Docstoc

DETYRE KURSI HIPERNCIONI ARTERIAL

Document Sample
DETYRE  KURSI HIPERNCIONI ARTERIAL Powered By Docstoc
					    DETYRE KURSI
        LENDA:FARMAKOLOGJI
        TEMA: HIPERTERCIONI ARTERIAL
        PUNOI:ERVIS GIXHARI
Hipertensioni (HTN) ose tensioni i lartë i gjakut, hipertensioni arterial quajtur nganjëherë, është
një gjendje kronike mjekësore në të cilën presionin e gjakut në arteriet është ngritur. [1] Kjo
kërkon zemrën të punojë më shumë se normale të qarkullojë gjaku nëpër enët e gjakut. Presioni i
gjakut është përmbledhur nga dy matjeve systolic dhe diastolic,, të cilat varen nga ajo nëse
muskujt e zemrës është kontraktimi (sistollë) ose relaksuar mes rreh (diastole). Presion normal të
gjakut në pjesën tjetër është brenda intervalit të 100-140mmHg systolic (leximi i lartë) dhe 60-
90mmHg diastolic (leximi i poshtëm). Tensioni i lartë i gjakut është e thënë të jetë i pranishëm
nëse ajo është vazhdimisht në ose mbi 140/90 mmHg.

Hipertensionit është klasifikuar si ose hipertension fillor (thelbësore) ose hipertension dytësor;
rreth 90-95% e rasteve janë kategorizuar si "hipertension kryesor" që do të thotë presion të lartë
të gjakut me asnjë arsye të dukshme themelor mjekësor % mbetur 5-10 nga. raste (hipertensionit
të mesëm) janë të shkaktuara nga kushtet e tjera që prekin veshkat, arteriet, zemrës apo sistemin
endokrin.

Hipertensionit është një faktor i madh rreziku për infarkt miokardi goditje, sulmet në zemër (),
dështimi i zemrës, aneurysms e arterieve aneurysm aortic (p.sh.), sëmundje periferike arterial dhe
është një shkak i sëmundjeve kronike të veshkave. Edhe ngritja e moderuar e presionit të gjakut
arterial është i lidhur me një jetëgjatësi të shkurtuar. Ndryshimet dietë dhe mënyrën e jetesës
mund të përmirësojë kontrollin e presionit të gjakut dhe uljen e rrezikut të komplikacione
shëndetësore të lidhura, edhe pse trajtimi i drogës është shpesh e nevojshme në njerëz, për të cilët
ndryshimet e jetesës të provojë paefektshëm ose i pamjaftueshëm.
Shenjat dhe simptomat

Hipertensionit është shoqëruar rrallë nga çdo simptome, dhe identifikimi i saj është zakonisht përmes
shqyrtimit, apo kur kërkojnë për një problem shëndetësor palidhur. Një pjesë e njerëzve me presionin e
lartë të gjakut koke Raporti (veçanërisht në pjesën e pasme të kokës dhe në mëngjes), si dhe
lightheadedness, marramendje, tringëllimë në veshët (gumëzhimë ose fërshëllen në veshët), vizionit
ndryshuar ose episode zalisur. Këto simptoma megjithatë janë më shumë të ngjarë të jetë e lidhur me
ankth lidhur sesa tension të lartë vetë.

Në ekzaminimin fizik, hipertensioni mund të dyshohet në bazë të pranisë së retinopathy hypertensive
zbuluar nga ekzaminimi i fundus optike gjetur në pjesën e prapme të syrit duke përdorur
ophthalmoscopy. Klasik, ashpërsia e ndryshimeve retinopathy hypertensive vlerësohet nga klasa I-IV,
edhe pse lloje të buta mund të jetë e vështirë për të dalluar nga njëri-tjetri. Gjetjet Ophthalmoscopy
mund të japin disa tregues si për sa kohë një person ka qenë hypertensive.

