under Lot 2: With regards to the network
                wiring changes, is the vendor to propose only the labor
                or should the vendor also propose cabling supplies
                (cable, ends, jacks, labels, etc.)?

                Answer:     Proposals should include both labor and
                            cabling supplies.


                If the latter, can the PLCB specify the number of linear
                feet of cable needed for each store?


                Answer:     The PLCB cannot specify the number of
                            linear feet of cable needed for each store.
                            The PLCB will not supply blueprints of the
                            current six hundred twenty-one (621)
                            stores as part of this RFP. As indicated in
                            the RFP, the PLCB conducted store (site)
                            tours of two (2) representative stores to



Page 12 of 90
                            help proposers better understand typical
                            store layouts.


46. Question:   RFP Page 43, 3rd pgh., Lot 1, RFP Section II-6
                Contractor Development Team: If the Contractor‟s
                Development Team must work at the PLCB‟s Central
                Office in Harrisburg, PA, does this paragraph mean
                that NO OFFSHORE development is allowed?

    Answer:     No, offshore development is allowed. This only means
                that the Contractor‟s Development Team must work at
                the PLCB‟s Central Office in Harrisburg, PA. However,
                the selected Contractor must ensure that the
                appropriate knowledge transfer to PLCB staff takes
                place.


47. Question:   RFP Page 43, 3rd pgh., Lot 1, RFP Section II-6
                Contractor Development Team: Also, does this mean
                that NO OFFSITE development is allowed? Can the
                vendor prepare and assemble deliverables offsite?

    Answer:     As per Part II, Section II-6 of the RFP: “The Contractor
                Development Team must work at the PLCB‟s Central
                Office in the Northwest Office Building, Harrisburg, PA
                unless otherwise agreed to by the PLCB.” Offsite
                development is allowed; however, the selected
                Contractor must ensure that the appropriate
                knowledge transfer to PLCB staff takes place.


48. Question:   RFP Page 46; All lots; Section II-9, Objections and
                Additions to Standard Contract Terms and Conditions
                and/or Agreement Standards: This section states that
                the PLCB will not negotiate numerous (19) terms and
                conditions contained in Appendix S. Will the PLCB
                remove this restriction and allow proposers to submit
                requests on items that they consider essential to doing
                business with PLCB? As is customary with the PLCB,
                any requested changes are subject to the approval of
                PLCB and should represent normal contract terms and
                conditions requests which the Commonwealth has
                traditionally included in their contracts, having
                rationale behind each one of them. We understand



                                                            Page 13 of 90
                the statutory requirements that the Commonwealth
                must adhere to as well as the complexity of an
                undertaking such as this and the need to have terms
                and conditions that are acceptable to both parties.

     Answer:    At this time, the PLCB will not be issuing any
                amendments to Appendix S.


49. Question:   RFP Page 82, Lot 1, RFP Section IV-3: The RFP states
                that the Business Staff responsibilities include
                assisting in development and deployment of training
                program. Will these individuals be made available to
                conduct end user training?

     Answer:    No. Part IV, Section IV-1.1 Objectives, states that
                “[the] selected Contractor [is] to … deliver training of
                the Oracle POS solution”. See also Part IV, Section IV-
                10, Tasks, Lot 1, Task 6.b.

                Note that the PLCB does expect that its training staff
                will deliver training to new employees hired after the
                rollout to all stores has completed.


50. Question:   RFP Page 85, All Lots, RFP Section IV-5 General
                Requirements, item b, Emergency Preparedness: Can
                the PLCB advise which tab in section II should be used
                to respond to these questions on Emergency
                Preparedness?

     Answer:    The proposer should respond to this as Section IV-5
                General   Requirements,    item    B,   Emergency
                Preparedness.


51. Question:   RFP Page 97, Lot 1, RFP Section IV-9 Specific
                Information to be provided by the proposer for Lot 1:
                Can the PLCB advise which tab in section II should be
                used   to   respond    to   this  section    on   the
                Conversion/Migration approach?

     Answer:    The proposer should respond to this as Section IV-9
                Specific Information to be Provided by the Proposer for
                Lot 1.



Page 14 of 90
52. Question:   RFP Page 103, Lot 1, RFP Section IV-10: The RFP
                states that Task 3 – Elaboration must be completed
                within one hundred twenty (120) days of issuance date
                of the Notice to Proceed. Similar to Tasks 1 and 2, can
                we assume that these are business days?

    Answer:     No. Task 3 – Elaboration must be completed within
                one hundred twenty (120) calendar days of issuance
                date of the Notice to Proceed.


53. Question:   RFP Page 106, Lot 1, RFP Section IV-10: The RFP
                states that Task 4 – Construction must be completed
                within two hundred forty (240) days of issuance date of
                the Notice to Proceed. Similar to Tasks 1 and 2, can
                we assume that these are business days?

    Answer:     No. Task 4 – Construction must be completed within
                two hundred forty (240) calendar days of issuance date
                of the Notice to Proceed.


54. Question:   RFP Page 108, Lot 1, RFP Section IV-10: The RFP
                states that Task 5 – Transition must be completed
                within three hundred thirty (330) days of issuance
                date of the Notice to Proceed. Similar to Tasks 1 and
                2, can we assume that these are business days?

    Answer:     No. Task 5 – Transition must be completed within
                three hundred thirty (330) calendar days of issuance
                date of the Notice to Proceed.


55. Question:   RFP Page 119, Lots 2 and 3, RFP Section IV-10 Tasks,
                LOT 3 Tasks, Task 1, Vendor Integration of
                Components: Typically a hardware manufacturer will
                ship its equipment to a vendor who will warehouse it,
                unbox it, assemble it, and repackage it for rollout to
                retail stores. Would the PLCB consider moving “Task
                1: Vendor Integration of Components” on page 119
                from LOT 3 to LOT 2 thereby combining it with the
                rollout?

    Answer:     No. During July and August of 2008, the PLCB
                concluded a Request-for-Information (RFI) with



                                                           Page 15 of 90
                thirteen (13) respondents, eleven (11) of whom were
                hardware manufacturers. All respondents showcased
                their services to warehouse, unbox, assemble and
                repackage equipment for rollout to retail stores.
                Therefore, the PLCB considers Lot 3 to be the
                appropriate location for this activity.

                However, proposers who wish to show cost savings
                that might be gained from moving this activity from
                Lot 3 to Lot 2 and are also proposing solutions for both
                Lots 3 and 2 can do so by using lines 19 and/or 20 in
                the "Total Cost" tab in Appendix F - Cost Submittal
                Worksheet.


56. Question:   RFP Page 122, Lot 1, RFP Section IV-11: The table on
                page 122 indicates that the PLCB has 22 existing
                Training Staff.    Will these individuals be made
                available to conduct end user training in a “Train-the-
                trainer” fashion?

     Answer:    See the answer to Question #49.

                Note that the PLCB does expect that its training staff
                will deliver training to new employees hired after the
                rollout to all stores has completed.


57. Question:   RFP Page 122, Lot 1, RFP Section IV-11: The Training
                Users table on page 122 provides an estimate of the
                community that needs to be trained. Can the PLCB
                break down this table to provide the number of
                personnel that correspond with the PLCB training
                locations   (Philadelphia, Pittsburgh,   Harrisburg,
                Scranton, and Erie)?

     Answer:    See the answer to Question #44. The PLCB is unable
                to break down this table by training locations at this
                time.    However, to assist proposers, the PLCB has
                amended the spreadsheet used in Appendix O – Stores
                and Registers, to add the complement at each store.
                The complement includes store managers, assistant
                managers and employees, but does not include
                itinerant employees.   Itinerant employees work at
                multiple stores. The amended Appendix O is posted



Page 16 of 90
                to       the         PLCB         website       at:
                http://www.lcb.state.pa.us/plcb/cwp/view.asp?a=133
                4&q=546703 as Amendment #2 to the RFP.


58. Question:   RFP Page 127, Lot 1, RFP Section IV-11: The RFP
                states that the selected Contractor must provide
                instructor-led training for those groups for which it is
                appropriate. Can the selected Contractor use these 22
                existing PLCB Training Staff as part of the group of
                instructors for the instructor-led end user training?

    Answer:     See the answer to Question #49.


59. Question:   RFP Page 128, Lot 1, RFP Section IV-11: Please
                provide a list of plug-ins and core components
                included in the Oracle User Productivity Kit (UPK) that
                will be supplied by PLCB.

    Answer:     The PLCB has purchased “Oracle User Productivity Kit
                - UPK Developer - 10 named users”. There are no
                plug-ins related to Oracle Retail Point-of-Service,
                Oracle Retail Back Office or Oracle Retail Central
                Office. However, UPK can be used to build courseware
                for many applications. For example, besides Oracle
                applications, the PLCB has used it for building
                courseware for its ERP project that contained
                Microsoft Excel and Outlook.

                For more information on UPK and its abilities to create
                courseware,        contact   Oracle        or       see
                http://www.oracle.com/applications/tutor/user-
                productivity-kit.html


60. Question:   RFP Page 128, Lot 1, RFP Section IV-11: Can the
                Oracle UPK be installed on contractor owned
                workstations?

    Answer:     No. As per Part II, Section II-6: “[T]he PLCB will
                provide … a personal computer attached to the PLCB‟s
                network with the PLCB‟s standard software and
                configuration.” The PLCB anticipates being able to
                install UPK on up to five (5) of those workstations for



                                                            Page 17 of 90
                the selected Contractor‟s use no later than August 1,
                2009.


61. Question:   RFP Page 128, Lot 1, RFP Section IV-11: Has PLCB
                established a server based library system for Oracle
                UPK?

     Answer:    Yes. Courseware is currently stored in a server based
                UPK library system using Microsoft SQL/Server.


62. Question:   RFP Page 134, Lot 1, RFP Section IV-11: The RFP
                states that “If the proposer expects that PLCB IT staff
                will need to be trained for this effort, this must be
                identified with associated costs within the selected
                Contractor‟s proposal response.”        Please provide
                detailed information regarding each PLCB IT staff
                individual in terms of technical knowledge, experience,
                and formal training so that we can determine if the
                individuals meet course prerequisites.

     Answer:    The PLCB is not prepared to provide detailed resumes
                at this time. However, in regard to the individuals
                identified in the table in Part IV, Section IV-2, Staffing
                for the Project of the RFP:

                Proposers should assume that:

                The PLCB Project Manager (partner of the selected
                Contractor Project Manager), Store Operations
                Business Consultants, Training Managers and the
                Technical Support for the Existing POS System are all
                extremely familiar with retail sales and the existing
                POS systems from their respective perspectives.

                The 4690 OS/Linux System Managers have detailed
                4690 OS experience, but minimal Linux experience.

                The Oracle RMS Database Administrator is well versed
                in Oracle databases and is currently supporting the
                Oracle RMS modules listed in Appendix J of the RFP.




Page 18 of 90
                The Oracle RMS Business Owner is a business analyst
                currently supporting the Oracle modules RMS
                modules listed in Appendix J of the RFP.

                The Network Engineer is an experienced TCP/IP
                network designer, who has implemented and currently
                supports the PLCB's existing networks.

                Proposers should also assume that all staff members
                are completely unfamiliar with Oracle Retail POS,
                Oracle Retail Back Office and Oracle Retail Central
                Office.


63. Question:   RFP Page 138, Lot 1, RFP Section IV-11: How do we
                handle a situation where a course is simply not offered
                in Pennsylvania, such as a required Oracle course?

                Answer:     Proposers should strive to propose courses
                            that are available in Pennsylvania;
                            however, the PLCB recognizes that not all
                            vendors offer all courses in Pennsylvania.
                            If the course is not offered in
                            Pennsylvania, identify that the course is
                            not offered in Pennsylvania in the
                            proposal. If a course is not offered in
                            Pennsylvania,     the     proposer   should
                            consider bringing in a trainer to teach the
                            class at a PLCB facility.


                If formal training does not require offsite training,
                should the vendor include the cost of travel and living
                within this proposal?

                Answer:     If formal training is on-site, the proposer
                            does not need to include the cost of travel
                            and living expenses within its proposal.


64. Question:   App. M, Page 55, Lot 1, Appendix M: Are any Oracle
                Consulting services included in the Enterprise
                Agreement between PLCB and Oracle, and can the
                vendors assume the use of these services at no
                additional cost?   If so, can the PLCB provide



                                                           Page 19 of 90
                background on the skills of these individuals and on
                their availability (hours/week and duration) for the
                project?

     Answer:    Yes. Additional consulting services were included in
                the Enterprise License Agreement. However, these
                services are already allocated to other projects and
                proposers cannot use these services as part of their
                proposal.


65. Question:   App. M, Page 55, Lot 1, Appendix M: Can PLCB
                elaborate on what is included in the “Oracle Back
                Office Servers”? Does this include load balancers,
                HTTP servers, database servers, etc.?

     Answer:    The Oracle Back Office Servers run the Oracle Retail
                Back Office Application and the back office portion of
                Oracle Retail Point-of-Service.

                For more information on these applications, contact
                Oracle            or            refer             to:
                http://www.oracle.com/applications/retail/co/back-
                office.html                                     and
                http://www.oracle.com/applications/retail/co/point-
                of-service.html.


66. Question:   App. M, Page 55, Lot 1, Appendix M: The Oracle POS
                SW listed in Appendix M does not provide the detail
                necessary to determine if several needed infrastructure
                components (e.g. Application Server, middleware,
                DBMS) are included for production and testing/lab
                instance purposes. Can PLCB provide further product
                detail for the Oracle products to be used in all of the
                project environments (development, test, training,
                production)?

     Answer:    Oracle includes embedded versions of prerequisite
                software with their applications.             For more
                information, contact Oracle or refer to its website.

                The Enterprise License Agreement licenses Oracle
                applications by revenue and in sufficient quantity to
                meet the PLCB‟s current and foreseeable sales



Page 20 of 90
                volumes. Applications include Oracle Retail Central
                Office, Oracle Retail Back Office and Oracle Retail
                Point-of-Service.


67. Question:   In reading thru RFP 20081121, I did not see anything
                specified to put the register systems on, such as the
                ShopAbout cart. Did I miss this element or is this not
                a need for this project?

    Answer:     According to the manufacturer‟s website, the
                ShopAbout cart is a mobile cart on which cash
                registers are placed so they can be moved around
                within a store. The project plans to put the registers
                in the existing cash wraps (a.k.a. counters). Therefore,
                a mobile cart is not needed for this project.


68. Question:   Part I-28 - Maintenance – Page 18; Page 19 in
                paragraph states “The three (3) year maintenance
                period will commence upon acceptance of the final
                store‟s rollout. All registers must have the same
                maintenance start date in order to make their end
                dates co-terminus.”

