Stuff about Buddhism_ FTPE by sofiaie

VIEWS: 8 PAGES: 9

									MLK 2007
Playoff Packet #1


1. This man’s little-read books include Letters to My Unborn Grandchildren and Me and My Kind,
and a recent study on his best known achievement was written by William Doyle. He served as a
special assistant under Jesse Helms, but is best known for being a thorn in the side of Ross Barnett.
After that, this man organized the “March Against Fear” and was promptly shot, though that march would
be symbolically continued by men like Floyd McKissick and Stokely Carmichael. FTP, name this guy who,
upon order of the Supreme Court, was forcibly enrolled as the first black student at the University of
Mississippi.
         Answer: James Meredith

2. Early in his life he contributed to the periodical Bremer Beitrage, and made the acquaintance of
Jakob Bodmer, who invited him to live in Zurich. His first wife Margareta Moller assumes the name
“Cidli” in his poetry, and his dramatic works include The Death of Adams and Salomo, both based on
the Old Testament. At a key moment in The Sorrows of Young Werther, Lotte lays her hand on Werther’s
and utters this poet’s name, referencing his 1747 ode “To My Friend,” later rewritten in 1767 as “Wingolf.”
FTP, name this 18th century German poet of the Christian epic “The Messiah,” whose “Resurrection Ode”
inspired Mahler’s Symphony No. 2 of the same name.
         Answer: Friedrich Gottlieb Klopstock

3. An equation for this quantity can by derived from the Barker-Henderson perturbation model.
Relating the first derivative of it to the deformation gradient gives the Piola-Kirchoff stress, while the
Gibbs-Bogoliubov Inequality relates it to the expectation value of the Hamiltonian. Its average per
particle is reduced proportional to density when the attractive force is added to the van der Waals equation.
The partial derivative of this quantity with respect to particle number is the chemical potential, when under
constant temperature and volume. Equal to the internal energy minus temperature times entropy, or U-TS,
FTP, name this quantity which can be denoted A or F, a type of free energy that isn‟t Gibbs.
          Answer: Helmholtz free energy

4. The 2000 book The Tacit Mode provides an examination of this work, and in addition to the
economics-based investigations of Michael Polanyi, Marilyn Strathern further stressed the
importance of gender roles in this book. James Laidlaw analyzed this work against the framework of
four criteria outlined by Jacques Derrida, and Testart argued that the author overstated his claims
regarding obligations. Published in translations by W.D. Halls and Ian Cunnison, Maurice Leenhardt
coined the term “total social prestation” in describing it, and terms relevant to its titular subject include
vega, yotile, and kudu. Perhaps the most famous discussions in this work are those of the Maori Hau and
the potlatch system. FTP, name this anthropological study of reciprocity and systems of exchange, the most
famous work of Marcel Mauss.
         Answer: The Gift (essai sur le don)

5. A work about the tonality of this opera was written by Martin Chusid, who produced a recent
critical edition of it. A solo cello and English horn back the lead character in Act II, which is soon
thereafter ended by the cabaletta “Si, vendetta, tremenda vendetta.” Earlier, the aria “Pari siamo”
points out similarities between two characters. A declaration of love in 3/8 Andante precedes an appearance
by the courtier Borsa and one character’s declaration that he is the poor student Gualtier Maldé. Other male
parts include the court usher, the knight Marullo, the Count Ceprano, and the hired assassin Sparafucile.
With a libretto by Francesco Piave, FTP, name this 1851 opera based on the play Le Roi S’amuse, which
features the Duke of Mantua and the aria “La donna e mobile” as well as the title court jester.
          Answer: Rigoletto

6. Much of what we know of this man’s life comes from the biographies of Hugh Egerton and the
classic text of Demetrius Charles Boulger, although this man’s wife Olivia Fancourt also produced a
valuable memoir just after his death. He was accompanied in his most famous exploit by William
Farquhar, whom he perhaps purposely deprived of credit, and men under his command included
Philip Jackson who built a namesake bridge. He was the founder and first president of the London Zoo,
reflecting a lifelong interest in collecting wildlife, and his taste for history was evident in his writing a
History of Java and leading a mission to restore Borobodur. He concocted a namesake plan separating
inhabitants by ethnicity for the trading post he founded in 1819. FTP, name this British imperialist best
known for founding Singapore.
          Answer: Sir Thomas Stamford Raffles

