DETYRE KURSI ORL VESHI

					DETYRE KURSI
        LENDA:ORL
        TEMA: VESHI, ANATOMIA E
        VESHIT
        PUNOI:ERVIS GIXHARI
Veshi është organ që zbulon shëndoshë. Ajo jo vetëm që pranon të shëndoshë, por edhe ndihmon në
ekuilibër dhe pozicionin e trupit.Veshit është pjesë e sistemit auditory.

Shpesh organi tërë është konsideruar veshi, edhe pse ai mund të konsiderohet vetëm pjesa e dukshme.
Në shumicën e gjitarët, veshit dukshme është një përplasje e indeve që është quajtur edhe krah (ose në
veshin e jashtëm në njerëz), dhe është parë nga shumë hapa në dëgjim. Vertebrates kanë një palë
veshëve të vendosura simetrikisht disi në anët e kundërta të kokës. Kjo marrëveshje ndihmon në
aftësinë për të Lokalizimi burime të shëndosha.

veshi dhe dëgjimi

Audition është emri shkencor për kuptimin e zërit. Shëndoshë është një formë e energjisë që lëviz
nëpërmjet ajrit, ujit, dhe të tjera çështje, në valët e presionit. Shëndoshë është mjeti i komunikimit
auditory, duke përfshirë thirrjet bretkocë, këngë të shpendëve dhe të gjuhës së folur. Edhe pse veshit
është organi kurrizor ndjenja që njeh zërin, ajo është truri dhe sistemi nervor qendror që "dëgjon". Valët
zanore janë perceptuar nga të trurit përmes shkarkimi e qelizave nervore në pjesën e auditory e sistemit
nervor qendror. Veshi i ndryshon valët e zërit presion nga bota e jashtme në një sinjal të impulse
nervore dërguar në tru.
Anatomia e veshit të njeriut. Gjatësia e kanalit auditory është ekzagjeruar për qëllime shikimin.

Pjesa e jashtme e veshit mbledh shëndoshë. Se presioni shëndoshë është përforcohet nëpërmjet pjesën
e mesme të veshit dhe në kafshët e tokës, i miratuar nga mesme e ajrit në një mjedis të lëngët.
Ndryshimi nga ajri të lëngshme ndodh sepse ajri rrethon kokën dhe gjendet në kanalin e veshit dhe të
veshit të mesëm, por jo në veshin e brendshëm. Veshi i brendshëm është i uritur, të ngulitura në të
kockave të përkohshme, kocka densest e trupit. Kanalet uritur e veshit të brendshëm janë të mbushura
me lëng, dhe të përmbajë një epiteli ndijor që është studded me qelizat e flokëve. Të mikroskopike
"qime" të këtyre qelizave janë filamente strukturore proteina që projekti jashtë në lëngun. Qelizat e
flokëve janë mechanoreceptors që të nxjerrë një neurotransmitter kimike kur stimulohen. Valët zanore
që lëvizin nëpërmjet lëngjeve të shtyjë filamente, nëse filamente përkulem sa ajo shkakton qelizat e
flokëve të zjarrit. Në këtë mënyrë valët zanore janë shndërruar në impulse nervore. Në vizionin, shufra
dhe kone e retinë të luajë një rol të ngjashëm me dritën si qelizat e flokëve të bëjë me zë. Impulset
nervore udhëtojnë veshët majtas dhe djathtas përmes nervore tetë kafkës të dyja anët rrjedhin trurit
dhe deri pjesën e lëvore cerebrale dedikuar shëndosha. Kjo pjesë e auditory lëvore cerebrale është në
lob përkohshëm.

