Rochester Edited by A8mcu5w

VIEWS: 15 PAGES: 11

									The New Tournament at Cornell 2003: Feel the Changes Begin
Packet by Rochester A and Seth Teitler

Tossups

1) Born a Jewish Pole, he converted to Roman Catholicism and changed his name from
Teitelbaum in 1923. When addressing Hilbert’s “proof theory,” he posited the semantic
method in his The Axiomatic Method. He examined the incompleteness theorem and his
own undefinability theorem in Truth and Proof. With Banach, he published a paper
explaining how a sphere can be cut up and reassembled into a larger sphere. For ten
points, name this founder of the modern concept of logical truth, considered one of
history’s four great logicians with Aristotle, Frege and Gödel.
ANSWER: Alfred Tarski

2) This song is one of Ormus Cama's last hits in Rushdie's The Ground beneath Her Feet.
It consists of 17 tercets and one quatrain, but an anonymous writer later added an
unrhymed couplet ending in “amen” to the end. It is included in the liturgy for All Soul's
Day, and Fauré and Duruflé departed from convention by refusing to incorporate it into
their requiems. Attributed to Tomas of Celano, for ten points, this medieval chant is
named by its first two words, which mean "Day of wrath.”
ANSWER: Dies Irae (dee-es eer-ay)

3) He is extensively worshipped in the Deccan and depicted in Saivite (SHAY-vite)
shrines. One story describing his origin states that he was created out of clay by Parvathi
to stand guard over her modesty while she bathed. In his role as the Lord of Hosts, he
wrote down Vyasa’s dictatation of the Mahabharatha, is often depicted riding a mouse,
and is worshipped as the god of obstacles. For ten points, name this Indian deity, whom
Homer Simpson wearing an elephant mask could not imitate, for the god is graceful
while Homer is not.
ANSWER: Ganesha (or Vinayaka)

4) The protagonist's mistress Maria is illegally re-renting an apartment, and her husband
Arthur dies in a restaurant too expensive to call an ambulance in. After a wrong turn into
the Bronx, the African-American kid who may or may not have been trying to hold up
the main character’s Mercedes gets run over and killed. For ten points, Sherman McCoy
goes from Master of the Universe to professional defendant in this 1987 Tom Wolfe
novel.
ANSWER: The Bonfire of the Vanities

5) Stanislaw Ulam and Nicholas Metropolis were among the less celebrated of the
originators of this technique, which was central to the success of the Manhattan project.
Originally called by such names as “statistical sampling,” it helps solve problems with
many degrees of freedom which are otherwise intractable. For ten points, give the
general name for this method which has very little to do with a European principality.
ANSWER: The Monte Carlo Method(s) (Accept Monte Carlo Simulation or
equivalent)
6) In the early 1990's, this man was put in charge of the Rebuild L.A. program, which
attempted to rebuild and rejuvenate riot-torn areas of Los Angeles, but it was for his work
organizing the Los Angeles Olympics that he was named Time Magazine's Man of the
Year of 1984. That same year, he was elected to a five year term to succeed Bowie Kuhn
as Commissioner of Baseball. For ten points, name this man, who recently took his name
off the ballot of the California Recall vote.
ANSWER: Peter Ueberroth [YOO-ber-oth]

7) He spent time during World War II working as a circus performer and also worked for
a while as an artist's model, but he is confined in a mental hospital when he tells his story.
He never believed that his mother's husband was his father, instead presuming that his
father was Jan Bronski. For ten points, name this character with a voice that could shatter
glass, who stunted his growth at the age of three and plays the titular tin drum in Gunter
Grass's first novel.
ANSWER: Oskar Matzerath

8) The Winkler method can be used to determine how much of this molecule is dissolved
in water. It exists in a triplet state with net spin angular momentum 1, due to 2 electrons
with parallel spins in the 2 pi x and 2 pi y antibonding orbitals, which also explains why
this homonuclear molecule is highly paramagnetic. It can be obtained by liquifying air
followed by fractional distillation to get rid of the more volatile nitrogen. For ten points,
name this molecule which binds to hemoglobin and is used in aerobic respiration.
ANSWER: O2 (oxygen molecule)

