Document Sample

Wages & Salaries General Hourly Rates / Wages Wages / Hourly Rates www.mathsrevision.com Weekly / Monthly Wages Annual Salaries Wage Rises Commission Wages Overtime Pay Gross - Deductions = NET pay Harder Commission 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Starter Questions General www.mathsrevision.com 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Wages & Salaries General Learning Intention Success Criteria www.mathsrevision.com • To explain how to calculate 1. Understand the terms wage wages. and salary. 2. Calculate wage / salary given hourly rate. 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Wages / Salary : How much a person is paid to do a job. www.mathsrevision.com Can be measured weekly, monthly or annually. Hourly rate : How much you get paid for an hours work. 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 1 : www.mathsrevision.com Sean the mechanic hourly rate of pay is £6.50. Last week he worked 38 hours. What is his basic pay? Pay is = £6.50 x 38 = £247.00 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 2 : www.mathsrevision.com Adam is a joiner his hourly rate of pay is £10.50. He works 40 hours a week. What is his basic pay? Pay is = £10.50 x 40 = £420.00 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General www.mathsrevision.com Now try Ex 1 a Ch 6 (page 64) 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Starter Questions General Q1. Find the value of y when 2y + 6 = 24 www.mathsrevision.com Q2. Find the two missing angles Q3. Find two numbers that add give 10 and divide to give 4. 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Wages & Salaries General Learning Intention Success Criteria www.mathsrevision.com • To explain how to work out 1. Understand the term hourly hourly rates. rate. 2. Calculate hourly rates given the wage and hours worked. 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 1 : www.mathsrevision.com Nathan the gardener is paid £ 200 a week. He works 40 hours a week. What is his hourly rate? Hourly rate is = £200 ÷ 40 = £5.00 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 2 : www.mathsrevision.com Chris starts a new job and is promised a hourly rate of £4.90. His wage for the week was £153.60 for 32 hours of work. Was the employers promise true. Pay is = £153.60 ÷ 32 = £4.80 False ! 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General www.mathsrevision.com Now try Ex 1 b Ch 6 (page 66) 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Starter Questions General www.mathsrevision.com 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Wages & Salaries General Learning Intention Success Criteria www.mathsrevision.com • To explain how to work out 1. Calculate weekly and monthly weekly and monthly wages wages from annual salary. from annual salary. 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 1 : www.mathsrevision.com Michael gets an annual salary of £ 30 000. What is his monthly wage. What is his weekly wage. Monthly wage: £30 000 ÷ 12 = £ 2 500 Weekly wage : £30 000 ÷ 52 = £ 576.92 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General www.mathsrevision.com Now try Ex 2 a Ch 6 (page 68) 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Starter Questions General www.mathsrevision.com 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Wages & Salaries General Learning Intention Success Criteria www.mathsrevision.com • To explain how to work out 1. Understand the term annual annual salary / wage. salary. 2. Calculate annual salary. 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Annual Wage / Salary www.mathsrevision.com How much a person is paid in a year. 12 months in a year 52 weeks in a year 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 1 : www.mathsrevision.com Georgia gets paid £ 1 500 in a month. What is her annual Salary. Annual salary is = £1 500 x 12 = £ 18 000 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 2 : www.mathsrevision.com Caitlin is a shop assistant and gets paid £239 a week. How much is her annual salary. Annual Salary =£239 x 52 = £ 12 428 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 3 : www.mathsrevision.com A mechanic gets paid £1 100 a month. A bus driver gets paid £260 a week. Who gets the better annual salary. Mechanic : Annual Salary = £1 100 x 12 = £ 13 200 Bus Driver : Annual Salary = £260 x 52 = £ 13 520 Bus driver has better annual wage 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General www.mathsrevision.com Now try Ex 2 b Ch 6 (page 70) 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Starter Questions General www.mathsrevision.com 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Wages & Salaries General Learning Intention Success Criteria www.mathsrevision.com • To explain how to work out 1. Calculate a percentage rise. new wages after a wage rise. 2. Calculate new wages after a percentage rise. 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. How to find % of a quantity using a calculator General example Find www.mathsrevision.com Step 1 : Convert % to a decimal of means x Step 2 : Step 3 : Do sum Calculator Keys 4 1 0 0 x 4 8 0 = 19.2 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 2 : www.mathsrevision.com Rachael earned an annual salary of £ 20 000 last year. She receives a 10% rise this year. What is her new salary. Rise : 10 ÷ 100 x £20 000 = £ 2 000 New salary : £20 000 + £2 000 = £ 22 000 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 3 : www.mathsrevision.com Kerr earned an annual salary of £ 18 000 last year. He receives a 4% rise this year. What is his new salary. Rise : 4 ÷ 100 x £18 000 = £ 720 : New salary £18 000 + £720 = £ 18 720 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General www.mathsrevision.com Now try Ex 3 Ch 6 (page 72) 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Starter Questions General Q1. How much should I get if I work www.mathsrevision.com 30 hours at a rate of £5 per hour. Q2. Find the missing angle 33o Q3. Find 25% of 50 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Wages & Salaries General Learning Intention Success Criteria www.mathsrevision.com • To explain how to work out 1. Understand the term wages when commission is commission. involved. 2. Calculate wages involving commission. 