Docstoc

BIOS and CMOS

Document Sample
BIOS and CMOS Powered By Docstoc
					BIOS and CMOS

   Questions
1. What does BIOS provide for the computer?




         a. BIOS provides the physical interface for various devices,
         such as the serial and parallel ports
         b. BIOS provides the programming that enables the CPU to
         communicate with other hardware
         c. BIOS provides memory space for applications to load into
         from the hard drive
         d. BIOS provides a memory space for applications to load
         into from the main system RAM




  Answer: b.
2. Ernie puts together a new system and seems to have everything in place
When he powers up the system, however, he hears a series of beeps (one
long and two short) and then nothing else. The monitor stays blank and
Windows does not load as far as he can tell. What is the most probable
cause of the beeping and “dead” PC?


         a. Ernie forgot to plug the PC into the power
         b. Ernie does not have the RAM seated properly
         c. Ernie does not have the CPU seated properly
         d. Ernie does not have the video card seated properly




Answer: d.
3. Jill boots up an older Pentium system that has been the cause of several
user complaints at the office. The system powers up and starts to run
through POST, but then stops. The screen displays a “CMOS configuration
mismatch” error. Of the following list, what is the most likely cause of this
error?


     a. Dying CMOS battery
     b. Bad CPU
     c. Bad RAM
     d. Corrupt system BIOS




Answer: a.
4. In which CMOS screen would you most likely find the setting to
change the size of the installed floppy disk drive?




             a. Standard CMOS features
             b. Advanced BIOS features
             c. Advanced Chipset features
             d. Integrated Peripherals




Answer: a.
5. In a Windows XP system, which of the following can you use to make
changes to the Registry?




           a. Control Panel
           b. Device Manager
           c. Regedit
           d. Regedit 32




Answer: a, b, c and d
6. What is the purpose of POST?



     a. The POST tests all the devices attached to the PC, then
     displays a message on the screen, if any device fails
     b. The POST tells all of the devices attached to the PC to test
     themselves, and then produces a beep code or text message if
     any device fails
     c. The POST tells all of the devices that get BIOS support
     from the system ROM chip – the assumed devices – to test
     themselves, and then produces a beep code or text message if
     any device fails
     d. The POST provides a convenient mailing utility for
     product registration


Answer: c.
7. Which of the following can you configure in the CMOS? (Select all
that apply)




           a. Parallel ports
           b. Serial ports
           c. Hard drive
           d. Video resolution




Answer: a, b, c
8. When should you update your system BIOS?




             a. When you upgrade your OS
             b. Every time you boot your computer
             c. Every time you defragment your computer
             d. To add functionality or to fix known bugs




Answer: d.
9. What should you do before making any changes to your CMOS
settings?




            a. Reboot your computer
            b. Write down the current settings
            c. Remove all the cables from your PC
            d. Replace the BIOS




Answer: b
10. If your CMOS isn’t capable of auto-detecting your hard drive, which
of the following values do you need to specify?




            a. Heads
            b. Cylinders
            c. Clusters
            d. Sectors




Answer: a, b and d
11. By default, which of the following is the first device the BIOS
searches for at startup?




            a. Hard drive
            b. CD-ROM drive
            c. Floppy drive
            d. All of the above




Answer: c
12. What do you need to if the clock on your PC starts losing time?




            a. Replace your BIOS
            b. Replace the CMOS battery
            c. Replace your hard drive
            d. Reinstall Windows




Answer: b
13. If a user password has been set in CMOS, what will happen?




       a. An unauthorized person will be unable to enter the CMOS
       setup program
       b. The user must enter the correct password to boot the system
       c. Nothing will happen
       d. Only certain settings in the CMOS will be available to
       unauthorized users



Answer: b
14. If you’ve set and forgotten a supervisor password for your CMOS,
how can you get into the CMOS program? (Select all that apply)




           a. Reboot the PC and press F1
           b. Set a jumper on your motherboard to clear the password
           c. Reinstall Windows
           d. Remove and reinstall the CMOS battery




Answer: b and d
15. At startup, where does your PC receive it’s first set of instructions?




            a. Operating system
            b. RAM BIOS
            c. ROM BIOS
            d. CMOS




Answer: c
16. If you’re using Windows and you set your PnP BIOS so that the BIOS
configures your PnP devices, what will happen?