9) Attending the University of Virginia from 1849 to 1852, he shot and wounded several
students in duels, but his jail sentences were annulled by the state legislature. On March
9th, 1863, he and his band raided a Fairfax county court house, netting a sleeping general
and fifty-eight horses, prompting Lincoln to complain because “he couldn't make horses.”
Commanding eight companies of rangers who divided plunder among themselves, he
terrorized Sheridan in the Shenandoah Valley until 1865. For ten points, name this
Confederate commander of the 43rd Virginia Cavalry, nicknamed “the Grey Ghost.”
ANSWER: John Singleton Mosby

10) Though Pierre Teihlard de Chardin was a prime suspect, the 1996 discovery of a
trunk which had belonged to Martin A.C. Hinton suggested that he may have created this
to revenge himself on his employer, A.S. Woodward, who publicized it. Nevertheless,
that publication had little consequence, as the discovery of Australopithicenes marked
this subject’s exit from the anthropological spotlight. Discovered by Charles Dawson, for
ten points, this hoax, which was actually an orangutan jaw and a modern skull, was
named for the common in Sussex where it was discovered.
ANSWER: Piltdown Man
11) He studied with Goldmark in New York, spent some time in Paris, and died in
Tarrytown, New York. Although the style of such early compositions as the 1925 Music
for the Theatre, was austere and abstract, he radically changed it in the mid-'30s in an
effort to produce more accessible music. In his later career, he experimented with
serialism in his orchestral pieces Connotations and Inscape, and with triadic style in
Dance Panels and String Nonet. For ten points, name this folk-influenced American
composer who penned The Tender Land, Fanfare for the Common Man and Rodeo.
ANSWER: Aaron Copland

12) It divides the year into 19 months of 19 days each, with 4 intercalary days. At the
beginning of each month, followers must attend the Nineteen Day Feast. All of its
spiritual assemblies, as well as such institutions as the Hands of the Cause of God, report
to the Universal House of Justice, located in Haifa. Its religious services consist of
readings from the spiritual texts of all religions. Based on the assumption that God is
unknowable and that all religions are equally noble, for ten points, this religion was
founded in 19th century Iran by the Bab and his follower Baha’Ullah.
ANSWER: Baha’i

13) In Return to Castle Wolfenstein, he appears as an alchemist in the village of
Paderborn. Depending on whom you believe, he's a parody of John von Neumann,
Wernher von Braun or Edward Teller. Accompanied by such colleagues as the
belligerent Buck Turgidson, he explains De Sadesky’s Doomsday Machine to
president Merkin Muffley. Possessing an uncontrollable mechanical hand that
involuntarily makes Nazi salutes, and threatening homicide to all around him, his
famous last words are “Mein Führer, I can walk!” For ten points, name this title
character portrayed by Peter Sellers in a 1964 Stanley Kubrick film.
ANSWER: Dr. Strangelove

14) Lewis Tappan stirred up public support for the defendants, who had been led to
New London, Connecticut by the wily navigators Ruiz and Montes. Though Van
Buren, president at the time, sided with the prosecution, the Supreme Court upheld
the decision that the defendants were justified in that they had been victims of
kidnapping, after the Court had heard president John Quincy Adams argue on
behalf of the defendants. For ten points, name this incident in which slaves led by
Cinqué mutinied on board a Spanish ship, and were later freed.
ANSWER: La Amistad incident

15) This play ends as its protagonist is serenaded by sons of Lamachus and Cleonymus,
after which he joins the lovely Harvest-home on the nuptial couch. Earlier, that same
protagonist is congratulated by a sickle maker and cursed by manufacturers of crests,
breastplates, trumpets and spears. All of this comes about after he learns from Hermes
that the gods have fled and washed their hands of Greece. Beginning with Trygaeus’
flight to heaven on a dung beetle, for ten points, this Aristophanes play centers around the
effort to dig out the titular goddess, buried under a pile of rocks by War.
ANSWER: The Peace (Eirene)
16) In the repressible trp system, tryptophan functions as a corepressor, binding to the
product of the regulatory gene. A better-known example is induced by catabolite
activator protein complexed with cyclic AMP, and its three structural genes code for
transacetylase, a permease, and beta galactosidase, which catalyses the hydrolysis of
lactose. For ten points, name this model system for regulation of gene expression, first
described by Jacob and Monod for the lac system.
ANSWER: operon

17) His positions were unpopular in his own day because he attacked accounts of
miracles and rational proofs for the existence of God in works like “Dialogues
Concerning Natural Religion.” He was also skeptical of rationally motivated systems of
morality, as he discussed in “Treatise of Human Nature.” Essentially, this all boiled
down to a deep suspicion of inductive reasoning, which lead to wide-spread skepticism
about the existence of the self and the world in general, elucidated in “Enquiry
Concerning Human Understanding.” For ten points, name this Scottish empiricist.
ANSWER: David Hume

