Docstoc

GK_Capsule6

Document Sample
GK_Capsule6 Powered By Docstoc
					                                              GK Capsule - 6

1.Which of the following is a function of the Estimates Committee of the Lok Sabha?
(a) It studies the estimates of different Ministries every year
(b) It reports what economies, improvements in organizations, efficiency and administrative
reforms consistent with the policy underlying the estimates, may be effected
(c) It suggests alternative policies in order to bring about efficiency and economy in administration
(d) All of these

2.Which one of the following countries is a member of the Common wealth of Independent
States?
(a) Croatia
(b) Poland
(c) Romania
(d) Turkmenistan

3.The constitution Bill regarding delinking of Religion from politics was
(a) 76th Amendment Bill
(b) 80th Amendment Bill
(c) 77th Amendment Bill
(d) 79th Amendment Bill

4.Wockhardt Ltd. Is a company dealing with
(a) Textiles
(b) Steel
(c) Pharmaceuticals and Biotechnology
 (d)Automobiles and Electronics

5.Which form of phosphorus is used in safety matches?
(a) White phosphorus
(b) Yellow phosphorus
 (c)Red phosphorus
(d) Black phosphorus

6.One would find twin Petronas Towers in
(a) Kuala Laumpur
(b)New York
(c) Melbourne
(d)Shanghai

7.Nikolai Tikhonov was:
(a) Soviet Prime Minister
(b) Chess champion
 (c) Gymnast
(d) Cosmonaut

8.‟Chronicle of an impossible Election‟ is the latest book by which of the following persons ?
(a) M.S. Gill
(b) T.N. Seshan



              T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
(c) T.S. Krishnamurthy
(d) J.M. Lyngdoh

9.The hottest part in the gas flame is known as the
(a) Luminous zone
(b) Dark zone
(c) Blue zone
(d) Non-Luminous zone

10.Next to UP which is the state sending maximum number of MPs to Lok Sabha?
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Bihar
(d) Andhra Pradesh

11.Who wrote the book, „India Unbound‟?
 (a) Gurcharan Das
(b)Arundhati Roy
 (c)Aditya Birla
(d)Mukesh Ambani

12.The phenomenon of radio-activity is related to:
(a) Amateur Radio
(b) Radio Astronomy
(c) Nucleus of an element
(d) Radiation

13. Which of the following is in the chronological order (1) First Round Table Conference (2)
Dandi March (3) Gandhi-Irwin Pact (4) Civil Disobedient Movement
(a) 2, 3, 4, 1
(b) 4, 2, 3, 1
(c) 2, 4, 3, 1
(d) 2, 4, 1, 3

14.The tercentenary celebrations of Khalsa Panth were mainly organized at which of the following
places?
(a) Amritsar
(b)New Delhi
(c)Nanded
(d)Anandpur Saheb

15.Amjad Ali Khan is associated with which of the following musical instruments?
(a) Tabla
 (b) Sarod
(c) Violin
(d) Sitar

16.Bangladesh has decided to purchase MiG-29 fighter planes from
(a) Russia
(b) China
 (c) France
 (d) Germany


17 WHICH IS THE MOST EXPENSIVE CITY OF THE WORLD?




             T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
A. MOSCOW
B. CALIFORNIA
C. TOKYO
D. NEW YORK

18 WHICH COUNTRY DID ROBERT MUGABE BELONG TO?
A. NAMIBIA
B. NORTH RHODESIA
C. ZIMBABWE
D. ZAMBIA

19. WHICH IS THE SECOND LARGEST CITY IN UZBEKISTAN?
A. TAJIKISTAN
B. SAMARKAND
C. KHIVA
D. BUKHARA

20:WHO FIRST DISCOVERED THE CELL?
A. ROBERT HOOKE
B. ALBERT EINSTEIN
C. VIRCHOW
D. SINGER

21. WHEN INDIA BECAME INDEPENDENT, WHO WAS THE PM OF THE UK?
A. CLEMENT ATLEE
B. MARGARET THATCHER
C. PRINCE CHARLES
D. NONE OF THESE

22. WHICH COUNTRY IS KNOWN AS „THE SUGAR BOWL‟?
A. BRAZIL
B. CANADA
C. CUBA
D. INDIA

23. WHO WAS THE FIRST WOMAN PM OF THE WORLD?
A. SUCHETA KRIPLANI
B. SRIMAVO BHANDARNAIKE
C. SONIA GANDHI
D. INDIRA GANDHI

24. WHO IS THE ONLY CRICKETER IN WORLD TO SCORE 200 RUNS IN THE ODI?
A. RICKY PONTING
B. BRIAN LARA
C. DON BRADMAN
D. SACHIN RAMESH TENDULKAR


