Docstoc

Round 4.doc - Stanford Universit

Document Sample
Round 4.doc - Stanford Universit Powered By Docstoc
					           Mad King Ludwig Memorial History Tournament
                        Chicago Open 2006 History Doubles, July 28, 2006
                                  Questions by Chris Frankel

                                             Tossups, Round 4

1. When these people tried to promote Olybius as successor to Libius Severus, Leo I sent Marcellinus
and Basiliscus on a failed campaign against them. One general who was sent by Honorius to fight
them at Rhaetia, Flavius Stilicho, was actually one by birth. They expressed tolerance to Catholics when
ruled by Gunthamund and Hilderich, but these people, who were originally split into Siling and Asding
tribes, mostly practiced Arianism. During the reign of Gaiseric, they controlled most of North Africa, and
their fall occurred under the rule of Gelimer, during which they were crushed at Ad Decimum and
Tricameron by Belisarius. FTP, identify these barbarians who sacked Rome in 455 AD and became
synonymous with wanton destruction.
ANSWER: Vandals

2. Lesser members included a former army major and leader of the Volunteers, and a future
minister to Prussia who would also go on to lead the negotiations for the annexation of Texas and
serve as the Know-Nothing Party’s only vice presidential candidate. Beyond William B. Lewis and
Andrew Donelson, this group had a strong media presence through men like former New Hampshire
Patriot editor Isaac Hill and United States Telegraph editor Duff Green. Two prominent members were
Kentuckians: one being Washington Globe founder Francis Blair, the other being Amos Kendall, who
influenced its leader’s policy supporting state banks. Losing its influence after some drama involving
Peggy O’Neill’s marriage to John Eaton, this is, FTP, what group of informal advisors to Andrew Jackson?
ANSWER: Kitchen Cabinet

3. Peter Langtoft claimed it was his servant John Short who betrayed him to John Menteith, leading
to his trial and execution in Smithfield, where he claimed he was not guilty of treason since he never
swore loyalty to the king. It is uncertain whether the execution of Marion Braidfute motivated him
as legend tells, but he killed William Heselrig in Lanark, and soon met up with Andrew de Moray, who
became his major ally. The poet Blind Harry is the primary source of stories about this man, who was
motivated to take arms by the overthrow of John Balliol and crushed the English at Stirling Bridge before
being defeated at Falkirk in 1298. FTP, identify this antagonist of Edward I, the Scottish rebel depicted in
Braveheart.
ANSWER: William Wallace

4. An encounter here began with the breaking of an unpopular four month treaty through a march
on Tegea. Aristocles and Hipponoidas were banished for showing cowardice during this battle,
where the initial surprise of the attacking forces’ being ambushed at the Temple of Heracles wore off
as the ensuing hoplite battle was won by the invading Lacedaemonians under Acis II. Boeotian forces
led a left wing charge here and stunned Agesilaus II and his allied Spartan and Athenian army in a battle 56
years later, in which, despite repeating the earlier success at the Battle of Leuctra, the Thebans entered a
decline from power because their commander fell in battle here. FTP, name this area near Argos, the site
of a 418 BC Peloponnesian War battle and the site of the 362 BC battle that saw the death of Epaminondas.
ANSWER: Mantinea

5. In recent years it has been rendered irrelevant due to the loss of its coalition partner Freedom
Union and the formation of the Civic Platform as a splinter group. One of its early programs cited a
segment of the Catholic Social Teaching of John Paul II, and its leaders often wore black Madonna
buttons. It rose directly out of the KOR, while its rural branch was led by Jan Kulaj. It continued as an
underground organization after being declared illegal by the Sejm, and after teaming with the PUWP,
Tadeusz Mazowiecki became his country's first noncommunist premier in forty years. FTP, name this
union formed out of a strike at the Gdansk ship yards, which, under Lech Walesa, was able to break Soviet
power in Poland.
ANSWER: Solidarity or Solidarnosc
6. Venenago, Ouitanon, and Presque Isle were three of the eight sites to fall during this conflict,
which was planned during a council at the Ecorse River. One of the forces called in to fight it was
Roger’s Rangers, whose namesake leader later wrote a one act tragedy about it. The Devil’s Hole
Massacre was one of the bloodiest of its encounters, and despite preliminary treaty negotiations with
John Bradstreet, it would only end three years later through a treaty with William Johnson. The British
defense of its initial target was successfully led by Henry Gladwin, and after an encounter at Bushy Run,
Henry Bouquet was able to defend Fort Pitt, leaving it and Fort Detroit the two main forts not to be
captured by the allied tribes under this conflict’s namesake. FTP, name this 1763 Indian rebellion centered
on the Great Lakes.
ANSWER: Pontiac’s Rebellion

