voting process president election

Document Sample
voting process president election Powered By Docstoc
					                           Name:________________________________

Campaign 2004 Quiz: The Voting Process

1. How many electoral votes does a candidate need to win an election?

A. at least 270 votes
B. at least 60% of the total votes
C. the number differs with each new Electoral College
D. at least 435 votes

ANSWER: A.
http://www.c-span.org/classroom/govt/electoral2.asp
The number of electors in each state is equal to each state's number of U.S.
Senators (2) and members of the U.S. House of Representatives. The total
number varies from state to state based on population and is adjusted every ten
years, as necessary, based on census results.


2. What is soft money?

A. Funds raised by political parties for party building activities
B. Funds given to political parties by the government to match earned funds
C. Funds given to candidates by the government for their campaigns
D. Funds that are in the form of savings bonds versus cash

ANSWER: A.
http://www.c-span.org/classroom/govt/definitions.asp
Soft money refers to funds raised by political parties directed towards party
building and not directly towards supporting federal candidates.


3. To be eligible for the presidency, a candidate must:

A. Be at least 30 years old
B. Be a natural-born citizen of the United States
C. Have served in the military
D. Have served in Congress

ANSWER: B.
http://www.law.cornell.edu/constitution/constitution.articleii.html#section1



                                         1
Campaign 2004 Quiz: The Voting Process


Article II of the Constitution states, "No person except a natural born citizen, or a
citizen of the United States, at the time of the adoption of this Constitution, shall
be eligible to the office of President; neither shall any person be eligible to that
office who shall not have attained to the age of thirty five years, and been
fourteen Years a resident within the United States."


4. Who chooses the members of the Electoral College?

A. Registered voters
B. Officials in each state
C. Congress
D. Federal Supreme Court

ANSWER: B.
http://www.c-span.org/classroom/govt/electoral.asp
Electors are appointed by their political parties, in a manner prescribed by their
state legislature, which empowers them to cast a vote for the president and vice
president of the United States.


5. The Vietnam War resulted in voting rights for which group of Americans?

A. Naturalized citizens
B. 18-year-olds
C. Women
D. Absentee voters

ANSWER: B.
http://www.fec.gov/votregis/constitutionalprovisio.htm
In 1971 the 26th Amendment to the Constitution gave 18-year-olds the right to
vote by stating, "The right of citizens of the United States, who are eighteen
years of age or older, to vote shall not be denied or abridged by the United
States or by any State on account of age."


6. In 48 out of 50 states, if a candidate receives a majority of the popular vote,
they will receive:

A. all electoral votes of that state




                                          2
Campaign 2004 Quiz: The Voting Process


B. a percentage of electoral votes proportional to the percentage of popular
votes that candidate received in that state
C. a majority of the state's electoral votes
D. all electoral votes in that state only if the percentage win is greater than sixty
percent

ANSWER: A.
http://www.c-span.org/classroom/govt/electoral.asp
This means that if a candidate wins the popular vote in 48 out of 50 states,
regardless of the margin of victory, that candidate will take all of the state's
electoral votes. Maine and Nebraska have a format in which two electors are
selected by the statewide popular vote and the remainder by a popular vote
within each Congressional district.


7. The purpose of the presidential primaries is to determine:

A. who will become president
B. a party's presidential nominee
C. the number of electoral votes from a particular state a candidate will receive
D. who a candidate's running mate will be in the election

ANSWER: B.
http://www.c-span.org/classroom/govt/definitions.asp
During primaries voters cast their ballots for their preferred candidate or a
delegate who represents that candidate. The outcome of a primary indicates to
party leaders, the media and the public the chance each candidate has to be
elected. Primaries are the main way to nominate a candidate.


8. Who elects the Vice President of the United States?

A. The President
B. The Electoral College
C. The Vice President's party
D. The Senate
ANSWER: B.
http://www.c-span.org/classroom/govt/electoral.asp
The vice presidential candidate who receives an absolute majority of the electoral
votes will serve as Vice President of the United States.




                                          3
Campaign 2004 Quiz: The Voting Process


9. Which of the following presidential candidates is considered the incumbent in
the election of 2004?

A. Joseph Lieberman
B. George W. Bush
C. Howard Dean
D. Carol Moseley-Brown

ANSWER: B.
http://www.c-span.org/classroom/govt/definitions.asp
The incumbent is the individual who currently holds the office.


10. To be president of the United States, a candidate must:

A. Receive a majority of the popular vote
B. Receive confirmation from the U.S. Senate
C. Receive a plurality of the electoral votes
D. Have the support of a major political party


ANSWER: C.
http://www.c-span.org/classroom/govt/electoral.asp
The presidential candidate who receives an absolute majority (one vote over
50%) of the electoral votes will serve as President of the United States.




                                        4

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Stats:
views:117
posted:3/9/2009
language:English
pages:4