Docstoc

MCQ

Document Sample
MCQ Powered By Docstoc
					                  BS-ECONOMICS
        GOVERNMENT MURRAY COLLEGE SIALKOT
                    Sample MCQ’s for Chapters 9, 10 and 11

1. "An oligopoly is an oligopoly. Firms behave the same no matter what type of
oligopoly it is." This statement is:
a) true.
b) false.
c) true of homogeneous product industries.
d) none of the above.
Answer: B Difficulty: Med
2. Both firms in a Cournot duopoly would enjoy higher profits if
a) the firms simultaneously reduced output below the Nash equilibrium level.
b) each firm simultaneously increased output above the Nash equilibrium level.
c) one firm reduced output below the Cournot Nash equilibrium level, while the other
firm continued to produce its Cournot Nash equilibrium output.
d) a. and c.
Answer: A Difficulty: Hard
3. The Cournot theory of oligopoly assumes
a) rivals will keep their output constant.
b) rivals will increase their output whenever a firm increases its output.
c) rivals will decrease output whenever a firm increases its output .
d) rivals will follow the learning curve.
Answer: A Difficulty: Easy
4. Which of the following is true?
a) In Bertrand oligopoly each firm believes that their rivals will hold their output
constant if it changes its output.
b) In Cournot oligopoly firms produce an identical product at a constant marginal
cost and engage in price competition.
c) In oligopoly a change in marginal cost never has an affect on output or price.
d) None of the above are true.
Answer: D Difficulty: Med
5. If firms compete in a Cournot fashion, then
a) each firm views the output of the rival as given.
b) each firm views the prices of rivals as given.
c) each firm views the profits of rivals as given.
d) all of the above
Answer: A Difficulty: Med
6. Two firms compete in a Stackelberg fashion and firm two is the leader, then
a) firm one views the output of firm two as given.
b) firm two views the output of firm one as given.
c) all of the above
d) none of the above
Answer: A Difficulty: Hard
7. There are many different models of oligopoly because:
a) beliefs play an important role in oligopolistic competition.
b) firms do not maximize profits in oligopolistic competition.
c) oligopoly is the most complicated type of market structure.
d) both a and c.
Answer: D Difficulty: Easy
8. Suppose that the duopolists competing in Cournot fashion agree to produce the
collusive output. Given that firm two commits to this collusive output, it pays firm
one to
a) cheat by producing a higher level of output.
b) cheat by producing a lower level of output.
c) cheat by raising prices.
d) none of the above.
Answer: A Difficulty: Med