7. This dynasty’s second ruler passed laws forbidding the shaving of beard and heads and the use of
ghats for bathing, and only came to power after winning a succession crisis with his older brother
Barbak Khan, whom he placated by giving him the Jaunpur territory. Niamatullah was the primary
chronicler of this dynasty, whose first leader, Bahlol, took the throne after the voluntary abdication
of Alam Shah, thus ending the preceding Sayyid Dynasty. Its third and final ruler had his popularly
supported brother Jalal killed to keep his own throne safe, causing Alam and Daulat Khan to betray him
and seek outside intervention from a Turkic invader who would crush his forces with cannon artillery in an
epic 1526 battle. FTP, identify this Islamic Afghan dynasty that ruled in North India until Ibrahim was
killed at Panipat.
ANSWER: Lodi

8. After a stint as a professor at Tours, he joined the French army, and in 1940 was captured and
imprisoned in Amiens for two years. Lamine Gueye recruited him for the SFIO, though he later split
with Gueye and joined Mamadou Dia in forming his country’s Democratic party. Initially elected
Mayor of Thies, he helped found the Party for African Reunion and worked with Modibo Keita of
the Sudanese Republic in forming the Mali Federation, from which his nation would secede in 1960. In
1980, he retired and passed the torch to his prime minister, Abdou Diouf after serving four terms as
president. Also the author of the treatise On African Socialism and Shadow Songs, a poetry collection, this
is, FTP what man who joined Aime Cesaire in founding the Negritude movement and ruled as the first
president of Senegal?
ANSWER: Leopold Sedar Senghor

9. The firm of Boring and Tilton was given the contract to rebuild its facilities, which were largely
destroyed in a June 1897 fire. Functioning mostly as a detention center during World War II, it was
closed down after the release of its last occupant, Arne Peterssen, in 1954. Once the site of Fort
Gibson, it was overseen by such commissioners as William Williams, Robert Watchorn, and Joseph
Senner, and was chosen to replace the facilities at Castle Garden. Its first commissioner, Colonel John
Weber, famously placed a golden eagle coin in the hands of Annie Moore, the first person to pass through
this location. Sometimes called the “Land of Tears,” this site slowly grew obsolete with the 1924 passage
of the National Origins Act, which drastically reduced the traffic flow of people being processed here.
FTP, identify this island in New York Harbor that served as a stopping point for millions of immigrants to
the United States.
ANSWER: Ellis Island

10. In 1838, Edward Robinson and Eli Smith first used a telescope to observe the ruins of this site,
which is said to have first been built up by Alexander Janaeus. Alfred Domaszewski and Adolf
Schulten led early 20th Century archaeological expeditions here. A “Snake Path” serves as the
primary means of access to this site, which was most thoroughly excavated by Yigael Yadin.
Controversy exists over whether it was captured by Menahem and used by the Sicarii as a base for
violent raids on Ein Gedi, but it was eventually besieged by the armies of Lucius Flavius Silva while under
the command of Eleazar ben Yair. Once the site of a palace of Herod, this is, FTP, what Israeli mountain
fortress, where in 73 AD, hundreds of Jewish Zealots killed themselves to avoid capture by the Romans?
ANSWER: Masada
11. He counted football as one of his oft-quoted “three F’s” and based his economic policies on the
Rerum Novarum of Pope Leo XII. A former economics professor himself, he was appointed finance
minister after the coup of Antonio Carmona, whom he succeeded. Though his nation had long since
abolished the death penalty, he used the island prison of Tarrafal to suppress dissenters, who were rounded
up by the PIDE. His successor, Marcello Caetano, was deposed in the Carnation Revolution, and this
Catholic ruler’s own late struggles suppressing rebellions in such colonies as Guinea and Cape Verde
foreshadowed the collapses of his Estado Novo. FTP, identify this man who, from 1932-1968, acted as
dictator of Portugal.
ANSWER: Antonio Olivera de Salazar

