Docstoc

afd

Document Sample
afd Powered By Docstoc
					www.rajakamil.biz                                    3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain

3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain

Cara penggunaan ebook ini.

Saya sarankan kepada anda untuk print ebook ini. Bukan apa, dalam ebook ini, anda akan mendapati
pelbagai aktiviti yang memerlukan anda menulis, selain daripada itu, membaca secara traditional
mampu mengekalkan fokus anda berbanding membaca secara digital.

Jadilah pembaca yang aktif, tidak kira samada anda membaca melalui PC/Laptop atau yang telah
diprint, cubalah catat sesuatu. Pastikan pen dan kertas sentiasa berada di sisi anda.

Disclaimer
Saya telah berusaha untuk memastikan bahawa penerangan yang dibekalkan dalam ebook ini adalah
benar dan dapat menghasilkan pendapatan ke dalam akaun google adsense anda. Walaubagaimanapun,
sebarang kerugian, liabiliti dan kerosakan, saya berlepas diri daripadanya.

Amaran
Ebook ini merupakan Hak Cipta Terpelihara Raja Kamil Production, sebarang salinan dan penyebaran
kepada umum, hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada rajakamil@rajakamil.com .

Isi Kandungan

   1.   Pengenalan
   2.   Cara mendapatkan domain
   3.   Setup untuk AFD
   4.   Bagaimana mendapatkan trafik
   5.   Buat duit dengan AFD
   6.   Manipulasi AFD untuk hasilkan duit lagi
   7.   Lain-lain Program Domain Parking


Pengenalan

Apakah itu Adsense For Domain (AFD) ?
Ia adalah sebuah program 'parking page' yang diperkenalkan oleh Google.
Contoh AFD :




Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                        Page 1
www.rajakamil.biz                                   3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain




Perkara yang anda dalam page berkenaan adalah iklan semata-mata.

Kelebihan AFD berbanding Adsense biasa ialah, anda tidak perlu menghabiskan masa untuk menulis
artikel, update blog, ubah kedudukan dan macam-macam lagi.

2 perkara yang perlu ada bagi AFD ialah :
-nama domain
-pelawat

Sebelum saya teruskan, saya membuat kesimpulan bahawa, pembaca ebook ini, semuanya sudah
mempunyai akaun Google Adsense.

Jika anda tidak mempunyai akaun adsense, sila ke www.adsense.com dan signup untuk akaun baru.


2.Cara Mendapatkan Domain

Selingan

Kepada anda yang sudah mempunyai domain, anda boleh terus ke Chapter seterusnya.


AFD ini, tidak memerlukan kepada domain yang mahal dan canggih-canggih. Guna domain .info pun
boleh.


Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                    Page 2
www.rajakamil.biz                                    3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain

Macam saya beritahu pada bahagian pengenalan sebelum ini, salah satu perkara yang penting dalam
AFD ialah, domain.

Masalahnya sekarang, harga untuk domain sahaja, sudah mahal. RM50 setiap tahun.

Memang harga domain mahal, tapi tahukah anda, saya boleh tunjukkan kepada anda, di mana untuk
mendapatkan domain yang hanya berharga RM3 lebih.

Jawapannya ialah, www.godaddy.com

Saya akan tunjukkan kepada anda, bagaimana hendak membuat pembelian dengan GoDaddy.com .

Sekarang, saya akan tunjukkan kepada anda, terlebih dahulu, cara memilih domain.

Buat pengetahuan anda, anda akan dibayar mengikut iklan yang akan keluar di dalam domain anda.
Jika anda menginginkan, profit yang banyak, dapatkanlah domain yang mempunyai HPK (High
Paying Keyword*)

High Paying Keyword (HPK)

HPK ialah sekumpulan perkataan yang dikaji berpotensi menerima bayaran yang tinggi daripada
Adsense. Kebanyakan HPK adalah berada di bawah niche berikut :

1. Health
2. Insurance
3. Travel
4. Attorney
5. Education
6. Domain dan hosting

Sebagai contoh, kita mengambil niche 'Health' atau kesihatan dalam BM. Niche lain dalam Health
ialah, cancer, hyper tension, insomnia.