18) The narrative is presented as a letter clarifying an account in Liddel Hart’s
History of World War I. The narrator, a spy for Germany, flees from Captain
Madden and goes to Ashgrove, where he visits the sinologist Stephen Albert, an
expert on the narrator’s ancestor, Ts’ui Pên. Yu Tsun then shoots Albert to inform
his superiors to bomb the English artillery park in Albert, France after learning that
the titular construction, Ts’ui Pên’s legacy, is actually a book meant to illustrate the
diverging and converging strands of time. For ten points, name this Borges short
story from Labyrinths, whose title exemplifies the labyrinthine nature of time.
ANSWER: The Garden of Forking Paths

19) Under questioning, he claimed to object to Julius Streicher and other publishers of
Der Stürmer, and asserted that he had read Herzl’s The Jewish State more closely than he
had Mein Kampf. Presenting himself as a reluctant bureaucrat, he was utilized as an
emblem of the banality of evil in a Hannah Arendt article. Living in Argentina under a
false name until 1960, he was abducted by the Israelis who proceeded to try him and
sentence him to death. For ten points, name this Nazi official charged with the execution
of the Final Solution in Europe.
ANSWER: Adolf Eichmann

20) FBI investigations of him stemmed from his association with Jean Tatlock, a
Communist to whom he had been engaged before meeting his future wife, Katharina
Puening. When pressed, however, he named another friend, Haakon Chevalier, as his
main contact with Communism, a claim he later called "a tissue of lies". For ten points,
identify this physicist who, despite a dearth of published research, became most famous
for his fall from grace for refusing to continue work done as administrator of Los Alamos
in developing the hydrogen bomb.
ANSWER: J. Robert Oppenheimer
X1) They have only four pairs of chromosomes, the fourth of which is tiny and
unimportant. The Eurosta subspecies of them causes a stern gall in the goldenrod
plant. They have three larval instars before pupation-- the whole process takes
about a week. Give the common name, for ten points, of these beloveds of
Sturtevant, Morgan, and other geneticists, with a scientific name of Drosophila
melanogaster.
ANSWER: fruit flies [or Drosophila melanogaster before “common name”]

X2) His older brother is better known as the author of The Alexandria Quarter, and
claimed to have been “lampooned in bad prose” by this British humorist, naturalist
and explorer. For ten points, name this author, who wrote on his experiences
ranging from his childhood in Corfu, to tales of his adventures on animal collecting
trips in Africa and South America, and the trials and tribulations of setting up a zoo
in the Channel Islands in such works as My Family and Other Animals.
ANSWER: Gerald Malcolm Durrell

X3) Born a peasant at Hirtenfeld in 1660, his long career included stints as Capellmeister
at St. Stephen's Cathedral and, beginning in 1711, as music director at the Imperial Court
of Austria. He wrote several operas and oratorios, including "Constanza e Fortezza", but
after his wife's death in 1731 he focused mainly on sacred material. His musical work,
though, is overshadowed by his 1725 textbook, which served as the ultimate authority on
counterpoint for the next two hundred years. For ten points, who was this Austrian
emulator of Palestrina, the author of "Gradus ad Parnassum"?
ANSWER: Johann Josef Fux
Bonuses

1) Didactic music-- you probably heard some when you were a kid, but do you remember
it? For ten points each:
[10] This Prokofiev piece showcases a bunch of instruments that play characters like the
duck, Grandfather and the cat.
ANSWER: Peter and the Wolf
[10] This composer's A Young Person's Guide to the Orchestra is a set of variations on a
theme played successively by different groups of instruments. He's also known for
musical settings of some Auden poems and The War Requiem.
ANSWER: Benjamin Britten
[10] The theme of A Young Person's Guide to the Orchestra is taken from a work by this
Restoration English composer, whose most famous work is probably his opera Dido and
Aeneas.
ANSWER: Henry Purcell

2) Miniver Cheevy was a drunkard, so he's our kind of guy, right? For ten points each:
[10] Who wrote the poem? He also wrote “Richard Corey.”
ANSWER: Edward Arlington Robinson
[10] Miniver 'would have sinned incessantly' if he could have been related to this family,
which contributed Popes Clement VII and Pius IV, as well as the queen who incited the
St. Bartholemew's Day Massacre.
ANSWER: Medicis
[10] Miniver eyes a suit made of this material, with a name from the Hindi for “dust-
colored,” with loathing.
ANSWER: Khaki

