Name these Italian writers from works_ for 10 points each by tyndale

VIEWS: 4 PAGES: 7

									UIUC Earlybird Tournament 2005 Round 4
Tossups by North Greenville College (James Washick et al.); UTC (Charlie Steinhice et al.); &
UIUC Academic Buzzer Team (Sudheer Potru & Mike Sorice)

1. The crying girl in a famous photograph taken here is 14-year old runaway Mary Vecchio. After Leroy
Satrom declared a state of emergency and asked Governor Rhodes for help, the ROTC building was
burned. On May 4th, as the National Guard withdrew after attempting to disperse a demonstration on the
University Commons, they fired 67 shots into the crowd. For 10 points, name this Ohio university where
National Guardsmen killed 4 students in 1970.
Answer: Kent State University (accept “Kent State Massacre” or equivalent on early buzz)

2. Its unusual flag features three legs on a red background. A Viking outpost from 700 to 900 AD, it was
part of the Norwegian Kingdom of the Hebrides until the 13 th century, when it came under the control of
the Scottish crown. England gained control of it in the 14 th century and the British crown did the same in
1765. It has an area of 572 square kilometers and a population of about 75,000. For 10 points, name this
British-dependent island in the Irish Sea, the only remaining place where the Manx language is spoken
Answer: The Isle of Man

3. In the upper right of the painting is a wooded shoreline suggesting the Garden of the Hesperides. On the
right of the foreground, one of the Graces holds out a robe embroidered with red and white daisies, yellow
primroses, and blue cornflowers. On the left Zephyr and Chloris produce a breeze as roses fall all around.
The title figure at center stands on a clamshell. For 10 points, name this Botticelli masterpiece.
Answer: The Birth of Venus

4. He designed cranes to drop lead weights on nearby enemy ships and demonstrated that a helical blade could
move water, thus inventing the propeller about 2,000 years before anyone found a way to use it for ship
propulsion. He may have invented the dry dock, designed a corkscrew-style water pump, improved the pulley,
and made the most accurate ancient calculation of pi. For 10 points, name this Syracusean mathematician and
physicist, who is also credited with the discovery of the principle of buoyancy.
Answer: Archimedes of Syracuse

5. Its shortest chapter contains 3 verses while the longest of the 114 chapters contains 306 verses. These
chapters, generally known as surahs, were compiled shortly after 632 AD into a collection whose
authorized version was produced in the 650s under the direction of Uthman ibn Affan, along with the
hadith. For 10 points, name this sacred scripture of Islam.
Answer: Koran [or Alcoran or Qur’an]

6. He wrote poems to both George and Lady Magdalen Herbert. Dismissed from his post as secretary to Sir
Thomas Egerton after he married Egerton’s niece, he was later was appointed dean of St. Paul’s Cathedral.
Known for the collection called Holy Sonnets, the most famous of which begins “Death, be not proud”, he
is best remembered now as the foremost of the metaphysical poets. For 10 points, name the author of “The
Flea” and “A Valediction: Forbidding Mourning”.
Answer: John Donne

7. When this musical based upon a Margaret Landon work opened on Broadway in April 1951, Gertrude
Lawrence played one of the title roles. Secondary characters include Tuptim and Lady Thiang.
Memorable songs include “Hello Young Lovers,” “Something Wonderful,” and “Getting To Know You.”
For 10 points, name this Rodgers and Hammerstein musical about Anna Leonowens and King Mongkut,
the latter played on both stage and screen by Yul Brynner.
Answer: The King and I

8. This element has the largest heat capacity of any solid, and is a soft, silver-white element that oxidizes
quickly and does not occur freely in nature. Used extensively in batteries, its stearate is used as a lubricant,
while its carbonate and orotate salts are used to treat various mood disorders. The lightest of the metals, it
is part of group IA. For 10 points, name this alkali metal with atomic number 3, whose name comes from
the Greek for “stone”.
Answer: lithium