                Does the PLCB want maintenance coverage on the
                registers to commence when the registers are initially
                installed or when the last store is rolled out?


    Answer:     The registers should be covered under maintenance
                from the day that they are installed until three (3)
                years after the final store‟s rollout. Because the rollout
                will take more than one (1) day to complete, a register
                installed at the beginning of the rollout will actually be
                covered for more than three (3) years. The same is
                true for registers used for development. Refer to Part
                I, Section I-28 of the RFP.


69. Question:   Part 11-5 – Contractor Project Manager – Page 40: A
                sentence from paragraph one reads “The PLCB
                requires that an employee of the prime contractor (not
                a subcontractor) be identified as the Contract Project
                Manager to oversee the operation of the contract,



                                                              Page 21 of 90
                including performance of all Contractor and sub
                contractor personnel.”

                If a vendor only submits a proposal for lot three (3) is
                that vendor required to have a Contractor Project
                Manager?

                Please note page 42, paragraph one states; “Provide
                three (3) references for which the identified Project
                Manager has performed Project management services
                comparable in size and scope to this project and used
                Oracle Retail POS and related software.” This above
                statement references Lot 1 responsibilities.

     Answer:    Proposers responding to Lot 3 do not need to supply a
                Project Manager. A contractor representative will be
                sufficient. Refer to Line 21 in Appendix P - Agreement
                Standards Worksheet of the RFP.


70. Question:   Part 11-8 – Financial Capability: Does this paragraph
                apply to vendors whether the vendor proposes Lot 1,
                Lot 2, Lot 3 or any combination of Lots?

     Answer:    Yes. Part II, Section II-8 of the RFP applies to all
                proposers, regardless of the Lot(s) the proposer is
                proposing.


71. Question:   Appendix P: Line 19A – Integration of Components
                (Task 1) and referencing 19D each register is properly
                assembled and loaded with software image. Who
                creates the software image?

     Answer:    The selected Contractor for Lot 1 creates the image.
                The selected Contractor for Lot 3 loads the image.


72. Question:   Appendix P: Line 20A – On time delivery: What is the
                PLCB‟s position on late delivery due to the shipping
                company error, will liquated damages apply?

     Answer:    The selected contractor for Lot 3 is responsible for
                fulfilling all deliverables on time and on budget, as are
                the selected contractor(s) for Lots 1 and 2.         The



Page 22 of 90
                Agreement Standards Worksheet at Appendix P sets
                forth the PLCB‟s expectations for each requirement.


73. Question:   Part IV-8 Service Details page 95 section b states “The
                proposer must provide a complete description of its
                plan for removing and disposing of all packing material
                and boxes associated with the proposed equipment.
                All packing materials and boxes must be removed from
                the site immediately after the installation is complete.”

                Does the above statement apply to Lot 2 or Lot 3
                awarded vendor with the understanding the awarded
                vendor does not win award for both Lot 2 and Lot 3?

    Answer:     Equipment is installed at PLCB stores by the selected
                Contractor for Lot 2.


74. Question:   Page 110, Lot 1, task 6 describes the production
                system rollout. The same description is also found on
                page 116 under Lot 2, Task 2. It is our assumption
                that the rollout will occur as part of Lot 2 only, and
                that task 6 under Lot 1 will be changed or removed?
                Please clarify.

    Answer:     The tasks are very similar; however, they are not
                identical. The selected Contractors for Lots 1 and 2
                must jointly develop the rollout plan. However, they
                have different responsibilities for carrying it out. The
                tasks will neither be changed nor removed.


75. Question:   Will the equipment software load and staging take
                place at a PLCB location, or at the vendor site(s)?

    Answer:     Equipment software load and staging shall take place
                at the vendor site(s).


76. Question:   What is the PLCB‟s expectation as to when the training
                will start and end during the hardware deployment
                phase of the project for each store?




                                                             Page 23 of 90
     Answer:    The selected Contractor and PLCB will determine the
                starting and ending times of training sessions during
                the    development    of    the    jointly  developed
                comprehensive rollout plan.

                Refer to Part IV, Section IV-11.A.3, Training and
                Knowledge Transfer Requirements, of the RFP:

                “Where possible and appropriate, the selected
                Contractor should develop computer-based-training in
                order to minimize travel time and disruption to store
                operations. Training sessions will take place in the
                Philadelphia, Pittsburgh, Harrisburg, Scranton and
                Erie areas, and at other locations within Pennsylvania
                as deemed necessary by the PLCB.

                The selected Contractor, with the approval and
                agreement of the PLCB, is responsible for scheduling
                each training session, taking into consideration that
                the training session must allot reasonable travel
                distance for staff as well as travel time. The selected
                Contractor must coordinate training schedules based
                on operational and staffing considerations. The POS
                Upgrade Project Management Team will approve all
                training schedules before they become official. ”


77. Question:   Would the PLCB consider allowing the deployment to
                take place during the night after the store is closed?

     Answer:    No.    The current POS system has an end-of-day
                process that sends daily transactions to the Central
                Office systems. That process begins after the stores
                close and must be allowed to complete.

                However, the PLCB will permit any other deployment
                related activity to occur at night so long as it does not
                interfere with the nightly transmissions. In addition,
                the PLCB will permit “pre-deployment” activity at any
                time so long as it does not interfere with or disrupt the
                functioning of the current POS system or adversely
                affect store operations.




Page 24 of 90
78. Question:   Will the PLCB be providing all materials for the
                infrastructure    upgrade, i.e., switches, wiring,
                connectors, etc.?

    Answer:     The PLCB will provide active network components. For
                other components, see the answers to Questions #29,
                #31 and #45.


79. Question:   Based on the PLCB‟s internal support bandwidth, is
                there a maximum amount of stores that can be
                deployed in a given day? Please clarify.

    Answer:     If “bandwidth” refers to people, then yes, the
                bandwidth” of the PLCB‟s internal support staff will be
                a limiting factor.

                If “bandwidth” refers to the telecom circuits, then the
                PLCB does not understand the relevance of this
                question. The PLCB currently has 256Kbps circuits
                into all of its stores.


80. Question:   Does the PLCB require same day disposal of old
                equipment? If not, please clarify the PLCB‟s
                timeframes for removal of old equipment.

    Answer:     Existing POS equipment must be removed on the day
                of installation.


81. Question:   Will the PLCB be providing licensed copies of the
                D.O.D. certified disk wipe software?

    Answer:     No.


82. Question:   What is the capacity of the hard drives in the existing
                POS systems and servers? How many drives in each
                server?

    Answer:     The current POS controller in each store contains two
                (2) 80 Gig hard drives. Each register contains one (1)
                4 Gig minimum hard drive. (However, the service




                                                           Page 25 of 90
                contractor may have replaced this drive with a larger
                capacity hard drive during required service call).


83. Question:   Will the PLCB provide adequate power and space to
                perform disk wipes onsite at each store, should this be
                the preferred method of ensuring data security?

     Answer:    The PLCB will work with the selected Contractor to
                determine the method and process that both ensures
                data security and provides for a reasonable and
                efficient deployment.


84. Question:   Would it be PLCB‟s preference for the install team to
                pull and label the hard drives and give them to the
                PLCB Store Contact as opposed to wiping each of the
                drives?

     Answer:    For deinstallation of old equipment, the selected
                Contractor must wipe the drives.


85. Question:   Most of the stores are open on Saturday, and some on
                Sunday. Will the installation teams have access to the
                stores before the stores open on the weekends to
                perform installations?

     Answer:    Yes.


86. Question:   Other than the holidays that fall between May 2009
                and November 2009, are there other days that would
                not be acceptable to the PLCB for installing the new
                POS systems in the stores?

     Answer:    The PLCB is willing to discuss the use of holidays with
                the selected Contractor. Beyond that, the installation
                “… schedule [will be] developed [by the selected
                Contractors for Lots 1 and 2] with and agreed to by the
                PLCB. The schedule must take into account the
                operational needs of the stores as well as minimize the
                cost and time to rollout the new POS to all stores.”




Page 26 of 90
87. Question:   Does the PLCB have a standard cable management
                policy that the install team must follow for this
                project?

    Answer:     The PLCB will work with the selected Contractor to
                develop this policy.


88. Question:   Is there an expectation that some of the training will
                be conducted onsite at the stores? If so, please clarify.

    Answer:     See the answer to Question #76.


89. Question:   Do the current POS systems have a floppy drive or at
                least one USB port so that disk wipes can be
                completed?

    Answer:     The current POS systems have a floppy disk.


90. Question:   Are the new racks being purchased floor standing or
                wall mounted, or is there a combination? Please
                clarify. Will vendor be expected to dispose of the
                existing racks, shelves, etc.?

    Answer:     The new racks may be either floor standing or wall
                mount depending on the store‟s layout. The racks will
                be standard nineteen (19) inch wide racks with
                lockable doors.

                The selected Contractor must dispose of the old rack
                or shelf.


91. Question:   As a result of the recent store visits, it appears that
                the PLCB will require the vendor to move some
                additional equipment from its existing location to the
                new rack. Can the PLCB define specifics on work
                required to complete a task in the back of each store?

    Answer:     The PLCB cannot provide specifics at this time. The
                existing equipment at each store includes a 24 port
                switch, a router, a wireless router, and a DSU/CSU.




                                                             Page 27 of 90
92. Question:   What is the average weight of a POS system including
                the cash drawer(s)?

     Answer:    Our current cash register system, with two (2) cash
                drawers and monitor, weighs approximately 95.1
                pounds.


93. Question:   What  Learning   Management          System     is   the
                Commonwealth currently using?

     Answer:    The RFP specifies the use of Oracle‟s UPK. Refer to
                Part IV, Section IV-1.1.j, Objectives, of the RFP.


94. Question:   Do you have e-learning templates already defined with
                navigations, backgrounds, skins and logos or will you
                need that designed as well?

     Answer:    Yes, the PLCB has templates from training developed
                for other Oracle eBusiness and Oracle Retail
                Merchandising System components in Oracle UPK.


95. Question:   Do you currently have a Webex license or access to an
                online collaboration tool?

     Answer:    No, neither the Commonwealth nor the PLCB have a
                Webex license; however, the Commonwealth does have
                BEA‟s AquaLogic collaboration tools.


96. Question:   Would you consider having larger student maximums
                for virtual classroom sessions to reduce overall
                training delivery costs?

     Answer:    No, the PLCB will not consider virtual classroom
                sessions. Refer to Part IV, Section IV-11.A.3 Facilities.


97. Question:   Could you please define the phrase “Doc-to-Help
                software” Page 123)? Is this another term for
                Electronic Performance Support Software (EPSS)?




Page 28 of 90
    Answer:      In this reference, Doc-To-Help is a reference to a type
                 of    product,     such    as     that     found     at:
                 http://www.doctohelp.com/. The PLCB does not own
                 licenses for Doc-To-Help.


98. Question:    Does the Commonwealth use Information Mapping for
                 their technical documentation style?

    Answer:      No, the PLCB does not use Information Mapping for its
                 technical documentation style.


99. Question:    Do you have high-level performance objectives defined
                 for each audience type based on the application?

    Answer:      Not at this time.


100. Question:   What is the software stack that will be chosen?

                 Answer:     Refer to Line 31 in Appendix L - Register
                             Hardware-Software Specifications of the
                             RFP.


                 Since you have Oracle Enterprise Manager, is it safe to
                 assume that the stores will have Oracle App Server
                 and Oracle Database? Also, what will be the operating
                 system on the registers, store servers and in the
                 corporate server?

                 Answer:     See the answer to Question #66.


101. Question:   Will the new POS system mirror the existing POS
                 system in terms of all business processes? Is there an
                 expectation of business process engineering as part of
                 scope of LOT A?

    Answer:      See the answer to Question #13.


102. Question:   What is the average number of SKUs per store?




                                                             Page 29 of 90
     Answer:     See the answer to Question #41.


103. Question:   What is the ORMS version? This is important from an
                 ORPOS integration perspective as there might be some
                 integration work required if the versions are not
                 compatible.

     Answer:     For Oracle RMS, refer to the Instance Plan in Appendix
                 N - PLCB‟s ERP Infrastructure of the RFP.

                 For Oracle POS, The Oracle Enterprise License
                 Agreement signed by the PLCB does not specify
                 versions.


104. Question:   Are all modules of RMS implemented i.e. RMS, RPM
                 and ReSA?

     Answer:     Refer to Appendix J - Overview Of PLCB‟s Current POS
                 System of the RFP.


105. Question:   Oracle Financials - we are assuming this integration is
                 through ReSA and there will be no direct integration
                 between POS and Oracle Financials.

     Answer:     The purpose of this RFP is to select Contractors who
                 have the knowledge and experience to help the PLCB
                 determine the best answer to this question.


106. Question:   Is there any tax software that needs to be integrated
                 with? Or will the tax rates come from RMS?

     Answer:     There is no existing tax software that needs to be
                 integrated.  The purpose of this RFP is to select
                 Contractors who have the knowledge and experience to
                 help the PLCB determine the best answer to the
                 question of where tax rates are stored.


107. Question:   From a RFP scope perspective regarding ISD, is our
                 understanding correct that:




Page 30 of 90
                 a)    The ISD Payment Switch will need to be installed
                       and configured by the contractor

                       Answer:     No


                 b)    The POS and the ISD Payment Switch would
                       need to be integrated

                       Answer:     Yes


                 c)    The contractor will carry out the whole
                       certification process between POS, ISD and First
                       Data

                       Answer:     The selected contractor will work
                                   with PLCB personnel during the
                                   certification process between POS,
                                   ISD, and First Data.


108. Question:   For PCI compliance, will ISD provide the encryption
                 key management software? OR is any other software
                 considered.

    Answer:      ISD software includes encryption key management
                 software.


109. Question:   What hand held device will be used for this? Has an
                 evaluation been done about the compatibility of Oracle
                 MPOS with PLCB hand held hardware? Or new
                 hardware will be purchased for this?

    Answer:      The Symbol MC 9060 hand-held scanner will be used
                 for the PLCB‟s wireless applications. The PLCB has
                 not done an evaluation of Oracle MPOS and the
                 PLCB‟s hand-held wireless scanners. No new wireless
                 hand-held scanners are to be purchased as part of this
                 RFP.


110. Question:   For age requirements, will all identification cards/
                 drivers license that will be used have barcodes Or



                                                           Page 31 of 90
                 some will have magnetic stripe and needs to be swiped
                 on the MSR? Is there are consistent pattern and it will
                 be a mix of the above?

     Answer:     Most states have barcode(s) and/or a magnetic stripe
                 that contain the required information. There is a
                 national standard, but the PLCB has found that states
                 do not always follow it completely.


