Proiect de lectie - DOC

Document Sample
Proiect de lectie - DOC Powered By Docstoc
					PROIECT DIDACTIC
INSTITUTOR: Lucaciu-Gredjuc Rodica DATA: 04.I.2010 CLASA: a II-a ARII CURRICULARE: Limbă şi comunicare, Matematica si Stiinţe ale naturii, Arte, Tehnologii DISCIPLINE: Limba şi literatura română, Matematica, Cunoasterea mediului, Abilităţi practice, Educatie plastica. OBIECTUL: Activitate transdisciplinara TEMA: Vitaminele toamnei TIPUL LECTIEI:consolidarea si sistematizarea cunostintelor SCOPUL: Sistematizarea cunostintelor despre fructele si legumele anotimpului toamna, in special, si formarea de atitudini pozitive fata de consumul si cultivarea acestora, antrenand capacitati dobandite la toate ariile curriculare. INSTITUTOR: Lucaciu-Gredjuc Rodica DATA: 04.I.2010 CLASA: a IV-a ARIA CURICULARĂ: Matematică şi ştiinţe UNITATEA DE ÎNVĂŢARE: Transformări ale corpurilor si materialelor DISCIPLINA:Stiinte ale naturii SUBIECTUL LECTIEI: Încălzire şi răcire TIPUL LECŢIEI: predare – învăţare OBIECTIV CADRU: 1. Formarea şi dezvoltarea capacităţilor şi abilităţilor de experimentare şi explorare / investigare a realităţii, folosind instrumente şi procedee specifice

OBIECTIVE DE REFERINŢĂ: 2.3. să realizeze experimente simple pe baza unor ipoteze date; 2.4 să aplice procedee de natură ştiinţifică în OBIECTIVE DE REFERINŢĂ: activitatea proprie. Cele vizate in activitatile pe discipline OBIECTIVE OPERAŢIONALE: OBIECTIVE OPERAŢIONALE: Pe parcursul şi la sfârşitul activităţii elevii vor fi Pe parcursul şi la sfârşitul activităţii elevii vor fi capabili: capabili: Cognitive: Cognitive: OC1 – să enumere surse de căldură; OC1 – să identifice, grupeze si descrie legume si fructe; OC2 – să realizeze experimente simple; OC2 – să stabileasca asemanari si deosebiri intre OC3 – să explice fenomenele observate în cadrul legume si fructe; experimentelor realizate; OC3 – să recunoasca care parti ale fiecarei plante se OC4 – să definească starea de încălzire;

consuma; OC4 – să enumere modalitati de utilizare a legumelor si fructelor; OC5 – să deosebeasca fructele autohtone; OC6 – să inteleaga continutul unui text; OC7 – să recunoasca titlul si alineatele unui text; OC8 – să dezlege ghicitori; OC9 – să contureze un fruct cu vierme trasand linie pornind de la 1 la 65; OC10 – să colorize fructe si legume fara sa iasa din contur si folosind culoarea corespunzatoare; OC11 – să cunoasca importanta consumului zilnic de legume si fructe; OC12 – să modeleze legume si fructe.

Motrice: OM1 – să-şi dezvolte indemanarea, simtul practic si estetic; OM2 – să adopte o pozitie corecta a corpului in timpul STRATEGIA DIDACTICA: inductiv - deductiva scrisului. RESURSE PROCEDURALE: Afective: Metode şi procedee: conversaţia euristică şi OA1 – sa participle cu interes la ora; examinatoare, explicaţia, observatia, învăţare prin OA2 – sa coopereze in rezolvarea sarcinilor. cooperare si prin descoperire, experimentul, problematizarea, exerciţiul. STRATEGIA DIDACTICA:activ-participativa Forme de organizare a activitatii elevilor: frontala, RESURSE PROCEDURALE: individuala, in echipe. Metode şi procedee : conversaţia, conversaţia euristică, explicaţia, observatia, analiza, sinteza, comparaţia, exerciţiul, ciorchinele. Forme de organizare a activitatii elevilor: frontala, RESURSE MATERIALE: Mijloace de invatamant: fise de lucru, rebus, termometre, resou, vase de sticla, ceasca, pachet de unt, lingurita inox si de plastic,cuburi de gheata,oala,vas cu toarta din ebonita, manualul.

OC5 – să identifice surse de caldura si de racire; OC6 – să denumească instrumentul de măsură pentru temperatură. Motrice: OM1 – să-şi dirijeze efortul oculomotor către centrul de interes sugerat de învăţător; OM2 – să realizeze în condiţii de ordine şi siguranţă experimentele propuse OM3 – să aplice observatiile si concluziile, formulate in lectie, in rezolvarea unor situatii concrete. Afective: OA1 – sa manifeste interes pentru rezolvarea sarcinilor date; OA2 – sa manifeste dorinţa de a realiza experimente; OA3 – sa accepte solicitările învăţătorului şi sa se mobilizeze pentru rezolvarea lor.

individuala, in echipe. RESURSE MATERIALE: Mijloace de invatamant: fise de lucru, rebus, creioane colorate, plastilina, cos cu fructe si legume, marcare, labirint, polistiren, coala alba.