9. While in Britain for surgery, he was placed under house arrest and in December 2004 was finally
brought to trial. While in power, he abolished the minimum wage in his country and increased real per
capita GDP by 35%, but also tortured members of the opposing Popular Unity party, as described as part of
the human rights violations in the Rettig Report. Taking power in the 1973 coup which deposed Salvador
Allende, he headed the government until 1998. For 10 points, name this former dictator of Chile.
Answer: Augusto Pinochet Ugarte

10. Minor works of this playwright include The Sandbox and The Death of Bessie Smith, and he adapted
Carson McCullers’ Ballad of the Sad Café for the stage. Harry and Edna carry a strange psychic plague in
A Delicate Balance, and the females A, B, and C are the title characters of his Pulitzer-winning play Three
Tall Women. The creator of Seascape, for 10 points, name this Tony-Award-winning American dramatist,
author of 1961’s Who’s Afraid of Virginia Woolf ?
Answer: Edward Albee

11. During a musical competition between Apollo and either Pan or Marsyas, this king of Phrygia sided
against Apollo and was given the ears of a donkey as punishment. Earlier, he had discovered a drunken
follower of Bacchus named Silenus asleep in his garden. When Bacchus told him whatever he desired
would be his, a poorly worded wish made it impossible for him to eat or drink. For 10 points, name this
king who turned everything he touched to gold.
Answer: Midas

12. In frogs, this condition can be cured by a pituitary hormone injection, but the condition is usually fatal
in plants as chlorophyll is necessary to make food. Affecting about one in every 17,000 humans, it is often
characterized by light colored hair, a tendency to squint, and eyes which appear pink. For 10 points, what
is this condition caused in humans by an absence of the pigment melanin?
Answer: albinism or albino

13. The death of the German minister von Ketteler resulted from this event and it included the boarding and
capture of four destroyer ships by Roger Keyes. Believing that they were impervious to bullets and blades,
one side attacked at Tianjin and Beijing, killing Christian missionaries. The impetus for it was the
increasing foreign influence, which caused the Empress Dowager to give support to the militant order of
the Righteous and Harmonious Fists. For 10 points, name this 1898-1899 anti-Western rebellion in China.
Answer: Boxer Rebellion

14. Its last words are a Latin phrase meaning “rest in peace,” but the story’s more memorable Latin phrase
is the narrator’s family motto, “Nemo me impune lacessit,” meaning “no one wrongs me with impunity.”
The narrator gets his revenge by using his victim’s pride in his expertise in wine, getting him drunk and
luring him into the catacombs where the narrator walls him in. Thus, does Montressor exact his revenge
upon Fortunato in, for 10 points, what Edgar Allan Poe story?
Answer: “The Cask of Amontillado”

15. Born Eleanora Fagan, she began performing in Manhattan nightclubs in the early 1930s. One of the
first black singers to work with white musicians such as Artie Shaw and Benny Goodman, she had a limited
range but an excellent sense of timing, nuance and emotion. Her addiction to heroin, however, affected her
voice and led to her arrest near the end of her life. For 10 points, name this singer famous for renditions of
“God Bless the Child” and “Strange Fruit.”
Answer: Billie Holiday

16. (Computation – 10 seconds) Assuming that the following equation is an identity in x, find y: (xy)2 + xy
= 4x2 - 2x [“x squared times y squared plus x times y equals four x squared minus two x”]. Note that, if this
is an x identity, it must be satisfied for all values of x, so each coefficient of x must be zero. Solve for y for
ten points.
Answer: -2
17. He only ever owned one house, at 8 East Washington Street in Lexington, VA. After serving in the 3 rd
US Artillery in the Mexican-American War, he gave increasing attention to religion and upholding the
Sabbath. He served as Professor of Natural and Experimental Philosophy at VMI, a ten-year post he held
until the outbreak of the Civil War. For 10 points, name this Confederate general accidentally killed by his
own men at Chancellorsville, of whom Barnard Bee once claimed, “he stands like a stone wall.”
Answer: Thomas Jonathan “Stonewall” Jackson

