Contoh Proposal Pinjaman Perniagaan

Document Sample
Contoh Proposal Pinjaman Perniagaan Powered By Docstoc
					PROJEK FRANCAIS ECOSWAY/COSWAY ANJURAN SM VENTURES


Perniagaan Francais di kategorikan sebagai perniagaan sendiri ,iaitu kita sebagai Francaisi dan
penberi hak francais itu pula ialah Francaisor.Perniagaan Francais adalah perniagaan yang
memerlukan modal yang besar lebih kurang RM200 ribu ke RM2.5 juta sebagai
permulaan.Biarpun Perniagaan francais sememangnya memerlukan modal yang banyak, namun
keuntungan yang akan diperolehi juga adalah berganda walaupun pulangan modal mengambil
masa yang lama sehingga menjangkau bertahun-tahun. Namun begitu tidak semua orang mampu
untuk memiliki peluang berniaga dengan modal yang agak besar tersebut memandangkan status
kewangan serta syarat-syarat bank yang agak ketat dalam memberikan pinjaman untuk
memulakan perniagaan tersebut.

Perniagaan francais sememangnya mendatangkan keuntungan dari segi kewangan. Diantara
perniagaan francais yang kita tahu adalah KFC, McDonalds, Stesen Minyak Shell,
Petronas,7Eleven dan sebagainya.Walaupun kekurangan@ketiadaan modal yang mencukupi
namun masih ada juga prospek yang ingin melakukan perniagaan francais kerana mereka yakin
kepada diri mereka dan latar belakang perniagaan yang akan mereka ceburi.Oleh kerana itu,SM
VENTURES telah menjalinkan kerjasama dengan Cosway untuk memberikan peluang kepada
mereka yang berminat untuk menceburkan diri didalam projek ini.SM VENTURES merupakan
satu-satunya syarikat yang dilantik dan mendapat pengiktirafan dari ecosway untuk mencari
bakal-bakal stokist baru yang berkelayakan terutamanya Bumiputra.Jika anda memohon untuk
membuka Stokist melalui kami,SM Ventures akan sedaya upaya menolong anda dengan
menyediakan contoh proposal yang terbaik dan bantuan-bantuan lain demi memastikan anda
berjaya membuka stokist impian anda.Kerjasama dua hala ini memastikan keuntungan sama rata
antara kedua-dua belah pihak (anda dan Sm Ventures)

eCosway telah membuka peluang Projek Francais Tanpa Modal Dan Risiko kepada semua rakyat
Malaysia untuk memulakan perniagaan bersama mereka dan berganding bahu bersama-sama
demi mencapai kesejahteraan hidup dan matlamat menguasai dunia francais MLM dengan
penubuhan stokist-stokist baru di seluruh Malaysia dan serata kawasan.Cosway adalah syarikat
under Berjaya Berhad dan Berjaya menyuntik modal sebanyak 500 juta kepada cosway untuk
menjalankan projek ini.Peluang keemasan oleh eCosway ini perlulah direbut segera kerana
eCosway sedang mengejar target mereka untuk memenuhi kuota Bumiputra yang diarahkan
kerana jika tak cukup target lesen mereka akan ditarik balik.Pelancaran projek Fasa 1 ini telah
bermula semenjak tahun lepas iaitu pada Mac 2008 dan Fasa 2 pula bermula April 2009.1000
buah Sales Centre khas untuk Bumiputra akan di buka di seluruh Malaysia..300 kedai daripada itu
akan dibuka di KL Apa yang menariknya projek ini, peniaga tidak perlu mengeluarkan modal
sama sekali dan semua kelengkapan kedai serta stok adalah tanggungan pihak eCosway. Setiap
stokist yang boleh dibuka pula mestilah dalam jarak lingkungan 1 km dengan stokis yang
lain.Projek francais eCosway menyediakan semua kemudahan tersebut termasuklah :

1. Sewa bulanan secara PERCUMA.
2. Deposit permulaan kedai PERCUMA
3. Renovasi keseluruhan secara PERCUMA.
4. Infrastruktur PERCUMA.( TV Plasma, DVD Player, Aircondition, pemasangan
CCTV,Komputer,Mesin swap kad kredit dan semua kelengkapan asas kedai ).
5. Stok bernilai RM300,000-RM500,000 PERCUMA.
6. Bil elektrik dan air PERCUMA.
7. Promosi syarikat PERCUMA.

