Docstoc

LITERATURE

Document Sample
LITERATURE Powered By Docstoc
					ACF Fall Tournament 2002
Stanford University A (J. Pahk and R. Bhan)

TOSSUPS

1. The main character of this novel is encouraged to “watch out fer ol’ number one” by The Tattered Man, and is
called a “wild cat” by Lieutenant Hasbrouck, who gets shot in the hand and drives a fleeing soldier back into the
ranks. Wilson’s courage falters after his first battle and he gives the main character letters to hold in case he dies.
The veteran soldier Jim Conklin comforts the main character, who picks up the flag after the color-bearer falls in
battle. FTP, identify this novel about Henry Fleming, a Civil War novel by Stephen Crane.
          Answer: The Red Badge of Courage

2. His relentless attacks on Christianity can be seen in his essay Of National Characters, which was later added to
his two volume Essays, Moral and Political. Criticized for defending Charles I in his 1754 History of England, this
philosopher established a system of morality based on utility and human sentiments alone in his Enquiry Concerning
the Principles of Morals, but is more famous for a work containing the essay Of Miracles. FTP, identify this
Scottish empiricist philosopher, the author of Treatise of Human Nature and Enquiry Concerning Human
Understanding.
          Answer: David Hume

3. A drug known as brefeldin A blocks the transfer of proteins to this organelle, while vesicles bound for it tend to
be coated with either COP I or COP II. The current paradigm for its sorting abilities is explained by the
“maturational model”, which states that proteins from the endoplasmic reticulum enter its cis face and are packaged
in its cisternae, after which they are transported out of the trans face. Composed of a stack of flattened sacks, FTP,
identify this cellular organelle, an apparatus named after an Italian anatomist.
           Answer: Golgi complex or apparatus

4. The Satsuma Rebellion occurred during this period. Most political power during this period was held by Choshu
and Tosa clan leaders, in spite of an authoritarian constitution drafted by Ito Hirobumi. Founded under the slogan
“Enrich the country and strengthen the military,” this period’s philosophy was espoused in the Charter Oath and
propagated the return of imperial rule. Occurring after the overthrow of the Tokugawa shogunate in 1868, FTP,
identify this period of modernization in Japanese history known as the “restoration” of its namesake emperor.
          Answer: Meiji Restoration

5. This school’s second generation of artists included such figures as Worthington Whittredge, Fitz Hugh Lane, and
Sanford Gifford, who pioneered the movement known as Luminism. Its first generation of artists included Thomas
Doughty, Jasper Cropsey, and John Casilear. This movement was discovered by John Trumball and art critic
William Dunlap, who critiqued such works as Cotopaxi, Niagara, and Rocky Mountain-Lender’s Peak. Consisting
of such artists as Albert Bierstadt, Frederic Church, and Thomas Cole, FTP, identify this art movement based on
American landscapes and named for a waterway.
         Answer: Hudson River School

6. The author of this work wrote in 1925’s A Vision that its subject represented how “religious, aesthetic, and
practical life were one.” The third stanza implores “sages standing in God’s holy fire” to “be the singing-masters”
of the speaker’s soul. The last stanza describes how the speaker wishes to take “such a form as Grecian goldsmiths
make / Of hammered gold and gold enameling,” while the first stanza describes how the title location “is no country
for old men.” FTP, identify this 1928 poem about traveling to the titular city by William Butler Yeats.
          Answer: Sailing to Byzantium

7. They frequently met at Catamount Tavern, and included such leaders as Seth Warner and John Stark, who led
them to victory at Bennington. Originally gaining prominence in a skirmish with militia which ended with them
whipping the militia with birch rods, they sought to preserve the New Hampshire Grants by opposing speculators
from New York, but later took an active role in the American Revolution, taking Fort Ticonderoga. FTP, what was
this Vermont group led by Ethan Allen?
         Answer: Green Mountain Boys
8. Due to the failure of its developer to write in anything but his native language, the work behind this concept went
largely unnoticed until 1889, and some of the behavior predicted by it wasn’t fully explained until the work of
Morris Selig Kharasch in 1933. Its discovery was the result of research done on the prediction of regioselective
addition reactions of hydrogen halides. Stating that reactions occur via protonation to give the more stable
carbocation, FTP, identify this rule of organic chemistry that states hydrogen adds to carbons with more hydrogens,
originally stated by its eponymous Russian discoverer.
         Answer: Markovnikov’s rule

