Docstoc

2001-Reg-Illinois A

Document Sample
2001-Reg-Illinois A Powered By Docstoc
					2001 ACF Regionals
Tossups by Illinois A

1. The protagonist of this novel first met her love at a party thrown to celebrate her cousin Marian’s engagement.
She is fond of her Aunt Almond, but has a love-hate relationship with her other aunt, Mrs. Penniman. The timid
heroine finally has it out with her father, the Doctor, during a trip to Europe and he decides to reduce her inheritance
if she marries her beau. After hearing this, Morris Townsend leaves and is unsuccessful in a second courtship some
years later. FTP, identify this novel centering on Catherine Sloper, a Henry James work named for James’
childhood neighborhood.
          Answer: Washington Square

2. Despite having a three to one advantage at dawn on October 25, the larger force lost more than 500 of its nobility
and saw its cavalry completely massacred by the opponent’s billhooks. Among the dead was the losing commander
Charles D’Albret, whose defeat of Henry V was not in the cards that day. The battle was truly decided because,
weighed down by heavy armor, the French were almost immobilized in the muddy field. FTP, name this
engagement of the Hundred Years’ War, an English victory in 1415.
         Answer: Battle of Agincourt

3. It is a Gram negative bacillus of 2,200 serotypes grouped into three species, and it is closely related to Shigella.
Host entry is gained in the small intestine where the bacteria injects a toxin into the normally non-phagocytic M
cells that causes them to ingest the bacteria where it infects the lamina propria, causing such symptoms as
gastroenteritis. These organisms are rarely fatal except in cases where they cause typhoid. FTP, name this bacteria
that is most difficult to detect in egg shells but is largely associated with dairy products and poultry.
           Answer: Salmonella

4. While staying in Darstadt, he almost completely gave up music, only writing some concertos and the operetta Abu
Hassan. His Konzertstuck for piano and orchestra is still played but not as popular as his piano solo Invitation to the
Dance. This composer’s musical career began with his Opus 1, Sechs Fughetten, which he wrote while being
trained by Michael Haydn, brother of Joseph. His fame rests on three operas, and one anecdote relates how he
learned English for his commission for one of them, Oberon, which followed 1823’s Euryanthe. FTP, name this
German best known for his opera Der Freischutz.
         Answer: Carl Maria von Weber

5. He claims to have quit his government post because there was no prospect for advancement, but it is probably
because he was involved with a cover-up dealing with his wife’s father. He worked for eight years as a lawyer
before becoming manager of a bank, and spends so much money on his clothes that his wife is forced to work in
secret to get new clothes for their children. This character calls his wife “my little lark” and is shocked when she
leaves him, probably because of the overt sexist attitude with which he is portrayed. FTP, name this husband of
Nora, one of the central characters in A Doll’s House.
          Answer: Torvald Helmer (accept either name)

6. By one of its provisions the French fortifications of Dunkirk were to be razed, while another gave Charles VI all
the land that he coveted on the right bank of the Rhine. Another commercial part returned Savoy and Nice to Victor
Amadeus II, and by the terms of the Asiento, Britain gained a virtual hegemony over the slave trade in the New
World. Its three major portions were the Third Barrier Treaty, the Treaty of Baden, and The Treaty of Rastat. FTP,
identify the name given to this series of treaties that, by 1715, ended the War of the Spanish Succession.
          Answer: Peace of Utrecht

7. In fiber optics light rays beamed into a fiber can propagate within the core for great distances with remarkably
little reduction in intensity due to this condition. It can only occur when going from a medium of greater index of
refraction to one of lesser index of refraction and only results for any angle of incidence greater than “theta sub C.”
Evidenced in halos and rainbows, FTP, name this phenomenon where all the light incident on a boundary is
reflected back into the original material.
          Answer: total internal reflection
8. In art he is often depicted on the ground with a rock to beat against his chest. According to one story, God once
accused him of being a Ciceronian in his dreams. He was ordained a priest by St. Paulinus of Nola and he went to
Rome because of the Miletian schism. In Rome he became a secretary to Pope Damasus and wrote criticism of
many religious figures including Jovinian, the Pelagians, his friend Rufinus, and St. Augustine. FTP, name this
ascetic and scholar who led a pilgrimage to the Holy Land in 385 where he would write the Vulgate.
          Answer: St. Jerome or Eusebius Hieronymus

