Documents
Resources
Learning Center
Upload
Plans & pricing Sign in
Sign Out

Chapter 3—Present Value MULTIPLE CHOICE 1 Which of the following

VIEWS: 10,259 PAGES: 32

  • pg 1
									Chapter 3—Present Value


MULTIPLE CHOICE

  1. Which of the following cannot be calculated?
     a. Present value of an annuity.
     b. Future value of an annuity.
     c. Present value of a perpetuity.
     d. Future value of a perpetuity.
     ANS: D                 DIF: E                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

  2. You have the choice between two investments that have the same maturity and the same nominal
     return. Investment A pays simple interest, investment B pays compounded interest. Which one should
     you pick?
     a. A, because it has a higher effective annual return.
     b. A and B offer the same return, thus they are equally as good.
     c. B, because it has higher effective annual return.
     d. Not enough information.
     ANS: C                 DIF: M                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

  3. For a positive r,
     a. future value will always exceed present value.
     b. future and present will always be the same.
     c. present value will always exceed future value.
     d. None of the above is true.
     ANS: A                 DIF: M                REF: 3.2 Present Value of a Lump Sum

  4. Which of the following statements is true?
     a. In an annuity due payments occur at the end of the period.
     b. In an ordinary annuity payments occur at the end of the period.
     c. A perpetuity will mature at some point in the future.
     d. One cannot calculate the present value of a perpetuity.
     ANS: B                 DIF: E                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

  5. The Springfield Crusaders just signed their quarterback to a 10 year $50 million contract. Is this
     contract really worth $50 million? (assume r >0)
     a. Yes, because the payments over time add up to $50 million.
     b. No, it is worth more because he can invest the money.
     c. No, it would only be worth $50 million if it were all paid out today.
     d. Yes, because his agent told him so.
     ANS: C                 DIF: M                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

  6. Last national bank offers a CD paying 7% interest (compounded annually). If you invest $1,000 how
     much will you have at the end of year 5.
     a. $712.99
     b. $1,402.55
     c. $1,350.00
     d. $1,000
     ANS: B
     PV: 1000 PMT:0 I/Y:7 N:5 FV:1402.55

     DIF: E               REF: 3.1 Future Value of a Lump Sum

 7. You want to buy a house in 4 years and expect to need $25,000 for a down payment. If you have
    $15,000 to invest, how much interest do you have to earn (compounded annually) to reach your goal?
    a. 16.67%
    b. 13.62%
    c. 25.74%
    d. 21.53%
     ANS: B
     FV:25000 PV:15000 N:4 PMT:0 I/Y:

     DIF: E               REF: 3.1 Future Value of a Lump Sum

 8. You want to buy your dream car, but you are $5,000 short. If you could invest your entire savings of
    $2,350 at an annual interest of 12%, how long would you have to wait until you have accumulated
    enough money to buy the car?
    a. 9.40 years
    b. 3.48 years
    c. 7.24 years
    d. 6.66 years
     ANS: D
     FV:5000 PMT:0 PV:2350 I/Y:12 N:6.66

     DIF: E               REF: 3.1 Future Value of a Lump Sum

 9. How much do you have to invest today at an annual rate of 8%, if you need to have $5,000 6 years
    from today?
    a. $3,150.85
    b. $4,236.75
    c. $7,934.37
    d. $2,938.48
     ANS: A
     FV: 5000 PMT: 0 I/Y:8 N:6 PV: 3150.85

     DIF: E               REF: 3.2 Present Value of a Lump Sum

10. If you can earn 5% (compounded annually) on an investment, how long does it take for your money to
    triple?
    a. 14.40 years
    b. 22.52 years
    c. 19.48 years
    d. 29.29 years
     ANS: B
     PV: 1 FV: 3 PMT: 0 I/Y: 5 N: 22.52

     DIF: M               REF: 3.2 Present Value of a Lump Sum

11. As a result of an injury settlement with your insurance you have the choice between
     (1)     receiving $5,000 today or
     (2)     $6,500 in three years.

     If you could invest your money at 8% compounded annually, which option should you pick?
     a. (1), because it has a higher PV.
     b. You are indifferent between the two choices.
     c. (2), because it has a higher PV.
     d. You do not have enough information to make that decision.
     ANS: C
     FV: 6500 PMT: 0 I/Y: 8 N: 3 PV: 5159.91

     DIF: E                REF: 3.2 Present Value of a Lump Sum

     NARRBEGIN: Multiple Cash Flows
      End of year Cash flow
          1        $2,500
          2          3,000
          3          1,250
          4          3,500
          5          1,250
          6          4,530
          7          2,350

     NARREND

12. What is the future value of cash flows 1-5 at the end of year 5, assuming a 6% interest rate
    (compounded annually)?
    a. $13,879.36
    b. $13,093.74
    c. $9,7844.40
    d. $11,548.48
     ANS: B
     2500(1.06)^4+3000(1.06)^3+1250(1.06)^2+3500(1.06)+1250 = 13093.74

     DIF: E             REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams
     NAR: Multiple Cash Flows

13. What is the present value of these cash flows, if the discount rate is 10% annually?
    a. $18,380.00
    b. $12,620.90
    c. $22,358.69
    d. $14,765.52
     ANS: B
     CF0:0 CF1:2500 CF2:3000 CF3:1250 CF4:3500 CF5:1250 CF6:4530 CF7:2350
     I/Y:10
     NPV: 12620.90

     DIF: E             REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams
     NAR: Multiple Cash Flows
14. You are planning your retirement and you come to the conclusion that you need to have saved
    $1,250,000 in 30 years. You can invest into an retirement account that guarantees you a 5% annual
    return. How much do you have to put into your account at the end of each year to reach your
    retirement goal?
    a. $81,314.29
    b. $18,814.30
    c. $23,346.59
    d. $12,382.37
     ANS: B
     FV:1250000 PV:0 I/Y:5 N: 30 PMT: 18814.30

     DIF: E                REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams

15. You set up a college fund in which you pay $2,000 each year at the end of the year. How much money
    will you have accumulated in the fund after 18 years, if your fund earns 7% compounded annually?
    a. $72,757.93
    b. $67,998.07
    c. $20,118.17
    d. $28,339.25
     ANS: B
     PV:0 PMT: 2000 I/Y: 7 N: 18 FV: 67998.07

     DIF: E                REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams

16. You set up a college fund in which you pay $2,000 each year at the beginning of the year. How much
    money will you have accumulated in the fund after 18 years, if your fund earns 7% compounded
    annually?
    a. $72,757.93
    b. $67,998.07
    c. $20,118.17
    d. $28,339.25
     ANS: A
     PV: 0 PMT(beg): 2000 I/Y:7 N:18 FV: 72757.93