Pjesa e veshit që është i përkushtuar për të bilancit ndjerë dhe pozitën gjithashtu dërgon impulset
nervore përmes tetë kafkës, pjesa Vestibular nervore VIIIth së. Ato impulse janë dërguar tek pjesën
vestibular e sistemit nervor qendror. Veshi i njeriut në përgjithësi mund të dëgjoni tingujt me frekuenca
në mes 20 Hz dhe 20 kHz (varg audio). Edhe pse ndjesi e dëgjimit kërkon një pjesë të paprekur dhe
funksionimi auditory të sistemit qendror nervor, si dhe një vesh, shurdhim pune njeriut (ftohtësi
ekstreme të shëndosha) më së shpeshti ndodh për shkak të anomalive të veshit të brendshëm, në vend
se nerva ose trakte të sistemi qendror auditory.
Vesh gjitarëve
Pinnae bat vijnë në madhësive të ndryshme dhe forma

Forma e veshit të jashtëm të gjitarëve ndryshon gjerësisht në të gjithë llojeve. Megjithatë punët e
brendshme të veshëve gjitarëve (përfshirë 'njerëzit) janë shumë të ngjashme.
Veshi i jashtëm (krah, vesh kanalit, sipërfaqja e veshit daulle)
Artikulli kryesor: Veshi i jashtëm

Veshi i jashtëm është pjesa më e jashtëm të veshit. Veshi i jashtëm përfshin krah (i quajtur edhe në
veshin e jashtëm), kanalin e veshit, dhe shtresa shumë më sipërfaqësore të daulle e veshit (gjithashtu i
quajtur membrana tympanic). Të njerëzve, dhe pothuajse të gjitha vertebrates, vetëm pjesa e dukshme
e veshit është Veshi i jashtëm. Fjala "veshi" mund të duhet të referohet në krah (mishi i mbuluar
appendage kërc në të dyja anët e kokës). Kjo pjesë e veshit është shumë me rëndësi jetike për të
dëgjuar. Veshi i jashtëm i ndihmojë të merrni të shëndoshë (dhe imponon filtrimi), por kanali i veshit
është shumë e rëndësishme. Nëse kanali është i hapur, seanca do të shuar. Ear Wax (cerumen) është
prodhuar nga gjëndra në lëkurën e pjesës së jashtme të kanalit të veshit. Kjo jashtme kanalit të veshit të
lëkurës është aplikuar për të kërc, lëkura e hollë e kanalit të thellë shtrihet në kockë e kafkës. Vetëm
trashë cerumen-prodhimin kanalit të veshit të lëkurës ka qime. Veshi i jashtëm përfundon në shtresën
më sipërfaqësore të membranës tympanic. Membrana tympanic zakonisht quhet daulle veshit. Krah
ndihmon të shëndosha direkt përmes kanalit të veshit në membranën tympanic (daulle e veshit).

Kuadri i veshit të jashtëm përbëhet nga një copë e vetme e fibrocartilage verdhë me një lehtësim të
komplikuar në anën e përparme, konkave dhe një konfiguracion mjaft të qetë në anën e pasmë,
konveks. The gungë darvinist, i cili është i pranishëm në disa njerëz, shtrihet në pjesën zbritës të spirale
dhe korrespondon me majë vërtetë veshit të veshllapush gjitarët. The thelë thjesht përmban indin
nënlëkuror. [2] Në disa kafshë me celular pinnae (si kalë), secili krah mund të synojnë të pavarur për të
marrë më të mirë të shëndoshë. Për këto kafshë, ndihma pinnae lokalizimin drejtimin e burimit të
shëndoshë. Qeniet njerëzore lokalizimin zërin brenda sistemit nervor qendror, duke krahasuar ardhja në
kohë dallimet dhe loudness nga çdo vesh, në qarqet e trurit që janë të lidhura me të dy veshët. Ky
proces është zakonisht të referuara si EPS, ose pozicionimit Echo sistem.

Gjeometria kompleks i ridges në sipërfaqen e brendshme të disa veshët e gjitarëve ndihmon të
ndjeshëm të përqëndrohet sinjale echolocation, dhe çdo tingull prodhohet nga pre. Këto kreshtat mund
të konsiderohet si ekuivalent akustike të një lente Fresnel, dhe mund të shihet në një larmi të madhe të
kafshëve pa lidhje të tilla si bat, aye aye-, galago vogël, bat-prerë dhelpra, mouse lemur dhe të tjerët. [3]
[4] [5]
Veshi i njeriut jashtme dhe kultura
Shtrihen nga Piercings kërc llapë e veshit dhe të ndryshme

Të auricles të ketë gjithashtu një efekt mbi pamjen e fytyrës. Në shoqëritë perëndimore, veshët spikatur
(i pranishëm në rreth 5% e evropianëve etnike) janë konsideruar si të shëmtuar, sidomos nëse
asimetrike. Kirurgji e parë për të zvogëluar projeksionin e veshëve të shquar u botua në literaturën
mjekësore në 1881.

