Docstoc

Chapter 03rtf - LRC Student web pages.rtf

Document Sample
Chapter 03rtf - LRC Student web pages.rtf Powered By Docstoc
					Chapter 3: Application Software


MULTIPLE CHOICE

  1. ____ software consists of programs designed to make users more productive and/or assist them with
     personal tasks.
     a. Application                                 c. Operating
     b. Utility                                     d. System
     ANS: A                PTS: 1                REF: 142




  2. The ____ shown in the accompanying figure is a small symbol displayed on the screen that moves as a
     user moves the mouse.
     a. menu                                      c. icon
     b. button                                    d. pointer
     ANS: D                PTS: 1                REF: 144

  3. In the Windows Vista operating system, as shown in the accompanying figure, the ____ is an
     on-screen work area that has a graphical user interface.
     a. frame                                         c. workspace
     b. desktop                                       d. dialog box
     ANS: B                PTS: 1                REF: 144

  4. As shown in the accompanying figure, a(n) ____ is a small image displayed on the screen that
     represents a program, a document, or some other object.
     a. menu                                       c. pointer
     b. button                                     d. icon
     ANS: D                PTS: 1                REF: 144

  5. A file is ____.
     a. an on-screen work area that has a graphical user interface
     b. a named collection of stored data, instructions, or information
     c. an instruction that causes a program to perform a specific action
     d. a horizontal space that contains a window’s title
     ANS: B                PTS: 1                REF: 144

 6. When you click Paint in the Accessories list, Windows Vista loads the Paint program instructions from
    the computer’s hard disk into ____.
    a. storage                                      c. dialog
    b. memory                                       d. command space
     ANS: B                PTS: 1                REF: 144

 7. A(n) ____ contains a list of commands from which a user makes selections.
    a. dialog box                                c. window
    b. icon                                      d. menu
     ANS: D                PTS: 1                REF: 144

 8. A ____ is an instruction that causes a program to perform a specific action.
    a. dialog box                                   c. command
    b. window                                       d. title bar
     ANS: C                PTS: 1                REF: 144

 9. A(n) ____ is a rectangular area of the screen that displays data and information.
    a. frame                                         c. workspace
    b. box                                           d. window
     ANS: D                PTS: 1                REF: 144

10. The top of a window has a(n) ____, which is a horizontal space that contains the window’s name.
    a. view bar                                    c. frame name
    b. title bar                                   d. dialog box
     ANS: B                PTS: 1                REF: 144

11. The ____ of the document window usually displays a document’s file name.
    a. command box                               c. title bar
    b. shortcut menu                             d. submenu
     ANS: C                PTS: 1                REF: 145

12. A(n) ____ is a window that provides information, presents available options, or requests a response.
    a. menu bar                                   c. style manager
    b. management frame                           d. dialog box
     ANS: D                PTS: 1                REF: 145

13. ____ software assists people in becoming more effective and efficient while performing their daily
    business activities.
    a. Commercial                                 c. Business
    b. Marketing                                  d. Advocacy
     ANS: C                PTS: 1                REF: 146
14. A font ____, such as bold, italic, and underline in the accompanying figure, adds emphasis to a font.
    a. style                                          c. face
    b. point                                          d. weight
     ANS: A                PTS: 1                REF: 146

15. A(n) ____, such as Cambria and Calibri in the accompanying figure, is a name assigned to a specific
    design of characters.
    a. point                                       c. text set
    b. font                                        d. iconography
     ANS: B                PTS: 1                REF: 146

16. ____ size, such as 12-point and 28-point in the accompanying figure, indicates the size of characters in
    a particular font.
    a. Graph                                         c. Font
    b. Textual                                       d. Data
     ANS: C                PTS: 1                REF: 146

17. ____ software allows users to create and manipulate documents containing mostly text and sometimes
    graphics.
    a. Desktop publishing                          c. Image processing
    b. Contextual                                  d. Word processing
     ANS: D                PTS: 1                REF: 147

18. ____ is a collection of electronic drawings, photos, and other images that can be inserted into
    documents.
    a. Clip art                                      c. Glossaries
    b. Graphics checkers                             d. Image repositories
     ANS: A                PTS: 1                REF: 147

19. Word processing software includes a(n) ____, which reviews the spelling of individual words, sections
    of a document, or the entire document.
    a. table of contents                          c. glossary
    b. spelling checker                           d. dictionary
     ANS: B                PTS: 1                REF: 148

20. A single point is about ____ of an inch in height.
    a. 1/9                                           c. 1/36
    b. 1/18                                          d. 1/72
     ANS: D                PTS: 1                REF: 149

21. ____ software is software that allows users to organize data in rows and columns and perform
    calculations on the data.
    a. Database                                      c. Spreadsheet
    b. PIM                                           d. PDA
     ANS: C                PTS: 1                REF: 150

22. When using spreadsheet software, the rows and columns collectively are called a(n) ____.
    a. workbook                                   c. workload
    b. workspace                                  d. worksheet
     ANS: D                PTS: 1                REF: 150

23. When computer users ____ a document, the computer transfers the document from memory to a
    storage medium.
    a. save                                     c. format
    b. edit                                     d. print
     ANS: A                PTS: 1                REF: 150

24. When computer users ____ a document, the computer sends a copy of the document to a medium such
    as paper.
    a. create                                   c. format
    b. print                                    d. edit
     ANS: B                PTS: 1                REF: 150

25. A(n) ____ is the intersection of a column and row in a worksheet.
    a. link                                         c. nexus
    b. cell                                         d. grid
     ANS: B                PTS: 1                REF: 151

26. Many worksheet cells contain a number that can be used in a calculation, called a(n) ____.
    a. function                                   c. formula
    b. index                                      d. value
     ANS: D                PTS: 1                REF: 151