7. The protagonist spots a sightseer perched on top of a floating idol during an earthquake one night
and is reminded of his dead wife Minna, and a man named Schwartz writes him a letter early in the
novel immediately before killing himself. That protagonist aids the cameraman Pete Zavras after an
attempted suicide by providing a note from an oculist, and he easily diffuses a later situation involving
George Boxley. The young female narrator likely tells the story from a tuberculosis sanatorium, and the
novel begins as she meets Wylie White, a screenwriter working with her father Pat Brady, the protagonist‟s
partner. FTP, name this work about Kathleen Moore‟s affair with Monroe Stahr, an unfinished novel by F.
Scott Fitzgerald with a name reminiscent of a rich businessman.
         Answer: The Love of the Last Tycoon

8. Some confusion exists as to this man’s parents: some say they were Antion and Perimele, while
others say his father was a man killed by his brothers Lycus and Nycteus. This guy had a daughter
named Phisadie, who was given as a slave to Helen, and his sister may have been the Coronis loved
by Apollo, assuming that his dad was indeed Phlegyas. Most agree though that he tricked Eioneus by
making him fall in a pit of fire, shortly after marrying that man‟s daughter Dia. Afterwards, only Zeus
would purify this guy but he ungratefully attempted to copulate Nephele, a cloud made to look like Hera,
and by this act fathered the Centaurs. FTP, name this man finally punished when he was bound to a fiery
wheel in hell for eternity.
         Answer: Ixion

9. The notes for this experiment cite the recent work of Putnam and Kozloff, and mention results
obtained from electron micrographs by Thomas Foxen Anderson. A companion experiment was
performed years later by Fraenkel-Conrat and Singer, and it came in the wake of work done by
Maclyn McCarty, Colin MacLeod, and Oswald Avery. The radioactive sulfur used remained in the
supernatant, minus some residual tail fibers, while the pellet contained the phosphorus-tagged portion of T2
and was not confined to the capsid. Performed with E. coli and that T2 phage, FTP, name this experiment
which revealed that DNA was the genetic code material, performed using a certain kitchen appliance.
         Answer: Hershey-Chase Experiment or the blender experiment

10. This show had a lost episode never aired on its original network entitled “Too Much, Too Late,”
which featured Pam Grier as a love interest. Its other guest stars included Helena Bonham Carter as
a junkie fiancée and Bill Russell as a corrupt judge with a son played by Bernard King. A jar of peanut
butter figured prominently in an infamous episode, “Missing Hours,” about a would-be dream and using the
two hearts to track down aliens led by Lou De Long, played by James Brown. Later on, the show saw the
death of Larry Zito, the partner of Switek, but a far sadder moment came when the Spyder blew up and was
replaced by the Testarossa. The story of Rico Tubbs and Sonny Crockett, FTP, name this trendy hit show
for Don Johnson in the eighties.
          Answer: “Miami Vice”

11. At one point, this work asks which man is more capable, one who is able to walk on his feet or
one who tries to walk with his hands. Using the example of a lowly community of mice, it examines
the pursuit of power in book two, and then the pursuit of fame, describing both as temporary and
worthless. Its opening sees the approach of a magnificent woman who sits on the couch, replacing the
“maimed Muses” previously there. She is recognized as the former “nurse” of the main character, who then
laments to her about “Fortune‟s fickle bounty” and how he defended Albinus and thereby incurred the
wrath of Cyprian, who was reportedly the “Count of the Sacred Largesses and Master of Offices.” Written
while in prison under order of Theodoric the Great, FTP, name this work of the early 6 th century CE by
Boethius.
         Answer: The Consolation of Philosophy