Veshët janë gjithashtu të zbukuruar me bizhuteri për mijëra vjet, tradicionalisht nga ylli i llapë e veshit.
Në disa kultura, stolitë janë të vendosur që të shtrihet dhe zgjeruar earlobes. Marramendës i llapë e
veshit nga pesha e një palë vathë të rënda, apo nga tërheqja traumatike të një vath (për shembull nga
snagging në një triko), është mjaft e zakonshme. [6] riparimi i tillë lot një zakonisht nuk është e vështirë.

Një procedurë kirurgjike kozmetike për të zvogëluar madhësinë ose të ndryshojë formën e veshit është
quajtur një otoplasty. Në raste të rralla kur nuk është formuar krah (atresia), ose është jashtëzakonisht i
vogël (microtia) rindërtimi i veshit të jashtëm është e mundur. Më shpesh, një marrje ryshfeti kërc nga
një pjesë tjetër të trupit (zakonisht, kërc brinjë) është përdorur për të formuar matricën e veshit, dhe
grafts lëkurës flaps ose rotacionit janë përdorur për të siguruar lëkurën mbulon. Kohët e fundit veshët
janë rritur në shpinë një miu dhe bashkangjitur në kokat e njeriut pas. Megjithatë, kur foshnjat janë
lindur pa një veshit të jashtëm në një ose të dyja anët, ose kur të veshit të jashtëm është shumë e vogël,
kanali i veshit të njeriut është zakonisht ose të vogla apo mungon, dhe veshit të mesëm shpesh ka
deformime. Ndërhyrja fillestar mjekësor ka për qëllim vlerësimin e dëgjimit të foshnjës dhe gjendja e
kanalit të veshit, si dhe veshit të mesëm dhe të brendshme. Varësisht nga rezultatet e testeve,
rikonstruksioni i veshit të jashtëm është bërë në faza, me planifikimin për çdo riparimet e mundshme të
pjesës tjetër të veshit. [7] [8] [9]
Veshit të mesëm
Artikulli kryesor: vesh Mesme

Veshi mesme, një ajër-mbushur kaviteti prapa veshit daulle (membrana tympanic), përfshin tre kockat
veshit ose ossicles: e malleus (ose çekan), kudhër e veshit (ose kudhër), dhe stapes (ose përshëndetjeje).
Hapja e tub Eustachian është gjithashtu brenda veshit të mesëm. The malleus ka një proces të gjatë (e
manubrium, apo trajtuar) që është ngjitur në pjesën e lëvizshme të daulle e veshit. The kudhër e veshit
është ura mes malleus dhe stapes. Të stapes është kocka më i vogël i quajtur në trupin e njeriut. Të tre
Kockat janë të rregulluar në mënyrë që lëvizja e membranës tympanic shkakton lëvizjen e malleus, e cila
shkakton lëvizjen e kudhër e veshit, e cila shkakton lëvizjen e stapes. Kur footplate stapes shtyn në
dritare ovale, kjo shkakton lëvizjen e lëngjeve brenda kërmill (një pjesë e veshit të brendshëm). Zoti i
ossicles ndihmojë në përforcim të valëve të shëndosha me gati gjashtë herë.

Në njerëzit dhe kafshët e tjera të tokës Veshi i mesëm (si kanalin e veshit) është e mbushur zakonisht me
ajër. Ndryshe kanalin e veshit të hapur, megjithatë, ajri i veshit të mesëm nuk është në kontakt të
drejtpërdrejtë me atmosferën jashtë trupit. Tub Eustachian lidh nga dhoma e veshit të mesëm në pjesën
e prapme të nasopharynx. Veshi i mesëm është shumë si një sinus specializuar paranasal, quhet zgavrën
tympanic, ajo, si sinuseve paranasal, është një Mukoza uritur-rreshtuan zgavër në kafkë që është
ventiluar përmes hundës. Pjesa mastoid e kockave të përkohshme të njeriut, e cila mund të ndihet si një
xhungë në kafkë prapa krah, gjithashtu përmban ajrit, e cila është e ventiluar përmes veshit të mesëm.
Lindja e veshit
Lindja e ear.png
Malleus
Tensori Tympani
Kudhër e veshit
Stapedius
Labirint
Stapes
Auditory Canal
Membrane Tympanic
(Ear Drum)
Eustachian Tube
Zgavër Tympanic
Komponentët e veshit të mesëm