     DIF: E                REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams

17. When you retire you expect to live for another 30 years. During those 30 years you want to be able to
    withdraw $45,000 at the beginning of each year for living expenses. How much money do you have to
    have in your retirement account to make this happen. Assume that you can earn 8% on your
    investments.
    a. $1,350,000.00
    b. $506,600.25
    c. $547,128.27
    d. $723,745.49
     ANS: C
     FV:0 PMT:45000 I/Y:8 N:30 PV: 547128.27

     DIF: M                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

18. You are offered a security that will pay you $2,500 at the end of the year forever. If your discount rate
    is 8%, what is the most you are willing to pay for this security?
     a.   $26,686
     b.   $62,500
     c.   $50,000
     d.   $31,250
     ANS: D
     2500/.08 = 31250

     DIF: E                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

19. What is the effective annual rate of 12% compounded monthly?
    a. 12%
    b. 11.45%
    c. 12.68%
    d. 12.25%
     ANS: C
     NOM: 12
     C/Y: 12
     EFF: 12.68

     DIF: E                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

20. If you invested $2,000 in an account that pays 12% interest, compounded continuously, how much
    would be in the account in 5 years?
    a. $3,524.68
    b. $3,644.24
    c. $3,581.70
    d. $3,200.00
     ANS: B
     2000e^(.125) = 3644.24

     DIF: E                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

21. You want to buy a new plasma television in 3 years, when you think prices will have gone down to a
    more reasonable level. You anticipate that the television will cost you $2,500. If you can invest your
    money at 8% compounded monthly, how much do you need to put aside today?
    a. $1,895.37
    b. $1,968.14
    c. $1,984.58
    d. $2,158.42
     ANS: B
     FV: 2500 PMT: 0 I/Y: 8/12 N:3*12 PV: 1968.14

     DIF: E                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

22. You found your dream house. It will cost you $175,000 and you will put down $35,000 as a down
    payment. For the rest you get a 30 year 6.25% mortgage. What will be your monthly mortgage
    payment (assume no early repayment)?
    a. $729
    b. $862
    c. $389
    d. $605
     ANS: B
     PV: 175000-35000
     FV: 0
     I/Y: 6.25/12
     N: 30*12
     PMT: 862

     DIF: E               REF: 3.5 Special Applications of Time Value

23. You want to buy a new car. The car you picked will cost you $32,000 and you decide to go with the
    dealer’s financing offer of 5.9% compounded monthly for 60 months. Unfortunately, you can only
    afford monthly loan payments of $300. However, the dealer allows you to pay off the rest of the loan
    in a one time lump sum payment at the end of the loan. How much do you have to pay to the dealer
    when the lump sum is due?
    a. $14,000.00
    b. $21,890.43
    c. $25,455.37
    d. $22,071.75
     ANS: D
     PMT: 300
     FV:0
     I/Y: 5.9/12
     N: 60
     PV: 15555
     lump sum: (32000-15555)(1+.059/12)^60 = 22071.75

     DIF: H               REF: 3.5 Special Applications of Time Value

24. You are planning your retirement and you come to the conclusion that you need to have saved
    $1,250,000 in 30 years. You can invest into an retirement account that guarantees you a 5% return.
    How much do you have to put into your account at the end of every month to reach your retirement
    goal?
    a. $1567.86
    b. $1,501.94
    c. $3,472.22
    d. $2,526.27
     ANS: B
     FV: 1250000
     PV: 0
     I/Y: 5/12
     N: 12*30
     PMT: 1501.94

     DIF: M               REF: 3.5 Special Applications of Time Value

25. When you retire you expect to live for another 30 years. During those 30 years you want to be able to
    withdraw $4,000 at the beginning of every month for living expenses. How much money do you have
    to have in your retirement account to make this happen. Assume that you can earn 8% on your
    investments.
    a. $545,133.98
    b. $1,440,000.00
    c. $548,768.20
     d. $673,625.34
     ANS: C
     FV: 0
     PMT: 4000
     I/Y: 8/12
     N: 30*12
     PV: 548768.2

     DIF: M                 REF: 3.5 Special Applications of Time Value

26. If you were to invest $120 for two years, while earning 8% compound interest, what is the total
    amount of interest that you will earn?
    a. $139.97
    b. $139.20
    c. $19.20
    d. $19.97
     ANS: D
     {[(1.08)^2]  120}- 120 = 19.97

     DIF: M                 REF: 3.1 The Concept of Future Value

27. If you were to invest $120 for two years, while earning 8% simple interest, what is the total amount of
    interest that you will earn?
    a. $139.97
    b. $139.20
    c. $19.20
    d. $19.97
     ANS: C
     120  [.08  2] = 19.20

     DIF: M                 REF: 3.1 The Concept of Future Value

28. If the rate of interest that investors can earn on a 2 year investment is zero then
    a. you will repay the same amount of money at the conclusion of a loan that you borrowed at
         the beginning of the 2 year loan.
    b. the “cost” of using money for 2 years is zero.
    c. you will receive the same amount of money at maturity that you invested at the
         beginning of a 2 year investment.
    d. all of the above.
     ANS: D                 DIF: H                 REF: 3.1 The Concept of Future Value

29. In the equation below, the exponent “3” represents

     $133.10 = $100  (1 + .1)3

     a.   the future value of an investment.
     b.   the present value of an investment.
     c.   the annual rate of interest paid.
     d.   the number of periods that the present value is left on deposit.
     ANS: D                 DIF: E                 REF: 3.1 The Concept of Future Value
30. You are asked to choose between a 4 year investment that pays 10% compound interest and a similar
    investment that pays 11.5% simple interest. Which investment will you choose?
    a. the 10% compound interest investment
    b. the 11.5% simple interest investment
    c. you are indifferent between the investement choices
    d. there is not enough information to answer the question
     ANS: A
     Assume a $10 investment:

     compound interest value is: $10  (1.1)4= $14.64

     simple interest value is: $10 * (1 + [.115  4]) = $14.60

     ====> select the compound interest investment.

     DIF: M                REF: 3.1 The Concept of Future Value

31. The amount that someone is willing to pay today, for a single cash flow in the future is
    a. the future value of the cash flow.
    b. the future value of the stream of cash flows.
    c. the present value of the cash flow.
    d. the present value of the annuity of cash flows
     ANS: C                DIF: E                 REF: 3.2 Present Value of a Lump Sum

32. Pam is in need of cash right now and wants to sell the rights to a $1,000 cash flow that she will receive
    5 years from today. If the discount rate for such a cash flow is 9.5%, then what is the fair price that
    someone should be willing to pay Pam today for rights to that future cash flow?
    a. $1,574.24
    b. $635.23
    c. $260.44
    d. $913.24
     ANS: B
     1,000/(1.095)5 = 635.23

     DIF: M                REF: 3.2 The Concept of Present Value

33. Your father’s pension recently vested and he is told that if he never works another day in his life, he
    will recieve a lump sum of $1,500,000 on his 65th birtday (exactly 15 years from today). Assume that
    your father needs to permanently retire today. What could he sell the rights to his lump sum for,
    today, if the correct discount rate for such a calcuation is 6%?
    a. $625,897.59
    b. $1,415,094.34
    c. $154,444.15
    d. none of the above
     ANS: A
     1,500,000/[1.06]15 = 625,897.59