12. The final one of these conflicts saw a revolt under the pretender Andriscus who reunited the four
republics and was briefly successful against Publius Iuventius Thalna. Shortly after, a revolt of
Critolaus had to be quashed. One of them began after a supposed assassination attempt on King
Eumenes II, who had succeeded Attalus I, and that conflict would see King Genthius ally with the losers,
who were crushed at the Battle of Pydna. The second one featured a clash at the Battle of Cynoscephalae, a
resounding victory for T. Quinctius Flaminius over Philip V. FTP, this describes what series of four wars
from about 215 to 148 BC named for the territory ruled by a bunch of Philips, like the father of Alexander
the Great.
         Answer: Macedonian Wars

13. The author of this poem called it “a piece of deliberate degeneration, which is not at all funny.”
The third stanza addresses flames upon a forehead and suggests that there is a way “that faith may
never miss.” The second stanza claims that “the dark will end the dark, if anything,” and also notes
that, “god slays himself with every leaf that flies” and “hell is more than half of paradise.” Imagery of
crimson vines and leaves growing on a wall is repeated multiple times, as are the lines “out of a grave I
come,” and “there is not a dawn in eastern skies.” FTP, name this Edward Arlington Robinson poem whose
title character seeks his departed love and is instructed to “go to the western gate.”
          Answer: Luke Havergal

14. The fact that a series converges if and only if the partial sum from n to m vanishes as n and m go
to infinity is known as his criterion for series, and he shares credit with Hadamard for a formula
which states that the radius of convergence of a power series is the reciprocal of the limsup of the k-th
root of the k-th coefficient. His estimate relating the maximum of an analytic function on a circle to the
value of the derivative at the center provides an easy proof of Liouville's theorem, but his most important
theorem in complex analysis states that if a function is analytic on a domain, the line integral over the
boundary vanishes. FTP, name this mathematician who also formalized calculus with his "epsilon-delta"
definition of limits.
          Answer: Augustin Louis Cauchy

15. This painting shows the recent influence of its artists’ teacher Léon Bonnat, who echoed Zola in
calling this work a “beacon of beautiful truth.” The new designs of Baron Haussman are everywhere
in this work, painted two years after its artist’s other often-cited piece The Floor Strippers. Two
bourgeoisie figures walk directly toward the viewer in the right foreground, a man with his right hand
tucked in his suit pocket and a woman with her right arm interlocking his. The triangular building in the
back left center practically bisects this geometric canvas from the sky to the cobblestones. FTP, name this
nominally Impressionist painting displayed in the Art Institute of Chicago, the best-known work of Gustave
Caillebote, which features a bunch of blue umbrellas indicating the weather in the title city.
          Answer: Paris Street, Rainy Day (or Rainy Day in Paris or almost any combination of words
including rain and Paris)

16. This city is home to such tourist attractions as Bribie Island, Fortitude Valley, the Parliament
House on George Street, and the Old Windmill in Wickham Park. Its surrounding cities include
Cleveland, Ipswich, Springwood, and farther south the sizeable city of Gold Coast, though it originated
from a prisoner‟s colony at Redcliffe. It sits on its namesake river between Moreton Bay to the north and
the Great Dividing Range to the south. FTP, name this capital of Queensland and the third largest city in
Australia, significantly behind Sydney and Melbourne.
         Answer: Brisbane

17. The prologue to a famous work by this man mentions a notable night of indigestion and claims
that, “I have scarce set foot in your dominions.” The only work he published prior to the one for
which he is best known was entitled A Political Romance, and in the last years of his life he courted a
woman named Eliza who became the subject of his love letter Journal to Eliza. Malcolm Bradbury detailed
the interment of this man’s skull in his novel To The Hermitage, and his work A Fragment in the Manner of
Rabelais appeared posthumously. An author who created the character of Parson Yorick, FTP, name this
18th century Englishman who wrote A Sentimental Journey and The Life and Opinions of Tristram Shandy,
Gentleman.
         Answer: Lawrence Sterne

18. Its participants met at George Mann’s Tavern and resided there for its duration. It was preceded
by a small meeting two years earlier at the same location, which concerned a navigational dispute,
and by the signing of the Mount Vernon Compact one year earlier. Some colorful participants included
Saint George Tucker and Tench Coxe, the lone representative from Pennsylvania, but it was Abraham
Clark of New Jersey who suggested the key resolution for a subsequent meeting. Called by the Virginia
legislature driven by Madison and involving delegates from five states, FTP, name this September 1786
convention which led directly to the Constitutional Convention, named for the capital of Maryland.
          Answer: Annapolis Convention

