Docstoc

MODUL pemasaran

Document Sample
MODUL pemasaran Powered By Docstoc
					PEMASARAN

1

ASAS PEMASARAN UNTUK PERNIAGAAN.

2

3

Menganalisis Pasaran.
Bil 1 2 3 Perkara Adakah anda mengenal siapa bakal pelanggan anda ? Adakah anda faham keperluan dan keinginan mereka ? Adakah anda tahu dimana mereka tinggal ? Ya Tidak

4
5 6 7

Adakah anda menawarkan barangan yang pelanggan anda perlukan ?
Adakah harga barangan anda berdaya saing ? Adakah program promosi anda berkesan ? Adakah anda tahu kekuatan perniagaan anda berbanding pesaing anda ?

8
9 10

Adakah lokasi perniagaan anda selesa dan strategik kepada pelanggan.
Adakah kemudahan tempat letak kereta dan lain-lain kemudahan sebagaimana keperluan pelanggan ? Adakah anda menyediakan pelan B (pelan alternatif) untuk menyampaikan produk anda kepada pelanggan dengan berkesan seandainya pelan A tidak berkesan ?

4

5

Kaedah Pemasaran.

6

LANGKAH PEMASARAN YANG PRAKTIS.

7

8

Tingkatkan strategi pengiklanan. Pengiklanan penting untuk memperkenalkan produk anda. Anda perlu mengeluarkan perbelanjaan untuk melabur dalam pengiklanan. Jika kita membuat pelaburan yang munasabah, insya-Allah, pulangannya pun akan munasabah

9

Mulut ke mulut ke mulut…
“Word of Mouth” marketing… pemasaran mulut-ke-mulut.Terdapat laporan perniagaan mengatakan 60% daripada pelanggan anda datangnya daripada pemasaran mulut-ke-mulut. Amat besar jumlah tersebut, oleh itu, jangan pandang rendah teknik pemasaran ini.

Teknik promosi sekiranya modal terhad
Langkah #1: Tentukan sasaran pasaran anda. Kecilkan pasaran anda kepada satu market sahaja. Who are the BEST target market for your products & services? Luangkan lebih banyak masa di sini. Langkah #2: Ulang mesej promosi anda berkali-kali pada sasaran tersebut. Ulang-ulang dan ulang pada sasaran yang sama-sama dan sama!

10

Rancangan Pemasaran






Memahami pelanggan:  kehendak dan keperluan  perubahan citarasa Perubahan pelanggan:  umur  pendapatan  pelajaran Maklumat demografi – kegagalan memahami; pengubahsuaian: kegagalan perniagaan.

11

Mengesan Maklumat
 

  

Majalah-majalah. Rancangan TV dan wayang – mendapatkan perlakuan pengguna dan pandangan nilai. Bercakap dengan pelanggan anda. Bercakap dengan pakar-pakar. Anak-anak anda.

Maklumat

Padankan dengan perniagaan

12

Hasil Perancangan Pemasaran

Keuntungan
Ketaatan
Kepuasan

Pelanggan

Peniaga
13

Hubungan Pemasaran
Perkhidmatan peribadi Penumpuan peribadi Kemudahan pembayaran Kemudahan pembelian

Ketaatan Pelanggan

Pendapatan Berisiko

Pelanggan tidak taat, memilih barangan pesaing Perkhidmatan tidak berkualiti

14

Fokus ke atas Pelanggan
Perniagaan yang berjaya mengekalkan pelanggan mereka kerap bertanya soalan berikut: 1. Adakah tindakan kita betul? 2. Bagaimana kita boleh menambahbaik barangan atau perkhidmatan? 3. Apa yang kesilapan yang kita lakukan? 4. Apa yang boleh kita lakukan di masa hadapan?

15

Merangka Strategi Pemasaran
    



Fokus ke atas pelanggan Mengamalkan kualiti Mementingkan kemudahan Menekankan inovasi Dedikasi kepada perkhidmatan dan kepuasan pelanggan Menitikberatkan kepantasan perkhidmatan

16

Fokus ke atas Pelanggan




67% pelanggan tidak membuat pembelian seterusnya kerana layanan pekerja yang buruk. 96% pelanggan yang tidak berpuashati; tidak membuat pengaduan, tetapi:  91% tidak akan membeli dari perniagaan tersebut.




100% akan menyebarkan “cerita buruk” sekurangkurang kepada 9 orang lain. 13% pelanggan yang tidak puashati akan menceritakan pengalaman mereka sekurang-kurangnya kepada 20 pelanggan lain.

17

Fokus ke atas Pelanggan








Layanan berbeza atau buruk kepada pelanggan menyebabkan jualan kasar kurang di antara 15%-30%. Menggantikan pelanggan yang hilang adalah mahal; syarikat akan melibatkan kos berjumlah 5 kali. 70% jualan perniagaan datangnya dari pelanggan yang sediaada. 20% pelanggan adalah menghasilkan 80% jualan keseluhan perniagaan.

18

Dedikasi terhadap Pelanggan
          

Pendengar yang baik. Perkhidmatan terbaik. Tetapkan standard dan ukuran prestasi. Kaji kitaran perkhidmatan perniagaan. Gaji pekerja yang terbaik. Latih pekerja memberikan perkhidmatan terbaik. “Kuasa” kepada pekerja bagi meningkatkan perkhidmatan. Penggunaan teknologi. Ganjaran bagi perkhidmatan terbaik. Sokongan dari pengurus atasan. Pandangan ke atas perkhidmatan pelanggan sebagai satu pelaburan; bukan perbelanjaan.

19

Campuran Pemasaran – (Marketing Mix)





Barangan (Product)  Tempat (Place)  Harga (Price) Promosi (Promotion)

20

SEKIAN, TERIMA KASIH

21


				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:1219
posted:11/6/2009
language:Malay
pages:21