Your Federal Quarterly Tax Payments are due April 15th Get Help Now >>

psliu2007313164453_1 by methyae

VIEWS: 257 PAGES: 19

									Audesirk, Biology: Life on Earth 7e Chapter 21 The Diversity of Plants
1) Which evidence supports the concept of green algae as A) DNA studies B) similar kinds of chlorophyll in both groups C) similar kinds of cell wall chemicals in both groups D) similar kinds of reserve food in both groups E) All of these are correct. Answer: E
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.1

ancestral to the plant kingdom?

2) Green algae are assumed to be ancestors of plants A) the fossil ancestors have been discovered. B) green algae make chitin and laminarin. C) green algae make cellulose and starch. D) green algae are almost exclusively marine. E) lignin is known to occur in some green algae. Answer: C
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.1

because

3) Land plants A) green algae B) fungi C) lichens D) bacteria E) Euglena Answer: A

are believed to have evolved from ________.

Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

Page Ref: Sec. 21.1

Which of the following DOES NOT support the theory that terrestrial plants have an algal ancestor? A) The same type of chlorophyll is present in both. B) Both have starch energy storage molecules. C) Both have the same accessory pigments. D) Vascular tissues are found in both groups. E) Both are autotrophic.
4) Answer: D
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.1

5) Which of the following is NOT good evidence that A) Both photosynthesize. B) Both use the same kind of chlorophyll. C) Green algae live in fresh water environments.

land plants arose from green algae?

Audesirk - Chapter 21 - p. 1

D) Both contain similar accessory pigments. E) Green algae live in many temporary habitats. Answer: A
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.1

Which of these are reasons why biologists believe some type of ancestral green algae may have evolved into the first terrestrial plants? A) They are all adapted to highly variable environments (can withstand extremes of temperature and moisture) and are adapted to use freshwater. B) They have the same types of photosynthetic pigments. C) Plants from both groups have complex structure like roots and leaves. D) A and B E) all of the above
6) Answer: D
Diff: 2 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.1

7) Members of Kingdom A) photosynthetic. B) eukaryotic C) multicellular. D) A and C E) all of these Answer: E
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

Plantae are

Page Ref: Sec. 21.2

8) A diploid plant A) egg B) sperm C) spore D) gametophyte E) sporophyte Answer: E
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

is a(n) ________.

Page Ref: Sec. 21.2

9) The gametophyte produces A) spores; mitosis B) gametes; mitosis C) spores; meiosis D) gametophytes; mitosis E) sporophytes; meiosis Answer: B
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

________ by ________.

Page Ref: Sec. 21.2

10)

The first cell after fertilization is the Audesirk - Chapter 21 - p. 2

A) spore. B) sporophyte. C) embryo. D) seed. E) zygote. Answer: E
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.2

11) Spores develop into ________. A) haploid gametophytes B) diploid gametophytes C) haploid sporophytes D) haploid gametes E) diploid sporophytes Answer: A
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.2

12) Where do spores A) gametes B) gametophytes C) sporophytes D) zygotes E) other spores Answer: C
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

come from?

Page Ref: Sec. 21.2

13) Leaves are covered A) cuticle B) stomata C) petiole D) endosperm E) root hairs Answer: A
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

on the outside with this to reduce water loss.

Page Ref: Sec. 21.2

14) Vessel tubes A) DNA B) lignin C) ribose D) nitrogen E) starch Answer: B
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

are rigid because they include this chemical in their cell walls.

Page Ref: Sec. 21.2

Audesirk - Chapter 21 - p. 3

When making the move from water to land, plants made modifications in all of the following EXCEPT A) cell wall composition. B) conducting tissues. C) cell surface coverings. D) mode of reproduction. E) method of gas exchange.
15) Answer: A
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.2

16) Pollen and seeds evolved A) an increase in pollinators. B) flower evolution. C) moist environments. D) seed predators. E) dry land environments. Answer: E
Diff: 1 Type: MC Skill: Conceptual

in response to

Page Ref: Sec. 21.2

17) Which of these is an advantage to A) increased CO2 availability B) dry environment C) less support D) increased heat E) decreased water availability Answer: A
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.2

a plant that moved onto land?

