Docstoc

ACF Regionals 2006

Document Sample
ACF Regionals 2006 Powered By Docstoc
					ACF Regionals 2007
Dartmouth A (Anirudh Jangalapalli, Tiberiu Moga, Randall Maas and Dominic Machado)

1. This man discusses “essentialism and epochalism” and the “four phases of nationalism” in his somewhat
uncharacteristic essay entitled “After the Revolution.” His satirically-titled lecture “Anti-Anti-Relativism”
paradoxically concludes that provincialism is a greater danger than relativism. More substantial works of
his include the rather recent Available Light and a comparative study Islam Observed. He discusses the
swidden and sabah procedures in Agricultural Involution, but is most famous for a work with chapters on
“The Politics of Meaning” and “Deep Play,” in which he presents notes on a Balinese cockfight with “thick
description.” FTP, name this American anthropologist best known for The Interpretation of Cultures.
         Answer: Clifford James Geertz

2. A constitution named for this region was promulgated in 1848 and renewed by its neighbors in 1860, and
the so-called day of this region corresponds to the 1748 Battle of Assietta. In Napoleonic times, it became
the site of the Subalpine Republic as well as the annexed Republic of Alba. The region was given to Duke
Emmanuel Philibert by the terms of Cateau-Cambresís in 1559, along with Savoy, and he immediately
moved the seat of government away from Chambéry. The Congress of Vienna restored the King of
Sardinia, and rulers like Victor Emmanuel II took the title of prince of this region. FTP, name this Italian
region centered at Turin whose name indicates a position at the foot of a mountain.
ANSWER: (Sardinia)-Piedmont (accept Savoy before mentioned)

3. Dorothy James wrote of the "Interesting Case" of this man's most famous play, and As You Like It and
Clemens Brentano's Ponce de Leon inspired one of his plays set in the Kingdom of Popo. In another of his
plays, the title character is tempted back into politics by Camille Desmoulins, though he prefers to flirt with
the prostitute Marion, and is eventually executed by the orders of the Committee of Public Safety. More
famously, he authored the liberal tract The Hessian Messenger and wrote of a man who drowns after killing
Marie when he sees her at a fair with a Drum Major. For ten points, identify this playwright of Leonce and
Lena and Danton's Death, whose play Woyzeck was made into an opera by Alban Berg.
ANSWER: Georg Büchner

4. In a comic scene in this work, a maid disguised as a doctor produces a huge magnet and pretends to cure
two men, intoning “Questo e quel pezzo.” The talents of Adriana Gabrielli, who had recently become the
librettist’s mistress, induced its composer to write challenging skips and an astonishing range into the aria
“Come scoglio.” This opera’s action is spurred by a wager of one hundred sequins between the cynical
Don Alfonso and the officers Ferrando and Guglielmo, who have misplaced faith in the sisters Dorabella
and Fiordiligi. FTP name this light opera with libretto by da Ponte and composed by Mozart whose title
translates roughly as “Women are like that.”
ANSWER: Così fan tutte, ossia La Scuola degli Amanti (accept Women are like that, or School for
Lovers, or So Do They All, or School for Lovers, or any other reasonably close answer, before the English
translation is mentioned in the question)

5. The Miyaura Reaction specifically involves synthesis of compounds with this element, and Suzuki
coupling occurs between halides and organic acids of this element. One organic reaction involving this
element was partly developed by Herbert Brown and is a two-step reaction which often uses the solvent
THF. It proceeds in an anti-Markovnikov fashion in which the compound containing this element adds
across the double bond, producing an alcohol after the second step of oxidation. Originally discovered by
Humphrey Davy, FTP, name this element which has one electron in its 2p shell, thus making its atomic
number 5.
ANSWER: Boron