18. His The Man Died was inspired by his 22 month arrest during his country’s civil war. After General
Sani Abacha’s rise to power, this man left the country on voluntary exile and earned a professorship at
Emory University. Some of his notable works include the plays A Dance of the Forests and Death and the
King’s Horseman while his novels include The Interpreters and The Lion and the Jewel. The first African
winner of the Nobel Prize in Literature was, for 10 points, what Nigerian author who won in 1986.
Answer: Wole Soyinka

19. Its outer boundary lies about 30 trillion kilometers from the sun near the heliopause, the theoretical end
of the sun’s dynamical influence. Although we cannot prove its existence, it was posited by the man who
first accurately described the rotation of the Milky Way galaxy in the 1920s. Hypothesized as a reason for
long-period comets such as Hale-Bopp and Hyakutake, for 10 points, identify this so-called “cloud” past
the end of the solar system, named for a Dutch astronomer.
Answer: Öort Cloud

20. The first to publish a pamphlet on differential rent, he argued for an endogenous theory of money and
against the quantity theory. His most famous work, however, is a reflection on the work of the Marquis de
Condorcet and a response to Godwin’s essay “Avarice and Profusion”, in which he pessimistically argues
that society is not perfectible because the population grows geometrically and the food supply grows
arithmetically. For 10 points, name this author of Essay on the Principle of Population.
Answer: Thomas Malthus
UIUC Earlybird Tournament 2005 Round 4
Bonuses by North Greenville College (James Washick et al.); UTC (Charlie Steinhice et al.); &
UIUC Academic Buzzer Team (Sudheer Potru & Mike Sorice)

1. Name the conic section formed by the following equations, for 10 points each.
[10] x2 / 9 + y2 = 4.
Answer: ellipse
[10] x2 – y2 = 4.
Answer: hyperbola
[10] x2 – y = 4.
Answer: parabola

2. Given a woman named Smith, name the Austen novel that she’s in, for 10 points each:
[10] Mrs. Charles Smith, a widow and former governess of Anne Elliot, who reveals to her the villainous
nature of her cousin William.
Answer: Persuasion
[10] Harriet Smith, illegitimate child placed at Miss Goddard's, who marries Robert Martin, although she at
first refuses him because the protagonist had led her to think that the vicar, Mr. Elton, is in love with her.
Answer: Emma
[10] Mrs. Smith, an aged invalid living at Ash Court, on whom her cousin the villain John Willoughby
depends financially.
Answer: Sense and Sensibility

3. The U.S. Presidential election of 1948 remains one of the most fascinating. For 10 points each, name
these key players.
[10] The Democratic incumbent, he had taken office upon the death of FDR, and experts were sure he
would never win an election for a full term. His dramatic whistle-stop campaign proved them wrong.
Answer: Harry S. Truman
[10] While he’d been defeated by FDR in 1944, both this Governor of New York was considered the sure
winner from the outset, even by the Chicago Tribune, which claimed he actually won the election.
Answer: Thomas E. Dewey
[10] Truman pushed for a strong civil rights plank in the party platform, alienating some Southern states.
Their 39 electoral votes went to this candidate of the comically racist States Rights Party.
Answer: Strom Thurmond

4. Name these features associated with glaciers for 10 points each.
[10] A steep sided inlet of the sea formed when a glacial trough is flooded by the sea, commonly associated
with Norway.
Answer: fjord
[10] Layers or ridges of sediment deposited by glacier melts, the types include lateral, medial, and terminal.
Answer: moraine
[10] These lakes are depressions created when blocks of ice become lodged in glacial deposits and
subsequently melt, some of the best known being Walden Pond and those in Denali National Park.
Answer: kettle lakes