9. It consists of 115 islands and 30 prominent rock formations. Most of the islands are coralline, stretching over a
1,200 kilometer radius from Ile aux Vaches in the north to the Aldabra Atoll in the southwest. Other important
islands include Praslin, La Digue, and the main island, Mahe, which contains the capital and only city, Victoria.
FTP, name this island nation located northeast of the Comoros and further northeast of Madagascar in the Indian
Ocean.
          Answer: Seychelles

10. His nonfiction works include the long Notes Toward a Supreme Fiction and a collection of essays, The
Necessary Angel. Not typical of his favorite genre is the short play entitled Bowl, Cat, and Broomstick. Poems like
“Domination of Black” and “Le Monocle de Mon Oncle” appeared in the collection Harmonium, and other famous
poems include “The Comedian as the Letter C,” “Sea Surface Full of Clouds,” “Peter Quince at the Clavier,” and
“Sunday Morning.” FTP, name this insurance firm vice-president who got into a famous fistfight with Ernest
Hemingway and wrote “Thirteen Ways of Looking at a Blackbird” and “The Emperor of Ice Cream.”
         Answer: Wallace Stevens

11. Their instigator wrote an essay entitled “The Case Against the Reds” in which he charged “tongues of the
revolutionary heat were licking the altars of churches and leaping into the belfry of the school bells.” Events
occurring at the same time include Congress refusing to seat duly-elected Victor Berger, and a series of bombings in
eight cities. The most famous one resulted in 249 aliens being put on the Buford and sent to the Soviet Union. FTP,
name this anti-communist crusade initiated by its namesake, Wilson’s attorney general between 1918 and 1921.
          Answer: Palmer Raids

12. In his final paper he described palladium hydride, the first known instance of a solid compound formed from a
metal and a gas. Earlier, his studies with phosphoric acid led to the concept of polybasic acids, yet perhaps his most
useful work was the discovery of the method of dialysis. This was done with his work with mixtures, which earned
him the name “father of colloid chemistry.” Best known for demonstrating the inverse square relationship between
the density of a gas and its rate of diffusion, FTP, name this British scientist.
          Answer: Thomas Graham

13. This painting was originally meant to be executed by Gabriel-Francois Doyen, but he refused to do it for moral
reasons. The work was commissioned by Baron de Julien, a priest, who had cuckolded a bishop. On the left side is
a cupid statue with a finger to its mouth and it seems to be looking at a shoe in midair. The bishop appears on the
right side of the work, while the aforementioned Julien hides in the bushes and looks up his mistress’ skirt. FTP,
name this work of the Rococo period that depicts two men and a woman in a lush landscape by Jean-Honore
Fragonard.
          Answer: The Swing

14. His views on religion can be found in the book Human Immortality and his Essays in Popular Philosophy.
Before finishing his medical studies he studied physiology in Germany and went on an expedition to Brazil with
Louis Aggasiz. His primary career included the publication of his Essays in Radical Empiricism and the famous
Lowell Lectures in Boston, though he exercised influence on the literary world by teaching Gertrude Stein and
coining the term “stream of consciousness.” FTP, name this American philosopher who wrote The Varieties of
Religious Experience, Principles of Psychology, and Pragmatism.
         Answer: William James
15. The preface of this poem is simply a discussion by its author who mentions another poem, “The Wanderings of
Our Lady through Hell,” among other things. The title character is an old man, almost ninety, and uses excessive
“Thees, thous, and thyselves” in his speech. Set in Seville, it concerns the title character’s lecture to God, who is his
prisoner, about why God has failed mankind and his promise to burn God on the morrow. As it is being told by
Ivan, Alyosha frequently interrupts with questions. FTP, name this poem that appears in Book Five of the Brothers
Karamazov about the titular 15th-century Spaniard who torches heretics.
         Answer: “The Grand Inquisitor”