     DIF: M                REF: 3.2 The Concept of Present Value
34. Your parents set up a trust for you that you will not have access to until your 30th birthday, which is
    exactly 9 years from today. By prior arrangement, the trust will be worth exactly $200,000 on your
    30th birthday. You need cash today and are willing to sell the rights to that trust today for a set
    amount. If the discount rate for such a cash flow is 12%, what is the maximum amount that someone
    should be willing to pay you today for the rights to the trust on your 30th birthday?
    a. $72,122.01
    b. $178,571.43
    c. $224,000.00
    d. $225,000.00
     ANS: A
     200,000/(1.12)9 = 72,122.00

     DIF: M                 REF: 3.2 The Concept of Present Value

35. In the equation below, the number “100” represents

     $75.13 = $100 / (1 + .1)3

     a.   the present value a cash flow to be received at a later date.
     b.   the future value a cash flow to be received at a later date.
     c.   the discount rate for the future cash flow.
     d.   the number of periods before the cash flow is to be received.
     ANS: B                 DIF: E                REF: 3.2 The Concept of Present Value

36. You will recieve a stream of payments beginning at the end of year 1 and the amount will increase by
    $10 each year until the final payment at the end of year 5. If the first payment is $50, what amount
    will you have at the end of year 5 if you can invest all amounts at a 7% interest rate?
    a. $350.00
    b. $374.50
    c. $394.79
    d. $422.43
     ANS: C
     50  (1.07)4 + 60  (1.07)3 +70  (1.07)2 +80  (1.07)1 +90  (1.07)0 = 394.79

     DIF: H                 REF: 3.3 Finding the Value of a Mixed Stream

37. You will recieve a stream of $50 payments beginning at the end of year 1 until the final payment at the
    end of year 5. What amount will you have at the end of year 5 if you can invest all amounts at a 9%
    interest rate?
    a. $194.48
    b. $200.00
    c. $228.67
    d. $299.24
     ANS: D
     50  [{(1.09)5 - 1}/.09] = 299.24

     DIF: M                 REF: 3.3 Types of Annuities

38. You will recieve a stream of annual $70 payments to begin at the end of year 0 until the final payment
    at the end of year 5. What amount will you have at the end of year 5 if you can invest all amounts at a
    11% interest rate?
     a.   $350.00
     b.   $420.00
     c.   $553.90
     d.   $614.83
     ANS: C
     70  {[{[(1.11)5 - 1]/.11}  1.11]+1} = 553.90

     DIF: H                  REF: 3.3 Types of Annuities

39. You will recieve a stream of annual $70 payments to begin at the end of year 0 until the final payment
    at the beginning of year 5. What amount will you have at the end of year 5 if you can invest all
    amounts at an 11% interest rate?
    a. $350.00
    b. $435.95
    c. $483.90
    d. $614.83
     ANS: C
     70  [{[(1.11)5 - 1]/.11}  1.11] = 483.90

     DIF: M                  REF: 3.3 Types of Annuities

40. You are trying to prepare a budget based upon the amount of cash flow that you will have available 5
    years from now. You are initially promised a regular annuity of $50 with the first payment to be
    made 1 year from now and the last payment 5 years from now. However, you are actually going to
    receive an annuity due with the same number of payments but where the first payment is to begin
    immediately. How much (or less) cash will you have 5 years from now based upon that error if the
    rate to invest funds is 10%?
    a. $50.00
    b. $38.58
    c. $30.52
    d. ($30.52)
     ANS: C
     50  { [(1.1)5 - 1]/.1} - (50  { [(1.1)5 - 1]/.1}  1.1)

     DIF: H                  REF: 3.3 Types of Annuities

41. An annuity can best be described as
    a. a set of payments to be received during a period of time.
    b. a stream of payments to be recieved at a common interval over the life of the payments.
    c. an even stream of payments to be recieved at a common interval over the life of the
       payments.
    d. the present value of a set of payments to be received during a future period of time.
     ANS: C                  DIF: M                  REF: 3.3 Types of Annuities

42. Which of the following should have the greatest value if the discount rate applying to the cash flows is
    a positive value?
    a. the present value of a $5 payment of to be received one year from today.
    b. the future value of a $5 payment received today but invested for one year.
    c. the present value of a stream of $5 payments to be received at the end of the next two
        years.
    d. the future value of a stream of $5 payments to be received at the end of the next two years.
     ANS: D                 DIF: E                 REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

43. What is the present value of $25 to be received at the end of each year for the next 6 years if the
    discount rate is 12%?
    a. $125.00
    b. $113.06
    c. $102.79
    d. none of the above
     ANS: C
     (25/.12)  (1 - (1.12)-6) = 102.79

     DIF: E                 REF: 3.4 Finding the Present Value of an Ordinary Annuity

44. What is the present value of $25 to be received at the beginning of each year for the next 6 years if the
    discount rate is 12%?
    a. $125.00
    b. $126.63
    c. $115.12
    d. none of the above
     ANS: C
     ((25/.12)  (1 - (1.12)-6))  1.12 = 115.12

     DIF: E                 REF: 3.4 Finding the Present Value of an Annuity Due

45. Forever Insurance Company has offered to pay you or your heirs $100 per year at the end of each year
    forever. If the correct discount rate for such a cash flow is 13%, what the the amount that you would
    be willing to pay Forever Insurance for this set of cash flows?
    a. $1,000.00
    b. $869.23
    c. $769.23
    d. $100
     ANS: C
     100/.13 = 769.23

     DIF: E                 REF: 3.4 Finding the Present Value of a Growing Perpetuity

46. You would like to have $1,000 one year (365 days) from now and you find that the bank is paying 7%
    compounded daily. How much will you have to deposit with the bank today to be able to have the
    $1,000?
    a. $934.58
    b. $933.51
    c. $932.40
    d. none of the above
     ANS: C
     1,000 / [1 + (.07/365)]365 = 932.40

     DIF: M                 REF: 3.4 State Versus Effective Annual Interest Rates

47. By increasing the number of compounding periods in a year, while holding the annual percentage rate
    constant, you will
     a.   decrease the annual percentage yield.
     b.   increase the annual percentage yield.
     c.   not effect the annual percentage yield.
     d.   increase the dollar return on an investment but will decrease the annual percentage yield.
     ANS: B                 DIF: M                REF: 3.5 Stated Versus Effective Annual Interest Rates

48. The ratio of interest to principal repayment on an amortizing loan
    a. increases as the loan gets older.
    b. decreases as the loan gets older.
    c. remains constant over the life of the loan.
    d. changes according to the level of market interest rates during the life of the loan.
     ANS: B                 DIF: M                REF: 3.5 Loan Amortization