3) The Medieval monastic day started at midnight with the first service. There were
services all through the day, named Prime, Terce, Sext and Nones-- essentially just
ordinal numbers. The two earliest and two latest services, however, had their own
names. Name them, 5 for one, 10 for two, 20 for three and 30 for all four.
ANSWER: (order not important) Lauds, Matins, Compline and Vespers

4) Slimy things are cool. Answer the following, ten each:
[10] “Yea, slimy things did crawl with legs / Upon the slimy sea.” These
particular slimy things disgust the narrator of this poem; who is cursed for shooting a sea-
bird, diced for by Death and Life-In-Death, and who annoys about a third of passers-by.
ANSWER: The Rime of the Ancient Mariner
[10] This bodily organ stores energy in the form of glycogen, and secretes bile. Its slimy
qualities were exploited by Portnoy in Philip Roth's novel.
ANSWER: Liver
[10] As governor of Maryland, he denounced Vietnam protestors as “nattering nabobs of
negativism” and “hopeless, hysterical hypochondriacs of history.” In 1973, he resigned
the Vice Presidency after pleading nolo contendere to charges of tax evasion.
ANSWER: Spiro Theodore Agnew
5) 30-20-10, name the man.
[30] When John Pym and others issued the “Grand Remonstrance,” he declared that if the
House of Commons did not pass it, he would sell all he owned “the next morning, and
never have seen England more.”
[20] His body was exhumed in 1661, hanged at Tyburn, and decapitated. His head was
eventually reburied at Sidney Sussex College.
[10] He was Lieutenant-General of the New Model Army during the English Civil War,
and became that country's Lord Protector after the execution of Charles I.
ANSWER: Oliver Cromwell

6) Name the 2004 Democratic presidential candidates for ten points.
[10] This M.D. from Vermont went from relative unknown to major player in the race in
a short time, thanks to his impressive use of weblogs as a campaign tool.
ANSWER: Governor Howard Dean
[10] It wasn't Dean but this Ohioan who won the endorsement of Vermont's other famous
residents, ice cream magnates Ben and Jerry.
ANSWER: Congressman Dennis Kucinich
[10] Lastly, this Florida senator was an on-field official at the 2003 Orange Bowl,
presumably while he wasn't needed in Washington.
ANSWER: Senator Robert (or Bob) Graham

7) Nonlinear science isn't for everyone, dickhead. For ten points, answer the following.
[10] Nonlinear science is usually known by this catchier name, which has become a
byword for this unusual area of research.
ANSWER: Chaos Theory
[10] Many chaotic systems are characterized by the fact that as their phase points evolve
in time, they asymptotically approach this type of curve which could well describe the
game of quiz bowl.
ANSWER: Strange Attractor
[10] In the early 1960's, while trying to model convection in the atmosphere, this MIT
meteorologist observed the “sensitivity to initial conditions” characteristic of chaos, and
in the process sketched the outlines of one of the first strange attractors.
ANSWER: Edward Lorenz

8) Answer the following about the Mughals for ten points each.
[10] The Mughals and their Maratha allies faced off against an Afghan army here in
1761, their third battle at this site. French artillery might have clinched it, but their
cavalry charged too early and were slaughtered, and their Muslim infantry mutinied.
Consequently, the Mughals basically collapsed as serious rulers of India.
ANSWER: Panipat
[10] The first battle of Panipat was fought by Muslim Mongols under Zahir-ud-Din
Muhammed against the Afghan Sultan of Delhi, who was killed in battle. Give the more
common name of the victor, who founded the Mughal dynasty in India.
ANSWER: Babur
[10] After Babur's son Humayun died after falling down the stairs, his grandson fought
more Afghans at Panipat. The battle was decided when the enemy leader, Hemu, was
shot in the eye. Name the grandson, who killed Hemu with his own hands, and went on
to earn the title of Great as he won back India for the Mughals.
ANSWER: Akbar

9) For the stated number of points, identify the following organic compounds.
[15] It's scientifically known as 2-hydroxybenzoic acid, and is a colorless, crystalline
organic carboxylic acid.
ANSWER: Salicylic Acid
[5] The acetate ester of salicylic acid, it is believed to act against fever, pain, and
inflammation by interfering with the synthesis of specific prostaglandins in the body.
ANSWER: Aspirin or Acetylsalicylic Acid
[10] This methyl ester of salicylic acid, also known as oil of wintergreen, produces a
characteristic fragrance that has found use in everything from soothing muscle balms to
Wrigley's gum.
ANSWER: Methyl salicylate