6. One side in this conflict employed the field fortress design expertise of Belaieff and Ern. The other side
purchased several Vickers 143 aircraft and tanks, but the sweltering heat forced the tanks to operate with all
hatches open, rendering them easy targets for grenades. Kundt had initial command of the army of a nation
still smarting from the loss of its Litoral Province in a previous conflict in the 1880s. That nation saw a
coup replace Salamanca with Tejada Sorzano after a string of victories by Estegarribia. Saavedra Lamas
helped secure a 1935 armistice in, FTP, this war fought over a prime piece of real estate ranging from
waterless plains to arid thornbrush jungle, contested by Paraguay and Bolivia.
ANSWER: Chaco War or Gran Chaco War or War of the Gran Chaco

7. One work of philosophy titled after this idea begins by discussing the difference between men and
animals, saying that an elephant is no smarter than a dog, and has 27 sections in two parts, with an
introduction that is also included in its author’s collection, The Fiery Brook. Miguel de Unamuno wrote
about the agony of this in a book translated by Anthony Kerrigan. Another work concerning it presents
“Dialogues between a Conservative and an Innovator” and ends with an invocation to princes. John Locke
wrote about the reasonableness of it and the above-mentioned work is that by Ludwig Feuerbach on the
essence of it. FTP, Saint-Simon put forth a new type of this idea, a certain belief system that likes Jesus an
awful lot.
ANSWER: Christianity

8. He noted that "the poet and the priest were united originally in the same person" in his lecture "The
Function of the Poet," and referred to the title concept as "the wings of the mind" in "Imagination." This
man's memorial poems include ones written for Kossuth and Lamartine, as well as one on William
Garrison. Poems about "The Shepherd of King Admetus" and "Hebe" are included in one of his collections,
whose title character requests "golden spurs" to search for the Holy Grail, The Vision of Sir Launfal.
Phoebus and Daphne appear in his satirical Fable For Critics, and the namesake farmer, Ezequiel, appears
in an 1846 publication opposing the Mexican-American War. For ten points, identify this American poet of
the Biglow Papers.
Answer: James Russell Lowell

9. He sold the killer of Iphitus into slavery and tried to give Iphitus’s children the money he received for his
half-brother from the purchaser, Omphale. One of his sons was honored with a cenotaph in the hippodrome
at Olympia built by Pelops. After Hyrieus housed this character and his father, he helped Hyrieus create
Orion. His sons include Myrtilus, Eos’s beloved Cephalus, and Anticlea’s father Autolychus. This
psychopomp invented gymnastics, boxing, astronomy, and weights and measures. FTP, name this son of
Maia and Zeus who was given the caduceus in recognition of his role as the messenger of the gods.
ANSWER: Hermes

10. This man set off on a celebrated mission to America with John Dillon, but once he returned was forced
to negotiate the so-called “treaty that never was,” the Kilmainham Treaty. His stature rose in the wake of
the New Departure campaign, and he set out to continue the quest of his predecessor Isaac Butt. Sometimes
dubbed the “uncrowned king,” he became troubled by the forgery of Richard Piggott, which linked him to
the Invincibles and the Pheonix Park murders. He’d earlier encouraged the issuance of the No Rent
Manifesto as president of the Land League, but may be better remembered for his career-breaking affair
with Kitty O'Shea. FTP, name this 19th century nationalist politician who advocated Irish home rule.
ANSWER: Charles Stewart Parnell

11. This man wrote two poems in sets of strophe, antistrophe and epode: “The Bard” and “The Progress of
Poesy.” He declined to be “rat catcher to his Majesty,” as he termed the poet laureateship, on the death of
Colly Cibber. One of his poems speaks of “antique towers” in the title locale, before concluding of the
occupants that “Thought would destroy their paradise.” Another poem opens as “The plowman homeward
plods his weary way / And leaves the world to darkness and to me.” FTP, name this poet of an “Ode on a
Distant Prospect of Eton College” who noted that “Some mute inglorious Milton here may rest” in his
“Elegy Written in a Country Churchyard.”
ANSWER: Thomas Gray

12. Mathematically, this role can be played by any smooth, real-valued function on a symplectic manifold,
and those quantities whose Poisson bracket with it is zero are conserved over time. In quantum mechanics,
when a non-trivial unitary operator commutes with this quantity, degeneracy will occur, and this quantity
can also be written as "minus i times h-bar times the partial derivative with respect to time of the wave
function." Appearing in the Schrodinger equation for finding eigenstates and obtained by a Legendre
transform from the Lagrangian, for ten points, identify this physical quantity which represents a system's
total energy.
ANSWER: Hamiltonian