Saya mengambil contoh, lung cancer

Jika anda memiliki apa-apa domain yang mempunyai perkataan HPK, besar kemungkinan, anda bakal
mendapat komisen yang tinggi daripada Adsense.

Contoh domain yang memiliki HPK ialah cancerinlung.info (HPK yang digunakan ialah cancer lung)

Berikut saya senaraikan cara-cara memilih domain mengikut kategori.
   1. HPK domain
   2. Isu semasa
   3. Free- Domain


Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                     Page 3
www.rajakamil.biz                                    3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain

   4. The other domain

Tool yang diperlukan untuk menyemak domain (untuk menentukan samada domain tersebut sudah
didaftarkan atau belum)

Saya suka menggunakan iWebtool Instant Domain Checker ( http://www.iwebtool.com/instant/ )

Terkadang, laman iWebtool akan berhenti operasi untuk kerja penyelenggaraan. Anda boleh juga
mendapatkan Instant Domain Checker yang lain di http://www.google.com.my/search?
q=instant+domain+checker&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rlz=1R1GGGL_en___MY331&client=firefox-
a

Cara guna Instant Domain Checker




Tetapkan suffix (akhiran) domain adalah apa terlebih dahulu. Oleh kerana kita ingin mendapatkan
domain yang murah, kita pilih suffix '.info' .




Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                       Page 4
www.rajakamil.biz                                      3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain

Masukkan perkataan yang anda inginkan. Dan tunggu hingga keluar status domain tersebut.

Jika nama domain tersebut telah dimiliki orang lain, ia akan paparkan




Jikalau nama domain yang anda pilih, masih 'available', ia akan paparkan seperti berikut




Klik pada perkataan GoDaddy (lihat yang ditanda merah) untuk membuat pembelian domain
berkenaan.



Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                     Page 5
www.rajakamil.biz                                   3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain




Anda akan dibawa ke laman GoDaddy.com.




Klik pada 'Add and Proceed to checkout'. Lihat gambar yang ditanda dengan garisan merah




Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                   Page 6
www.rajakamil.biz                                    3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain




Anda akan dibawa ke muka seperti di bawah. Klik pada butang 'no thanks' (lihat yang bertanda merah)




Jika anda tidak pernah memiliki akaun dengan GoDaddy.com, anda boleh mendaftar (PERCUMA je),
dengan mereka. Jika anda sudah ada, teruskan login.




Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                      Page 7
www.rajakamil.biz                                    3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain




Langkah seterusnya ialah pembayaran menggunakan akaun paypal atau kad kredit. (Link pendaftaran
paypal)

Setelah pembelian domain anda selesai dan berjaya, anda akan mendapat email seperti di bawah




Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                        Page 8
www.rajakamil.biz                                   3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain




Mungkin anda tertanya-tanya, kenapa guna GoDaddy.com untuk membeli domain ? Jawapannya ialah,
anda mungkin ingin menjual domain ini kepada orang lain. Menggunakan domain yang dibeli dari
GoDaddy.com merupakan satu langkah yang bijak, kerana selain pengguna GoDaddy.com yang ramai
di dunia ini, proses transfer (tukar hak milik) adalah mudah diuruskan di GoDaddy.com.

Jika anda, tidak memiliki atau hendak membeli domain dari GoDaddy.com pun tidak mengapa. Anda
boleh sahaja membeli domain daripada penjual domain tempatan. Tapi agak leceh sikit untuk
menguruskannya.

Baik, sekarang kita akan masuk ke topik cara memilih domain.


Cara memilih HPK Domain
Cara mendapatkan domain menggunakan HPK.
Pertama sekali, anda perlu tahu, apakah HPK yang anda ingin gunakan.
Anda boleh mendapatkan senarai HPK di sini http://www.google.com.my/search?
hl=en&client=firefox-
a&rlz=1R1GGGL_en___MY331&hs=NMI&q=download+high+paying+keyword&btnG=Search&met
a=


Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                  Page 9
www.rajakamil.biz                                                        3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain

Baik, katakan saya ingin menggunakan 'lung cancer' sebagai niche saya.
Bila saya cek, lungcancer.info , telah dimiliki orang. Jadi, saya menggunakan teknik hikmat .
Caranya ialah dengan menambahkan 'perkataan' pada keyword saya tadi.
Antara penambahan yang saya boleh gunakan ialah, the, in, here, there, good, try dan 1001 perkataan
yang tak lebih (dari 4 words).


