Science by abstraks

VIEWS: 6 PAGES: 6

									                                   Grade 6
                                   Science
                              Motion and Forces



                         CORRECT MARK               INCORRECT MARKS




    Use only soft black lead pencil (No. 2).
    Do NOT use ink or ball point pen.
    When marking your answers to multiple-choice questions, mark heavy, dark marks that
     completely fill the circle. Mark one answer for each question.
    Erase completely any marks you wish to change.
    For the open-response questions, be sure you write your answers on the lines and spaces
     provided. Answers or parts of answers written outside the boxed areas cannot be scored.




Please mark your answer for each multiple-choice question by filling in the circle
completely for the correct answer. Mark only one answer for each question. If you do
not know the answer, make your best guess.
                        Supplement # 9 (page 1)        PLEASE GO ON TO THE NEXT PAGE 

                                                1
1.   When an object’s distance from another object is changing,
       a. it is in motion.
        b. it is speeding.
        c. it has a high velocity.
        d. it is accelerating.


2.   The basic SI unit of length is the
       a. meter.
        b. foot.
        c. inch.
        d. mile.


3.   Which of these is an example of deceleration?
        a. a bird taking off for flight
        b. a baseball released by a pitcher
        c. a car approaching a red light
        d. an airplane following a straight flight path


4.   A place or object used for comparison to determine if something is in motion is called
        a. a position.
        b. a reference point.
        c. a constant.
        d. velocity

5.   Liters, meters, and grams are all
        a. distances.
        b. reference points
        c. units
        d. velocities

6.   The International System of Units is used
       a. only in the United States.
        b. only in France.
        c. in most of Europe.
        d. all over the world.
                     Supplement # 9 (page 2)         PLEASE GO ON TO THE NEXT PAGE 

                                              2
7.   If the speed of an object does NOT change, the object is traveling at a
        a. constant speed.
        b. average speed.
        c. increasing speed.
        d. decreasing speed.

8.   Changing direction is an example of a kind of
       a. acceleration.
        b. speed.
        c. velocity.
        d. constant rate.

9    Which of the following is an example of exerting a force?
       a. a child running through a field
        b. a train speeding down a track
        c. a carpenter hammering a nail
        d. an airplane soaring through the sky

10   What happens when two forces act in the same direction?
       a. They cancel each other out.
        b. The stronger one prevails
        c. They add together
        d. Their sum divided by two is the total force.

11   The tendency of an object to resist change in its motion is known as
       a. mass
        b. inertia
        c. force
        d. balance

12   One way to increase acceleration is by
       a. increasing mass.
        b. decreasing mass.
        c. decreasing force.
        d. increasing both force and mass proportionally.

                       Supplement # 9 (page 3)       PLEASE GO ON TO THE NEXT PAGE 
                                              3
13   The force that one surface exerts on another when the two rub against each other is
     called
        a. friction
        b. acceleration
        c. inertia
        d. gravity

14   Which of the following is an example of rolling friction?
       a. your shoes on a sidewalk as you walk
        b. bike tires on the road as you ride
        c. a boat on the water as it sails
        d. two hands rubbing together

15   The force of gravity on a person or object at the surface of a planet is known as
       a. mass
        b. inertia
        c. air resistance
        d. weight

16   Two figure skaters who push off of each other will move at the same speed if
        a. they push with the same force
        b. the ice does not cause any friction
        c. there is no air resistance
        d. they have the same mass

17   In physical science, a push or a pull is called a(n)
        a. force
        b. acceleration
        c. inertia
        d. motion

18   The amount of matter in an object is called its
       a. inertia
        b. mass
        c. force
        d. balance
                      Supplement # 9 (page 4)          PLEASE GO ON TO THE NEXT PAGE 

                                                4
    19   Which of the following is an example of increasing friction intentionally?
             a. waxing skis
             b. adding grease to gears on a bike
             c. throwing sand on an icy driveway
             d. oiling a squeaky door

    20   The force that pulls falling objects toward Earth is called
           a. gravity
             b. free fall
             c. acceleration
             d. air resistance



              Open Response - Write your answer in the space provided.
Read all parts of each-open response question before you begin. Write your answers
to the open-response questions in the space provided.


         As a marble rolls down an inclined slope, many different forces are associated with the
         action of the marble. List three forces involved with the act of rolling the marble down
         the slope, and describe the results that occur because of these three forces.




                                        Supplement # 9 (page 5)


                                                   5
            Correct Responses to Multiple-Choice Questions

1. A
2. A
3. C
4. B
5. C
6. D
7. A
8. A
9. C
10. C
11. B
12. B
13. A
14. B
15. D
16. D
17. A
18. B
19. C
20. A

                               Open Response Rubric

4. Students lists three forces that would be associated with the action of
   rolling a marble down an inclined slope. Student further describes the
   results that occurs because of each of these forces.

3. Student lists three forces that would be associated with the action of
   rolling a marble down an inclined slope. Student does not describe
   the results of each force individually, or, student is only able to list and
   describe the results of two forces properly.

2. Student only lists three forces that would be associated with the rolling
   of a marble down an inclined slope. Student does not describe the results
   that occur because of each of the forces.

1. Student makes an effort, but does not list accurate information concerning
   any force that would be involved with the rolling of a marble down an
   inclined slope.

0. No effort shown in work.

                               Supplement # 9 (page 6)


                                          6

								
To top