13. This man is the namesake of an apocryphal epistle, which in the Roman canon is appended as the sixth
chapter as the book of Baruch. Baruch is also believed to be the author of the second part of this man's
namesake book, who received his prophetic call in the 13th century of King Josiah. His book's 52nd chapter
is a historical appendix largely taken from 2nd Kings, while chapters 7 and 26 contain his famous "Temple
sermon." This man preached during the reign of King Jehoiakim and King Zedekiah, the last king of Judah
and his book also contains a set of his confessions. For ten points, identy this prophet, who saw the
destruction of the Temple and the razing of Jerusalem by Nebuchadnezzar, and whose book is followed in
the Old Testament by his Lamentations.
ANSWER: Jeremiah

14. This man was dispatched, along with Sentius Saturninus, to attack king Maroboduus of the
Marcomanni. He retained the astrologer Thrasyllus after a correct prediction of good news from the ship
that brought word he could return to Rome. He crowned Tigranes of Armenia, and delayed celebrating his
triumph over the Pannonians during the mourning for Varrus’s disaster. Suetonius states that he had
trained young boys nibble between his legs when he went swimming, one of many debaucheries he
supposedly indulged in after he retired to Capri, leaving Sejanus in charge. FTP, name this Julio-Claudian
who succeeded Augustus as the second emperor of Rome.
ANSWER: Tiberius Caesar Augustus or Claudius Nero

15. Dominant mutations described by this prefix often involve genes that encode diffusible factors, such as
the wild-type lacI+ gene. Monocistronic mRNAs are produced from polycistronic primary transcripts in
trypanosomes by this type of splicing, which combines a short leader exon and any of several independent
coding exons. For most peptides this planar form is about 1000 times more stable than the alternative,
unless the second residue is proline, in which case it is only about 4 times more stable. As a result, in most
native proteins the C O and N H groups point in opposite directions, as indicated by, FTP, what
configurational prefix contrasted with cis?
ANSWER: Trans

16. Linguists famed for their work with this language include Martin Haase, who wrote on its unique tense
and aspect, and the recently deceased Larry Trask, who wrote a history of it and was widely regarded as its
foremost expert. An ergative-absolutive language, it encompasses six main dialects and its verb agreement
system is uniquely polypersonal. It has been connected to the theoretical Dene-Caucasian family as well as
the Vasconic languages, but these links are only tentative. Also known as euskara, FTP, name this language
classified in an isolated family of its own and spoken by people of the namesake autonomous community in
the Pyrenees and northern Spain.
ANSWER: Basque (or euskara before mentioned)

17. This man was the primary target of Jeremy Collier's A Short View of the Immorality and Profaneness of
the English Stage, attitudes to which this man contributed with his plays The Relapse and The Provok'd
Wife. His first commission in his better-known field was for Lord Carlisle, and he was notable for reviving
a style known as the "colossal order." He adopted a simpler style in his design of Kimbolton Castle, and
late in life he completed Seton Delaval Hall without the aid of his most famous partner. However, he is best
known for a work which followed his Opera House in the Haymarket and which was designed together
with Nicholas Hawksmoor to commemorate a famous victory. For ten points, identify this British architect,
most famous for his design of John Churchill's Blenheim Palace.
ANSWER: John Vanbrugh

18. Late in this novel, a group distributes leaflets encouraging action against "the enemy," which is
identified with the "powers of Imperialism, the multi-nationals, and the powers that be." A war being
fought in the background of this work leads to a copper boom in the second section, "The New Domain,"
and the title character of the third section starts a Madonna cult to honor his mother. The main character has
an affair with Yvette and later beats her, before leaving for London to marry Kareisha, the daughter of
Nazruddin. With the dictator Mobutu Sese Seko represented in the character of the “Big Man,” for ten
points, identify this novel about the merchant Salim and the travails of an African town situated in the
titular location, written by V. S. Naipaul.
ANSWER: A Bend in the River