18) Which was NOT an advantage of the terrestrial environment to the first plants? A) Carbon dioxide concentration was higher in air than water. B) Minerals and other nutrients were more abundant in the soil than in water. C) More energy for photosynthesis was available. D) There were more pollinators on land. E) All of these were benefits. Answer: D
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.2

19) What is the benefit of having a tall A) ease of water movement B) more nutrients available C) greater support D) easier reproduction E) less competition for light Answer: E

stem?

Audesirk - Chapter 21 - p. 4

Diff: 1 Type: MC Skill: Conceptual

Page Ref: Sec. 21.2

20) Gametophytes A) meiosis B) fertilization C) mitosis D) pollination Answer: C
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual

produce haploid gametes via ________.

Page Ref: Sec. 21.2

Potatoes as a species have 48 chromosomes. Which of the following has 48 chromosomes? A) the potato pollen B) the potato spores C) the potato plant D) the potato eggs
21) Answer: C
Diff: 3 Type: MC Skill: Application Page Ref: Sec. 21.2

22) Which of the following is A) stomata B) waxy cuticle C) vascular tissue D) roots E) seeds Answer: C
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual

comparable to the circulatory system?

Page Ref: Sec. 21.2

Which of the following is affected by high levels of abscisic acid that is produced in drought conditions? A) waxy cuticle B) stomata C) flowers D) vascular tissue
23) Answer: B
Diff: 2 Type: MC Skill: Application Page Ref: Sec. 21.2

24) Which of the following is characteristic A) photosynthesis B) starch C) cellulose D) chloroplasts E) multicellular, dependent embryos Answer: E

of plants but NOT algae?

Audesirk - Chapter 21 - p. 5

Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual

Page Ref: Sec. 21.2

25) Which of the A) autotrophic B) multicellular C) parasitic D) decomposer E) symbiont Answer: D
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual

following descriptions does NOT apply to ANY plant?

Page Ref: Sec. 21.2

Match the following: A. B. C. D. E. Sporophyte Gametophyte Zygote Spore Gamete egg
Page Ref: Sec. 21.2

26) A fertilized Answer: C
Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

27) Diploid, Answer: A

multicellular
Page Ref: Sec. 21.2

Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

28) Haploid, Answer: B

multicellular
Page Ref: Sec. 21.2

Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

29) Plants Answer: D

make this by meiosis
Page Ref: Sec. 21.2

Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

30) Haploid, Answer: E

single cell, the product of mitosis
Page Ref: Sec. 21.2

Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

31) Diploid, Answer: C

single cell
Page Ref: Sec. 21.2

Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

Audesirk - Chapter 21 - p. 6

32) With respect to plant reproduction, A) increased pollen production. B) smaller flowers. C) larger fruits. D) sporophyte dominance. E) greater seed production. Answer: D
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

there has been an evolutionary trend toward

You examine a one-inch tall plant you collect in the woods. This plant was part of a several square feet mass of similar small plants. It is very flexible and does not easily stand upright by itself. Upon examining the tiny flat leaf-like structures of this plant you see no veins. There is no evidence of seeds, but at the end of a little stalk on the end of the plant there is some sort of spore bearing structure. To which of these groups does this plant likely belong? A) angiosperm B) gymnosperm C) fern D) algae E) bryophyte
33) Answer: E
Diff: 2 Type: MC Skill: Application Page Ref: Sec. 21.3

When walking in a forest you find a plant with what appear to be unfertilized seeds on little scales exposed to the air. Yellow dust-like particles are on the surface of the unfertilized seeds. To what group does this plant belong? A) angiosperms B) gymnosperms C) bryophytes D) seedless vascular plants E) algae
34) Answer: B
Diff: 3 Type: MC Skill: Application Page Ref: Sec. 21.3

When walking in a tropical forest you come upon a 6 meter tall plant that shows no evidence of seed production. In which of these groups does the plant most likely belong? A) gymnosperms B) angiosperms C) bryophytes D) ferns E) algae
35) Answer: D
Diff: 2 Type: MC Skill: Application Page Ref: Sec. 21.3

Audesirk - Chapter 21 - p. 7

A fossil plant is found that appears to have several seeds all completely enclosed in a single outer covering. This plant probably belongs to what group? A) gymnosperms B) angiosperms C) bryophytes D) ferns E) algae
36) Answer: B
Diff: 2 Type: MC Skill: Application Page Ref: Sec. 21.3