            a. Your BIOS will configure the devices
            b. Windows will configure the devices
            c. The devices will need to be configured manually
            d. None of the above




Answer: b
17. If you boot your computer and receive a 301 error code, which of the
following devices has a problem?




            a. Floppy drive
            b. Hard drive
            c. Video
            d. Keyboard




Answer: d
18. Why might you want to reconfigure the automatically set IRQ or I/O
address of a port on your PC? (Select all that apply)




            a. Device conflict
            b. Troubleshooting
            c. To free up system resources
            d. There’s no way to reconfigure these settings




Answer: a, b and c
19. Sylvia has installed a new battery in her motherboard. What does she
need to do now?




            a. Set the correct date and time
            b. Partition the hard drive
            c. Reseat the CPU
            d. Add more RAM




Answer: a
20. You can configure all of these hard drive type parameters in CMOS
EXCEPT?




             a. heads
             b. cylinders
             c. drive letter
             d. tracks




Answer: c.
21. Which of the following are good ideas when it comes to maintaining
batteries?




            a. Keep the contacts clean by using alcohol and a soft cloth
            b. Store them in a freezer if they will not be used for a long
            period of time
            c. Toss them in the garbage when they wear out
            d. Store them in a cool, dry place




Answer: a. and d.
22. What can you assume if you successfully boot a computer up into
Windows, but don’t hear any beep during the POST?




             a. It’s not getting any power
             b. Everything is as it should be
             c. The speaker isn’t working
             d. POST is corrupted




Answer: c.
23. The ROM on the PCs motherboard usually contains which of the
following?




           a. System BIOS
           b. The master boot record
           c. POST routines
           d. CMOS setup program




Answer: a, c and d
24. Flash ROM chips can be




             a. Upgraded if necessary
             b. Used as read/write memory
             c. Erased by the disk operating system
             d. None of the above




Answer: a.
25. Which of the following components are not tested by POST?




             a. System RAM
             b. Power Supply
             c. motherboard
             d. System BIOS




Answer: b.
26. Which of the following problems will NOT show up during POST?




             a. A DIMM that fails at high temperature
             b. Stuck key
             c. Bad floppy controller
             d. A dimm with bad memory




Answer: a.
27. When booting a PC, you hear a long string of beeps and the PC fails to
boot. What is the first step you should take to troubleshoot the problem?




             a. Unplug the PC, then plug it back in and try to boot again,
             to see if the problem continues
             b. Replace the motherboard
             c. Look up the beep codes in the documentation from the
             BIOS manufacturer
             d. Replace the CPU



Answer: c.
28. Which of the following is not required for a system to pass POST
successfully?



a. Functional floppy drive
b. Functional RAM
c. Functional CPU
d. Functional video card




 Answer: a.
29. What does the ROM chip on the motherboard store?




a. DOS
b. IRQs
c. BIOS
d. DMA




 Answer: c.
30. Your system was working perfectly yesterday. Suddenly you get a
“CMOS configuration mismatch” error. What should you do? (Choose all that
apply)


a. Verify that all devices are getting power
b. Erase the CMOS settings
c. Check the CMOS settings
d. Check the CMOS battery




 Answer: c. and d.
31. Most CMOS setups provide two levels of passwords. What are they?




a. Startup or Boot password
b. Clear CMOS password
c. CMOS setup password
d. CMOS save password




 Answer: a. and c.
32. What program enables you to change the system time and floppy and hard
drive information?



a. ROM BIOS
b. POST
c. CMOS Setup
d. RAM startup program




 Answer: c.
33. When powering on a computer that worked fine yesterday, you notice that
instead of the single happy POST beep you normally hear, you hear a series of
POST beeps and the computer will not boot. What could be the problem.
(Choose all that apply)

a. Bad or unseated sound card
b. Bad or unseated RAM
c. Bad or unseated Video Card
d. Bad or unseated Modem




 Answer: b. and c.
34. James replaced the CPU and added some RAM to his PC. He also blew
some of the dust out of the system using canned air. When he rebooted his
system a long, annoying beep, occurred.


a. The beep indicates a problem with his new CPU
b. The beep indicates a RAM problem
c. The beep indicates that he blew dust up into the power supply
d. The beep indicates that his hard drive is dying