9. If firms are in Cournot equilibrium:
a) Each firm could increase profits by unilaterally increasing output.
b) Each firm could increase profits by unilaterally decreasing output.
c) Firms could increase profits by jointly increasing output.
d) Firms could increase profits by jointly reducing output.
Answer: D Difficulty: Easy
10. When firm one acts as a Stackelberg leader:
a) Firm two produces the monopoly output.
b) Firm one's profit is less than its profit if they compete in a Cournot fashion.
c) Firm two will earn more than if they compete in a Cournot fashion.
d) None of the above.
Answer: D Difficulty: Hard
11. Sue and Jane own two local petrol stations. They have identical constant
marginal costs, but earn zero economic profits. Sue and Jane constitute
a) a Sweezy oligopoly.
b) a Cournot oligopoly.
c) a Bertrand oligopoly.
d) none of the above.
Answer: C Difficulty: Med
12. The profits of the leader in a Stackelberg duopoly
a) are greater than those of the follower.
b) equal those of the follower.
c) are less than those of the follower.
d) are greater than those of a Bertrand oligopolist.
Answer: A Difficulty: Hard
13. "Tom and Jack are two local petrol stations. Although they have different
constant marginal costs, they both survive continued competition." Tom and Jack do
not constitute:
a) a monopolistically competitive industry.
b) a Cournot oligopoly.
c) a Stackelberg oligopoly.
d) a Bertrand oligopoly.
Answer: D Difficulty: Med
14. Which of the following is true?
a) In a one-shot game, a collusive strategy always represents a Nash equilibrium.
b) A perfect equilibrium occurs when each player is doing the best he can regardless
of what the other player is doing.
c) Each Nash equilibrium is a perfect equilibrium.
d) Every perfect equilibrium is a Nash equilibrium.
e) none of the above
Answer: D Difficulty: Med
15. Consider the following information for a simultaneous move game: If you
advertise and your rival advertises, you each will earn $5 million in profits. If neither
of you advertise, you will each earn $10 million in profits. However, if one of you
advertises and the other does not, the firm that advertises will earn $15 million and the
non advertising firm will earn $1 million. If you and your rival plan to be in business
for only one year, the Nash equilibrium is
a) For each firm to advertise.
b) For neither firm to advertise.
c) For your firm to advertise and the other not to advertise.
d) None of the above.
Answer: A Difficulty: Med
16. Which of the following is true for a Nash equilibrium of a two-player game?
a) The joint payoffs of the two players are highest compared to other strategy pairs.
b) Given another player's strategy stipulated in that Nash equilibrium, a player cannot
improve his welfare by changing his strategy.
c) A Nash equilibrium is always unique in real world problems.
d) b and c
Answer: B Difficulty: Med
17. Which of the following is true?
a) In an infinitely repeated game, collusion is always a Nash equilibrium.
b) In a finitely repeated game with a certain end period, collusion is unlikely because
effective punishments cannot be used during any time period.
c) all of the above
d) none of the above
Answer: B Difficulty: Easy
18. Which of the following is true?
a) For a finitely repeated game, the game is played enough times to effectively punish
cheaters and therefore collusion is likely.
b) In an infinitely repeated game with a low interest rate, collusion is unlikely
because the game unravels so that effective punishment cannot be used during any
time period.
c) A secure strategy is the optimal strategy for a player no matter what the opponent
does.
d) none of the above
Answer: D Difficulty: Med
19. Economists use game theory to predict the behavior of oligopolists. Which of the
following is crucial for the success of the analysis?
a) Make sure the payoffs reflect the true payoffs of the oligopolists.
b) Make sure whether the oligopolists move simultaneously or sequentially.
c) Make sure the problem considered is of a one-shot or repeated nature.
d) All of the above.
Answer: D Difficulty: Med
20. It is easier to sustain tacit collusion in an infinitely repeated game if:
a) the present value of cheating is higher.
b) there are more players in the game.
c) the interest rate is lower.
d) both a and c.
Answer: C Difficulty: Med
21. A finitely repeated game differs from an infinitely repeated game in that:
a) The former needs a lower interest rate to support collusion than the latter needs.
b) There is an "end-of-period" problem for the former.
c) A collusive outcome can usually be sustained in the former but not the latter.
d) All of the above.
Answer: B Difficulty: Hard
22. A Nash equilibrium with a non-credible threat as a component is:
a) a perfect equilibrium.
b) not a perfect equilibrium.
c) a sequential equilibrium.
d) a somewhat perfect equilibrium.
Answer: B Difficulty: Med
23. Which of the following is a valid critique of the use of game theory in
economics?
a) Payoffs to players may be difficult to measure.
b) Players may not have complete information about each other's payoffs.
c) Game theory assumes rational players.
d) All of the above.
Answer: D Difficulty: Hard
24. When analyzing the behavior of oligopolists, which of the following is crucial for
the success of game theoretic analysis?
a) Payoffs do not need to reflect the true payoffs of the oligopolists, they just need to
be greater than or equal to zero.
b) Assume that oligopolists always move simultaneously.
c) Do not construct the payoffs of the oligopolists to be interdependent, as the payoff
of one player usually does not affect the payoff of the other players.
d) Make sure the problem you are considering is of a one-shot or repeated nature, and
you model it accordingly because the order in which players make decisions is
important.
Answer: D Difficulty: Med
25. You are the manager of a Mom and Pop store that can buy milk from a supplier at
$3.00 per gallon. If you believe the elasticity of demand for milk by customers at your
store is -4, then your profit-maximizing price is
a) 2.00.
b) 2.50.
c) 4.00.
d) 5.00.
Answer: C Difficulty: Med
26. You are the manager of a gas station and your goal is to maximize profits. Based
on your past experience, the elasticity of demand by Texans for a car wash is -4, while
the elasticity of demand by non-Texans for a car wash is -6. If you charge Texans
$20 for a car wash, how much should you charge a man with Oklahoma license plates
for a car wash?
a) 1.50.
b) 15.00.
c) 18.00.
d) 20.00.
Answer: C Difficulty: Hard
27. Cinemas sometimes give senior citizens discounts. What is the possible privately
motivated purpose for them to do so?
a) Purely because entrepreneurs are benevolent.
b) Senior citizens have a more elastic demand for movies than ordinary citizens.
c) Senior citizens lack recreational activities.
d) None of the above.
Answer: B Difficulty: Med
28. Which of the following pricing strategies does not usually enhance the profits of
firms with market power?
a) price matching.
b) cross-subsidies.
c) two-part pricing.
d) marginal cost pricing.
Answer: D Difficulty: Med
29. Which of the following statements is true?
a) The more elastic the demand, the higher is the profit-maximizing markup.
b) The more elastic the demand, the lower is the profit-maximizing markup.
c) The higher the marginal cost, the lower the profit-maximizing price.
d) The higher the average cost, the lower the profit-maximizing price.
Answer: B Difficulty: Easy
30. Price matching strategies may fail to enhance profits when:
a) firms cannot prevent customer's from deceptive claims.
b) firms have different marginal costs.
c) either a or b.
d) none of the above.
Answer: C Difficulty: Med
31. A Broadway theater sells weekday show tickets at a lower price than for a
weekend show. This is an example of:
a) price discrimination.
b) peak-load pricing.
c) all of the above.
d) none of the above.
Answer: C Difficulty: Med
32. Which of the following statements about a price matching strategy is incorrect?
a) It may be applied in situations besides Bertrand oligopoly.
b) It requires that the firms can monitor their rival's prices.
c) It reduces the incentive for a rival firm to initiate a price war.
d) It only guarantees to match prices that are advertised publicly.
Answer: B Difficulty: Hard
33. Suppose two types of consumers buy suits. Consumers of type A will pay $100
for a coat, and $50 for pants. Consumers of type B will pay $75 for a coat, and $75
for pants. The firm selling suits faces no competition and has a marginal cost of zero.
If the firm sells coats and pants for $25 each, but offers a bundle containing both a
coat and pants for $150, how many bundles will the firm sell?
a) 0.
b) 1.
c) 2.
d) insufficient information.
Answer: A Difficulty: Med
34. Suppose two types of consumers buy suits. Consumers of type A will pay $100
for a coat, and $50 for pants. Consumers of type B will pay $75 for a coat, and $75
for pants. The firm selling suits faces no competition and has a marginal cost of zero.
The optimal commodity bundling strategy is:
a) Charge $150 for a suit.
b) Charge $75 for a suit.
c) Charge $100 for a suit.
d) Charge $125 for a suit.
Answer: A Difficulty: Med
35. Firms will often implement randomized pricing in an attempt to reduce
a) only competitor price information.
b) only consumer price information.
c) both customer and competitor information about price.
d) Randomized pricing does not affect information available to consumers or
competitors.
Answer: C Difficulty: Med

BS ECONOMICS
GOVERNMENT MURRAY COLLEGE
Government

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:1
posted:2/17/2013
language:English
pages:5
Description: This is Challenge for you all