What is/are advantages to producing broad leaves compared to narrow needle-like leaves? A) increased water loss B) increases gas exchange C) increases surface area for light capture D) both A and B E) A, B, and C
37) Answer: C
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

Which of the following weather conditions would you expect to have the greatest negative impact on sexual reproduction of ferns and mosses? A) excessively wet and raining conditions B) above average temperatures for several days C) excessively dry period for several days D) moderate temperatures and rainfall E) the shade of a forest
38) Answer: C
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.3

Which of the following weather conditions would you expect to have the greatest positive impact on sexual reproduction of ferns and mosses? A) excessively wet and raining conditions B) above average temperature for several days C) excessively dry period for several days D) below average temperatures for a few days E) the shade of a forest
39) Answer: A
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.3

Which evolutionary plant innovation eliminated the need for sperm to swim through water in order to fertilize an egg, resulting in plants being truly adapted for reproduction on land?
40)

Audesirk - Chapter 21 - p. 8

A) rhizoids B) fruit C) roots D) independent E) pollen Answer: E
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

gametophyte
Page Ref: Sec. 21.3

If you were hiking and wanted to show off your understanding of the differences between gymnosperms and angiosperms, what characteristics could you see with your naked eye that would help you impress your friends? A) flowers or cones B) presence or lack of vascular tissues C) presence or lack of seeds D) presence or lack of tree sized stems E) size of the male gametophyte
41) Answer: A
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

42) Gymnosperms A) lack flowers. B) lack seeds. C) lack eggs and sperm. D) lack leaves. E) All of these are true. Answer: A
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

In flowering plants, what is the relationship of the sporophyte generation to the gametophyte generation? A) Sporophyte is dominant, but begins development attached to gametophyte. B) Gametophyte is dominant, and sporophyte is retained on gametophyte. C) Sporophyte is dominant, and gametophyte is microscopic. D) Members of this division do not produce sporophytes. E) Members of this division do not produce gametophytes.
43) Answer: C
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

44) An oak tree is A) gametophyte B) zygote C) sporophyte D) spore E) all of these

a ________.

Audesirk - Chapter 21 - p. 9

Answer: C
Diff: 1 Type: MC Skill: Application Page Ref: Sec. 21.3

The evolutionary trend from the ancestral algae to the more recently evolved seed plants shows A) decreased size of the gametophyte. B) increased prominence of the sporophyte generation. C) decreased duration of the gametophyte generation. D) A and B E) all of the above
45) Answer: D
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

46) Which group of land A) vascular plants B) tracheophytes C) bryophytes D) anthophyta E) angiosperms Answer: C
Diff: 1 Type: MC Skill: Conceptual

plants is most restricted to moist environments?

Page Ref: Sec. 21.3

47) Bryophytes A) are mosses and liverworts. B) lack true roots and leaves. C) have poorly developed conducting tissues. D) A and B E) all of the above Answer: E
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

Bryophytes have simple structures, called ________, that anchor the plant and absorb water. A) roots B) mycorrhizae C) rhizomes D) tracheophytes E) rhizoids
48) Answer: E
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

49) Archegonia are ________. A) floatation bladders B) reproductive structures

Audesirk - Chapter 21 - p. 10

C) conducting tissues D) flowers E) root symbionts Answer: B
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

Which of the following are important reproductive adaptations that allow plants to inhabit terrestrial environments? A) leaves and stems B) seeds and pollen C) roots and leaves D) gametophytes and sporophytes E) flowers and leaves
50) Answer: B
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.3

51) How do seeds improve the chances of survival of a young plant? A) Seeds transport the sperm to an egg without water. B) Seeds increase exposure of the embryo to light. C) Seeds contain food reserve for embryo. D) Seeds increase the accuracy of sperm delivery. E) all of the above Answer: C
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

52) Which of A) horsetails B) ferns C) ginkgo D) pines E) C and D Answer: E

the following types of plants produce seeds?

Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

Page Ref: Sec. 21.3

53) Which of the A) angiosperms B) bryophytes C) gymnosperms D) lycophytes E) chlorophytes Answer: C
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

following groups of plants was the first to produce seeds?