 Answer: b.
35. Liam used the clear CMOS jumper to clear a CMOS password. He also
installed a new CMOS battery. He then immediately rebooted but got a CMOS
configuration mismatch error. What did he probably forget to do?


a. Nothing – he just needs to reboot again
b. Check the CMOS battery
c. Remove the clear CMOS jumper
d. Restore the CMOS settings




 Answer: c and d
36. The first component affected by motherboard battery failure is




a. BIOS
b. CMOS
c. POST
d. DMA




 Answer: b.
37. System ROM is stored




a. In the ROM chip
b. In RAM
c. In reserved memory address F000-FFFF
d. In CMOS




 Answer: a.
38. Blanche notices that her system is giving a “CMOS configuration
mismatch” error everytime she reboots, even after she has reentered the
CMOS information. What should she do first to determine what is causing the
error?

a. Clear CMOS
b. Check the CMOS battery
c. Flash the BIOS
d. Ignore the error, run the System Information program




 Answer: b.
39.




Answer: a.
40.




Answer: d.
41.




 Answer: d.
42.




 Answer: c.
43. After the POST is completed, the hardware settings it finds
   will be compared with those stored in __ . Any differences will
   be displayed as POST error codes on the display and/or
   beeps



              a. SYSTEM.INI
              b. CMOS
              c. CONFIG.SYS
              d. HAL.DLL




 Answer: b.
44. IRQ __ is for the real time clock (one of the IRQs that is NOT
available to the user)?




              a. 8
              b. 7
              c. 9
              d. 5




 Answer: a.
45. What form of software can also be called Firmware?




              a. CMOS
              b. Microsoft Office
              c. Windows OS
              d. System Bios




 Answer: d.
46. How can you tell that a PC has successfully completed its
   power on self test (POST)?




             a. A single beep at start up
             b. A double beep at start up
             c. Three beeps at start up
             d. Four beeps at start up




 Answer: a
47. You apply a password to CMOS but later forget it. What
   should you do?




              a. Clear the CMOS using a jumper
              b. Remove the RAM
              c. Remove the Processor for 2 minutes
              d. Remove the Hard Drive




 Answer: a.
48. How do you dispose of a PC Battery?




              a. Dispose of battery in fire
              b. Dispose of battery in household bin
              c. Check the battery label information for special
                 disposal procedures
              d. Dispose of battery in acid




 Answer: c.
49. How can you tell if the CMOS backup battery is going bad?




              a. Computer will not boot
              b. Computer will start losing date and time
              c. Windows OS will not start
              d. Graphics quality will reduce




 Answer: b.
50. Which allows faster access?




              a. Ram
              b. Rom
              c. Virtual Memory
              d. Cache Memory




 Answer: d.
51. When installing a high capacity hard disk on older machines,
    what might you have to upgrade




              a. Motherboard
              b. RAM System Bios
              c. ROM System Bios
              d. Operating system




 Answer: c.
52. When you boot up your PC you get a fixed disk error. What
    could be the problem?
(Select all that apply)



             a. Incorrect OS
             b. Incorrect boot sequence
             c. Incorrect jumper setting
             d. Incorrect CMOS setting




 Answer: c. and d.
53. What does CMOS Stand for?




              a. Complimentary Metal Oxide Semiconductor
              b. Complete Metal Oxide Semiconductor
              c. Covered Metal Oxide Semiconductor
              d. Complimentary Metal Oxide Silicon




 Answer: a.
54. What the does the term BIOS stand for?




              a. Basic Input/Output Structure
              b. Basic Important/Output System
              c. Basic Input/Output System
              d. Basic Input/Order System




 Answer: c.
55. What would it mean if you did not hear any beeps when you
    boot your PC.




              a. Bad RAM
              b. Bad or disconnected speaker
              c. Bad graphics
              d. Bad CMOS Battery




 Answer: b.
56. System Software stored on non-volatile memory chips
    (ROM) is called




              a. The OS
              b. Windows Applications
              c. Firmware
              d. CMOS




 Answer: c.
57. What computer chip holds the computers configuration
    information?




              a. North Bridge
              b. BIOS
              c. CMOS
              d. RAM




 Answer: c.

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Stats:
views:214
posted:4/16/2010
language:English
pages:58