Projek bersama eCosway&SM Ventures merupakan satu-satunya projek francais yang
hanya semata-mata menumpukan untuk matlamat mencari stokist bukannya untuk
bertujuan membina network seperti grup-grup yang lain yang hanya berminat untuk
membentuk rangkaian tetapi tidak menumpukan soal-soal pencarian stokist.Sudahlah
begitu,mereka pula mengenakan syarat-syarat yang agak membebankan bakal pemohon
seperti memerlukan ev(jumlah nilai jualan) yang tinggi sebagai syarat permohonan.Itu
hanya menguntungkan mereka semata-mata.Ini boleh mencemarkan nama baik projek
yang sedang eCosway jalankan kerana hakikat yang sebenarnya bukanlah begitu.

Projek eCosway ini telah di buka juga di seluruh negara lain juga seperti di Indonesia - 2000 sales
centre, China - 5000 sales centre, Thailand – 2000
sales centre, Singapore - 500 sales centre serta banyak lagi negara-negara yang terlibat dalam
projek ini..antara lainnya Jepun, Korea dan India.
Jika kita mempunyai kenalan di sana pun masih boleh berpeluang membuka sales centre mereka
sendiri di kawasan yang mereka duduki sekarang...

eCosway telah menetapkan lokasi yang strategik serta sesuai untuk kita berniaga, antara lokasi
yang telah di tetapkan termasuklah:

1. Kawasan kedai bawah kondo/apartment..seperti sebelah kedai dobi atau kedai runcit..
2. Shopping mall spt Giant, Tesco, serta Jaya Jusco- ini kerana Cosway sendiri telah buat
perjanjian dalam kawasan shopping mall tersebut mesti ada ecosway punya kedai.
3. Shoplot /rumah kedai..
4. Pekan-pekan kecil..atau bandar kecil.

Ciri-ciri stokis eCosway

1.Produk melebihi 5000 jenis.
2.Setiap bulan Cosway akan memperkenalkan produk baru.
3.Katalog promosi bulanan akan dihantar ke setiap ahli.
4.Perniagaan barangan harian rumah yang mengundang ulang belian tinggi.

Barangan jualan kedai stokist

1.Barangan rumahtangga-pencuci lantai,sabun,pencuci pingganmangkuk,pembersih sayur,ikan
dsb.
2.Perkakasan dapur-peralatan memotong makanan,pencincang,pengupas bawang dsb.
3.Produk kosmetik&jagaan kulit/rambut-bedak,krim,losyen,pencuci muka,dye rambut dsb.
4.Perkakasan kenderaan-cecair penjimatan minyak dsb.
5.Barangan makanan harian-biskut,roti,kek dsb.
6.Barangan elektik-mesin kacang soya,sandwich maker,blender dsb.
7.Keperluan peribadi-tuala wanita,pencukur,bra dsb.
8.Supplemen kesihatan-jamu,pil-pil vitamin,energy pendant dsb.
9.Dll

Pendapatan stokist:
Pendapatan 1
Pendapatan dari Plan eCosway ini adalah komisyen 10% (5% jika kedai dalam hypernarket-sebab
sewa bulanan tinggi dan keuntungan besar) dari keseluruhan jualan bulanan produk di kedai
tersebut..jadi sesiapa yang membuka sales centre mereka sendiri maka automatik 10% daripada
sales produk dia akan dapat..contoh sebulan kedai dia dapat RM150,000 x 10% maka total bersih
dia dapat RM15,000.Tak perlu bayar sewa, bil elektrik,air serta renovation lagi..sebab tu semua
cosway yang tanggung.