111. Question:   Robbery Key - What do you mean by Register
                 responsibility Report? Is it a new type of report you
                 have in your existing POS? OR this is same as the
                 Register reconciliation report with all the transactions
                 and tender totals?

     Answer:     Currently, when the Robbery key has been activated, a
                 drawer check for each drawer prints out with the total
                 responsibility for each clerk assigned to a drawer.


112. Question:   Where is the 10% discount for "walk-up" licensee sales
                 specified? Is it a fixed discount configured in POS? Or
                 this is something that comes from RPM?

     Answer:     The purpose of this RFP is to select Contractors who
                 have the knowledge and experience to help the PLCB
                 determine the best answer to this question. “Walk-up”
                 licensee sales are to be entered and completed at the
                 POS register.


113. Question:   Return of an entire invoice within 5 days - do you
                 mean in the RFP a "post-void" of the entire transaction
                 within 5 days?

     Answer:     The PLCB is requesting the ability to return a licensee
                 invoice sale within five (5) days at the register.


114. Question:   Item Maintenance Functions - With RMS / RPM at the
                 corporate, do you still foresee stores doing these
                 functions? These are available in Oracle Back Office
                 product BUT usually are disabled when RMS / RPM
                 are there.



Page 32 of 90
    Answer:      The purpose of this RFP is to select Contractors who
                 have the knowledge and experience to help the PLCB
                 determine the best answer to this question.


115. Question:   Shelf Labels - Are you currently using the Ticketing
                 functionality of SIM? If RPM and SIM are integrated
                 and SIM has the latest price changes, it can print the
                 Shelf Tickets. If not, Oracle Label and Tags may be
                 needed for these functions.

    Answer:      At present, the PLCB is not using the ticketing
                 functionality within SIM. The replacement for the
                 existing legacy process for creating tickets/labels is
                 still being designed.      Regardless, the labels are
                 currently expected to be generated and printed in the
                 PLCB's Central Office.      Determining the printing
                 process in the future is part of this RFP and that may
                 or may not include Oracle Labels and Tags and may or
                 may not include printing at the stores. Refer to Part I,
                 Section I-4 Problem Statement and Section I-40
                 Method of Award. Also, see the answer to Question
                 #184.


116. Question:   Will you still be doing Gift Certificates in the future
                 since you would doing the Gift Cards through ISD?

    Answer:      Gift Certificates are no longer sold. However, they will
                 continue to be accepted as a tender.


117. Question:   What is a "ALCOHOL PERMITTEE” sale? What are the
                 special considerations around this?

    Answer:      An “Alcohol Permittee” sale is an invoice sale of grain
                 alcohol to a permittee. A person must have an
                 alcohol permit to be allowed to purchase grain alcohol.


118. Question:   What is "Allowance Sale"? Is it same as a manual
                 discount?




                                                             Page 33 of 90
     Answer:     An “Allowance Sale” is a monetary discount on a line
                 item within a transaction. Refer to Appendix K –
                 Current PLCB Register Functionality, 4.2.11 Allowance
                 Sale, of the RFP for additional information.


119. Question:   Coupons - Do you have special coupon barcodes which
                 we would need to interpret and apply discounts on
                 transactions? OR coupons will be managed through
                 RMS ?

     Answer:     The PLCB currently scans UPC-A coupons type 5. In
                 the future, coupons will use RSS-14. After scanning
                 the coupon, it is cross-referenced with a family code to
                 ensure the product is in the transaction.


120. Question:   Which system will hold the Licensee (name, address)
                 information? If it is not POS, will it be accessible
                 through POS?

     Answer:     Both ERP and POS systems should have the licensee
                 information.


121. Question:   Will the new POS integrated with SIM for inventory
                 enquiry?

     Answer:     Yes.


122. Question:   Are there any dummy registers present in the
                 backroom? How are Licensee sales handled in the
                 backroom?

     Answer:     See the answer to Question #38 for information on the
                 number and stores with “dummy” terminals.


123. Question:   What is the current process of creating labels and
                 price tags? Will it be controlled through new POS?

     Answer:     Currently, store bin labels are created every Friday. A
                 file is created for any code that has had item
                 maintenance over the past week and is merged with



Page 34 of 90
                 any codes that were entered by store managers at the
                 stores and uploaded to the Central Office. Also, on the
                 first Friday of a period, all codes that are flagged to
                 have a period change effective in the next period are
                 also merged into the file.

                 Price tags (monthly sale labels) are created when a
                 Central Office user from Product Management finalizes
                 the approved changes. Batch programs are then run
                 to print the labels.

                 The label file is store specific and created for printing
                 as such. Labels are printed by store with a separator
                 sheet containing the store number between them.

                 It is the PLCB's current understanding that prior to
                 the new POS, the labels will continue to be processed
                 and printed as current with the exception that the
                 data will come from the Oracle RMS system instead of
                 legacy applications.

                 The process for printing labels and price tags may or
                 may not change with the implementation of the Oracle
                 POS software and new POS hardware. Refer to Part I,
                 Section I-40 Method of Award, Lot 2 Services "[Install]
                 One (1) bin label printer (standard color inkjet laser
                 printers) able to handle card stock". Also, see the
                 answer to Question #115.


124. Question:   Will the scanners in the current store continue with
                 the new POS system? What are the current
                 specifications of scanners used at the stores?

    Answer:      If this question is referring to the wireless hand-held
                 scanners, yes, they will be used in the future system.
                 If this question is referring to the register scanners,
                 they are to be replaced as part of this RFP.


125. Question:   What is the timeline for the final decision on the
                 selected vendor(s)?

    Answer:      It is the intent of the PLCB to award a contract(s) as
                 soon as possible.



                                                              Page 35 of 90
126. Question:   How many copies- i.e. hard copies and CD-ROM are
                 required to be sent to PLCB?

     Answer:     Refer to Part II of the RFP.


127. Question:   What is required for Proof of signatory authorization
                 with the proposal submission?

     Answer:     Proposers should complete and submit Appendix R –
                 Corporate Signatory Delegation Authorization of the
                 RFP with their proposal.


128. Question:   When would PLCB schedule oral presentation on any
                 hardware, software, support services, or any other
                 capabilities included in the proposal at the PLCB‟s
                 Central Office?

     Answer:     Should the PLCB require an oral presentation, it is
                 generally scheduled during the technical evaluation of
                 proposals, but may occur anytime prior to final
                 evaluation.


129. Question:   What is the approximate timelines for the two (2)
                 phases that the PLCB would purchase registers in two
                 (2) phases and the selected Contractor will be expected
                 to provide warranty and maintenance services across
                 both phases?

     Answer:     Refer to Part IV, Section IV-12, Estimated Project
                 Schedule of the RFP. The selected Contractor will be
                 expected to provide warranty and maintenance
                 services across both phases.


130. Question:   What is the expected lead time required from order to
                 receiving hardware equipment for the two (2) phases
                 mentioned above?

     Answer:     The lead time must meet the schedule outlined in Part
                 IV, Section IV-10 Tasks of the RFP. The PLCB intends
                 to pay for registers as they are installed.




Page 36 of 90
131. Question:   What will be covered in the pre-proposal conference
                 that will be held on February 25, 2009 at 10:00 a.m.
                 EST in the Commonwealth Keystone Building?

    Answer:      At the pre-proposal conference on February 25, 2009,
                 the PLCB will emphasize portions of the RFP which are
                 considered especially important; provide the answer to
                 any questions previously submitted in writing by
                 potential proposers; and provide potential proposers
                 with an opportunity to submit additional questions, in
                 writing, during the conference.


132. Question:   Will prospectors be allowed to join the pre-proposal
                 conference via phone (i.e. a conference call)? If so, is
                 there a limit as to how many people from each
                 company can join by phone?

    Answer:      No, proposers will not be allowed to join the pre-
                 proposal conference via a conference call.


133. Question:   Can you provide the specific software versions that
                 were purchased for Oracle Retail POS and Mobile
                 Point-of-Service?

    Answer:      The Oracle Enterprise License Agreement signed by
                 the PLCB does not specify versions.


134. Question:   Who is in charge of tracking licenses for all software
                 requirements? Oracle software, ghost licenses, etc.?
                 Will the license information be required to be tracked
                 by site?

    Answer:      The PLCB must track software licenses.       The PLCB
                 does not track software by site.


135. Question:   What model server (controller) is being installed in
                 each (621) stores? Is it a rack mount server?

    Answer:      The model has not yet been determined, although the
                 PLCB can guarantee that it will be Intel architecture,
                 rack mounted server. The server is planned to be



                                                             Page 37 of 90
                 purchased via the Commonwealth‟s Department of
                 General Services (DGS) statewide server and storage
                 contract.


136. Question:   What model network cabinet is to be installed?

     Answer:     The model has not yet been determined, although the
                 PLCB can guarantee that it will be a nineteen inch
                 (19”) cabinet. The cabinet is planned to be purchased
                 via the DGS statewide network equipment contract.


137. Question:   Is the server to be installed in this cabinet, or another
                 cabinet?

     Answer:     The server is to be installed in the network cabinet.


138 Question:    For the 55 stores requiring one, what type of PC is to
                 replace the existing POS “dummy” terminal?

     Answer:     The model has not yet been determined, although the
                 PLCB can guarantee that it will be Microsoft Windows
                 based.   The PC is planned to be purchased via the
                 DGS statewide PC contract.


139. Question:   Where in the store is the “dummy” terminal located?

     Answer:     Currently, the “dummy” terminals are usually located
                 in the backroom of the store.


140. Question:   Is the new PC to replace the old “dummy” terminal to
                 be connected to the network?

     Answer:     Yes.


141. Question:   Does there need to be a data cable run for the PC
                 replacing the “dummy” terminal to the switch?

     Answer:     Yes.




Page 38 of 90
142. Question:   What is the distance of the data cable to be dropped
                 for the direct connection of the POS to the switch?

    Answer:      See the answer to Question #45.


143. Question:   Please confirm the store opening hours are at 9 am M-
                 F.

    Answer:      Store locations and hours of operation can be accessed at
                 http://www.lcb.state.pa.us/app/Retail/Storeloc.asp.



144. Question:   Would you like onsite service for all hardware devices
                 or is a Next Business Day Part Exchange for most non-
                 critical “plug & play” devices also an option?

    Answer:      The requirements of the warranty are listed in
                 Appendix      L     –   Register Hardware/Software
                 Specifications of the RFP.


145. Question:   Besides the mounting of a customer display are there
                 any other counter modifications that will need to be
                 made?

    Answer:      See the answer to Question #35.


146. Question:   What is meant by the statement “Servicing from the
                 front”?

    Answer:      Replacement or servicing of the register hardware can
                 be done from the front of the register.


147. Question:   The    statement     of   requirement     “Centralized
                 management software/remote systems management
                 tool     for     all    proposed      registers      --
                 a. Manager for the management agents in sufficient
                 quantity for the register as listed above”; is the
                 software to be managed by PLCB or by the Vendor?




                                                              Page 39 of 90
     Answer:     Management     of  this  centralized management
                 software/remote systems management tool would be
                 performed by PLCB personnel.


148. Question:   If unable to deliver POS systems with integrated UPS,
                 will external UPS be considered?

     Answer:     An integrated UPS is preferred, but an external UPS
                 would be considered.


149. Question:   Minimum 4 x 5v Powered USB ports required. Is the
                 requirement for 5v PoweredUSB ports with “locking
                 connectors” or will 4 x 5v Standard USB suffice. If
                 locking connectors are required for 5v PoweredUSB,
                 we can supply locking cables on the 12v Powered USB
                 and utilize the 5v on the USB bus, will this be
                 sufficient?

     Answer:     Locking USB ports are preferred, but standard USB
                 ports will be considered.


150. Question:   Under Keyboard, the type is stated as ANPOS. Is
                 PLCB precisely looking for ANPOS keyboards or will
                 equivalent functionality from another keyboard be
                 accepted? Is there specific functionality that the IBM
                 ANPOS provides to PLCB that is not defined in this
                 specification?

     Answer:     A keyboard with equivalent functionality would be
                 accepted.


151. Question:   The requirement for the POS to support two cash
                 drawers, is this due to the fact that not all checkout
                 systems will have a receipt printer to drive one of the
                 drawers?

     Answer:     The PLCB requires two (2) cash drawers because each
                 clerk must have its own till.




Page 40 of 90
152. Question:   What assumption should we make in regards to the #
                 of hours it takes to complete PLCB imaging of
                 registers/pre-loading of PLCB's software image on
                 disk? Should we assume store specific configuration
                 also? What level of testing will be required?

    Answer:      The purpose of this RFP is to select Contractors who
                 have the knowledge and experience to help the PLCB
                 determine the best answer to this question.


153. Question:   What assumption should we make in regards to the #
                 of hours it takes for integration/repacking of
                 components to allow direct installation without LCB
                 integration of parts"?

    Answer:      The purpose of this RFP is to select Contractors who
                 have the knowledge and experience to help the PLCB
                 determine the best answer to this question.


154. Question:   What is included in the "subsistence"(i.e. hotel &
                 meals?) for Travel & Subsistence portion of the Cost
                 Verification worksheet?

    Answer:      Subsistence includes meals. Other costs        to   be
                 considered are lodging and transportation.


155. Question:   Section I-27, page 18 states that “Work on the store
                 sales floor must be done prior to store opening and
                 can start no earlier than 6:00 am”. With most stores
                 opening at 9 am on most days, this provides only a
                 three hour installation window. Only performing a
                 single store installation per day per team will
                 significantly increase the cost to PLCB.     Will the
                 PLCB consider allowing work to be done that would
                 not disrupt the existing system during store hours in
                 order to reduce costs and gain efficiencies in
                 installation?

    Answer:      Prep work may be done prior to the scheduled upgrade
                 during normal store hours as long as it does not
                 interfere with customers or store operations. The
                 removal of existing POS and installation of new



                                                           Page 41 of 90
                 equipment must be done within the 6:00 a.m. to 9:00
                 a.m. window.


156. Question:   Page 32, section I-40 Method of Award – One (1) PCI
                 compliant, lockable network cabinet. Can the PLCB
                 specify any other requirements for this cabinet,
                 including width, height, etc? Will existing network
                 equipment be installed in this cabinet by the vendor?
                 What, if any, proposed equipment will be installed in
                 this cabinet? Will this replace an existing rack in the
                 PLCB locations? If so, is the Lot 2 vendor required to
                 de- install and dispose of the existing rack? Does
                 the PLCB require any power conditioning devices
                 within this cabinet (UPS, surge protector, etc)?

     Answer:     See the answers to Questions #78, #90 and #91.