27. A(n) ____ performs calculations on the data in a worksheet and displays the resulting value in a cell.
    a. index                                        c. function
    b. formula                                      d. ratio
     ANS: C                PTS: 1                REF: 151
28. When using spreadsheet software like that in the accompanying figure, each worksheet can have more
    than ____ cells.
    a. 1,700                                        c. 17 million
    b. 17,000                                       d. 17 billion
     ANS: D                PTS: 1                 REF: 151

29. Most spreadsheet software like that shown in the accompanying figure includes ____ analysis tools,
    where users can change certain values in a spreadsheet to reveal the effects of those changes.
    a. concatenation                                c. what-if
    b. functional                                   d. application
     ANS: C                PTS: 1                 REF: 152

30. The text, or ____, entered in a cell identifies the worksheet data and helps organize the worksheet.
    a. filename                                        c. cell text
    b. key text                                        d. label
     ANS: D                PTS: 1                 REF: 151

31. A(n) ____ is a collection of data organized in a manner that allows access, retrieval, and use of that
    data.
    a. spreadsheet                                   c. database
    b. formula                                       d. functional set
     ANS: C                PTS: 1                 REF: 153

32. ____ software allows users to create, access, and manage a database.
    a. Text management                              c. Context management
    b. Database                                     d. Basis
     ANS: B                PTS: 1                 REF: 153

33. A(n) ____ is a request for specific data from a database.
    a. query                                         c. resample
    b. formula                                       d. function
     ANS: A                PTS: 1                 REF: 154

34. ____ software allows users to create visual aids for presentations to communicate ideas, messages, and
    other information to a group.
    a. Desktop publishing                            c. Presentation
    b. Image editing                                 d. Communications
     ANS: C                PTS: 1                 REF: 154

35. To help organize a presentation, you can view ____ versions of all the slides similarly to how 35mm
    slides look on a photographer’s light table.
    a. iconic                                      c. resampled
    b. thumbnail                                   d. edited
     ANS: B                PTS: 1                 REF: 155

36. ____ software enables users to enter typed text, handwritten comments, drawings, or sketches
    anywhere on a page and then save the page as part of a notebook.
    a. Sketching                                     c. Note taking
    b. Notebook                                      d. PDA
     ANS: C                PTS: 1                 REF: 156

37. A(n) ____ is application software that includes an appointment calendar, address book, notepad, and
    other features to help users organize personal information.
    a. PIM                                           c. PIN
    b. PIT                                           d. PIC
     ANS: A                PTS: 1                 REF: 156

38. A software ____ is a collection of individual programs sold as a single package.
    a. cluster                                       c. zip
    b. suite                                         d. archive
     ANS: B                PTS: 1                 REF: 156

39. Most mobile devices include, among other features, ____ functionality.
    a. DTP                                        c. CAD
    b. PIM                                        d. WBT
     ANS: B                PTS: 1                 REF: 156

40. Two popular ____ are Microsoft Office 2007 and Apple iWork.
    a. personal information managers             c. clip art/image galleries
    b. software suites                           d. application service providers
     ANS: B                PTS: 1                 REF: 156

41. ____ software allows a user to plan, schedule, track, and analyze the events, resources, and costs of a
    project.
     a. Business                                    c. Accounting
     b. Document management                         d. Project management
     ANS: D                PTS: 1                REF: 157

42. ____ enables users to write and print checks, track checking account activity, and update and reconcile
    balances on demand.
    a. Legal software                                c. Entertainment software
    b. Reference software                            d. Accounting software
     ANS: D                PTS: 1                REF: 158

43. ____ software helps companies record and report their financial transactions.
    a. Tax preparation                           c. Money management
    b. Business                                  d. Accounting
     ANS: D                PTS: 1                REF: 158

44. ____ software provides a means for sharing, distributing, and searching through documents by
    converting them into a format that can be viewed by any user.
    a. Tax preparation                             c. Document management
    b. Business                                    d. Accounting
     ANS: C                PTS: 1                REF: 158

45. Which of the following is an example of paint/image editing software for the professional?
    a. Adobe InDesign                              c. Adobe Illustrator
    b. Autodesk AutoCAD                            d. Adobe Audition
     ANS: C                PTS: 1                REF: 159

46. Which of the following is an example of desktop publishing software for the professional?
    a. Adobe InDesign                             c. Adobe Illustrator
    b. Autodesk AutoCAD                           d. Adobe Audition
     ANS: A                PTS: 1                REF: 159

47. Which of the following is an example of photo editing software for the professional?
    a. Adobe InDesign                              c. Adobe Illustrator
    b. Autodesk AutoCAD                            d. Adobe Photoshop
     ANS: D                PTS: 1                REF: 159

48. Which of the following is an example of computer-aided design software?
    a. Adobe InDesign                            c. Adobe Illustrator
    b. Autodesk AutoCAD                          d. Adobe Audition
     ANS: B                PTS: 1                REF: 159

49. Which of the following is an example of multimedia authoring software?
    a. Adobe InDesign                             c. Adobe Director
    b. Autodesk AutoCAD                           d. Adobe Audition
     ANS: C                PTS: 1                REF: 159

50. Which of the following is an example of Web page authoring software?
    a. Adobe InDesign                            c. Adobe Illustrator
     b. Adobe Dreamweaver                             d. Agilix GoCourse
     ANS: B                 PTS: 1                REF: 159

51. Which of the following is an example of video and audio editing software for the professional?
    a. Adobe InDesign                              c. Adobe Illustrator
    b. Autodesk AutoCAD                            d. Adobe Audition
     ANS: D                 PTS: 1                REF: 159

52. Three-dimensional ____ programs allow designers to rotate designs of 3-D objects to view them from
    any angle.
    a. CAD                                      c. CAM
    b. DTP                                      d. DTM
     ANS: A                 PTS: 1                REF: 160