9. Getting his start in writing with the poetry collection “Babbling April”, he went on to write the plays “The Living
Room” and “The Complaisant Lover”, but is better known for his novels. He found his voice with his fourth novel,
“Stamboul Train”, the first of the works he dubbed “entertainments” due to their similarity to thrillers. His wide
travels provided the settings for works like “The Comedians”, “A Burnt Out Case”, and “Our Man in Havana”. FTP,
who is this English author best known for “The End of the Affair”, “The Heart of the Matter” and “The Power and
the Glory”?
          Answer: (Henry) Graham Greene

10. This work took over eight years to sell 600 copies. It contains a famous section relating a scene in a large hall
with numerous guests, including the widow Irma and the author’s friend Otto. It divides the title concept into its
actual, or “manifest content,” and its hidden meaning, or “latent content.” This work contains chapters that attempt
to identify the title concept’s “Stimuli and Sources,” its role as “Wish-Fulfillment,” and to explain why they are
forgotten upon waking. FTP, identify this work of Sigmund Freud that first analyzed the importance of
understanding dreams.
          Answer: The Interpretation of Dreams

11. This city was founded under the name Sunda Kelapa and took its present name in 1527 during the reign of
Fatahillah. Famous attractions include the Textile Museum and the Rangunan Zoo, and its native inhabitants are
called Betawi. Divided into Central, North, South, East, and West districts, this capital city lies on the Ciliwung
river. Formerly controlled by the Dutch and called Batavia, FTP, what is this city on the island of Java, the capital
of Indonesia?
         Answer: Jakarta

12. Despite a royal order ordering it to end on August 25, it continued unabated in the countryside, leading to 70,000
deaths. Prompted both by a failed assassination plot against Admiral Coligny and the gathering of many prominent
leaders for the wedding of Margaret of Valois to Henry of Navarre, it was a Guise plot reluctantly joined by King
Charles IX and organized by Catherine de'Medici. FTP, what was this 1572 massacre of French Huguenots?
         Answer: St. Bartholomew's Day Massacre

13. When one accounts for the mass distribution, it can be found by using the parallel and perpendicular axis
theorems. It is the common factor in rotational kinetic energy and angular momentum, and when multiplied by the
angular acceleration, this quantity yields the net torque in a system. Important in determining a system’s rotational
motion, FTP, identify this physics quantity that is considered the rotational analog of mass and is generally
designated I.
         Answer: moment of inertia

14. He gained fame as a translator with his Acts of King Arthur and His Noble Knights, while works of nonfiction
include 1942’s Bombs Away and the Robert Capa collaboration A Russian Journal. He is better known for his
novels, lesser-known examples of which are The Short Reign of Pippen IV, and The Wayward Bus. His first work,
Cup of Gold, was followed by works like In Dubious Battle and The Red Pony, many of which were based on his
experiences in Salinas, California. FTP, identify this American writer of such works as East of Eden and The Grapes
of Wrath.
         Answer: John Steinbeck

15. This man’s namesake tetrahedra are two tetrahedra that mutually circumscribe and inscribe each other, and his
namesake “mu function” gives a measure of the number of distinct primes in square-free integers. A variation of this
man’s most famous mathematical contribution provides an example of a non-trivial vector bundle over the circle. In
1818 he introduced his barycentric calculus, and later influenced projective geometry with his namesake net.
Formulator of the “four-color” problem, FTP, who was this German mathematician best known for his one-sided
strip?
        Answer: August Mobius

16. The author of this book is often contrasted with those “of the circumcision,” particularly in Colossians 4:10-14,
indicating that he was a gentile. Dedicated to Theophilus, this book is referred to as the source material for Acts,
and it is thought that the author is the same. The author of this book implies that he was not an eyewitness to the
events described, but does state that he researched them fully. It begins with the infancy and childhood of Jesus and
ends with the resurrection. FTP, identify this synoptic Gospel, the third book of the New Testament.
           Answer: Book of Luke

17. As an infant he was saved from death by his mother Polymede, who pretended that he had been stillborn to spare
him from his usurping uncle. Raised in a wilderness cave by the centaur Chiron, he became the pawn of Hera, who
held a grudge against his uncle Pelias. After bearing Hera in the guise of a mysterious woman across a river, he
undertook his most famous task, which was to journey to Colchis to retrieve a possession of King Aeetes. FTP,
name this hero who searched for the Golden Fleece as captain of the Argonauts.
         Answer: Jason