157. Question:   Page 32, section I-40 Method of Award - Network
                 wiring changes needed. Can the PLCB specify the
                 wiring standards currently in use at other stores
                 including cable type (cat 5E, Cat 6, plenum or non-
                 plenum cable, etc.)? Does the PLCB prefer a specific
                 manufacturer for cable ends, patch panels, etc? Does
                 the PLCB require a patch panel in each store? What is
                 the average cable length per store from each register to
                 the location of the switch? Are power poles installed
                 with available space to run cables at all registers? Do
                 any of the stores that require new cabling have ceilings
                 other than drop ceiling tile that would require fishing
                 cable? Are existing faceplates at the registers available
                 to be reused or are new boxes and/or faceplates
                 required?

     Answer:     See the answers to Questions #45, #87, #135 and
                 #136.


158. Question:   Part II , page 38 - In the interest of saving paper and
                 reducing proposal volume, will the PLCB consider
                 allowing vendors to print their proposals double sided,
                 as long as a single sided copy is provided to PLCB for
                 ease of copying?




Page 42 of 90
    Answer:      The PLCB requires that pages of one (1) hard copy of
                 the proposal shall be printed single-sided. Pages of
                 the second hard copy of the proposal may be printed
                 double-sided. The RFP was amended on February 20,
                 2009 to reflect this. See Amendment #1 to RFP
                 20081121 on the PLCB website.


159. Question:   Part IV-2-a on page 76 indicates that the Lot 2
                 provider will stage purchased POS equipment and
                 install software. On page 119 in section IV, Lot 3
                 Tasks, Task 1 indicates that integration of components
                 and imaging of registers will be performed by the Lot 3
                 vendor. Given the quantity of disparate hardware that
                 must be integrated by the Lot 2 vendor at the store,
                 does the PLCB wish to have the Lot 2 vendor provide
                 all related services, allowing the Lot 3 vendor to
                 provide hardware and possibly provide image
                 installation on servers only? This would allow the Lot
                 2 vendor full responsibility for the integration of the
                 hardware, preventing potential issues during the
                 project and also prevent additional cost by having both
                 the Lot 2 and the Lot 3 vendors unboxing and
                 powering on equipment.

    Answer:      The PLCB may consider this during negotiations with
                 the selected Contractors.    In regards to unboxing
                 equipment, see the answer to Question #261 a.


160. Question:   Part IV-2-f on page 77 indicates that the Lot 2 vendor
                 is to dispose of the existing PLCB equipment.      Will
                 PLCB release full title of the equipment to allow for
                 recycling or resale as appropriate?

    Answer:      Yes, full title will be released to the selected
                 Contractor. However, see also Amendment #3 to the
                 RFP which modifies the Appendix F - Financial
                 Evaluation Methodology and Cost Information.


161. Question:   Part IV-8-1-a Installation, on page 95 states that “The
                 PLCB cannot warehouse equipment”. Will the PLCB
                 accept drop shipments of equipment via UPS or
                 another delivery service, or does the PLCB expect the



                                                            Page 43 of 90
                 Lot 2 service provider to deliver equipment to each
                 location on the installation day?

     Answer:     No. Equipment must be brought to the store on the
                 day of installation.


162. Question:   Part IV-8-2-a De-installation, on page 95. Will the
                 PLCB allow vendors to leave existing equipment on-site
                 for pick-up by the recycling company, or must the
                 equipment be removed on the day of installation?

     Answer:     Existing POS equipment must be removed on the day
                 of installation.


163. Question:   Part IV-8-3 Hard Drive Cleansing, on page 96 states
                 that hard drives must be either removed and given to
                 PLCB for proper disposal or cleansed. Will PLCB
                 representatives at each location take possession of the
                 removed hard drive(s)? Must the data cleansing be
                 performed on-site at store locations, or can it be
                 performed at a central location? Will the PLCB take
                 responsibility for the data in transit to the central
                 location?

     Answer:     See the answers to Questions #81, #83 and #84.


164. Question:   Task 6: Production – Rollout, on page 110 indicates
                 that this is a jointly developed task by the Lot 1 and
                 Lot 2 vendors and the PLCB. Please indicate which
                 vendor has the primary responsibility for the
                 completion of this task, or will payment for this
                 deliverable be provided to both the Lot 1 and Lot 2
                 vendors?

     Answer:     Jointly developed means that both Contractors are
                 equally responsible for developing the rollout plan and
                 both are paid as per their respective payment
                 schedules.


165. Question:   Page 77, Part IV-2-f Existing Equipment. Will the
                 PLCB provide a list of approximately quantities, model



Page 44 of 90
                 types and/or part numbers of equipment, including
                 registers, dummy terminals and store controllers to be
                 removed from PLCB locations?

    Answer:      List of approximate number of existing POS equipment
                 to be removed upon installation of new POS
                 equipment:

                 Description       Model        Quantity   Approx. weight
                 POS Controller    IBM 8487-2SU  620       36 lbs.

                 POS Controller
                 Keyboard                          620     2 lbs.
                 Controller Monitor IBM 4943-17U   620     15 lbs.

                 Cash Registers    IBM 4694-245    1339    95.1 lbs.

                 Dummy Terminals IBM 3151          56      20 lbs.

                 Dummy Terminals IBM 3153          10      18 lbs.

                 Dummy Terminal
                 Keyboard                          66      5 lbs.

                 HUB 8 Port        IBM 8242-008    375     2 lbs.

                 Flatbed Scanner   IBM 4687-001    315     24 lbs

                 Flatbed Scanner   HS1250          265     4.75 lbs.

                 Handheld Scanner IBM 4500-001     675     .60 lbs

                 Handheld Scanner M2005            205     1 lbs.


166. Question:   Page 76, Part IV-2. Does the PLCB have a preference
                 for the geographical location of the staging warehouse?

    Answer:      The PLCB would prefer, but does not require, that it be
                 located within a distance from the PLCB that would
                 facilitate visits by the PLCB if needed.


167. Question:   Section II-9 (Objections and Additions to Standard
                 Contract Terms and Conditions) states that the PLCB
                 will not negotiate any portion of the following terms
                 and conditions contained in Appendix S: 14, 15, 16,
                 20, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 35, 36, 39, 40,
                 44 and/or 48.      The language currently contained



                                                            Page 45 of 90
                 within these terms is not consistent with terms
                 previously agreed to by the Commonwealth. Will the
                 PLCB be willing to remove the statement indicating
                 you will not negotiate any portion of the following
                 contract terms and conditions contained in Appendix
                 S?

     Answer:     At this time, the PLCB will not be issuing any
                 amendments to Appendix S.


168. Question:   Section I-40 (Method of Award) states that proposers
                 must submit a separate proposal for each Lot for
                 which they wish to be considered. However, proposers
                 are also encouraged to provide a proposal for
                 integrating more than (1) Lot, if such would result in
                 savings to the PLCB. We understand that separate
                 cost worksheets must be submitted for each Lot and
                 all proposers must also submit the applicable portions
                 of the integrated cost worksheet.          Section III-3
                 (Criteria for Selection) goes on to provide the assigned
                 weighting for cost evaluation…Lot 1 – 30%, Lot 2 –
                 30%, Lot 3 – 55%. How will the cost contained within
                 the integrated cost worksheet be evaluated?

     Answer:     The PLCB will review the integrated cost to determine
                 what options provide the best value to the PLCB. The
                 only proposers to be included in this determination
                 will have been deemed qualified based upon their
                 technical scores for each lot previously submitted.


169. Question:   RFP Section II-1, Page 37 states that, “The proposal‟s
                 pages shall be sequentially numbered.” Is it acceptable
                 to clearly identify sections-page numbers, and number
                 sequentially within each section and subsection (e.g.,
                 Page 3-1, Page 3-2, Page 3.ii-1, Page 3.ii-2, etc.)?

     Answer:     The proposal‟s pages shall be sequentially numbered
                 in response to Section II-1 through Section II-10 of the
                 RFP.


170. Question:   Our ability to proceed with a proposal response in part
                 is dependent upon the answers to these questions.
                 Since PLCB will not be posting the answers until


Page 46 of 90
                 March 3, would PLCB be willing to extend the deadline
                 for proposal submission to April 1?

    Answer:      The PLCB will adhere to the March 16, 2009 proposal
                 submission date. However, the PLCB will make every
                 effort to post all questions received and their official
                 response prior to March 3, 2009.


171. Question:   Section 1.2 (Purpose) of the RFP indicates that
                 separate cost submittal worksheets are provided for
                 each Lot. It also states that if consolidated pricing can
                 be achieved, proposers must also complete the
                 applicable portions of the integrated cost submittal
                 worksheet, in addition to the individual Lot
                 worksheets. The cost spreadsheet provided in the RFP
                 does not contain a separate worksheet for integrated
                 cost. What worksheets should be used for submitting
                 an integrated cost proposal?

    Answer:      The integrated Cost Submittal Worksheet is found at
                 the bottom of the "Total Cost" tab in Appendix F - Cost
                 Submittal Worksheet.


172. Question:   What are the backend integration points/systems that
                 need to be integrated to/with the POS/Back
                 Office/Central Office applications? (i.e. LDAP security
                 for login and credentials, Sales Audit system,
                 inventory, Payment/Credit/Tender authorization, etc)

    Answer:      Refer to Appendix J - Overview of PLCB‟s Current POS
                 System of the RFP.


173. Question:   Is there a proposed software stack that is to be used or
                 is that part of the proposal? (i.e. Application Server
                 (Corporate    and    Store),   JMS     Implementation,
                 Database(Corporate and Store), Operating System
                 (Corporate and Store), etc.)

    Answer:      Refer to Line 31 in Appendix             L   -   Register
                 Hardware/Software Specifications.




                                                              Page 47 of 90
174. Question:   What data is needed to be pushed/pulled from the
                 stores? (transactions, inventory, customer, employee,
                 item,etc.)

     Answer:     The PLCB and the selected Contractor will determine
                 the data that needs to be pushed/pulled from the
                 stores during the initial planning phases of the project.


175. Question:   Which signature capture on the PIN Pads technology
                 has PLCB selected?

     Answer:     The PLCB will be using Verifone MX830 PIN Pads.


176. Question:   In section IV-7. LICENSED OPERATING SYSTEM. PLC
                 requests that The selected Contractor will procure the
                 license for the operating system for all cash registers.
                 Is this related only if the SI responds to Lot 2 or Lot 3,
                 or is this also a requirement for Lot 1?

     Answer:     Cash registers are procured via Lot 3. The cash
                 register operating system is part of Lot 3. Refer to Line
                 30 of Appendix L - Register Hardware-Software
                 Specifications of the RFP.


177. Question:   In section, I-17. ALTERNATE PROPOSALS - The
                 Issuing Office will not accept alternate proposals.
                 However, the PLCB has identified the basic approach
                 to meeting its requirements and encourages proposers
                 to be creative and propose their best solution to
                 meeting these requirements. To this end, may the
                 Systems         Integrator      provide        creative
                 approaches/solutions to mitigate overall risk?

     Answer:     No. Proposers must submit proposals             that   are
                 responsive to the RFP as drafted.


178. Question:   Can the proposer only respond to Lot 1?

     Answer:     Yes. A proposer may submit a separate proposal for
                 any Lot for which it wishes to be considered.




Page 48 of 90
179. Question:   Does PLCB currently use a PMO and/or PPPM tool
                 such as Clarity or HP? If yes, are these tools available
                 for management of the PMO?

    Answer:      The PLCB currently uses Microsoft Project. The PLCB
                 can supply copies of Microsoft Project only for PLCB
                 staff, not for the selected Contractor.


180. Question:   In the RFP, there are detailed timelines and key
                 deliverables. Did any external partiy(ies) assist PA
                 LCB in constructing these? If so, who?

                 Answer:     The     PLCB     has     documented    its
                             requirements and needs in a manner that
                             will allow it to accomplish its business
                             goals with respect to the POS project.

                 Is PLCB open to a modified timeline?

                 Answer:     If, in the proposer‟s expert opinion, the
                             timelines stated in the RFP are not
                             achievable, the reasons for this and an
                             alternate schedule should be proposed.
                             Please refer to Part IV, Section IV-12 of the
                             RFP.


181. Question:   Is the PLCB seeking to both complete a business
                 process review as well as implementation of leading
                 business practices where applicable as in a traditional
                 Technology Enabled Re-Engineering program?

    Answer:      The PLCB is not familiar with “a traditional Technology
                 Enabled Re-Engineering program”. However, as far as
                 adopting leading business practices, see the answer to
                 Question #13.


182. Question:   PLCB would like migration to be in scope. Can the
                 PLCB please detail the exact amount, attributes and
                 type of master data and transactional data that needs
                 to be transferred?




                                                              Page 49 of 90
                 Answer:     The PLCB and the selected Contractor will
                             determine the data that needs to be
                             transferred for migration during the initial
                             planning phases of the project.


                 Under section IV-GOVERNANCE, the business staff
                 will be Performing data cleansing. Should we assume
                 all data will be cleansed properly and ready when
                 required?

                 Answer:     The    selected  Contractor    shall   be
                             responsible for writing data cleansing
                             scripts or programs. The PLCB will be
                             responsible for validating the results of
                             data cleansing.


183. Question:   Does PLCB own any testing tools which can be
                 leveraged for this project? If not, is there a preference
                 for testing tools?

     Answer:     The PLCB owns Hewlett-Packard‟s LoadRunner.
                 LoadRunner is available for use by the selected
                 Contractor for this project.


184. Question:   In the RFP, PLCB states that Oracle Labels and Tags is
                 not part of the ELA. Proposers will be asked to make a
                 recommendation as to whether or not the Labels and
                 Tags software is needed. Should this recommendation
                 be done prior to submission of our proposal or as part
                 of the definition/discovery phase of the project? If to
                 be done prior to project award, can PLCB please
                 elaborate their current requirements and what
                 issues/concerns exist regarding Oracle Labels and
                 Tags.

     Answer:     The PLCB recognizes that proposers will not be able to
                 determine whether Oracle Labels and Tags is required
                 prior to the completion of Lot 1, Task 3.a.

                 Because of that and the PLCB‟s Enterprise License
                 Agreement with Oracle, the PLCB will procure Oracle
                 Labels and Tags if required.



Page 50 of 90
185. Question:   The 3 pilot stores are to occur over a 4 week period per
                 the plan. Furthermore, PLCB has recommended a 5
                 month rollout for the remaining stores. Is PLCB open
                 to alternate pilot and rollout schedules?

    Answer:      If, in the proposer‟s expert opinion, the timelines
                 stated in the RFP are not achievable, the reasons for
                 this and an alternate schedule should be proposed.
                 Please refer to Part IV, Section IV-12 of the RFP.