Pendapatan 2
Dari network Income contohnya ahli yang mendaftar di bawah kita..kalau mereka nak beli barang
secara diskaun dan mendapat kupon redemption(penebusan) mestilah la jadi ahli supaya dapat
semua kelebihan tersebut..jadinya bila kedai kita sendiri dah buka nanti,setiap keahlian dan
pembelian melalui orang bawah pun kita masih menikmati komisyen tersebut..Begitu juga
dengan mereka yang memohon untuk membuka stokis melalui anda.jika permohonan mereka
berjaya,anda yang akan mendapat komisyen.(Branch Override)

Pendapatan 3
Melalui pendaftaran Umobile. Sekarang ni Umobile merupakan salah satu anak syarikat under
Berjaya Berhad..so sesiapa yang ahli ecosway automatik akan menggunakan talian Umobile 018
secara percuma ke no 018 yg lain..setakat ini mereka akan melebarkan rangkaian mereka di
seluruh Malaysia dan masih lagi dalam proses untuk sampai ke Sabah dan Sarawak...setiap kali
kita bawa masuk ahli daftar untuk ecosway Umobile dan stokis pun proses..so setiap kali proses
pendaftaran akan dapat komisyen RM 60/100..jika di stokis KL...pendapatan dari pendaftaran
Umobile sahaja hampir RM18,000 setiap bulan untuk stokis.

Pendapatan 4
Sales Target Achievement.. ni kalau kita capai sasaran sales untuk bulanan tersebut maka akan
dapat la bonus ni...jika tak dapat sasaran pun tak ada apa-apa masalah..cuma tak dapat la bonus
bagi bulan tersebut.

Pendapatan 5
Melalui pemprosesan keahlian eCosway, setiap stokis layak untuk mendapat 4% dari nilai
pendaftaran tersebut jika ahli tersebut menggunakan cash...2% jika ahli menggunakan kad kredit.

Pendapatan 6
Pendaftaran eCosway Ambank Kredit kad serta Debit kad..setiap pendaftaran akan diberikan
RM50 untuk proses..jika layak atau tidak itu adalah kuasa bank yang terlibat..jadi..jika kita usul
sahaja permohonan tersebut automatik kita akan dapat komisyen dari proses borang
tersebut.Bukannya dah approve baru kita dapat komisyen.Setiap ahli yang gunakan kad
tesebut..setiap kali swap...kita akan dapat eV iaitu dalam bentuk bonus dan duit...so jika ramai
downline kita yang guna kad kredit lagi banyak la eV yang kita kumpulkan..antara lain kegunaan
untuk shopping serta beli tiket kapal terbang.

Pendapatan 7
Cabutan wang tunai untuk kedai bertuah yang terpilih-hadiahnya RM 10k

Pendapatan 8
Melalui jualan secara manual melalui katalog kepada jiran-jiran atau kawan.

Saya rasa mungkin anda pernah mendengar tentang program ini dimana-mana yang
menyatakan syarat untuk membuka stokis ini memerlukan RM 50k atau sebagaimya untuk
cagaran.Ini merupakan khabar angin yang tidak berasas sama sekali.Begitu juga ada yang
menyatakan bahawa untuk memohon projek francais ini haruslah membentuk network
atau rangkaian untuk melayakkan anda memohon.Itu juga adalah tidak tepat.Buka stokis
dulu,dapat keuntungan dan binalah network anda sendiriBila dah berjaya orang yang akan
cari kita,bukan?Bila orang nak jadi ahli pun orang akan pergi ke stokis,betul tak?Saya
hanya ingin membantu anda semua supaya berjaya membuka stokis anda sendiri.Itulah
matlamat utama saya hanya untuk sama-sama mendapat keuntungan bukan hanya saya
tetapi untuk anda semua.Anda dapat buka stokis,anda yang mendapat pulangan.Saya pula
mendapat komisyen daripada stokis yang akan anda buka.