12. Joseph Stillwell was recalled to the U.S. in exchange for Albert Wedemeyer after a series of
heated arguments with this faction’s leader, while Claire Chennault once served as an advisor to its
air force. This organization once made a strong defensive stand at the Battle of Kuningtou to
maintain control of Quemoy, spread propaganda through the “Political Weekly,” and was symbolized by
the image of a twelve-pointed white sun on a blue background. With the advice of Vasily Blucher, it
carried out the unifying Northern Expedition, which saw it defeat the warlords Wu Pei-Fu, Sun Chuan-
Fang, and Chang Tso-Lin, and establish a capital at Nanking by 1928. FTP, identify this Chinese
nationalist party, whose primary leader was Chiang Kai-Shek.
ANSWER: Kuomintang or KMT

13. Their decline lay heavily in the rise of regents like Aega and Erchinoald and the growing
influence of the Arnulfings, and was finalized when their last ruler was sent off to St. Omer and
tonsured under the approval of St. Boniface and Pope Zacharias. The Chronicle of Fredegar is a
major source of information on them, and their later leaders, such as Sigibert III and Childebert III were
typically inept puppets of the Mayors of the Palace, which is why all of their rulers after Dagobert I are
known as the “do-nothing kings.” Presiding over a kingdom that would later be divided into Neustrian and
Austrasian realms, this dynasty’s last ruler was Childeric III. FTP, identify this dynasty named after the
mythical son of a sea creature, who established their rule of the Frankish kingdom under Clovis I, and were
succeeded by the Carolingians.
ANSWER: Merovingians

14. An accidental crash that killed 23 members of the 56th SPS marked its first set of casualties.
Howard Zinn harshly criticized columnist James Reston’s support for government actions in his New
York Times editorials, and firsthand accounts of the events leading up to it came from Charlie
Miller. An initial excursion by the Henry Holt revealed that a land evacuation had already occurred,
and it was instead the Henry Wilson that would be approached by the boat containing the 39 men at the
center of it. Meanwhile, as an American naval bombardment took place at Kompong Som, U.S. troops
staged a fruitless invasion of Kho-Tang while the hostages they sought were being released elsewhere.
FTP, identify this 1975 incident revolving around the Cambodian seizure of an American merchant ship.
ANSWER: Mayaguez Incident

15. Many of his speeches were collected in The Pathway of Peace, and he examined unethical business
practices in the utility industry in his work with the Stevens Gas Commission. For four years a
member of the Hague’s Permanent Court of Arbitration, he was appointed to replace David Brewer
in another role, which he took after resigning the governor’s office he had won in an election against
William Randolph Hearst. He replaced Bainbridge Colby as Secretary of State and chaired the
Washington Naval Conference. The late loss of California caused a close defeat of his presidential ticket
with Charles Fairbanks, and his most notable position came when Herbert Hoover appointed him to fill the
vacancy left by William Howard Taft’s retirement. FTP, name this New Yorker who lost the election of
1916 to Woodrow Wilson and was Chief Justice in his second term on the Supreme Court from 1930-1941.
ANSWER: Charles Evans Hughes

16. “Squire Leech” and “Caged Rats” were two of the poems in the eponymous set of rhymes
criticizing them and written by Ebenezer Elliot. George Bentinck was one of their leading
supporters, and Edward Smith-Stanley resigned over calls for their immediate removal, while a
resolution condemning them was annually introduced by Charles Pelham Villiers. An initial attempt at
reform came in the form of a sliding scale proposed by William Huskisson, but eventually a league
opposing their existence and led by John Bright and Richard Cobden, as well as the onset of the An Gorta
Mor, forced their repeal by Robert Peel. FTP, identify these unpopular 19th Century Britain protectionist
measures concerning a certain grain.
ANSWER: Corn Laws

17. This work’s author categorized its major concept in terms of exemplars and disciplinary matrices
in the postscript written seven years after its publication. Its eighth chapter outlines the three
possible ways for addressing the problem of blurring and is entitled, “The Response to Crisis,” while
its fourth chapter describes the process of puzzle-solving. This work, whose introduction discusses the role
of history in establishing a set of “received beliefs,” originated from the author’s observations of errors in
reading Aristotle’s Physics, and classifies the transition to subsequent Galilean and Einstein models as
examples of the titular occurrences. FTP, the notion of paradigm shifts was introduced in what work
analyzing scientific progress and written by Thomas Kuhn?
ANSWER: The Structure of Scientific Revolutions