 Hipertensionit të mesëm
Disa shenja dhe simptoma të tjera mund të sugjerojnë hipertensionit të mesëm, dmth hipertensionit për
shkak të një shkak të identifikueshme të tilla si sëmundje të veshkave ose sëmundje endokrine. Për
shembull, trashje truncal, intolerancën glukozë, Facies moon, një "buall breg" dhe striae vjollcë
sugjerojnë sindromi Cushing. sëmundje tiroide dhe acromegaly gjithashtu mund të shkaktojë
hipertension dhe kanë simptomat karakteristike dhe shenjat. Një përhap barkut mund të jetë një
tregues i stenozë arteries renale (një ngushtim të arterieve të furnizimit veshkat), ndërsa ul presionin e
gjakut në gjymtyrë të ulët dhe / ose vonuara apo mungon pulses femurit arterial mund të tregojë
coarctation aortic (një ngushtim i aortës menjëherë pasi ai e lë zemrën ). Hipertensioni ose labile ndaj
konvulsiv shoqërohet me dhimbje koke, palpitations, zbehje, djersë dhe duhet të nxisë dyshimet
epheochromocytoma
Kriza hypertensive

Presioni i gjakut ngritur rëndë (e barabartë me ose më e madhe se një systolic diastolic ose 180 nga 110
- quhet hipertension malinje, ose diku përshpejtuar) është përmendur si një "krizë hypertensive", si
presionet e gjakut lart këto nivele janë të njohur për t'i dhënë një rrezik të lartë të komplikimeve .
Njerëzit me presione të gjakut në këtë varg mund të ketë asnjë simptom, por janë më shumë gjasa të
raportojnë dhimbje koke (22% e rasteve) [7] dhe marramendje se popullata e përgjithshme. [3]
Simptoma të tjera që shoqërojnë një krizë hypertensive mund të përfshijë përkeqësimin vizuale ose
frymarrje për shkak të dështimit të zemrës ose një ndjenjë të përgjithshme të kësaj pafuqie për shkak të
dështimit të veshkave. [6] Shumica e njerëzve me një krizë hypertensive janë të njohur të kenë presionin
e gjakut ngritur, por shkakton shtesë mund të kenë çuar në një rritje të papritur. [8]

Një "emergjente hypertensive", më parë "hipertension malinje", është diagnostikuar kur ka prova të
dëmtimit të drejtpërdrejtë në një apo më shumë organe, si rezultat i presionit të gjakut rëndë dehur. Kjo
mund të përfshijë encefalopati hypertensive, të shkaktuara nga ënjtje të trurit dhe mosfunksionim, dhe
karakterizohet nga dhimbje koke dhe një nivel të ndryshuar të vetëdijes (konfuzion ose përgjumje).
Papilloedema retinal dhe / ose hemorrhages fundal dhe eksudate janë një tjetër shenjë e dëmtimit të
organeve të synuar. Dhimbje gjoksi mund të tregojë dëmin e muskujve të zemrës (të cilat mund të
avancojnë në infarkt miokardi) ose autopsi aortic ndonjëherë, marramendës e murit të brendshëm të
aortës. Gulçimë, kolla, dhe gëlbaze i-njolla gjakut sputum janë shenja karakteristike e edemë pulmonare,
ënjtje i indeve të mushkërive për shkak të dështimit majtë ventrikulare një pamundësia i ventrikulit
majtë të zemrës tek adekuate pompë gjak nga mushkëritë në sistemin arterial. [8] përkeqësimi i shpejtë
i funksionit të veshkave (lëndim akut i veshkave) dhe anemia hemolitike microangiopathic (shkatërrimi i
qelizave të gjakut) mund të ndodhë. [8] Në këto situata, ulja e shpejtë e presionit të gjakut është e
mandatuar për të ndaluar dëmtimin e vazhdueshëm të organeve. [8 ] Në kontrast nuk ka prova se
presioni i gjakut duhet të ulet me shpejtësi në urgencies hypertensive ku nuk ka dëshmi të organeve të
synuar dëmtimin dhe gjatë uljes agresive e presionit të gjakut nuk është pa rreziqe. [6] Përdorimi i
barnave me gojë për të ulur BP gradualisht gjatë 24-48 h mbrohet në urgencies hypertensive. [8]
Në shtatzëni

