Docstoc

88

Document Sample
88 Powered By Docstoc
					Etymology
G.Sreekanth

1.1.This word seems to have originated as a piece of sailor's slang, and
is said to have been current as long ago as the 1850s, but the earliest
record of it in print is from 1886, in R.Brown's Spun Yarn and Spindrift:
'Then the names of all the other things on board a ship! I don't know
half of them yet; even the sailors forget at times, and if the exact name
of anything they want happens to slip from their memory,they call it
chicken-fixing, or a __________, or a gill-guy, or a timmey -noggy, or a
wim-wom.' As for its source suggestions have included French for 'catch
of a mechanism'. What word ? (Just fill up the blank)
ans)Gadget.

2.What word comes via French from a Latin word coined by the 16th century
Swiss physician Paracelsus for a type of being that lives in the earth
(and also guards the inner parts of the earth and its treasures), in the
same way that fish live in water ?
ans)Gnomes.

3.In the Middle Ages this term/word was applied to an outlandish but
figmentary beast, in the words of the Oxford English Dictionary,
'haunting the banks of the Euphrates, very savage, hard to catch, having
long saw-like horns with which they cut in pieces and broke all 'engines'
and even cut down trees.' The trm was subsequently used for a heraldic
animal, but it was not until the early 17th century that it was applied
by the naturalist Edward Topsell, to the swift-running deerlike animal
(this should make the qn easy). What word/term ?
ans)Antelope.

4.What word originated in Italy, and at first denoted a gondola race on
the Grand Canal in Venice ? (It appears to have been derived from a
Venetian dialect verb meaning 'content, fight')
ans)Regatta.

5.This term now used extensively in business is derived from the ancient
sport of falconry (it was introduced into England in the year 860). To
the ancient falconer, this word meant 'to bring back a hawk that had left
its perch without being told to'. What term ?
ans)Rebate.

6.This word is one of a large family of English words that come from the
past participle of Latin word meaning 'pull'. The word itself was
originally used in English for a device, invented by the 18th century
American doctor Elisha Perkins, for 'pulling across the surface of the
skin, which was supposed to relieve rheumatic pains. What is the word ?
ans)Tractor.

7.The name of which hot wind etymologically means 'east wind' ?
ans)Sirocco.

8.This word has its source in a Greek word literally meaning 'little
king'. The Greeks used this name for a gold crested wren and also for a
type of serpent or a fabulous monster. Simple enough.. what is the good
word ?
ans)Basilisk.

9.In Rome and elsewhere in the ancient world, it was the convention for a
father to acknowledge a newly born child as his own by placing it on his
knee. This practice gave birth to a commonly used word. What word ?
ans)Genuine.

10.In the sixteenth century, one of the stock characters of the Italian
theatre was a subordinate fool, clown, acrobat, or mountebank who mimics
ludicrously the tricks of his principal. What word do we get from the
name of such a character in the old Italian commedia dell' arte ?
ans)Zany.

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Stats:
views:4
posted:3/14/2010
language:English
pages:2