Page Ref: Sec. 21.3

54)

Which of the following are gymnosperms? Audesirk - Chapter 21 - p. 11

A) cycads, ginkgoes, and ferns B) cycads, conifers, and ferns C) ginkgoes, conifers, and horsetails D) conifers, ginkgoes, and ferns E) cycads, ginkgoes, and conifers Answer: E
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

55) Which division A) conifers B) cycads C) ginkgoes D) bryophytes E) liverworts Answer: C
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

has been reduced to one remaining species?

Page Ref: Sec. 21.3

56) What group dominated A) angiosperms B) conifers C) cycads D) seedless vascular plants E) algae Answer: D
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

the Carboniferous period and is now burned as coal?

Page Ref: Sec. 21.3

57) Which of the following is NOT A) production of "anti-freeze" resin B) year-round photosynthesis C) reduced leaf size D) thick cuticle E) copious pollen production Answer: E
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

an adaptation of conifers to cold, dry habitats?

58) Pines A) bee B) wind C) moth D) water E) beetle Answer: B

are primarily ________ pollinated.

Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

Page Ref: Sec. 21.3

Audesirk - Chapter 21 - p. 12

59) What is one major difference between A) reproductive cycle B) dominant stage of life C) leaf shape D) flower structure E) vascular system Answer: C
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.3

ferns and the other seedless vascular plants?

60) Which group does A) ferns B) bryophytes C) algae D) club mosses E) flowering plants Answer: E
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

not depend on water for reproduction?

Page Ref: Sec. 21.3

61) Which group of plants A) chlorophytes B) bryophytes C) gymnosperms D) angiosperms E) ferns Answer: D
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

has the greatest diversity (i.e., the most species) living today?

Page Ref: Sec. 21.3

62) What is the main function A) produce gametes B) photosynthesize C) provide support D) attract pollinators E) discourage herbivores Answer: D
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

of flower petals?

Page Ref: Sec. 21.3

63) All of the following contributed A) pollinators. B) broad leaves. C) vascular system. D) flowers. E) fruits. Answer: C
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.3

substantially to the success of angiosperms EXCEPT

Audesirk - Chapter 21 - p. 13

64) In angiosperms, A) pollen B) the anther C) a flower D) sperm E) a seed Answer: A
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

the male gametophyte is ________.

Page Ref: Sec. 21.3

65) A fruit is A) a seed. B) a mature ovary. C) a mature ovule. D) the female gametophyte. E) a plant embryo. Answer: B
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

66) Fruit production requires precious A) feed the embryo B) keep the seed moist C) means of dispersal of seeds D) attract seed eater E) prevent herbivory Answer: C
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.3

resources; what important benefit do they confer?

67) What is/are the disadvantages to production A) increased water loss B) increases gas exchange C) increased surface area for light capture D) A and B E) A and C Answer: A
Diff: 1 Type: MC Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

of broad leaves?

68) Most gymnosperms A) insects. B) birds. C) small mammals. D) wind. E) their own eggs. Answer: D

are pollinated by

Audesirk - Chapter 21 - p. 14

Diff: 1 Type: MC Skill: Factual

Page Ref: Sec. 21.3

You've observed a moss sporophyte attached to a gametophyte. To what structure, is the sporophyte attached? A) an archegonium B) a flower C) a female cone D) the embryo sac E) an antheridium
69) Answer: A
Diff: 3 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.3

70) All plants have or A) vascular tissue B) seeds C) pollen D) gametes E) fruits Answer: D
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual

produce ________.

Page Ref: Sec. 21.3

The pollen with wings that you observed under a microscope was produced by a ________. A) reddish brown colored flower that smells like rotting meat B) fern C) moss D) pine tree
71) Answer: D
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.3

72) Which of the following are most A) conifers B) moss C) flowering plants D) ferns E) green algae Answer: B
Diff: 2 Type: MC Skill: Application Page Ref: Sec. 21.3

like frogs and salamanders?

73) Which A) spore B) fruit C) seed

of the following is most like the shelled egg of a bird?