19. This man wrote an article entitled “When Should History be Written Backwards?,” which he
prefaced with a quote from Balzac’s Cousin Pons. Together with John Hicks, he gives his name to a
theorem that permits aggregation of sets of goods that have identical price movements, also known as
the composite commodity theorem. Twice he collaborated with Faye Duchin late in life, including a
work on Military Spending, and also wrote The Future of the World Economy. He observed that the U.S.
is less capital-intensive in exports than imports despite having an abundance of capital, a result known as
his paradox, which presented difficulties for the Heckscher-Ohlin model. Still, he remains most famous for
a grid that details distribution of production across different sectors of a given economy. FTP, name this
Nobel-winning Russian economist who developed input-output analysis.
          Answer: Wassily Leontief

20. These particles are capable of so-called “Lollipop” events or “Double Bang” events connected by
their tracks, and this fact can be used to measure flavor ratios of high-energy neutrinos. One subject
of interest surrounding them is their apparent limit to 7-prong decay; they do decay through the
emission of a virtual minus W boson and their namesake neutrino. Their discovery implied the existence of
the similar bottom and top quarks, and occurred after work done at the SPEAR and DORIS data rings by
Martin Perl in 1975. Much more massive than electrons or muons, FTP, name these third-generation
leptons named for a later letter of the Greek alphabet.
         Answer: tau leptons (or tauons)




TB. When the superintendent who has gout informs the protagonist of this novel that the letter from the
chief Klamm is inconsequential, he decides to take the job of school janitor, but soon runs away from the
two Arthurs, one of whom is actually Jeremiah, to the home of Barnabas the messenger, whose sister
Amalia had refused a suitor from the titular location, causing the village to turn against her and Olga.
Jeremiah takes the barmaid Frieda away from the hero, a land surveyor reporting to duty. In the intended
conclusion, K. was to receive--on his deathbed--entrance to the titular structure in possession of Count
West-west. FTP, name this novel by Franz Kafka about that grand structure.
         Answer: Der Schloss; or The Castle
1. Stuff about a certain type of compound, FTPE.
 A. Often hydrogenated with Lindlar‟s catalyst, these are simply hydrocarbons which feature a carbon-
carbon triple bond.
          Answer: alkynes
 B. An ion-catalyzed hydration of an alkyne will get you an enol, which will the convert itself to a ketone
in this type of isomeric process.
          Answer: tautomerization (tautomerizing, etc.)
 C. This reaction prepares terminal alkynes by adding an ylide to an aldehyde, giving you a dibromoalkene
which is them treated with base. It‟s named for two chemists, including that douche who coined the term
retrosynthetic analysis.
          Answer: Corey-Fuchs Reaction

2. Stuff about Buddhism, FTPE.
  A. This earliest collection of Buddhist writings includes the Vinaya or disciplinary guidelines, the Sutra or
discourse, and the Abhidharma teachings, which logically make up the three baskets.
          Answer: Tripitaka
  B. This early 2nd-3rd century CE thinker laid the basis for the Mahayana school known as the Middle Way
or Madhyamika, writing some Memorial Verses emphasizing impermanence and the rejection of opposites.
          Answer: Nagarjuna
  C. This form of Tibetan Buddhism, known as the Diamond Vehicle, is a Tantric Buddhism which
highlights the esoteric samaya or bond to a guru. It‟s sometimes also called the vehicle of the thunderbolt
from its etymological origin.
          Answer: Vajrayana Buddhism

3. Answer stuff about the last ruling family of the Byzantine Empire, FTPE.
 A. The family in question is this clan who took power in 1259 after spending some time in exile in Nicaea
after the events of the Fourth Crusade. Members included Andronicus II and Manuel II.
          Answer: Palaeologus (Palaiologos)
 B. The first ruler of the Palaeologan Dynasty was this fellow who recaptured Constantinople in 1261 and
also prompted the Sicilian Vespers to rid the Byzantines of the threat of re-conquest posed by Charles of
Anjou.
          Answer: Michael VIII
 C. This member of the family came to the throne at the age of nine and was dominated for years by his
uncle John Kantakouzenos until he defeated him to become sole emperor in 1354.
          Answer: John V