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Commission : Money earned based on how much you sell. Usual expressed as a www.mathsrevision.com percentage. Write some people who get commission Car sales person Double glazing sales person 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 1 : www.mathsrevision.com Bob sells car. He is paid a commission of 5% on any cars he sells. Last week he sold £ 20 000 worth of cars. How much commission was he paid ? Commission : 5 ÷ 100 x £20 000 = £ 1 000 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 2 : www.mathsrevision.com Henrik gets paid £60 for playing for his local football team. He gets a bonus of £30 for every goal he scores. If he scored a hat-trick in a game. How much was he paid. Paid : 60 + 3 x 30 = 60 + 90 = £150 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General www.mathsrevision.com Now try Ex 4 Ch 6 (page 74) 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Starter Questions General Q1. Find value of x when x + 4 = 16 www.mathsrevision.com Q2. Find two missing angles 32o Q3. Find 20 % of 150 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Wages & Salaries General Learning Intention Success Criteria www.mathsrevision.com • To explain how to work out 1. Understand the terms wages which include overtime, ‘double time’ and overtime rates. ‘time and a half’. 2. Calculate wages with overtime. 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Overtime : When you do extra work above your basic hours. www.mathsrevision.com You get a better hourly rate for overtime. Write down the two common rates of overtime Double time Time and a (x2) half (x1.5) 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 1 : www.mathsrevision.com Sean the painter works for £6.00 per hour. His overtime rate is “Double time”. What does he get paid for 4 hours overtime. 4 hours Overtime is = 4 x 2 x £6 = £48.00 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 2 : www.mathsrevision.com Jordan the gardener works a basic 40 hours a week. He does 5 hours overtime at ‘double time’ on Saturday. His hourly rate is £8 per hour. Work out his overtime pay and then his total pay. 5 hours overtime is = 5 x £8 x 2 = £80.00 40 hours basic time is = 40 x £8 = £320.00 Total pay is = £320 + £80 = £400 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 3 : www.mathsrevision.com Tim the shop assistance works a basic 30 hours a week. He does 4 hours overtime at ‘time and a half’ on Sunday. His hourly rate is £6 per hour. Work out his overtime pay and then his total pay. 4 hours overtime is = 4 x £6 x 1.5 = £36.00 30 hours basic time is = 30 x £6 = £180.00 Total pay is = £36 + £180 = £216.00 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General www.mathsrevision.com Now try Ex 5 Ch 6 (page 76) 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Starter Questions General • Two numbers add to give 12 and divide www.mathsrevision.com to give 3. Find the two numbers. 2. Two numbers subtract to give 5 and multiply to 24. Find the two numbers. 3. Make your own question up. 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Wages & Salaries General Learning Intention Success Criteria www.mathsrevision.com • To explain how to work out 1. Understand the terms Gross, NET pay. Deductions and NET pay. 2. Calculate NET pay. 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime Write down General some Gross Pay : What you are paid by the employer. Deductions : Taken off your wages. www.mathsrevision.com Net Pay : Your take home pay. Tax National Insurance Pension 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 1 : www.mathsrevision.com Calculate the Net wage for the following : Gross Deductions Net Wage £15 550 £3 400 £12 150 £13 025 £2 905 £10 120 £22 430 £5 094 £17 336 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 2 : www.mathsrevision.com Calculate the Net wage for this payslip : 704.00 149.00 555.00 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 3 : www.mathsrevision.com Calculate the Net wage for this payslip : 739.15 207.76 531.39 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General www.mathsrevision.com Now try Ex 6 Ch 6 (page 80) 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Starter Questions General Q1. Factorise 3x + 15 www.mathsrevision.com Q2. Find two missing angles 32o Q3. Find 5 % of 150 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Wages & Salaries General Learning Intention Success Criteria www.mathsrevision.com • To explain how to work out 1. Be able to calculate harder harder commission commission problems. problems. 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Commission : Money earned based on how much you sell. Usual expressed as a www.mathsrevision.com percentage. Write some people who get commission Car sales person Double glazing sales person 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 1 : www.mathsrevision.com Liam sells car. He is paid a commission of 15% on any Windows he sells. Last month he sold £ 30 000 worth of windows. How much commission was he paid ? Commission : 15 ÷ 100 x £30 000 = £ 4500 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 2 : www.mathsrevision.com Caitlin is a door to door cosmetic saleswoman. She gets 7% commission on everything over £500 she sells. During the Christmas period she sold £6500 Worth of products. How much commission was she paid ? Value over £ : £6500 – £500 = £ 6000 Commission : 7 ÷ 100 x £6 000 = £ 420 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General Example 3 : www.mathsrevision.com Lewis gets a basic salary of £150 a week plus 5% of the total value of doors he sells. He sold £4000 worth of doors last week. How much did he earn last week ? Commission : 5 ÷ 100 x £4 000 = £ 200 Total wage : £140 + £200 = £ 340 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept. Salaries & Overtime General www.mathsrevision.com Now try Extension Booklet 4E (page 25) 24-Apr-14 Created by Mr. Lafferty Maths Dept.

DOCUMENT INFO

Shared By:

Categories:

Tags:

Stats:

views: | 4 |

posted: | 4/24/2014 |

language: | English |

pages: | 56 |

OTHER DOCS BY pengxuebo

How are you planning on using Docstoc?
BUSINESS
PERSONAL

By registering with docstoc.com you agree to our
privacy policy and
terms of service, and to receive content and offer notifications.

Docstoc is the premier online destination to start and grow small businesses. It hosts the best quality and widest selection of professional documents (over 20 million) and resources including expert videos, articles and productivity tools to make every small business better.

Search or Browse for any specific document or resource you need for your business. Or explore our curated resources for Starting a Business, Growing a Business or for Professional Development.

Feel free to Contact Us with any questions you might have.