49. You are trying to accumulate $2,000 at the end of 5 years by contributing a fixed amount at the end of
    each year. You initially decide to contribute $300 per year but find that you are coming up short of
    the $2,000 goal. What could you do to increase the value of the investment at the end of year 5?
    a. invest in an investment that has a lower rate of return.
    b. invest in an investment that has a higher rate of return.
    c. make a sixth year contribution.
    d. contribute a smaller amount each year.
     ANS: B                 DIF: M                REF: 3.6 Annuities

50. If you hold the annual percentage rate constant while increasing the number of compounding periods
    per year, then
    a. the effective interest rate will increase.
    b. the effective interest rate will decrese.
    c. the effective interest rate will not change.
    d. none of the above.
     ANS: A                 DIF: M                REF: 3.6 Stated Versus Effective Annual Interest Rates

51. A young couple buys their dream house. After paying their down payment and closing costs, the
    couple has borrowed $400,000 from the bank. The terms of the mortgage are 30 years of monthly
    payments at an APR of 6% with monthly compounding. What is the monthly payment for the
    couple?
    a. $2,398.20
    b. $2,421.63
    c. $2,697.98
    d. $2,700.00
     ANS: A
     n=360, r=.5%, PV=$400,000, FV=0, PMT=?=$2,398.20

     DIF: M                 REF: 3.5 Special Applications of Time Value

52. A young couple buys their dream house. After paying their down payment and closing costs, the
    couple has borrowed $400,000 from the bank. The terms of the mortgage are 30 years of monthly
    payments at an APR of 6% with monthly compounding. Suppose the couple wants to pay off their
    mortgage early, and will make extra payments to accomplish this goal. Specifically, the couple will
    pay an EXTRA $2,000 every 12 months (this extra amount is in ADDITION to the regular scheduled
    mortgage payment). The first extra $2,000 will be paid after month 12. What will be the balance of
    the loan after the first year of the mortgage?
     a.   $392,940.44
     b.   $393,087.95
     c.   $394,090.84
     d.   $397,601.80
     ANS: B
     n=360, r=.5%, PV=$400,000, FV=0, PMT=?=$2,398.20
     Balance after 12 payments = use AMORT Table
     For TI BA II Plus, P1=1, P2=12, BALANCE = $395,087.95
     New Balance = $395,087.95-$2,000=$393,087.95

     DIF: H                 REF: 3.5 Special Applications of Time Value

53. Uncle Fester puts $50,000 into a bank account earning 6%. You can't withdraw the money until the
    balance has doubled. How long will you have to leave the money in the account?
    a. 9 years
    b. 10 years
    c. 11 years
    d. 12 years
     ANS: D
     PV=-$50,0000, FV=$100,000, r=6%, PMT=$0, n=?=11.99 years

     DIF: E                 REF: 3.6 Additional Applications of Time Value Techniques

54. Which of the following statements are TRUE?

     Statement I:          As you increase the interest rate, the future value of an investment
                           increases.
     Statement II:         As you increase the length of the investment (to receive some lump sum),
                           the present value of the investment increases.
     Statement III:        The present value of an ordinary annuity is larger than the present value of
                           an annuity due. (all else equal)

     a.   Statement I only
     b.   Statements I and II
     c.   Statement II only
     d.   Statements I and III only
     ANS: A                 DIF: M                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

55. Consider the following set of cashflows to be received over the next 3 years:

    Year                          1               2                3
    Cashflow                   $100            $225             $300

     If the discount rate is 10%, how would we write the formula to find the Future Value of this set of cash
     flows at year 3?
     a.

     b. $100 (1.10) + $225 (1.10) + $300 (1.10)
     c. $100 (1.10)3 + $225 (1.10)2 + $300 (1.10)
     d. $100 (1.10)2 + $225 (1.10) + $300
     ANS: D                 DIF: E                REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams
56. Which is NOT correct regarding an ordinary annuity and annuity due?
    a. An annuity is a series of equal payments.
    b. The present value of an ordinary annuity is less than the present value of an annuity due
       (assuming interest rate is positive).
    c. As the interest rate increases, the present value of an annuity decreases.
    d. As the length of the annuity increases, the future value of the annuity decreases.
     ANS: D                DIF: H                REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams

57. After graduating from college with a finance degree, you begin an ambitious plan to retire in 25 years.
    To build up your retirement fund, you will make quarterly payments into a mutual fund that on
    average will pay 12% APR compounded quarterly. To get you started, a relative gives you a
    graduation gift of $5,000. Once retired, you plan on moving your investment to a money market fund
    that will pay 6% APR with monthly compounding. As a young retiree, you believe you will live for
    30 more years and will make monthly withdrawals of $10,000. To meet your retirement needs, what
    quarterly payment should you make?
    a. $2,221.45
    b. $2,588.27
    c. $2,746.50
    d. $2,904.73
     ANS: B
     PV of RETIREMENT WITHDRAWALS = FV of RETIREMENT SAVINGS
     PV of RETIREMENT WITHDRAWALS:
     n=360, r=.5%, PV=?, PMT=$10,000, FV=$0
     PV = $1,667,916.14 = FV of savings

     PAYMENT:
     n=100, r=3%, PV= -$5,000, PMT=?, FV=$1,667,916.14
     PMT = $2588.26

     DIF: H                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

58. A bank account has a rate of 12% APR with quarterly compounding. What is the EAR for the
    account?
    a. 3.00%
    b. 12.00%
    c. 12.36%
    d. 12.55%
     ANS: D
     =(1+.12/4)^4-1

     DIF: H                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

59. An investor puts $200 in a money market account TODAY that returns 3% per year with monthly
    compounding. The investor plans to keep his money in the account for 2 years. What is the future
    value of his investment when he closes the account two years from today?
    a. $215.00
    b. $212.35
    c. $206.08
    d. $188.37
     ANS: B
     n=2, r=3%, PV= -$200, PMT = 0, FV = $212.35

     DIF: E               REF: 3.1 Future Value of a Lump Sum

60. Suppose you take out a loan from the local mob boss for $10,000. Being a generous banker, the mob
    boss offers you an APR of 60% with monthly compounding. The length of the loan is 3 years with
    monthly payments. However, you want to get out of this arrangement as quickly as possible. You
    decide to pay off whatever balance remains after the first year of payments. What is your remaining
    balance after one year?
    a. $8,124.46
    b. $8,339.13
    c. $9,233.06
    d. $9,342.47
     ANS: B
     n=36, r=60%/12=5%, PV=$10,000, FV=0, PMT=$604.34

     Use AMORT:
     P1=1, P2=12, BALANCE = $8339.13

     DIF: H               REF: 3.5 Special Applications of Time Value

61. Suppose you are ready to buy your first house. To buy the house, you will take out a $140,000
    mortgage from the bank. The bank offers you the mortgage for 30 years at an APR of 6.0% with
    interest compounded monthly. For your tenth monthly payment, what is the reduction in principal?
    a. $145.77
    b. $156.18
    c. $327.24
    d. $359.64
     ANS: A
     n=360, r=0.5%, PV= $140,000, PMT=?, FV=0
     PMT = $839.37
     Use AMORT:
     P1=10, P2=10....Principal reduction=$145.77