4. Name some rather recent American writers, FTPE.
 A. This man‟s most recent work, Roscoe, tells of an aging politician, but more notable are his works about
the Phelan clan, including Legs, Billy Phelan’s Greatest Game, and of course, Ironweed.
          Answer: William Kennedy
 B. This bisexual narcissist penned The Way Some People Live and Bullet Park, but for some reason they
aren‟t as famous as his short story “The Enormous Radio” and novel The Wapshot Chronicle.
          Answer: John Cheever
 C. Screenplays by this writer include Moontide and He Married His Wife, and he also wrote novels like A
Rage to Live, Files on Parade, and The Big Laugh. Even more famous is his novel Ten North Frederick.
          Answer: John O’Hara

5. Name these bodies of water up in the Russo-Baltic area, FTPE.
  A. This sea is an arm of the Barents Sea in the Arctic Ocean enclosed by the Kola Peninsula. The main
port on its waters is Arkhangelsk.
          Answer: White Sea
  B. This largest lake in Europe sits near St. Petersburg, and is connected to the Gulf of Finland by the Neva
river system.
          Answer: Lake Ladoga
  C. This other fairly large lake sits northeast of Lake Ladoga, nearly halfway between it and the White Sea.
Mostly in the Karelia republic, the largest town on its banks is Petrozavodsk.
         Answer: Lake Onega

6. Stuff about moribund artwork, FTPE.
 A. Delacroix completed a couple versions of the death of this Shakesperean chick, famously depicted by
Millais, his showing her with bulging breasts as she limply grasps an overhanging branch.
          Answer: The Death of Ophelia
 B. This kick-ass 1510 work of Hans Baldung-Grien depicts a pasty naked white woman and a pair of
reddish colored demonic looking naked skeletons. It shares its name with a Schubert composition and a
noted play by Ariel Dorfman.
          Answer: Death and the Maiden
 C. The German word “tod” forms the facial features of a gleaming white skeleton at the forefront of this
dark 1940 Paul Klee work, which also features what appears to be a stick man walking toward his demise
and a setting sun.
          Answer: Death and Fire

7. Name these types of waves, FTPE.
 A. These types of waves are distortions in the curvature of space-time predicted by relativity. Their effects
were reported in a binary pulsar system by Hulse and Taylor in 1978.
         Answer: gravity or gravitational waves
 B. These are seismic waves that run along the surface. Also known as Q waves, they are faster than the
other type of surface waves, Rayleigh waves.
         Answer: Love waves
 C. These are eponymous transverse magnetic tension waves which travel along magnetic field lines,
excited in electrically conducting fluids permeated by fields. As such, these ion-carried waves pluck the
magnetic field in plasmas.
         Answer: Alfven waves

8. Answer stuff about the late Han dynasty, FTPE.
 A. The wandering sorcerer Chang Chueh and his Way of Great Peace was key in launching this crippling
rebellion of 184 AD, which I guess is named for some pretty headgear.
          Answer: Yellow Turban Rebellion
 B. Chang Lu led this loose group in rebellion at the same time, named for the amount of a certain
foodstuff donated by followers in accordance with Taoist tradition.
          Answer: Five Pecks of Rice (or Wu-Tou-Mi-Tao)
 C. This key battle in 208 AD with a colorful name, also known as the Battle of Chibi, saw Cao Cao forced
to retreat after facing the southern forces of Liu Pei and Sun Quan.
          Answer: Battle of Red Cliffs