Syarat-syarat Buka Stokis

1. Mesti la ahli BO eCosway - syarat Wajib...siapa yang belum mendaftar sila hubungi
saya..ni kalau tak daftar sapa yang nak kasi komisyen.k.Cara nak mendaftar nanti,anda
mesti pergi ke mana-mana stokist Cosway dan bagitau nak daftar untuk BO(BUSINESS
OWNER) dengan bayaran RM 100.Dekat borang tu nanti masukkan ID Penaja iaitu saya
MY 180802.Dah daftar nanti sms saya nama penuh,no tel anda dan alamat stokist tempat
anda mendaftar.Saya akan hubungi stokist terbabit untuk pengesahan.
2. Wanita - kerana kebanyakan produk eCosway adalah barangan Wanita..jadi jika lelaki nanti
malu la customer nak tanya size cup bra yang available nanti...betul tak? Jika lelaki pun boleh
jadi ahli..tapi yang memohon mesti la wanita samada wife, adik beradik, atau kenalan.
3. Umur 25 - 55 Tahun..ni hanya lah guideline saja..jika 21 tahun pun masih boleh buka stokis
sekiranya dia matang serta berminat utk berniaga...jika umur tu 55 atau lebih pun boleh tapi mesti
la sihat tubuh badan...cerdas dan cergas.
4. Pendidikan minimum SPM..-ni semata2 guideline sahaja...tapi kalau PMR pun tak apa asalkan
tahu membaca, mengira dan menulis...
5. Tau Asas Komputer.
6)Boleh menyediakan sekuriti deposit sebanyak RM 10K bersama 2 penjamin bergaji RM 3-3.5k
@ seorang penjamin jika bergaji RM 5k keatas.Ataupun jika tak mahu penjamin maka deposit
RM 30k diperlukan.
7)Tapi takpe kalau tak ada modal sebanyak tu,pinjaman dan guarantor boleh kami
uruskan.Jangan risau kerana jika anda mohon melalui saya,kerana
saya direct terus dengan upline yang paling atas,jadi itu bukanlah satu hal besar kerana kami ada
wakil kami di setiap institusi kewangan yang mengambil bahagian dalam projek ini asalkan aje
anda lulus temuduga kami dan menerima surat tawaran @ offer letter dari eCosway yang
bermakna anda layak untuk mengusahakan projek francais kami.Bila dah dapat surat tawaran
dari pihak Cosway,mereka akan meminta anda merujuk surat tersebut semasa memohon
loan di mana-mana institusi kewangan yang mengambil bahagian dalam projek
ini(contohnya BSN),serta-merta loan anda akan diluluskan 100%..Ini adalah jaminan
Cosway.Kita orang melayukan so kita sama –samalah tolong bangsa kita sendiri.
8)Dinamik serta bersifat usahawan...

Bagaimana Nak Mohon...??

1. Isi borang stokistship yg boleh di perolehi dari saya atau Fiona/Mey(Wakil Francais
konsultan).
2 Pilih lokasi anda rasa sesuai dan ambil gambar serta buat sedikit survey di kawasan tersebut
antara nya kepadatan penduduk serta bilangan kaum dan
keluasan kawasan
3. Samada kita nak convert ke perniagaan yang sedia ada pun boleh juga...ni antara lain buka
peluang pada kawan-kawan kita yang sudah ada perniagaan
tapi hidup segan mati tak mau..hehe...so kita boleh bagi peluang ni pada mereka juga...
4.Contoh Proposal kami sediakan.Anda hanya perlu ikut sahaja.