53. ____ software is software that enables professional designers to create sophisticated documents that
    contain text, graphics, and many colors.
    a. CAD                                          c. CBT
    b. DTP                                          d. WBT
     ANS: B                 PTS: 1                REF: 160

54. ____ software is a sophisticated type of application software that assists a professional user in creating
    engineering, architectural, and scientific designs.
    a. DTP                                            c. CBT
    b. CAD                                            d. WBT
     ANS: B                 PTS: 1                REF: 160

55. ____ is ideal for the production of high-quality color documents such as textbooks, corporate
    newsletters, marketing literature, product catalogs, and annual reports.
    a. Professional DTP software                     c. Professional CAD software
    b. Word processing software                      d. Web page authoring software
     ANS: A                 PTS: 1                REF: 160

56. ____ is the process of arranging text and graphics in a document on a page-by-page basis.
    a. Page turning                                 c. Page layout
    b. Page processing                              d. Page outline
     ANS: C                 PTS: 1                REF: 160-161

57. DTP software includes a color ____, which is a standard set of colors used by designers and printers to
    ensure that colors will print exactly as specified.
    a. glossary                                        c. library
    b. reference                                       d. indexed set
     ANS: C                 PTS: 1                REF: 161

58. ____ software is software that allows users to draw pictures, shapes, and other graphical images with
    various on-screen tools such as a pen, brush, eyedropper, and paint bucket.
    a. Photo editing                                 c. DTP
    b. CBT                                           d. Paint
     ANS: D                 PTS: 1                REF: 161
59. ____ software provides the capabilities of paint software and also includes the ability to enhance and
    modify existing images and pictures.
    a. Desktop publishing                            c. Image editing
    b. Illustration                                  d. Photo management
     ANS: C                PTS: 1                REF: 161

60. ____ software allows users to modify a segment of a video, called a clip.
    a. Video editing                              c. Clip management
    b. Image editing                              d. Illustration
     ANS: A                PTS: 1                REF: 161

61. ____ software lets users modify audio clips and produce studio-quality sound tracks.
    a. Sound publishing                             c. Tracking
    b. Audio editing                                d. Sound management
     ANS: B                PTS: 1                REF: 161

62. Audio editing software usually includes ____, which are designed to enhance audio quality.
    a. clips                                       c. matrices
    b. filters                                     d. subwoofers
     ANS: B                PTS: 1                REF: 161

63. Designers and graphic artists can print finished publications on a color printer, take them to a
    professional printer, or post them on the Web in a format that can be viewed by those without ____
    software.
    a. VSP                                           c. ISP
    b. DTP                                           d. CAD
     ANS: B                PTS: 1                REF: 161

64. Multimedia ____ software allows users to combine text, graphics, audio, video, and animation into an
    interactive application.
    a. management                                c. publishing
    b. authoring                                 d. editing
     ANS: B                PTS: 1                REF: 162

65. Web page ____ software helps users of all skill levels create Web pages that include graphical images,
    video, audio, animation, and other special effects.
    a. management                                    c. publishing
    b. authoring                                     d. editing
     ANS: B                PTS: 1                REF: 162

66. ____ software is a simplified accounting program that helps home users and small office/home office
    users balance their checkbooks, pay bills, track personal income and expenses, set up budgets, manage
    home inventory, track investments, and evaluate financial plans.
    a. Accounting                                    c. Personal finance
    b. Tax management                                d. Financial editing
     ANS: C                PTS: 1                REF: 166
67. ____ offers access to account balances, provides bill paying services, and allows downloading of
    copies of monthly transactions and statements from the Web directly to a user’s computer.
    a. Online banking                               c. Tax management software
    b. Financial editing software                   d. Accounting software
     ANS: A                PTS: 1                REF: 166

68. ____ software assists in the preparation of legal documents and provides legal information to
    individuals, families, and small businesses.
    a. Legal                                          c. Document management
    b. Tax                                            d. Financial
     ANS: A                PTS: 1                REF: 167

69. ____ software guides individuals, families, or small businesses through the process of filing federal
    taxes.
    a. Filing                                       c. Tax preparation
    b. Accounting                                   d. Financial management
     ANS: C                PTS: 1                REF: 167

70. ____ software allows users to draw pictures, shapes, and other graphical images with various
    on-screen tools.
    a. Paint                                        c. Pixel manipulation
    b. Design                                       d. Color library
     ANS: A                PTS: 1                REF: 168

71. ____ software provides the capabilities of adjusting or enhancing image colors, adding special effects
    such as shadows and glows, and the like.
    a. Color library                                c. Image editing
    b. Multimedia authoring                         d. Professional desktop publishing
     ANS: C                PTS: 1                REF: 168

72. Homeowners or potential homeowners can use ____ software to assist with the design, remodeling, or
    improvement of a home, deck, or landscape.
    a. Home design/landscaping                 c. CAM
    b. Architectural                           d. CAD
     ANS: A                PTS: 1                REF: 170

73. ____ software provides valuable and thorough information for all individuals.
    a. Multimedia                                 c. Encyclopedic
    b. Reference                                  d. Glossary
     ANS: B                PTS: 1                REF: 171

74. ____ software teaches a particular skill.
    a. Design                                        c. CAD
    b. Spreadsheet                                   d. Educational
     ANS: D                PTS: 1                REF: 171

75. ____ software for personal computers includes interactive games, videos, and other programs designed
    to support a hobby or provide amusement and enjoyment.
      a. Blog                                          c. Entertainment
      b. Design                                        d. Multimedia
      ANS: C                PTS: 1                 REF: 172

 76. A blog author needs ____ to create/maintain a blog.
     a. an anti-spam program                        c. a file manager
     b. blogware                                    d. a personal firewall
      ANS: B                PTS: 1                 REF: 174

