Docstoc

Tafsir surah an-Naas.docx

Document Sample
Tafsir surah an-Naas.docx Powered By Docstoc
					Tafsir surah an-Naas_ust. Arif Muqaddimah Tafsir 1. Perkara pertama yang perlu kita sampaikan kepada mad’u kita ialah tntang keimanan, Kepada siapa kita perlu imani, apa tanggungjawab kita sbg manusia. 2. Supaya mad’u kita mendapat manfaat. Mereka mudah hafaz. Ayat ni cerita tentang ni, tentang tu, akhirnya terlekat dihati dan akhirnya mereka imani.

Muqaddimah surah an-Naas 1. kesimpulan, rumusan, penutup, gambaran kesuluruhan kepada al-quran, “big picture” tentang manusia, tentang kehidupan, tentang al-Quran. Ap hubungan kita dengan semua makhluk ni.

Tafsir an-Naas Tema: manusia antara hero (tuhan) dan musuhnya Analogi : gangster uia

Hazim uia

taiko: safwan Konco: amar, zaidi, mil

Hazim nak selamat, dia kena join safwan, taat dan patuh, dan kena kenal siapa safwan sebenarnya. Nabi adam masuk dunia, dia rasa terancam, then allah pun ajar dia surah an-Naas. 2 bahagian: 1) 1-3: siapa tuhan kita, 2) 4-6: siapa musuh kita Ayat 1: Allah rabb: pencipta – untuk “apa” Dia mencipta? (2:29) untuk manusia, tujuan? Malik: raja/ penguasa/ pemilik/ tuan Ilah: yang disembah al ma’bud: memuji, meminta, merayu, al ghayah: Matlamat akhir
1

Huraian daripada rabb: 1. Untuk “apa” Dia mencipta(2:29) nak cerita, sebelum Allah terfikir nak mencipta, siapa watak utama dalam cerita tu. Sebab apa “apa”? sebab semua makhluk sama dihadapan allah. Tapi allah nak memuliakan kita dengan makhluk lain, maka inilah surah nya. Dia menciptakan semua ini untuk kita. Allah menundukkan semua makhluk untuk kita. Tujuan: ibadah (51:56), khalifah (2:30) 2. Apa yang Dia cipta : makhluk: benda hidup, benda mati, masa, syurga, planet System: cara makhluk beribadah kepada Allah. Allah mencipta system untuk setiap makhluk. Termasuklah alquran sebagai system kepada manusia. Supaya makhluk itu boleh hidup dengan baik. Boleh hidup dengan sesama makhluk dengan aman damai dan harmoni. Bagaimana allah menyelaraskan. Kita ada kitaran hidup dengan makhluk lain. Law of nature( paksaan/ijbari) : dalam kawalan Allah. Eg: nfs Law x nature( pilihan/ikhtiari): ad-Deen (aqidah, ibadah, akhlak) iaitu al-Islam. Dan ia adalah untuk manusia semuanya. Huraian daripada malik : 1. Pemilik : peminjam, penyewa, pengguna, pembeli eg. : Ada seorang abid, sepanjang hidupnya beribadah (solat) sehinggakan dia mati pun dalam keadaan bersujud pada Allah. Kemudian Allah berkata kepada malaikat. Masukkan lah hambaku ini ke dalam syurga dengan rahmatku. tapi hamba ni macam sombong sikit. Dia cakap ya allah, aku x nak, masukkanlah aku kerana amal ibadahku. Kemudian allah menimbang amalannya dan diletakkan disebelah timbangan sebelah mata, namun mata (nikmat Allah) itu lebih berat daripada amalannya. Kita kena guna nikmat Allah dengan sebaiknya pada tempat yang betul. Maka jadilah pengguna yang bijak. 2. Tuan : kita sebagai hamba- tubuh badan, harta, kehidupan Apa yang telah kita perbuat dengan nikmat Allah. Kita seolah-olah telah mengisytiharkan sesuatu kepada Allah. Kita memiliki sesuatu. Kita sendiri yang menentukan hala tuju kita. Bukan hala tuju allah. Pada siapa kita memperhambakan diri kita. Kalu bukan kita pun, orang lain yang menentukan. Kita menjadi hamba kepada diri sendiri, bahkan menjadi hamba kepada makhluk lain. 3. Raja: mempunyai - tanah/negeri, system, rakyat Rakyat dia sendiri yang merosakkan kerajaannya, menipiskan ozon, ais di kutub utara cair. Rakyatnya mengkhianat kepada Allah dengan mengambil tanah Allah dan membuat system berperlembagaan dan memaksa rakyat mengikuti system itu. Pengkhinatan berlaku dimana. Dia kena melaksanakan undang2 Allah.

4. Penguasa: Dia tak giur dengan tawaran bidadari di syurga, dia tak takut dengan ancaman Allah

Huraian daripada ilah: 1. ‘qul’: iklan, ikrar, buktikan, kesungguhan


				
DOCUMENT INFO