Proses Permohonan

1.Hantar borang pada saya atau Mey(Wakil Francais Consultant) untuk di hantar ke HQ di
KL.Jangan lupa study tentang produk kerana itu akan ditanya dalam
temuduga nanti.Senarai tu akan saya bagi juga selepas anda mendaftar.
3.Tunggu utk temuduga dalam 1-2 bulan selewat-lewatnya-(bergantung kepada lokasi yang anda
pilih,jika tempat tu didapati ada potensi maka cepatlah proses
pembukaan stokis.Kadang-kadang tak sampai sebulan)
2.Aktifkan extra incentives dalam masa 30 hari selepas mendaftar:
-minimum 100 ev (untuk satu cawangan) = RM 440 (saya akan bagi list pakej produk selepas
anda mendaftar sebagai BO nanti)
-250 ev untuk 3 cawangan yang anda ingin buka = RM 1080
-500 ev untuk tak terhad berapa banyak cawangan yang ingin dibuka
4. Lulus akan di hantar training selama 7-10 hari.
5. Final step sebelum masuk meniaga kita kena sediakan deposit RM 10,000. Ni syarat semata-
mata sama macam sewa rumah..mesti ada deposit..so kalau kita
nak niaga lagi boleh pulangkan semula RM10,000 tu akan dikembalikan.
6)Seperti yang saya nyatakan tadi,loan akan kami uruskan sekiranya anda tiada modal sebanyak
tu.Jaminan ecosway ialah apabila saja anda lulus temuduga,proses renovatian kedai pilihan
anda telahpun bermula walaupan loan yang kita apply melalui ecosway tadi belum lagi
dapat keputusan.Ini bermakna ecosway begitu yakin akan peratusan kejayaan loan akan
diluluskan kerana institusi kewangan yang terlibat memberi pinjaman merupakan rakan
dagangan usahasama eCosway juga.Pihak bank juga tak minta apa-apa sebagai
cagaran.Lagipun anda hanya perlu membayar deposit terbabit bila kedai sudah siap
sepenuhnya dan barang-barang pula sudah dimasukkan hanya menunggu masa ianya
beroperasi sahaja.
7)Saya juga telah dapatkan pengesahan daripada pihak stokis Bumiputra yang sudah berjaya
membuka sales centre mereka bahawa segala yang eCosway janjikan adalah benar termasuklah
proses pinjaman mereka diluluskan dengan cara yang mudah sekali tanpa kerenah birokrasi dan
mereka pun dah dapat hasilnya sekarang.Saya akan beri no tel stokis terbabit sekiranya anda
mendaftar.Mereka ini pun bukanlah daripada golongan yang mempunyai wang secukupnya
unrtuk memulakan perniagaan..tetapi melalui eCosway mereka berjaya menunaikan impian
mereka dan amat berterima kasih kepada eCosway atas peluang yang diberikan.
8.Tentang Penjamin ini pula ialah untuk buktikan pada Cosway yang kita ni orang yang
boleh dipercayai...tapi penjamin tak perlu risau apa-apa,...mereka tiada tanggung jawab
atas kehilangan barang serta masalah kecurian coz Cosway ada insurance serta apa-apa
masalah mereka rujuk pd polis serta CCTV..so mereka ni cuma jaminan untuk layak buka
kedai sahaja..takde kena mengena masalah yang akan datang.
9.Apabila prospek yang lebih awal memohon untuk membuka stokist di sesuatu kawasan,kami
akan reserve tempat tersebut untuk pemohon tadi dan seterusnya block tempat tersebut daripada
pemohon lain.Maksudnya pemohon lain tidak boleh mencadangkan kawasan tersebut didalam
permohonan mereka sehinggalah pemohon awal tadi lulus dalam temuduga.Jikalau pemohon
awal gagal didalam temuduga mereka barulah sekatan tadi akan ditarik balik dan dibuka semula
untuk pemohon lain.Oleh itu adalah penting untuk anda bersedia dalam temuduga tersebut. (apa
yang akan ditanya dalam temuduga tersebut kami akan bimbing anda nanti)

Sekian,terima kasih dari saya.Inilah serba sedikit tentang penerangan yang dapat saya berikan
untuk anda.Semoga anda dapat memahami program ini sebaik mungkin dan seterusnya berani
untuk mencuba sesuatu yang baru dalam hidup anda.Jangan lepaskan peluang ini sementara ia
masih terbuka luas untuk anda.Ingatlah bahawa masa itu emas.Jika terlepas peluang anda yang
akan rugi nanti.First come,first serve..


B/P SM VENTURES
FARRAH SHARLIZA MOHD SHAMSUDDIN {0196790977}
Email:farahshamsuddin@yahoo.com

				
DOCUMENT INFO
Description: Contoh Proposal Pinjaman Perniagaan document sample