Assalamualaikum by nazzen90

VIEWS: 35 PAGES: 3

									Assalamualaikum Dicadangkan kpd Basyariah: BAB I: METODOLOGI PENYELIDIKAN 1.1. Latar belakang masalah 1.2. Objektif kajian 1.3. Masalah kajian BAB II: MANUSIA DAN ALAM 2.1. 2.2. 2.3. 2.4. Definisi manusia Keperluan manusia Definisi alam Tanggungjawab manusia kepada alam

BAB III: ALAM DAN HAKIKATNYA 3.1. Teori kejadian alam 3.1.1. menurut barat / sains 3.1.2. menurut Islam / Al-Qur'an 3.2. Sumbangan alam terhadap kehidupan manusia 3.3. ... BAB IV: ALAM DAN KEWUJUDAN PENCIPTA 4.1. Hubungan alam dengan pencipta (huraikan bagaimana setiap sesuatu ada pembuatnya, begitu juga alam, ada penciptanya iaitu ALLAH) 4.2. Alam sebagai bukti kewujudan Allah (bukti2 drp alam yang menyerlahkan si Penciptanya) 4.3. Penguasaan Allah terhadap alam. BAB V: PENUTUP 5.1. Kesimpulan 5.2. Cadangan

Wallahuaklam...

Bmw 7series <shacute15@yahoo.com> wrote: Assalamualaikum w.b.t.

Saya salah seorang dari pelajar matriks kumpulan 4 Program Ijazah Berkembar Jepun (JAD). Kami telah diberi tugasan untuk menyiapkan kerja kursus bagi subjek Pengajian Agama Islam (MPW1143). Saya dan kumpulan saya telah mendapat tajuk ‘Alam sebagai bukti kewujudan ALLAH’. Setelah membuat perbincangan, kami sepakat memutuskan isi-isi bagi kerja kursus kami adalah seperti berikut: BAB I Masalah: Wajarkah manusia membuat maksiat di muka bumi ini? Huraian: Manusia sekarang semakin jauh tersimpang. Antara faktor berkeluasanya maksiat ialah mereka tidak percaya dan lupa dengan kewujudan ALLAH. Padahal semua bukti kewujudan ALLAH ada disekeliling mereka iaitu keindahan dan setiap kejadian alam. Jadi, inilah yang mencetuskan kami bagi memberi perkaitan antara Alam dan bukti kewujudan ALLAH.
 

Objektif: 1. Mengharapkan akan timbul kesedaran dalam hati manusia bahawa Allah itu ada di mana2. DIA sangat berkuasa atas alam ini. manusia patut bersyukur, bukannya membuat maksiat. 2. Untuk membawa manusia menghargai alam ciptaan ALLAH. Seterusnya mengurangkan pencemaran alam yang semakin berleluasa.

Dan,



Masalah yang dihadapi : Bagaimana hendak membuat perkaitan dan hujah2 yang bernas bagi memberi kesedaran ke dalam hati pembaca.

BAB II
 

Teori kewujudan Alam menurut keprcayan agama lain. Sejarah penciptaan alam mengikut AL-QURAN.

*untuk bahagian ini kami masih mencari maklumat. Jika ustaz ada sebarang cadangan tentang buku atau laman web, adalah amat dialu alukan. BAB III  Alam sebagai bukti kewujudan ALLAH. (isi utama) BAB IV Penguasaan ALLAH terhadap alam 1. Iktibar kisah bencana alam dari zaman nabi sehingga sekarang. Sumbangan alam terhadap manusia. 1. Pergantungan manusia dengan alam sebagai sumber rezeki. BAB V 1. Cadangan dan penyelesaian 2. Kesimpulan.

saya harap ustaz dapat meneliti jika terdapat kesalahan atau tidak kesesuaian isi. segala balasan daripada pihak ustaz, saya dahului dengan ucapan terima kasih. BASHARIAH BINTI KAMARUDDIN (Jad08014)


								
To top