Audesirk - Chapter 21 - p. 15

D) archegonium E) pollen Answer: C
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.3

Which of the following is most likely to be successful and thrive in a desert ecosystem? A) angiosperm B) conifer C) green algae D) fern E) moss
74) Answer: A
Diff: 2 Type: MC Skill: Application Page Ref: Sec. 21.3

75) Which of the A) fern B) tomato plant C) maple tree D) moss E) pine tree Answer: D
Diff: 2 Type: MC Skill: Application

following is least like you?

Page Ref: Sec. 21.3

The ________ of a fern gametophyte imply that it can be found living in the soil independent of a fern sporophyte. A) roots B) pollen C) swimming sperm D) archegonia E) rhizoids
76) Answer: E
Diff: 2 Type: MC Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.3

Which of the following must produce copious amounts of pollen to ensure successful pollination? A) tulip B) stinking corpse lily C) magnolia tree D) pine tree E) gardenia
77) Answer: D
Diff: 2 Type: MC Skill: Application Page Ref: Sec. 21.3

Audesirk - Chapter 21 - p. 16

Your friend has asked you to make a fruit salad with the following: a pumpkin, cucumber, tomato, broccoli, and kiwi. Which of them will you leave out because it's not a fruit? A) pumpkin B) cucumber C) tomato D) broccoli E) kiwi
78) Answer: D
Diff: 2 Type: MC Skill: Application Page Ref: Sec. 21.3

Which of the following depends on a method of seed dispersal other the consumption of its fruits? A) apple B) oak C) maple D) pine E) moss
79) Answer: C
Diff: 3 Type: MC Skill: Application Page Ref: Sec. 21.3

Match the following: A. B. C. D. E. Sporophyte Gametophyte Zygote Spore Gamete generation of bryophytes
Page Ref: Sec. 21.3

80) Dominant Answer: B

Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

81) Dominant Answer: A

generation of vascular plants
Page Ref: Sec. 21.3

Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

Match the following: A. B. C. D. E. Seedless vascular plant Gymnosperm Angiosperm Bryophyte None of these Audesirk - Chapter 21 - p. 17

82) Cycads Answer: B
Diff: 1 Type: SA Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

83) Horse tails Answer: A
Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

(scouring rush)
Page Ref: Sec. 21.3

84) Tulip Answer: C
Diff: 1 Type: SA Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

85) Moss Answer: D
Diff: 1 Type: SA Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

86) Green Answer: E

algae
Page Ref: Sec. 21.1

Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

In some areas of the world where there are large numbers of pines, in the spring everything is covered with a yellow dust that turns out upon examination to be pine pollen. Why must conifers produce so much pollen and why do we not see as much pollen produced by a field of flowers? Answer: Pines are wind pollinated and must produce large excesses of pollen. Field flowers are insect pollinated and therefore don't have to produce so much pollen.
87)
Diff: 2 Type: SA Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.3

Explain how bryophytes are an intermediate between green algae and terrestrial plants. Answer: Bryophytes are land dwelling plants, but must be close to water because they are non-vascular and lack the ability to transport water over long distances. They also produce swimming sperm like green algae which means water must be available for fertilization to occur.
88)
Diff: 1 Type: SA Skill: Conceptual Page Ref: Sec. 21.3

89) Explain the evolutionary relevance of the seed. Answer: Seeds increased the ability of plants to thrive

on land because the plant embryos are protected from drying out and survive until good growing conditions on the food stored inside the seed. The seed coat helps regulate the timing of seed germination.
Diff: 2 Type: SA Page Ref: Sec. 21.3

Audesirk - Chapter 21 - p. 18

Skill: Conceptual

Match the following: A. B. C. D. Angiosperm Conifer Fern Bryophyte need free standing water for fertilization to occur.

90) Non-vascular and Answer: D
Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

Page Ref: Sec. 21.3

91) No vascular tissue Answer: D
Diff: 1 Type: SA Skill: Factual Page Ref: Sec. 21.3

92) Male gametophyte Answer: A
Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

is pollen produced by the anthers of a flower

Page Ref: Sec. 21.3

93) Male and Answer: B

female cones
Page Ref: Sec. 21.3

Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

94) Non-flowering seed Answer: B
Diff: 1 Type: SA Skill: Factual

plants

Page Ref: Sec. 21.3

95) An apple Answer: A

tree
Page Ref: Sec. 21.3

Diff: 2 Type: SA Skill: Application

Audesirk - Chapter 21 - p. 19


								
To top