Hipertensioni ndodh në rreth 8-10% të shtatzënive. [6] Shumica e grave me hipertension në shtatzëni
kanë para-ekzistuese hipertension kryesor, por presioni i lartë i gjakut në shtatzëni mund të jetë shenja
e parë e pre-eklampsi, një gjendje të rëndë e në gjysmën e dytë e shtatzënisë dhe puerperium. [6] Pre-
eklampsia është karakterizuar nga tensioni i rritur dhe me praninë e proteinave në urinë. [6] Kjo ndodh
në rreth 5% të shtatzënive dhe është përgjegjës për rreth 16% të të gjitha vdekjeve maternale globalisht.
[6] Pre-eklampsia edhe dyfishon rrezikun e vdekshmërisë perinatale. [6] Zakonisht nuk ka simptoma në
pre-eklampsia dhe është zbuluar nga shfaqjen rutinë. Kur simptomat e pre-eklampsi ndodhin më të
zakonshme janë dhimbje koke, shqetësim vizuale (shpesh "ndezje dritat"), të vjella, dhimbje epigastrike,
dhe edemë. Pre-eklampsia nganjëherë mund të përparojë në një gjendje të rrezikshme për jetën quajtur
eklampsia, e cila është një emergjencë hypertensive dhe ka komplikime serioze, duke përfshirë disa
humbje, edemë cerebrale vizion, kapjet ose konvulsione, dështimi i veshkave, edemë pulmonare, dhe
koagulimit intravaskular të diseminuar (a koagulimit të gjakut çrregullim). [6] [9]
Në foshnjat dhe fëmijët

Dështimi për të lulëzojnë, konfiskimet, nervozizëm, mungesa e energjisë, si dhe vështirësi në
frymëmarrje [10] mund të shoqërohet me hipertension në neonates dhe foshnjat rinj. Në foshnjat dhe
fëmijët më të vjetër, mund të shkaktojë hipertension, nervozizëm dhimbje koke, lodhje të
pashpjegueshme, dështimi për të lulëzojnë, vizion të paqartë, nosebleeds, dhe paralizë të fytyrës.
hipertension esencial

Primar (esencial) hipertension është forma më e zakonshme e hipertensionit, përbëjnë 90-95% të të
gjitha rasteve të hipertensionit. Në pothuajse të gjitha shoqëritë bashkëkohore, tensioni i gjakut rritet
me plakjen dhe rrezikun e bërë hypertensive në jetën e më vonë është i konsiderueshëm [12].
Hipertensioni rrjedh nga një bashkëveprim kompleks i gjeneve dhe faktorët e mjedisit. Variante të
shumta të përbashkëta gjenetike me efekte të vogla në presionin e gjakut janë identifikuar [13], si dhe
disa variante të rralla gjenetike me efekte të mëdha në presionin e gjakut por baza gjenetike e
hipertensionit është ende kuptohet dobët. Disa faktorë të mjedisit ndikojnë në presionin e gjakut.
Faktorët Lifestyle se presioni të ulët të gjakut përfshijnë reduktuar konsum diete kripë, rritjes së
konsumit të frutave dhe produkteve të ulët yndyrë (Qasjet dietik që Stop hipertensionit (DASH dietë)),
stërvitje, humbje peshES dhe futje të reduktuar alkoolit. Stresi duket të luajë një rol të vogël me teknikat
e relaksimit të veçanta nuk mbështeten nga provat. Roli i mundshëm i faktorëve të tjerë siç janë
konsumi kafeinë, dhe vitaminë D mangësi janë më pak të qarta prerë. Rezistenca e insulinës, e cila është
e zakonshme në trashje dhe është një komponent i sindromi X (apo sindromi metabolike), është
menduar edhe për të kontribuar në hipertensionit. Studimet e fundit kanë implikuar edhe ngjarjet në
jetën e hershme (për shembull, pesha e ulët të lindjes, nënave pirja e duhanit dhe mungesa e ushqyerjes
me gji) si faktorët e rrezikut për hipertension esencial të rriturve, edhe pse mekanizmat e lidh këto
ekspozime të hipertensionit të rritur mbeten të panjohur.
Hipertensionit të mesëm

