Docstoc

GK_Capsule_22

Document Sample
GK_Capsule_22 Powered By Docstoc
					                                                 GK Capsule - 22

Q.1-Who is most powerful man on earth as per forbes magazine ( Released in Nov 2010)?
        a)Hu Jintao
        b)Barack Obama
        c)Angela Merker
        d)None of these
Q.2- The Alternative Nobel Prizes is—
        a) Magsaysay Awards
        b) Right Livelihood Awards
        c) Global Energy Awards
        d) Grammy Awards
Q.3-Recently G-20 was held at-
        a)South Korea
        b)Canada
        c)Italy
        d)Mexico


Q.4-Most expensive car in India ( as on nov 2010)
        a) Bugatti Veyron
        b) Maybach
        c) Mercedes-Benz
        d) none of these


Q.5-G-20 was establised in which year?
        a)1997
        b)1998
        c)1999
        d)2001


Q.6-Who won the first gold medal for India in 16 th Asian Games?
        a)Abhinav Bindra
        b)Gagan Narang
        c)Pankaj Advani
        d)None of these




              T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
Q.7-Who won the first gold medal of the Guangzhou Asian Games ?
        a)Pankaj Advani
        b)Yuan Xiaochao
        c)Mariko Adachi
        d)Akane Tsuchihashi


Q.8-India won the first gold medal in Guangzhou Asian Games in-
        a)English Billiard
        b)Shooting
        c)Weight Lifting
        d)None of these


Q.9-Name the world fatsest Super Computer ( As on Nov 2010)
        a)Jaguar
        b)Tianhe -1
        c)Tianjin
        d)None of these


Q.10-A narrow strip of land which connects two land masses is called:
        a) Isthumus
        b) plateau
        c) strait
        d) pass


Q.11-Which of the following is needed by the person suffering from Diabetes?
        a) Antibiotics
        b) Insulin
        c) Pencilin
        d) Strepthomycin


Q.12-Which of the following is associated with flow of water in the river?
        a) Cosec
        b) Cusecs
        c) Ergs
        d) Dynes




              T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
Q.13-Which of the following international agencies of the UN is the only distinctive inter-government
organisation concerned with children's welfare?
        a) UNESCO
        b) UNICEF
        c) WHO
        d) UNHCR


Q.14-Sachin scored his 200 run feat in one day international against which team-
        a) Australia
        b) South Africa
        c) Bangladesh
        d) NewZeland


Q.15- Who has scored the highest individual ODI Score?
       a) Saeed Anwar (Pak)
       b) Charls Coventry (Zim)
       c) Sachin Tendulkar (IND)
        d)Brian Lara(WI)


Q.16- Name the company from whose premises toxic leak happened in one of the worst industrial disasters
called Bhopal gas tragedy.
        a) Union Carbide India Limited (UCIL)
        b) ONGC
        c) IOCL
        d) None of these


Q.17-Farmosa is old name of which country-
        a) Taiwan
        b) Iran
        c) Bangladesh
        d) Myanmar


Q.18- Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's
        a) largest railway station
        b) highest railway station
        c)l ongest railway station
        d) None of the above




              T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
Q.19-Entomology is the science that studies -
         a) Insects
         b) Behaviour of human being
         c) the origin and history of technical and scientific terms
         d) the formation of rocks


Q.20-Garampani sanctuary is located at -
         a)Gujarat
         b)Assam
         c)Nagaland
         d)Sikkim


Q.21-Hitler party which came to power in 1933 is known as
         a) Labour party
         b) Nazi Party
         c) Democratic party
         d) Ku-Klux-Klan


Q.22-First human heart transplant operation conducted by Dr. Christian Bernard on Louis Washkansky, was
conducted in
         a) 1967
         b) 1968
         c) 1958
         d) 1922


Q.23-Habeas Corpus Act 1679 -
a) states that no one was to be imprisoned without a writ or warrant stating the charge against him
b) provided facilities to a prisoner to obtain either speedy trial or release in bail
c) safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment by the king's orders
d) All of the above


Q.24-Exposure to sunlight helps a person improve his health because
         a) the infrared light kills bacteria in the body
         b) the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan
         c) It is a source of Vitamin D
         d) None of these
Q.25-Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by



               T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
him, is known as
        a) Letter of credit
        b) Inflation
        c) Laissezfaire
        d) none of these


Q.26-Eugenics is the study of -
        a) altering human beings by changing their genetic components
        b) people of European origin
        c) different races of mankind
        d) genetic of plants


Q.27-Euclid was -
        a) Greek mathematician
        b) Contributor to the use of deductive principles of logic as the basis of geometry
        c) Propounded the geometrical theorems
        d) All of the above


Q.28-GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) is
        a) international agreement signed in 1948 between non-communist nations with the object of
encouraging international trade unobstructed by tariff barriers
        b) agreement which seeks to achieve its aim by arranging and encouraging bargaining with trade
concessions between members
        c) Both option A and B
        d) None of the above