     DIF: H               REF: 3.5 Special Applications of Time Value

62. What is the future value of a 5-year ordinary annuity with annual payments of $250, evaluated at a 15
    percent interest rate?
    a. $670.44
    b. $838.04
    c. $1,250
    d. $1,685.60
     ANS: D
     n=5, r=15%, PV=0, PMT= $250, FV=?=$1685.60

     DIF: M               REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams

63. The present value of an ordinary annuity is $2,000. The annuity features monthly payments from an
    account that pays 12% APR (with monthly compounding). If this was an annuity due, what would be
    the present value? (assume that same interest rate and same payments)
    a. $1,785.71
    b. $1,980.20
     c. $2,020.00
     d. $2,080.00
     ANS: C
     PV of annuity due = PV of ordinary annuity * (1+r’)

     DIF: H                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

64. Suppose that Hoosier Farms offers an investment that will pay $10 per year forever. How much is
    this offer worth if you need a 8% return on your investment?
    a. $8
    b. $80
    c. $100
    d. $125
     ANS: D
     PV = $10/.08 = $125

     DIF: E                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

65. Suppose a professional sports team convinces a former player to come out of retirement and play for
    three seasons. They offer the player $2 million in year 1, $3 million in year 2, and $4 million in year 3.
    Assuming end of year payments of the salary, how would we find the value of his contract today if the
    player has a discount rate of 12%?
    a.
        PV
     b.
          PV

     c.
          PV

     d.
          PV

     ANS: C                DIF: E                 REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

66. Which statement is FALSE concerning the time value of money?
    a. The greater the compound frequency, the greater the EAR.
    b. The EAR is always greater than the APR.
    c. An account that pays simple interest will have a lower FV than an account that pays
       compound interest.
    d. The stated interest rate is also referred to as the APR.
     ANS: B                DIF: M                 REF: 3.5 Special Applications of Time Value

67. Suppose you made a $10,000 investment ten years ago in a speculative stock fund. Your investment
    today is worth $100,000. What annual compounded return did you earn over the ten year period?
    a. 10%
    b. 15%
    c. 25.89%
    d. 27.54%
     ANS: C
     n=10, r=?, PV= -$10,000, PMT = $0, FV = $100,000
     r=25.89%
     DIF: E                REF: 3.6 Additional Applications of Time Value Techniques

68. An athlete was offered the following contract for the next three years:

     Year                                          1               2                3
     Cashflow                             $5 million      $7 million       $9 million

     The athlete would rather have his salary in equal amounts at the END of each of the three years. If the
     discount rate for the athlete is 10%, what yearly amount would she consider EQUIVALENT to the
     offered contract?
     a. $5.37 million per year
     b. $5.70 million per year
     c. $6.71 million per year
     d. $6.87 million per year
     ANS: D
     PV = $5/(1.10)+$7/(1.10)^2+$9/(1.10)^3 = $17.09

     Annuity:
     n=3, r=10%, PV=$17.09, PMT=?, FV=0
     PMT = $6.87

     DIF: M                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

69. Which of the following investment opportunities has the highest present value if the discount rate is
    10%?

                                  Investment A             Investment B            Investment C
             Year 0                   $200                     $300                    $400
             Year 1                   $300                     $350                    $350
             Year 2                   $400                     $400                    $300
             Year 3                   $400                     $350                    $250
             Year 4                   $400                     $300                    $200

     a.   Investment A
     b.   Investment B
     c.   Investment C
     d.   The present value of Investments A and C are equal and higher than the present value of
          Investment B.
     ANS: B
     INV A: $200 + $300/1.10 + $400/(1.10)^2 + $400/(1.10)^3 + $400/(1.10)^4= $1377
     INV B: $300 + $350/1.10 + $400/(1.10)^2 + $350/(1.10)^3 + $300/(1.10)^4= $1416
     INV C: $400 + $350/1.10 + $300/(1.10)^2 + $250/(1.10)^3 + $200/(1.10)^4=$1291

     DIF: E                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

70. A bank is offering a new savings account that pays 8% per year. Which formula below shows the
    calculation for determining how long it will take a $100 investment to double?
    a.
        n
     b. n = 1.08ln(2)
     c. n = 2ln(1.08)
     d.
        n

     ANS: D
     $200 = $100 * (1.08)^n
     ln 2 = n ln (1.08)
     n = ln 2/ ln (1.08)

     DIF: M               REF: 3.6 Additional Applications of Time Value Techniques

71. In five years, you plan on starting graduate school to earn your MBA. You know that graduate school
    can be expensive and you expect you will need $15,000 per year for tuition and other school expenses.
    These payments will be made at the BEGINNING of the school year. To have enough money to
    attend graduate school, you decide to start saving TODAY by investing in a money market fund that
    pays 4% APR with monthly compounding. You will make monthly deposits into the account starting
    TODAY for the next five years. How much will you need to deposit each month to have enough
    savings for graduate school? (Assume that money that is not withdrawn remains in the account during
    graduate school and the MBA will take two years to complete.)
    a. $438.15
    b. $440.26
    c. $442.16
    d. $443.64
     ANS: C
     VALUE OF TUITION PAYMENTS:
     PV = $15,000 + $15,000/(1+.040742)= $29,412.80

     SAVINGS: (set calculator to BEGIN)
     n=60, r=4%/12, PV = 0, PMT = ?, FV = $29,412.80

     DIF: H               REF: 3.5 Special Applications of Time Value

72. As a young graduate, you have plans on buying your dream car in three years. You believe the car
    will cost $50,000. You have two sources of money to reach your goal of $50,000. First, you will
    save money for the next three years in a money market fund that will return 8% annually. You plan
    on making $5,000 annual payments to this fund. You will make yearly investments at the
    BEGINNING of the year. The second source of money will be a car loan that you will take out on the
    day you buy the car. You anticipate the car dealer to offer you a 6% APR loan with monthly
    compounding for a term of 60 months. To buy your dream car, what monthly car payment will you
    anticipate?
    a. $483.99
    b. $540.15
    c. $627.73
    d. $652.83
     ANS: C
     VALUE OF CAR = FV of SAVINGS + PV of LOAN

     SAVINGS: Set calculator to begin
     n = 3, r = 8%, PV = $0, PMT = $5,000, FV = $17,530.56
     Car loan = $50,000 - $17,530.56 = $32,469.44

     LOAN:
     n= 60, r=.5%, PV= $32,469.44, FV = $0, PMT = $627.73

     DIF: H                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

73. Which of the following investments would have the highest future value (in year 5) if the discount rate
    is 12%?
    a. A five year ordinary annuity of $100 per year.
    b. A five year annuity due of $100 per year.
    c. $700 to be received at year 5
    d. $500 to be received TODAY (year 0)
     ANS: D
     Choice B > Choice A
     FV of B: (set calc to begin), n=5, r=12%, PV=$0, PMT = $100, FV=$711.52
     Choice B> Choice C
     FV of D: n=5, r=12%, PV=$500, PMT = $0, FV=$881.17