16. He was the only president who, after declaring his intent to run, failed to receive his party’s nomination for a
second term. William L. Marcy served as his secretary of state and engineered one of the few successes of his term,
the Treaty of Kanagawa. After defeating his former commander, Winfield Scott, he and his running mate, William
Rufus King, took office. FTP, name this president whose tenure saw the Gadsen Purchase and the Kansas Nebraska
Act between the years of 1853 and 1857.
         Answer: Franklin Pierce

17. It is associated with phosphene conversion, and the earliest theories posited that it was a drifting island.
Approximately 300 years old, it is upstream from the Wake Anomaly, but has two rivals in the newly discovered
“white ovals.” It is an anticyclonic region that rotates anticlockwise with a period of six days. Much colder and at
a higher elevation than its surroundings, at its largest it measures 40 thousand by 14 thousand kilometers. FTP,
name this massive storm centered at 22 degrees south latitude on Jupiter’s surface.
           Answer: Great Red Spot or GRS

18. One of them begat Balius and Xanthus, Achilles’ horses, and was also known as Podarge. They snatched away
the daughters of Pandareos and were the offspring of Thaumus and Electra. In another adventure, after having
stolen the food of the blind soothsayer Phineus, they were driven away by Calais and Zetes. With names of
Ocypete, Aello, and Celeno, FTP name these three creatures of Greek myth represented as ugly women with bird
wings and sharp talons.
         Answer: Harpies

19. In this novel the protagonist’s husband has recently become a disc jockey for KCUF radio, and her psychiatrist
admits to having been a Nazi doctor at Buchenwald. The Paranoids refer her to The Courier’s Tragedy, a play that
she sees and after which the mystery begins. In the course of executing the will of Pierce Inverarity the protagonist
meets the inventor John Nefastis and the stamp expert Gengis Cohen. Ending with the anticipation of the titular part
of an auction at which Oedipa Mass hopes to discover more about the Tristero, FTP, name this novel by Thomas
Pynchon.
          Answer: The Crying of Lot 49

20. Soon after uniting with his elder brother to beat back the rebellion of Grifo, their bastard half-brother, he had to
suppress another revolt, by Odilo of Bavaria. He was crowned by Pope Stephen II, and the following year he saved
the Pope from a Lombard invasion. This happened after a famous letter that he sent to Pope Zacharias, whose
response allowed him to be anointed by St. Boniface following his overthrow of Childeric III, thus ending the
Merovingian dynasty. FTP, name this father of Charlemagne and son of Charles Martel.
         Answer: Pepin the Short or Pepin III

21. His later days were spent writing about the danger of pollution in the future in such works as The Storm Cloud of
the Nineteenth Century, but also saw the discussion of times past with his autobiography, Praeterita. His reasons
for going mad are explained in his letters to laborers, Fors Clavigera. Works like Unto This Last differed from his
three major publications, which were influenced by his trips to Italy. Two of those three are The Stones of Venice
and The Seven Lamps of Architecture. FTP, name this English art critic best known for his Modern Painters.
         Answer: John Ruskin

22. It often results in complete or partial racemization of the product. It cannot take place in an aprotic solvent, and
it involves carbocation rearrangement. Favored by the absence of a good nucleophile, it occurs most easily in the
presence of tertiary alkyl halides. FTP, name this reaction whose rate law is governed by the presence of only one
species, a substitution reaction that is carried out in two distinct steps.
          Answer: SN1 or first-order nucleophilic substitution
23. He gave his first pianoforte recital in 1846 at the age of 11. Six years later he befriended Liszt and dedicated his
Third Symphony to the Hungarian. He would go on to be the teacher of Gabriel Faure and write the coronation
march for Edward VII in 1902. Among his piano works are Variations of a Theme of Beethoven and Caprice
heroique, while orchestral works include Phaeton and Omphale’s Spinning Wheel. FTP, name this composer of
Danse Macabre, Samson and Delilah, and Carnival of the Animals.
        Answer: Camille Saint-Saens

23. The elite during this dynasty were referred to as the “yangban” and were eligible for high government posts. Its
founder was a military figure who, with the support of Neo-Confucian scholar officials, overthrew the Goryo
Dynasty. It saw the establishment of the Hall of Worthies, a royal research institute, and the use of “turtle ships” to
repel the Hideyoshi invasions of the late 1500’s. FTP, name this dynasty that ruled from 1392 to 1910 as the
dominant force in Korea.
          Answer: Yi dynasty or Chosun dynasty