18. He joined the 23rd Ohio Regiment at the outset of the Civil War and emerged a major general of a respected
volunteer group. He came into his most famous office after serving as governor of Ohio from 1868-72. He firmly
supported his Secretary of the Treasury John Sherman in his efforts to give Civil War greenback dollars backing in
gold, and the Bland-Allison Act had to be passed over his veto. Embroiled in the election controversy of 1876, FTP,
identify this 19th president of the U.S. who won after a Congressional commission picked him over Samuel Tilden.
          Answer: Rutherford B. Hayes

19. After the title character is exiled, his brother is made regent, after which Bharat places the title character’s
sandals upon the throne. Jatayu, the king of the birds, unsuccessfully attempts to prevent the abduction of the title
character’s wife, who he married after bending a bow of Shiva at the behest of King Janaka. Aided by Lakshmana
and the monkey-king Hanuman, the title hero defeats the demon king Ravana. Attributed to Valmiki, FTP, identify
this Indian epic of India about the legendary figure Rama.
          Answer: The Ramayana

20. Francois-Antoine Habeneck first conducted the premier of this musical work, for which the composer recycled
his Marche des Gardes from his ill-fated opera Les Francs Juges and placed it in the penultimate movement. The
solo cornet is the highlight of the second movement, entitled A Ball, while the final movement portrays an orgiastic
festival and is called Dream of a Witches’ Sabbath. The first movement is Reveries and Passions, though it is the
fourth movement, March to the Scaffold, that best develops this symphony’s idée fixe. Dedicated to Harriet
Smithson, FTP, identify this most famous work of Hector Berlioz.
          Answer: Symphonie Fantastique

21. He served under Pompey’s father during the Social War and killed his own brother-in-law during the
proscriptions of Sulla. Charges of extortion and fornication with a Vestal Virgin failed to keep him out of office,
though he and his forces were finally defeated in 62 BCE by Gaius Antonius Hybrida at Pistoria. After losing the
consulship in 64 BCE, he assumed command of the army at Faesulae and attempted to hold an insurrection. FTP,
identify this famous Roman conspirator who was the subject of a famous oration by Cicero.
          Answer: Catiline or Lucius Sergius Catalina

22. Alexandre Dumas wrote that this painting’s creator worked out of sentimentality rather than any sense of
patriotism. Towards the right of the canvas a city can be seen in the foggy background. The soldier on the left
wears his hat askew and bears a sabre, while the boy on the far right charges forward bearing two pistols. The man
in the top hat with the musket is supposedly the artist himself and stands to the left of the central figure, who stands
bare-breasted and holds a musket in one hand and the French tri-color in the other. FTP, identify this 1830 painting,
the most famous work of Eugene Delacroix.
          Answer: Liberty Leading the People or La Liberté guidant le peuple
ACF Fall Tournament 2002
Stanford University A (J. Pahk and R. Bhan)

BONUSES

1. Given a list of works, identify the architect who designed them all F15PE, or FFPE if you need some easier
works.
    a) (15 points) Ennis House; Hanna Residence; Wingspread
         (5 points) Robie Residence; Guggenheim Museum, New York, Fallingwater
                   Answer: Frank Lloyd Wright
    b) (15 points) Mile High Center of Denver, west wing of the Boston Museum of Fine Arts, the El Paso Tower
         (5 points) the glass pyramid of the Louvre, the Rock and Roll Hall of Fame
                   Answer: Ieoh Ming Pei

2. Identify these laws of electromagnetism FTPE.
     a) This law states that for any closed loop path, the sum of the length elements times the magnetic field in the
          direction of the length element is equal to the permeability times the electric current enclosed in the loop.
                   Answer: Ampere’s law
     b) This law states that the total of the electric flux out of a closed surface is equal to the charge enclosed
          divided by the permittivity.
                   Answer: Gauss’ law
     c) This law states that the induced e.m.f. in a coil is equal to the negative of the rate of change of magnetic
          flux times the number of turns in the coil.
                   Answer: Faraday’s law

3. Identify the following about a certain scandal in U.S. history FTPE.
     a) This internal revenue scandal, headquartered in St. Louis, was exposed in 1875 through the efforts of
          Secretary of the Treasury Benjamin Bristow, who discovered that $1.2 million in tax revenue from
          distilleries had gone missing.
                     Answer: Whiskey Ring
     b) The Whiskey Ring took place under the administration of this president.
                     Answer: Ulysses S. Grant
     c) This private secretary of President Grant was among those indicted in the Whiskey Ring scandal.
                     Answer: Orville E. Babcock

4. FTPE, name the following about an American author.
1. (10 points) This author is known for frequently writing about the pioneer life and the artistic temperament in
works like “Song of the Lark” and “Death Comes for the Archbishop”.
         Answer: Willa Cather
2. (10 points) In this Willa Cather character study, the titular Czech farmer is able to save the marriage of his son
Rudolph and the city girl Polly before dying of a heart attack.
         Answer: The Neighbor Rosicky
3. (10 points) Perhaps Cather’s most famous novel, it tells of the immigrant’s daughter Alexandra Bergson.
         Answer: O Pioneers!