18. He was given access to the Western media during his stay at Neauphle le Chateau, where he had
sympathizers deliver his message to his country through smuggled cassette tapes. It was here where
he introduced his philosophy of “Governance of the Jurist” that would lead to the creation of an
Assembly of Experts in the constitution he drafted. After the death of his mentor, Boroujerdi, he became a
critic of the White Revolution, and was exiled after the pleas of Hassan Pakravan to spare his life, which
resulted in the granting of his highest title by Shariatmadari. Upon his return to Qom, he appointed Mehdi
Bazargan as interim prime minister after orchestrating the revolution that ended the Pahlavi Dynasty. FTP,
name this Shi’ite cleric who ousted the Shah and was de facto ruler during the U.S. hostage crisis in Iran.
ANSWER: Ruhollah Khomeini

19. Spain ceded Santo Domingo to France, who also resolved its conflict with the Prussian states in a
set of treaties signed here in 1795. It and Schaffhausen joined the alliance that would form its
eventual nation, doing so in 1501, shortly after an earlier treaty signed at this city came two months
earlier as a result of the defeat of the Swabian League at Dornach, establishing its people’s independence
from Maximilian I. A meeting at Ferrera, and later Florence, was called in opposition of the council held
here, which served as a precursor to the Pragmatic Sanction of Bourges and created a schism by electing
the antipope Felix V in opposition to Eugene IV. In this city, Pius II founded its nation’s first university,
whose scholars included Jacob Burckhardt and the Bernoulli family. FTP, identify this city on the Rhine,
which follows Zurich and Geneva as the third most populous city in Switzerland.
ANSWER: Basel

20. Situated on the Chersonese Uplands, Pierre Bosquet famously observed this battle, which opened
when General Gribbe and General Semiakin led a coordinated charge on redoubts at Canrobert’s
Hill, and became the subject of scrutiny due to a breach in communications in the process of having
an order from Richard Airey relayed through Louis Nolan. The commander opposing the British was
General Liprandi, and British highlights in this battle included a charge by the 5th Dragoons under James
Scarlett’s command, and one by the 93rd Highlanders under Colin Campbell, which formed the “Thin Red
Line.” The British were commanded by Lord Raglan in, FTP, which Crimean War battle that saw the
failure of Lord Cardigan’s “Charge of the Light Brigade?”
ANSWER: Battle of Balaclava or Battle of Balaklava
1. Answer the following about some political intrigue in Italy, FTPE.
[10] This event’s name is somewhat of a misnomer, since Francesco Salviati of Pisa was the one who
solicited members of the eponymous family to have Gerolamo Riario installed as a leader of Florence.
ANSWER: Pazzi Conspiracy
[10] This pope was complicit about the Pazzi Conspiracy since Riario was his nephew. When Lorenzo di
Medici had Salviati executed for his role in the conspiracy, this pope placed Florence under an interdict and
declared war on the city.
ANSWER: Sixtus IV or Francesco della Rovere
[10] Sixtus IV enlisted the help of this king of Naples in waging war against Lorenzo’s Florence.
However, he and Lorenzo independently made a truce two years later, thwarting Sixtus’ machinations.
ANSWER: Ferdinand I

2. Questions about assorted English documents with religious connotations, FTPE.
[10] Henry Vane first orchestrated this agreement, which created an alliance between the Puritans and the
Scots on the condition that England would be open to tolerating or adapting Presbyterianism. Charles I
later agreed to it in forming his own alliance with the Scots in the Second Civil War.
ANSWER: Solemn League and Covenant
[10] This 1673 act required office holders to take an oath denying any belief in Catholic doctrines.
ANSWER: Test Act
[10] The Christian Observer was the journal of this early 19th Century London Anglican group, whose
leaders included John Venn and William Wilberforce. Nicknamed, “The Saints,” its members lobbied for
social welfare reform and the abolition of slavery.
ANSWER: Clapham Sect

3. Even though all those damn Mesoamerican civilizations are pretty much the same, try to keep track of
the one this bonus is asking about. FTPE:
[10] Cosijo was the rain god of this civilization, which built cities at Mitla and Yagul and counted
Cosijoeza among its kings.
ANSWER: Zapotec
[10] The chief city of the Zapotec contains a large group of stone carvings of human figures, known as the
“Monument of the Dancers.”
ANSWER: Monte Alban
[10] The Zapotecs also left ruins indicating a small presence at this large Mesoamerican city, which
contained the Temples of the Sun and the Moon and the Pyramid of Quetzalcoatl.
ANSWER: Teotihuacan