24. His mother, Khayzuran, was a slave girl from Yemen who influenced his early reign. He came to the throne
upon the death of his brother Hadi with the help of the powerful Barmakid family, which initially dominated his
rule. Masrur was his executioner and Jafar was possibly his most famous adviser. Under this ruler Baghdad became
the most prosperous city in the world, but that ended soon after his death in 809. FTP, name this fifth Abbasid
caliph who appeared in the stories of The Thousand and One Nights.
         Answer: Harun ar-Rashid
2001 ACF Regionals
Bonuses by Illinois A

1. Name these related Brits, FTP each.
A. This colonial administrator was appointed governor of Bengal in 1772 and dominated British rule in India until
1788, when he became subject to a parliamentary inquiry with a view toward impeachment.
         Answer: Warren Hastings
B. Hastings’ trial was engineered by this man, who anonymously wrote the “Letters of Junius” against the
government of George III. His enmity stemmed from a duel in which Hastings wounded him.
         Answer: Sir Philip Francis
C. One of the managers of the parliamentary inquiry was this statesman and author of Reflections on the Revolution
in France.
         Answer: Edmund Burke

2. Name these 20th-century African writers, for the stated number of points.
A. For 15 points, This Cameroonian wrote two superb novels in the 1950s, The Poor Christ of Bomba and Mission
to Kala.
         Answer: Mongo Beti
B. For 10 points, His first novel was Weep Not, Child but better known are A Grain of Wheat and Petals of Blood.
         Answer: Ngugi wa Thiong’o
C. For 5 points, In 1986 this Nigerian became the first black writer to win the Nobel. His notable works include The
Lion and the Jewel and Kongi’s Harvest.
         Answer: Wole Soyinka

3. Give a certain compound, give the oxidation numbers of these elements, for the stated number of points. You
only have 5 seconds per part.
A. For 5 points, Sulfur in sulfuric acid.
         Answer: +6
B. For 5 points, Calcium in calcium hydride.
         Answer: +2
C. For 10 points, Oxygen in oxygen bifluoride
         Answer: +2
D. For 10 points, Chromium in the dichromate ion
         Answer: +6

4. Name these German philosophers, FTP each.
A. Known as the “philosopher of pessimism,” his major work was The World as Will and Idea.
         Answer: Arthur Schopenhauer
B. One of the leading German romantics, this turn of the 19 th-century philosopher wrote Of Human Freedom and
The Philosophy of Art.
         Answer: Friedrich Schelling
C. His philosophy is an eclectic synthesis of Hegel, Schopenhauer, and Schelling’s and is summed up in his
magnum opus, Philosophy of the Unconscious.
         Answer: Eduard von Hartmann

5. Name these rebellions in American history, FTP each.
A. This uprising began in 1798 when its namesake led a group of Pennsylvania Germans upset with a federal
property tax issued in anticipation of a war with France. In 1800 John Adams pardoned all those involved.
         Answer: Fries’ Rebellion
B. The local government’s attempt to enforce some trade laws caused this 1677 rebellion that began in the
Albemarle section of northern Carolina.
         Answer: Culpeper’s Rebellion
C. This slave, believing he was some kind of prophet, led a notable 1831 revolt in Southampton County, Virginia.
         Answer: Nat Turner
6. Answer these questions about a certain British writer, FTP each.
A. He protested the happy rural community of Oliver Goldsmith’s The Deserted Village in his own poem The
Village. Also of note are his poem The Library and his story “The Frank Courtship.”
         Answer: George Crabbe
B. Crabbe’s most famous work might this poem in twenty-four letters. Among the tales it tells are those of “Ellen
Orford” and “Peter Grimes.”
         Answer: The Borough
C. Crabbe was good friends with this author, who referred to him as the “English Juvenal” in Waverly and the
“British Juvenal” in The Heart of Midlothian.
         Answer: Sir Walter Scott