Q.29-Durand Cup is associated with the game of
        a) Cricket
        b) Football
        c) Hockey
        d) Volleyball




Q,30-Headquarters of UNO are situated at
        a) Newyork. USA




              T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
         b) Haque, Netherland
         c) Geneva
         d) Paris


Q.31-Dr. Zakir Hussain was
         a) the first Muslim president of India
         b) first vice president of India
         c) first president of Indian National Congress
         d) first speaker of Lok Sabha


Q.32-Fathometer is used to measure -
         a) Earthquake
         b) Rainfall
         c) Ocean Depth
         d) Sound Intensity


Q.33-In which year, terrorists crash two planes into New York's World Trade Centre on September 11 in a
sequence of destruction?
         a) 2000
         b) 2001
         c) 2002
         d) 2003


Q.34-Indira Gandhi was assassinated in
         a)1974
         b)1984
         c)1994
         d)2004


Q.35-India's first nuclear blast at Pokhran in Rajasthan took place in
         a) 1954
         b) 1974
         c) 1984
         d) 1998
Q.36-Hundred year war was fought between
         a) England & France
         b) Greek and Persian forces



               T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
        c) Civil war in England
        d) none of these


Q.37-Human Rights Day is on
        a) 24 february
        b) 10 december
        c) 15 May
        d) 21 July


Q.38-India became a member of the United Nations in
        a)1945
        b)1947
        c)1959
        d)1960


Q.39-Total no of medal india won in 19th common wealth games
        a) 38
        b) 101
        c) 99
        d) 37


Q.40-Kiran Bedi is
        a) first woman IAS officer
        b) first woman IPS officer
        c) first woman advocate
        d) first woman judge


Q.41-John F. Kennedy, President of USA, died on
        a)1963
        b)1964
        c)1965
        d)1966


Q.42-Mother Teresa won the Nobel Prize for Peace in
        a)1992
        b)1988




                T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
         c)1979
         d)1954




Q.43-Light Year is related to
         a)intensity
         b)Distance
         c)Speed
         d)energy
Q.44-The headquarter of the International court of Justice are located at
         a)Hague
         b)Addis Abada
         c)Bangkok
         d)New york


Q.45-The host of first Olympics in 1896 was
         a)Athens, Greece
         b)Paris, france
         c)London, Great Britain
         d)Los Angeles, USA


Q.46-The member states of Benelux Economic Union are
         a)Belgium, Netherlands, Luxembourg
         b)Algeria, Bahrain, Comoros, Iraq
         c)Indonesia, Kuwait, Libya
         d)Guyana, Jamaica, Trinidad, Tobag


Q.47-The highest rank in Army is that of
         a)Brigadier
         b)general
         c)Lieutenant General
         d)Major General


Q.48-The headquarter of Asian Development Bank is located in which of the following cities
         a)Jakarta
         b)Singapore




               T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
        c)Manilla
        d)bangkok


Q.49-The member states of European Union are
        a)Belgium, Denmark, France and Greece
        b)Germany, Ireland, Italy
        c)Luxembourg, Netherlands, Portugal, Spain, UK
        d)All of the above


Q.50- As per latest RBI ruling ( Nov 2010), Home loan borrower can take home loan maximum of ----- %
of property value.
        a)80
        b)85
        c)90
        d)75



   Answers to previous GK Capsule-21

   1-a , 2-a, 3-b, 4-a, 5-d, 6-c, 7-c, 8-c, 9-a, 10-d, 11-b, 12-d, 13-c, 14-b, 15-d, 16-a, 17-a, 18-b, 19-a, 20-b,
   21-a, 22-b, 23-b, 24-d, 25-a,26-b, 27-c, 28-c, 29-d, 30-a, 31-d, 32-b, 33-a, 34-d, 35-d, 36-b, 37-c, 38-d,
   39-d, 40-a, 41-b, 42-a, 43-b, 44-b, 45-b, 46-b, 47-b, 48-a, 49-b, 50-d


                                           Answers to GK Capsule-18

   1-A , 2-C, 3-A, 4-A, 5-A, 6-B, 7-E, 8-A, 9-E, 10-C, 11-D, 12-B, 13-A, 14-A, 15-A, 16-D, 17-C, 18-A,
   19-A, 20-C, 21-A, 22-A, 23-D, 24-A, 25-A,26-C, 27-D, 28-B, 29-D, 30-D, 31-B, 32-B, 33-B, 34-C, 35-
   D, 36-A, 37-D, 38-A, 39-E, 40-D, 41-B, 42-D, 43-B, 44-C, 45-E, 46-C, 47-B, 48-E, 49-C, 50-A




               T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:25
posted:3/24/2011
language:English
pages:9
VISAKH VISAKH
About