 77. Most online Help also has links to Web sites that offer ____ Help, which provides updates and more
     comprehensive resources to respond to technical issues about software.
     a. dynamic                                      c. distance learning
     b. Web-based                                    d. e-learning
      ANS: B                PTS: 1                 REF: 175

 78. ____ training is a type of CBT (computer-based training) that uses Internet technology and consists of
     application software on the Web.
     a. Dynamic                                    c. Distance
     b. E-learning                                 d. Web-based
      ANS: D                PTS: 1                 REF: 175

 79. ____ is the delivery of education via some electronic method such as the Internet, networks, or
     CDs/DVDs.
     a. Distance learning                            c. Web-based learning
     b. Dynamic Help                                 d. E-learning
      ANS: D                PTS: 1                 REF: 176

 80. ____ is the delivery of education at one location while the learning takes place at other locations.
     a. Extended training (ET)                        c. Remote teaching (RT)
     b. Faraway schooling (FS)                        d. Distance learning (DL)
      ANS: D                PTS: 1                 REF: 176


MODIFIED TRUE/FALSE

  1. To use application software, a computer must be running system software, specifically, an operating
     system. _________________________

      ANS: T                                       PTS: 1                 REF: 143-144

  2. While a computer is running, the operating system remains in memory. _________________________

      ANS: T                                       PTS: 1                 REF: 144

  3. During the process of creating, editing, and formatting a document, the computer holds it on a storage
     medium. _________________________

      ANS: F, in memory

      PTS: 1                REF: 150
  4. When you save a document, the computer transfers the document from a storage medium to memory.
     _________________________

      ANS: F, memory to a storage medium

      PTS: 1                REF: 150

  5. Mobile devices like PDAs and smart phones do not include PIM functionality.
     _________________________

      ANS: F, include

      PTS: 1                REF: 156

  6. In addition to PIM software, a huge variety of business and other software is available for phones.
     _________________________

      ANS: T                                      PTS: 1                REF: 156

  7. Each functional unit within an enterprise has specialized software requirements.
     _________________________

      ANS: T                                      PTS: 1                REF: 159

  8. Image editing software also is called illustration software. _________________________

      ANS: F, Paint

      PTS: 1                REF: 161

  9. Video editing software rarely includes audio editing capabilities. _________________________

      ANS: F
      usually
      typically

      PTS: 1                REF: 162

 10. Once created, multimedia presentations often take the form of interactive computer-based
     presentations or Web-based presentations designed to facilitate learning, demonstrate product
     functionality, and elicit direct-user participation. _________________________

      ANS: T                                      PTS: 1                REF: 162


MULTIPLE RESPONSE

      Modified Multiple Choice

  1. ____ programs usually have fewer capabilities than retail programs.
     a. Shareware                                   c. Freeware
     b. Public-domain                               d. Custom
     ANS: A, B, C          PTS: 1                 REF: 143

 2. A ____ is a window that provides information, presents available options, or requests a response.
    a. title bar                                   c. menu bar
    b. frame manager                               d. dialog box
     ANS: D                PTS: 1                 REF: 145

 3. Examples of editing tasks are ____.
    a. changing fonts                                c. inserting text
    b. deleting text                                 d. underlining text
     ANS: B, C             PTS: 1                 REF: 149

 4. ____ is an example of a font style.
    a. Helvetica                                     c. Arial
    b. Bold                                          d. Italic
     ANS: B, D             PTS: 1                 REF: 149

 5. Common formatting tasks include ____.
    a. changing the font                             c. changing font size
    b. inserting text                                d. deleting text
     ANS: A, C             PTS: 1                 REF: 149

 6. ____ chart is a popular chart type.
    a. Data                                          c. Line
    b. Column                                        d. Pie
     ANS: B, C, D          PTS: 1                 REF: 152

 7. Presentation software incorporates some of the features found in word processing software, such as
    ____.
    a. presenting Web pages as thumbnail images
    b. formatting
    c. checking spelling
    d. recognizing voice input
     ANS: B, C             PTS: 1                 REF: 155

 8. Audio editing software lets users ____.
    a. modify audio clips
    b. add audio to video clips
    c. produce studio-quality soundtracks
    d. use filters that are designed to enhance audio quality
     ANS: A, B, C, D       PTS: 1                 REF: 162

 9. Application software, such as ____, often includes Web page authoring features.
    a. TurboTax                                     c. Word
    b. Excel                                        d. Microsoft Money
     ANS: B, C             PTS: 1                 REF: 164

10. In addition to clip art, many clip art/image galleries provide ____.
      a. fonts                                         c. sounds
      b. video clips                                   d. audio clips
      ANS: A, B, C, D       PTS: 1                 REF: 169


TRUE/FALSE

  1. The four categories of software are mutually exclusive; that is, software listed in one category may not
     be used in other categories.

      ANS: F                PTS: 1                 REF: 142

  2. Open source software is copyrighted software that is distributed at no cost for a trial period.

      ANS: F                PTS: 1                 REF: 143

  3. Developers of freeware rely on the honor system, trusting users to send payment if software use
     extends beyond the stated trial period.

      ANS: F                PTS: 1                 REF: 143




  4. When the Start button shown in the accompanying figure is clicked, the Start menu is displayed on the
     Windows Vista desktop.