7. Name these men or terms related to the photoelectric effect, FTP each.
A. Not well known is that the photoelectric effect was discovered by this German in 1887, though his name is more
often associated with sound.
         Answer: Heinrich Rudolf Hertz
B. The minimum frequency of light that accomplishes the ejection of electrons in the photoelectric effect is known
as this.
         Answer: threshold frequency
C. When there is excess energy in the photoelectric effect, it is converted to kinetic energy of the ejected electron.
The maximum kinetic energy is equal to “quantity h times f minus capital W.” What does “W” represent in that
equation?
         Answer: work function of the metal in question (do not prompt on or accept “work”)

8. Name these 20th-century Russian artists, FTP each.
A. He described his works of 1912-13 as “Cubo-Futurist,” but he is better known for later depictions of various
black and white squares in the Suprematist style.
         Answer: Kasimir Malevich
B. He created the huge Monument to the Third International, but is more famous for his “relief constructions,”
which led to the name of the school that he founded, Constructivism.
         Answer: Vladimir Tatlin
C. She promoted Russian folk art with her partner Mikhail Larionov and was known for her various depictions of
cats. Also of note are The Laundry and The Cyclist.
         Answer: Natalia Goncharova

9. Name these survivors of great floods, for the stated number of points.
A. For 5 points, Of course this son of Lamech is the best-known of the deluge survivors.
         Answer: Noah
B. For 10 points, Gilgamesh seeks to learn the secret of immortality by finding this flood survivor.
         Answer: Utnapishtim
C. For 15 points, He is the Hindu version of Noah, Utnapishtim, and Ziusudra, who survived the flood because he
had saved Vishnu in the form of a fish named Matsya.
         Answer: Manu Vaivasvate [vye-VAAS-vuth-ay] (accept either name)

10. Name these Middle Eastern dynasties, FTP each.
A. This dynasty ruled in northern Africa for over 200 years before being overthrown by Saladin in 1179. By the
way, it was named for Muhammad’s favorite daughter.
         Answer: Fatimid dynasty
B. Saladin, in turn, founded this dynasty named after his father. It was destroyed by the Mamelukes in 1250.
         Answer: Ayubbid dynasty
C. Ruling from 1502 to 1736, this dynasty established Shi’ite Islam as the state religion of its power base of Iran.
         Answer: Safavid dynasty
11. Name these Moliere plays, for the stated number of points.
A. For 5 points, The titular religious hypocrite worms his way into the house of Orgon and hilarity ensues.
          Answer: Le Tartuffe
B. For 10 points, Ironically Moliere played the titular role of the hypochondriac Argan in this play and died shortly
before its fourth performance.
          Answer: The Imaginary Invalid or Le Malade imaginaire
C. For 15 points, The titular valet of this play solves his master, Leandre’s, problems in love. The valet is named for
a character from the commedia dell’arte.
          Answer: The Rogueries of Scapin or Les Fourberies de Scapin

12. Answer the following about a type of bacterial recombination, FTP each.
A. What process refers to the temporary fusion of two single-celled organisms for the exchange of genetic material?
         Answer: conjugation
B. The involved organisms in conjugation are represented by using this letter with a plus or minus to designate
which organism is the donor and which is the recipient.
         Answer: F
C. The physical interaction before genetic transfer is achieved by this structure. Bacteria often have many these
tubular extensions of the cell.
         Answer: F sex pilus or pili

13. Name the operas in which these events occur, FTP each.
A. The first part of this opera ends with the Hungarian or Rakoczy March, which is often performed at symphony
concerts.
          Answer: The Damnation of Faust or Le Damnation de Faust
B. Khan Kontchak entertains the title character with the Polovtsian Dances in Act II of this opera.
          Answer: Prince Igor
C. One of the title characters sings the lament, “When I am laid in earth,” before dying in the arms of Belinda in this
opera.
          Answer: Dido and Aeneas

14. Name these psychologists who developed various tests, for the stated number of points.
A. For 5 points, This Frenchman developed the first standard intelligence test with his colleague Theodore Simon.
          Answer: Alfred Binet
B. For 10 points, This American coined the word IQ and developed the so-called Stanford-Binet test while teaching
for more than 20 years at Stanford.
          Answer: Lewis Madison Terman
C. For 15 points, To help detect soldiers who might break down in combat this American devised the Personal Data
Sheet, a forerunner of the modern personality inventory.
          Answer: Robert Woodworth