19. Roger Storms wrote a definitive 1972 history of this organization entitled Partisan Prophets, and in
1977 it changed its name to the National Statesman Party. Susanna Salter became the first woman mayor in
the United States on this party’s ticket in 1887, and it also elected Sidney Catts as Florida governor in 1916.
This party nominated Earl Dodge five times for the Presidency, and one of its notable campaigns included
renting a train known as their namesake "special" in which John Wooley and Henry Metcalf traveled over
23,000 miles while running on the "canteen" issue. Its greatest success was followed shortly thereafter by
the Volstead Act, which authorized the enforcement of a 1919 piece of legislation. For ten points, identify
this American third party whose main platform involved forbidding alcohol production.
ANSWER: Prohibition Party or Prohibitionist Party (accept reasonable equivalents)

20. One of these named after Dirichlet is obtained by integrating the number theoretic character over a ball,
while one named after Poisson is used to find the values of a harmonic function in an open disk. A
technique known as this type of polynomial method uses Chebyshev expansions to calculate quantities in
condensed-matter physics, and the Green's function is an example of the integral type of this mathematical
object, which appears in all integral transforms. In group theory, it is a normal subgroup that comprises the
set of all elements mapped to the identity by a group homomorphism. For ten points, identify this
mathematical object, which in linear algebra is identical to the null space of a linear transformation.
ANSWER: Kernel

21. Unable to tolerate life in Zurich, this character's wife returns home, taking their dog Karenin with her,
and at the end of the novel in which he appears, he gives up his career to become a window washer. After
meeting his future wife, he thinks of her metaphorically as a child floating down a river, and notes that "a
single metaphor can give birth to love." That wife also clings to this man compulsively in her sleep, and he
formulates a "rule of three" for seeing his mistresses, either seeing them thrice and never again, or once
every three weeks. One of his mistresses, Sabina, later becomes a successful artist in America, while this
man and his wife Tereza are killed when their truck flies off the road. For ten points, identify this
protagonist of Milan Kundera’s The Unbearable Lightness of Being.
ANSWER: Tomas
1. Answer some questions about a director, FTSNOP.
[5] He supposedly once gave Stewie Griffin a bit of advice on acting, and directed 1980s Raging Bull and
78s Taxi Driver.
ANSWER: Martin Scorsese
[5] According to Stewie, Scorsese told him that “you don’t need to understand the actions, your character
understands it,” which may have been good advice for Leonardo DiCaprio in this Scorsese movie, where
his character locks himself in a room without lights and urinates into bottles.
ANSWER: The Aviator
[10] Scorsese created an Academy Award winning movie from this 1984 Walter Tevis novel, the sequel to
The Hustler.
ANSWER: The Color of Money
[10] Scorsese directed this 1983 movie starring DeNiro who aspires to be the title character, stalking a late-
night talk show host. Spike Lee directed a completely unrelated movie with Bernie Mac, Cedric the
Entertainer, D.L. Hughley, and Steve Harvey with a slightly different title.
ANSWER: The King of Comedy

2. Napoleonic battles, FTPE.
[10] This critical June 14, 1800 battle saw the death of the General Desaix, but the Austrians under von
Melas were expelled to the west in Italy.
ANSWER: Battle of Marengo
[10] This 1805 battle of the War of the Third Coalition came after a skirmish at Elchingen. The hasty
Austrian offensive under the Baron von Liebereich was trapped at the namesake spot on the Danube.
ANSWER: Battle of Ulm
[10] Napoleon was unable to destroy a Russian force under Bennigsen and Prussians under Lestocq at this
February 1807 battle, an engagement of the Fourth Coalition falling between Jena-Auerstadt and Friedland.
ANSWER: Battle of Eylau