      ANS: T                PTS: 1                 REF: 144

  5. To start a program, users can click the program name on a menu or in a list.

      ANS: T                PTS: 1                 REF: 144

  6. A dialog box is a horizontal space that contains the window’s name.

      ANS: F                PTS: 1                 REF: 145
 7. When colors are used for characters in a word processing document, they will print as black or gray
    unless users have a color printer.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 147

 8. If you type text that extends beyond the right page margin, the word processing software automatically
    positions text at the beginning of the next line.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 147

 9. A major advantage of using word processing software is that users easily can change what they have
    written.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 147

10. Word processing software usually includes public-domain clip art.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 147

11. The search feature, in combination with the replace feature, allows users of word processing software
    to substitute existing characters or words with new ones.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 148

12. The spelling checker included with word processing software compares words in a document with an
    electronic dictionary that is part of the operating system.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 148

13. A serif font does not have the short decorative lines at the upper and lower ends of the characters.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 149

14. A sans serif font has short decorative lines at the upper and lower ends of the characters.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 149

15. One of the benefits of word processing software is the ability to print the same document many times,
    with each copy looking just like the first.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 150

16. Spreadsheet software is a rarely used type of application software.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 150

17. Because of the logical approach that spreadsheet software has for organizing data, many people use
    this software to organize and present nonfinancial data, as well as financial data.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 150
18. As shown in the accompanying figure, all of a worksheet’s columns and rows are displayed on the
    screen at one time.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 150-151

19. In a worksheet, one or more letters identify each row.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 151

20. In a worksheet, the intersection of column B and row 6 is referred to as cell 6B.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 151

21. A line chart displays bars of various lengths to show the relationship of data.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 152

22. One of the more powerful features of spreadsheet software is its capability of recalculating the rest of
    the worksheet when data in a worksheet changes.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 152

23. With a computerized database, the computer stores the data in an electronic format on a storage
    medium such as a hard disk.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 153

24. In a database, each column, called a field, contains a specific category of data within a record.
     ANS: T                PTS: 1                 REF: 154

25. Presentation software provides a variety of layouts for each individual slide.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 154

26. Presentation software allows users to apply special effects to the transition between each slide.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 155

27. Note taking software can store notes in handwritten form.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 156

28. With a personal information manager’s address book, users can schedule activities for a particular day
    and time.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 156

29. With a PIM, users can take information previously tracked in a weekly or daily calendar and organize
    and store it on their computer.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 156

30. Buying a collection of programs in a software suite usually costs significantly more than purchasing
    them individually.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 156

31. The cost of accounting software for a small business can be several hundred thousand dollars.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 158

32. Many businesses use document management software to share and distribute company brochures,
    literature, and other documents electronically.

     ANS: T                PTS: 1                 REF: 158

33. Three-dimensional CBT programs allow designers to rotate designs of 3-D objects to view them from
    any angle.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 160

34. Although most word processing programs have none of the capabilities of DTP software, professional
    designers and graphic artists use word processing software because it supports page layout.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 160

35. Few Web page authoring programs allow users to organize, manage, or maintain Web sites.

     ANS: F                PTS: 1                 REF: 164

36. Application software, such as Word and Excel, seldom includes Web page authoring features.
     ANS: F                 PTS: 1                REF: 164

37. Most of the programs for home, personal, and educational use are relatively expensive, often priced
    more than one thousand dollars.

     ANS: F                 PTS: 1                REF: 165

38. A large amount of application software is designed specifically for home, personal, and educational
    use.

     ANS: T                 PTS: 1                REF: 165

39. Most personal finance software offers a variety of online services, which require access to the Internet.

     ANS: T                 PTS: 1                REF: 166

40. Most personal finance software includes financial planning features, such as analyzing home and
    personal loans, preparing income taxes, and managing retirement savings.

     ANS: T                 PTS: 1                REF: 166

41. Using tax preparation software, taxpayers can file their state and federal tax returns online, in a process
    called e-filing.

     ANS: F                 PTS: 1                REF: 167

42. Personal DTP software provides only a few graphical images.

     ANS: F                 PTS: 1                REF: 168

43. Personal DTP programs typically guide users through the development of a document by asking a
    series of questions, offering numerous predefined layouts, and providing standard text that can be
    added to documents.

     ANS: T                 PTS: 1                REF: 168

44. Few personal DTP programs include paint/image editing software or photo editing software.

     ANS: F                 PTS: 1                REF: 168

45. Some operating systems include video and audio editing software.

     ANS: T                 PTS: 1                REF: 170

46. Home design/landscaping software includes hundreds of predrawn plans that users can customize to
    meet their needs.

     ANS: T                 PTS: 1                REF: 170

47. Educational software exists for very few subjects.

     ANS: F                 PTS: 1                REF: 171
 48. Educational software seldom includes games or content to make the learning experience more fun.

      ANS: F                PTS: 1                REF: 171

 49. Web application host rarely store users' data and information on their servers.

      ANS: F                PTS: 1                REF: 172

 50. Users often interact with Web applications directly at the Web site through their Web browser.

      ANS: T                PTS: 1                REF: 172


COMPLETION

  1. ____________________ software is used to facilitate communications, assist with graphics and
     multimedia projects, and support home, personal, and educational tasks.

      ANS: Application

      PTS: 1                REF: 142

  2. ____________________ software is mass-produced, copyrighted retail software that meets the needs
     of a variety of users, not just a single user or company.

      ANS: Packaged

      PTS: 1                REF: 142

  3. ____________________ software performs functions specific to a business or industry.

      ANS: Custom

      PTS: 1                REF: 142

  4. ____________________ software is provided for use, modification, and redistribution and usually can
     be downloaded from the Web at no cost.

      ANS: Open source

      PTS: 1                REF: 143

  5. ____________________ is copyrighted software that is distributed at no cost for a trial period.

      ANS: Shareware

      PTS: 1                REF: 143

  6. ____________________ is copyrighted software provided at no cost to a user by an individual or a
     company.

      ANS: Freeware

      PTS: 1                REF: 143
 7. ____________________ software is free software, but it has been donated for public use and has no
    copyright restrictions.

     ANS: Public-domain

     PTS: 1               REF: 143

 8. ____________________ software serves as the interface between the user, the application software,
    and the computer’s hardware.