15. Name these South American leaders, FTP each.
A. This Paraguayan despot initiated the War of the Triple Alliance, costing his nation more than 50% of its
population.
         Answer: Francisco Solano Lopez
B. He was the first Socialist elected president of Chile, but the party didn’t last long as he was murdered when
Augusto Pinochet overthrew his government in 1973. By the way, his daughter is a famous writer.
         Answer: Salvador Gossens Allende
C. Paraguay must enjoy its despots as this man ruled as dictator-president from 1954 until his ouster in a 1989 coup.
         Answer: Alfredo Stroessner
16. Answer these questions about an author, for the stated number of points.
A. For 15 points, What play concerns a protagonist who loses his mind after falling from a horse during a
masquerade and then believes himself to be a medieval German emperor? The protagonist becomes sane after 12
years but continues a charade of madness to escape arrest for a murder he committed.
         Answer: Enrico IV or Henry IV
B. For 10 points, What man wrote the play Enrico IV and other works like the novel The Late Mattia Pascal and the
play Right You Are If You Think So?
         Answer: Luigi Pirandello
B. For 5 points, Lugi Pirandello is best known for what play that concerns a group of people in a story who have
taken on a life of their own because the author failed to complete their story?
         Answer: Six Characters in Search of an Author or Sei personaggi in cerca d’autore

17. Identify these 20th century physicists, FTP each.
A. This Italian-American was the first to demonstrate the existence of the antiproton, and along with Fermi,
produced technetium
         Answer: Emilio Segre
B. Segre worked with this American in his demonstration of the existence of the antiproton.
         Answer: Owen Chamberlain
C. Along with Samuel Ting, this American was credited with the discovery of the J/psi meson.
         Answer: Burton Richter

18. Name these related geographical places, for the stated number of points.
A. For 10 points, This lake, a remnant of Lake Aggasiz is fed by several rivers including the Red, Saskatchewan,
and its namesake.
          Answer: Lake Winnipeg
B. For 5 points, Lake Winnipeg lies within what Canadian province, also naming the capital of that province?
          Answer: Manitoba
C. For 5 points for one and 15 for both, The two longest rivers in Manitoba are these two that empty into Hudson
Bay. One is approximately 1,600 miles long and the other flows 400 miles from Lake Winnipeg to Hudson Bay.
          Answer: Churchill and Nelson rivers

19. Name these things related to Gaius Marius, for the stated number of points.
A. For 10 points, He served in Africa during the war against this king of Numidia, whom he finally defeated in 106
BC.
           Answer: Jugurtha
B. For 5 points each, Marius faced a major threat from these two Germanic tribes that had burst into Gaul and
occupied his military skills from 104 to 101 BC.
           Answer: Cimbri and Teutons
C. For 10 points, A year before he vanquished the Cimbri at Vercellae, Marius had massacred over 100,000 Teutons
at this site in present day France.
           Answer: Aqua Sextiae or Aix-en-Provence

20. Name these novelists who used to hang out together, FTP each.
A. His version of Paul Gauguin’s life is told in The Moon and Sixpence, while many believe the Edward Driffield of
his Cakes and Ale is a caricature of Thomas Hardy.
         Answer: W. Somerset Maugham
B. His birthplace of Hanley, Staffordshire was the model for one of his “Five Towns,” the setting for such novels as
Anna of the Five Towns and The Old Wives’ Tale.
         Answer: Arnold Bennett
C. Her novel Maurice Guest is a good read, but this Australian might be best-known for her trilogy entitled The
Fortunes of Richard Mahony.
         Answer: Henry Handel Richardson or Ethel Florence Robertson
21. Identify these 19th century English authors of humorous verse, for the stated number of points.
A. For 5 points, this Victorian authored such poems as “Jabberwocky” and “The Hunting of the Snark.”
         Answer: Lewis Carroll
B. For 10 points, this author of “The Owl and the Pussy-Cat” is credited with popularizing the limerick in his Book
of Nonsense.
         Answer: Edward Lear
C. For 15 points, famous in his time as a writer of comic verse for Punch magazine, this man is now better known
for such protest poems as “The Lay of the Labourer” and “The Song of the Shirt.”
         Answer: Thomas Hood