RESURSE UMANE: 6 elevi RESURSE TEMPORALE: 50 minute RESURSE SPATIALE: sala de clasa

RESURSE BIBLIOGRAFICE: Curriculum Naţional. Programe şcolare pentru învăţământul RESURSE UMANE: 8 elevi primar, Bucureşti, 2004; RESURSE TEMPORALE: 50 minute Penes, Marcela- Stiinte ale naturii – manual pentru RESURSE SPATIALE: sala de clasa clasa a IV-a, Editura Ana, 2006; Epuran, Daniela – Ştiinţele naturii şi metodica RESURSE BIBLIOGRAFICE: Curriculum Naţional. predării lor – suport de curs . Programe şcolare pentru învăţământul primar, Bucureşti, 2004; Pitila, Tudora si Mihailescu, Cleopatra – Cunoasterea mediului – manual pentru clasa a II –a, Editura Aramis, 2004; Chiorean, Gabriela – Ursuletul cel istet merge la scoala – Editura Eve Press.

DESFASURAREA LECTIEI
Etapele lecţiei Continutul stiintific Etapele lecţiei Continutul stiintific

CLASA A II-A 1 Moment Asigur conditiile necesare desfasurarii in bune organizaconditii ale lectiei. toric Pregatesc materialele necesare desfasurarii lectiei.

CLASA A IV-A 1 Moment Asigur conditiile necesare desfasurarii in bune organizaconditii ale lectiei. toric Pregatesc materialele necesare desfasurarii lectiei.

2 Captarea atentiei

Activitate directa Citesc poezia “Fructele dulci ale toamnei”, de Lucia Muntean.Apoi le adresez intrebari din poezie: Despre cine se vorbeste in poezie? De ce spune toamna ca pleaca? Cand se va intoarce? Cine a plecat odata cu sosirea toamnei? Impart clasa in doua echipe, dandu-le nume de pasari calatoare, respective” Randunele” si “Berze “.Ii pun fiecarui elev un ecuson. Activitate independenta Fiecare echipa va primi cate o fisa de lucru cu sarcini din disciplinele:Limba si literatura romana si Cunoasterea mediului (Anexa 1).

2 Captarea atentiei

Activitate independenta Impart clasa in doua echipe, fiecareia dandu-i un rebus ( Anexa 1), cu intrebari din lectiile anterioare, din care vor descoperi titlul lectiei.

Activitate directa
3 Anuntarea subiectului si a obiectivelor

Discut cu elevii rezolvarea rebusului si desprindem impreuna titlul lectiei “Incalzire si racire”. Scriu titlul pe tabla, iar elevii pe caiete, spunandu-le ca “In Univers nimic nu se pierde. Totul se transforma datorite energiei care imbraca diverse forme: lumina, electricitate, caldura. Ii anunt ca in aceasta ora vom face si experimente care ii vor face sa inteleaga mai bine unele lucruri din viata de zi cu zi. Experiment 1: Fiecare echipa va primi un pachet de unt scos de la congelator,o ceasca de apa calda si un vas cu gheata. Activitate independenta Fiecare membru al echipei va atinge pe rand cele doua corpuri si va nota ceea ce simte,

4 Dirijarea invatarii

Activitate directa Verific rezolvarea fisei de lucru:

Care este titlul textului? Cate alineate are? Despre ce se vorbeste in text? Cum ati completat pe puncte? Unde cresc legumele? Dar fructele? De ce este bine sa consumam multe fructe si legume? Daca consumam zilnic multe vitamine, cum crestem?
3 Anuntarea subiectului si a obiectivelor

urmand ca mai tarziu sa atinga iar corpurile pentru a constata daca a intervenit vreo schimbare . In vasul cu apa vor pune cuburi de gheata observand si simtind ce se intampla.

Anunt elevii ca in aceasta activitate vor aplica cunostintele insusite la mai multe discipline: Limba romana, Matematica, Cunoasterea mediului, Abilităţi practice si Educatie plastica. Activitatea se va desfasura sub forma unui concurs intre echipe. Elevii vor fi impartiti in doua echipe de cate patru elevi. Fiecare echipa isi va alege un conducator. Munca independenta, diferentiata Fiecarui elev ,din echipa, ii voi da o fisa ,in functie de aptitudinile pe care le are ( Anexele: 2, 3, 4, 5), dar va trebui sa se consulte intre ei, in momentul in care nu stiu sa resolve o cerinta, sau daca unul a terminat mai repede sa-l ajute pe altul care mai are de lucru. Dupa ce vor termina de completat fisa, vor modela fructe si legume din plastilina. Activitate directa Cum este pachetul de unt? Apa din ceasca cum a fost la inceput? Dar dupa ce ati pus gheata? Cu ajutorul carui organ de simt v-ati dat seama care corp este cald si care este rece? Daca apa este fierbinte, cu care organ de simt putem sa observam acest lucru ,fara sa punem mana?