186. Question:   Will the PLCB assume all costs for training manuals,
                 CDs, and travel as it relates to end user training as
                 additional to the fixed price?

    Answer:      The costs for training manuals and CDs as it relates to
                 end user training are to be included in the proposer‟s
                 fixed price.

                 Travel costs for end user training for PLCB employees
                 will be the responsibility of the PLCB.

                 Travel costs for end user training for the selected
                 Contractor‟s staff will be the responsibility of the
                 selected Contractor. Refer to Appendix S – Proposed
                 Contract for PLCB Point-of-Sale (POS) Upgrade Project,
                 Paragraph 28.A. Compensation/Expenses.

187. Question:   Based upon the current Oracle projects being
                 implemented, what key lessons learned would benefit
                 this project?

    Answer:      The PLCB has incorporated into the POS RFP the
                 pertinent information necessary for proposers to
                 evaluate the needs of PLCB.

188. Question:   What does PLCB see as the greatest risks for the POS
                 Upgrade project?

    Answer:      The PLCB is not able to provide the greatest risks at
                 this time because information needed for this type of
                 response would have to be evaluated by the proposed
                 contractor in conjunction with the PLCB.



                                                             Page 51 of 90
189. Question:   Are there any known business benefits PLCB is
                 seeking as a result of this implementation? If so,
                 please elaborate?

     Answer:     The PLCB has documented its requirements and needs
                 in the POS RFP that will allow it to accomplish its
                 business goals with respect to the POS project.


190. Question:   Has there been a formal business case? If so, can it be
                 shared?

     Answer:     The PLCB has incorporated into the POS RFP the
                 pertinent information necessary for proposers to
                 evaluate the needs of PLCB.


191. Question:   Are the HW vendors permitted to partner with more
                 than one Systems Integrator?

     Answer:     Yes.


192. Question:   RFP Page v, Calendar of Events: Will the PLCB grant a
                 2 week extension to the due date, given the complexity
                 of the RFP, the sheer size of the RFP, and the return of
                 official answers by the PLCB on March 3rd?

     Answer:     The PLCB will adhere to the March 16, 2009 proposal
                 submission date. However, the PLCB will make every
                 effort to post all questions received and their official
                 response prior to March 3, 2009.


193. Question:   IV-1 Objectives, Page 73, Primary Objectives states
                 that “The selected Contractor must ensure that
                 current PLCB POS system processes and applications
                 are included and function, and that any agreed upon
                 “best business processes” are included in the final
                 delivery of the Oracle POS solution. There is no
                 requirement that those functions, activities and
                 processes occur in exactly the same manner as the
                 PLCB‟s current practices today.        Best business
                 practices and the minimization of customization may
                 dictate that changes take place and the PLCB wants to



Page 52 of 90
                 ensure that it is afforded the opportunity to improve
                 where possible.”

                 We believe that this paragraph indicates that the PLCB
                 is looking for the least amount of customization
                 possible, and therefore will accept as much “out of the
                 box” Oracle POS functions as possible, thereby
                 changing many of its store processes (documented in
                 Appendix K) to accommodate the new Oracle software.
                 This paragraph, however, conflicts with sub item a. in
                 this section which states a specific objective of
                 ”Delivering all current PLCB POS functions, activities
                 and processes on the new Oracle POS system, unless
                 removed from proposed system by agreement of the
                 PLCB with the selected Contractor.” This means that
                 the processes and methods for implementing them will
                 be determined during the business process review
                 (Task 3 –Elaboration, beginning on page 103).

                 Since the PLCB is asking the vendor to take on the
                 risk of a firm, fixed price in its proposal, and the
                 vendor has not yet conducted the business process
                 review with the PLCB in Task 3, please provide some
                 guidance on the PLCB‟s propensity to change its in-
                 store processes to more closely map to the new Oracle
                 POS Software.

    Answer:      See the answer to Question #13.


194. Question:   RFP Page 31 and 32, Lot 2 & 3, RFP Section I-40
                 Method of Award, under Lot 2: We understand from
                 Appendix M “ List of Hardware/Software provided by
                 the PLCB” that the PLCB will supply one or more
                 Verifone MX830 pin pads, one bin label printer, and
                 one lockable network cabinet. In task 2 of Lot 1 (page
                 101), we understand that the vendor will perform a
                 sizing analysis for Central Office and Back Office
                 servers (items c and d), however, the RFP is silent on
                 the Store Controller. Can the PLCB clarify if the
                 vendor is also bidding the in-store controller plus
                 appropriate cabling, power, rack mounting kit, etc.?

    Answer:      See the answers to Questions #45, #135, #136, and
                 #157.



                                                            Page 53 of 90
195. Question:   RFP Page 31 and 32, Lot 2, RFP Section I-40 Method of
                 Award, under Lot 2: Similarly, can the PLCB clarify if
                 the vendor is also bidding the additional PC‟s to
                 replace existing POS dummy terminals in 55 stores for
                 licensee orders? Or, is the vendor only to supply the
                 equipment listed in Appendix L – Register
                 Hardware/Software specifications?

     Answer:     See the answer to Question #138.


196. Question:   RFP Page 39, RFP Section II-4 Prior Experience: This
                 section requests that the vendor list experience and
                 include the name, address, and telephone number of
                 the person who may be contacted. Is this the same
                 (duplicated) requirement in II-10, item E on page 48?

     Answer:     Yes.


197. Question:   RFP Page 74, RFP Objectives, item C, sub item i: Can
                 the PLCB provide a list of valid credit and debit card
                 types, as well as Gift Cards?

     Answer:     The PLCB accepts VISA, MasterCard, Discover, and
                 American Express credit cards. Debit cards from the
                 following networks are accepted:    Star, Interlink,
                 Maestro, NYCE, and Pulse. The PLCB only accepts its
                 own gift cards.


198. Question:   RFP Page 74, RFP Objectives, item C:

                 Is it envisioned that the Bin Management software will
                 be used as part of the ISD switch functionality?

                 Answer:     Yes.


                 Is it intended that Bin routing functionality be used at
                 the POS?

                 Answer:     No.




Page 54 of 90
                 Will the ISD Historical Key management functionality
                 be utilized or will the purchase key management
                 software be utilized?

                 Answer:     See answer to Question #108.


199. Question:   RFP Page 78-79, RFP Section IV-2. Staffing: Would it
                 be possible to obtain time from resources from the
                 following PLCB organizations: team members from
                 Merchandising to provide an understanding of pricing
                 capability, pricing rules, item hierarchy and item
                 attributes as it relates to how they are being
                 implemented       in    Oracle     ERP;      Comptroller‟s
                 Office/Accounting staff to provide an understanding of
                 taxes, tax exempt requirements, and PCI; Security
                 staff to provide an understanding of PCI and other
                 security requirements as well as the use of the
                 Commonwealth‟s          Active     Directory   for  User
                 Authentication; a PLCB Subject Matter Expert or a
                 resource from the 3rd party bank/settlement agency to
                 understand messaging requirements and interface
                 protocols (e.g., retry logic, etc.)?

    Answer:      Resources outside of those listed in the table in Part
                 IV, Section IV-2, Staffing for the Project, of the RFP
                 may be available on an extremely limited and
                 infrequent basis during the course of the project
                 subject to the PLCB‟s discretion.


200. Question:   RFP Page 83, RFP Section IV-3 Governance, item 2
                 Technical Staff Members: If Technical experts are to
                 be provided by PLCB and are expected to manage the
                 system infrastructure for the lab and production
                 environments,      including    software     installation,
                 application installation/configuration, etc., during the
                 design, construction and transition phases, will PLCB
                 consider utilizing these resources on closer to a full
                 time basis? Will their roles include configuration
                 management and environment deployment support as
                 well?

    Answer:      As per Part IV, Section IV-2, Staffing for the Project, of
                 the RFP: “The PLCB staff identified in the table below



                                                               Page 55 of 90
                 are expected to be assigned to the project and made
                 available to the selected Proposer. The percentages
                 are provided only to allow the proposer to understand
                 the resources tentatively available.       The PLCB
                 resources     will be    finalized  during    contract
                 negotiations.

                 Proposers should assume that they must provide any
                 other personnel required by this project.”


201. Question:   RFP Page 84, RFP Section IV-3 Governance, item 3.
                 Developers: The RFP mentions that developers will be
                 provided for numerous items to assist the contractor
                 throughout the implementation. Will developers be
                 allocated and be made accessible for functions that fall
                 outside of the application implementation scope? For
                 example, will these developers make necessary
                 changes to corporate systems/ERP (e.g., RMS or SIM)
                 such that they correspond to match functionality
                 being designed and built for the POS?

     Answer:     The developers are listed in the table in Part IV,
                 Section IV-2, Staffing for the Project, of the RFP. That
                 table clearly indicates that the PLCB will not be
                 supplying developers to make necessary changes to
                 “corporate systems/ERP (e.g., RMS or SIM) such that
                 they correspond to match functionality being designed
                 and built for the POS”. As per Part IV, Section IV-2,
                 Staffing for the Project, of the RFP: “Proposers should
                 assume that they must provide any other personnel
                 required by this project.”


202. Question:   RFP Page 94, Lot 1, RFP Section IV-6, item C, sub item
                 v: Can the PLCB elaborate on what is meant by
                 “custom receipts based on products purchased”?

     Answer:     The POS must be able to print additional information
                 on receipts specific to particular items, brands,
                 vendors, categories or types of items purchased during
                 a transaction. Examples include printing:

                 1.    Food paring suggestions based on the type of
                       product (ex: a bottle of cabernet)



Page 56 of 90
                 2.     Recipes using the product based on the category
                        (ex: martini when gin is purchased)

                 3.     Suggestions for similar varietals or brands based
                        on the specific item, product, category or vendor

                 The PLCB would provide the information to be
                 included on the receipt, but the selected Contractor is
                 responsible for configuring the system to enable this
                 function.


203. Question:   RFP Page 107, Lot 1, Task 4, Construction, item vi:
                 Can the PLCB elaborate on the scope of work required
                 by the vendor for PCI compliance? PCI compliance
                 implementation and testing can be extensive. We are
                 trying to understand to what level involvement the
                 vendor needs to propose.

    Answer:      The PLCB is currently PCI compliant. It is the selected
                 Contractor‟s responsibility to maintain that position
                 upon the implementation of the POS and throughout
                 the duration of the project. Auditing will be provided
                 by a third party contracted by the PLCB. The selected
                 Contractor will be required to make any corrective
                 actions to its deliverables based on the findings of the
                 audit that are outside of the compliance standards.


204. Question:   RFP Page 112, Lot 1, Task 6, item C: Does the
                 “Production Support” period coincide with the 6
                 months of system warranty, beginning at the end of
                 the 3 store pilot?

    Answer:      Yes.


205. Question:   RFP Page 120, Lot 1, RFP Section IV-11, item B
                 Training and Knowledge Transfer:

                 Is the expectation for Central Office Store Operations,
                 Help Desk, IT and other staff to obtain base Oracle
                 POS product training?




                                                             Page 57 of 90
                 Answer:      Yes


                 Additionally, what is the expected level of support that
                 PLCB IT staff will provide during transition and rollout
                 phases – will it be level 1, level 2 (break fix, root cause
                 analysis), or level 3 (customizations)?

                 Answer:      PLCB IT staff will provide level 1 support
                              during transition and rollout. PLCB IT
                              staff will be involved in level 2 (break fix,
                              root cause analysis) and level 3
                              (customizations) during transition and
                              rollout as part of the required knowledge
                              transfer.


206. Question:   RFP Page 128, Lot 1, RFP Section IV-11: Under
                 “Course Content and Materials”, the use of Oracle UPK
                 Developer is indicated. Our understanding is that
                 Oracle UPK requires a windows-based operating
                 system and the PLCB‟s requirement for the stores is to
                 run Linux on the cash registers and the store server.
                 Initial research indicates that the Oracle UPK
                 Developer will not be able to record the application
                 running on the register and the store controller due to
                 its lack of support for Linux. Is it permissible to use
                 another tool that does work with Linux and include a
                 license for the PLCB?

     Answer:     The PLCB is not aware of that restriction; however, if it
                 is indeed the case, then the PLCB will be willing to
                 consider the tool provided by the selected Contractor
                 for that purpose.


207. Question:   RFP Page 128, Lot 1, RFP Section IV-11: Under
                 “Course Content and Materials”, the use of Oracle UPK
                 Developer is indicated. Does the PLCB‟s Oracle UPK
                 license allow use by the contractor?

     Answer:     See the answer to Question #59.




Page 58 of 90
208. Question:   App. J, Page 47, Overview of PLCB‟s Current POS: Do
                 Licensee orders require payment in full or are deposits
                 taken by stores?

    Answer:      Licensee orders do not require a deposit. Licensee
                 orders are paid in full when they are picked up at the
                 store.


209. Question:   App. J, Page 47, Lot 1, Overview of PLCB‟s Current
                 POS:

                 Does an alcohol permittee card ever expire?

                 Answer:     Yes.


                 Is it attached to a specific customer?

                 Answer:     An alcohol permittee card is assigned to a
                             specific licensee by PLCB Central Office.


                 How does this type of order differ from a regular sale?

                 Answer:     See answer to Question #117.


210. Question:   App. K, pages 30-35, Lot 1, Screen Standards: Is it
                 expected that the Screen Standards as outlined from
                 the 4690 system will be maintained in a similar
                 fashion on Oracle POS (e.g., Line 1 and 2 areas with
                 the Screen ID and page number and the operation of
                 the Function keys, Paging and Scrolling keys)?

    Answer:      See the answer to Question #13.


211. Question:   App. K, page 36, Lot 1, Reporting Standards: Does
                 PLCB expect to preserve the reporting standards
                 outlined in section 3.1.2 (e.g., Report ID, Report Title)?

    Answer:      See the answer to Question #13.




                                                               Page 59 of 90
212. Question:   App. K, page 45, Lot 1, Menu, 1.3.6: Does the PLCB
                 intend that the menu structure and naming
                 convention remain the same? Or is it acceptable that
                 the menu structure be adopted to Oracle
                 POS/Backoffice structure as long as a user can obtain
                 the actual function?

     Answer:     See the answer to Question #13.


213. Question:   App. K, page 50, Lot 1, Standard Keystrokes, 3.2.1:
                 Does the PLCB intend that the application to be
                 implemented preserve existing keying sequences as
                 they are performed and configured within the 4690
                 system currently?

     Answer:     See the answer to Question #13.