9. Name some African novels, FTPE.
  A. Set in Lagos, Madame Koto runs the bar and the spirit-child Azaro fights to stay in the impoverished
world of the living in this acclaimed 1991 novel.
          Answer: The Famished Road
  B. Taking its title from T.S. Eliot’s “Journey of the Magi,” this book focuses on Obi Okonkwo and some
taking of bribes. Blah blah, it’s Chinua Achebe’s sequel to Things Fall Apart.
          Answer: No Longer at Ease
  C. The Rhodesian girl Tambu narrates this 1988 novel in which Nyasha clashes with her uncle over
Zimbabwean culture and develops an eating disorder. It’s written by Tsitsi Dangarembga.
          Answer: Nervous Conditions

10. His 1998 album The Philosopher’s Stone contained a host of previously unreleased material, and in „99
he hit the top 40 again with the single “Precious Time.” FTPE:
 A. Name this original lead singer of the band Them, who released Moondance and Tupelo Honey in 1971
in the midst of forming the Caledonia Soul Orchestra.
          Answer: George Ivan “Van” Morrison
 B. Van Morrison remains best known for this 1967 hit song, in which asks “whatever happened to
Tuesday and so slow, going down the old mine with a transistor radio.”
         Answer: “Brown Eyed Girl”
 C. Basically Van‟s first effort after leaving Them, this critically acclaimed 1968 album featured Richard
Davis on bass and diffuse tracks like “Beside You,” “Cypress Avenue,” and the lengthy ditty surely written
about a transvestite “Madame George.”
         Answer: Astral Weeks

11. Name these figures from educational psychology, FTPE.
 A. This man is best known for his classification of educational objectives in a namesake taxonomy, which
includes cognitive, psychomotor, and affective domains of knowledge.
         Answer: Benjamin Bloom
 B. This man‟s idea of a general intelligence factor “g,” developed from his work among school children is
important in education psychology, and in factor analysis he is known for his namesake rank correlation
coefficient.
         Answer: Charles Spearman
 C. It doesn‟t get more famous in the world of education than this Italian lady whose namesake method
dares to make children think that they have rights and can actually do stuff.
         Answer: Maria Montessori

12. Answer some stuff about Miles Davis, FTPE.
 A. This 1959 Davis album features arranger and composer Gil Evans on tracks like “The Pan Piper” and
“Song of Our Country,” and draws heavily from the folk tradition of its titular country.
          Answer: Sketches of Spain
 B. Track 2 on “Sketches of Spain” is called “Will o‟ the Wisp” and is actually Miles‟ take on a tune from
a ballet by this composer. You might know this Spanish guy better for composing The Three-Cornered
Hat.
          Answer: Manuel de Falla
 C. A decade after “Sketches of Spain,” Davis released this classic two-track early fusion album which
features “Shhh/Peaceful,” and immediately precedes “Bitches Brew” in his collection.
          Answer: In a Silent Way

13. Answer stuff about yeast, FTPE.
 A. Cech and Blackburn are known for studies in yeast on these ends of eukaryotic chromosomes which
feature a TTAGGG repeat in humans.
          Answer: telomeres
 B. Most known yeasts are members of this largest fungal division, also known as sac fungi, with a name
that includes the club-shaped structure their zygotes form in.
          Answer: Ascomycota (or ascomycetes)
 C. Schultz, Atkin, and Frey conducted important studies on the effect of this vitamin on the fermentation
of yeast. A deficiency in this vitamin results in beriberi.
          Answer: thiamine or Vitamin B1

14. Questions about 20th century Poland, FTPE.
 A. This labor leader and president of Poland from 1990-95 is best remembered for co-founding the
Solidarity movement.
         Answer: Lech Walesa
 B. Serving as president the two years before Walesa, this communist leader succeeded Edward Gierek as
head of the party and declared martial law as prime minister in the early 80s, throwing Walesa in jail.
         Answer: Wojciech Jaruzelski
 C. This famed general turned back the Ruthenian independence movement under Petrushevich, fought
the Russians at the so-called “Miracle on the Vistula,” and declared himself supreme dictator of Poland in
1925.
         Answer: Jozef Klemens Pilsudski

15. Answer the following about an ancient Greek drama, FTPE.
 A. In this work, Pan causes Sostratos, the son of Callippides, to fall in love with the daughter of Knemon,
the title character who eventually falls down his own well.
          Answer: Dyskolos (or The Grouch/Curmudgeon/Bad-Tempered Man, etc.)
 B. Dyskolos is the only complete extant play of this Athenian playwright, a master of New Comedy whose
other attributed works include Heros, Kolax, and Aspis.
          Answer: Menander
 C. This earliest play by Terence, allegedly a favorite of the comic playwright Caecilius, likely drew its
material from the work of Menander. This play features a fake wedding and is about Pamphilus’ love for
Glycerium, the titular female.
          Answer: Andria or (Woman from Andros or Maid of Andros, etc.)

