Old Ranch, New Ranch by ProQuest

VIEWS: 18 PAGES: 5

More Info
									 M A STER DESIGN SOLU T IONS




     Old Ranch, New Ranch
      CG&S Design-Build in Austin, Texas, added a modern box to a mid-century
      ranch and made the two pieces meld together seamlessly
      By Mark Lind, CG&S Design-Build


              his design-build project                       nificant design constraints. Due   the new master bedroom and

       T      creatively transformed an
              older house in an inner-
                                                             to FEMA regulations, the lot’s
                                                             proximity to a 100-year flood-
                                                                                                bath additions on the second
                                                                                                floor were pushed back to the
                                                                                                                                      FAST FACTS ABOUT
                                                                                                                                      THIS PROJECT
      city neighborhood from a small,                        plain dictated that the addition   rear of the house. At the front
      nondescript, one-story cottage                         not extend beyond the original     wall of the second story, a large     ■   Remodeler:
      into an efficient, hip, two-story                      home’s footprint — a restric-      bank of operable windows was              CG&S Design-Build, Austin
      dwelling for a young couple to                         tion that necessitated limiting    sandwiched between the exist-         ■   Project designer:
      showcase their collection of art,                      the addition to a second floor     ing first floor roof and the new          Mark Lind
      mid-century-modern furniture                           immediately above the existing     roof above. This high bank of
                                                                                                                                      ■   Project manager:
      and furnishings.                                       footprint.                         windows allows for a great deal of
                                                                                                                                          Danny Scott
           From the beginning, existing                          In order to preserve much      natural light and cross ventilation
      site conditions presented sig-                         of the existing street façade,     on the second floor, yet does so      ■   Location: Austin, Texas
                                                                                                                                      ■   Square footage before:
                                                                                                                                          1,098
                                                                                                                                      ■   Square footage after:
                                                                                                                                          1,943
                                                                                                                                      ■   Total project cost: not
                                                                                                                                          disclosed at owner’s r
								
To top