214. Question:   App. K, page 66, Lot 1, Error Messages, 3.2.6: Does
                 PLCB intend that the new system will need to continue
                 to discern between, and display whether an error
                 message is a standard Oracle POS message vs. a
                 Custom PLCB error message?

     Answer:     Yes.


215. Question:   App. K, page 99, Lot 1, Retail Sales Transactions,
                 4.2.1: Currently there is a quantity limit of 327 items
                 and a 100 line item limit. Will these restrictions need
                 to be in place in the future as a requirement in the
                 new POS system?

     Answer:     No.


216. Question:   App. K, page 104, Lot 1, Price Overrides, 4.2.1.1: Will
                 the use of a manager key be necessitated for a price
                 override or will a manager user id/password be
                 sufficient?

     Answer:     Manager ID and Password will be sufficient.




Page 60 of 90
217. Question:   App. K, page 109, Lot 1, Item Inquiry, 4.2.1.2: Does
                 PLCB intend that the POS/Store controller provide the
                 current available price and quantity information about
                 a specific item? If so, which type of quantity (all in
                 store, available, in transit/on order)?

    Answer:      The PLCB requires price and quantity information to
                 be available to store personnel. The PLCB expects the
                 selected Contractor to use its experience with Oracle
                 eBusiness, Oracle Retail Merchandizing System and
                 Oracle POS to determine the location for this
                 information that best meets the needs of the PLCB and
                 best utilizes “out-of-the-box” functionality.


218. Question:   App. K, page 150, Lot 1, Gift Certificate:        If a
                 customer‟s gift certificate amount is greater than the
                 balance due, how does PLCB handle this? Is the
                 customer given Cash as change?

    Answer:      The customer is given cash as change.


219. Question:   App. K, page 227, Lot 1, Credit Tender: Is PLCB
                 planning to use an Addressograph imprinter to imprint
                 cards when the account number is manually entered
                 in the new POS system?

    Answer:      Yes.


220. Question:   App. K, page 239, Lot 1, "104 Credit Card Sales": Can
                 the PLCB explain when this process is used? If it is
                 used for offline credit cards, how is this different that
                 the separate process documented in Appendix K titled
                 “Off-Line credit card processing”?

    Answer:      “Off-Line credit card processing” occurs when the sale
                 can be entered into the POS cash register but there is
                 no connection to the payment switch and a voice
                 authorization is needed. A “104 credit card sale”
                 occurs when the sale is written on a 104 paper sales
                 slip and a voice authorization is captured. When the
                 POS register is in operation, hand written sales are re-
                 entered and credit card sales are entered using the



                                                              Page 61 of 90
                 “104 credit card tender” so the transaction is not
                 processed twice.


221. Question:   App. K, pages 294 and 301, Lot 1, 4.6.3 SLO Deposit
                 Refunds and 4.6.4 SLO Invoice Sale Return: What is
                 meant by "not allowed on Central Office placed
                 orders"? Is this a business restriction or a technical
                 restriction of the current system?

     Answer:     There are two types of Central Office placed SLOs.
                 Vendor placed SLO orders do not have a deposit and
                 therefore they can be cancelled by Central Office. A
                 retail SLO deposit must be returned in Central Office,
                 since that is were it originated. In both instances, a
                 cancellation is transmitted to the store, the order
                 deleted from the POS invoice summary, and no money
                 is returned the customer at the store.


222. Question:   App. K, page 301, Lot 1, 4.6.4 SLO Invoice Sale
                 Return:    During "Online Processing for SLO Sale
                 Correction", what invoice numbers are entered here? Is
                 the incorrect invoice number and the correct invoice
                 number entered? How is the refund amount
                 determined?

     Answer:     You must do a return of the incorrectly sold invoice
                 number and amount, and then sell the correct invoice
                 number and amount.


223. Question:   App. K, page 341, Lot 1, 4.6.12 Licensee Merchandise
                 Return:

                 Is the process for Licensee returns similar to the other
                 invoice return functions?

                 Answer:     Yes.


                 Can the PLCB further explain the process for Licensee
                 merchandise returns? What are examples of when
                 this might occur?




Page 62 of 90
                 Answer:     Currently, a licensee must return
                             merchandise on a new licensee order and
                             the amount due must be equal to or
                             greater than zero. An example of when
                             this might occur is when a licensee
                             purchased the wrong item or feels the item
                             is not consumable.


224. Question:   App. K, page 445, Lot 1, SLO‟s: Can PLCB provide
                 further definition of the “Fixed Deposit Amount” as it
                 relates to SLO? How is the deposit amount added to
                 the order?

    Answer:      Licensee‟s can choose to enter the fixed deposit
                 program. This program allows the licensee to put a
                 one time deposit against future SLO orders. This
                 allows the SLO vendors to place SLO orders for
                 licensees without any additional deposit.


225. Question:   App. K, page 445, Lot 1, SLO‟s, item C:            We
                 understand that in today‟s system, SLO‟s can be
                 created in the store or in central office. Can PLCB
                 further clarify what is meant in item C by “Complete a
                 SLO created in Central Office”?

    Answer:      Completing a SLO created in Central Office means to
                 receipt the SLO merchandise and sell it at the register.


226. Question:   App. M, Lots 1, 2, 3, Verifone devices: Does the
                 Verifone MX830 pin pad have a display and how will
                 the PLCB use this display in the new POS system?

    Answer:      Yes. The PLCB will use it to display instructions and
                 the PLCB Logo.


227. Question:   App. K, page 445, Lot 1, SLO‟s, item G: Can PLCB
                 explain the use of a 913? Is this the PLCB form that
                 merely documents any changes by store personnel to
                 an existing SLO?

    Answer:      Yes.



                                                             Page 63 of 90
228. Question:   App. K, page 457, Lot 1, SLO process: Can PLCB
                 describe how the SLO Deposit Invoice is used in the
                 SLO process? Is it the invoice associated with the
                 order that the store keeps on file to match with the
                 SLO items once they are received at the store?

     Answer:     SLO orders require a deposit. When a customer places
                 a deposit for a SLO, a SLO Deposit Invoice is created.


229. Question:   App. K, page 462, Lot 1, SLO process, 2nd paragraph:
                 “If a Uniform Receipt does not match SLO and the
                 order was created in Central Office, an order will be
                 created with the next sequential number and a file is
                 sent to the host.”

                 How does the host match the old order with the new
                 order (next sequential order number in the store)?
                 Can the invoice be received without a uniform receipt?

     Answer:     This is the PLCB‟s current process for Central Office
                 placed SLOs and there are no matching orders at the
                 store.


230. Question:   App. K, page 475, Lot 1, SLO process: Can today‟s
                 POS system perform SLO returns while the system is
                 in offline mode?

     Answer:     Yes.


231. Question:   App. K, page 475, Lot 1, SLO process: “SLO Returns
                 can be deleted at the PC and will be printed with
                 notation “voided” with the sequence number
                 transmitted to Central Office.”

                 Does the current system allow a single item on an
                 invoice to be returned, or must all items on the invoice
                 be returned? Can the entire order be voided?

     Answer:     If you are asking about returning all SLO merchandise
                 on an SLO, then the complete SLO invoice must be
                 returned.    We do allow for the return of SLO




Page 64 of 90
                 merchandise using SLO Returns on the PLCB sales
                 menu.


232. Question:   App. K, page 1051, Lot 1, Store Controller, custom
                 functional security:    Is the functionality security,
                 hierarchy structure and employee association to that
                 structure (e.g., on the employee record indicating a
                 person is a clerk, mgr, DM, support or Audit) currently
                 maintained centrally on ERP or other custom system?

    Answer:      The functionality security, hierarchy structure, and
                 employee association to that structure is currently
                 maintained on the POS within each store.


233. Question:   App. K, page 1063, Lot 1, Windows: As per this
                 section, will the cash register in the new POS system
                 be configured to have one window only or will there be
                 a need to have the ability to launch an embedded
                 browser or toggle to a browser externally from the POS
                 application?

    Answer:      The purpose of this RFP is to select Contractors who
                 have the knowledge and experience to help the PLCB
                 determine the best answer to this question.


234. Question:   App. K, page 1064, Lot 1, Store Applied Employee
                 Control Maintenance, section 14.1:

                 As part of the POS implementation, will employee
                 control maintenance be disabled from Oracle
                 Backoffice as data will come from Host (Active
                 Directory/Oracle HR) or will it be enabled in
                 emergency type cases only?

                 Answer:     The purpose of this RFP is to select
                             Contractors who have the knowledge and
                             experience to help the PLCB determine the
                             best answer to this question.


                 If it is enabled on backoffice (as it is on the current
                 store controller, even on an emergency basis), what are



                                                            Page 65 of 90
                 the requirements for passwords based on PCI
                 compliance (length, password strength, number of
                 passwords retained etc.)?

                 Answer:     PCI requirements can be found at:
                             https://www.pcisecuritystandards.org/.

                             PCI password requirements are detailed in
                             PCI Requirement 2, entitled "Do not use
                             vendor-supplied defaults for system
                             passwords and other security parameters".


235. Question:   App. L, page 53, Lot 3, Register specification: “Boot
                 from CD, USB CD, or USB key” is a requirement. Does
                 the PLCB want the vendor to propose an internal CD
                 drive, or will the PLCB use an external CD drive for
                 this purpose?

     Answer:     The PLCB will use an external CD, USB CD, or USB
                 key. The PLCB will purchase these devices separately.


236. Question:   App. P, All Lots, Agreement Standards Worksheet:
                 Does the vendor submit this spreadsheet with its
                 proposal and fill in the 4th column entitled “Proposer‟s
                 Proposed Agreement Standard”, if applicable? If so,
                 should we submit this with the technical submittal?

     Answer:     Proposers must submit Appendix P - Agreement
                 Standards Worksheet with its technical submittal.
                 The proposer should indicate in the 4th column of the
                 worksheet whether it agrees to meet the PLCB‟s
                 minimum agreement standard. If the proposer cannot
                 meet the PLCB‟s minimum agreement standard, it
                 should indicate its proposed agreement standard in
                 the 4th column of the worksheet.


237. Question:   App. S, page 56, Lots 1 and 2, Contract section 15: 30
                 day acceptance periods on final milestones for
                 deliverables on the schedule‟s critical path will have a
                 lengthening effect on the project schedule. Further, if
                 the contractor‟s final deliverable is rejected by PLCB,
                 then potentially another 45 days could be added to the



Page 66 of 90
                 cycle, or a total of 75 business days which would
                 potentially add 2.5 months to the project calendar for
                 each rejected deliverable.   It is customary in the
                 Commonwealth to allow more reasonable acceptance
                 periods, such as 5 days for interim and 10 days for
                 final deliverables.

                 Given the PLCB‟s desire to complete Lot 1 over a
                 period of 1 year, will the PLCB allow shorter intervals
                 for acceptance of interim and final deliverable
                 milestones, i.e., within the “Deliverable Approval Plan”
                 mentioned on page 56?

    Answer:      The PLCB‟s goal is to complete the project in the
                 timeframes outlined in the RFP.


238. Question:   App. S, page 75, Lots 1 and 2, Contract section 23,
                 item Q: Does the final acceptance coincide with the
                 end of the 3 store pilot?

    Answer:      No. The final acceptance coincides with the end of the
                 rollout. Problems discovered after the end of the three
                 (3) store pilot will need to be corrected during the
                 Production Support task. (Lot 1, Task 6.c.)


239. Question:   Can PLCB provide the breakdown across all stores, of
                 summarized tender volumes by tender type (credit,
                 debit, gift card, check, gift certificate)?

    Answer:      No.


240. Question:   For current POS functions that PLCB deems to be no
                 longer appropriate to be retained or implemented at
                 the POS level, such as process intensive reporting and
                 inquires, does PLCB anticipate that these functions be
                 moved centrally onto another platform (e.g, Portal or
                 Datawarehouse)?

    Answer:      The purpose of this RFP is to select Contractors who
                 have the knowledge and experience to help the PLCB
                 determine the best answer to this question.




                                                             Page 67 of 90
241. Question:   What type of handheld devices for inventory and for
                 mobile POS does PLCB anticipate using?

                 Answer:     The PLCB will be using existing Symbol
                             MC9060 hand-held wireless scanners.


                 What is the operating system running on these
                 handhelds today and what does PLCB envision it to be
                 in the new implementation?

                 Answer:     Currently the operating system on the
                             wireless scanner is Microsoft Windows CE
                             .Net Version 4.20.    Yes, the operating
                             system should be the same in the future.


                 Is it anticipated that mobile printers will be used for
                 receipt printing for the mobile POS or will there be a
                 “remote” connection through the LAN to a central
                 receipt printer?

                 Answer:     No mobile printers will be used.


242. Question:   What degree of functional scope will be provided for
                 the mobile POS function?      Will it be full line
                 busting/tendering      or      Queue        Busting
                 (suspend/retrieve)?

     Answer:     The purpose of this RFP is to select Contractors who
                 have the knowledge and experience to help the PLCB
                 determine the best answer to this question. However,
                 given that the existing wireless scanner will be used,
                 queue busting is the most likely solution.


243. Question:   Our understanding is that PLCB is currently using CA
                 MLINK for file transfer. Does PLCB have sufficient
                 licensing to run MLINK in the stores on a Linux/IRES
                 platform instead of a 4690 platform?

     Answer:     The CA MLINK software provides nightly file transfers
                 from the PLCB legacy mainframe applications to the
                 current POS systems to exchange sales data, item



Page 68 of 90
                 master and pricing information, etc.       The PLCB
                 understands the Oracle POS, Oracle Back Office and
                 Oracle Central Office applications to be message
                 based, not filed transfer based. Based on that, it does
                 not see a need for CA MLINK.

                 In addition, refer to Line 46.g. and Line 47 of Appendix
                 L - Register Hardware-Software Specifications of the
                 RFP.


244. Question:   Is there currently a separate VLAN/Firewall for PCI
                 related data and servers (e.g., that the existing
                 StorePay switch is attached to)? Is it planned to
                 partition the solution across multiple VLANs (Central
                 Office, PCI, Store)?

    Answer:      Yes, there is currently a separate VLAN.

                 The PLCB has not yet determined its plans for future
                 network partitioning.


245. Question:   Does PLCB plan to add LUNS to the existing set of
                 SANs for the Oracle Central Office database or
                 implement a dedicated SAN?

    Answer:      The installation of the Oracle Central Office application
                 and its database are part of this project. Therefore, it
                 has not yet been installed. Refer to the Instance Plan
                 in Appendix N – PLCB‟s ERP Infrastructure of the RFP
                 for a list of installed components.


246. Question:   Has RESA (Retail Sales Audit) been implemented as
                 part of PLCB‟s ERP system (with Retek)?