Dalam case study ini, saya pilih perkataan in. Jika tadi, hpk yang saya pilih ialah cancer lung telah
dimiliki orang, kini saya cuba cancerinlung.info . YES !. Takde orang lagi, kiranya, ini saya punya lah
ye.


Langkah seterusnya ialah, ikut step yang ditunjuk pada awal chapter ini.


Latihan :
Senaraikan 3 HPK yang anda tahu. Pastikan, HPK yang anda pilih tidak lebih daripada 2 patah
perkataan
Contoh : Mesothelioma Cancer
1. …...............................................................
2. …...............................................................
3. …...............................................................


Pilih salah satu daripada HPK yang anda pilih di atas. Dengan HPK itu, cuba dapatkan 3 domain yang
masih available.
Contoh : www.mesotheliomaisntcancer.com
1. …..................................................................
2. …..................................................................
3. …..................................................................



Cara memilih domain dari isu semasa
Senang sahaja, cuba lihat surat khabar, dengar radio dan tonton tv. Tengoklah tentang perkara yang
menjadi bualan atau idaman ramai orang. Kalau boleh, biarlah ia sesuatu yang bersifat global.
Sebagai contoh, trend muda mudi sekarang ini, suka kepada gadget. Antara gadget yang sedang hot
ialah 'NOKIA N97'.
Cuci mata sikit ye.

Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                                      Page 10
www.rajakamil.biz                                     3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain




Baik, jadi. Bagaimana hendak memanipulasikan nokia n97 untuk menjadi domain ?
Pekara pertama ialah, cuba dahulu perkataan asas isu tersebut. Dalam kes ini, Nokia N97. Cuba tengok
ada tak domain, www.nokian97.com atau www.nokian97.info atau lain-lain. Kalau takde, jadi creative
sikit, gadget ini apa benda. ? Sejenis handphone kan ?


Jadi, domain yang boleh anda pilih ialah, hpnokian97.com/.info atau nokian97mobile.info dan macam-
macam lagi.


Sekarang ni nampak tak ? Sama juga dengan perkara lain, katakan kamu ingin dapatkan domain Toyota
Camry. Mula-mula, cuba dulu toyotacamry.info (.com ke, .biz ke, .org ke, dan lain-lain). Kalau takde
juga, cuba tambah perkataan yang berkaitan, tambahlah di depan atau dibelakang, car atau motor atau
model dll.
Kalau nama orang, boleh letakkan artist, actor/ess,doctor dll. Kalau jenama computer, laptop, desktop,
portable dan macam-macam lagi. Tiada langsung penghujungnya melainkan anda yang menghalang
kreativiti anda.


Latihan :
Senaraikan 3 Perkara Yang Menjadi Kegilaaan Remaja Sekarang Ini
Contoh : iPhone
1. …..................................


Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                        Page 11
www.rajakamil.biz                                      3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain

2. …..................................
3. …..................................


Senaraikan domain yang masih available untuk ketiga-tiga perkara di atas
1. …..................................
2. …..................................
3. …..................................



Cara memilih domain dengan FREE-

Trik dalam cara memilih menggunakan teknik ini ialah, anda bakal menarik 90% manusia yang suka
kepada benda FREE ke dalam domain anda.


Bayangkan anda terjumpa sebuah domain yang tertulis seperti berikut
                                         FREENokiaN97.com
Kalau anda tidak tahu teknik ini, mungkin anda juga akan klik link di atas.
Ya, secara psikologinya, ramai yang ingin tahu apa benda yang percuma.


Teknik ini lebih kurang seperti teknik sebelum ini, cuma, perkataan FREE adalah perkataan wajib bagi
perkataan ini.


Gunakan teknik ini, jika anda memilih 'objek yang bernilai tinggi' sebagai asas nama domain.
Contoh lain ialah,
FreeMoney.info , FreeRM10000.com dan banyak lagi.


Latihan :
Senaraikan 3 perkara FREE yang pasti ramai orang suka
1. …..................................
2. …..................................
3. …..................................



Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                        Page 12
www.rajakamil.biz                                    3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain

Apakah domain yang sesuai untuk perkara tersebut ?
1. …..................................
2. …..................................
3. …..................................



2. Setup AFD

Untuk menghargai masa anda, saya tidak terangkan langkah ini secara panjang lebar.
Anda bolehlah membaca cara-cara mengintegrasikan domain anda dengan AFD di
https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?hl=en&answer=76049


Sebarang kemusykilan mengenai AFD ini, anda boleh melawat terus
https://www.google.com/adsense/support/bin/topic.py?topic=14746
atau bertanya kepada saya. (Email : rajakamil@rajakamil.com )


Cuma, saya ingin tekankan mengenai pemasangan Channel. Pastikan bagi setiap domain yang anda
guna, anda pasang 'channel'nya yang tersendiri. (rujuk
https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?hl=en&answer=100301 untuk cara memasang
'Channel'. )


Tips daripada saya,
JANGAN SEKALI-KALI GUNA FORMAT COLOR YANG DEFAULT (yang dibekalkan Google).
Sebabnya, pelawat, datang-datang sahaja, sudah dapat detect, ini adalah Domain Parking (AFD).


Untuk kombinasi warna yang menarik, anda boleh melawat,
http://www.webdevelopersnotes.com/design/color_combinations.php3



3. Bagaimana Mendapatkan Trafik


Bab ini, saya paling suka bercerita. Banyak teknik-teknik yang boleh kita lakukan untuk mendapatkan
trafik ke domain. Ada yang 'white hat' (tidak melanggar peraturan Adsense) dan ada yang Grey Hat
(masih boleh kow tim dengan peraturan Adsense)



Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                     Page 13
www.rajakamil.biz                                      3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain

Kita mulakan dengan yang White Hat dulu ye.



Teknik White Hat
Dalam teknik White Hat ini, nama domain dibiarkan tergantung. Maksudnya, apabila klik, tiada apa-
apa yang berlaku. Sebaliknya, pelawat, harus menaip sendiri alamat domain ke dalam browser.




1. Promosi menggunakan forum signiture

Saya pasti, ramai yang dah tahu mengenai ini. Tapi, tahu sahaja tanpa teknik yang betul adalah sia-sia.
Bagaimana nak buatkan signiture forum anda benar-benar memberi trafik kepada AFD anda ?


Caranya mudah sahaja. Di bawah adalah rules untuk berjaya memanipulasikan Signiture Forum
   1. Forum yang selari dengan niche AFD anda.
       Katakan, domain AFD anda ialah PLRebooksz.com . Anda pula mempromosikan domain
       tersebut di sebuah forum kesihatan, agak-agak berapa ramai yang akan melawat domain
       tersebut ?

       Situasi lain. Anda mempunyai domain AFD PLRebooksz.com , dan anda mempromosikannya
       di ruangan signiture sebuah forum menjana duit online. Agak-agak, mustahil tak untuk anda
       mendapatkan trafik ke domain tersebut ?
   2. Domain AFD sebagai jawapan bagi perbincangan

       Situasinya begini. Anda menyertai sebuah perbincangan mengenai di mana anda boleh
       mendapatkan Handphone Nokia N97 murah. Dalam perbincangan tersebut, anda hanya bersikap
       neutral. Anda menjawab dan menyampuk segala persoalan yang ditimbulkan. Sebagai contoh,
       seorang ahli kepada forum tadi, mengatakan adalah mustahil untuk dapatkan Nokia N97 pada


Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                         Page 14
www.rajakamil.biz                                              3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain

          harga bawah RM1000 . Anda dengan selambanya, mengatakan, “adalah bro.” itu sahaja yang
          anda reply.

          Di samping itu, anda telah memasang jerat di ruang Signiture anda. Pada ruangan signiture
          anda, ada tertulis, Handphone mamat ini ditaja oleh HPNokiaN97.com . Pada fikiran waras
          anda, mustahil tak mereka yang terlibat dalam perbincangan tadi untuk melawat domain
          tersebut ?



Latihan :
Senaraikan kesemua forum yang anda telah sertai.
Contoh : www.wangcyber.com/forum
1. …................................
2. …................................
3. …................................