     ANS: System

     PTS: 1               REF: 143

 9. Each time a user starts a computer, the operating system is ____________________ (copied) from the
    computer’s hard disk into memory.

     ANS: loaded

     PTS: 1               REF: 144

10. A(n) ____________________ is a graphical element that a user activates to cause a specific action to
    take place.

     ANS: button

     PTS: 1               REF: 144

11. ____________________ software includes programs such as word processing, spreadsheet, database,
    presentation graphics, personal information manager software, personal mobile device business
    software, software suites, accounting, and project management.

     ANS: Business

     PTS: 1               REF: 146

12. A feature of word processing software called ____________________ allows users to type words in a
    paragraph continually without pressing the ENTER key at the end of each line.

     ANS: wordwrap

     PTS: 1               REF: 147

13. ____________________ is the process of moving different portions of a document on the screen into
    view.

     ANS: Scrolling

     PTS: 1               REF: 148

14. A(n) ____________________ is a sequence of keystrokes and instructions that a user records and
    saves.
     ANS: macro

     PTS: 1                REF: 148

15. ____________________ tags automatically appear on the screen when a certain action is performed.

     ANS: Smart

     PTS: 1                REF: 148

16. A(n) ____________________ is a document that contains the formatting necessary for a specific
    document type.

     ANS: template

     PTS: 1                REF: 148

17. When computer users ____________________ a document, they enter text or numbers, insert
    graphical images, and perform other tasks using an input device.

     ANS: create

     PTS: 1                REF: 149

18. To ____________________ a document means to make changes to its existing content.

     ANS: edit

     PTS: 1                REF: 149

19. To cut involves removing a portion of a document and storing it in a temporary storage location,
    sometimes called a(n) ____________________.

     ANS: clipboard

     PTS: 1                REF: 149

20. When computer users ____________________ a document, they change its appearance.

     ANS: format

     PTS: 1                REF: 149

21. A(n) ____________________ is a predefined formula that performs common calculations such as
    adding the values in a group of cells.

     ANS: function

     PTS: 1                REF: 151

22. Using the ____________________ =SUM(B10:B14) totals the contents of cells B10 through B14 in a
    worksheet.

     ANS: function
    PTS: 1                REF: 151




23. The accompanying figure illustrates a spreadsheet feature called ____________________, which
    depicts data in graphical form.

    ANS: charting

    PTS: 1                REF: 152

24. A(n) ____________________ chart, such as that in the accompanying figure, shows a trend during a
    period of time, as indicated by a rising or falling line.

    ANS: line

    PTS: 1                REF: 152

25. A(n) ____________________ chart, such as that in the accompanying figure, displays bars of various
    lengths to show the relationship of data.

    ANS: column

    PTS: 1                REF: 152

26. A(n) ____________________ chart, such as that in the accompanying figure, has a round shape cut
    into slices and shows the relationship of parts to a whole.

    ANS: pie

    PTS: 1                REF: 152
27. In a database, each row, called a(n) ____________________, contains data about a given person,
    product, object, or event.

     ANS: record

     PTS: 1                REF: 153

28. Using ____________________ software, you can add, change, delete, sort, and retrieve data.

     ANS: database

     PTS: 1                REF: 153

29. Users with an artistic ability can create their own graphics using paint/image editing software and then
    ____________________ (bring in) the graphics into a presentation software slide.

     ANS: import

     PTS: 1                REF: 155

30. Software ____________________ offer two major advantages: lower cost and ease of use.

     ANS: suites

     PTS: 1                REF: 156

31. Audio editing software usually includes ____________________, which are designed to enhance
    audio quality.

     ANS: filters

     PTS: 1                REF: 162

32. ____________________ software provides standard contracts and documents associated with buying,
    selling, and renting property; estate planning; marriage and divorce; and preparing a will or living
    trust.

     ANS: Legal

     PTS: 1                REF: 167

33. Personal ____________________ software is software that helps home and small business users create
    newsletters, brochures, advertisements, postcards, greeting cards, letterhead, business cards, banners,
    calendars, logos, and Web pages.

     ANS:
     DTP
     desktop publishing
     DTP (desktop publishing)
     desktop publishing (DTP)

     PTS: 1                REF: 168
34. Personal ____________________ software is software that includes various simplified tools, tailored
    to meet the needs of the home and small business users, to draw pictures, shapes, and other images.

     ANS: paint/image editing

     PTS: 1                REF: 168

35. Application software often includes an image ____________________, which is a collection of clip
    art and photographs.

     ANS: gallery

     PTS: 1                REF: 169

36. Popular ____________________ software includes encyclopedias, dictionaries, health/medical guides,
    and travel directories.

     ANS: reference

     PTS: 1                REF: 171

37. An e-mail program allows transmission of messages and files via a(n) ____________________ such
    as the Internet.

     ANS: network

     PTS: 1                REF: 174

38. ____________________ software real-time exchange of messages or files with another online user.

     ANS:
     IM
     Instant messaging

     PTS: 1                REF: 174

39. ____________________ is the delivery of education via some electronic method.

     ANS:
     E-learning
     Electronic learning

     PTS: 1                REF: 176

40. ____________________ typically consists of self-directed, self-paced instruction on a topic.