4. Celebrate Australia Day by getting some points on this bonus. FTPE:
[10] Australia Day commemorates the day in 1788 when this group of eleven convict-laden ships under the
command of Arthur Phillip landed to establish the first European colony on the continent.
ANSWER: First Fleet
[10] The landing of the First Fleet occurred in this present day Australian state on the continent’s eastern
coastline. This state was also the site of the Castle Hill Rising and the Rum Rebellion.
ANSWER: New South Wales
[10] New South Wales was also the site of the 1804 Castle Hill Rebellion, where George Johnston faced
300 angry convicts of this ethnicity, who had banded together to march on Parramatta.
ANSWER: Irish (accept equivalents)

5. Answer some questions about a guy who gave the Romans fits, FTPE.
[10] He succeeded Duras and invaded Moesia, killing Oppius Sabinus and prompting Domitian to lead an
indecisive war against him. Renowned for having the strength of ten men, he fought two more wars against
Rome in the 100’s, losing the first at Tapae, and killing himself after losing the second in 106 AD.
ANSWER: Decebalus or Diurpaneus
[10] Decebalus ruled over this kingdom near the Carpathian Mountains in present-day Romania. Its capital
was the hilled and fortified city of Sarmizegetusa.
ANSWER: Dacia or Dacians
[10] This emperor finally defeated Decebalus and the Dacians, resulting in a commemorative column being
erected in his name in Rome.
ANSWER: Marcus Ulpius Trajanus

6. Its main accomplishment was allowing access to Shimoda and Hakodate. FTPE:
[10] Name this 1854 treaty, signed in a town outside Tokyo.
ANSWER: Treaty of Kanagawa or U.S.-Japan Treaty of Peace and Amity
[10] Name this commodore who co-signed the Treaty of Kanagawa, who opened Japan to diplomatic
relations and trade with the U.S. by sailing into Tokyo Bay with a forceful display of naval power.
ANSWER: Matthew Calbraith Perry
[10] Four years later, the first American consul to Japan coerced the nation into signing this unequal treaty
which bears his name. It opened up four more Japanese ports, prohibited the opium trade, and set
provisions for future arms trading between the nations.
ANSWER: Harris Treaty or U.S.-Japan Treaty of Amity and Commerce

7. Stuff about a crappy little country, FTPE.
[10] Five men named Honore and two named Jean are among the many monarchs that presided over this
nation, whose founding dates back to the 13th Century construction of a fortress upon its eponymous Rock.
ANSWER: Monaco
[10] The origins of this long-ruling royal house of Monaco can be traced back to a Genoese nobleman
named Otto Canella, and the kingdom’s current ruler, Albert II, is himself a member of it.
ANSWER: Grimaldi
[10] Before the Grimaldis seized power, Genoa had been given control of Monaco by this Holy Roman
emperor, a brother of Philip of Swabia, who spent much of his rule fighting Tancred of Sicily and his
father’s rival, Henry the Lion.
ANSWER: Henry VI

8. Answer the following about title that was worth about as much as a CBI national championship. FTPE:
[10] When Raymond refused, Godfrey of Bouillon was named the first man to serve in this figurehead
ruling position, although he took the title “Protector of the Holy Sepulchre” instead.
ANSWER: king of Jerusalem
[10] A Count of Edessa by this name succeeded Godfrey and became the first titled king of Jerusalem.
Five men of this name would hold the title; the second was called “Le Bourg,” and the fourth was known as
“The Leper King.”
ANSWER: Baldwin
[10] This kingdom’s House of Lusignan got in a pissing contest with the House of Anjou over the title,
which was just symbolic at this point, since Saladin had since taken Jerusalem. Hugh I and John II were
two of the rulers of this kingdom to be king of Jerusalem.
ANSWER: Cyprus