10) The Jewish Resistance Movement against the British in Palestine contained several
independent organizations. 5-10-15:
[5] This group was the largest, and eventually formed the core of the Israel defense force.
Not surprisingly, its name means 'Defense' in Hebrew.
ANSWER: Haganah
[10] Its name was Hebrew for Military-national organization, and its most famous act
was the bombing of the King David Hotel. Unlike the Haganah, it was widely considered
a terrorist group. One of its leaders was Menachem Begin.
ANSWER: Irgun Tzvi Leumi
[15] An offshoot of Irgun, this group's full name was 'Fighters for the Freedom of Israel'.
It was even more radical, and is implicated in the murder of UN mediator Folke
Bernadotte. One famous member was Yitzhak Shamir, later Prime Minister.
ANSWER: Stern gang or Lehi

11) 30-20-10-5, name the movie from quotes.
[30] “Husband... negative. Children and a Labrador... negative. Tight little package...
affirmative.”
[20] “Those goofy bastards are about the best thing I've got going.”
[10] “What about Brett Fav... ruh?”
[5] “Hey, is that hair gel?”
ANSWER: There's Something about Mary

12) Vectors are different from the typical quiz bowl player in that they possess direction.
For ten points each, answer the following about vector spaces.
[10] This term is given to the subspace consisting of the set of all finite linear
combinations of elements of a subset S of a vector space V.
ANSWER: Linear Span (accept variations like span of S or spanned by S)
[10] All the vectors in a vector space V can be represented as finite linear combinations
of elements belonging to this finite subset, which is linearly independent and spans V.
ANSWER: basis set
[10] The concept of this operation between two vectors is introduced in order to bring in
a notion of “norm” or length into the description of a vector space.
ANSWER: Inner Product (prompt on “Dot Product”)
13) Don't you just love intellectuals who dabble in radical causes? For the stated number
of points, answer the following about writers and poets who were politically active.
[10] This 19th century British poet and founder of the Examiner aggravated the authorities
by printing on the front page of each issue that half its price was the result of the
government's “tax on knowledge” - may his tribe increase!
ANSWER: Leigh Hunt
[10/10] Along with two other noted poets of the age, Hunt published a journal, the
Liberal, from Italy, but the venture was abandoned when one of the men was lost at sea
while traveling to meet Hunt. For ten points each, name these two men, one who wrote
“The Mask of Anarchy” and the other who ranted against literary authorities of the age in
“English Bards and Scotch Reviewers.”
ANSWER Percy Bysshe Shelley and George Noel Gordon, Lord Byron

14) 30-20-10, name the artist from works
[30] The Fall of Men, The Tower of Babel, Convex and Concave
[20] Plane Filling II, Knots, Flatworms
[10] Ascending and Descending, Moebius Strip, Circle Limit I-IV
ANSWER: Mauritz Cornelis Escher
.
15) Name the following terms from genetics for ten points each.
[10] This is the condition in which a gene has multiple phenotypic effects. An example is
a gene which causes abnormal pigmentation and a cross-eye condition in tigers.
ANSWER: pleiotropy
[10] This is the condition in which both alleles of a gene are separately manifest in the
phenotype of heterozygotes.
ANSWER: codominance
[10] This is the condition in which a gene at one locus alters the phenotypic expression of
a second gene.
ANSWER: epistasis

16). Name the works by Graham Greene from the synopses for ten points each.
[10] A drunken priest stumbles through Mexico, moaning about his dental problems, till
he finally gets shot.
ANSWER: The Power and the Glory
[10] A vacuum cleaner salesman is recruited as a British spy, then makes up fake reports
to justify his salary until he is involved in real political intrigue.
ANSWER: Our Man in Havana
[10] Maurice Bendix sleeps with Sarah Miles, until she becomes a fervent Christian,
dumps him and prays herself to death.
ANSWER: The End of the Affair