Rezultatet e mesme hipertension nga një shkak të identifikueshme. Sëmundje renale është shkaku më i
zakonshëm e mesme e hipertensionit. Hipertensioni mund të shkaktohet nga kushtet endokrine, të tilla
si sindromi Cushing, hyperthyroidism, hypothyroidism, acromegaly, sindromi Conn ose
hyperaldosteronism, hyperparathyroidism dhe pheochromocytoma të tjera Shkaqet e hipertensionit
sekondarë përfshijnë gjumë apnea, trashje shtatzënisë, coarctation e aortës, konsumin e tepërt liquorice
dhe ilaçe të caktuara, mjetet juridike bimor recetë dhe droga të paligjshme
Pathophysiology i hipertensionit
Një diagram shpjeguar faktorët që ndikojnë presionit arterial
Në shumicën e njerëzve me hipertension esencial themeluar (primare), rrit rezistencën ndaj fluksit të
gjakut (rezistenca totale periferike) të kontabilitetit për presion të lartë, ndërsa prodhimi kardiak mbetet
normale. Ekzistojnë dëshmi se disa njerëz të rinj me prehypertension ose 'hipertensionit kufitare' kanë
prodhimit të lartë kardiake, një shkallë në rritje të zemrës dhe rezistencës periferike normale, quhet
hipertension hyperkinetic kufitare. Këta individë të zhvillojnë karakteristikat tipike të hipertensionit
themeluar thelbësore në jetën e mëvonshme, si prodhimi i tyre bie kardiake dhe rezistenca periferike
rritet me moshën. Nëse ky model është tipik i të gjithë njerëzve që në fund të fundit të zhvilluar
hipertension është e diskutueshme. Rezistenca periferike rritje në hipertensionit themeluar kryesisht i
atribuohet ngushtimit të arterieve të vogla strukturore dhe arterioles, edhe pse një reduktim në numrin
apo dendësia e capillaries maj të kontribuojë gjithashtu. Hipertensioni është i lidhur edhe me pajtim
rënë periferike deje e cila mund të rrisë kthimin venoz, rritet preload kardiak dhe, në fund të fundit,
shkaktojnë mosfunksionim diastolic. Nëse vasoconstriction rritje luan një rol aktiv në hipertensionit
themeluar thelbësore është e paqartë.

Presioni Pulse (dallimi në mes systolic dhe presion diastolic gjakut) është rritur shpesh në njerëz të
moshuar me hipertension. Kjo mund të thotë se presioni sistolik është parregull të lartë, por presioni
diastolic mund të jetë normal ose të ulët -. Kusht quhet hipertension i izoluar systolic tensioni i lartë në
puls njerëzve të moshuar me hipertension apo hipertensioni sistolik të izoluar është shpjeguar nga
ngurtësi rritur arterial, i cili zakonisht shoqëron plakjes dhe mund të keqësohet nga presioni i lartë i
gjakut.

Shumë mekanizma janë propozuar të japin llogari për rritjen e rezistencës periferike në hipertension.
Prova më e implikon as trazirat në kripë veshkave dhe trajtimin e ujit (sidomos anomalitë në sistemin
renin-angiotensin intrarenal) dhe / ose anomalitë e sistemit nervor simpatik. Këto mekanizma nuk janë
reciprokisht ekskluzive dhe ka të ngjarë që të dyja kontribuojnë në një farë mase, në shumicën e rasteve
të hipertensionit esencial. Ajo ka qenë gjithashtu sugjeroi se mosfunksionim endoteliale vaskulare dhe
inflamim mund të kontribuojë gjithashtu në rritjen e rezistencës periferike vaskulare dhe dëmtimi në
hipertension.