     ANS:
     CBT
     Computer-based training
     CBT (Computer-based training)
     Computer-based training (CBT)
     WBT
     Web-based training
     WBT (Web-based training)
       Web-based training (WBT)

       PTS: 1                 REF: 176


MATCHING

       Identify the letter of the choice that best matches the phrase or definition.
       a. Web browser                                    k. communications
       b. aggregator                                     l. instant messaging
       c. video conferencing                             m. image editing
       d. message board                                  n. photo editing
       e. e-learning                                     o. personal finance
       f. tax preparation                                p. DL
       g. FTP                                            q. online Help
       h. newsreader                                     r. blogware
       i. WBT                                            s. text messaging
       j. chat rooms                                     t. e-mail
  1.   Allows users to access and view Web pages on the Internet
  2.   Available free at portals on the Web and included with paid Internet access service
  3.   Integrated in most mobile devices
  4.   Keeps track of changes made to Web sites by checking RSS feeds
  5.   Used to create time-stamped articles in a diary or journal format
  6.   Enables meeting between geographically separated people who use a network such as the Internet to
       transmit video/audio
  7.   Online area where users have written discussions
  8.   The electronic equivalent of a user manual
  9.   The delivery of education at one location while the learning takes place at other locations
 10.   The delivery of education via some electronic method such as the Internet, networks, or CDs/DVDs
 11.   Kind of software that determines where users are spending their money
 12.   Kind of software that creates and analyzes the user’s tax forms to search for potential errors and
       deduction opportunities
 13.   Kind of software that provides the capabilities of paint software and the ability to modify existing
       graphics
 14.   Software often included with the purchase of a digital camera
 15.   A method of uploading and downloading files with other computers on the Internet
 16.   Type of programs built into some e-mail programs and Web browsers
 17.   Integrated into some operating systems
 18.   Requires chat client software
 19.   Some of this kind of software is considered system software because it works with hardware and
       transmission media
 20.   When using this kind of product, students actively become involved in the learning process

  1.   ANS:   A               PTS:   1               REF:    174
  2.   ANS:   T               PTS:   1               REF:    174
  3.   ANS:   S               PTS:   1               REF:    174
  4.   ANS:   B               PTS:   1               REF:    174
  5.   ANS:   R               PTS:   1               REF:    174
  6.   ANS:   C               PTS:   1               REF:    174
  7.   ANS:   D               PTS:   1               REF:    174
  8.   ANS:   Q               PTS:   1               REF:    175
  9.   ANS:   P              PTS:    1              REF:    176
 10.   ANS:   E              PTS:    1              REF:    176
 11.   ANS:   O              PTS:    1              REF:    162
 12.   ANS:   F              PTS:    1              REF:    167
 13.   ANS:   M              PTS:    1              REF:    161
 14.   ANS:   N              PTS:    1              REF:    162
 15.   ANS:   G              PTS:    1              REF:    174
 16.   ANS:   H              PTS:    1              REF:    174
 17.   ANS:   L              PTS:    1              REF:    174
 18.   ANS:   J              PTS:    1              REF:    174
 19.   ANS:   K              PTS:    1              REF:    174
 20.   ANS:   I              PTS:    1              REF:    176


ESSAY

  1. Define the following five categories of software: packaged, custom, Web application, open source, and
     shareware.

       ANS:
       • Packaged software is mass-produced, copyrighted retail software that meets the needs of a wide
       variety of users, not just a single user or company. Word processing and spreadsheet software are
       examples of packaged software. Packaged software is available in retail stores or on the Web.

       • Custom software performs functions specific to a business or industry. Sometimes a company cannot
       find packaged software that meets its unique requirements. In this case, the company may use
       programmers to develop tailor-made custom software, which usually costs more than packaged
       software.

       • A Web application is a Web site that allows users to access and interact with software from any
       computer or device that is connected to the Internet. Many Web sites provide free access to their
       programs; some charge a fee. Examples of Web applications include e-mail, word processing, tax
       preparation, and game programs.

       • Open source software is software provided for use, modification, and redistribution. This software
       has no restrictions from the copyright holder regarding modification of the software’s internal
       instructions and redistribution of the software. Open source software usually can be downloaded from
       the Internet, sometimes at no cost.

       • Shareware is copyrighted software that is distributed at no cost for a trial period. To use a shareware
       program beyond that period, you send payment to the program developer. Shareware developers trust
       users to send payment if software use extends beyond the stated trial period. In some cases, a
       scaled-down version of the software is distributed free, and payment entitles the use to the fully
       functional product.

       PTS: 1                REF: 142-143           TOP: Critical Thinking

  2. Discuss what it means to develop a word-processing document. Include explanations of editing and
     formatting in your answer.

       ANS:
   With application software, such as word processing, users create, edit, format, save, and print
   documents. During the process of developing a document, users likely will switch back and forth
   among all of these activities. When you create a document, you enter text or numbers, insert images,
   and perform other tasks using an input device such as a keyboard, mouse, or digital pen. If you are
   using Microsoft Office Word to design a flyer, for example, you are creating a document. To edit a
   document means to make changes to its existing content. Common editing tasks include inserting,
   deleting, cutting, copying, and pasting. Inserting text involves adding text to a document. Deleting text
   means that you are removing text or other content. Cutting is the process of removing a portion of the
   document and storing it in a temporary storage location, sometimes called a clipboard. A clipboard
   also contains items that you copy (duplicate) in a document. Pasting is the process of transferring an
   item from a clipboard to a specific location in a document. When users format a document, they
   change its appearance. Formatting is important because the overall look of a document significantly
   can affect its ability to communicate clearly. Examples of formatting tasks are changing the font, font
   size, or font style of text. A font is a name assigned to a specific design of characters. Two basic types
   of fonts are serif and sans serif. A serif font has short decorative lines at the upper and lower ends of
   the characters. Sans means without. Thus, a sans serif font does not have the short decorative lines at
   the upper and lower ends of the characters. Cambria is an example of a serif font. Calibri is an example
   of a sans serif font. Font size indicates the size of the characters in a particular font. Font size is
   gauged by a measurement system called points. A single point is about 1/72 of an inch in height.