3. These structures can form from calcium carbonate and silica, or from spongin, and they can be classified
by size into megascleres and microscleres. FTPE:
[10] Name these structures found along with calcareous laminae and organic filaments in the skeletons of
poriferans.
ANSWER: spicules
[10] In males of this phylum, the spicules formed in a dorsal sac of the cloaca convey amoeboid sperm.
These protostomes lack circulatory and respiratory systems.
ANSWER: Nematoda or Nematodes or roundworms
[10] Many models for solar spicules involve these transverse MHD waves which propagate along magnetic
field lines at a speed proportional to the field strength over the square root of the ion density.
ANSWER: shear or slow or torsional Alfvén waves

4. According to his creator, he was "a man who wanted sons and the sons destroyed him." For ten points
each:
[10] Identify this man, who kidnaps an architect and erects an estate known as his namesake "Hundred"
outside of Jefferson in Absalom! Absalom!
Answer: Thomas Sutpen
[10] This man is Sutpen’s first son by a Haitian woman. His half-brother Henry kills him at the gates of
Sutpen's estate out of incestuous jealousy over his sister Judith.
ANSWER: Charles Bon
[10] The story of Thomas Sutpen is told to Quentin Compson partly by this woman, whose sister Ellen had
married Sutpen and gave birth to Henry and Judith.
Answer: Rosa Coldfield (accept either)

5. They are a noncommutative division algebra discovered by William Rowan Hamilton. For ten points
each:
[10] Identify this group of numbers, whose fundamental formula is "i squared equals j squared equals k
squared equals i times j times k equals minus 1."
ANSWER: quaternions
[10] The quaternions, together with such creations as biquaternions, octonions, and exterior algebras, are
part of this general type of numbers which share properties with both the real and the complex numbers.
ANSWER: hypercomplex numbers
[10] Quaternions are useful in physics when one needs to describe a rotation matrix, such as one describing
the rotation around these eponymous axes; any rotation of a solid body can be described as a motion about
these axes.
ANSWER: Euler axes

6. Answer the following on beliefs about rain in American mythologies, FTPE
[10] Many children were drowned each year to entice this Aztec god to send rain.
ANSWER: Tlaloc
[10] In Hopi myth, this group includes the spirits of dead ancestors and nature spirits associated with rain,
wind and other phenomena. They are sometimes represented by masked dolls.
ANSWER: kachinas
[10] These people believed that starving a tied-up black dog would prompt Ilyap’a to pour rain from his
jug.
ANSWER: Inca

7. Answer stuff about a macroeconomic concept, FTPE.
[10] This theory originally set forth by Swede Gustav Cassel holds that exchange rates between currencies
will reach long-term equilibrium when the namesake quantity is the same in both countries.
ANSWER: Purchasing Power Parity theory (prompt on PPP)
[10] This law is the basis of PPP and says that generally in the absence of costs like differential taxes in two
countries, competitive markets will equalize the prices of identical goods when they are expressed in the
same currency.
ANSWER: The Law of One Price (One Price Law)
[10] This is the index published by The Economist as a tongue-in-cheek way of looking at Purchasing
Power Parity by comparing the price of certain hamburgers in different countries.
ANSWER: Big Mac Index

8. Name these institutions of ancient Athens, FTPE.
[10] This council of former archons retained its position as the chief court for murder cases under the
reforms of Ephialtes.
ANSWER: Areopagus
[10] Athens developed this type of colony in which settlers retained Athenian citizenship and gained grants
of land in dependent countries, thus relieving population pressure, swelling the ranks of property-owning
citizens, and establishing ready-made local garrisons in one fell swoop.
ANSWER: cleruchy or cleruchies or cleruch or cleruchs
[10] Solon created this council to guide the discussions of the Ecclesia. Cleisthenes expanded its size from
400 to 500 members.
ANSWER: Boule

9. In this poem, the speaker warns us that Mumbo Jumbo, god of the title locale, “will hoo-doo you.”
FTPE:
[10] Name this poem whose speaker sees the titular geographic feature “creeping through the black, /
cutting through the forest with a golden track.”
ANSWER: “Congo”
[10] This man wrote “The Congo.” His other poems include “General William Booth Enters into Heaven.”
ANSWER: Vachel Lindsay
[10] Germany’s invasion of Belgium prompted the fifth section of poems in Lindsay’s The Congo and
Other Poems, which opens with this poem. The title figure, “A bronzed, lank man! His suit of ancient
black,” can be seen “Near the old court-house pacing up and down.”
ANSWER: “Abraham Lincoln Walks at Midnight”