     DIF: E                REF: 3.1 Future Value of a Lump Sum

74. Cozmo Costanza just took out a $24,000 bank loan to help purchase his dream car. The bank offered
    a 5-year loan at a 6% APR. The loan will feature monthly payments and monthly compounding of
    interest. What is the monthly payment for this car loan?
    a. $400.00
    b. $463.99
    c. $470.25
    d. $474.79
     ANS: B
     n= 60, r=.5%, PV = $24,000, FV = $0, PMT = $463.99

     DIF: M                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

75. A young graduate invests $10,000 in a mutual fund that pays 8% interest per year. What is the future
    value of this investment in 12 years?
    a. $12,000
    b. $19,600
    c. $22,000
    d. $25,182
     ANS: D
     n=12, r=8%, PV = -$10,000, PMT = $0, FV = $25182

     DIF: E                REF: 3.1 Future Value of a Lump Sum

76. An electric company has offered the following perpetuity to investors to raise capital for the firm.
    The perpetuity will pay $1 next year, and it is promised to grow at 5% per year thereafter. If you can
    earn 10% on invested money, how much would you pay today for this perpetuity?
    a. $100
    b. $50
    c. $40
    d. $20
     ANS: D
     = $1/(.1-.05) = $20
     DIF: E                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

77. Cozmo Costanza just took out a $24,000 bank loan to help purchase his dream car. The bank offered
    a 5-year loan at a 6% APR. The loan will feature monthly payments and monthly compounding of
    interest. Suppose that Cozmo would like to pay off the remaining balance on his car loan at the end
    of the second year (24 payments). What is the remaining balance on the car loan after the second
    year?
    a. $10,469
    b. $12,171
    c. $14,400
    d. $15,252
     ANS: D
     n= 60, r=.5%, PV = $24,000, FV = $0, PMT = $463.99
     Balance after 2 years: Use AMORT
     P1= 1, P2 = 24, BALANCE = $15,251.73

     DIF: M                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

78. A $100 investment yields $112.55 in one year. The interest on the investment was compounded
    quarterly. From this information, what was the stated rate or APR of the investment?
    a. 12.55%
    b. 12.25%
    c. 12.15%
    d. 12.00%
     ANS: D
     n= 4, r= ?, PV = -$100, PMT = 0, FV= $112.55
     r=3%, APR = 4*3% = 12%

     DIF: M                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

79. What is the future value at year 3 of the following set of cash flows if the discount rate is 11%?

     Year                         0               1                2                3
     Cash flow                 $100            $125             $200             $225

     a.   $738
     b.   $761
     c.   $789
     d.   $812
     ANS: A
     = $100 * (1.11)^3+ $125*(1.11)^2 + $200*(1.11)^1 +$225

     DIF: E                REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams

80. A $200 investment in an account that pays 7% continuous interest would be worth how much in
    twenty years?
    a. $774
    b. $792
    c. $811
    d. $819
     ANS: C
      = $200 *e^(.07*20)

     DIF: M                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

81. If you invest $5,000 in a mutual fund with a total annual return (interest rate) of 8% and you re-invest
    the proceeds each year, what will be the value of your investment after five years?
    a. $3,402.92
    b. $6,597.08
    c. $7,000.00
    d. $7,346.64
     ANS: D
     PV = 5,000
     N=5
     I/YR = 8
     FV = ? = 7,346.64

     DIF: E                REF: 3.1 Future Value of a Lump Sum

82. You buy a house for $220,000 in a neighborhood where home prices have risen 5% annually on
    average. You suspect that growth in home prices will slow to an average of 3.5% per year over the
    next five years. If your growth estimate of 3.5% growth is correct, how much less will your house be
    worth in five years compared with 5% growth?
    a. $3,300.00
    b. $16,500.00
    c. $19,490.95
    d. $13,870.51
     ANS: C
     PV = 220,000
     N=5
     I/YR = 5
     FV = 280,781.94

     PV = 220,000
     N=5
     I/YR = 3.5
     FV = 261,290.99

     $280,781.94 - $261,290.99 = $19,490.95

     DIF: M                REF: 3.1 Future Value of a Lump Sum

83. You inherit $15,000 from your aunt. You decide to invest the money in a three-year CD that pays 4%
    interest to use as a down payment on a house. How much money will you have when the CD matures?
    a. $13,334.95
    b. $15,600.00
    c. $16,800.00
    d. $16,872.96
     ANS: D
     PV = 15,000
     N=3
     I/YR = 4
     FV = ? = 16,872.96
     DIF: E                REF: 3.1 Future Value of a Lump Sum

84. If you need $35,000 for a down payment on a house in six years, how much money must you invest
    today at 7% interest compounded annually to achieve your goal?
    a. $14,700.00
    b. $20,300.00
    c. $23,321.98
    d. $24,954.52
     ANS: C
     FV = 35,000
     N-6
     I/YR = 7
     PV = ? = $23,321.98

     DIF: E                REF: 3.2 Present Value of a Lump Sum

85. Your firm is evaluating a project that should generate revenue of $4,600 in year 1, $5,200 in year two,
    $5,900 in year three, and $5,700 in year four. The firm receives each cash flow at the end of each year.
    If your firm's required return is 12%, what is the future value of these cash flows at the end of year
    four?
    a. $16,074.51
    b. $22,583.53
    c. $25,293.55
    d. $28,328.77
     ANS: C
     CF0 = 0
     CF1 = 4,600
     CF2 = 5,200
     CF3 = 5,900
     CF4 = 5,700

     I/YR = 12
     NPV = ? = 16,074.51

     PV = 16,074.51
     N=4
     I = 12
     FV = ? = 25,293.55

     DIF: M                REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams

86. If you deposit $9,000 at the end of each year in an account earning 8% interest, what will be the value
    of the account in 25 years?
    a. $600,882.83
    b. $657,953.46
    c. $710,589.74
    d. $719,589.74
     ANS: B
     PMT = 9,000
     N = 25
     I/YR = 8
     FV = ? = 710,589.74

     DIF: E                REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams

87. You would like to retire with $1 million on your 60th birthday. If you start saving equal annual
    amounts on your 26th birthday, make your last deposit on your 60th birthday, and earn 10% interest on
    your money, how much must you invest each year to achieve your goal?
    a. $3,343.06
    b. $3,436.14
    c. $3,558.41
    d. $3,689.71
     ANS: D
     FV = 1,000,000
     I/YR = 10
     N = 35
     PMT = ? = 3,689.71

     DIF: M                REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams

88. If you deposit $9,000 at the beginning of each year in an account earning 8% interest, what will be the
    value of the account in 25 years?
    a. $609,216.17
    b. $657,953.46
    c. $710,589.74
    d. $774,823.46
     ANS: C
     BEG Mode
     PV = 9,000
     I/YR = 10
     N = 25
     FV = ? = 710,589.74