                 Answer:     Refer to Appendix J - Overview of PLCB‟s
                             Current POS System of the RFP for a list
                             of installed components.

                 If not, what was the vision to interface/integrate data
                 from the Stores into Oracle MOM/RMS and SIM
                 applications? If implemented, what reporting and
                 analysis functions are being used (e.g., consolidation



                                                              Page 69 of 90
                 of over/shorts    per   drawer    and   summarize     by
                 employee)?

                 Answer:     The purpose of this RFP is to select
                             Contractors who have the knowledge and
                             experience to help the PLCB determine the
                             best answer to this question.


247. Question:   Are the employee extract feeds for Active Directory and
                 referential employee data currently taken from the
                 same view of the Commonwealth‟s SAP HR database?
                 or is the timing (Batch for referential employee data vs.
                 real time for Active Directory changes) or are the
                 database views different?

     Answer:     The PLCB understands this to be a real-time link to
                 Active Directory using LDAP.


248. Question:   Where will user roles and responsibilities be stored
                 and maintained in the future system (today they are
                 stored within the controller)?

     Answer:     The purpose of this RFP is to select Contractors who
                 have the knowledge and experience to help the PLCB
                 determine the best answer to this question. However,
                 the new POS system must be able to function in off-
                 line mode.


249. Question:   What version of Oracle ERP, specifically Retek
                 (MOM/RESA/RPM) will be implemented for the POS
                 implementation? Will it be v13 or v12?

     Answer:     See the answer to Question #103.

250. Question:   Along with the application license for Oracle POS
                 products, what labor services from Oracle, if any, are
                 included for the project implementation, training and
                 post implementation support (such that we do not
                 double count resources and tasks)?

     Answer:     See the answer to Question #64.




Page 70 of 90
251. Question:   When PLCB‟s ERP system goes live prior to
                 implementation of the Oracle POS software, how will
                 pick lists for online licensee orders that have been
                 entered in ERP at the store be printed via GSA? Will
                 there be an interface written to extract data from ERP
                 to transport and send down to the store controller to
                 insert the invoice/order and then print? Or will the
                 pick list be printed directly from the browser from the
                 Retek screen?

    Answer:      Online licensee invoices will be sent to the current POS
                 system and processed through it.


252. Question:   What are the promotional types that are being
                 implemented as part of ERP? When PLCB‟s ERP
                 system goes live prior to the implementation of the
                 Oracle POS software, will GSA be modified to handle
                 new promotional types that will be maintained (out of
                 the box in ERP)?

    Answer:      Timed price changes and period sales are the
                 promotional types that are being implemented as part
                 of the ERP system. These promotional types will be
                 sent to the current POS system as pending price
                 changes.


253. Question:   I-20 Contractor Background Checks (page 14-16): Will
                 the background check requirement be required for
                 technicians and wiring personnel who have access
                 only to the retail stores locations for installation and
                 maintenance purposes?

    Answer:      Yes.


254. Question:   I-27 Installation of System (page 18): Work on the
                 store sales floor must be done prior to store opening
                 and can start no earlier than 6:00 a.m. Work cannot
                 be done in the evenings after the stores close. Many
                 these sites open at 9:00 am, which only allows a 3
                 hour window for an installation. Can the hours be
                 extended for the larger sites that may require more
                 time?



                                                             Page 71 of 90
     Answer:     See Question #155.



255. Question:   Wiring Clarifications, I-27 Installation of System (page
                 18), IV-1 (2)(g) – Lot 2 (page 78), IV-10 Tasks, Lot 2
                 (page 117):

                 a.   Please clarify vendor‟s responsibility for wiring.

                      Answer:       Refer to Part I, Section I-40, Method
                                    of Award, Lot 2, final bullet of the
                                    RFP.


                 b.   Since wiring requirements can vary widely at
                      different locations, does the PLCB envision that
                      the Lot 2 vendor would perform a site survey to
                      identify wiring and any other site preparation
                      requirements?

                      Answer:       The PLCB has no objection if the
                                    selected      Contractor,  in its
                                    experience and judgment, chooses
                                    to do site surveys at some or all
                                    sites prior to deployment.


                 c.   Will vendors be required to provide            wiring
                      materials or will it be provided by PLCB?

                      Answer:       See the answer to Question #45.


                 d.   Will any necessary site preparation work be
                      completed by PLCB?
                      Answer:       The selected Contractor is expected
                                    to perform the installation and any
                                    site preparation work.


                 e.   At 375 sites you list installing Ethernet cabling
                      from each piece POS equipment or other items
                      connected to the hub to the 24 port switch in the



Page 72 of 90
                      back of the store. What is meant by other items
                      connected to the hub?

                      Answer:       See the answer to Question #91.


                 f.   Can the sites that require new Ethernet wiring be
                      done prior to the installation of the POS system,
                      or must the entire install and wiring take place at
                      the same time?

                      Answer:       See the answers to Questions #77
                                    and #85.


                 g.   Due to the wide range of possibilities and
                      “unknowns” associated with wiring, can this be
                      proposed on a time and material basis? If not,
                      vendors will need detailed specifications to provide
                      a cost.

                      Answer:       No.



256. Question:   Clarification of Installation Requirements, I-27
                 Installation of System (page 18), IV-10 Tasks, Lot 2
                 (page 117):

                 Please clarify the installation requirements for Lot 2 by
                 answering the following questions.

                 a.   Is the Lot 2 vendor responsible for installing the
                      PCI compliant lockable network cabinet? If so,
                      please provide the dimensions and the mounting
                      requirements. Can this be done prior to the POS
                      install?

                      Answer:       Yes. See the answers to Questions
                                    #77 and #136.


                 b.   Is the Lot 2 vendor responsible for installing the
                      Verifone MX830?

                      Answer:       Yes.


                                                              Page 73 of 90
                      If so, will there be any mounting brackets or other
                      device used to secure the Verifone MX830?

                      Answer:      The Verifone MX830 will be
                                   mounted on the existing Verifone
                                   Everest Plus PIN Pad stand.


                      Will drilling of the countertop or check lane be
                      required to mount the device?

                      Answer:      No.



257. Question:   I-28 (page 19) and Appendix L (Lot 3):

                 Please verify that vendor‟s understanding of and
                 pricing of the maintenance requirements in Appendix
                 L as follows is correct.


                 a.   Verify the “Interim Warranty Period Cost” in
                      Appendix L is for the maintenance of the no more
                      than 25 registers for the 12-month development
                      period (phase 1). Should this cost be provided as
                      a monthly fixed amount?

                      Answer:      Yes. A monthly fixed amount may
                                   be provided in the “List Price”
                                   column, with a total amount
                                   provided in the “Final Cost” column.


                 b.   Is the “Final Warranty Period Cost” in Appendix L
                      for the 3-year maintenance coverage that begins
                      upon acceptance of the final store‟s rollout?
                      Should the costs be provided as an annual
                      amount or as a total amount for the 3-year term?

                      Answer:      Please provide both the annual
                                   amount and the total amount for
                                   the three (3) year term.




Page 74 of 90
                 c.   Can vendors add a worksheet row to provide a
                      monthly cost to cover warranty maintenance
                      services during the projected six month rollout
                      period since the actual rollout schedule is
                      undefined?

                      Answer:       Yes. Proposers may add additional
                                    rows to further explain their
                                    monthly costs.


258. Question:   II.5 Contractor Project Manager, IV-13 Reports and
                 Project Control, IV-14 Risk Reporting, IV-15 Issue
                 Reporting, IV-16 Software/Hardware Testing and
                 Migration Reports, IV-17 Project Change Control
                 Procedures:

                 a.   Requirement II-5 seems to apply specifically to Lot
                      1 based on the fact that the Project Manager must
                      work at the PLCB office and must have a
                      minimum of 5 years experience using Oracle POS
                      and related software.        Is this requirement
                      applicable to Lot 1 only?

                      Answer:       Yes.


                 b.   If a vendor is proposing only Lot 2 or Lot 3,
                      providing a full-time Project Manager located at
                      PLCB‟s Central Office would result in significant
                      costs to PLCB. Please clarify if a full-time Project
                      Manager located at PLCB‟s Central Office is
                      required if a vendor proposes only Lot 2 and/or
                      Lot 3 OR if it is sufficient to provide an off-site
                      Project Manager who would attend all required
                      meetings.

                      Answer:       A full time Project Manager is
                                    required for Lot 1 and Lot 2. Refer
                                    to the answer to Question # 69.

                                    Note that Lot 2 Task 1 “Transition”
                                    starts at the same time as Lot 1
                                    Task 5 “Transition”. The full-time
                                    Project Manager for Lot 2 would


                                                              Page 75 of 90
                                  need to be on-site for the start of Lot
                                  2, Task 1. There is no requirement
                                  for the Project Manager to be on-site
                                  full-time prior to that time.


                c.   For vendors bidding Lots 2 and/or 3 only (not Lot
                     1), if this is applicable to Lot 2 and/or Lot 3,
                     would the Lot 2 and/or Lot 3 Project Manager
                     provide input for their task areas to the Lot 1
                     Project Manager?

                     Answer:      Yes. The selected Contractors for
                                  the Lots need to work together in
                                  order to be successful.


                d.   For Lot 2 and/or Lot 3, is it correct to assume
                     that the Project Manager (as well as the
                     submission of the Progress Reports and Project
                     Meetings specified in Section IV-13) would be
                     required only during applicable implementation
                     phases?

                     Answer:      Yes.


                e.   The RFP states: “The Project Manager must not
                     fulfill any of the other tasks and deliverables
                     outlined in Part IV, Section IV-10” yet Section IV-
                     10 tasks require Project Management.           For
                     vendors bidding Lots 2 and/or 3 only (not Lot 1),
                     Project Management would be required for tasks
                     5-6 of Lot 1 as well as all Lot 2 and Lot 3 tasks.
                     Can the PLCB elaborate on this requirement?

                     Answer:      Each Lot has a series of tasks. Lot
                                  1 has Tasks 1 through 6. Lot 2 has
                                  Tasks 1 and 2. Lot 3 has Tasks 1
                                  and 2. The Tasks in each Lot are
                                  part of that Lot.     There may be
                                  times, in order to accomplish an
                                  activity,   when      the    selected
                                  Contractors for Lots 1, 2 and 3 must
                                  work jointly. In those cases, parts



Page 76 of 90
                                     of a Task are repeated in every
                                     applicable lot.


                 f.     These requirements seem to apply to Lot 1 only.
                        Is that correct? If not, please identify which Lots
                        each requirement applies to and how the
                        requirements relate to that Lot. For example, are
                        weekly progress reports required from Lot 2
                        and/or Lot 3 vendors? If so, is this only for the
                        rollout period or for the entire contract?

                        Answer:      See “e” above. Note that progress
                                     reports are only required when the
                                     selected Contractor for a Lot is
                                     actively engaged. For Lots 2 and 3,
                                     there will be periods when the
                                     selected Contractors have no tasks
                                     to do.    No reports are expected
                                     during such periods.


259. Question:   II.6 Contractor Development Team Personnel Data:
                 Are vendors correct in assuming that this requirement
                 (and proposal response) is applicable to Lot 1 only
                 since Lots 2 and 3 do not require “development”?

    Answer:      Yes.


260. Question:   II.10 Qualifications:    This section states that “All
                 statements submitted shall contain authorized
                 signatures.” Is this requirement met by including a
                 signed Proposal Cover Sheet with each proposal? If
                 not, please specify exactly what must be submitted.

    Answer:      Section I-13 PROPOSALS states that:
                 Proposals shall be signed by an official authorized to
                 bind the proposer to its provisions. If the official signs
                 the Proposal Cover Sheet and the Proposal Cover Sheet
                 is attached to the proposer‟s proposal, the requirement
                 will be met. Proof of signatory authorization should be
                 included with the proposal submission.




                                                               Page 77 of 90
261. Question:   Staging. IV-1 (2) – Lot 2 (page 76) and IV-10, Lot 3,
                 Task 1 (page 119) and Appendix L:

                 Section IV-1 (2) – Lot 2 (page 76) indicates that the Lot
                 2 vendor is responsible for “Staging purchased POS
                 equipment for each store and load or burn the
                 supplied software onto the registers, servers, etc.”

                 Section IV-10, Lot 3, Task 1 (page 119) indicates that
                 the     Lot    3    vendor     is    responsible   for
                 “integration/repackaging    of    components…”    and
                 “imaging of registers/pre-loading of PLCB‟s software
                 image on disk.”

                 a.   There seems to be a potential redundancy of
                      functions. Please clarify the responsibilities for
                      staging for both Lot 2 and Lot 3.

                      Answer:       Under normal circumstances, the
                                    selected Contractor for Lot 2 should
                                    not be required to burn, or even
                                    unbox the registers prior to
                                    deployment.

                                    Lines 49 and 50 of Appendix L -
                                    Register           Hardware-Software
                                    Specifications of the RFP require the
                                    selected Contractor for Lot 3 preload
                                    the images for the registers at the
                                    factory as well as integrate the
                                    components that make up a
                                    register.

                                    The PLCB believes that with this
                                    combination,       the      selected
                                    Contractor for Lot 2 should neither
                                    have to unbox the register to
                                    integrate the components nor to
                                    burn the image to the disk prior to
                                    deployment      to    the    stores.
                                    However, the PLCB believes that the
                                    selected Contractor for Lot 2 will
                                    need to finish the installation of
                                    software on-site during installation;
                                    for example, by assigning an IP



Page 78 of 90
                                    address or       other   store/register
                                    specific data.


                 b.   Is it correct to assume that the vendor will be
                      required to stage only the POS system and
                      peripherals (scanner, keyboard, etc.) and WILL
                      NOT need to stage any equipment provided by the
                      PLCB (e.g., the servers and PCs)?

                      Answer:       No. The selected Contractor for Lot
                                    2 is expected to deploy all
                                    equipment to a store as specified in
                                    Part I, Section I-40 Method of
                                    Award, Lot 2 – Services, of the RFP.


262. Question:   IV-2 Staffing for the Project and IV-3 Governance:
                 These sections seem to apply to Lot 1 only. Is that
                 correct?    If not, please explain specifically what
                 components apply to Lots 2 and 3.

    Answer:      All proposers must explain how they will use the PLCB
                 staff available to them. The PLCB recognizes that not
                 all Lots require all of the PLCB staff in the table in Part
                 IV, Section IV-2 of the RFP.


263. Question:   IV-5.B Emergency Preparedness: Which lot or lots
                 does this apply to? The proposal structure specified in
                 Part II does not include provisions for a response to
                 this section. Please advise.