10. His notable achievements include establishing the doctrine of papal infallibility and writing the much-
pilloried Syllabus of Errors. For ten points each:
[10] Identify this pope.
ANSWER: Pius IX (accept Giovanni Maria Mastai-Feretti)
[10] At the First Vatican, the establishment of papal infallibility represented the triumph of this papal party,
which was opposed to the Gallicans and which took its name from northerners who "looked south" to
Rome beyond the Alps for guidance.
ANSWER: Ultramontane or Ultramontanism or Ultramontanists
[10] Ultamontanism as a coherent philosophy can be traced back to this Roman Catholic writer, who
authored Letters on the Spanish Inquisition, defending that institution, but is more famous for his St.
Petersburg Diaries, in which he claimed that all order stems from the figure of the executioner.
ANSWER: Joseph de Maistre

11. Answer stuff about rules of chemistry, FTPE.
[10] This set of rules describes pericyclic reactions as conrotatory or disrotatory, in explaining the
conservation of orbital symmetry in molecular reactions.
ANSWER: Woodward-Hoffmann Rules
[10] One formulation of this rule is that the molar heat of vaporization in a liquid divided by its normal
boiling temperature is about 21 calories per mole degrees Kelvin.
ANSWER: Trouton’s Rule
[10] These rules assume Russell-Saunders coupling and deal with maximum multiplicity as well as the
order in which atomic subshells are filled.
ANSWER: Hund’s Rules

12. He popularized the term “superfluous man” with his story “The Diary of a Superfluous Man.” FTPE:
[10] Name this author who wrote a novel featuring the nihilist Bazarov, Fathers and Sons.
ANSWER: Ivan Sergeyevich Turgenev
[10] This collection of short stories by Turgenev focuses on rural life in Russia. Several stories tell of
Turgenev’s interactions with peasants during hunting trips.
ANSWER: A Sportsman’s Sketches or A Sportsman’s Notebook or Sketches from a Hunter’s Album or
Notes of a Hunter or The Hunting Sketches or Zapiski okhotnika (there are probably other English-
language translations, so accept anything that sounds reasonably close)
[10] This comedy in three acts sees the married Natalya and her young ward Verochka both fall in love
with the student Belyayev.
ANSWER: A Month in the Country or Mesyats v derevne

13. They were prompted by two similarly named acts of 1862 and 1863, and included Knox v. Lee and
Parker v. Davis. For ten points each:
[10] Identify these cases, which dealt with the constitutionality of Congress' authorization of the use of
greenbacks as money.
Answer: legal tender cases
[10] Samuel Chase recused himself from this Legal Tender case, since he had been involved in drafting the
Legal Tender Act of 1862. This 1870 case, decided by a 4-to-3 majority, held that Congress had no
authority to make greenbacks into legal tender.
Answer: Hepburn v. Griswold
[10] The cause of legal tender was strengthened in 1884 with the case Julliard v. Greenman, which held
that Congress had the authority to make greenbacks legal tender by virtue of this section of Article I.
Answer: Section 8

14. In one dimension, its eigenenergies are equally spaced by a distance of h-bar times the angular
frequency. For ten points each:
[10] Identify this nonclassical analogue of a mass on a spring
ANSWER: quantum simple harmonic oscillator
[10] The general wave functions for the quantum harmonic oscillator are proportional to these eponymous
polynomials, whose formulator's name is also attached to self-adjoint matrices.
ANSWER: Hermite Polynomial
[10] The Hermite polynomials are a special case of these more general polynomials, which obey the
Rodrigues recurrence relation and represent the wavefunctions of the hydrogen atom.
Answer: Laguerre polynomials