16. Name some Scottish philosophers, FTPE.
 A. In 1777, this fellow wrote two essays “Of Suicide” and “Of the Immortality of the Soul,” but you know
this giant of philosophy better for An Enquiry Concerning Human Understanding.
          Answer: David Hume
 B. This guy, who didn‟t care much for Hume‟s causation ideas, composed some Essays on the Active
Powers of Man and Essays on the Intellectual Powers of Man. He‟s best known for leading the Common
Sense school of philosophy.
          Answer: Thomas Reid
 C. This guy defended ethical intuitionism and nonetheless quibbled with the ideas of G.E. Moore in his
major 1930 work The Right and the Good. Later, he wrote a critical work on Kant’s Ethical Theory.
          Answer: Sir William David Ross

17. Name some women of Celtic myth, FTPE.
 A. The subject of the druid Cathbad‟s tragic prophecy, Conchobar planned to marry this chick but she
eloped with Naisi leading to some sorrows.
         Answer: Deirdre of the Sorrows
 B. Often seen in a triple aspect represented by Badb, Nemain, and Macha, this goddess of war is probably
best remembered as a crow who sat on Cu Chulainn‟s shoulder to help him out.
         Answer: Morrigan (or Danu/Anu)
 C. This goddess of love left her “other world” domain to be with the mortal Ciabhán and drowned. She is
always found with three birds who eat the apples of everlasting youth and whose sweet song lulls even the
mightiest to sleep.
         Answer: Cliona (or Cliodnu, Clidna, Cleena, Cliodhna, etc.)

18. Name some random prime ministers, FTPE.
  A. This guy known as “pig iron Bob” chatted with Churchill while in power from 1939-41, then founded
the Liberal Party and ruled from 49-66 becoming the longest-serving prime minister in Australian history.
          Answer: Sir Robert Gordon Menzies
  B. This man took over leadership of the conservatives after the death of Disraeli and promoted isolation,
ruling during Fashoda and the Second Boer War. He was prime minister three times from 1885 to 1902,
finally succeeded by Balfour.
          Answer: Robert Arthur Talbot Gascoyne-Cecil, 3rd Marquess of Salisbury (or accept Robert Cecil
or Viscount Cranborne)
  C. This conservative became the first prime minister of Canada in 1867, and then had his rule interrupted
by Alexander Mackenzie.
          Answer: Sir John Alexander Macdonald

19. Name some early English poets, FTPE.
 A. This Metaphysical poet had poems collected in volumes like Steps to the Temple and The Delight of the
Muses and is also known for a hymn to St. Theresa and the poem “Bubble.”
         Answer: Richard Crashaw
 B. Crashaw was a lifelong friend of this English poet known for the dramatic work The Guardian, some
Pindaric Odes, and the poems “Davideis” and “Constantia and Philetus.”
         Answer: Abraham Cowley
 C. In turn, Cowley was positively mad for the work of this famous poet of the Amoretti and The Faerie
Queen, a work which he found on his mother’s night table…just like Adam Kemezis did.
         Answer: Edmund Spenser
20. Answer stuff about a big thing in the sky, FTPE.
 A. The source of long-period comets like Hyakutake, this is the diffuse spherical shell of debris some
50,000 astronomical units from the Sun.
         Answer: (Opik)-Oort Cloud
 B. This eerie hypothetical companion star of the Sun proposed by Davis, Hut, and Muller is said to agitate
the Oort cloud and led to a theory purporting to describe the periodicity of mass extinctions.
         Answer: Nemesis
 C. This is the name given to the denser oblate inner portion of the Oort cloud, after its 1981 formulator.
         Answer: Hills cloud

								
To top