    Answer:      Part IV, Section IV-5.B, Emergency Preparedness, of
                 the RFP is applicable to all Lots within the RFP. The
                 PLCB wishes to see the proposer‟s plan to determine
                 how it would respond to an emergency, including how
                 that proposer will continue to provide the contracted
                 goods and services in case of an emergency.


264. Question:   IV-6 Required Functionality: Please verify that this
                 section is applicable to Lot 1 only.

    Answer:      Yes, this section is applicable to Lot I only.



                                                                  Page 79 of 90
265. Question:   IV-8.2 De-installation: Can you provide a detailed
                 listing of all the current IBM hardware that will need
                 to be de-installed including type, Model number, and
                 weight?

     Answer:     See the answers to Questions #35 and #165.


266. Question:   IV-8.3 Hard Drive Cleaning:

                 a.   Will hard drive cleaning or data destruction and
                      certification be required of all hard drives removed
                      during the de-installation of the old hardware?

                      Answer:       Yes.   See also the answers to
                                    Questions # 83, 84, 89 and 163.


                 b.   Will this certification be required for every hard
                      drive replaced while new POS hardware is under
                      warranty or ongoing maintenance?

                      Answer:       Yes, or the hard drives can be
                                    returned to PLCB central office and
                                    the PLCB will properly dispose of
                                    them.


267. Question:   Cost Workbook – Lot 2:

                 a.   The costs associated with providing the
                      services/tasks for Lot 2 can vary based on the
                      vendor selected for Lot 3. For example, a Lot 2
                      vendor associated with or familiar with equipment
                      provided by a specific Lot 3 vendor could
                      potentially provide the required services/tasks at
                      a lower cost than if an alternate vendor was
                      selected for Lot 3. Can vendors for Lot 2 provide
                      separate costing based on this scenario?

                      Answer:       Yes. Separate costing for this item
                                    can be provided by using lines 19
                                    and/or 20 in the "Total Cost" tab in




Page 80 of 90
                                      Appendix   F      Cost    Submittal
                                      Worksheet.


                 b.   The structure of the price tables appear to be for a
                      cost plus accounting system. If the vendor is a
                      commercial based company can a fixed price or
                      fully loaded hourly price be submitted instead of
                      the detailed breakout being requested on the price
                      sheets?

                      Answer:         No. The detailed breakout must be
                                      submitted     by   all     proposers
                                      according    to  the    instructions
                                      provided in Appendix F of the RFP.


268. Question:   Appendix L, Lot 3:

                 a.   Although PLCB prefers infrared as the touch
                      screen technology, will you accept other touch
                      screen technologies other than those listed in the
                      RFP (e.g., resistive or capacitive)?

                      Answer:         Infrared touch screen technology is
                                      preferred. Other acceptable formats
                                      are listed in Appendix L – Register
                                      Hardware-Software    Specifications,
                                      Line 56, of the RFP.

                 b.   If a presentation scanner meets the requirements
                      and functionality of a handheld scanner, can
                      vendors propose just a presentation scanner
                      solution? Please confirm the vendor is to provide
                      one type of scanner per POS terminal.

                      Answer:         Hand-held scanner is preferred. A
                                      presentation scanner that meets the
                                      requirements and functionality may
                                      be considered. The vendor is to
                                      provide one hand-held scanner per
                                      POS terminal as per Appendix L –
                                      Register         Hardware/Software
                                      Specifications, Lines 78-89, of the
                                      RFP.


                                                               Page 81 of 90
                c.   Vendor believes the specified EPEAT Gold severely
                     restricts potential product options. Will Energy
                     Star 4.0 compliance sufficient to meet the EPEAT
                     Gold requirement?

                     Answer:      EPEAT Gold is preferred, but Energy
                                  Star 4.0 will be considered.


                d.   Regarding the “Management agent that runs on
                     the register”, does PLCB have a package at the
                     enterprise level for remote management? If so,
                     please provide details on this tool and the OS it
                     utilizes.

                     Answer:      No, the PLCB does not have a
                                  package at the enterprise level for
                                  remote management, but is open to
                                  proposers recommending the use
                                  and costing of such a tool in their
                                  proposal.


                e.   Please clearly explain what is meant and required
                     by “Hardware support program to allow PLCB to
                     bypass 1st level support”.

                     Answer:      Currently, the PLCB's highly trained
                                  and experienced POS support staff
                                  provides initial troubleshooting with
                                  the store to determine if a problem
                                  with the registers is hardware,
                                  software or operational.       If the
                                  problem truly is due to a hardware
                                  failure, the PLCB's POS support
                                  staff calls the provider to request
                                  service on behalf of the store. Store
                                  personnel never call the hardware
                                  maintenance provider directly, thus
                                  ensuring         that       hardware
                                  maintenance requests are not
                                  mistakenly placed.




Page 82 of 90
                                   Because of the PLCB's experience,
                                   its current maintenance provider
                                   accepts the PLCB's conclusions and
                                   does not force the PLCB to go
                                   through the maintenance provider's
                                   initial and often lengthy triage
                                   process. (e.g. bypassing questions
                                   such as "Is the register plugged in?")


                                   The PLCB's current processes and
                                   expertise significantly reduces the
                                   time required to dispatch service
                                   technicians and also decreases the
                                   maintenance provider‟s costs.


269. Question:   Appendix M: Can the PLCB provide more detailed
                 configurations and specifications for the hardware and
                 software listed in this appendix? This information is
                 required to enable vendors to scope the installation
                 effort.


    Answer:      More detailed information can be found in Appendix N
                 – PLCB‟s ERP Infrastructure of the RFP.


270. Question:   Appendix P:

                 a.   Please describe how the Agreement Standards
                      Worksheet will be evaluated.

                      Answer:      The       Agreement       Standards
                                   Worksheet will be evaluated as part
                                   of    the      proposer‟s  technical
                                   submission, in a manner consistent
                                   with Part III of the RFP.

                 b.   Some of the criteria and standards are quite
                      broad and vaguely defined.       Does the PLCB
                      anticipate that vendors will clarify these in the
                      “Proposer‟s   Proposed   Agreement      Standard”
                      column?




                                                             Page 83 of 90
                      Answer:     The proposer should indicate in the
                                  4th column of the worksheet whether
                                  it agrees to meet the PLCB‟s
                                  minimum agreement standard. If
                                  the proposer cannot meet the
                                  PLCB‟s     minimum       agreement
                                  standard, it should indicate its
                                  proposed agreement standard in the
                                  4th column of the worksheet.


                 c.   How are the stated liquidated damages tied to
                      Task Orders and the value of those Task Orders?

                      Answer:     The    stated  liquidated damage
                                  amounts are generally tied to the
                                  deliverables  that    the selected
                                  proposer must complete.


                 d.   What caps or limits on liquidated damages will
                      the PLCB accept?

                      Answer:     No caps or limits have been placed
                                  on liquidated damages. However,
                                  liquidated damages may be waived
                                  with PLCB approval.


                 e.   For the liquidated damages, what will be the
                      process for petitioning a penalty which was not
                      the vendor‟s fault?

                      Answer:     The     selected    Contractor      is
                                  responsible     for   fulfilling   all
                                  deliverables on time and on budget.
                                  The       Agreement         Standards
                                  Worksheet at Appendix P sets forth
                                  the PLCB‟s expectations for each
                                  requirement.


271. Question:   Will vendors be permitted the opportunity to ask
                 follow-on questions after this initial deadline? Based
                 on information provided at the Pre-Proposal



Page 84 of 90
                 Conference and the PLCB‟s response to the initial
                 questions, vendors may need to ask additional
                 questions or request clarifications to provide the best
                 solution for the PLCB.

    Answer:      Attendees at the preproposal conference on February
                 25, 2009 will have an opportunity to submit additional
                 questions in writing at the conference. Please note
                 that additional questions regarding this RFP will not
                 be accepted and answered after this conference.


272. Question:   I understand the RFP is an open bid and anyone can
                 bid on it. Is this true?

    Answer:      Yes.


273. Question:   What is the maximum size shipping box a PLCB store
                 can receive? (please supply dimensions of height,
                 width and depth along with weight)

    Answer:      Some PLCB stores are able to receive palletized
                 shipments. Some cannot.


274. Question:   The RFP specifically states that certain provisions are
                 not subject to negotiation; however, is there any
                 possibility that this could change or there could be any
                 flexibility in that position?

    Answer:      At this time, the PLCB will not be issuing any
                 amendments to Appendix S.


Questions 275 through 293 were submitted at the Pre-Proposal
Conference on February 25, 2009.


275. Question:   What designations are required by the Commonwealth
                 to bid on RFP 20081121? (e.g. ITQ?)

    Answer:      Proposers are not required to be IT-ITQ certified to
                 submit a proposal in regard to RFP 20081121.




                                                             Page 85 of 90
276. Question:   Regarding statements required in Section II-10
                 Qualifications: Does each statement need to be a
                 separately signed page or can we combine several
                 statements together under one signature page?

     Answer:     See the answer to Question #260.


277. Question:   Do you currently have a help desk?

     Answer:     Yes. See also the answer to Question #268.e.


278. Question:   Is depot service/maintenance         allowed   for   any
                 peripherals?

     Answer:     No


279. Question:   Pg. 32 Section 1-40 Lot 2 – Is the store controller
                 referenced in this item the same as the Oracle Back
                 Office Server being provided by the PLCB and listed in
                 Appendix M?

                 Answer:     Yes


                 Is the Lot 2 Contractor expected to provide integration
                 of the PLCB supplied components at a consolidated
                 warehouse and transport all equipment to the store
                 locations?

                 Answer:     Yes. The selected Contractor for Lot 2 is
                             expected to integrate all of the PLCB
                             supplied components and install them at
                             the stores. Proposers should determine
                             the best way and location to integrate
                             those components in order to meet the
                             requirements of the project.


280. Question:   Pg. 39 II-3-B Work Plan - Agreement Standards -
                 Please provide the project timeframe for Lot 2 and 3
                 Contractors for meeting attendance.




Page 86 of 90
    Answer:      The timeframes match the Tasks for Lot 2 and Lot 3.



281. Question:   Pg 42 Section II-5 Project Manager – Are the Lot 2 and
                 Lot 3 Project Managers required to have full lifecycle
                 development skills?

                 Answer:       No


                 Are the Lot 2 and Lot 3 Project Managers required to
                 be onsite full time at PLCB during the entire contract?
                 Or only Lot 3 and 2 activities.

                 Answer:       See the answer to Question #258.b.


282. Question:   Page 43 II-6 Development Team – Do the skills
                 required in this section apply to the deployment team
                 members that are part of Lot 2, or only Lot 1
                 development team members?

    Answer:      Lot 1 only.


283. Question:   Page 60 II-12 Cost Submittal – Will the PLCB process
                 payment for register hardware as it is received by the
                 Lot 2 Contractor?

    Answer:      No.


284. Question:   Page 120. IV-11 Training – This section appears to be
                 focused solely on Lot 1 based on the statement: “The
                 selected Contractor for Lot 1 is responsible for the
                 training and knowledge transfer for the new
                 application.” Must the Lot 2 and Lot 3 proposals
                 contain responses to this section?

    Answer:      No.


285. Question:   PLCB currently uses Verifone MX830 PIN Pads. What
                 type of connection; Serial, USB?




                                                             Page 87 of 90
     Answer:     The MX830's are connected to the existing registers via
                 a serial connection.    The new registers will be
                 connected via a USB connection. The USB cable was
                 ordered with the MX830's.


286. Question:   Referencing Question #69, Pg. 22 of 88 – How is the
                 vendor awarded Lot 3 to charge the PLCB for
                 “Contractor Representative” utilization during the
                 project?

     Answer:     The cost of the Contractor Representative should be
                 factored into the proposer‟s cost for Lot 3.


287. Question:   Lot 3 Cost Worksheet – Vendor imaging of registers pre
                 loading of PLCB software image on disk. What type of
                 image will the PLCB provide?

     Answer:     The PLCB will work with the selected Contractors for
                 Lots 1 and 3 to determine the type of image needed.


288. Question:   Appendix K, Page 597 – For duplicate and damaged
                 Gift Cards, is Oracle ERP the Target System to receive
                 this data?

                 Answer:     Yes.


                 Upon implementation of ERP, is this data on duplicate
                 and damaged Gift Cards still needed to be captured at
                 POS?

                 Answer:     The selected Contractor and PLCB will
                             determine if the data on duplicate and
                             damaged Gift Cards will still need to be
                             captured at the POS during the initial
                             planning phases of the project.


289. Question:   Appendix K, Invoice Sales – Is it correct to assume that
                 with the implementation of Oracle ERP, that invoice
                 sales are now being handled by ERP including all




Page 88 of 90
                 modifications of invoices such as change, add, delete
                 items, modify pickup dates, etc?

                 Answer:     When on-line (connected to the ERP
                             system), invoice sales will be completed
                             within the ERP system, with the exception
                             of SLO Return Sales, Tax Exempt Sales
                             and "walk-in" licensee sales. However,
                             invoices will need to be able to be
                             updated/changed at the POS system.
                             When off-line (not able to connect to the
                             ERP system), licensee sales and Tax
                             Exempt Sales must be able to be created
                             and processed on the POS system and all
                             other invoices must be able to be
                             updated/changed on the POS system and
                             processed.


                 Our assumption is that the data entry screens and the
                 business rules based on each type of invoice (Licensee,
                 Tax Exempt, SLO, etc.) are now being provided by ERP
                 and are accessed at the store through an Oracle ERP
                 client application or Browser. Can PLCB confirm that
                 this is a valid assumption?

                 Answer:     Yes, when     on-line   with   the   noted
                             exceptions.


290. Question:   Appendix J – Does PLCB have an intention of replacing
                 the SofTechnics Solution with any applications from
                 Oracle, for example, Mobile SIM?

    Answer:      Yes, SIM is being installed on the existing
                 Motorola MC9060 28-key backroom scanners.


291. Question:   Will the March 16th Bid Opening be open to the
                 public? Will submission pricing be disclosed at that
                 time?

    Answer:      It is Commonwealth policy that there is no public
                 opening of proposals.




                                                            Page 89 of 90
292. Question:   Who is leading the Evaluation/Selection Committee
                 and who from PLCB will be the Executive Sponsor for
                 the project?

     Answer:     See Part I, Sections I-2, I-34 and I-37 of the RFP for
                 information regarding points of contact permitted
                 during the RFP process as well as PLCB representation
                 on the RFP evaluation committee.


293. Question:   How will IT and the PLCB interact? Will IT act as an
                 advisor and support PLCB on this initiative?

     Answer:     The PLCB requested clarification of this question.
                 However, clarification was not received; therefore the
                 PLCB is unable to provide a response.




Page 90 of 90

				
DOCUMENT INFO