25. WHICH IS THE TALLEST MOUNTAIN IN THE WORLD?
A. MOUNT OLYMPUS
B. MAUNA KEA
C. MAUNA LOA
D. MOUNT EVEREST

26. WHICH IS THE BIGGEST STATE IN THE US?




          T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
A. ALASKA
B. TEXAS
C. CALIFORNIA
D. ARIZONA


27. HOW MANY BONES ARE THERE IN THE HUMAN FACE?
A. 13
B. 14
C. 15
D. 11

28. WHICH INDIAN HAS BEEN ON THE COVER PAGE OF “TIME” MAGAZINE?
A. INDIRA GANDHI
B. SACHIN TENDULKAR
C. AMITABH BACHCHAN
D. BOTH A & C

29 Which was the first animal tamed by human being?
A. Dog
B. Donkey
C. Lion
D. Wolf

30. The Planning Commission was constituted in…
A. 1959
B. 1952
 C. 1954
D. 1950

31. What is the age of earth? In billion years:
A. 5.55
B. 3.55
C. 4.55
D. 4.25

32. How much time did it take to draft the Constitution of India?
A. Two years, Eight months and Eight days
B. Two years, Eleven months and Eighteen days
C. Two years, ten months and Fifteen days
D. Three years

33. Imposing President‟s rule in case of emergency is given in which article of the Constitution?
A. Article 356
B. Article 352
C. Article 392
D. Article 392

34. On what basis is the poverty line ascertained?
A. The per capita income
B. Sum total of family income
C. The calorie intake by the people of the country
D. Income of person as per country

35. „Synecology‟ is the study of…




              T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
A. Environmental studies
B. Ecology
C. Origin of society and environment
D. Ecological interrelationships among communities of organisms.

36. Who is the author of Selling the Dream?
A. James Boswell
B. Steven Covey
C. Anne Frank
D. Guy Kawasaki

37. Why did Mumbai‟s dabbawalas become world famous and received Six Sigma rating from
Forbes?
A. Efficient management systems
B. Streamlined work
C. Self-employment
D. Great opportunity in poverty

38. Which is the world‟s largest flower?
A. Sunflower
B. Rafflesia
C. Dragonflower
D. Casa Blanca

39. „Isoprene‟ is also known as…
A. Gum
B. Natural rubber
C. Acrylic
D. Lycra

40. Which is the lightest metal?
A. Nickel
B. Beryllium
C. Lithium
D. Sodium

41. What is cinnabar?
A. Mercury
B. Zinc
C. Tin
D. Uranium

42. Myopia (short sightedness) is a condition associated with…
A. Ears
B. Nose
C. Throat
D. Eyes

43. FERA has been replaced by…
1. PIO
2. NRI
3. FEMA
4. FCE

44. Who is the present Governor of RBI?




             T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
A. Dr Y.V. Reddy
B. Dr D Subbarao
C. Dr Manmohan Singh
D. Dr Bimal Jalan
45. Which of the following companies has recently acquired Flag telecom, USA?
A. Reliance Globalcom
B. Touchtel
C. BSNL
D. Air Tel

46. Who is Chairman of the Planning Commission of India?
A. Atal Bihari Vajpayee
B. Inder Kumar Gujral
C. Dr. Manmohan Singh
D. H D Deve Gowda

47. Who is the Chairman of Wipro Industries?
A. Girish Paranjpe
B. Azim H. Premji
C. Sures Vasvani
D. Venkatesh Sadasivam

48. What was the venue of the last ASEAN meeting?
A. Vientiane
B. Bangkok
C. Hua Hin
D. Chiang Mai

49. Where is the headquarters of the European Union?
A. Paris
B. Rome
C. Lisbon
D. Brussels

50. Sunil Bharti Mittal is the CMD of…
A. Aircel Cellular Ltd.
B. Bharti Enterprises
C. Nokia India
D. Paramount Communications Ltd.



Answers to previous GK Capsule


    1. C        2. D      3. D       4. B      5. A      6. D       7. B      8. A       9. C      10. B
    11. A       12. D     13. A      14. B     15. B     16. D      17. A     18. A      19. B     20. D
    21. C       22. B     23. C      24. D     25. C     26. B      27. D     28. B      29. C     30. C
    31. D       32. B     33. A      34. D     35. C     36. D      37. B     38. B      39. D     40. B
    41. C       42. B     43. C      44. D     45. B     46. A      47. B     48. B      49. A     50. A




             T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070
T.I.M.E. 111/9, 1st floor Kishangarh, Aruna Asaf Ali Marg, Vasant Kunj, New Delhi – 110070

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:10
posted:3/24/2011
language:English
pages:7
VISAKH VISAKH
About