5. Given a child of Zeus from Greek mythology, identify the mother FTPE.
    a) Herakles
                  Answer: Alcmene or Alcmena
    b) Helen
                  Answer: Leda
    c) Apollo and Artemis
                  Answer: Leto

6. Identify the following about a composer, FTPE.
     a) His compositions include the Lenz Symphony and the opera Cosi fan tutti.
                    Answer: Wolfgang Amadeus Mozart
    b) Designated K. 551, this was Mozart’s last symphony, written in C major.
                Answer: Jupiter Symphony or Symphony No. 41
    c) This symphony, Mozart’s 35th, is named for the burgomaster of Salzburg for whom it was written.
               Answer: Haffner Symphony

7. Identify the following terms from population genetics FTPE.
1. Proposed by Niles Eldridge and Stephen Jay Gould, this two-word phrase refers to the idea that species arise in
concentrated bursts of evolution instead of gradual changes over millions of years.
          Answer: punctuated equilibrium
2. This two-word phrase refers to species branching out from a single location and evolving in different locations in
different ways according to their new environments.
          Answer: adaptive radiation
3. This type of speciation occurs when a population is geographically isolated and can no longer interbreed with
other populations, forcing it to evolve.
          Answer: allopatric speciation

8. Identify the following about an author, FTPE.
1. (10 points) In this pessimistic novel, the young writer Glendinning rejects his mother and fiancée Lucy Tartan to
move to New York with Isabel, who he believes is his sister, eventually ruining the lives of everyone involved.
          Answer: Pierre, or the Ambiguities
2. (10 points) Name the author of Pierre, also known for Omoo and Typee.
          Answer: Herman Melville
3. (10 points) This Melville novella was published posthumously and centers on the title character, who kills
Claggart and dies with the words “God bless Captain Vere!”
          Answer: Billy Budd, Foretopman

9. Identify these treaties from U.S. history FTPE.
     a) Also called the Transcontinental Treaty of 1819, this treaty saw Spain cede Florida to the U.S.
                    Answer: Adams-Onís Treaty
     b) This 1795 treaty saw Spain recognize the Unites States’ southern boundary and granted right of deposit in
          New Orleans for three years, thus stimulating settlement of the Ohio valley.
                    Answer: Pinckney’s Treaty or Treaty of San Lorenzo
     c) Negotiated by Nicholas Trist, this treaty ended the Mexican War.
                    Answer: Treaty of Guadalupe-Hidalgo

10. FTSNOP, name these freakin’ huge lakes completely contained within the United States.
1. (5 points) Beaver Island is in the northern end of this lake, the third largest of the Great Lakes and largest lake
entirely contained within the United States.
          Answer: Lake Michigan
2. (15 points) Said to be home to a mythical giant blackfish that would bite holes in canoes, this lake of southwest
Alaska covers 1,000 square miles, making it the second largest U.S lake.
          Answer: Lake Iliamna
3. (10 points) Located just north of the Everglades, this Florida lake is the third largest lake in the U.S, covering an
area of 700 square miles.
          Answer: Lake Okeechobee

11. Identify the religion to which these texts belong FTPE.
     a) Upanishads
                   Answer: Hinduism
     b) Tripitaka
                   Answer: Buddhism
     c) The Watchtower
                   Answer: Jehovah’s Witnesses

12. Identify these eponymous terms from astronomy FTPE.
    a) These are bright segments of the solar chromosphere that are visible as a result of low topography on the
       moon’s limb at the beginning and end of a solar eclipse.
                 Answer: Bailey’s beads
    b) These are otherwise normal spiral galaxies which contain anomalously bright central nuclei, which in some
       cases outshine the rest of the galaxy.
                 Answer: Seyfert galaxy
    c) This is the spherical cloud surrounding the solar system from which most comets orbiting the sun originate.
                 Answer: Oort cloud (prompt on Kuiper Belt)