Medikamente
Disa klasa e barnave, referuar kolektivisht si droga antihipertensive, janë aktualisht në dispozicion për
trajtimin e hipertensionit. Recetë duhet të marrë parasysh rrezikun kardiovaskular e personit (përfshirë
rrezikun e infarkt miokardi dhe goditje në tru), si dhe lexime presionin e gjakut, në mënyrë për të fituar
një pasqyrë më të saktë të profilit kardiovaskulare së personit. Dëshmi në ato me hipertension të butë
(SBP më pak se 160 mmHg dhe / ose DBP më pak se 100 mmHg) dhe nuk ka probleme të tjera
shëndetësore nuk mbështesin një reduktim në rrezik të vdekjes apo shkalla e komplikimeve
shëndetësore nga trajtimi ilaçeve.
Nëse trajtimi i drogës është inicuar Komitetin e Përbashkët Kombëtar të Lartë Presioni i gjakut (JNC-7)
[1] rekomandon që mjeku jo vetëm të monitorojë për përgjigje ndaj trajtimit, por gjithashtu duhet të
vlerësojë për çdo reagime negative që rezultojnë nga ilaçe. Reduktimi i presionit të gjakut me 5 mmHg
mund të ulur rrezikun e pash me 34%, nga sëmundjet e zemrës ishemike me 21%, dhe për të zvogëluar
mundësinë e çmenduri, dështimi i zemrës, dhe vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare. Qëllimi i
trajtimit duhet të të jetë për të ulur presionin e gjakut për të mmHg <140/90 për shumicën e individëve
dhe të ulët për ata me diabet apo sëmundje të veshkave (disa profesionistë mjekësorë rekomandojë
mbajtjen e niveleve më poshtë 120/80 mmHg). Nëse tensioni i gjakut qëllimi është Nuk u takuan, një
ndryshim në trajtimin duhet të bëhet sa inercia terapeutike është një pengesë e qartë për presion
kontrollin e gjakut.

Udhëzime për zgjedhjen e agjentëve dhe sa më të mirë për të rritur trajtim për nëngrupe të ndryshme
kanë ndryshuar me kalimin e kohës dhe të ndryshojnë ndërmjet vendeve. Mirë agjent i parë Linja është
e diskutueshme. Cochrane, bashkëpunimi Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe udhëzimet Shtetet e
Bashkuara mbështesin dozë të ulët pandërlikuar bazë diuretik si trajtim rreshtin e parë. Udhëzimet MB
blockers kanal kalcium theksojnë (CCB ) në preference për njerëzit e moshës mbi 55 vjet ose nëse i
afrikane apo origjine Karaibeve familjare, me konvertimin inhibitorëve angiotensin enzimë (ACE-I)
përdoret vijën e parë për njerëzit vegjël. Në Japoni duke filluar me çdo njërit prej gjashtë klasat e
medikamente, duke përfshirë: CCB, ACEI / ARB, diuretics pandërlikuar, beta-blockers, alfa-blockers dhe
konsiderohet kohë të arsyeshme në Kanada të gjitha këto, por alfa-blockers janë të rekomanduara si
opsione

Në të moshuarit
Trajtimin e moderuar për hipertension të rëndë ul normat e vdekjes dhe sëmundshmëria
kardiovaskulare dhe mortalitetit në njerëzit e moshës 60 dhe më të vjetër. Ekzistojnë studime të
kufizuara të njerëzve mbi 80 vjeç, por një shqyrtim i kohëve të fundit arriti në përfundimin se trajtimi
antihipertensive reduktuar vdekjet kardiovaskulare dhe sëmundje, por nuk reduktojnë ndjeshëm normat
e përgjithshme vdekje. Qëllimi rekomanduar BP është këshilluar si Hg <140/90 mm me diuretics
pandërlikuar qenë mjekimi i linjës së parë në Amerikë, dhe në udhëzimet e rishikuara në Mbretërinë e
Bashkuar kalcium-channel blockers janë mbështetur si të parë përputhje me objektivat e leximeve
klinikë <150/90, apo <145/85 në presion ambulator ose në shtëpi gjakut monitorimit.

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:43
posted:2/3/2013
language:Latin
pages:5