8 by rishabhmishra

VIEWS: 2 PAGES: 2

									General Quiz : Dt 18.5.2001
Q-File 8
Qns by : G.Sreekanth

1. In the late 15th century it was called Torg . In the 16th century it
was called Trinity Square    . How do we know it today ?
ans) Red Square in Moscow .

2. Invented by Fred Waller in 1939 for the New York World's Fair using 11
cameras and projectors    running at the same time. In 1952 the process
was cut down to three, called ________ , and       started the widescreen
revolution. A camera was developed that had three lenses. The sound was
recorded on separate magnetic stock. Filming used standard 35mm film, but
the height             was increased from four perforations to six, and
the speed increased from 24 to 26 frames per    second. To present the
film, three projectors showing their corresponding parts of the shot
had to run simultaneously along with the seven-track magnetic film, thus
requiring the four      strips to be electrically synchronized for each
showing. This also became the standard for       stereophonic sound for
the film industry. Although the slightly visible seems between the
three images were never entirely solved; it was a huge success. In 1963,
the three projector     setup was replaced with a one projector setup
using 70mm film. In 1961 the film speed was        reduced back to the
standard of 24 frames per second. Fill up the blank .
ans) Cinerama . Later Cinemascope was developed in 1953 to compete with
Cinerama .

3. In 1908 , about what novel did the Times Literary Supplement opine : '
As a contribution to      natural history the work is negligible ' ?
ans) The Wind in the Willows by Kenneth Grahame .

4. Konstantin von Neurath, Erich Raeder, Karl Donitz, Walther Funk,
Baldur von Schirach, Albert     Speer, and which other person completed
this list in a very specific chronological context ?
ans) Rudolf Hess . Nazi leaders released from Spandau Prison in 1954,
1955, 1956, 1957, 1966,      1966 respectively. Hess was for several
years the sole prisoner and died there in 1987 .

5. A court ballet called 'Ballet de la Nuit', at the Louvre on 23
February 1653 earned which        person a famous nick-name ?
ans) Louis XIV - 'Sun King '. He played the role of a 'Sun King' at the
age of 14 .

6. Who was the Scottish sheep farmer who was buried in the village of
Balquhidder, having died in    1734, after becoming a sort of real life
"Robin Hood" at the expense of rich local dukes ?
ans) Rob Roy aka Robert MacGregor .

7. Name the great tennis player whose name (first name and surname)
translates as "Bear Castle"     in his native language .
ans) Bjorn Borg.
8. As in the title of a famous novel, how was the mysterious "M de
Marchiel" who died in the        Bastille in 1703, more popularly known
?
ans) The Man in the Iron Mask .

9.In Indian political history ,why would people remember a person named
Maragatham Chandrasekhar?
ans) He was the candidate for whom Rajiv Gandhi was campaigning when he
was assassinated .

10. " Take two turkeys , one goose , four cabbages , but no ______ , and
mix them together .           After one taste , you'll ____ ____ for the
rest of your life ...... " [ some words have         been omitted for
obvious reasons ] . Whose words and what is being described here ?
ans) Groucho Marx explaining what exactly is a Duck Soup . The words
omitted are duck and duck        soup .

								
To top