9. Answer the following about some Italian-American criminals. FTPE:
[10] This deranged anarchist shot wildly at Franklin Roosevelt’s motorcade in Miami, killing Chicago
mayor Anton Cermak.
ANSWER: Giuseppe Zangara
[10] Named for the Sicilian town from which Salvatore Maranzano and his underlings hailed, this New
York City mob war began in 1928 and ended with the Lucky Luciano-planned assassination of
Maranzano’s rival, Joe Masseria.
ANSWER: Castellammarese War
[10] After the murder of Frederick Parmenter and Alessandro Berardelli in Braintree, Massachusetts, this
pair of Italian anarchists was convicted and executed for the crime in a drawn out and controversial trial.
ANSWER: Nicola Sacco and Bartolomeo Vanzetti (both answers needed for points to be given)

10. This dynasty’s reign is sometimes called “The Years of Anarchy.” FTPE:
[10] Name this English ruling house, whose only king acquired the throne when the death of Henry I left
only a female heir, the Empress Matilda, to the crown.
ANSWER: Blois
[10] This husband of Matilda kind of got screwed over, as he was technically next in line to become king.
Though he lost the crown to Stephen, he would become Duke of Normandy and see his son become the
next king.
ANSWER: Geoffrey (V) of Anjou
[10] The Treaty of Wallingford ensured the succession of Geoffrey’s son, which would lead to the creation
of this Angevin ruling house in England. It took its name from the broom flower
ANSWER: Plantagenet

11. Answer the following about the New Laws, FTPE.
[10] The New Laws were implemented as a means of phasing out this Spanish-created labor system, in
which native people were compelled to labor for and pay tribute to conquistadors and colonial leaders.
ANSWER: encomienda system
[10] Bartoleme de las Casas, a leading opponent of the encomienda system, engaged in a debate with this
Aristotle scholar at Valladolid. This man argued that slavery was just because the natives were barbarians
whose natural inferiority relegated them to slave status.
ANSWER: Juan Gines de Sepulveda
[10] Meanwhile, an attempt to institute the encomienda system in the Philippines came from this
conquistador, who founded a settlement at Cebu and became the first Spanish governor over the islands.
ANSWER: Miguel Lopez de Legazpi

12. Catherine de Medici was kind of a bitch. FTPE:
[10] Victory at Arnay-le-Duc was the biggest military success of his career, and won him the favor of
Charles IX. Catherine didn’t like this, nor the fact that he was a Huguenot, so she had him killed during the
St. Bartholomew’s Day Massacre.
ANSWER: Gaspard de Coligny
[10] Catherine was the niece of this pope, who pissed off Henry VIII of England by refusing to grant him a
divorce from Catherine of Aragon.
ANSWER: Clement VII
[10] Early in her reign, Catherine was more tolerant of Huguenots, due to influence of this chancellor and
royal advisor, who supported the Edict of Romorantin and other decrees supportive of Huguenot rights.
ANSWER: Michel de L’Hopital

13. Stuff about a tariff, FTPE.
[10] This tariff sought to offer a slight reduction of rates and compensate by levying a 2% income tax. By
the time it passed the Senate, the bill was undermined by a substantial amount of amendments.
ANSWER: Wilson-Gorman Tariff
[10] In this 1895 case, the Supreme Court voided the Wilson-Gorman Tariff’s income tax provision by
declaring it unconstitutional.
ANSWER: Pollock v. Farmers' Loan & Trust Company
[10] This 1897 tariff, named for a Maine congressman, substantially raised rates and remained in effect
until the passage of the Payne-Aldrich Tariff twelve years later.
ANSWER: Dingley Tariff

14. That Tang dynasty sure fell hard. FTPE:
[10] The decline of the Tang began with this Persian-born general’s eponymous revolt. He captured the
capital of Changan and drove out Emperor Xuanzong, but was killed by his son before he could rule.
ANSWER: An Lushan
[10] The Tang Dynasty came to an end after a peasant uprising started by this man and Wang Xianzhi. He
captured Changan but was betrayed by his general Zhu Wen, who in turn deposed the last Tang emperor.
ANSWER: Huang Chao
[10] After the fall of the Tang, short-lived houses like the Later Jin and Later Liang kept sprouting up in the
north during this chaotic period, during which south China was ruled by the Ten Kingdoms.
ANSWER: Five Dynasties (and Ten Kingdoms) Period