Senaraikan domain yang anda rasa, best untuk 'kenakan' warga forum (berdasarkan forum di atas).
Contoh : HPNokiaN97.com
1. …...........................
2. …...........................
3. …...........................


Karang 3 ayat nakal (nakal = tidak lucah tapi lucu), yang boleh dimasukkan ke dalam signiture anda
Domain                                 Ayat Nakal
Contoh : jeniferlopez.info             Mak JeniferLopez.info di bawa lari bangla
1
2
3




2. Promosi menggunakan email signiture + + +



Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                            Page 15
www.rajakamil.biz                                     3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain

Teknik ini lebih kurang macam forum signiture di atas, cuma ianya lebih NAKAL.


Cara nak masukkan signiture dalam Gmail >>> http://mail.google.com/support/bin/answer.py?
hl=en&answer=8395


Cara nak masukkan signature dalam Yahoo Mail >>>
http://us.lrd.yahoo.com/_ylt=AtAdn4gNx5_j6pLZzlKbBkf5pil4/SIG=128edacvg/**http
%3A//help.yahoo.com/l/us/yahoo/mail/classic/basics/basics-66.html


Caranya mudah sahaja, anda adalah dilarang keras untuk membuat SPAM. Walaubagaimanapun, anda
adalah seorang yang berbudi bahasa jika setiap email yang anda terima, anda balas. Masalahnya,
dalam inbox sahaja, email yang belum baca dan mencecah riban-riban. Inikan pula nak balas.
Hurm, banyaknya mesej anda yang belum baca, tak mengapa, itu adalah satu petanda yang anda ini
merupakan seorang yang suka subscribe benda-benda PERCUMA ni.
Saya akan beritahu anda, bagaimana sikap anda itu, boleh menjana duit kepada AFD.


Jawapannya : Auto Respond / Vacation reply


Saya pasti, ramai di antara anda ini, merupakan seorang yang rajin mendowload ebook/software
PERCUMA. Malangnya, bila setiap kali nak download ebook/software FREE, anda terpaksa
melanggan newsletter web/blog berkaitan. Bukan setakat itu, dalam 3 hari, sekurang-kurangnya, 6
email anda akan terima daripada email yang baru anda subscribe tadi.


Annoying kan ? Ha, kali ini, anda usah risau. Apa yang anda perlu lakukan, ialah, mengubah sedikit
setting kepada akaun email anda. (saranan : buat sebuah email khas untuk subscribe mailing list
webmaster)
Ubah setting email anda kepada, Auto Respond (Yahoo!) atau Vacation Reply (Gmail).
Cara ubah setting untuk Gmail >>> http://mail.google.com/support/bin/answer.py?
hl=en&answer=25922


Cara ubah setting untuk Yahoo >>>
http://us.lrd.yahoo.com/_ylt=AoVYVTKSAeaq7aLwCTskyBz5pil4/SIG=128pih9cn/**http
%3A//help.yahoo.com/l/us/yahoo/mail/classic/basics/basics-52.html


Menarik bukan ? Teruskan bacaan. Anda akan temui lebih banyak tip-tip menarik. Kalau penat, apa
kata main Pinball dulu.

Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                       Page 16
www.rajakamil.biz                                    3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain




Sebenarnya, teknik seterusnya ialah mendapatkan trafik menggunakan Twitter. Tapi, tak ramai yang
menggunakan Twitter. Kalau ada pun, mungkin jumlah follower tak cukup banyak untuk jadikan ia satu
cara yang berkesan.



3. Gambar kelakar/nasihat

Jika anda ada friendster atau facebook atau myspace, mungkin anda selalu mendapat testimonial berupa
gambar-gambar menarik.
Gambar-gambar itu, akan disebarkan kepada rakan-rakan anda yang lain.
Tak kurang juga, email forwarding. Dalam minggu ini saje, saya telah dapat sekurang-kurangnya 3
email fowarding (bukan SPAM) yang mengandungi gambar yang comel dan pelik.


Oh, lupa pula. Siang tadi, saya baru dapat sebuah email berkaitan penangkapan 6 orang samseng.
Dalam email itu, ada diletakkan gambar-gambar wanted.