Normalisht, tub Eustachian është shembur, por hapje e gojës të hapur edhe me gllabërim dhe me
presion pozitiv. Kur të marrë jashtë në një aeroplan, presioni që rrethon ajri shkon nga lartë (në tokë)
për të ulur (në qiell). Ajri në veshit të mesëm zgjeron si avioni fiton lartësi, dhe shtyn rrugën e saj në
pjesën e prapme të hundës dhe gojës. Në rrugën poshtë, vëllimi i ajrit në zvogëlohet veshit të mesëm,
dhe një vakum të vogël është prodhuar. Hapja aktiv i tub Eustachian është e nevojshme për të barazuar
presionin midis veshit të mesëm dhe atmosferë përreth si avioni zbret. Zhytës gjithashtu përjeton këtë
ndryshim në presion, por me ritme më të mëdha të ndryshimit nën presion; hapja aktiv i tub Eustachian
kërkohet më shpesh si zhytës shkon thellë në presion të lartë.

Marrëveshja e membranës tympanic dhe ossicles punon në mënyrë efikase disa nga tingujt e hapjes së
kanalit të veshit në kërmill. Ka disa mekanizma të thjeshta që kombinohen për të rritur presionin
shëndoshë. Parë është "parimi hidraulike". Sipërfaqja e membranës tympanic është shumë herë se e
footplate stapes. Energjia Sound godet membranën tympanic dhe është e përqendruar në footplate
vogël. Një mekanizëm i dytë është "parimi levë". Dimensionet e ossicles veshit artikulimit të çojë në një
rritje në fuqi aplikuar për footplate stapes krahasim me atë që zbatohet për malleus. Një kanale të treta
mekanizëm presioni i shëndoshë për një fund të kërmill, dhe mbron fund të tjera nga të qenit të goditur
nga valët e zërit. Në njerëzit, kjo quhet "Mbrojtja e rrumbullakët dritare", dhe do të jetë më plotësisht
diskutohet në seksionin tjetër.

Anomalitë si dylli veshit ndikuar (mbyllje të kanalit të veshit të jashtëm), ossicles fikse apo të humbur,
ose vrima në membranën tympanic në përgjithësi të prodhojë humbjen e dëgjimit përçueshëm. Humbja
përçueshëm dëgjimit gjithashtu mund të rezultojnë nga inflamacion veshit të mesëm shkaktuar fluide të
ndërtuar-up në hapësirë normalisht mbushur me ajër. Tympanoplasty është emër i përgjithshëm i
operacionit për të riparuar membranën tympanic veshit të mesëm dhe të ossicles. Grafts nga tabelë e
muskujve janë përdorur zakonisht për të rindërtuar një daulle paprekur vesh. Ndonjëherë kockat
artificiale veshit janë të vendosur të zëvendësojnë ato të dëmtuara, ose një zinxhir ndërprerë ossicular
është rindërtuar në mënyrë që të kryejë të shëndosha në mënyrë efektive.
Veshi i brendshëm: koklear, holl, dhe kanalet gjysmërrethor
Artikulli kryesor: Inner vesh
Veshit të brendshëm
Labyrinth.svg Bony
Canal pasmë
Canal superiore
Utricle
Horizontal
Kanal
Treme
Kërmill
Saccule
Komponentet e veshit të brendshëm