5. Name these historical people who planted some trees in the same spot, for 10 points each:
[10] She planted her banyan tree on Jan. 6, 1935, just five days before leaving Honolulu to become the first
person to fly solo across the Pacific.
Answer: Amelia Earhart
[10] Also in 1935, less than a year before his death, this British monarch planted a tree there.
Answer: George V
[10] This future U.S. President planted his tree in 1952 as a Senator from California and candidate for Vice
President. You know, he probably wasn’t a crook back then.
Answer: Richard Nixon

6. For 10 points each, answer the following related to an America author and cartoonist:
[10] In this 1941 short story, mundane events in real life trigger the vivid adventure fantasies of a
henpecked husband.
Answer: “The Secret Life of Walter Mitty”
[10] The author of “The Secret Life of Walter Mitty”, this man’s sparse style of line drawing was out of
necessity – he could barely see.
Answer: James Thurber
[10] Subtitled “Why You Feel the Way You Do”, this hilarious collaboration between Thurber and E.B.
White discusses love and marriage, and makes fun of a lot of psychologists.
Answer: “Is Sex Necessary?”

7. Name these gas laws from descriptions for 10 points each.
[10] The volume of a given sample of gas at a constant temperature varies inversely with pressure.
Answer: Boyle’s law
[10] The volume of a given sample of gas at a constant pressure is directly proportional to its absolute
temperature.
Answer: Charles’ law
[10] The volume of a given sample of gas at constant temperature and pressure is directly proportional to
the number of moles of gas.
Answer: Avogadro’s law

8. Give the appropriate number of the following Henrys who ruled in Europe for 10 points each.
[10] The first of the Bourbon dynasty, this king of France converted to Roman Catholicism in 1593 but
granted religious toleration to Huguenots via the Edict of Nantes.
Answer: Henry IV of France [accept Henry of Navarre]
[10] Excommunicated by the pope who refused to give him an annulment, he became head of the Church of
England through the Act of Supremacy in 1534.
Answer: Henry VIII of England
[10] Ruling from 1056-1106, he was excommunicated by Pope Gregory VII, but later forced the Pope into
exile after invading Rome in 1084 and had himself crowned emperor.
Answer: Henry IV of the Holy Roman Empire

9. Answer the following questions about the game show “Where in the World Is Carmen Sandiego?” for 10
points each.
[10] The kids on the show were agents for this Detective Agency, fighting Carmen Sandiego and her
organization, V.I.L.E.
Answer: ACME
[10] This authority figure was played by the accomplished actress Lynne Thigpen.
Answer: The Chief
[10] This group sang the theme song, which now circulates the Internet regularly.
Answer: Rockapella

10. Name these now-extinct birds based upon a description for 10 points each.
[10] Unlike others of its family, this large bird was unable to fly. Similar in appearance but unrelated to the
penguin, this bird of Greenland, Iceland, and Canada was hunted to extinction in the 1840s.
Answer: great auk
[10] Fearless of humans, this flightless resident of Mauritius nested on the ground, making it easy prey for
the monkeys and pigs humans brought to the island. It was last sighted around 1662 on a certain island.
Answer: dodo
[10] The largest species of this New Zealand bird was thought to have stood nearly three meters tall.
Victims of Maori hunting and forest clearing, they were extinct by 1500.
Answer: moa

11. Answer these questions related to events in twentieth-century Poland, for 10 points each
[10] In September 1980, this trade union was formed, gaining broad support from both the Catholic Church
and the anti-communist left. It drew its name from a word meaning “unity of purpose or togetherness”.
Answer: Solidarity (accept Solidarnos)
[10] Solidarity was led by this former electrician and shipyard worker who lost his job in 1976. He later
won a Nobel Peace Prize and was president of Poland between 1990 and 1995.
Answer: Lech Walesa
[10] The shipyard from which the Solidarity movement sprang was in this principal Polish seaport formerly
known as Danzig.
Answer: Gdansk

12. Name the composers of the following works, for 10 points each.
[10] Carmina Burana.
Answer: Carl Orff
[10] Prelude to the Afternoon of a Faun and La Mer.
Answer: Claude Debussy
[10] The Sorcerer’s Apprentice.
Answer: Paul Dukas