Biasanya, email yang bagaimana orang akan selalu forward ?
   1. Lawak yang mengenakan orang lain
   2. Amaran makanan haramlah, kasut ada lambang kurafat lah, piring terbanglah dan macam-
      macam
   3. Amaran akaun akan didelete kalau tak forward mesej yang dah didapati itu. Biasanya pengguna
      Friendster yang banyak kena tipu
   4. Gambar-gambar berbentuk nasihat
Kalau anda nak gambar-gambar dan cerita lucu, anda boleh pergi ke www.pelikdanlucu.blogspot.com
(kawan saya punya blog). Gambar-gambar dalam blog tu, tunggu nak forward kat kawan-kawan je.


OPS. Nanti dulu, sebelum forward gambar-gambar tersebut, jangan lupa watermark gambar tu dengan
domain AFD anda.


Katakan anda, forward kepada 10 kawan anda. Setiap kawan anda, forward pula kepada 10 kawan
mereka, 10 kawan mereka dapat forward kepada 10 kawan-kawan mereka, dan seterusnya sehinggalah
anda sendiri terima email tadi semula.



Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                     Page 17
www.rajakamil.biz                                    3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain

Agak-agak, mustahil tak hendak dapatkan trafik daripada sana ? Sekurang-kurangnya, 80% yang terima
email tadi akan buka dan baca email. Daripada jumlah itu, 50% daripadanya hendak tahu, kat mana nak
dapatkan gambar tersebut. Justeru, mereka akan menaip domain AFD anda dan melawatinya.


Ka ching...ka ching...dengar tak bunyi duit masuk akaun adsense anda ? Kalau belum, tandanya anda
seorang yang normal.



Teknik Grey Hat

Jika dalam teknik White Hat, nama domain hanya boleh di akses jika menaip sendiri domain ke dalam
browser, teknik Grey Hat, lebih mesra pelawat. Ini kerana, pelawat boleh terus ke nama domain anda
dengan klik pada link yang anda sediakan.



Beli Expired domain (with traffic)

Buat apa susah-susah mendapatkan trafic ke domain anda jika anda boleh mendapatkannya dengan
mudah ?


Ikuti langkah mudah di bawah


1. Sila ke www.freshdrop.net




Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                     Page 18
www.rajakamil.biz                                       3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain




   2. Klik pada 'All Free' . (Lihat anak panah merah)




   3. Klik pada 'traffic'




Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                     Page 19
www.rajakamil.biz                                   3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain




       Senarai domain akan di susun mengikut dari domain yang menerima trafik paling tinggi hingga
      ke rendah.
      Cara ini, memerlukan modal yang boleh saya kategorikan tinggi. Tapi ianya berbaloi.

      Domain di laman ini, dijual secara 'auction' (lelongan). Siapa yang menawarkan harga yang
      tinggi, dia yang akan mendapat domain tersebut.
      Untuk membeli domain daripada Freshdrop.net ini, klik sahaja butang 'Buy' bersebelahan nama
      domain.




      Anda akan dibawa ke laman bidaan seperti di bawah.




Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                     Page 20
www.rajakamil.biz                                   3 Cara Buat Duit Dengan Adsense For Domain


       Masukkan jumlah bidaan yang anda ingin lakukan. Jika anda berjaya memenangi 'auction'
       tersebut, anda akan diberitahu melalui email.

       Akaun untuk 'auction' hanya menggunakan akaun GoDaddy.com.

       Dalam ghairah membeli domain di sana, pastikan anda menjadi seorang pembeli yang bijak.
       Trafik yang dipaparkan adalah, untuk tempoh sebulan.

       Gunakan www.alexa.com untuk mengenal pasti samada, domain tersebut, memang mempunyai
       jumlah trafik yang konsisten seperti yang dipaparkan atau tidak.


Autoblog


Cara ini, agak memakan masa juga. Cara ini juga memerlukan anda mempunyai hosting sendiri.
Walaubagaimanapun, jangan risau, anda boleh gunakan khidmat hosting percuma di www.110mb.com .
Hanya tukar domain kepada domain anda.


Baiklah, bagaimana konsep autoblog ini membantu anda mendapatkan traffik ?




Copyright of Raja Kamil Production 2009                                                   Page 21