Veshi i brendshëm përfshin si organin e dëgjimit (e kërmill) dhe një organ ndjenjë që është përshtatur
për efektet e gravitetit si dhe lëvizje (labirint ose aparatit vestibular). Pjesa Bilanci i veshit të brendshëm
përbëhet nga tri kanaleve gjysmërrethor dhe holl. Veshi i brendshëm është e mbështjellë në kockë më e
vështirë e trupit. Brenda këtij kockave fildishtë të vështirë, nuk janë të mbushura me lëng hollows.
Brenda kërmill janë tri hapësira lëngun e mbushur: e tympani Scala, të vestibuli Scala dhe media Scala.
Nervore kafkës teti vjen nga rrjedhin trurit për të hyrë në veshin e brendshëm. Kur zë godet daulle vesh,
lëvizja është transferuar në footplate e stapes, e cila shtyn atë në një nga kanalet e saj të mbushur me
lëng-përmes dritares ovale e kërmill. Lëngu brenda këtij kanal është zhvendosur, që rrjedhin kundër
qelizave receptorin e organit të Corti, që zjarri. Këto stimuluar qendër spirale, e cila dërgon informacion
nëpërmjet auditory pjesën e kafkës nervore tetë të brain.The gjysmërrethor kanaleve ndihmën në
bilancin dy dinamike dhe statike. Të tre kanalet gjysmërrethor dhe ampulla (me otolith) të ndihmojë në
ekuilibër dinamik, ndërsa utricullus dhe sacullus ndihmojë në ekuilibër statik.

Qelizat e flokëve janë edhe qelizat receptor të përfshira në ekuilibër, edhe pse qelizat e flokëve të
sistemeve të auditory dhe vestibular e veshit nuk janë identike. Qelizat vestibular e flokëve janë të
stimuluar nga lëvizja e lëngjeve në kanalet gjysmërrethor dhe utricle dhe saccule. Qitjes e qelizave të
flokëve vestibular stimulon pjesë vestibulare e tetë nervore kafkës. [10]
Dëmtimi për veshin e njeriut
Traumat e jashtme vesh
Veshit të jashtëm

Veshit të jashtëm mund të jetë dëmtuar lehtë. Për shkak se ajo është e mbuluar me kërc lëkurës, me
vetëm një mbushje të hollë e indeve lidhës, trajtimin e përafërt e veshit mund të shkaktojë ënjtje të
mjaftueshme për të rrezikojë gjakut ofertës në kuadrin e tij, kërc dëgjuarit. Kjo kornizë tërë kërc është
ushqyer nga një membranë e hollë duke mbuluar quajtur perichondrium (që do të thotë fjalë për fjalë:
rreth kërc). Çdo lëng nga ënjtje apo gjak nga lëndimi që mbledh në mes të perichondrium dhe kërc
themelor vë kërc në rrezik për t'u ndarë nga furnizimi i saj i ushqyesve. Nëse pjesë të kërc mohoj dhe
vdesin kurrë, veshi shëron kthehet në formën e saj normale. Në vend të kësaj, kërc bëhet plisa dhe
shtrembëruar, një fenomen i quajtur veshin mundës-së (sepse mundje është një nga mënyrat më të
zakonshme të tilla një dëmtim ndodh) ose veshit Lulelakër.

Thelë e veshit (lob vesh) është një pjesë e veshit të jashtëm të njeriut që normalisht nuk përmban kërc.
Në vend të kësaj, ajo është një pykë e indit dhjamor (yndyrë) të mbuluara me lëkurë. Ka shumë
variacione normale në formën e lob veshit, i cili mund të jetë i vogël apo e madhe. Lotët e llapë e veshit
mund të riparohen në përgjithësi me rezultate të mira. Që nuk ka kërc, nuk është rreziku i shëmtuar nga
një mpiksje gjaku ose plagosje presion ndaj lob veshit.

Dëmtime të tjera në veshit të jashtëm ndodhin mjaft shpesh, dhe mund të lërë një gjymtim të madh.
Disa nga ato më të zakonshme përfshijnë, grisje nga qelqi, thika, dhe dëmtime të kafshimit, plagosje
shkëputje, kanceri, ngrirja, dhe djegiet.
Veshit kanal