     DIF: E                REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams

89. A report from the marketing department indicates that a new product will generate the following
    revenue stream: $62,500 in the first year, $89,400 in year two, $136,200 in year three, $128,300 in
    year four, and $112,000 in year five. If your firm's discount rate is 11% and the cash flows are
    received at the end of each year, what is the present value of this cash flow stream?
    a. $379,435.35
    b. $421,173.24
    c. $476,036.04
    d. $528,400.00
     ANS: A
     CF0 = 0
     CF1 = 62,500
     CF2 = 89,400
     CF3 = 136,200
     CF4 = 128,300
     CF5 = 112,000
     I/YR = 11
     NPV = ? = 379,435.35
     DIF: E                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

90. Your firm rents office space for $250,000 per year, due at the beginning of each year. If your firm's
    hurdle rate is 10%, what is the present value of five years' worth of rent?
    a. $871,713.00
    b. $947,696.69
    c. $1,042,466.36
    d. $1,250,000.00
     ANS: C
     BEG Mode
     PMT = 250,000
     I/YR = 10
     N=5
     PV = ? = 1,042,466.36

     DIF: E                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

91. Great Lakes Christmas Tree Co. expects to pay an annual dividend of $2 per share in perpetuity on its
    preferred shares starting one year from now. The firm is committed solely to its steady North
    American Christmas tree business (as opposed to, say, diversifying into landscape shrubbery). This
    profile warrants a required return of 6%. What is the present value of this dividend stream for
    investors?
    a. $12.00
    b. $1.89
    c. $33.33
    d. $2.12
     ANS: C
     PV = CF/r
     PV = 2/.06 = 33.33

     DIF: E                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

92. Having acquired great fortune based on your mastery of finance, you decide to set up a charity. You'd
    like to give the finance department of your alma mater $100,000 next year, and you want to make an
    annual contribution in perpetuity, with each year’s contribution growing by 4%. The university can
    generate an 8% return on invested capital. What is the value of a lump-sum donation needed today to
    accomplish this?
     a.   $3,561
     b.   $833,333
     c.   $1,250,000
     d.   $2,500,000
     ANS: D
     PV = CF1/(r - g)
     PV = 100,000/(.08 - .04) = 2,500,000

     DIF: M                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

93. If you invest $2,500 in a bank account that pays 6% interest compounded quarterly, how much will
    you have in five years?
    a. $2,546.96
    b. $3,367.14
     c. $8,017.84
     d. $13,267.04
     ANS: B
     P/YR = 4
     PV = 2,500
     I/YR = 6
     N = 20
     FV = ? = 3,367.14

     DIF: M                REF: 3.6 Additional Applications of Time Value Techniques

94. Your credit card carries a 9.9% annual percentage rate, compounded daily. What is the effective
    annual rate, or annual percentage yield?
    a. 0.03%
    b. 9.90%
    c. 10.41%
    d. 18.00%
     ANS: C
     (1 + .099/365)365 - 1 = 10.41%

     DIF: M                REF: 3.6 Additional Applications of Time Value Techniques

95. Calculate the annual payment for a 20-year mortgage on a $3.5 million building at a 7.5% interest rate.
    Assume that the entire building is financed and that payments are made at the end of each year,
    starting at the end of the first year and ending at the end of the 20th year.
    a. $175,000.00
    b. $343,322.67
    c. $186,293.52
    d. $340,815.32
     ANS: B
     PV = 3,500,000
     I/YR = 7.5
     N = 20
     PMT = ? = 343,322.67

     DIF: E                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

96. Calculate the monthly payment for a 20-year mortgage on a $3.5 million building at a 7.5% interest
    rate. Assume that the entire building is financed and that payments are made at the end of each month,
    starting at the end of the first month and ending at the end of the last month.
    a. $28,020.63
    b. $28,195.76
    c. $36,458.33
    d. $61,947.83
     ANS: B
     P/YR = 12
     PV = 3,500,000
     I/YR = 7.5
     N = 240
     PMT = ? = 28,195.76
      DIF: M                 REF: 3.5 Special Applications of Time Value

 97. You decide that your family would be comfortable living on an annual income of $150,000, growing
     at 4% per year. You’d also like to continue generating this cash flow for your descendents, forever.
     With investment returns of 8%, how much wealth would you need today to provide this income
     starting with $150,000 one year from now?
     a. $1,250,000
     b. $1,875,000
     c. $1,904,218
     d. $3,750,000
      ANS: D
      PV = CF!/(r - g)
      PV = 150,000/(.08 - .04) = 3,750,000

      DIF: E                 REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

 98. Atlas Map Co. has purchased a new building for $45 million. If the value of the building increases at a
     rate of 5% per year, how much will the building be worth in 20 years?
     a. $119,398,397
     b. $113,712,759
     c. $16,960,027
     d. $16,131,867
      ANS: A
      PV = 45,000,000
      I/YR = 5
      N = 20
      FV = ? = 119,398,397

      DIF: E                 REF: 3.1 Future Value of a Lump Sum

 99. A stainless steel products manufacturer with an 8.5% cost of capital receives a $3,000,000 order,
     payable at the end of three years. What is the annual payment amount made at the end of each year
     with the equivalent present value?
     a. $660,864
     b. $919,618
     c. $949,473
     d. $997,785
      ANS: B
      FV = 3,000,000
      I/YR = 8.5
      N=3
      PMT = ? = 919,618

      DIF: H                 REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

100. Hamilton Industries needs a bulldozer. The purchasing manager has her eye on a new model that will
     be available in three years at a price of $75,000. If Hamilton's discount rate is 11%, how much money
     does she need now to pay for the bulldozer when it’s available?
     a. $49,405
     b. $50,250
     c. $54,839
     d. $60,872
      ANS: C
      FV = 75,000
      N=3
      I/YR = 11
      PV = ? =54,589

      DIF: E                REF: 3.2 Present Value of a Lump Sum

101. If you deposit $10,000 today in an account that pays 5% interest compounded annually for five years,
     how much interest will you earn?
     a. $2,500.00
     b. $2,762.82
     c. $3,400.96
     d. $12,762.82
      ANS: B
      PV = 10,000
      I/YR = 5
      N=5
      FV = ? = 12,762.82

      12,762.82 - 10,000 = 2,762.82

      DIF: E                REF: 3.1 Future Value of a Lump Sum

102. Mendelson Implements records the following cash flows at the end of each year for a project. If the
     firm's discount rate is 11%, what is the value of the project at the end of the last year?

           Year         Cash flow
            1           $794,633
            2           $542,149
            3           $836,200
            4           $716,080
            5           $520,354

      a.   $2,547,837
      b.   $4,200,696
      c.   $4,293,253
      d.   $4,657,524
      ANS: C
      CF0 = 0
      CF1 = $794,633
      CF2 = $542,149
      CF3 = $836,200
      CF4 = $716,080
      CF5 = $520,354

      I/YR = 11
      NPV = ? = 2,547,837

      DIF: M                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams
103. Herbilux Botanicals forecasts the following cash flows at the end of each year for a project. If the
     firm's discount rate is 9%, what is the present value of the project?

