Documents
Resources
Learning Center
Upload
Plans & pricing Sign in
Sign Out

53206_3

VIEWS: 0 PAGES: 3

									    Medusa Design
    Architectural Designers                                            Industrial • Commercial • Residential




                                  Design and Access Statement

    Proposed Single Storey Stable Block with Tack Room & Hay Storage & Proposed
    Cattle Shed with Concrete Hard Standing at Cures, Pasonage Green, Cockfield,
                                       Suffolk.

                                                 Contents

    1.      Site.......................................................................................... 2
    2.      Amount.................................................................................... 2
    3.      Layout ..................................................................................... 2
    4.      Scale....................................................................................... 3
    5.      Landscaping............................................................................ 3
    6.      Appearance............................................................................. 3
    7.      Access .................................................................................... 3




1

                                                Job Ref: 875/10
    Medusa Design
    Architectural Designers                                      Industrial • Commercial • Residential



      1. Site
    The site in Cockfield Green, Suffolk is a mixture of Agricultural Land and Residential. The
residential land houses a six bedroom barn dwelling with a large patio area, swimming pool and
2 bay cart lodge, the agricultural side houses a stable block and fishing hut next to a lake and all
of which sits in some 15 acres.

Surrounding the site on all boundaries are various hedgerows and low level trees, along with
slightly denser woodland to the top edge of the land around the built up residential area.

The site runs off from the residential section of land by the road down past the existing stable
block and down towards the lake and drops off around 6m in total over the distance, but it is
fairly gradual due to its length, from the house you can’t see the lake at ground level.



      2. Amount
    The application is for the increase / erection of a small stable block with tack room and hay
storage and for the erection of a separate cattle shed to house cattle in the winter months with
concrete hard standing.

     The cattle shed is 145m² and stands approximately 5.7m high. The walls will have 1.5m high
concrete panels with a 1.2m air gap and treated timber Yorkshire boarding above. The roof will
be finished in grey fibre cement panels to blend in with the existing stable block. The front
elevation will have 1.5m high metal feeding gates.

    The stables are 209m² and are approximately 5.4m high. The walls will have a 600mm high
red brickwork plinth with black stained timber weatherboarding above. The roof will be finished in
slate. There is a 4m wide underpass through the centre of the stable block to allow a tractor to
pass from the paddock to the cattle areas. The design and materials of the new stable block will
match that of the approved application no: B/07/00947 and the new addition will form a
courtyard arrangement.


      3. Layout
    The layout has been dictated by the position of the existing stable block under approved
application no: B/07/00947.
    The positioning of the new stable block and hay storage, helps contain the buildings within
an area that existing buildings already occupy and will help to protect the courtyard from the
northern wind in the winter. The gradient of the land as described above and the distance from
the main road allows the proposed stable block to blend in with the existing buildings and will be
an attractive addition.
    The positioning of the cattle shed has again been dictated by the stable blocks and allows
the cattle shed and a hard concrete hard standing for washing down to be hidden from view.
This works well and allows air to move freely around the building, which is essential in this type
of cattle building, but not to blow through too harshly. The positioning of the cattle shed and hard
standing will not be seen from the public road.

2

                                           Job Ref: 875/10
    Medusa Design
    Architectural Designers                                      Industrial • Commercial • Residential

   Access to the new development will be via the existing access road along the north east
boundary which will then enter the proposed courtyard of the stables.


      4. Scale
    Due to the gradient of the land the proposed buildings from the house and the properties in
the area are low impact and as stated above the cattle shed is obscured by the existing stable
block. The subtle turns in the boundary also help in deflecting the view. Due to its rural style and
function this will not look out of place or take away from the surroundings.



      5. Landscaping
    Due to the agricultural status the landscaping is to be kept in line with this. Fencing and
hedges are already present around the existing grazing areas to contain and to act as
windbreaks. Existing hedges also follow the existing road down to the existing stable block and
no further landscaping will be necessary unless required by the local planning authority.



      6. Appearance
     Aesthetically a farmstead style is what the client is looking to achieve with the existing barn
style dwelling and the proposals have had to fit in with this.
The existing and the proposed stables external match the existing house using a brick plinth with
weather boarding above. This will help keep some continuity to the land and it is a tradition rural
building style in this area.



      7. Access
    Due to its simple nature of a stable and cattle shed for the enjoyment of the dwelling house
there will be no affect on the local transport system, or on the amenities of Cockfield Green
which is just a local post office.
To gain access to the building area the existing access road along the north east will be used for
the builders, machinery and the delivery of any materials.
Howe Lane is a wide road and there are no problems that can be identified that will prevent or
inhibit access.




3

                                           Job Ref: 875/10

								
To top