17) They were published one at a time in the newspapers of New York, beginning
October 27, 1787. Since that time, they have, as a whole, become perhaps the most
important commentary on the United States Constitution.
[5] For five points, name this series of eighty-five essays supporting the Constitution.
ANSWER: The Federalist Papers
[5/5/5] Now, for five points each, name the three authors of the Federalist papers, two
New Yorkers and a Virginian.
ANSWER: James Madison, Alexander Hamilton, John Jay
[10] For ten points, Madison, Hamilton, and Jay wrote under this pseudonym, which they
took from Solon's Roman counterpart in Plutarch's Parallel Lives.
ANSWER: Publius (do not accept Publius Valerius Publicola)

18) 30-20-10, name the artist.
[30] His painting Lady with an Ermine almost certainly represents Cecilia Gallerani, the
mistress of Lodovico Sforza, Il Moro, Duke of Milan, this man’s patron.
[20] His giant equestrian statue of Francesco Sforza was only modeled, never cast, since
the French conquered Milan and deposed Lodovico. Recently, it was actually cast.
[10] He also painted The Madonna of the Rocks and The Last Supper.
ANSWER: Leonardo da Vinci (accept either)

19) For the stated number of points, answer the following about a literary work.
[10] In this epic poem, The Lover is led by Idleness to a garden where he wishes to pluck
the titular flower, but is obstructed by Danger, Shame, Slander and Jealousy.
ANSWER: Roman de la Rose or Romance of the Rose
[5/5] For five each, name the two authors of the Roman de la Rose. One was born near
Orleans and concentrated on allegory, while the other was from Lorraine and is also
known for translations of the letters of Abelard.
ANSWER : Guillame de Lorris and Jean de Meun, AKA Jean of Meung-sur-Loire,
AKA Jean Chopinel
[10] This author of The Book of the City of Ladies criticized the negative portrayal of
women in the Roman de la Rose in her “Letter to the God of Loves.”
ANSWER: Christine de Pisan

20) Back in the day, fighter pilots really had guts. Answer the following concerning
German fighter aces in WWI.
[10] This “Red Baron” led a “Circus” of several top aces as the highest-scoring ace of the
war on both sides with 80 confirmed kills.
ANSWER: Manfred Freiherr von Richthofen
[10] At Vaux-sur-Somme, Richthofen was either caught in Australian ground fire or was
shot down by this Canadian RAF ace.
ANSWER: Arthur Roy Brown
[10] This brilliant strategist invented one of the timeless maneuvers of air combat.
Consisting of a half-roll off the top of a loop, his namesake turn kept him ahead of the
game until he shot off his own propeller in a dogfight.
ANSWER: Max Immelmann

X1) 5-10-15, name the Dan Brown novels from descriptions.
[5] In this best-seller, Harvard symbologist Robert Langdon searches both France and
England in search of the Holy Grail.
ANSWER: The Da Vinci Code
[10] This book, which was written before The Da Vinci Code, sees Robert Langdon
running around Rome trying to find some anti-matter before it destroys the Vatican.
ANSWER: Angels & Demons
[15] His first novel, this book deals with the struggle over the secrets of a new form of
computer encryption.
ANSWER: Digital Fortress

X2) And you thought probability was about playing dice, didn't you? For ten points each,
let's see if you studied it carefully enough.
[10] Some laid-back probabilists believe you can just make up a probability function, and
it will be valid as long as it is always positive, additive and sums to one. Name this
interpretation of the semantics of probability.
ANSWER: subjective
[10] When asked what stops people from making up functions that aren't additive, or
don't sum to one, most subjectivists respond with this kind of argument popularized by
Frank Ramsey, which constructs a set of bets the opponent's inconsistent beliefs force
him to lose. It refers somewhat pejoratively to gambling on horse racing in a certain
European country.
ANSWER: Dutch Book
[10] One problem in non-deductive inference is what happens when you choose your
reference class oddly. Philosopher Nelson Goodman made up the classic example, which
asks about a set of emeralds and an adjective meaning 'green when seen before the year
2000, and blue afterwards'. What is this strange adjective?
ANSWER: grue

X3) Name these U.S. cities for ten points each.
[10] It was the site of the world's first modern shopping mall, built in 1951. Seat of King
County, its Elliott Bay location makes it the U.S. port closest to Asia.
ANSWER: Seattle
[10] It has 1700 bridges, more than any other U.S. city. That is because it is located
where the Monongahela and Allegheny form the Ohio in Pennsylvania.
ANSWER: Pittsburgh
[10] Founded after the Civil War and now its state’s biggest city, it is linked to the Gulf
of Mexico by channel and overlooked by a huge statue of Vulcan.
ANSWER: Birmingham

								
To top