13. Identify these writers of ancient Rome FTPE.
     a) This author is best known for his 16 satires mocking various Roman vices.
                   Answer: Decimus Junius Juvenalis
     b) This poet was most famous for his association with Clodia Pulcher, who is better known in his poetry as
         Lesbia.
                   Answer: Gaius Valerius Catullus
     c) This poet was the author of a collection of Eclogues and the Bucolics.
                   Answer: Publius Vergilius Maro

14. Name these British prime ministers FTPE.
    a) Unexpectedly succeeding Bonar Law as Prime Minister, this conservative oversaw the general strike of
       1926 and engineered the abdication of Edward VIII during his three terms from 1923-37.
                      Answer: Stanley Baldwin
    b) This Prime Minister from 1770-82 is best known for the criticism he received for his handling of the
       American Revolution.
                      Answer: Frederick, Lord North
    c) This Labor PM served in that office between non-consecutive stints by Winston Churchill in the years just
       following WWII.
                      Answer: Clement Attlee

15. Identify these terms from economics FTPE.
     a) This term refers to the degree of responsiveness a curve has with respect to price. It can be calculated by
         dividing the percent change in quantity by the percent change in price.
                   Answer: elasticity
     b) This two-word term refers to the total demand for goods and services in an economy.
                   Answer: aggregate demand
     c) This effect is described as the point for point relationship between changes in the money supply and
         changes in the inflation rate.
                   Answer: Fishcer effect

16. Identify the following about a sculptor, FTPE.
     a) This sculptor is probably best known for “The Thinker”.
                   Answer: Auguste Rodin
     b) The Thinker is a part of this busy bronze sculpture containing works like Ugolino and Fugit Amor, and is
         based on the writings of Dante.
                   Answer: The Gates of Hell
     c) This marble sculpture depicts two nude figures locked in an embrace.
                   Answer: The Kiss

17. Identify the following about an English poet, FTPE.
1. This poem opens with the famous lines “My heart aches, and a drowsy numbness pains / My sense, as though of
hemlock I had drunk”
                   Answer: Ode to a Nightingale
2. This English poet wrote Ode to a Nightengale, as awe as Ode to Psyche and Ode on Melancholy.
                   Answer: John Keats
3. This Keats poem addressed the title time of year as “Season of mists and mellow fruitfulness, / Close bosom-
friend of the maturing sun”.
                  Answer: To Autumn

18. Identify the following about solution chemistry FTPE.
     a) This law states that the vapor pressure of a solution is proportional to its mole fraction.
                   Answer: Raoult’s law
     b) Similar to Raoult’s law, this law states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to the
         partial pressure of the gas over the liquid.
                   Answer: Henry’s law
     c) This property is given by the van’t Hoff equation and is equal to the molar solute concentration times the
         ideal gas constant times the absolute temperature.
                   Answer: osmotic pressure

19. Identify these German philosophers from works FTPE.
     a) Critique of Pure Reason; Critique of Judgment; Foundations of the Metaphysics of Morals
                   Answer: Immanuel Kant
     b) The World as Will and Idea
                   Answer: Arthur Schopenhauer
     c) Critique of All Revelation; The Vocation of the Scholar; The Characteristics of the Present Age
                   Answer: Johann Gottlieb Fichte

20. Identify these kingdoms of early West African history FTPE.
1. Although this Muslim kingdom had its origins at Gao in the early eighth century, it reached the height of its
power around 1500 under the reign of Askia Mohammed.
          Answer: Songhai
2. This early African kingdom held power in the west until sacked by the Almoravids circa 1086. It gives its name
to a current African nation formerly known as the Gold Coast.
          Answer: Ghana
3. The golden stool was the symbol of unity for this kingdom whose power in the early 19th century threatened
British trade until their defeat by Garnet Wolseley. Founded by Osei Tutu, it shares its name with a current
recording artist.
          Answer: Ashanti

21. Identify these Latin American writers from works FTPE.
     a) The Green House; A Fish in the Water; Aunt Julia and the Scriptwriter
                   Answer: Mario Vargas Llosa
     b) Canto general; Dead Gallop; Entrance to Wood; Twenty Love Poems and a Song of Dispair
                   Answer: Pablo Neruda or Neftalí Ricardo Reyes Basoalto
     c) A Manual for Manuel; Rayeula; The Winners
                   Answer: Julio Cortázar

				
DOCUMENT INFO