13. Name these Italian writers from works, for 10 points each.
[10] He is best known for Canzoniere, or Songbook, sonnets about his unrequited love for Laura.
Answer: Francesco Petrarch
[10] His newest release, Baudolino, is another great novel in the vein of The Name of the Rose and
Foucault’s Pendulum.
Answer: Umberto Eco
[10] This twentieth-century dramatist wrote Enrico IV and Six Characters in Search of an Author.
Answer: Luigi Pirandello

14. Answer these questions relating to a physicist, for 10 points each.
[10] This is the property of waves to spread and bend as they pass through apertures or around barriers.
Answer: diffraction
[10] In 1800, this scientist performed a double-slit experiment and showed the existence of diffraction for
light.
Answer: Thomas Young
[10] Young and this physicist both independently formulated the trichromatic theory of color vision. This
German may be better known for his namesake free energy.
Answer: Hermann von Helmholtz

15. Name these philosophers from works, for 10 points each.
[10] On the Way to Language and Being and Time.
Answer: Martin Heidegger
[10] Dialogues Concerning Natural Religion and An Enquiry Concerning Human Understanding.
Answer: David Hume
[10] “The Present Dilemma in Philosophy” and Pragmatism, with William James.
Answer: Charles Sanders Peirce [purse]

16. Answer the following about the works of sculptor Gutzon Borglum, for the stated number of points.
[10] Borglum’s most famous work is this memorial to four presidents in the Black Hills of South Dakota.
Answer: Mount Rushmore National Memorial
[5 or 10] Five for two, ten for all four, name the presidents that are featured on Mount Rushmore.
Answers: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, and Theodore “Teddy” Roosevelt
[10] Borglum was commissioned in 1917 to carve a memorial to the Confederacy at this Georgia location,
a project not finished until 1970.
Answer: Stone Mountain, Georgia

17. For 10 points each, answer the following about some islands.
[10] The fourth largest island in the world, this country, in the Indian Ocean, is located off the southeast
coast of Africa.
Answer: Madagascar
[10] Madagascar is separated from mainland Africa by this Channel, named for the mainland African
nation closest to it.
Answer: Mozambique Channel
[10].These islands near the north part of the Mozambique Channel lie to the northwest of Madagascar.
Their capital is at Moroni.
Answer: Comoros Islands

18. Name these law terms from Latin, for 10 points each.
[10] Often, the court will act in the place of a parent by assuming a parent’s responsibilities or duties,
meaning that they are acting as this.
Answer: in loco parentis
[10] This term is used to indicate that a lawyer is working for a client without charging any fee.
Answer: pro bono
[10] Literally meaning “friend of the court”, this is the name given to a brief filed by someone who is not a
party to the case.
Answer: amicus curiae

19. Name these women from the Bibl, for 10 points each
[10] She is never actually given a name in Genesis 19 where she appears, and is referred to instead by her
relationship to her husband. She is best known for turning into a pillar of salt when she looked back at
Sodom and Gomorrah.
Answer: Lot’s Wife (accept equivalents)
[10] In Judges 16, Philistines enlist this woman from the valley of Sorek to discover the source of her
lover’s strength.
Answer: Delilah
[10] A Phoenician princess, she marries King Ahab and is blamed for turning Israel to worship Baal and for
killing the prophets of God. She’s thrown from a window and fed to jackals for her trouble.
Answer: Jezebel

20. In this memory play, Tom Wingfield invites a casual friend, Jim O’Connor, to dinner in hopes of
finding a suitor for his sister. Unfortunately, it turns out that, not only does Jim have a fiancée, but he also
breaks the sister’s favorite figurine, a unicorn. For 10 points each…
[10] Name this play.
Answer: The Glass Menagerie
[10] Name the author of The Glass Menagerie.
Answer: (Thomas Lanier) Tennessee Williams
[10] Name Tom’s crippled sister who finds refuge in her collection of glass animals.
Answer: Laura

								
To top