15. Name these peoples whose history is linked to that of Kiev-era Russia. FTPE:
[10] In the 10th Century AD, Russia alternately waged war against and allied against Byzantium with this
Turkic tribe of Central Asia, which later ambushed and killed Svyatoslav I at the Dnieper River.
ANSWER: Pechenegs or Patzinaks
[10] Often linked to the Kipchaks, this tribe picked up where the Pechenegs left off. Igor Svyatoslavich
waged war against their leaders Konchak and Gzak, inspiring the national epic, Prince Igor.
ANSWER: Polovtsians or Cumans
[10] According to the Russian Chronicle, the nation sprang from these Scandinavian Vikings. One of
them, Rurik settled in Novgorod; and another, Oleg, established the state centered at Kiev. The Byzantine
Emperor Basil II created a force of guards named after them.
ANSWER: Varangians

16. Identify the following about works of comparative cultural history, FTPE.
[10] Out of the nine major traditions delineated in it, the Sinic, Islamic, and Western are placed at the
forefront of the contemporary world, with a growing divide between the Islamic and Western traditions
exemplifying the titular occurrence of this Samuel Huntington work.
ANSWER: The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order
[10] Apollonian, Faustian, and Magian cultures are categorized in this early 20th Century work, which
describes civilizations as organic structures that undergo seasonal stages of growth and death.
ANSWER: The Decline of the West or Der Untergang des Abendlandes
[10] Also the author of Conditions of Liberty, Words and Things, and Muslim Society, this thinker argued
that cultures develop a national identity in their transition from stages of Agraria to Industria in his
magnum opus, Nations and Nationalism.
ANSWER: Ernest Gellner

17. They derived from Omodeo, who was linked to the Torriani family of Bergamo. FTPE:
[10] Identify this historic house that was granted its titles of nobility by Maximilian I in honor of its
successful mail service that operated through out the Hapsburg lands.
ANSWER: Thurn und Taxis (prompt on “Tassis” or “della Torre”)
[10] Centuries earlier, the future Thurn und Taxis clan had been driven out of Italy after a series of wars
with Ottone and his son Matteo, who helped establish this family as a power in Milan. Filippo Maria was
the last ruler of this house.
ANSWER: Visconti
[10] The Thurn und Taxis family is based out of this Bavarian city on the Danube, which was founded by
St. Boniface and was the permanent site of the Holy Roman Empire’s diet from 1663 to 1806.
ANSWER: Regensburg

18. Mexican War battles, FTPE.
[10] Mexican forces under Mariano Arista attempted to besiege Fort Texas just outside of Brownsville,
leading Zachary Taylor to engage them in this first battle of the war.
ANSWER: Battle of Palo Alto
[10] Braxton Bragg and Jefferson Davis made names for themselves in this early 1847 battle near the city
of Saltillo, which completed Taylor’s successful campaign to take northern Mexico.
ANSWER: Battle of Buena Vista
[10] The assault on Chapultapec was preceded by this bloody battle, in which Winfield Scott led an attack
on an abandoned mill in response to rumors of a cannon foundry, and was met by a surprisingly large
Mexican force.
ANSWER: Battle of Molino del Rey

19. Shaushtatar’s conquest of Ashur marked this kingdom’s rise to power. FTPE:
[10] A possible precursor to the Medes, this kingdom of Hurrian people ruled the Syrian region of the
Levant. Invasions by the Hittite king Suppiluliumas caused its decline, and it was gradually absorbed into
Assyria.
ANSWER: Mitanni or Naharin
[10] Located on the Khabur River, this capital of the Mitanni was sacked during the aforementioned Hittite
invasion.
ANSWER: Washukanni or Wassukanni
[10] The Mitanni joined the coalition against Egypt led by the King of Kadesh, which fought Thutmoses III
in this earliest recorded battle.
ANSWER: Battle of Megiddo


Name these practitioners of Renaissance semi-science, FTPE.

A. He worked in the mines of the fuggers, studied under the abbot Johannes Trithemius, and pronounced
that his shoe-buckles were "more learned than your Galen and Avicenna."

ANSWER: Paracelsus (Award five bonus points to any team that successfully produces the complete
alternate answer: Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim.)

B. This advisor to Elizabeth I and author of the Hieroglyphic Monad dabbled in cartography, the occult,
calendar reform, and communication with angels.

ANSWER: John Dee

C. Court surgeon to Henry III of France, in his treatise On Monsters and Marvels he speculated "on stones
that are engendered in the human body" and "about a fat wench from Normandy, who pretended to have a
snake in her belly."

ANSWER: Ambroise Pare

				
DOCUMENT INFO