15. Answer some related social science stuff, FTPE.
[10] The Law of Three Stages is a progression from theological to metaphysical to positive developed by
this Frenchman, who wrote a System of Positive Polity.
ANSWER: Auguste Comte
[10] This man put forth a tripartite notion of time which depended on environmental, societal, and discrete
frames of reference. He also wrote The Wheels of Commerce and Civilization and Capitalism.
ANSWER: Fernand Braudel
[10] The trifunctional hypothesis is a division of society into warrior, priest, and farmer classes by this
French mythographer, who elaborated on it in works like Flamen-Brahman and Mitra-Varuna.
ANSWER: George Dumézil

16. One of this bel canto composer’s historical operas includes the “Dialogo delle due Regine.” FTPE:
[10] Name this composer who also wrote a historical opera with the duet “Sui suo capo aggravi un Dio”
between the title character and Jane Seymour.
ANSWER: Gaetono Donizetti
[10] This Donizetti opera based on a Sir Walter Scott novel includes a Mad Scene at the beginning of the
third act after the title character kills her husband Arturo.
ANSWER: Lucia di Lammermoor or Lucy of Lammermoor
[10] The Rataplan chorus makes its first appearance during a duet between Sulpizio and Maria, the title
character of this Donizetti opera.
ANSWER: The Daughter of the Regiment or La fille du regiment or La Figlia del Reggimento

17. Answer some questions about the work of America Impressionist William Merritt Chase, for ten points
each.
[10] Chase is known for painting such scenes as still lives of dead fish and studio interiors such as "In the
Studio," but he is better known as a leader of this group, which included Childe Hassam, John Henry
Twachtman, and a bunch of others.
ANSWER: William Merritt Chase
[10] Chase also belonged to a group called the Tile Club along with this marine landscape painter of
Breezing Up (A Fair Wind) and Eight Bells.
ANSWER: Winslow Homer
[10] Chase grew fond of this method of painting popular with impressionists and the Barbizon school. A
French term, it is a reaction against the idea of the act of painting being confined in studios.
ANSWER: en plein air

18. After remembering the proverb, "If you meet the Buddha on the road, kill him," the main protagonist of
this novel lights a fire and throws away the knife and arsenic with which he planned to kill himself. For ten
points each:
[10] Identify this 1956 novel.
Answer: The Temple of the Golden Pavilion or Kinkakuji
[10] The Temple of the Golden Pavilion is a novel by this author, also known for After the Banquet and
Runaway Horses.
ANSWER: Yukio Mishima or Kimitake Hiraoka
[10] Mishima also authored this short novella about Noboru, who kills the titular character, Ryuji, on orders
of the Chief after Ryuji commits the titular act by falling in love with Noboru's mother.
Answer: The Sailor Who Fell From Grace With the Sea or Gogo no eiko

19. He described Locke's political theory as an "abridgement" of the traditional English understanding of
liberty. For ten points each:
[10] Identify this conservative political philosopher, who wrote On Human Conduct.
ANSWER: Michael Oakeshott
[10] Oakeshot's essays on this political philosopher were collected in a volume about this man "on Civil
Association." This man's lesser-known works include A Short Tract on First Principles and De Corpore,
though he is better known for a work which describes life as "solitary, poor, nasty, brutish and short."
ANSWER: Thomas Hobbes
[10] This famous Oakeshott essay argues against the first titular idea, namely, the notion that man can
improve his political environment by applying logic.
ANSWER: Rationalism in Politics

20. Answer the following questions that are somewhat related for ten points each.
[10] The question “Quis custodiet ipsos custodies?” appears in Satire VI or On Women from this Roman’s
Satires.
ANSWER: Juvenal or Decimus Iunius Iuvenalis
[10] This 2006 Andrew Davis movie focuses on the brash Jake Fischer and the crusty Ben Randall, both
members of the Aviation Survival Technician Program.
ANSWER: The Guardian
[10] Heimdall once took some time off from guarding Bifrost and adopted this name while visiting three
couples. During these visits he fathered Jarl, Karl and Thrall on Modir, Amma and Edda.
ANSWER: Rig

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Stats:
views:14
posted:5/8/2010
language:English
pages:9