4 Dirijarea sistematizarii cunostintelor si obtinerea performantei

Pe ce am incalzit apa? Oala se afla in contact termic cu resoul.Resoul este o sursa de caldura. Din manual (pag.25), elevii vor alege imaginile care reprezinta corpuri ce pot fi surse de caldura. Notez pe tabla, cu ajutorul elevilor: Simturile ne ajuta sa apreciem care sunt alimentele calde sau reci, adica starea de incalzire. Corpul care cedeaza caldura este o sursa de caldura. Incalzitea se face cu absorbtie de caldura, iar racirea cu cedare de caldura. Alimentele suse in frigider cedeaza sau absorb caldura? Dar cele puse in cuptorul cu microunde? Cum este bine sa fie puse alimentele in frigider? Ce se intampla cu o sticla plina cu apa daca o punem in congelator sau afara in ger? Unele corpuri, prin incalzire, se dilata. Un alt exemplu, decat lichidul dintr-o sticla, pot fi sinele de la calea ferata care vara se dilata, isi maresc volumul, iar iarna se contracta, de aceea se lasa o mica distanta intre ele asa cum trebuie sa lasam sticlele mai goale. Ordinea de dilatare: 1 gazele 2 lichidele 3 solidele

Activitate directa Verific ,comparativ, corectitudinea rezolvarii fiselor aduse de conducatorii echipelor si ceea ce au modelat din plastilina. Punctez fiecare echipa, in fata clasei, pe o coala de hartie prinsa pe polistiren.

Au voie copiii sa foloseasca fierul de calcat sau uscatorul de par? De ce numai adultii au voie? Activitate independenta Experimentul 2: Echipa I primeste trei vase: 1- un vas cu apa calda 2- un vas cu apa de la robinet 3- un vas cu apa cu gheata Fiecare elev va tine o mana in vasul1 si cealalta mana in vasul3 (timp de un minut) bagand apoi ambele maini in vasul 2. Echipa a II-a primeste o cana cu apa fierbinte in care se afla doua lingurite: una de plastic si una de inox. Fiecare elev va atinge codita linguritelor, la inceput si mai tarziu. Elevii vor nota ce au observat. Activitate directa

Activitate independenta Fiecare echipa completeaza un “ciorchine” cu “Vitaminele toamnei” si vor colora un cos cu fructe si legume ( Anexa 6). Discutam observatiile notate de fiecare echipa. Le dau sa atinga toarta oalei cu apa, care a stat pe resoul incalzit. Cum este toarta oalei? Toarta vaselor de bucatarie este bine sa fie din ebonite ( le arat vase) sau chiar din lemn. Ca sa stim cu exactitate starea de incalzire a unui corp, fara sa punem mana, ce folosim? Le prezint termometru: de camera, de exterior,

de apa si medical. Discutam unde si cand poate fi utilizat fiecare. Le explic cine indica temperatura pe termometru ( cu alcool sau cu mercur). In trei vase pun apa in cantitati diferite si pun termometrul de apa in vasul mai plin. Un elev citeste ,de pe termometru de camera, temperatura din clasa. Alt elev isi va lua temperatura corpului, iar altii vor citi temperatura apei din cele trei vase ,cu cantitati diferite de lichid. Notez pe tabla, cu ajutorul elevilor, iar elevii in caiete. Cand un corp cedeaza caldura, iar altul o primeste si ajung la aceeasi temperature sunt in echilibru termic. Instrumentul care masoara temperature unui corp se numeste termometru.
5 Asigurarea feedbackului

5 Retentie si transfer

Activitate directa Cate un elev, din fiecare grupa, va prezenta in fata clasei “ciorchinele” cu vitamine. Le arat fructe si legume cerandu-le sa le recunoasca specificand: numele, numarul, culoarea si forma. Un elev traseaza cu marcarul “drumul maimutei” prin labirint(Anexa7) trecand pe la fiecare fruct si leguma. Elevii vor preciza care fructe din labirint nu cresc la noi in tar

Activitate independenta Distribui cate o fisa (Anexa 2) fiecarei echipe – vor aplica cunostintele insusite si vor alege din cuvintele date pe cele care denumesc surse de caldura sau de racire ( pe doua coloane).Vor enumera trei factori de risc in cazul expunerii organismului, mai mult timp, la surse de caldura sau de racire.

Activitate independenta La alegere, elevii vor modela sau vor desena fructe si legume.
6 Aprecierea rezultatelor

Activitate directa Verific corectitudinea completarii fiselor si gradul de insusire a cunostintelor. Voi formula aprecieri privind participarea elevilor la lectie, modul in care au cooperat, atentia de care au dat dovada si voi da calificative elevilor mai activi. Fiecare elev va primi o fisa cu termometre, pe care va trebui sa o completeze.Vor completa si punctele de la exercitiul 4, pagina 25. Vor invata lectia si din manual.

Activitate directa
6 Aprecierea si evaluarea activitatii

Echipei castigatoare ii inmanez diploma. Fac aprecieri sintetice privind participarea la activitate, gradul de imlpicare, calitatea participarii.

7 Tema pentru acasa


				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:16570
posted:1/9/2010
language:Romanian
pages:9