Ear lëndimet kanali mund të vijë nga fishekzjarre dhe eksplozivëve të tjera, dhe traumat mekanike nga
vendosja e trupave të huaja në vesh. Kanalit të veshit është më shpesh të vetë-traumatizuar nga
përpjekjet në pastrimin e veshit. Pjesa e jashtme e kanalit të veshit mbështetet në mishin e kokës, pjesa
e brendshme mbështetet në hapjen e kafkës kockëmadh (quajtur meatus jashtëm auditory). Lëkurës
është shumë e ndryshme në secilën pjesë. Lëkura e jashtme është e trashë, dhe përmban gjëndra si dhe
follicles flokët. Gjëndra bëjnë cerumen (i quajtur edhe dylli veshit). Lëkurën e pjesës së jashtme lëviz pak
nëse krah është tërhequr, por është vetëm lirshëm aplikuar në indet themelore. Lëkurën e kanalit
kockëmadh, në anën tjetër, nuk është vetëm në mesin e lëkurës më delikate në trupin e njeriut, ajo
është aplikuar fort të kockave themelor. Një objekt i hollë përdoret për të pastruar verbërisht cerumen
nga veshi shpesh rezulton në vend me qiri duke u shtyrë në, dhe kontakti me lëkurën e hollë e kanalit
kockëmadh ka të ngjarë të çojë në grisje dhe gjakderdhje.
Trauma veshit të mesëm

Ashtu si trauma veshit të jashtëm, trauma veshit të mesëm shpesh vjen nga plagët e shpërthimit dhe
vendosja e objekteve të huaj në vesh. Thyerje kafkë që shkojnë nëpër pjesën e kafkës përmban
strukturat veshit (kocka bote) mund të shkaktojë dëme të veshit të mesëm. Perforations të vogla të
membranës tympanic zakonisht shërohet vetë, por perforations mëdha mund të kërkojë shartim.
Zhvendosja e ossicles do të shkaktojë një humbje të dëgjimit përçueshëm që mund të korrigjohet me
kirurgji. Zhvendosjen e dhunshme të stapes në veshin e brendshëm mund të shkaktojë një humbje
ndijor nervore të dëgjimit që nuk mund të korrigjohet edhe nëse ossicles janë vënë përsëri në pozicionin
e duhur. Për shkak se lëkura e njeriut ka një shtresë të lartë i papërshkueshëm nga uji e qelizave të
lëkurës vdekur që janë vazhdimisht derdhje, zhvendosja e pjesëve të membranës tympanic ose në
kanalin e veshit veshit të mesëm ose të zonave të thella nga trauma mund të jetë veçanërisht
traumatike. Nëse jeton zhvendosur brenda lëkurës një zonë të mbyllur, sipërfaqja derdhur ndërton mbi
muajt dhe vitet dhe formon një cholesteatoma. E-OMA përfundimit të asaj fjale tregon një tumor në
terminologjinë mjekësore, dhe edhe pse cholesteatoma nuk është një tumor (por një cist lëkurës), ajo
mund të zgjerohet dhe të dëmtojnë strukturat veshit. Trajtim për cholesteatoma është kirurgjikale.
Trauma Inner vesh

Ka dy mekanizma kryesore dëmtimi i veshit të brendshëm në shoqërinë e industrializuar, dhe të dy
plagosë qelizat e flokëve. E parë është ekspozimi tek nivelet rritura zanore (traumë zhurma), dhe e dytë
është ekspozimi tek drogat dhe substancave të tjera (ototoxicity).

Në vitin 1972 SHBA EPA tha Kongresit se të paktën 34 milion njerëz ishin të ekspozuar ndaj niveleve të
shëndoshë mbi baza ditore që ka të ngjarë të çojë në humbje të konsiderueshme të dëgjimit. [11]
Implikimi në mbarë botën për vendet e industrializuara do të vendosin këtë popullsi ekspozuar në qindra
miliona. Instituti Kombëtar për Sigurinë dhe Shëndetin në Punë ka publikuar së fundmi hulumtim mbi
numrin e vlerësuar të personave me vështirësi në dëgjim (11%) dhe përqindja që mund t'i atribuohet
ekspozimit profesional zhurmës (24%). [12] Për më tepër, sipas Kombëtar Shëndeti dhe të ushqyerit
Anketa Ekzaminimi (NHANES), rreth 22.000.000 (17%) kanë raportuar punëtorët amerikanë ekspozimit
ndaj zhurmës të rrezikshme në vendin e punës. [13] Punëtorët e ekspozuar ndaj zhurmës rrezikshme tej
rëndojnë potencialin për zhvillimin e detyruar humbjen e dëgjimit zhurmë kur ata nuk veshin (mbrojtja
dëgjimi)

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Tags:
Stats:
views:31
posted:2/3/2013
language:Unknown
pages:7