           Year          Cash flow
            1            $ 697,000
            2            $ 631,000
            3            $ 574,000
            4            $ 898,000
            5            $9,981,000

      a.   $7,634,980
      b.   $8,015,517
      c.   $8,736,914
      d.   $12,268,998
      ANS: C
      CF0 = -
      CF1 = $697,000
      CF2 = $631,000
      CF3 = $574,000
      CF4 = $898,000
      CF5 = $9,981,000

      I/YR = 9
      NPV = ? = 8,736,914

      DIF: M                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

104. Mendez Implements records the following cash flows at the beginning of each year for a project. If the
     firm's discount rate is 11%, what is the value of the project at the end of the last year?

           Year          Cash flow
            1            $794,633
            2            $542,149
            3            $836,200
            4            $716,080
            5            $520,354

      a.   $4,293,253
      b.   $2,547,837
      c.   $4,657,524
      d.   $4,765,511
      ANS: D
      CF0 = $794,633
      CF1 = $542,149
      CF2 = $836,200
      CF3 = $716,080
      CF4 = $520,354

      I/YR = 11

      NPV = $4,765,511
      DIF: M                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

105. Mayfield Development, LLC forecasts the following cash flows at the beginning of each year for a
     project. If the firm's discount rate is 9%, what is the present value of the project?

           Year          Cash flow
            1            $ 697,000
            2            $ 631,000
            3            $ 574,000
            4            $ 898,000
            5            $9,981,000

      a.   $7,634,980
      b.   $8,736,914
      c.   $9,523,236
      d.   $12,268,998
      ANS: C
      CF0 = $697,000
      CF1 = $631,000
      CF2 = $574,000
      CF3 = $898,000
      CF4 = $9,981,000

      I/YR = 9
      NPV = ? = $9,523,236

      DIF: M                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

106. You’ve just won $1 million dollars in a lottery. For your prize, you may except a $1 million lump
     sum paid immediately, a constant perpetuity of $80,000 per year (with the first payment arriving in
     one year), or a stream of cash flows that starts at $45,000 next year and grows at 3.5% per year in
     perpetuity. If the interest rate is 8%, wish of these choices has a higher present value?
     a. a $1 million lump sum
     b. a constant stream of $80,000 per year in perpetuity
     c. a stream that begins at $45,000 and grows at 3.5% in perpetuity
     d. all three choices have the same present value
      ANS: D
      Option 1 PV = $1,000,000

      Option 2 PV = CF1/r = 80,000/.08 = 1,000,000

      Option 3 PV = CF1/(r-g) = 45,000/(.08 - .035) = 1,000,00

      DIF: M                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

107. A financial advisor recommends saving $1,000,000 for a comfortable retirement. With investment
     returns of 8%, what is the annual year-end cash flow generated by the $1 million for 25 years,
     assuming you spend all of the principal and interest?
     a. $80,000
     b. $86,740
     c. $93,679
      d. $94,978
      ANS: C
      PV = 1,000,000
      N = 25
      I/YR = 8
      PMT = ? = 93,678

      DIF: H                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

108. If you invest $2,500 in a bank account that pays 6% interest compounded monthly, how much will you
     have in five years?
     a. $1,853.43
     b. $3,345.56
     c. $2,505.20
     d. $3,372.13
      ANS: D
      P/YR = 12
      I/YR = 6
      N = 60
      PV = 2,500
      FV = ? = 3,372.13

      DIF: E                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

109. A few years after graduating from college, you decide to get an MBA. This endeavor sets you back
     $100,000 in loans. Luckily, you have the option to consolidate these loans at 5%. You opt for a
     30-year payback period with monthly installments due at the end of each month.. What is the monthly
     payment on the consolidated loan?
     a. $536.82
     b. $542.10
     c. $544.86
     d. $3,552.94
      ANS: A
      P/YR = 12
      N = 360
      I=5
      PV = 100,000
      PMT = ? = 536.82

      DIF: E                REF: 3.5 Special Applications of Time Value

110. Your aunt is evaluating her retirement pension. She can retire at age 65 and collect $1,000 per month
     for the rest of her life. Assume that payments begin one month after her 65th birthday. If your aunt
     lives to be exactly 80 years old and can earn 7% interest (compounded monthly), what is the
     equivalent lump sum she would need at retirement to equal the value of the pension?
     a. $106,906
     b. $111,256
     c. $115,313
     d. $215,027
      ANS: B                DIF: M                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams
111. Prudent Policy Life Insurance Co. offers a 10-year term life insurance policy with a $250,000 benefit
     and annual premiums of $200, paid at the beginning of each year. If Prudent can earn 8% on invested
     capital, what is the present value to the firm of the premiums from one policy, assuming the policy
     holder outlives the policy term?
     a. $1,120
     b. $1,342
     c. $1,449
     d. $1,852
      ANS: C
      BEG Mode
      N = 10
      I/YR = 8
      PMT = 200
      PV = ? = 1,449

      DIF: M                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

112. Prudent Policy Life Insurance Co. offers a 10-year term life insurance policy with a $250,000 benefit
     and annual premiums of $200, paid at the beginning of each year. If Prudent can earn 8% on invested
     capital, what is the future value to the firm of the premiums from one policy, assuming the policy
     holder outlives the policy term?
     a. $3,129
     b. $2,897
     c. $2,720
     d. $1,342
      ANS: A
      BEG Mode
      N = 10
      I/YR = 8
      PMT = 200
      FV = ? = 3,129

      DIF: M                REF: 3.3 Future Value of Cash Flow Streams

113. You are evaluating a perpetuity. The first payment is $100, and it arrives in one year. Each subsequent
     annual payment will increase by 10%. If the discount rate is 8%, what is the present value of this
     perpetuity?
     a. $5,500
     b. $1,000
     c. $1,250
     d. The present value is infinite
      ANS: D
      The PV is infiinte since the growth rate exceeds the discount rate.

      DIF: H                REF: 3.4 Present Value of Cash Flow Streams

114. You invest $10,000 in August 2004. In August 2009, the investment is worth $12,000. What was your
     compound annual rate of return over the period?
     a. 3.09%
     b. 3.71%
     c. 4.00%
     d. 4.21%
      ANS: B
      N=5
      PV = 10,000
      FV = 12,000
      I/YR = ? = 3.71

      DIF: E               REF: 3.5 Special Applications of Time Value

115. If a bank lends you $10,000 and requires that you make payments of $2,500 at the end of each of the
     next five years, what interest rate is the bank charging?
     a. 4.56%
     b. 5.61%
     c. 7.93%
     d. 11.18%
      ANS: C
      PV = 10,000
      PMT - 2,500
      N=5
      I?YR = ? = 7.93

      DIF: M               REF: 3.5 Special Applications of Time Value

								
To top