   PTS: 1                REF: 149               TOP: Critical Thinking




3. Describe how spreadsheets like the one in the accompanying figure are organized.

   ANS:
   A spreadsheet file is similar to a notebook that can contain more than 1,000 related individual
   worksheets. Data is organized vertically in columns and horizontally in rows on each worksheet. Each
   worksheet usually can have more than 16,000 columns and 1 million rows. One or more letters
   identify each column, and a number identifies each row. Only a small fraction of the columns and rows
   are displayed on the screen at one time. Scrolling through the worksheet displays different parts of it
   on the screen. A cell is the intersection of a column and row. Each worksheet has more than 17 billion
   cells in which you can enter data. The spreadsheet software identifies cells by the column and row in
   which they are located. For example, the intersection of column B and row 6 is referred to as cell B6.
   Cells may contain three types of data: labels, values, and formulas. The text, or label, entered in a cell
   identifies the worksheet data and helps organize the worksheet. Using descriptive labels, such as Total
   Net Revenue and Total Expenditures, helps make a worksheet more meaningful.

   PTS: 1                 REF: 150-151            TOP: Critical Thinking

4. List five different Excel functions and their arguments/purpose.

   ANS:
   Financial
   FV (rate, number of periods, payment) Calculates the future value of an investment
   NPV (rate, range) Calculates the net present value of an investment
   PMT (rate, number of periods, present value) Calculates the periodic payment for an annuity
   PV (rate, number of periods, payment) Calculates the present value of an investment
   RATE (number of periods, payment, present value) Calculates the periodic interest rate of an annuity
   Date and Time
   DATE Returns the current date
   NOW Returns the current date and time
   TIME Returns the current time

   Mathematical
   ABS (number) Returns the absolute value of a number
   INT (number) Rounds a number down to the nearest integer
   LN (number) Calculates the natural logarithm of a number
   LOG (number, base) Calculates the logarithm of a number to a specified base
   ROUND (number, number of digits) Rounds a number to a specified number of digits
   SQRT (number) Calculates the square root of a number
   SUM (range) Calculates the total of a range of numbers

   Statistical
   AVERAGE (range) Calculates the average value of a range of numbers
   COUNT (range) Counts how many cells in the range have numeric entries
   MAX (range) Returns the maximum value in a range
   MIN (range) Returns the minimum value in a range
   STDEV (range) Calculates the standard deviation of a range of numbers

   Logical
   IF (logical test, value if true, value if false) Performs a test and returns one value if the result of the
   test is true and another value if the result is false

   PTS: 1                 REF: 152                TOP: Critical Thinking

5. Discuss what note taking software is and how it is used.

   ANS:
       Note taking software is application software that enables users to enter typed text, handwritten
       comments, drawings, or sketches anywhere on a page and then save the page as part of a notebook.
       The software can convert handwritten comments to typed text or store the notes in handwritten form.
       Users also can include audio recordings as part of their notes. Users find note taking software
       convenient during meetings, class lectures, conferences, in libraries, and other settings that previously
       required a pencil and tablet of paper for recording thoughts and discussions.

       PTS: 1                REF: 156               TOP: Critical Thinking

 6. Explain what personal finance software is, and how it differs from accounting software.

       ANS:
       Personal finance software is a simplified accounting program that helps home users and small
       office/home office users balance their checkbooks, pay bills, track personal income and expenses, set
       up budgets, manage home inventory, track investments, and evaluate financial plans. Personal finance
       software helps determine where, and for what purpose, you are spending money so you can manage
       your finances. Reports can summarize transactions by category (such as dining), by payee (such as the
       electric company), or by time (such as the last two months). Financial planning features include
       analyzing home and personal loans, preparing income taxes, and managing retirement savings. Most of
       these personal finance programs also offer a variety of online services, which require access to the
       Internet. For example, users can track investments online, compare insurance rates from leading
       insurance companies, and bank online. Online banking offers access to account balances, provides bill
       paying services, and allows you to download monthly transactions and statements from the Web
       directly to your computer.

       PTS: 1                REF: 166               TOP: Critical Thinking


CASE

       Critical Thinking Questions

       Case 1
       Your friends know that you understand a lot about computers, both the technical details of how they
       operate as well as information about software. Lately, with all of the concerns about copyright
       infringement, friends have started to ask you about categories of application software and what each
       kind permits.

 1. Christine is looking for desktop publishing software that is available for no cost. She is not concerned
    if the application is a scaled-down version of the fully functional product. What category of software
    will you recommend as a good match for her?

       a. Web-based                                     b. packaged
       c. custom                                        d. shareware

       ANS:
       d.

       PTS: 1                REF: 143               TOP: Critical Thinking

 2. DeRobb is looking for a spreadsheet program that is available at no cost, but that also puts no
    restrictions on his use of it. If he wants to share it with a friend, or make copies of it and distribute it,
    he wants to be able to do so. What kind of software do you recommend he should be looking at?
   a. public-domain                               b. freeware
   c. custom                                      d. shareware

   ANS:
   a.

   PTS: 1                REF: 143              TOP: Critical Thinking

   Critical Thinking Questions

   Case 2
   It looks like you are not done yet making recommendations to your friends about software.

3. Balthazar is looking for accounting software for his new small business. Which of the following could
   you suggest for him?

   a. IBM Organizer                               b. SureTrak Project Manager
   c. Palm Desktop                                d. Intuit QuickBooks

   ANS:
   d.

   PTS: 1                REF: 146              TOP: Critical Thinking

4. Karen is looking for note taking software for her new Tablet PC. Which of the following can she use?

   a. Sage MAS 500                                b. Apropos Interaction Management Suite
   c. Corel Grafigo                               d. PDF Converter PaperPort

   ANS:
   c.

   PTS: 1                REF: 146              TOP: Critical Thinking

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:8064
posted:1/21/2011
language:English
pages:30
yanyan yan yanyan yan
About